Kirby, minigames και multiplayer; Ναι και όχι.

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Kirby, έναν εκ των μελών της πολυπληθούς οικογένειας ηρώων της Nintendo. Το ροδαλό αυτό σύννεφο με την ακόρεστη επιθυμία να τρέφεται με τους εχθρούς και τη μοναδική του ικανότητα να απορροφά τις δυνάμεις τους, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άριστα στις προκλήσεις που μπαίνουν στο δρόμο του από τον Kind Dedede. Έχουν υπάρξει αρκετοί platforming τίτλοι Kirby στο παρελθόν, όπου ο ήρωάς μας κινείται σε περιβάλλοντα 2D, κάνοντας πάντα αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να καταβροχθίζει και να δυναμώνει. Κάποιοι από αυτούς τους τίτλους ήταν άρτιοι, κάποιοι από αυτούς απλώς διασκεδαστικοί, αλλά πάντα γνωρίζαμε τι μπορούμε να περιμένουμε από έναν τίτλο Kirby. Μόνο που τώρα έρχεται το Kirby Battle Royale, το οποίο είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια top-down περιπέτεια (στο στυλ των πρώιμων και φορητών The Legend of Zelda), εμπλουτισμένη με μια συλλογή mini games, πολλά εκ των οποίων θυμίζουν αντίστοιχα mini games που συναντούμε κατά καιρούς στα Mario Party και, φυσικά, τη δυνατότητα multiplayer. Φαίνεται ενδιαφέρον; Ίσως. Αλλά κάπου εκεί χάνεται και η μπάλα. Δεν θα πούμε ψέματα πως ο τίτλος δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον. Δεν θα πούμε πως οι παίκτες δεν θα ασχοληθούν με μια πληθώρα διαφορετικών modes και με πολύ υλικό το οποίο περιμένει να ξεκλειδωθεί ποικιλοτρόπως.

Kirby Battle Royale image 01

Όμως, στον πυρήνα του, το Kirby Battle Royale είναι ένα multiplayer παιχνίδι, το οποίο εμπίπτει στα ίδια σφάλματα που κάνουν οι δημιουργοί παιχνιδιών της κατηγορίας του: να προσφέρουν ένα παιχνίδι το οποίο σαφέστατα απευθύνεται σε πολλούς παίκτες, αλλά να μην μείνουν δυσαρεστημένοι και οι οπαδοί της σειράς, οι οποίοι την αγάπησαν λόγω της single player εμπειρίας που πρόσφερε και δεν έχουν όρεξη να ασχολούνται συνέχεια με multiplayer καταστάσεις. Και φυσικά, η νόρμα που συντροφεύει άλλα τέτοια αντίστοιχα παιχνίδια, ισχύει και εδώ.

Το Battle Royale προσφέρει ένα αρκετά διασκεδαστικό story mode, το Dedede's Cake Royale, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το προοίμιο για το κυρίως περιεχόμενο. Για μια ακόμα φορά, ο King Dedede έκανε πάλι το… θαύμα του, δημιουργώντας κλώνους του Kirby, οι οποίοι τον περιμένουν στο τέλος κάθε ενός από τα διαθέσιμα ranks, σε μια μεγάλη μάχη στην Αρένα που περιλαμβάνει το κάθε ένα από τα πέντε διαθέσιμα ranks. Έτσι, ο Kirby, με τη βοήθεια του Bandana Waddle Dee, περιπλανιένται μέσα στα διαφορετικά ranks, αντιμετωπίζοντας εχθρούς και κερδίζοντας με επιτυχία τα διάφορα mini games. Η ολοκλήρωση αυτών των mini games μπορεί να γίνει είτε με την απλή επίτευξη του στόχου τους είτε αναλαμβάνοντας κάποιες προκλήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων ζητούν την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή τη συλλογή συγκεκριμένων αριθμών πόντων.

Kirby Battle Royale image 02

Όπως είναι επίσης αναμενόμενο, η δυσκολία των ranks ποικίλει. Τα ranks μπορούν να είναι υπερβολικά εύκολα στην αρχή, με τη δυσκολία να κλιμακώνεται σταδιακά, χωρίς ωστόσο η ολοκλήρωση του κάθε rank να αποτελεί έναν Γόρδιο Δεσμό. Για την ακρίβεια, βρήκαμε την ολοκλήρωση των ranks μια πολύ εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης των ranks κυμαίνεται μεταξύ των 40 και 60 λεπτών, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως οι παίκτες δεν θα αφιερώσουν περισσότερες από 5 ώρες στο συγκεκριμένο mode, ακόμα και αν χρειαστεί να παίξουν τα διάφορα mini games σε μια προσπάθεια να τα ολοκληρώσουν και με τις προαιρετικές προκλήσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε ήδη, το Cake Royal δεν είναι παρά η εισαγωγή στο κυρίως πιάτο του παιχνιδιού – το Battle Mode. Σε αυτό το mode οι παίκτες μπορούν να εμπλακούν σε μάχες είτε εναντίον αντιπάλων που χειρίζεται το ίδιο το παιχνίδι, είτε εναντίον πραγματικών παικτών. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε επίπεδο multiplayer, το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα να παίξουν εναντίον αρκετά δύσκολων ΑΙ αντιπάλων. Φυσικά, καθώς ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι multiplayer, η πραγματική εμπειρία του παιχνιδιού μπορεί να βιωθεί μόνο παίζοντας εναντίον πραγματικών αντιπάλων. Το Battle Royale υποστηρίζει τόσο το παιχνίδι σε τοπικό επίπεδο, όσο και διαδικτυακά. Επιπλέον, σε μια παρέα όπου υπάρχουν κονσόλες 3DS με ένα αντίτυπο του παιχνιδιού, οι παίκτες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους με ένα αντίτυπο, κάνοντας χρήση της Download Play δυνατότητας της κονσόλας.

Kirby Battle Royale image 03

Και η αλήθεια είναι πως, αν δεν υπάρχουν κοντά παίκτες με κάποιο σύστημα 3DS, τότε δεν τίθεται ουσιαστικός λόγος αγοράς του Kirby Battle Royal. Παίζοντας με άλλους παίκτες ταυτόχρονα μπορούμε να επιλέξουμε το είδος των μαχών που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, να εξερευνήσουμε όλα τα διαθέσιμα modes που είναι διαθέσιμα και, κυρίως, να διασκεδάσουμε. Και καθώς οι αρένες μάχης και τα διαθέσιμα modes ποικίλουν, το ίδιο ισχύουν και τα χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, στο Coin Clash ο στόχος των μαχητών είναι η συλλογή νομισμάτων, ενώ στο Robo Bonkers οι μαχητές θα πρέπει να τα βάλουν με μια ρομποτική, γιγαντιαία μαϊμού. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή των ικανοτήτων του κάθε μαχητή, οι οποίες γίνονται σταδιακά διαθέσιμες κάθε φορά που ανεβαίνει το επίπεδο του μαχητή που ελέγχουμε, που συμβαίνει τόσο παίζοντας στο single player mode, στο local multiplayer αλλά και στο online multiplayer mode του παιχνιδιού.

Μιλώντας, μάλιστα, για το online τμήμα, καλό θα ήταν να ανοίξουμε μια μεγάλη παρένθεση εδώ. Το online παιχνίδι αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάποιον παίκτη που δεν μπορεί να ασχοληθεί με το παιχνίδι σε τοπικό επίπεδο. Όμως, όσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι το local multiplayer, τόσο απογοητευτικά διαφορετικό μπορεί να γίνει το online multiplayer. Το συγκεκριμένο mode υποστηρίζει ένα σύστημα ranking σε μια προσπάθεια να δώσει έναν competitive αέρα στο παιχνίδι. Ωστόσο, μιλάμε για ένα παιχνίδι Kirby και ένα παιχνίδι της Nintendo, το οποίο, καλώς ή κακώς, απευθύνεται περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες. Έτσι, θεωρούμε πως το συγκεκριμένο σύστημα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκτός τόπου και χρόνου.

Kirby Battle Royale image 04

Ένα παιχνίδι Kirby και, κυρίως, ένα παιχνίδι με εύπεπτο και διόλου απαιτητικό gameplay, στοχεύει στη διασκέδαση και σε πιο χαλαρές, παρεΐστικες αναμετρήσεις. Ειδικά από τη στιγμή που ένα τέτοιο σύστημα δεν υφίσταται στο τοπικό multiplayer, θεωρούμε άσκοπη και άστοχη μια τέτοια προσθήκη. Επιπλέον, το ίδιο το online αντιμετωπίζει ορισμένα θέματα τεχνικής φύσεως. Πολλές φορές αντιμετωπίσαμε φαινόμενο lag κατά τη σύνδεσή μας, κάτι που δεν δικαιολογείται απόλυτα δεδομένης της μέχρι τώρα κυκλοφορίας του παιχνιδιού μόνο στην ιαπωνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Άλλωστε, πολλές φορές μας πήρε πολύ ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί το team matching με άλλους παίκτες, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε να παίζουμε, δεδομένης της απουσίας πολλών, ενεργών παικτών στο συγκεκριμένο mode.

Έτσι, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη τέτοιων ζητημάτων συνδεσιμότητας. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που υφίσταται συνέχεια, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε ή να αγνοήσουμε. Ωστόσο, παρά τα προβλήματά του, το παιχνίδι φαίνεται να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το gameplay είναι αρκετά εύκολο και δεν θα κουράσει ή μπερδέψει τους παίκτες. Ο χειρισμός είναι αρκετά εύκολος και από πολύ νωρίς οι παίκτες θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις επιλογές χειρισμού που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις μάχες και τις προκλήσεις των mini games.

Kirby Battle Royale image 05

Όσο περισσότερο παίζουν στα διάφορα modes, τόσο ανεβαίνουν σε επίπεδο. Κάθε αλλαγή επιπέδου επιβραβεύει τους παίκτες με νομίσματα, τα οποία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ξεκλείδωμα περισσότερων modes και, κυρίως, των ικανοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μαχητής. Οι ικανότητες ειδικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι, καθώς κάθε ικανότητα περιλαμβάνει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, η ικανότητα Bomb κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της – επιτρέπει στο μαχητή να κάνει μια «εκρηκτική» επίθεση στον αντίπαλο, ενώ η ικανότητα Doctor επιτρέπει στον μαχητή να ξεκινήσει με έναν αριθμό φίλτρων διαθέσιμο, δίνοντας έτσι ένα πλεονέκτημα υγείας από νωρίς.

16 διαφορετικές ικανότητες μπορούν να ξεκλειδωθούν στο παιχνίδι και να χρησιμοποιηθούν στη μάχη, προσφέροντας παράλληλα μια επιλογή κινήσεων που είναι μοναδικές για κάθε ικανότητα, αλλά το ξεκλείδωμα δεν σταματά εδώ: η ολοκλήρωση του Cake Royal μπορεί να οδηγήσει στο ξεκλείδωμα επιπλέον χαρακτήρων για το παιχνίδι, ενώ παράλληλα με τις abilities μπορούν να ξεκλειδωθούν επιπρόσθετα headgears που βελτιώνουν τις ικανότητες -για να μην αναφέρουμε τα επιπρόσθετα κομμάτια μουσικής, τα οποία μπορεί να ακούσει ο παίκτης ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το ξεκλείδωμα απαιτεί την ύπαρξη χρημάτων, κάτι που σημαίνει πως ο παίκτης θα χρειαστεί να επενδύσει χρόνο στα διάφορα modes και τις παικτικές επιλογές που προσφέρονται.

Kirby Battle Royale image 06

Στα πιο τεχνικά σημεία του παιχνιδιού, η top-down προοπτική της κάμερας σίγουρα προσδίδει μια διαφορετική υπόσταση. Είναι λογικό πως δεν αποδίδονται περισσότερες λεπτομέρειες στα μοντέλα που πλαισιώνουν τα περιβάλλοντα των mini games και των αρένων, αλλά σαφέστατα αποτελεί μια πιο «φρέσκια» επιλογή σε σύγκριση με τα πιο παραδοσιακά 2D παιχνίδια της σειράς. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε στο σχεδιασμό περιλαμβάνει ζεστά και φωτεινά χρώματα, ενώ το soundtrack προσδίδει περισσότερο στο ύφος του παιχνιδιού με χαρούμενες μελωδίες, οι οποίες όμως δεν περιλαμβάνουν κάτι το αξιομνημόνευτο. Στα αρνητικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την παντελή απουσία του 3D effect της κονσόλας. Αν και το 3D είναι μια άκρως θετική προσθήκη σε τέτοια παιχνίδια – και θα μπορούσε σίγουρα να αξιοποιηθεί σωστά - εν τούτοις η απουσία του δεν είναι κάτι που μας ικανοποίησε.

