Western, steampunk και αξίνες.

Το SteamWorld Dig του 2014 μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει τις αξιομνημόνευτες θέσεις που κατέχουν οι καλύτερες indie, metroidvania δημιουργίες, δεν έπαυε όμως να αποτελεί μία αξιολογότατη προσπάθεια για τους λάτρεις του είδους. Αν μη τι άλλο η χαριτωμένα καρτουνίστικη απεικόνιση ενός steampunk-western κόσμου έδινε χαρακτήρα, και η ιδιότητα του μεταλλωρύχου, αν και σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φάνταζε ανιαρή, τελικά δεν αργούσε να οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα απολαυστικό παιχνίδι, ιδανικό για gamepad και –ακόμα περισσότερο- για τα 3DS και PS Vita.

Όπως είναι φυσικό, το sequel τράβηξε εύκολα την προσοχή μας, κυρίως γιατί από την Image & Form δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από μία ευχάριστη, ανάλαφρη και διασκεδαστική εμπειρία, όπως ακριβώς είχε καταφέρει και με το πρόσφατο spin-off του SteamWorld Heist. Η αισθητική του κόσμου παραμένει αυτούσια, ταξιδεύοντάς μας για άλλη μία φορά σε ένα αποξηραμένο περιβάλλον, κατοικούμενο από νοήμονα ρομπότ που ζουν σε μία παντελώς western φιλοσοφίας κοινωνία. Ο κόσμος του είναι αναμφίβολα ελκυστικός, συνοδεύοντας ιδανικά την περιπέτειά μας.

Steamworld Dig 2 01

Σε αυτό το κεφάλαιο το ρόλο του πρωταγωνιστή αναλαμβάνει η Dorothy, την οποία όσοι έχουν υπεράνθρωπη μνήμη θα θυμούνται ως NPC από το πρώτο SteamWorld Dig. Στο πλευρό μας θα βρούμε ως σύμμαχο την ψηφιακή οντότητα του FEN, που θα κατοικήσει εντός της Dorothy ήδη από τα αρχικά στάδια της περιπέτειας. Επίσης για όσους έχουν καλή μνήμη, ο FEN αποτελούσε χαρακτήρα του SteamWorld Heist. Η απλοϊκή ιστορία θα ακολουθήσει την Dorothy στην προσπάθειά της να εντοπίσει τον Rusty (ο αμίλητος προωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού) έπειτα από την ξαφνική του εξαφάνιση.

Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα ασχοληθεί κάποιος με παιχνίδι του είδους και θα καταφέρει να βυθιστεί στην πλοκή και το lore του καθώς η αμεσότητα του gameplay θα παροτρύνει τον καθένα να εισέλθει απευθείας στη δράση χωρίς προλόγους, διαλόγους και λοιπά “ντυσίματα” που αποσπούν την προσοχή από το καθαρόαιμο gameplay. Παρόλα αυτά, μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί πως οι δημιουργοί έδωσαν την απαραίτητη φροντίδα στα κείμενα, ο καθαρά συνοδευτικός χαρακτήρας των οποίων δεν έρχεται ποτέ ως εμπόδιο στο ρυθμό, για όποιον επιθυμήσει δηλαδή να επιδοθεί στο διάβασμά τους.

Steamworld Dig 2 02

Η ουσία του SteamWorld Dig 2 βρίσκεται φυσικά στο gameplay και δη στο ανελέητο σκάψιμο προς τα έγκατα του περιβάλλοντος. Παρά τις σαφείς οπτικές βελτιώσεις, η φιλοσοφία του παιχνιδιού παραμένει 100% αυτούσια και όσοι είχαν ασχοληθεί με το πρώτο μέρος θα βρεθούν από το πρώτο λεπτό σε απολύτως γνώριμα μονοπάτια. Για άλλη μία φορά σκοπός μας είναι να εξερευνήσουμε τον υπόγειο κόσμο, σκάβοντας με την πιστή μας αξίνα σαν να μην υπάρχει αύριο. Όσο κουραστικό ακούγεται το gameplay σαν ιδέα, τόσο εθιστικό γίνεται μέσα σε μερικά λεπτά.

Σημαντικό ρόλο στην ευχάριστη διάσταση της ασταμάτητης εξόρυξης έχουν τα κάθε λογής πετρώματα που δύναται να εξορύξουμε, τα οποία ανταλάσσουμε για χρήματα. Αυτή η ουσιαστική ανταμοιβή μάς επιτρέπει την αγορά ενός απόλυτα ικανοποιητικού αριθμού από κάθε λογής αναβαθμίσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εξελίσσουν σημαντικά το χαρακτήρα μας.

Steamworld Dig 2 03

Το απλοϊκό αλλά αρκούντως ικανοποιητικό μοντέλο οικονομίας είναι το άλφα και το ωμέγα για την αβίαστη ώθηση στην εξερεύνηση και στη συνεχή συλλογή των πετρωμάτων. Παρόλη τη χορταστική πρώτη επιδρομή μας στα έγκατα (φτάσαμε στον τερματισμό έπειτα από 7 ώρες και με 66% ολοκλήρωση) έως το τέλος οι πολύτιμοι λίθοι ήταν απαραίτητοι, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι όπου όλες οι πιθανές αναβαθμίσεις είχαν αποκτηθεί αρκετά πριν το τέλος, με αποτέλεσμα να χάνεται το ενδιαφέρον προς την εξερεύνηση.

Φυσικά, αν ο μόνος λόγος για το ατελείωτο σκάψιμο ήταν η εύρεση λίθων τότε το αποτέλεσμα δύσκολα θα ήταν κάτι παραπάνω από ανιαρό. Η άκρως απαραίτητη ποικιλία στη δράση έρχεται με τα πολυάριθμα, μικρής διάρκειας, dungeons τα οποία προσφέρουν ξεχωριστές προκλήσεις, είτε με τη μορφή περιβαλλοντικών γρίφων, είτε με τη μορφή απαιτητικού platforming (που δεν φτάνει όμως ποτέ τα όρια του σαδιστικού). Η ποικιλία και η συχνότητα των dungeons είναι ιδανική, αποτελώντας ένα ακόμα ουσιαστικό έπαθλο για την εξερεύνηση, παράλληλα με το κέρδος σε experience points και λίθους.

Steamworld Dig 2 04

Ως είθισται σε metroidvania, ο κόσμος του SteamWorld Dig 2 χωρίζεται σε διακριτές και ευμεγέθεις περιοχές, γεμάτες με κρυφά και απροσπέλαστα μονοπάτια, όπου αποκτούμε πρόσβαση σταδιακά κατόπιν απόκτησης ειδικών ικανοτήτων (jetpack, τρυπάνι κ.λπ.) που βρίσκουμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Είναι κομμάτι της επιτυχίας του παιχνιδιού το ότι οδηγούμαστε από μόνοι μας στο κυνήγι και της τελευταίας ποσοστιαίας μονάδας που κερδίζουμε από την εύρεση μυστικών, ώστε να δούμε στο προφίλ μας το πολυπόθητο 100% του στατιστικού ολοκλήρωσης.

Παρόλη όμως την απολύτως ευχάριστη ενασχόληση που είχαμε με το SteamWorld Dig 2 δεν παύει να έχει ορισμένα θέματα, που ίσως (για άλλη μία φορά) αφαιρέσουν στους δημιουργούς την τοποθέτησή τους στις περίοπτες θέσεις που έχουν κατακτήσει με το σπαθί τους λίγες και εκλεκτές metroidvania εμπειρίες (να θυμηθούμε ότι μία από αυτές τις θέσεις κατέλαβε με χαρακτηριστική ευκολία το φετινό Hollow Knight).

Steamworld Dig 2 07

Είναι σαφές πως το σύστημα μάχης είναι ένας τομέας όπου δεν επικεντρώθηκαν οι δημιουργοί, με αποτέλεσμα να υστερεί σημαντικά. Οι απλοϊκοί (σε ρουτίνες) εχθροί δεν είναι τίποτε άλλο από αναγκαία εμπόδια, ώστε να υπάρχει κάποιος βαθμός πρόκλησης και επικινδυνότητας κατά την εξερεύνηση. Μπορεί να μην έρχονται σε αριθμούς και δυνάμεις που να εκνευρίζουν, αλλά δεν παύουν να οδηγούν σε εντελώς διαδικαστικές συγκρούσεις, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει και η ελλιπής ποικιλία τους. Επιπλέον, σε ένα είδος που έχουμε συνηθίσει πολλαπλά και καλοσχεδιασμένα boss fights, δεν βοηθάει η –σχεδόν- πλήρης έλλειψη από τις συγκεκριμένες κλιμακώσεις.

Ξεπερνώντας όμως αυτόν τον ελλιπή τομέα, το SteamWorld Dig 2 δεν παύει να πατάει γερά στους gameplay μηχανισμούς του πρώτου τίτλου ώστε να προσφέρει μία αναβαθμισμένη και όμορφη εμπειρία, που είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιήσει τους λάτρεις τους είδους. Αν και ασχοληθήκαμε με την PC έκδοση του παιχνιδιού, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε μία αρκετά ασφαλή εκτίμηση υποστηρίζοντας ότι χάρη στην αμεσότητα και την απλότητα του gameplay, το SteamWorld Dig 2 θα αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα φορητά συστήματα PS Vita και Switch.

To review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Το όμορφο πάντρεμα western και steampunk.
  • Απολύτως ευχάριστο gameplay γύρο από το μηχανισμό του σκαψίματος.
  • Ποικιλία σε ξεχωριστά mini dungeons.

Αρνητικά

  • Ελλιπής ποικιλία εχθρών και –πολύ περισσότερο- boss fights.
  • Δεν παίρνει πολλά ρίσκα προς νέες κατευθύνσεις σε σχέση με το πρώτο SteamWorld Dig.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Pacer
Ένας πνευματικός διάδοχος των WipEout.
Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το λατρεψα το 1ο, οποτε θα αγοραστει και αυτο σε καποια φαση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω ακόμα το 1ο στο 3ds και δεν το έχω ξεκινήσει Αργεί ακόμα η σειρά του 2ου λοιπόν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρώτο παιχνίδι το αγόρασα σε sales για το PS Vita σε τιμή γύρω στο ενάμιση ευρώ. Και το λάτρεψα τόσο που ένιωσα ότι σε αυτή τη τιμή το είχα κλέψει το παιχνίδι. Το τελείωσα μονοκοπανιά σε 2 sessions.
Το δεύτερο το ξεκίνησα και έχω να πω ότι αν και μόλις μια ώρα με το παιχνίδι, δεν μπορώ να το αφήσω απ τα χέρια μου.

There are no comments posted here yet