Welcome to the new Despair.

Η σειρά Danganronpa είναι αρκετά δημοφιλής στο ιαπωνικό κοινό. Αυτό είναι λογικό, διότι η ενδιαφέρουσα σύλληψη, αλλά και σωστή υλοποίηση της ιδέας του killing game υπό μορφή νουβέλας, που είχε ο συγγραφέας της σειράς, Kazutaka Kodaka, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από το ιαπωνικό κοινό. Πολύτιμοι συντελεστές και συμπρωταγωνιστές στην επιτυχία της σειράς αποτελούν το μυστήριο, τα plot twists, οι χαρακτήρες με την ιδιαιτερότητά τους, το art direction και η σωστή μουσική τοποθέτηση στα διάφορα γεγονότα. Μολονότι, λοιπόν, η σειρά ήταν αρκετά δημοφιλής, το ευρωπαϊκό κοινό άργησε να τη γνωρίσει.

Συγκεκριμένα, η πρώτη ευκαιρία που απέκτησε το δυτικό κοινό να δει το εν λόγω franchise ήταν το 2013, με την anime τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου τίτλου, ενώ η πραγματική πρώτη ευκαιρία να παίξει το παιχνίδι δόθηκε με την επανακυκλοφορία του τίτλου, που έγινε διαθέσιμο το 2014 στο PS Vita. Οπότε, οι κάτοχοι της φορητής κονσόλας της Sony -που ασχολούνταν με ιαπωνικά παιχνίδια- δύσκολα θα προσπερνούσαν αυτή την ευκαιρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει η σειρά αναγνώριση και στις χώρες της Δύσης. Εξάλλου, αυτό κρίνεται και εκ του αποτελέσματος, εφόσον αφενός κυκλοφόρησε και ο δεύτερος τίτλος στη δύση και αφετέρου στη συνέχεια προβλήθηκαν ακόμη δύο τηλεοπτικές σειρές anime, που έκλειναν την ιστορία και απαντούσαν στα γεγονότα των πρώτων δύο τίτλων.

Danganronpa v3 screenshot 01

Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε πως η σειρά έφυγε πλέον από τα φορητά συστήματα και κυκλοφόρησε και σε υπολογιστές αλλά και στο PS4. 
Οπότε, είναι κατανοητή η αίσθηση της ανυπομονησίας που έχει το κοινό για το επόμενο μέλος της σειράς. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το V3, καλό είναι να πούμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο τίτλο, είναι να έχει παίξει τους προηγούμενους αλλά και να έχει δει τις πρόσφατες anime τηλεοπτικές σειρές. Αυτό συμβαίνει διότι έτσι θα κατανοήσει καλύτερα το ίδιο το παιχνίδι, αλλά επίσης θα αποφύγει τυχόν spoilers από σημαντικά γεγονότα των προηγούμενων παιχνιδιών που παρουσιάζει ο νέος τίτλος με ένα εισαγωγικό, ολιγόλεπτο βίντεο.

Επίσης αυτονόητο είναι πως, αν δεν σας άρεσαν οι προηγούμενοι τίτλοι, εδώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καινούριο. Τώρα, επειδή μιλάμε για νουβέλα, στην οποία εξελίσσεται ένα παιχνίδι όπου ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να είναι θύμα η θύτης, είναι αυτονόητο πως δεν θα αναπτύξουμε πολύ τις σκέψεις μας για το σενάριο προς αποφυγή spoilers. Διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, πρωταγωνιστές σε αυτά τα παιχνίδια είναι το μυστήριο, η επίλυση των υποθέσεων, τα plot twists και, τέλος, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε και η τελική κλιμάκωση του επιλόγου. Στο Danganronpa V3, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με το γνώριμο σκηνικό, δηλαδή, γνωρίζουμε 16 χαρακτήρες, που έχουν την ηλικία μαθητών λυκείου, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα μέρος που θυμίζει σχολείο.

Danganronpa v3 screenshot 02

Eκεί συναντούν τη γνώριμη μασκότ της σειράς, τον Monokuma, ο οποίος τους εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να φύγουν από αυτό το μέρος. Οι κανόνες είναι οι γνωστοί που γνωρίσαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια. Δηλαδή, οι μαθητές καλούνται να σκοτωθούν μεταξύ τους ώστε να ελευθερωθούν. Όταν πραγματοποιηθεί ο οποιοσδήποτε φόνος, τότε ξεκινάει η έρευνα από τους μαθητές για τη συλλογή στοιχείων. Για να ξεφύγει ο φονιάς και να ελευθερωθεί, πρέπει να πραγματοποιηθεί η δίκη του. Αν η έκβασή της είναι σωστή, τότε ο ένοχος θα βιώσει μια... ιδιαίτερη τιμωρία, ενώ αν είναι λανθασμένη, οι υπόλοιποι χαρακτήρες οδηγούνται στο θάνατο και, κατά συνέπεια, εμείς στην οθόνη "game over".

