Skyrim με... “ιμέρσιο”.

Για το Skyrim έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά, που ένα ακόμα review, εν έτει 2017, για το πέμπτο κεφάλαιο των Elder Scrolls μάλλον υπερβολή θα ήταν. Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για ένα από τα σημαντικότερα western RPGs, το κεφάλαιο της σειράς που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις μέχρι σήμερα και έναν τίτλο που παίχτηκε από ένα κοινό σαφώς ευρύτερο από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως “hardcore”. Και παρά την ηλικία και την επιτυχία του, η Bethesda δεν το αφήνει σε ησυχία, αφού στα μισά του Νοέμβρη είδαμε δύο ακόμα εκδόσεις του να γίνονται διαθέσιμες, μια για το Nintendo Switch και μια κάπως διαφορετική, που λόγω αυτής της διαφορετικότητάς της μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε ξανά τις περιπέτειες του “Laat Dovakiin”.

To Skyrim στο VR είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Ας ξεκινήσουμε από αυτό για να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή αν πραγματικά αξίζει κάποιος να επενδύσει σε αυτήν την έκδοση. Μάλιστα, έπειτα από την εμπειρία μας με πολλά VR παιχνίδια, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι, όπως συνέβη και με το Resident Evil VII μερικούς μήνες πριν, η προσπάθεια της Bethesda αποτελεί διαφήμιση για την τεχνολογία και ένα εξαιρετικό δείγμα του πώς μπορεί να μεταφερθεί ένα “κανονικό” παιχνίδι, ένα παιχνίδι παραδοσιακό, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τις “σταθερές” του gaming (απλώς κρατάω χειριστήριο και κοιτάζω προς την τηλεόραση), σωστά σε VR περιβάλλον.

Skyrim VR 01

Η μεταφορά του Elder Scrolls V στο PSVR είναι ολική και περιλαμβάνει το σύνολο του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε προσπάθεια εκμετάλλευσης του ονόματος Skyrim, προσφέροντας σε VR περιβάλλον ένα απογυμνωμένο πράγμα, με mini-games και δραστηριότητες λίγων λεπτών, που ενδεχομένως θα “ταίριαζαν” στο VR headset της Sony. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με ολόκληρο το παιχνίδι του 2011 (review για το οποίο θα βρείτε εδώ), μαζί με όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, χωρίς, όμως, την υποστήριξη των mods. Επίσης, έχουμε μια σχετική προσαρμογή του χάρτη για τις ανάγκες της VR απεικόνισης ενώ, φυσικά, δεν υπάρχει κάμερα τρίτου προσώπου.

Στον αντίποδα αυτού του θετικού χαρακτηριστικού έχουμε την απεικόνιση. Λόγω των περιορισμών που θέτει η ανάλυση του PSVR, αυτομάτως οπτικά το Skyrim σε αυτήν την έκδοση βρίσκεται πιο κοντά στην αρχική έκδοση των PS3 και Xbox 360 (χωρίς όμως προβλήματα στο v-sync -η εν λόγω έκδοση τρέχει “νερό”), παρά στη σαφώς βελτιωμένη και ομορφότερη Special Edition των PS4 και Xbox One (της οποίας το review μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα που θα τοποθετήσει ο παίκτης το headset στο κεφάλι από το immersion που προκαλεί η τεχνολογία VR. Ο Βορράς της Tamriel αποκτά μια άλλη υπόσταση μέσα από αυτή την έκδοση, αφού νιώθεις πια ότι έχεις μπει “μέσα” του, πως βρίσκεσαι σε έναν κόσμο ζωντανό, του οποίου είσαι τμήμα.

Skyrim VR 02

Το συναίσθημα του να κάθεσαι σε ένα τραπέζι γεμάτο φαγητό και ποτό, με τη φωτιά να σιγοκαίει στο διπλανό τζάκι, και να συνομιλείς με τους κατοίκους του Skyrim, έτοιμος να αναλάβεις ένα νέο quest, δύσκολα περιγράφεται (τη φράση αυτή τη χρησιμοποιούμε συχνά όταν μιλάμε για VR, αλλά τι να κάνουμε; Είναι αλήθεια ότι αυτό το συναίσθημα δεν περιγράφεται). Εξίσου συναρπαστική είναι η αίσθηση της περιπλάνησης στον κόσμο του Skyrim. Είτε μετακινούμαστε με τα πόδια είτε με άλογο, είτε είμαστε εντός ενός κάστρου, σε ένα δάσος ή σε ένα σκοτεινό dungeon, η περιήγηση στον κόσμο του παιχνιδιού είναι μια συνεχής εμπειρία, που σε βυθίζει ακόμα περισσότερο στην ψευδαίσθηση πως είσαι ένα κομμάτι αυτού του κόσμου (μια ψευδαίσθηση που βοηθιέται σημαντικά από τους μικρούς χρόνους φόρτωσης).

Κρίμα που το ίδιο δεν ισχύει για τις στιγμές της μάχης, το μοντέλο της οποίας έχει γεράσει κάπως άσχημα. Εκτός από τη χρήση ξορκιών και τόξου, που προσφέρουν ευχαρίστηση στην εξαπόλυσή τους, το melee σύστημα στο Skyrim VR είναι άνευρο, χωρίς αντίκτυπο στα χέρια του παίκτη και με μια αίσθηση “αιώρησης” να δίνεται συνέχεια έπειτα από κάθε χτύπημα ή από απόκρουση χτυπήματος με τη χρήση της ασπίδας μας. Επιπλέον, αν κάνεις το λάθος και αφήσεις έναν αντίπαλο να σε πλησιάσει πολύ κοντά και υπάρχουν περισσότεροι του ενός στο χώρο, η κατάσταση μπορεί να γίνει χαοτική, με αποτέλεσμα να στριφογυρίζεις σαν μανιακός στο χώρο για να καταφέρεις να ξεφύγεις από το μπαράζ των χτυπημάτων που δέχεσαι.

Skyrim VR 03

Και μιας και μιλάμε για μάχη, πρέπει απαραίτητα να περάσουμε στο σύστημα ελέγχου που έχει εφαρμόσει η Bethesda σε αυτήν την έκδοση. Το πιο “μαρκετίστικο” εκ των δύο, ξέρετε, αυτό που παίζει στα trailers (ακόμα θυμόμαστε τις τραγωδίες τέτοιων trailers από την εποχή των Kinect/ Move/ Wii Remote) είναι με χρήση δύο Move Controllers. Και ενώ το σύστημα με τη χρήση αυτών των χειριστηρίων, με το κάθε ένα να εξομοιώνει το αντίστοιχο χέρι του ήρωά μας, λειτουργεί καλά, με ικανοποιητικό μοίρασμα των εντολών για μενού και ενέργειες, και σχεδόν 1 προς 1 ανάγνωση των κινήσεών μας στο χώρο, υποφέρει από ένα -κατά την άποψή μας- τεράστιο πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από την κίνηση στο χώρο με τη μέθοδο του teleporting. Πρακτικά, το παιχνίδι ζητά από τον παίκτη να στοχεύει με το αριστερό Move Controller προς μια κατεύθυνση και, πατώντας ένα κουμπί, να τον μεταφέρει εκεί αυτόματα, χωρίς βηματισμό.

Περιττό να πούμε ότι κάθε αίσθηση immersion με τη χρήση αυτού του μοντέλου χειρισμού “σπάει” αμέσως (παρόλο που την ανεβάζει ψηλά στις μάχες και τη χρήση όπλων/ ξορκιών/ τόξου). Και εκτός αυτού, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα μπορέσει κάποιος να εξερευνήσει το Βορρά για 50, 60 ή 70 ώρες...χοροπηδώντας. Ευτυχώς, όμως, το Skyrim VR υποστηρίζει το κλασικό μοντέλο χειρισμού, με το Dual Shock 4, με τρόπο ακριβώς ίδιο με εκείνον που έχουμε δει σε όλες τις άλλες εκδόσεις. Με αυτό το μοντέλο ελέγχου, έχουμε πραγματική κίνηση στο χώρο, κίνηση στον οριζόντιο άξονα σε τεταρτημόρια (για μείωση της ναυτίας) και μια γενικότερη αίσθηση “οικειότητας” αφού όλα λειτουργούν όπως σε κάθε άλλο παιχνίδι της κατηγορίας (ή σε έκδοση του υπό εξέταση παιχνιδιού).

Skyrim VR 04

Μιας και αναφέρθηκε η λέξη “ναυτία”, να πούμε ότι σε αυτό το επίπεδο το Skyrim τα πηγαίνει αρκετά καλά. Αν έχετε μια σχετική εμπειρία με παιχνίδια του PSVR που υιοθετούν ελεύθερη κίνηση στο χώρο (RE VII, Farpoint κ.ο.κ.) δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα με την ελεύθερη κίνηση στο Skyrim παρόλο που αυτή είναι αρκετά ταχύτερη από την αντίστοιχη των προαναφερθέντων παιχνιδιών. Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται στο ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, μιας και το απότομο “αναπήδημα” της οθόνης μπορεί να ταράξει το στομάχι σας. Γενικά, όμως, το Skyrim VR “τρέχει” χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με μόνο κάποια glitches και bugs (αιώρηση χαρακτήρων, clipping πολυγώνων), που άλλωστε είναι απολύτως ταυτισμένα με το Skyrim και διορθώνονται εν καιρώ σε όλες τις εκδόσεις.

Κατά την άποψή μας το πέρασμα του Skyrim στο PSVR είναι καλοδεχούμενο και σωστά υλοποιημένο. Αν κάποιος έχει παίξει το Elder Scrolls V σε κάποια από τις άλλες εκδόσεις του, δεν μπορούμε να πούμε ότι αξίζει να επιστρέψει στον Βορρά, αφού, πέρα από το immersion του VR, δεν προσφέρεται τίποτα καινούργιο. Όσοι, όμως (λίγοι;) δεν το έχουν στην κατοχή τους, και ταυτόχρονα έχουν επενδύσει στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας της Sony, σίγουρα αξίζει να το δουν, αφού μαζί με το Resident Evil VII, το Farpoint και 2-3 ακόμα εξαιρετικές VR προτάσεις του 2017, αποτελεί διαφήμιση για την τεχνολογία και μια σπουδαία εμπειρία.


VR χαρακτηριστικά

 • Θέση gaming: Καθιστή
 • Χρήση controllers: Dual Shock 4/ Move Controllers
 • Επίπεδο ναυτίας: Χαμηλό/ Μέτριο

Το “επίπεδο ναυτίας” είναι υποκειμενικό, έχει να κάνει με την αίσθηση που αποκόμισε από το παιχνίδι ο εκάστοτε συντάκτης και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RPGΔιάθεση: I.G.E.
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Bethesda StudiosΗμ. Έκδοσης: 17/11/2017
PEGI: 18Εκδότης: Bethesda SoftworksΠλατφόρμες: PS 4

Θετικά

 • Λίγα δευτερόλεπτα μέσα στον κόσμο του Skyrim, φορώντας το VR headset, αρκούν για να βυθιστείς πλήρως μέσα του.
 • Αξιοπρεπέστατη, πλήρης μεταφορά του πρωτογενούς υλικού, με όλο το αρχικό περιεχόμενο και επιπλέον όλα τα DLC.
 • Μαζί με το Resident Evil VII αποτελεί βιτρίνα και διαφήμιση για την εφαρμογή της VR τεχνολογίας σε “κανονικά” παιχνίδια.

Αρνητικά

 • Το σύστημα ελέγχου με τα move controllers -αν και προσφέρει “ρεαλισμό”- λόγω teleporting δεν λειτουργεί σωστά και “σπάει” την εμπειρία (αναμένεται patch).
 • Λόγω χαμηλής ανάλυσης, τα γραφικά προσεγγίζουν περισσότερο την έκδοση PS3/ 360 παρά τη -σαφώς βελτιωμένη- Special Edition των PS4/ One.
 • Skyrim είναι, θα έλλειπαν τα bugs και τα glitches;

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Νέα πλάνα από την remaster συλλογή των Shenmue I & II
Ξενάγηση στην Yokusaka και την Dobuita shopping street!
F1 2018: Η πλήρης λίστα των κλασικών μονοθεσίων
Οι 20 θρύλοι από το παρελθόν...
Και στο PlayStation 4 το Subnautica
Περιπέτεια στα βάθη των ωκεανών.
Ανακοινώθηκε το Remnant: From the Ashes
Co-op shooter από τους δημιουργούς του Darksiders III.
Ώρα να γνωρίσουμε τις δυνάμεις της Fury
Gameplay trailer για το Darksiders III.
Gameplay από το Spyro Reignited Trilogy
12 λεπτά γεμάτα με χρώμα.
Νέα καθυστέρηση για το Code Vein
Έρχεται εντός της νέας χρονιάς.
Το Far Cry 5 επισκέπτεται τον πλανήτη Άρη
Τον Ιούλιο η κυκλοφορία του "Last On Mars" expansion.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Πρακτικά, το παιχνίδι ζητά από τον παίκτη να στοχεύει με το αριστερό Move Controller προς μια κατεύθυνση και, πατώντας ένα κουμπί, να τον μεταφέρει εκεί αυτόματα, χωρίς βηματισμό.

  Αυτός είναι ένας από τους δύο τρόπους κίνησης με τα moves, ο δεύτερος (και προτιμώμενος) είναι ο direct. Εκείνο που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι αντί για teleport ο χαρακτήρας περπατά κανονικά, σαν σε αριστερό αναλογικο. Έχεις πατημένο το κεντρικό πλήκτρο και "σημαδεύοντας" προχωράς στο χώρο. Αν θες να κάνεις βήματα προς τα πίσω, σημαδεύεις ελαφρά με το move πίσω. Η κάμερα ελέγχεται με Χ και Κύκλο του δεύτερου αναλογικού και, μέχρι το επιβεβαιωμένο patch που θα επιτρέπει ελεύθερη κάμερα, η κίνηση της γίνεται σε γωνίες.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από melk0r
 • melk0r

  Σωστός Οδυσσέα, ξέχασα να το προσθέσω αυτό. Αλλά και πάλι, δεν μπορώ να παίξω έτσι.

 • Οκ, ψήνομαι πολύ άσχημα να το δω τουλάχιστον!

 • Mournblade

  ....τάξε μου!

 • Mournblade

  Θα ψήσω εγώ τα λουκάνικα αυτή τη φορά..!
  Θα πω καλά λόγια για το Xbox One X..!
  Θα σε αφήσω να βάλεις κανένα γκολ σήμερα στο 7Χ7..!
  Θα σε κεράσω κανα δυο - τρια loot boxes..!

 • ερώτηση κρίσεως: Το PS VR bundle με GT Sport έχει το καινούργιο headset ή το παλιό? Ρωτάω γιατί βλέπω videos στο εξωτερικό και στο bundle με το Skyrim κι έχουν μέσα το καινούργιο.

  Edit: το bundle με GT Sport έχει το παλιό, το βρήκα online :)

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 7 μήνες από Erebus

Τελευταία Σχόλια

πολυ καλο αφιερωμα, θα το τιμησω στο ps4 (εν ετη 2018)!
Η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα ασχοληθώ με F1 τίτλο κι ας έχει και το halo που σπάει νεύρα. Α ρ...
Να είχαν και να ανταγωνίζεσαι και τους κλασικούς οδηγούς θα ήταν τέλειο! Οπώς και να έχει για εμάς τ...
Πολύ ωραίο δώρο για άλλη μια φορά. Καλή τύχη
φαινεται ενδιαφερον για χαλαρο χωρις προβληματισμους gaming, αλλα σε πρωτη φαση ανυπομονω για το αντ...
χαμένη ευκαιρία στο PSVR θα ήταν ιδανικό.