Μια τίμια πρόταση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο κοινό.

Μέσα στον καταιγισμό των μεγάλων κυκλοφοριών, ευχάριστο γεγονός μπορεί να αποτελέσουν τίτλοι οι οποίοι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση. Όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Super Lucky's Tale, το οποίο, παρόλο που δεν έκανε κάποια υπέρβαση και ακολούθησε συγκεκριμένα, σίγουρα βήματα, παραμένει μια τίμια πρόταση για τις μικρότερες ηλικίες παικτών.
 
Το Cat Quest, που εξετάζουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν διαφέρει και πολύ από τα παραπάνω. Εξάλλου, ο ίδιος ο τίτλος του παιχνιδιού προμηνύει πως έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό και ιδιαίτερου ύφους τίτλο. Για να σας προλάβουμε, μην φανταστείτε πως μιλάμε για ένα παιχνίδι που παρουσιάζει μια ιστορία με την αφήγηση ενός παραμυθιού.Αντιθέτως, εδώ έχουμε ορισμένους ξεχωριστούς πρωταγωνιστές. Η ιστορία του τίτλου μάς βρίσκει να αναλαμβάνουμε το ρόλο μιας γάτας, η οποία χάνει την αδελφή της, μπροστά στα μάτια της, αφού την απαγάγει ο villain Drakoth. Οπότε, το ταξίδι της αναζήτησης ξεκινά, ώστε να σώσετε την αδελφή του χαρακτήρα σας. 

Η ιστορία σίγουρα δεν θα προκαλέσει κάποιον ιδιαίτερο αντίκτυπο στον παίκτη, εφόσον έχουμε να βιώσουμε μια κλίσε περίπτωση. Ωστόσο, από την αρχή του τίτλου κάνουν την εμφάνισή τους οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές/ συντελεστές του Cat Quest, οι οποίοι θα προσδιορίσουν το όλο κλίμα.Cat Quest image 01

Ο πρώτος συντελεστής είναι η σάτιρα, η οποία παρουσιάζεται στα πρώτα λεπτά, εφόσον μαθαίνουμε πως ο ήρωάς μας δεν είναι μια απλή γάτα, αλλά ο εκλεκτός Dragonblood, του οποίου το πεπρωμένο είναι να νικήσει δράκους. Το χαρακτηριστικό της σάτιρας δεν υφίσταται μόνο στο κεντρικό σενάριο αλλά και στα επιμέρους side quests, τα οποία εστιάζουν στη σάτιρα δημοφιλών videogames και γνωστών τηλεοπτικών σειρών.  

Ο δεύτερος συντελεστής είναι το λογοπαίγνιο που προκύπτει από την ίδια τη φύση της γάτας. Για παράδειγμα, ο ειρηνικός ωκεανός στον κόσμο του παιχνιδιού έχει μετονομαστεί ως "ωκεανός της πατούσας" (pawcific ocean) ενώ τα λογοπαίγνια (με λέξεις fur, claw κ.α) βρίσκονται παντού και συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.Σε αυτό το σημείο διακρίνουμε πως το Cat Quest απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, διότι όσο ιδιαίτεροι και αν είναι αυτοί οι προαναφερθέντες συντελεστές, είναι βέβαιο πως με την υπερβολική χρήση τους, κάποια στιγμή θα σταματήσουν να εκπλήσσουν και να διασκεδάζουν τον παίκτη. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ένα κοινό το οποίο μπορεί να βρει χαριτωμένο αυτό το χαλαρό, κωμικό ύφος, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν θα κουραστεί από ένα σημείο και μετά, αφού θα αντιληφθεί πως το στοιχείο της έκπληξης και της κωμικότητας θα έχει χαθεί. 

Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση εμφανίζεται σε όλο το εύρος του τίτλου.

Cat Quest image 07

Από την έναρξη το ταξιδιού μας, βρισκόμαστε στον κόσμο του Felingard, ο οποίος αποτυπώνεται με τη μορφή του παλιού, παραδοσιακού χάρτη (overworld), στον οποίο εμφανίζονται διάφοροι εχθροί που έχουν τη μορφή ζώων (σκαντζόχοιροι, αλεπούδες και άλλα), οι οποίοι στηρίζουν τη δομή αυτού του ζωικού κόσμου. 

Ο κόσμος απεικονίζεται με αρκετά όμορφο εικαστικό, εφόσον αποδίδεται με αρκετά χρώματα που ταιριάζουν στη λογική που εφάρμοσαν οι δημιουργοί, ενώ και το ίδιο το παιχνίδι "τρέχει" εξαιρετικά, χωρίς τεχνικά προβλήματα και πτώσεις στα fps. 

Η αντιμετώπιση των εχθρών είναι αρκετά απλοϊκή, όπως εξάλλου είναι και το ίδιο το σύστημα μάχης. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας την απλή, melee επίθεση με όπλο, την αποφυγή και τη χρήση μαγείας.

Όταν αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό, το παιχνίδι απεικονίζει το εύρος επίθεσης του κάθε ενός εξ αυτών. 

Η κάθε επίθεση μπορεί να είναι ένας κύκλος και μια καθετή ή οριζόντια γραμμή που απλά πρέπει να αποφύγουμε, ουτώς ώστε να μη δεχτούμε ζημιά. Με αυτή την αποφυγή αποκτάμε και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, διότι μόλις η κάθε εχθρική μονάδα πραγματοποιήσει την επίθεσή της, μένει ευάλωτη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 
Αυτό σημαίνει πως σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή εκμεταλλευόμαστε το συγκεκριμένο γεγονός, ώστε να εξαπολύσουμε διάφορες επιθεσεις, μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί η επόμενη επίθεση του αντιπάλου, οπότε και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία.

Cat Quest image 06

Όπως κατανοείτε, η πρόκληση στο Cat Quest είναι μάλλον ανύπαρκτη, διότι με το που αποφύγουμε το εύρος της οποιασδήποτε επίθεσης, έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα στην κάθε μάχη. 

Επιπλέον, η ίδια η φύση του παιχνιδιού προσφέρει απλόχερα εμπειρία και level up στον ήρωά μας μέσα από τα dungeons που βρίσκουμε στον κόσμο του. Αυτά τα dungeons μπορούμε να τα εξερευνήσουμε, με την προϋπόθεση πως έχουμε το κατάλληλο επίπεδο για να εισέλθουμε εντός τους. Τα dungeons μεταξύ τους έχουν την ίδια δομή και σκοπό, ο οποίος είναι να παρέχουν πολύτιμη εμπειρία από τους εχθρούς που φιλοξενούν και εξοπλισμό μέσα από τα διάφορα σεντούκια. 

Ωστόσο, αν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει αυστηρά το βασικό κομμάτι του σεναρίου, δύσκολα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εφόσον το Cat Quest είναι αρκετά εύκολο (να τονίσουμε ότι επιλογής δυσκολίας στο παιχνίδι δεν υφίσταται).Από εκεί και πέρα, το Cat Quest συνεχίζει να προβάλλει την εύκολη φύση του. Παρουσιάζει με waypoints την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να συνεχίσουμε προς το στόχο που έχουμε ορίσει, ενώ δεν απουσιάζει και η ένδειξη των επίπεδων, η οποία απεικονίζει τα προαπαιτούμενα επίπεδα που χρειάζεται η κάθε περιοχή και αποστολή. 
Στη συνέχεια έχουμε και την παρουσία των side quests. Στο κομμάτι αυτό θα μπορούσαμε να είμαστε αυστηροί, επειδή μιλάμε ξεκάθαρα για τα γνωστά fetch/ kill quests, στα οποία για πολλοστή φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε Χ αριθμό εχθρών και την αναζήτηση ενός αντικείμενου. Cat Quest image 03

Όμως, επειδή ο συνολικός ρυθμός του παιχνιδιού είναι αρκετά γρήγορος, αυτά τα side quests έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη διάρκεια της κάθε επί μέρους δραστηριότητας για μόλις δύο με τρία λεπτά. Και σε συνάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα του side quest, το οποίο θα παρουσιάσει ακόμα μια χιουμοριστική ιστορία, δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως επηρεάζουν δυσάρεστα τη συνολική εμπειρία. Μιας και αναφερθήκαμε στη διάρκεια, αναπόφευκτα πάμε σε αυτό το σημείο. Κάποιος που θα ακολουθήσει αυστηρά το μονοπάτι της κεντρικής ιστορίας, θα χρειαστεί περίπου 2,5 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Για την πλήρη ολοκλήρωση, όπου συναντούμε επιπλέον επιμέρους side quests και dungeons, τα οποία απαιτούν υψηλοτέρα επίπεδα στο χαρακτήρα μας, η διάρκεια του Cat Quest μπορεί να αγγίξει και τις 10 ώρες.Ολοκληρώνοντας, το Cat Quest είναι μια τίμια περίπτωση για όσους επιθυμούν ένα μικρό διάλειμμα από οτιδήποτε άλλο ("μεγάλα" παιχνίδια, διάβασμα, εργασία), εφόσον είναι ένας τίτλος με όμορφο και γοητευτικό εικαστικό και γρήγορο ρυθμό, που έχει ως αποτέλεσμα να μην κουράζει. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο πως οποίος αναζητά περισσότερα πράγματα από έναν τίτλο, δύσκολα θα βρει κάτι που θα τον γοητεύσει στο πόνημα της The Gentlebros. Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Όμορφο εικαστικό.
  • Γρήγορος ρυθμός.

Αρνητικά

  • Ανύπαρκτη πρόκληση.

  • Η υπερβολική χρήση του χιούμορ οδηγεί, αναπόφευκτα, στο σημείο που σταματά να διασκεδάζει τον παίκτη.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Pacer
Ένας πνευματικός διάδοχος των WipEout.
Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο Battletoads
Eπιστροφή των πολεμόχαρων βατράχων, 26 χρόνια μετά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

https://media.giphy.com/media/aNqEFrYVnsS52/giphy.gif

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από Erebus Erebus
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι σε φάση "shut up and take my money" το γατί, χαχαχαχα

This comment was minimized by the moderator on the site

Το έχω τσεκάρει εδώ και καιρό. Επειδή μου κάνει ξακάθαρα για mobile τίτλος θα αγοραστεί το πολύ στα 10 ευρώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οντως mobile τιτλος μου μοιαζει με το που το ειδα,δηλαδη αρπαχτη οπου μπορουμε.

There are no comments posted here yet