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στο V3 είναι αρκετά ελκυστικοί, με τον καθένα να έχει τη δική του, ιδιαίτερη προσωπικότητα. Η ηρωίδα μας, που είναι ταλαντούχα στο πιάνο, είναι η αισιόδοξη χαρακτήρας η οποία προσπαθεί να ενώσει τους υπόλοιπους παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν στην ομάδα. Ένας άλλος πρωταγωνιστής έχει το γνώριμο χαρακτηριστικό του ντετέκτιβ, ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο συνεσταλμένος. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρακτήρες του V3 διαθέτουν ωραία ανάπτυξη και καλή ιστορία να μεταδώσουν. Η ιστορία στο σύνολο της είναι ενδιαφέρουσα και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη/ αναγνώστη, με γνωστό πρωταγωνιστή το χαρακτηριστικό της απόγνωσης, όμως, αυτό που αξίζει να σταθούμε είναι ο επίλογος, όπου δίνονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα και πραγματοποιείται η κλιμάκωση του κάθε τίτλου.

Danganronpa v3 screenshot 03

Στο Danganronpa V3 η υλοποίηση του επιλόγου σίγουρα θα επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε αναγνώστη, διότι έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους. Αυτό σημαίνει, με τη σειρά του, πως θα έχει αντίκτυπο στα ερεθίσματα, βιώματα και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κάθε αναγνώστη, που θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να ικανοποιήσει είτε να απογοητεύσει με την έκβασή του. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων κυμαίνεται στα γνώριμα επίπεδα της σειράς, εφόσον αυτόν τον τομέα τον επιμελείται ο Riu Kozomaki. Επίσης, τα ιαπωνικά voice overs στις δίκες είναι άριστα, δίνοντας ζωή στους χαρακτήρες, ενώ και το art direction και ο ηχητικός τομέας ακολουθούν τα καλά πρότυπα που έχει θέσει η σειρά. 

Η σειρά Danganronpa δεν είναι εντελώς νουβέλα, αφού διαθέτει και στοιχεία εξερεύνησης, όπου αναζητάτε στοιχεία και περιπλανάστε στους χώρους με την παραδοσιακή κάμερα πρώτου πρόσωπου. Εδώ θα βρείτε τα γνώριμα τμήματα του School Life, της έρευνας (Investigation) και της δίκης (Class Trial). Στο κομμάτι του School Life μπορείτε να περιπλανηθείτε για να γνωρίσετε τους χαρακτήρες καλύτερα μέσω του free time αλλά και να προχωρήσετε το σενάριο. Στο κομμάτι της έρευνας, όπως αντιλαμβάνεστε, αφού έχει πραγματοποιηθεί κάποιος φόνος αρχίζετε τη συλλογή στοιχείων. Και όπως συνέβαινε στους προηγούμενους τίτλους, έτσι και εδώ δεν υφίσταται το pixel hunting. Για να συλλέξετε/ αναζητήσετε διάφορα στοιχεία, με το που θα μετακινήσετε το στόχαστρο (crosshair) εστίασης, θα εμφανιστούν τα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ υπάρχει και η όραση της έρευνας που λειτουργεί ως έξτρα βοήθεια, η οποία αφαιρεί το χρώμα από όλο το σκηνικό και παρουσιάζει μονό τα σημεία που πρέπει να ερευνήσετε.

Danganronpa v3 screenshot 04

Εφόσον συλλέξετε τα στοιχεία και έχετε "χτίσει" την υπόθεσή σας, καλείστε να πατέ σε δική. Το δικαστήριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του τίτλου, μιας και μέχρι να βγει η τελική ετυμηγορία μπορεί να περάσουν και τέσσερις ώρες από τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πειστήρια που συλλέξαμε, ώστε να αποδείξουμε τι συνέβη και να φτάσουμε στον ένοχο. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι μεταξύ του διαλόγου όλων των χαρακτήρων, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία της δικής. Οπότε, σε εκείνο το σημείο οι χαρακτήρες αρχίζουν να μιλούν και εμείς αναζητούμε την αντίφαση, το ψέμα ή την αλήθεια, ώστε να μπορέσουμε με τις αποδείξεις και τα επιχειρήματά μας να φτάσουμε στην αλήθεια. Αυτό γίνεται με τη χρήση των "truth bullets", όπου "σφαίρες" είναι τα διάφορα επιχειρήματα με τα οποία οπλίζουμε και μπορούμε να στοχεύσουμε και να χτυπήσουμε το οποιοδήποτε αδύναμο επιχείρημα που έχουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες.