Το γεγονός μπορεί κάλλιστα να εξηγηθεί στο ότι το 3DS φτάνει στο τέλος της ζωής του και πως τα στούντιο της Nintendo δεν επιθυμούν να επενδύουν σε μια τεχνολογία που δεν προκάλεσε την αίσθηση που αναμενόταν και που δεν έγινε ευρέως αποδεκτή από το κοινό. Σκεπτόμενοι, μάλιστα, πως ο τίτλος ουσιαστικά απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες, όπου το 3D effect δεν προτείνεται, μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την απουσία.

Kirby Battle Royale image 07

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επιστρέψουμε πάλι σε κάτι που αναφέρθηκε στην αρχή, πριν βγάλουμε το τελικό μας πόρισμα. Το Kirby Battle Royale δεν αποτελεί μια «βιαστική» κυκλοφορία. Είναι ένας τίτλος που μπορεί να προσφέρει απλόχερα διασκέδαση και να επιτρέψει στους παίκτες να περάσουν καλά. Όσοι, όμως, δεν είναι φαν των παιχνιδιών που σχεδιάζονται με βάση το multiplayer περιεχόμενο, καλύτερα να μείνουν μακριά του και να επενδύσουν τα χρήματα που θα δαπανούσαν για το εν λόγω παιχνίδι, κάπου αλλού. Όσοι αγοράσουν το Battle Royale έχοντας την αίσθηση πως θα ασχοληθούν με το story mode, θα απογοητευθούν, καθώς το περιεχόμενο είναι μικρό σε διάρκεια και δεν συμβάλλει στο replayability του τίτλου.

Όσοι, πάλι, το αγοράσουν με σκοπό να ασχοληθούν μόνο με τις online αναμετρήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κουραστούν. Το online multiplayer μπορεί να γίνει πιο ευχάριστο όταν το παιχνίδι κυκλοφορήσει και για την αμερικανική αγορά, αλλά για την ώρα υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν το κάνουν μια αξιόπιστη επιλογή. Το Kirby Battle Royale είναι πολύ πιο ευχάριστο με παρέα, ακόμα και αν πρόκειται για μόλις δύο παίκτες που παίζουν σε δυο διαφορετικές κονσόλες, κάνοντας το local co-op την ιδανικότερη και προτεινόμενη επιλογή για να το απολαύσει κάποιος. Σε διαφορετική περίπτωση, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Μια περιπέτεια Kirby με άφθονη διασκέδαση.
  • Εξαιρετικό local co-op multiplayer, με πολλές προσθήκες και περιεχόμενο.
  • Εύκολο gameplay και χειρισμός.
  • Αρκετό υλικό για ξεκλείδωμα.
  • Η ύπαρξη online multiplayer...

Αρνητικά

  • ...η οποία σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί με βάση το ύφος της σειράς.
  • Μικρά θέματα συνδεσιμότητας.
  • Πολύ μικρή διάρκεια στο περιεχόμενο του story mode.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Νέες πληροφορίες για το Pokemon Home
Απλές και premium λειτουργίες, επικοινωνία με Pokemon Bank και GO.
Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Αλλαγή προτεραιοτήτων για την Game Freak
Προσπάθεια προώθησης των νέων ΙΡ της εταιρείας.
Kirby's Extra Epic Yarn
Μαζεύοντας τις κλωστές που ολοκληρώνουν μια ιστορική πορεία.
Yo-Kai Watch 3
Yokai με άρωμα Αμερικής.
Luigi's Mansion
Τρισδιάστατη, νοσταλγική επιστροφή.
Το Nintendo Switch ξεπέρασε σε πωλήσεις το GameCube
Δείτε ποιοι είναι οι πιο πετυχημένοι τίτλοι της κονσόλας.
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.
Έρχεται το Yokai Watch 3
Εντός του χειμώνα και σε δύο... δόσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet