Best served chilled.

Είναι γεγονός ότι στην ανακοίνωση της δημιουργίας ενός open-world action RPG από τους δημιουργούς της σειράς Killzone οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν διστακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος, καθώς κόντρα στα σημεία των καιρών που υπαγορεύουν την ατολμία για παρουσίαση νέων IPs, την αναμόχλευση (sequels, reboots, remasters) γνωστών και επιτυχημένων franchises και την ολοένα και σπανιότερη κυκλοφορία offline single player παιχνιδιών, η Sony, με το Horizon Zero Dawn, έδωσε “λευκή επιταγή” στη Guerrila Games για τη δημιουργία ενός τίτλου που θα αποτελούσε στην ουσία το παρθενικό ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά για την πρότερη ιστορία και εμπειρία του studio σε αυτήν την κατηγορία.

Ωστόσο, το νέο παιχνίδι των Oλλανδών δημιουργών κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους που διανύουμε, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, παρά τα όποια προβλήματα διέθετε και αναλύθηκαν διεξοδικά στην παρουσίαση που είχαμε κάνει, κατορθώνοντας μάλιστα να πετύχει ιδιαίτερα καλές πωλήσεις μέσα στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του, γεγονός που το ανέδειξε ως το πρώτο σε πωλήσεις νέο IP της Sony για το PS4 και το καλύτερο ντεμπούτο παιχνιδιού μέχρι σήμερα για τη Guerrilla Games. Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω είναι η Sony να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αποδοχή που έτυχε ο τίτλος, να ανακοινώσει πως, ουσιαστικά, ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα ήταν η αρχή της ιστορίας της Aloy -της πρωταγωνίστριας του παιχνιδιού- και να γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζεται ένα story expansion. Και εγένετο το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds.

Horizon Zero Dawn Frozen Wilds review 01

Το expansion μάς συστήνει με την φυλή των Banuk, οι οποίοι ζουν σε ένα βορειοανατολικό κομμάτι του χάρτη που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστο, μια φυλή που είχε αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας που γνωρίσαμε στο βασικό παιχνίδι. Μια βασική διαφοροποίηση των Banuk από τις υπόλοιπες φυλές του κόσμου του Horizon Zero Dawn είναι -ίσως εντέχνως και λόγω γεωγραφικής απόστασης από το κέντρο του χάρτη- η διαφορετική προσέγγιση τόσο των τετελεσμένων γεγονότων όσο και γενικότερα του τρόπου ζωής που έχουν υιοθετήσει, αναβλύζοντας έναν έντονο μυστικισμό, σαφώς επηρεασμένοι από θρησκευτικές προλήψεις που παραπέμπουν σε ιθαγενείς.

Η νέα ιστορία του expansion, που ξεδιπλώνεται μέσα από την γνωριμία με τους Banuk, λαμβάνει χώρα σε κατάλευκα, βραχώδη, ως επί το πλείστον ορεινά, τοπία, θαμμένα κυριολεκτικά κάτω από πυκνό χιόνι, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποια ρηξικέλευθη ανατροπή ή να έχει μεγάλο αντίκτυπό στην ήδη διαμορφωμένη εικόνα που έχουμε για το lore. Η πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο που προστίθεται στον τίτλο, πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται καλύτερα ως συνέχεια του βασικού end game, καθώς διαθέτει αυξημένη πρόκληση, κάτι που το μαρτυρά και η αύξηση του level cap από το 50 στο 60.

Horizon Zero Dawn Frozen Wilds review 02

Βέβαια, όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το πόνημα της Guerrilla θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο έξτρα υλικό λίγο πριν από τη μέση του κεντρικού campaign. Αύξηση στο level cap φυσικά συνεπάγεται και νέες ικανότητες στο skill tree, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον υπόλοιπο χάρτη του παιχνιδιού. Τα νέα skills, ωστόσο, επικεντρωμένα κυρίως στην διευκόλυνση της περιήγησης της πρωταγωνίστριας στον κόσμο του Horizon Zero Dawn και της συλλογής πόρων και υλικών από αυτόν, δεν διαθέτουν την απαραίτητη βαρύτητα συγκρινόμενα πάντα με τα ήδη διαθέσιμα στο skill tree πριν την ενσωμάτωση του expansion.

Τα quest, αν και λίγα στον αριθμό, διαθέτουν ικανοποιητική διάρκεια –για τα πλαίσια ενός πρόσθετου περιεχομένου πάντα– στηριζόμενα στους επιτυχημένους μηχανισμούς μάχης που διαθέτει το παιχνίδι, εμπλουτισμένα με περισσότερα στοιχεία platforming, προσφέρουν μια ακόμα ευκαιρία να απαριθμήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που έκαναν το νέο IP των Ολλανδών εμπορική επιτυχία. Σε αυτά σε περίοπτη θέση θα συγκαταλέγαμε τον οπτικό τομέα, ο οποίος "δίνει ρέστα", όπως είναι ήδη γνωστό, έχοντας μάλιστα δεχτεί και μερικές βελτιώσεις όσο περίεργο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, με την απεικόνιση των παγωμένων τοπίων και του πυκνού χιονιού που τα περιβάλει να είναι ό,τι καλύτερο ίσως έχουμε δει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στις οικιακές κονσόλες.

Horizon Zero Dawn Frozen Wilds review 03

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι βελτιώσεις παρατηρούμε και κατά τη διάρκεια των διαλόγων, με τους χαρακτήρες να εμφανίζονται πιο εκφραστικοί στις συνομιλίες, γεγονός που το αναδεικνύει και η εισαγωγή νέων γωνιών λήψης της κάμερας, δίνοντας έναν πιο κινηματογραφικό τόνο. Όσον αφορά τους έτερους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλοι από τις Μηχανές, συναντάμε στη νέα περιοχή γνώριμα πλάσματα, με την ειδοποιό διαφορά ότι πλέον είναι, εκτός από καλύτερα εξοπλισμένα, πιο ισχυρά και εχθρικά από πριν εξαιτίας ενός malware που έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.

Αυτό μεταφράζεται σε πιο απαιτητικές μάχες κατά την περιπλάνηση της Aloy στις νέες τοποθεσίες, με την αντιμετώπισή τους να μην είναι μόνο θέμα απόκτησης κάποιου νέου όπλου ή στολής, κατάλληλου ή ανώτερου level αλλά απαιτώντας ακόμα περισσότερο στρατηγική και νέες μεθόδους προσέγγισης, εκμεταλλευόμενοι και το ιδιόμορφο περιβάλλον. Η ένστασή μας εδώ έχει να κάνει με την αίσθηση αδικίας που αφήνουν στον παίκτη ορισμένες αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Μηχανές αντιδρούν υπερβολικά, σε βαθμό που μοιάζουν ότι έχουν επίτηδες υπερβολική δυσκολία. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το επανεξετάσει το studio ανάπτυξης του τίτλου, καθώς θεωρούμε ότι είναι λάθος το μονοπάτι που επέλεξε ώστε να βελτιώσει την αντίπαλη A.I. και θα θέλαμε σε επικείμενο sequel του παιχνιδιού να δούμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα.

Horizon Zero Dawn Frozen Wilds review 04

Σε γενικές γραμμές, το The Frozen Wilds αποτελεί ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο της ιστορίας του κόσμου του Horizon Zero Dawn, χωρίς όμως να προσθέτει κάποιο συνταρακτικό γεγονός στο lore που ανακαλύψαμε μέσου της περιπέτειας της Aloy στον κεντρικό πυρήνα του βασικού παιχνιδιού.

Προσφέροντας, όμως, αγόγγυστα έξτρα περιεχόμενο, που αγγίζει τις 15 ώρες, και διατηρώντας τους ίδιους γνώριμους μηχανισμούς που έκαναν τον τίτλο εμπορική επιτυχία, δίνει την καλύτερη αφορμή σε όσους απόλαυσαν την περιπλάνηση και τις μάχες στον μεταποκαλυψιακό κόσμο του να επιστρέψουν σε αυτόν μέχρι το επόμενο, αναπόφευκτο sequel που λογικά θα δούμε στο άμεσο μέλλον.


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Οφθαλμόλουτρο.
  • Ενδιαφέρουσα νέα τοποθεσία.
  • Ικανοποιητική διάρκεια της νέας ιστορίας.
  • Οι μάχες με τις νέες Μηχανές είναι πιο συναρπαστικές και διασκεδαστικές...

Αρνητικά

  • ...ωστόσο, ορισμένες αναμετρήσεις μοιάζουν να έχουν αναγκαστική δυσκολία.
  • Οι νέες προσθήκες στο skill tree δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Βαθμολογία

Ένα NES κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του μακρινού 1988 έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την αγάπη του για τα video games. Έκτοτε πέρασαν όλες οι γνωστές κονσόλες της εποχής από την οθόνη του δωματίου του, έως ότου επέλθει ο έρωτας με τους Η/Υ στα τέλη των 90’s και καθορίσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του. Τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του τον μοιράζει σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές καθώς και στην Hard Rock & Heavy Metal μουσική.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το PS5 θα τρέχει καλύτερα επιλεγμένους τίτλους του PS4
Επίσημες πληροφορίες για το upgrade τίτλων του PS4.
NBA 2K21 - Review
Life in the bubble.
Gameplay από την έκδοση του DiRt 5 στο Xbox Series S
Ένα γρήγορο ταξίδι στην Ιταλία.
Αποκαλύφθηκε το Hogwarts Legacy
Νέος τίτλος που βασίζεται στο σύμπαν "Harry Potter".
Αρχές Δεκεμβρίου η διάθεση του Twin Mirror
Αdventure της Dontnod, με επιρροές από τη σειρά Twin Peaks.
Τον Οκτώβριο η κυκλοφορία του Amnesia: Rebirth
Διαθέσιμο και νέο trailer για τον επερχόμενο τίτλο.
Ημερομηνία κυκλοφορίας του Ghostrunner
Ένας action τίτλος τρίτου πρόσωπου, σε ένα cyberpunk περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (9)

This comment was minimized by the moderator on the site

ενδιαφερον, θα ηθελα να το δω καποια στιγμουλα

This comment was minimized by the moderator on the site

Ενδιαφέρον το βρίσκω και εγώ. Κάποια στιγμή θα το τιμήσω μαζί με το βασικό κεφάλαιο του οποίου η κυκλοφορία είχε επισκιαστει απο το επικό BOTW. Τι σύμπτωση, και το expansion επισκιάζεται απο το Odyssey

admin Admin    Sky333
This comment was minimized by the moderator on the site

Το "κακό timing" αυτή τη φορά έχει περισσότερο να κάνει με το Assassin's Creed Origins παρά με παιχνίδι της Nintendo. Δεν μπορούσε η Sony να το μεταφέρει για λίγο πιο μετά;

This comment was minimized by the moderator on the site

Το έχω ξεκινήσει και συμφωνώ αρκετά με το review. Υπάρχει βελτίωση στα πάντα, στους διαλόγους, στην Aloy σαν χαρακτήρας, ακόμα και στα γραφικά γεγονός που δεν το περίμενα. Οι εχθροί δεν χαρίζουν κάστανα πολυ πιο γρήγοροι από πριν.

Επίσης νομίζω ότι το lvl 30 minimum που λένε είναι λάθος. Θέλει τουλάχιστον ενα 40αρι και πολύ καλά εξοπλισμένη την Aloy για να είσαι οκ. Προσωπικά όταν το...

Το έχω ξεκινήσει και συμφωνώ αρκετά με το review. Υπάρχει βελτίωση στα πάντα, στους διαλόγους, στην Aloy σαν χαρακτήρας, ακόμα και στα γραφικά γεγονός που δεν το περίμενα. Οι εχθροί δεν χαρίζουν κάστανα πολυ πιο γρήγοροι από πριν.

Επίσης νομίζω ότι το lvl 30 minimum που λένε είναι λάθος. Θέλει τουλάχιστον ενα 40αρι και πολύ καλά εξοπλισμένη την Aloy για να είσαι οκ. Προσωπικά όταν το ξεκίνησα ήμουν ήδη lvl 50, με την καλύτερη armor και υπήρχαν στιγμές οριακές. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο ότι έχω σκουριάσει μετά από τόσους μήνες μακριά από το παιχνίδι αλλά δεν παύει να είναι ενδεικτικό του πόσο απαιτητικό είναι το the frozen wilds όσον αφορά το κομμάτι των μαχών.

Διάβασε περισσότερα
Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Erebus Erebus
This comment was minimized by the moderator on the site

αχ ρε GOTY 2017 μου ποτε θα μου αφησουν χρονο να παιξω το expansion σου;

This comment was minimized by the moderator on the site

Και δεν κατάλαβα, γιατί να μην είναι κακό timing για το Assassin's Creed απέναντι του Frozen Wilds? :)
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πλέον έχει εξελιχθεί η αγορά ώστε να μην υπάρχει κακό timing σε καμία χρονική περίοδο του χρόνου. Κάθε μήνας εκτός ίσως του Ιουλίου-Αυγούστου, πάντα θα έχει έστω μία μεγάλη κυκλοφορία. Εάν είναι να πουλήσει κάτι θα πουλήσει ανεξαρτήτου το τι κυκλοφορεί παράλληλα.
...

Και δεν κατάλαβα, γιατί να μην είναι κακό timing για το Assassin's Creed απέναντι του Frozen Wilds? :)
Προσωπική μου άποψη είναι ότι πλέον έχει εξελιχθεί η αγορά ώστε να μην υπάρχει κακό timing σε καμία χρονική περίοδο του χρόνου. Κάθε μήνας εκτός ίσως του Ιουλίου-Αυγούστου, πάντα θα έχει έστω μία μεγάλη κυκλοφορία. Εάν είναι να πουλήσει κάτι θα πουλήσει ανεξαρτήτου το τι κυκλοφορεί παράλληλα.
Όσο για το Frozen Wilds, κάποια στιγμή θα τιμήσω τη retail complete έκδοση ώστε να το έχω σε φυσική μορφή. Το main παιχνίδι παρά τα αρκετά νευραλγικά μειονεκτήματα του το καταευχαριστήθηκα και το θεωρώ απο τα τίμια open wall παιχνίδια.
Όσα διάβασα μου φαίνονται πολύ καλά. Χορταστική διάρκεια, αυξημένη δυσκολία και πάμπολλες βελτιώσεις. Δεν υπάρχει να ζητήσεις και τίποτα άλλο απο dlc expansion.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Φιλε μου ειναι παιχνιδι που τερματισα...Αυτο τα λεει ολα....

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα τιμησω την GOTY τον Δεκεμβρη, μαζι με το Tokyo Xanadu eX.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνιδι μας δινει μια ιδεα για το τι ειναι ικανο να κανει το ps4 pro.

There are no comments posted here yet