Εκτός αυτού, επειδή ο όγκος των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της εκδίκασης είναι τεράστιος, δεν μπορούν να απουσιάζουν και τα mini-games, τα οποία λειτουργούν ως ένα διάλλειμα από τη συνεχή διαμάχη. Τα mini-games δεν αποτελούν filler υλικό, αλλά είναι σημαντικό μέρος του παιχνιδιού, αφού δημιουργούν ιδέες και διάφορα επιπλέον επιχειρήματα για την ομαλή ροή της δικής. Για παράδειγμα, έχουμε το παιχνίδι της κρεμάλας, όπου καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε φως για να μπορέσουμε να δούμε τα γράμματα, ώστε να τα επιλέξουμε και να τα τοποθετήσουμε με τη σωστή σειρά για να δημιουργηθεί κάποια λέξη. Υπάρχει επίσης το καινούργιο παιχνίδι της εκσκαφής αναμνήσεων (excavation imagination) όπου καλούμαστε να αφαιρέσουμε όμοια, χρωματιστά τετράγωνα, ουτώς ώστε να αποκαλύψουμε κάποιο αντικείμενο.

Danganronpa v3 screenshot 05

Τελευταίο καινούριο παιχνίδι που συναντάμε είναι το Brain Drive, το οποίο είναι ένα mini-game που μας τοποθετεί μέσα σε ένα ταξί. Εκεί καλούμαστε να συλλέξουμε διάφορα γράμματα σε μια διαδρομή, ώστε να δημιουργήσουμε μια ερώτηση την οποία πρέπει να απαντήσουμε στη συνέχεια. Δεν απουσιάζει και η δημιουργία του manga, όπου καλούμαστε να τοποθετήσουμε διαφορές εικόνες στο σωστό σημείο ώστε να ολοκληρώσουμε και να τεκμηριώσουμε/ παρουσιάσουμε την τελική ετυμηγορία. Σημαντική είναι η χρήσιμη λειτουργία της αποθήκευσης οποία στιγμή επιθυμούμε, ώστε να ξεκουραστούμε όταν είναι απαραίτητο, ενώ δεν απουσιάζει το χρονικό όριο και οι πόντοι υγείας κατά τη διάρκεια της δικής, οι οποίοι υποδεικνύουν ποσά λάθη μπορούμε να κάνουμε.

Βέβαια, υπάρχουν και νέα χαρακτηριστικά στη διαδικασία των Class Trials. Ένα από αυτά είναι πως πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επιχείρημα ως ψέμα, ώστε να μπορέσετε να διορθώσετε μια λανθασμένη εκτίμηση. Ακόμη ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το Mass Panic Debate, όπου αρκετοί χαρακτήρες μιλούν μαζί και εμείς καλούμαστε να βρούμε τις αντιφάσεις, ώστε να αντικρούσουμε με το επιχείρημά μας. Το τελευταίο νέο χαρακτηριστικό είναι το Debate Scrum, όπου οι χαρακτήρες με την ίδια άποψη δημιουργούν μια ομάδα και προσπαθούν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα της άλλης. Το μελανό σημείο που παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των Class Trials είναι αυτό της απεικόνισης. Διότι όταν διεξάγεται η δική, δυστυχώς, για κάποιο λόγο, η εικόνα θολώνει.

Danganronpa v3 screenshot 06

Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει τη συνολική εικόνα του τίτλου, ωστόσο από τη στιγμή που το V3 είναι ο πρώτος τίτλος που αναπτύχθηκε σε οικιακή κονσόλα (και δεν είναι μεταφορά από φορητό σύστημα), καλό θα ήταν οι δημιουργοί του να είχαν δώσει περισσότερη προσοχή στην απεικόνιση του συγκεκριμένου τμήματος. Όσοι είχατε ασχοληθεί με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς Danganronpa ίσως έχει καταλάβει ήδη ότι τα mini-games έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, γεγονός πολύ θετικό. Από εκεί και πέρα, αν οι 35 ώρες της ιστορίας δεν σας καλύψουν, υπάρχουν τα επιπρόσθετα, γνωστά modes/ χαρακτηριστικά (όπως να γνωρίσετε καλύτερα τους χαρακτήρες, περισσότερα mini-games κ.α..) που θα αυξήσουν και άλλο την παραμονή σας στον κόσμο του παιχνιδιού και θα σας οδηγήσουν στα επιπλέον τρόπαια.

Ολοκληρώνοντας, στο Danganronpa V3 θα γνωρίσετε καλογραμμένος και ελκυστικούς χαρακτήρες και θα παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα ιστορία με αμείωτο ενδιαφέρον. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε κατά νου πως, λόγω της ιδιαίτερης υλοποίησης του επιλόγου στο νέο αυτό τίτλο, το τελικό συμπέρασμα και οι απαντήσεις που θα λάβετε είτε θα σας ικανοποιήσουν... είτε θα σας απογοητεύσουν.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ελκυστικοί χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα ιστορία.
  • Art Direction και OST στα γνώριμα, καλά επίπεδα της σειράς.
  • Η βελτίωση στα minigames.
  • Ο επίλογος και κατ΄ επέκταση το τελικό συμπέρασμα, είτε θα σας ικανοποιήσει...

Αρνητικά

  • ...είτε θα σας απογοητεύσει.
  • Κατά τη διάρκεια των class trials η εικόνα θολώνει.
  • Αν δεν σας άρεσαν οι προηγούμενοι τίτλοι, εδώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καινούριο.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Pacer
Ένας πνευματικός διάδοχος των WipEout.
Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ έχω μείνει ακόμα στο πρώτο παιχνίδι. Να δω πότε επιτέλους θα παίξω τα υπόλοιπα.

This comment was minimized by the moderator on the site

θελω πολυ να το δω αλλα δε ξερω αν εχω ενα 40ωρο τωρα για VNs. νομιζω το switch πρεπει να επενδύσει πανω τους, τα VNs ειναι ιδανικα για handhelds αλλα λιγο κουραστικα σε κανονικη οθονη.
απο την αλλη βεβαια, με εκνευριζει παρα πολυ το censorship που γινεται σε παρα πολλα παιχνιδια στις εκδοσεις των κονσολων οπότε δε ξερω αν θα τα τιμουσα ετσι. θελω ενα MS surface νομιζω. ταμπλετα μεν αλλα με...

θελω πολυ να το δω αλλα δε ξερω αν εχω ενα 40ωρο τωρα για VNs. νομιζω το switch πρεπει να επενδύσει πανω τους, τα VNs ειναι ιδανικα για handhelds αλλα λιγο κουραστικα σε κανονικη οθονη.
απο την αλλη βεβαια, με εκνευριζει παρα πολυ το censorship που γινεται σε παρα πολλα παιχνιδια στις εκδοσεις των κονσολων οπότε δε ξερω αν θα τα τιμουσα ετσι. θελω ενα MS surface νομιζω. ταμπλετα μεν αλλα με κανονικο windows επανω για να τρεχει τετοια παιχνιδια, θα ειναι το ιδανικο νομιζω!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

8 μονο?!?! Ο συντακτης τα πηρε απο την Enoshima Junko!:p

Ειμαι στις αρχες του 5ου κεφαλαιου και ειμαι ετοιμος για τις αποκαλυψεις σιγα-σιγα και ολα πανε καλα μεχρι στιγμης απο θεμα build-up;)

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από General986 General986
This comment was minimized by the moderator on the site

Χωρις να εχω διαβασει το συγκεκριμενο review εχω να πω ενα μεγαλο μπραβο στο website και κυριως στο Σταυρο. Ο χρονος δεν φτανει για ολα τα videogames. Ακομα και τα ποιοτηκα. Θεωρω απο αυτα που διαβαζω στα review σου οτι η αγαπη σου για τα ιαπωνικα παιχνιδια σε κανει να τα βαθμολογεις ενα κλικ παραπανω ισως. Απο την αλλη δεν εχω παιξει και τα περισσοτερα οποτε η αποψη μου δεν εχει ιδιαιτερη...

Χωρις να εχω διαβασει το συγκεκριμενο review εχω να πω ενα μεγαλο μπραβο στο website και κυριως στο Σταυρο. Ο χρονος δεν φτανει για ολα τα videogames. Ακομα και τα ποιοτηκα. Θεωρω απο αυτα που διαβαζω στα review σου οτι η αγαπη σου για τα ιαπωνικα παιχνιδια σε κανει να τα βαθμολογεις ενα κλικ παραπανω ισως. Απο την αλλη δεν εχω παιξει και τα περισσοτερα οποτε η αποψη μου δεν εχει ιδιαιτερη βαρυτητα. ΟΜΩΣ ακουμπας παιχνιδια που τεραστια website δεν εχουν καν αρθρα ποσο μαλλον review. Προσφερεις ποικιλια και μαθαινω για παιχνιδια οπως το Utawarerumono ( ουτεγουαρουμονο :p) που αγνοουσα την υπαρξη τους.

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet