Το Fire Emblem συναντά το musou.

Η ανακοίνωση ενός τίτλου Fire Emblem πάντα αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Αυτό είναι λογικό, εφόσον η Intelligent Systems, σε όλη σχεδόν την πορεία της σειράς, διατηρεί αξιοπρεπή επίπεδα υλοποίησης και ανάπτυξης στους τίτλους της. Από την άλλη πλευρά, είναι λογικό το κοινό που παρακολουθεί τη δημοφιλή tactical, role-playing σειρά να είναι αποθαρρημένο από την ανακοίνωση ενός τίτλου που συναντά τη Warriors φιλοσοφία. Και αυτή η σκέψη/ στάση έχει βάση, εφόσον τις αδυναμίες αυτών των τίτλων τις έχουμε αναλύσε στο παρελθόνι και πιθανόν να τις έχετε βιώσει σε αρκετούς τίτλους που υιοθετούν αυτό το ύφος.

Ωστόσο, για να μην αδικούμε εντελώς το στούντιο της Omega Force, μην ξεχνάμε πως έχει παραδώσει και δείγματα καλής ποιότητας, όπως τίτλους που παραμένουν πιστοί στο ύφος/ πυρήνα της σειράς που βασίζονται (Dragon Quest Heroes και Hyrule Warriors, για παράδειγμα).Οπότε με αυτό το σκεπτικό, ας εξετάσουμε το εγχείρημα που υλοποίησαν τα στούντιο των Omega Force,Team Ninja και Intelligent Systems. Η ιστορία του Fire Emblem Warriors ξεκινά με την παρουσίαση των δύο καινούργιων ηρώων, των Rowan και Liana, οι οποίοι βρίσκονται στο βασίλειό τους και ζουν ήρεμα τις ημέρες τους. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που αυτή η ειρηνική ατμόσφαιρα διαταράσσεται από την εμφάνιση διαφόρων μυστηριωδών πυλών, μέσω των οποίων ταξιδεύουν διάφοροι εισβολείς. Οπότε, οι δύο ήρωες τρέπονται σε φυγή και παράλληλα καλούνται να δημιουργήσουν ένα στρατό για να αντιμετωπίσουν αυτή την εχθρική-άγνωστη απειλή, ώστε να σώσουν το βασίλειό τους και, κατ' επέκταση, να φέρουν την ειρήνη στον κόσμο.

Fire Emblem Warriors screenshot 02

Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνουμε μια παύση, διότι γνωρίζουμε πως όσοι έρχεστε από το Dragon Quest Heroes II, ενδεχομένως να μην σας εκπλήξει αυτό το σενάριο. Ωστόσο, μην αποθαρρύνεστε, διότι η συνολική υλοποίηση του τίτλου διαφέρει πολύ από την περίπτωση του Dragon Quest Heroes -όπως θα παρατηρήσετε παρακάτω. Τώρα, το τμήμα της στρατολόγησης αφορά ήρωες που έχουμε γνωρίσει από προηγούμενους τίτλους της σειράς Fire Emblem. Για παράδειγμα, ο Marth παραμένει ο γνώριμος "θρυλικός-ήρωας" της σειράς, ο οποίος -λόγω της ηρωικής του φύσης- θα βοηθήσει αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη του.

Παρομοίως και o Chrom, που είναι ο γνώριμος πρίγκιπας, ο οποίος έχει τη δικαιοσύνη ως συνοδοιπόρο του κ.ο.κ. Όσοι γνωρίζετε τη σειρά από παλαιότερα παιχνίδια, σίγουρα θα αντιληφθείτε άμεσα την απουσία ενός σημαντικού χαρακτήρα, του Ike. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το ρόστερ του τίτλου είναι αρκετά μεγάλο (υπάρχουν 20 διαθέσιμοι χαρακτήρες) αφού διαθέτει ήρωες που προέρχονται από τους τίτλους που είχαν κυκλοφορήσει στα DS και 3DS. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα βιώσετε και πάλι δεσμούς φιλίας, οι οποίοι θα δημιουργηθούν με σκοπό να νικηθεί το επικείμενο κακό. Επίσης, η παρουσίαση του σεναρίου και των χαρακτήρων, που αποτυπώνεται μέσω cutscenes και διαλόγων που θυμίζουν το ύφος της νουβέλας, είναι σε εξαιρετικά επίπεδα, όπως επίσης και ο ηχητικός τομέας. Ωστόσο, τα αγγλικά voice overs κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα ποιότητας.

Fire Emblem Warriors screenshot 03

Το τμήμα της μάχης ακολουθεί το γνωστή λογική των παιχνιδιών Warriors. Διαλέγουμε αποστολή, η οποία έχει χρονικό όριο και διάφορους στόχους για να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Όμως, το gameplay εδώ έρχεται με αρκετούς εμπλουτισμούς που χαρακτηρίζουν τη σειρά Fire Emblem. Η μάχη παρουσιάζει το γνώριμο ύφος του πλεονεκτήματος που αποκτάμε μέσω του συστήματος "πέτρα, ψαλίδι, χαρτί" (το τσεκούρι υπερτερεί του δόρατος κ.ο.κ). Ο κάθε χαρακτήρας, όπως είναι λογικό, έρχεται με το δικό του ρεπερτόριο κινήσεων και χαρακτηριστικά μάχης. Ο Takumi, που γνωρίσαμε στο FE Birthright, έρχεται οπλισμένος με τόξο και έχει το απαραίτητο εύρος επίθεσής, που του επιτρέπει να νικήσει τις ορδές των εχθρών από απόσταση.

Ο Xander είναι ο χαρακτήρας που είναι ένα με το άλογό του, το οποίο του παρέχει υψηλή ταχύτητα στο πεδίο της μάχης ενώ -όπως είχε συμβεί και στο FE Conquest- με το άλογο διαθέτει περισσότερα βήματα. Στο ίδιο το πεδίο της μάχης έχουμε τη δυνατότητα να εναλλάσσουμε μεταξύ τεσσάρων χαρακτήρων οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε ενώ δεν απουσιάζει και η λειτουργία από το Samurai Warriors 4, η οποία μας επιτρέπει να δώσουμε εντολές που τους επιτρέπουν να μετακινηθούν/ υπερασπιστούν/ πολεμήσουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο που θα ορίσουμε, δυνατότητα που έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε κάθε σημείο του χάρτη στιγμιαία.

Fire Emblem Warriors screenshot 04

Εκτός των παραπάνω, στο Fire Emblem Warriors έχει ενσωματωθεί και μια νέα λειτουργία η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Fire Emblem. Μιλάμε για τη δημιουργία δυάδας, μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια ενιαία ομάδα με όποιον χαρακτήρα επιθυμούμε. Σκεφτείτε, λοιπόν, να έχετε έναν ξιφομάχο, ο οποίος δεν έχει άλογο. Οπότε, μια βολική λύση είναι να συνδυάσετε την εν λόγω μονάδα σας με ένα χαρακτήρα που έχει, ουτώς ώστε να μπορείτε να ταξιδεύετε γρηγορότερα στα μεγάλα πεδία της μάχης. Επίσης, με την εναλλαγή δύο όπλων-χαρακτήρων στο ίδιο σημείο, αποκτάμε μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη μάχη.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι το σύστημα μάχης του Fire Emblem Warriors ακολουθεί το γνώριμο, "αδύναμο" ύφος των warriors τίτλων. Δηλαδή, έχουμε και πάλι τη χρήση button mashing, την απαθή εχθρική και φιλική A.I και την πλήρωση των γνωστών μετρητών musou και rage που μας επιτρέπουν να εξαπολύσουμε μια ισχυρή επίθεση ενώ αν αλλάξουμε βαθμό δυσκολίας, το μόνο που διαφέρει είναι η συνολική υγεία των εχθρικών μονάδων. Καλό είναι να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο τίτλο δεν έχουμε πτώση των fps, εφόσον υπάρχουν δύο επιλογές που κλειδώνουν σταθερά το ρυθμό της ροής. Οι δύο αυτές λειτουργίες είναι τα performance και quality mode, οι οποίες ταυτίζονται με διαφορετικά fps και αναλύσεις, ώστε να επιτευχθούν οι προτιμήσεις του κάθε παίκτη.

Fire Emblem Warriors screenshot 07

Όσον αφορά στο handheld τμήμα του τίτλου, δεν υπάρχουν πτώσεις στα fps και το παιχνίδι "τρέχει" χωρίς προβλήματα όμως παρατηρηθήκαν ορισμένα pop up textures. Στο κομμάτι του local co-op παρατηρήσαμε πως έτρεχε (όπως είναι λογικό εξάλλου) σε χαμηλότερη ανάλυση αλλά με σταθερά fps, ενώ πρόβλημα αποτελούσε η εξαφάνιση ανά στιγμές των εχθρικών μονάδων. Τώρα, επιστρέφοντας στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Fire Emblem τίτλων, όταν "πέφτει" ένας από τους τέσσερις χαρακτήρες στη μάχη, δεν οδηγούμαστε στην οθόνη του "game over". Αντ' αυτού η αποστολή συνεχίζεται κανονικά. Αυτό συμβαίνει διότι υφίσταται η χαρακτηριστική λειτουργία της επιλογής των classic/ casual modes. Όσοι προέρχεστε από τη σειρά Fire Emblem, θα γνωρίζετε πως στο classic mode αν χάσετε έναν χαρακτήρα στη μάχη, σημαίνει πως δεν θα τον έχετε στις επόμενες.

Η κάθε μάχη στο Fire Emblem Warriors ανταμείβει τον παίκτη με οικονομικούς πόρους και διάφορα υλικά, και με αυτούς τους οικονομικούς πόρους μπορείτε να επαναφέρετε στη ζωή τον κάθε χαρακτήρα που ηττήθηκε. Αντιθέτως, στο Casual Mode αν χάσετε κάποιον χαρακτήρα στη μάχη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού παραμένει κανονικά και στις επόμενες. Αξίζει να αναφερθεί ότι με τους υλικούς και οικονομικούς πόρους που αποκτάμε από την κάθε αποστολή το παιχνίδι μάς παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε/ τροποποιήσουμε τον κάθε χαρακτήρα με τη χρήση τους, μέσα από τις τρεις καρτέλες που διαθέτει ο κάθε ένας (attack, defense και boost).

Fire Emblem Warriors screenshot 06

Στην ανάπτυξη αυτή μπορούμε να διδάξουμε στον χαρακτήρα περισσότερες επιθεσεις, να τον ενισχύσουμε ώστε να γίνει ανθεκτικότερος στις περισσότερες συνθήκες μάχης ενώ στην τρίτη καρτέλα υπάρχει η γνωστή λειτουργία του Class Change. Αυτή η επιλογή πραγματοποιείται, αφενός, όταν φτάσει ο χαρακτήρας σε συγκεκριμένο επίπεδο και, αφετέρου, όταν έχετε αποκτήσει το αντικείμενο Master Seal, το οποίο επιτρέπει την προαγωγή/ αναβάθμιση του κάθε ήρωα. Αυτή η αναβάθμιση ταυτίζεται με δυνατότερες επιθέσεις, αλλά και με τον εξοπλισμό δυνατότερων όπλων. Και σε αυτό το σημείο συναντάμε το -επίσης γνώριμο- κατάστημα του blacksmith, όπου φτιάχνουμε/ τροποποιούμε όπλα με στόχο την ενδυνάμωση του χαρακτήρα μας.

Αυτά τα υλικά δεν συλλέγονται μονό μέσω του story mode αφού διατίθεται και το History Mode. Μέσω αυτού το παιχνίδι προβάλλει τον παλιό οπτικό τομέα και ύφος των Fire Emblem σε μορφή βιβλίου, με τη διαφορά πως κάθε εχθρική μονάδα στο χάρτη αυτό λειτουργεί ως μετάβαση σε μια αποστολή της Warriors φιλοσοφίας. Οι αποστολές αυτές περιλαμβάνουν νέους χάρτες και διαφορετικές αποστολές/ προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε ώστε να συλλέξουμε αντικείμενα για την καλύτερη ανάπτυξη των χαρακτήρων μας και, κατ' επέκταση, την πλήρη ολοκλήρωση του τίτλου, η οποία μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από 40 ώρες. 

Fire Emblem Warriors screenshot 05

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το Fire Emblem Warriors αποτελεί μια αξιόλογη και ταυτόχρονα διαφορετική και ιδιαίτερη επιλογή για τους φίλους της tactical, role-playing σειράς εφόσον διατηρεί πάρα πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κλασικών τίτλων και ταυτόχρονα προσφέρει αρκετό -και σωστά υλοποιημένο στο musou ύφος- περιεχόμενο, ώστε να καταστήσει την πολύωρη  ενασχόλησή τους ευχάριστη.

Το review βασίστηκε στην Switch έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Πιστό στο ύφος των Fire Emblem.
  • Καλός οπτικοακουστικός τομέας.
  • Αρκετό περιεχόμενο που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες.

Αρνητικά

  • Τα γνώριμα προβλήματα των τίτλων Warriors.
  • Αγγλικά voice overs μέτριας ποιότητας.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.
Ανακοινώθηκε το Peaky Blinders: Mastermind
Μια περιπέτεια βασισμένη στην ομώνυμη σειρά, σύντομα κοντά μας. 
Έρχεται το Asterix & Obelix XXL Romastered
Μια remastered έκδοση για κονσόλες και PC.
Ανακοινώθηκε το Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Ένα JRPG από τους δημιουργούς της σειράς Suikoden. 
Νέο δωρεάν υλικό για το Blasphemous
Μέσα από το “The Stir of Dawn”.
Creepy Tale - Review
Ένα μικρό αλλά αξιόλογο gaming session.
Neversong - Review
Ένα σκοτεινό παραμύθι για το παιδικό, ψυχικό τραύμα.
Κανονικά η διάθεση του Crysis Remastered στο Nintendo Switch
Παρά την καθυστέρηση των υπόλοιπων εκδόσεών του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια για το υπέροχο review Σταύρο. Λατρεύω τα Fire Emblems αλλά ποτέ δε με κέρδισαν τα musu. Τελικά δε δοκίμασα ποτέ και το Hyrule Warriors. Ίσως η αρχή γίνει με το Fire Emblem που ταιριάζει και η μεσαιωνική φύση του.
Είναι στα υπ'όψην για αργότερα. Θετικό πάντως που κρατάει πολλούς μηχανισμούς της σειράς!

This comment was minimized by the moderator on the site

μια απο τα ιδια, ποτε δε μου αρεσαν τα musu, για να μη πω πως εχω μεγαλη απεχθεια στα περισσότερα.
το Hyrule Warriors που το δοκιμασα, πραγματικα αντεξα 3-4 ωρες πριν σουταριστει απο εκει που ηρθε.

για πολυ καιρο νομιζα οτι θα ειχαμε κανονικο Fire Emblem στο Switch κ ειχα χαρει πολυ αλλα οταν εμαθα οτι ηταν musu, ξενερωσα κ το εβγαλα απο wishlist εντελως.

που θα παει, θα βγει κ ενα κανονικό...

μια απο τα ιδια, ποτε δε μου αρεσαν τα musu, για να μη πω πως εχω μεγαλη απεχθεια στα περισσότερα.
το Hyrule Warriors που το δοκιμασα, πραγματικα αντεξα 3-4 ωρες πριν σουταριστει απο εκει που ηρθε.

για πολυ καιρο νομιζα οτι θα ειχαμε κανονικο Fire Emblem στο Switch κ ειχα χαρει πολυ αλλα οταν εμαθα οτι ηταν musu, ξενερωσα κ το εβγαλα απο wishlist εντελως.

που θα παει, θα βγει κ ενα κανονικό Fire Emblem καποια στιγμη, δε μπορεί.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δουλεύουν σε κανονικό Fire Emblem και οτι θα κυκλοφορήσει το 2018,.

This comment was minimized by the moderator on the site

νασαι καλα! νόμιζα οτι ειχα καταλάβει λάθος κ πως αυτο που περιμενα ηταν τελικα το musu. σουπερ! οπότε ξεχνάω κ πως υπάρχει αυτό κ περιμένω να δω το κανονικο παιχνιδι

This comment was minimized by the moderator on the site

Απο τα Dynasty Warriors εχω παιξει αρκετα κυριως στο ps2, ωστοσο αυτο που λατρεψα περισσοτερο ηταν το Hyrule Warriors. Ελπιζω να παρω καποια στιγμη και την εκδοχη του Fire Emblem μιας και ειμαι λατρης του. Ωραια παρουσιαση Σταυρο, να προσθεσω μονο οτι διαθεσιμα θα ειναι και τα ιαπωνικα https://mynintendonews.com/2017/10/17/japanese-voice-pack-confirmed-for-fire-emblem-warriors/

This comment was minimized by the moderator on the site

ωραίο review Steve, φαίνεται ότι έκαναν καλή μίξη. Μεγάλο θετικό και το σταθερό framerate.
To soundtrack είναι καλό?, ξέρω ότι απλά κάνουν διασκευές των ήδη υπάρχοντων κομματιών.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στα γνώριμα επίπεδα των warriors τίτλων, το οποίο σημαίνει πως πολλά κομμάτια έχουν αρκετά guitar riffs

There are no comments posted here yet