Ένα παραδοσιακό JRPG με μοντέρνα χαρακτηριστικά, διά χειρός Level-5.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε (στη δυτική αγορά) το Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, το οποίο παρέδωσε έναν διαφορετικό "αέρα" για το είδος στην προηγούμενη γενιά συστημάτων. Αυτό συνέβη διότι το στούντιο της Level-5, εκτός του ότι συνεργάστηκε με το κινηματογραφικό στούντιο Ghibli, ώστε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, εστίασε και στο τμήμα της ιστορίας και ταυτόχρονα επανέφερε στο προσκήνιο το παραδοσιακό, turn-based σύστημα μάχης με τη χρήση των familiars. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό JRPG, από το οποίο, όμως, δεν απουσίαζαν και ορισμένες αδυναμίες, όπως η προβληματική φιλική A.I. στο σύστημα μάχης ενώ και το grinding ήταν απαραίτητο σε ορισμένα σημεία για να συνεχίσουμε με ασφάλεια το ταξίδι μας. Παράλληλα, την εμφάνισή τους έκαναν και ορισμένα difficulty spikes.

Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες δεν ήταν αρκετές για να μειώσουν την άξια του τίτλου, εφόσον στο σύνολό του αποτελούσε μια εξαιρετική πρόταση για τους φίλους του είδους. Τώρα, βρισκόμαστε πέντε χρόνια μετά και είμαστε στη θέση να αξιολογήσουμε το Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Η πρώτη σκέψη που θα μπορούσε να κάνει κάποιος με την ανακοίνωση του Ni no Kuni II, είναι πως ο τίτλος έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο, αφού στην ανάπτυξή του δεν εμπλέκεται το στούντιο Ghibli (με εξαίρεση τους Yoshiyuki Momose και Joe Hihasi, οι οποίοι ήταν character designer και music composer αντίστοιχα -όπως και στον πρώτο τίτλο), γεγονός που ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδοθούν τα θετικά χαρακτηριστικά του προκάτοχου του.

Ni No Kuni 2 review 01

Όμως, για να μην προτρέχουμε και για να μη μακρηγορούμε, θα επιτρέψουμε στο νέο τίτλο της Level-5 να μιλήσει από μόνος του. Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να ειπωθεί πως τα παρακάτω γεγονότα διεξάγονται κατά τα πρώτα εισαγωγικά λεπτά του παιχνιδιού (δεν υπάρχουν spoilers). Παράλληλα, να σημειωθεί πως για να ταξιδέψετε στο Ni no Kuni 2 δεν χρειάζεται να έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι, εφόσον ο δεύτερος τίτλος της σειράς τοποθετείται εκατοντάδες χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου. Η ιστορία του Ni no Kuni 2, λοιπόν, ξεκινά με μια επανάσταση, η οποία λαμβάνει χώρα στο βασίλειο του Ding Dong Dell. Εκεί παρουσιάζεται η φυλή των ανθρωπόμορφων ποντικιών, η οποία προσπαθεί να πάρει το βασίλειο από τις ανθρωπόμορφες γάτες.

Εμείς αναλαμβάνουμε το ρόλο του Roland, ο οποίος, μέσω διαφόρων γεγονότων, ταξιδεύει από τον πραγματικό κόσμο στο βασίλειο του Ding Dong Dell και βρίσκεται στο δωμάτιο του νεαρού πρίγκιπα Evan. Σε εκείνο το σημείο οι δύο ήρωες/ πρωταγωνιστές συναντώνται για πρώτη φορά και σχεδιάζουν την απόδρασή τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ώριμος ενήλικας ήρωας Roland αποκτά ένα ιδιαίτερο δεσμό με τον νεαρό πρίγκιπα κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους. Αφού αποφύγουν τον κίνδυνο, ο Evan αποφασίζει πως θέλει να δημιουργήσει το δικό του βασίλειο, στο οποίο θα βασιλεύει μόνο η ειρήνη. Για αυτό τον ευγενή λόγο και σκοπό, προσκαλεί τον Roland να τον βοηθήσει σε αυτό το δύσκολο έργο/ ταξίδι. Το ταξίδι αυτό εξελίσσεται όπως σχεδόν σε κάθε παλιό, παραδοσιακό JRPG. Δηλαδή, στην κάθε περιοχή-πόλη που θα ταξιδέψουμε, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, όπου εκεί καλούμαστε -λόγω της ευγενούς φύσης που έχουν οι ήρωές μας- να διασώσουμε την πόλη από το πρόβλημά της.

Ni No Kuni 2 review 10

Η κάθε πόλη, όπως ίσως φαντάζεστε, προβάλλει και μια διαφορετική θεματική ενότητα, αφού σε έκαστη από αυτές κατοικεί και διαφορετική φυλή. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος που ταιριάζει με το σύνολο του παιχνιδιού. Εκτός αυτού, δεν απουσιάζουν και επιπρόσθετοι χαρακτήρες, οι οποίοι θα συνοδέψουν τον Evan στο ταξίδι του. Σε αυτό το σημείο εμείς θα πούμε πως οι χαρακτήρες, παρόλο που έχουν τη δική τους προσωπικότητα και χαρακτηριστικά, τελικά επισκιάζονται από τους Evan και Roland επειδή η Level-5 έριξε όλο το βάρος της στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων δύο φιγούρων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ήρωες να έχουν συμβουλευτικό ή διακοσμητικό ρόλο. Επίσης, για να κλείσουμε με το τμήμα της ιστορίας, η εκτίμησή μας είναι πως το σενάριο είναι καλογραμμένο και υφίσταται καλή κλιμάκωση, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το τέλος. 

Τώρα, όσον αφόρα στο ταξίδι το ίδιο, αυτό πραγματοποιείται με τον εξής γνώριμο τρόπο: Βρισκόμαστε σε έναν overworld map, στον οποίο περιπλανώμαστε (εδώ οι χαρακτήρες και το περιβάλλον αποκτούν chibi ύφος) ώστε να βρεθούμε στο επόμενο objective του παιχνιδιού, το οποίο αποτυπώνεται με σχετικό waypoint που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι τίτλοι του είδους. Μέσα στον παγκόσμιο χάρτη, εκτός του ότι έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στις διάφορες πόλεις, υπάρχουν και τα αντίστοιχα dungeons, τα οποία αποδίδονται με γραμμικό ύφος, με τον χάρτη να αποκαλύπτεται συμφωνά με την αντίστοιχη πρόοδο/ εξερεύνηση που πραγματοποιούμε. Το κάθε dungeon έχει τη δική του θεματική ενότητα (δάσος, φαράγγι κ.ο.κ.) και, φυσικά, δεν απουσιάζουν διάφορες εχθρικές μονάδες.

Ni No Kuni 2 review 02

Η προσέγγιση στη μάχη του Ni no Kuni II που έχει επιχειρήσει η Level-5 διαφέρει από τους προηγούμενους τίτλους που έχουμε δει από το στούντιο. Στο πρώτο Ni no Kuni, όταν πέφταμε επάνω στον εχθρό, το παιχνίδι πραγματοποιούσε μια μετάβαση στην αρένα της μάχης, ένας μηχανισμός που υφίσταται και στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά μόνο στο τμήμα του παγκόσμιου χάρτη. Στο τμήμα των dungeons η μάχη πραγματοποιείται άμεσα, χωρίς καμία μετάβαση. Αυτό συμβαίνει διότι, πλέον, οι εχθρικές μονάδες που περιπλανώνται είναι σε μορφή ομάδας, οπότε τη στιγμή που θα μας εντοπίσει ένας εχθρός ή απλά πέσουμε επάνω του, ξεκινάει η μάχη. Εκεί, λοιπόν, βρισκόμαστε με την τριμελή ομάδα μας και δημιουργείται μια αρένα, η οποία αποτυπώνεται από έναν κύκλο που προσδιορίζει το όριο της αρένας αλλά και το σημείο από όπου μπορούμε να αποδράσουμε.

Παράλληλα, το σύστημα μάχης είναι διαφορετικό, εφόσον εμπνέεται από τα μοντέρνα παιχνίδια του ύφους και χρησιμοποιεί μια action προσέγγιση. Δηλαδή, έχουμε τις ελαφρές και ισχυρές σωματικές (melee) επιθέσεις, οι οποίες δημιουργούν διάφορους συνδυασμούς. Επίσης, υπάρχουν και οι επιθέσεις μεγάλου εύρους, που πραγματοποιούνται μέσω ξορκιών, όπλων, και τόξων. Όλες αυτές οι επιθέσεις λειτουργούν με τρόπο και ύφος παρόμοιο με αυτό της σειράς "Tales". Δηλαδή, όταν μας τελειώσουν οι πόντοι μαγείας, έχουμε τη δυνατότητα να τους επαναγεμίσουμε με τα χτυπήματα φυσικών επιθέσεων. Επίσης, υπάρχουν και διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους πόντους, τις οποίες μπορούμε να ορίσουμε σε τέσσερα διαφορετικά κουμπιά.

Ni No Kuni 2 review 03

Επιπροσθέτως, δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιείται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε. Εκτός των προαναφερθέντων, ένα νέο χαρακτηριστικό που φέρνει ο τίτλος της Level-5 είναι αυτό της εναλλαγής όπλων. Το κάθε όπλο αποτυπώνει ένα ποσοστό τοις εκατό, το οποίο όταν γεμίσει και χρησιμοποιήσουμε μια ικανότητα, τότε εξαπολύεται μια ισχυρή επίθεση που αποδίδεται με διαφορετικό animation. Έτσι, εδώ παρέχεται και μια στρατηγική, αφού το κάθε όπλο, εκτός του ότι έχει το δικό του επίπεδο δύναμης, είναι σε θέση να προσφέρει και διαφορετικά χαρακτηριστικά (πάγος, φωτιά κ.α.), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην έκβαση της μάχης. Από εκεί και περά, ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό στη μάχη είναι τα Higgledies, τα οποία είναι μικρά πλάσματα που αποτελούν έξτρα μονάδες στο πεδίο της μάχης.

Τα Higgledies μπορούμε να τα στρατολογήσουμε κατά τη διάρκεια της προόδου μας, και αυτά με τη σειρά τους χρησιμοποιούν διαφορετικές, ιδιαίτερες επιθέσεις/ ικανότητες στη μάχη, οι οποίες αποτυπώνονται με έναν κύκλο. Οι ικανότητες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός κανονιού που επιτίθεται ή έναν κύκλο ίασης που γιατρεύει εμάς και τους χαρακτήρες μας, ενώ υπάρχουν και άλλες, οι οποίες αντιστοιχούν σε άλλες μονάδες. Για όσους αναρωτιούνται, η προβληματική φιλική A.I. του Ni no Kuni δεν υφίσταται στο νέο παιχνίδι, αφού διαπιστώσαμε ότι στέκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα και δεν δημιουργεί προβλήματα -και ας μην υπάρχουν εντολές για την άμεση διαχείρισή της. Αξίζει να πούμε πως κάποια ακόμα προβλήματα που υπήρχαν στον αρχικό τίτλο, όπως το grinding και ορισμένα difficulty spikes, επίσης απουσιάζουν από τον συγκεκριμένο τίτλο.

Ni No Kuni 2 review 04

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη δημιουργία και εφαρμογή ενός λειτουργικού συστήματος μάχης, το οποίο είναι και ευχάριστο, προσφέροντας μια συνεχόμενη ροή στις συγκρούσεις. Παρόλα αυτά, το Ni no Kuni II αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα: Αυτό της χαμηλής πρόκλησης, πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως θα αποθαρρύνει ένα μέρος του κοινού που αναζητά αυξημένη δυσκολία στα παιχνίδια του. Αυτή η χαμηλή πρόκληση προκύπτει από την ίδια τη φύση του παιχνιδιού. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει επιλογή δυσκολίας όπως συνέβαινε στον πρώτο τίτλο. Δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι πως, αν και βρεθήκαμε σε περιοχές όπου δεν ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι σε ό,τι αφορά επίπεδο χαρακτήρων και εξοπλισμό, δεν συναντήσαμε ποτέ την οθόνη "game over", κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε σε αλλά παιχνίδια του είδους.

Εκτός αυτών, υπάρχουν και τροποποιήσεις μέσα από το υπο-μενού Tactic Tweaker, το οποίο επιτρέπει να παραμετροποιήσουμε στοιχεία που παρέχουν διάφορα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, μέσω αυτού του μηχανισμού μπορούμε να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα σε ένα χαρακτηριστικό, με το κόστος να είναι το μειονέκτημα σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, αν επιλέξουμε να συλλέγουμε περισσότερη εμπειρία από τις μάχες, αυτό θα μας κοστίσει σε χαμηλότερη ανταμοιβή χρηματικών μονάδων. Παρομοίως, αν επιλέξουμε να είμαστε δυνατότεροι απέναντι σε εχθρούς που χρησιμοποιούν φωτιά, θα γίνουμε ευάλωτοι στο αντίθετο στοιχείο.

Ni No Kuni 2 review 05

Και παρόλο που υπάρχουν δυνατότεροι εχθροί, οι οποίοι προβάλλονται με ιδιαίτερη αύρα (ή χρώμα γραμματοσειράς), και πάλι δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερο πρόβλημα αφού τα φίλτρα ίασης που έχουμε είναι αρκετά σε πλήθος. Οπότε, από την εμπειρία που αποκομίσαμε μέσα από την ενασχόληση μας με τον τίτλο, μπορούμε να πούμε πως οι παραπάνω μηχανισμοί (δυσκολότεροι εχθροί, Tactic Tweaker), δεν επηρεάζουν καθόλου τη γενικότερη πρόκληση, αφού και ευάλωτοι να είμαστε σε κάποιο στοιχείο πάλι δύσκολα θα ηττηθούμε. Καλό είναι να σημειωθεί πως το πρόβλημα δεν είναι ότι αντιμετωπίζουμε απαθή εχθρική A.I., απλά οι εχθρικές μονάδες διαθέτουν χαμηλά βασικά στατιστικά επίθεσης και άμυνας, τα οποία συνήθως θα ίσχυαν έχοντας επιλέξει χαμηλή δυσκολία σε κάποιο παιχνίδι.

Αφήνοντας το τμήμα της μάχης, πάμε σε ένα ακόμη καινούργιο χαρακτηριστικό, το οποίο είναι αυτό της δημιουργίας του βασιλείου. Ο λόγος που προκύπτει ο χαρακτηρισμός του "καινούργιου", είναι γιατί διαφέρει αρκετά από το σύστημα "Georama"  που είχαμε δεί στα Dark Cloud. Αυτό συμβαίνει εκ φύσεως, εφόσον εκεί είχαμε τον κάθε πολίτη/ κάτοικο, ο οποίος μετά την τοποθέτηση του σπιτιού του, επιθυμούσε το σπίτι του να βρεθεί σε μια ιδανική θέση για αυτόν. Στην περίπτωση του Ni no Kuni II, έχουμε μια συγκεκριμένη έκταση, στην οποία έχει προ-αποφασιστεί από το ίδιο το παιχνίδι το πού θα τοποθετηθεί η κάθε εγκατάσταση. Οπότε, εδώ δεν έχουμε το χαρακτηριστικό της ελεύθερης τοποθέτησης των εγκαταστάσεων.

Ni No Kuni 2 review 06

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι το σύστημα δημιουργίας βασιλείου είναι ένα παιχνίδι από μόνο του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανήκει στο επιμέρους περιεχόμενο. Αντιθέτως, αποτελεί ένα τμήμα συμβίωσης με τον βασικό κορμό της ιστορίας του τίτλου, διότι μέσω του βασιλείου έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε πράγματα που είναι απαραίτητα για την πρόοδό μας. Όμως, ας τα πάρουμε από την αρχή. Το βασίλειο του Evan έχει μια συγκεκριμένη έκταση. Σε αυτή την έκταση γης, λοιπόν, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες εγκαταστάσεις, από τις οποίες θα μπορούμε να αποκτήσουμε εξοπλισμό για να τροποποιήσουμε τους χαρακτήρες μας, τρόφιμα που θα χρησιμεύσουν ως αντικείμενα ίασης, οικονομικούς πόρους για το βασίλειο, ξόρκια τα οποία θα διδάξουμε στους χαρακτήρες μας και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, που μένει να ανακαλύψουμε με τη δημιουργία της κάθε εγκατάστασης.

Αυτή η γη προβάλλεται με top-down κάμερα, και εκεί παρουσιάζεται ο κέρσορας που μας παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε κάθε έκταση γης, ώστε να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν απουσιάζει η επιλογή περιπλάνησης στο βασίλειο ενώ, παράλληλα, υφίσταται η προβολή κεντρικής καρτέλας, η οποία προβάλλει τους οικονομικούς πόρους ή αντικείμενα που έχουμε συλλέξει μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Οι οικονομικοί πόροι του βασιλείου δεν ταυτίζονται με τους πόρους που έχει η ομάδα μας στο ταξίδι, γεγονός που σημαίνει πως τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο βασίλειο -όπου και είναι απαραίτητα- είτε για την περαιτέρω έρευνα στην κάθε εγκατάσταση είτε για την αναβάθμιση του ίδιου του βασιλείου ή για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης.

Ni No Kuni 2 review 08

Αν αποφασίσουμε να αναβαθμίσουμε το βασίλειο μας, αυτή η διενέργεια γίνεται άμεσα και έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των συνόρων, την ανακάλυψη νέων εγκαταστάσεων, αλλά και την αύξηση της επιρροής του βασιλείου, η οποία επιτρέπει τη στρατολόγηση νέων χαρακτήρων αλλά και την έρευνα νέων υλικών. Όσον αφορά στη δημιουργία μιας εγκατάστασης, το χτίσιμο γίνεται πάλι άμεσα, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν επιλέγουμε την έρευνα στην κάθε μια από αυτές. Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε την ανακάλυψη ενός καινούριου ξορκιού ή την επίτευξη καλύτερης ποιότητας για τον εξοπλισμό, θα χρειαστεί το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και ο ανάλογος χρόνος, ο οποίος μπορει να ορίζεται σε λίγα λεπτά ή στη μία με δύο ώρες.

Παράλληλα, με παρόμοια χρονικά όρια συλλέγονται στο βασίλειο τα χρήματα και τα αντικείμενα από τις εγκαταστάσεις και τους κατοίκους. Εδώ, λοιπόν, για να καλυφθούν αυτά τα χρονικά όρια και για να μην περιμένει στάσιμος ο παίκτης την ολοκλήρωση της έρευνας, υπάρχει το πλήθος των side quests. Τα side quests χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με τη μια εξ αυτών να βαδίζει στα γνώριμα, filler μονοπάτια, τα οποία διεκπεραιώνονται με την εύρεση ορισμένων αντικειμένων ή με τη νίκη κατά κάποιων τεράτων. Ωστόσο, η Level-5 προσπάθησε να ανανεώσει λίγο αυτή τη συνταγή διεκπεραίωσης, και για αυτό το λόγο πρόσθεσε και τις μάχες στρατηγικής (skirmish battles). Σε αυτές τις μαχες βρισκόμαστε στον overworld, με το στρατό μας, και καλούμαστε να νικήσουμε διάφορες εχθρικές μονάδες.

Ni No Kuni 2 review 07

Σε αυτό το σημείο ηγούμαστε διαφόρων μονάδων που φέρουν οπλισμό όπως σπαθιά, τόξα και σφυριά. Η στρατηγική ακολουθεί τη λογική του παιχνιδιού "πέτρα-ψαλίδι-χαρτί", κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει σε αρκετά παιχνίδια του είδους. Αυτό σημαίνει πως μια μονάδα έχει το πλεονέκτημα έναντι κάποιας, αλλά και το αντίστοιχο μειονέκτημα έναντι κάποιας άλλης. Εδώ υπάρχουν διάφορες εχθρικές βάσεις και όπλα που μας επιτίθενται, τα οποία μπορούμε να καταστρέψουμε και ταυτόχρονα να τα ξαναφτιάξουμε, ώστε να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα σε αυτές τις μάχες. Το κόστος, όλων αυτών των πράξεων είναι το ηθικό του στρατού μας, το οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα με την προϋπόθεση πως έχουμε τους οικονομικούς πόρους στο βασίλειό μας.

Η εκτίμηση μας για το τμήμα των Skirmsh μαχών στο Ni no Kuni 2, είναι πως το σύστημα μάχης και η ίδια η στρατηγική προσέγγισης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, και αυτό κυρίως λόγω της χαμηλής πρόκλησης (παρόλο που στις συγκεκριμένες αποστολές προσφέρεται επιλογή hard βαθμού δυσκολίας). Οπότε, το μόνο που προσφέρει αυτός ο νέος μηχανισμός είναι πως, πλέον, εκτός των kill και fetch έχουμε στη διάθεσή μας και τα skirmish quests. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και τα errands, τα οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από fetch quests, αφού για την ολοκλήρωσή τους απαιτούν κάποιο αντικείμενο, με τη μόνη ουσιώδη διάφορα να είναι πως ανταμειβόμαστε με tokens που μπορούμε να εξαργυρώσουμε για αντικείμενα ή για την πληροφορία του πώς θα βρούμε νέους κατοίκους.

Ni No Kuni 2 review 09

Και περνάμε στην πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία quests, όπου συναντάμε τις αποστολές στρατολόγησης. Οι αποστολές στρατολόγησης θυμίζουν των εποχή των τίτλων Suikoden, όπου ταξιδεύαμε σε διαφορές πόλεις με στόχο να στρατολογήσουμε μέλη/ άτομα για το στρατό και τη βάση μας. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των αποστολών είναι εντελώς διαφορετική στο Ni no Kuni II. Δηλαδή, ταξιδεύοντας στις πόλεις θα βρούμε χαρακτήρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το προσωπικό τους πρόβλημα. Αν καταφέρουμε να το επιλύσουμε, τότε αυτοί οι χαρακτήρες θα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι του βασιλείου μας. Αυτή η επίλυση πραγματοποιείται με τη διενέργεια εύρεσης αντικειμένων ή τη νίκη ενάντια σε κάποια τέρατα. Όμως, σε αντίθεση με τα απλά filler quests, εδώ υπάρχουν επιπλέον διάλογοι, οι οποίοι προσθέτουν περισσότερα τμήματα που αφορούν στην ιστορία του κόσμου και των χαρακτήρων, οπότε η εκτίμησή μας είναι πως παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Παρόλα αυτά, θα προτιμούσαμε μέσα σε αυτό το σύνολο να υπήρχαν και quests που θα εκπληρώνονταν μόνο με την παρουσίαση διάλογου, όπως γινόταν (σε αρκετά από αυτά) στην περίπτωση των Suikoden, ώστε να γλυτώνουμε από την έντονη επανάληψη της διαδικασίας επίλυσης. Μετά τη στρατολόγηση, μπορούμε να επιστρέψουμε στο βασίλειό μας και να τοποθετήσουμε τους κατοίκους σε διαφορές εγκαταστάσεις. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο κάθε κάτοικος/ πολίτης έρχεται με ειδικές ικανότητες, πράγμα που σημαίνει πως αν τον τοποθετήσουμε στη συγκεκριμένη θέση/ εγκατάσταση, θα λάβουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ταχύτερα, ενώ παράλληλα με το χρόνο που είναι στην εγκατάσταση, αποκτά καλύτερη εξειδίκευση μέσω των επιπέδων που ανεβαίνει.

Ni No Kuni 2 review 11

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει πως έχουμε μια σχέση αλυσιδωτής συμβίωσης, η οποία -με απλά λόγια- μπορεί να αποτυπωθεί ως εξής: πρόοδος του σεναρίου, η οποία συνοδεύεται από την ανάπτυξη του βασιλείου με τη δημιουργία εγκαταστάσεων, η οποία με τη σειρά της χρειάζεται κατοίκους μέσω της διαδικασίας στρατολόγησης. Ο λόγος που επισημαίνουμε τη συμβίωση με το βασίλειο, είναι επειδή ορισμένες φόρες -για να συνεχιστεί η πρόοδός μας- είναι απαραίτητη η έρευνα κάποιας συγκεκριμένης εγκατάστασης. Αυτό σημαίνει, με τη σειρά του, πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τα παραπάνω βήματα. Η διάρκεια της κεντρικής ιστορίας του Ni no Kuni 2 αγγίζει τις τριάντα ώρες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί ως post game content λειτουργεί το περιεχόμενο των επιμέρους quests και η ανάπτυξη του βασιλείου, που σίγουρα απαιτούν διπλάσιο χρόνο ολοκλήρωσης.

Το πραγματικό πρόβλημα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο τίτλος, είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο μικρού μεγέθους, ο οποίος, αναπόφευκτα, περιέχει λίγες περιοχές. Αυτομάτως αυτό οδηγεί σε έντονο backtracking, εφόσον το μέγεθος του κόσμου δεν αρκεί για να καλύψει την πληθώρα των επιμέρους quests. Για το τέλος αφήσαμε το τεχνικό κομμάτι, το οποίο είναι εξαιρετικό και υποδειγματικό για ακόμη μια φορά, αφού το anime εικαστικό που χρησιμοποιεί ο τίτλος της Level-5, όπως και τα animations των χαρακτήρων, είναι εξαιρετικά. Τόσο καλοδουλεμένα και όμορφα, που θα θέλαμε τέτοιου επιπέδου δουλειά να τη βλέπαμε και σε άλλα "anime" παιχνίδια του είδους. Τα ιαπωνικά voice overs, εκτός ότι ενσαρκώνουν και αποδίδουν άριστα τους χαρακτήρες, είναι και η μονή σωτήρια λύση, αφού οι αγγλικές φωνές είναι επιεικώς απαράδεκτες. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η γνώριμη μουσική ορχήστρας, που συνοδεύει με διαφορετικά θέματα την κάθε περιοχή αλλά και κάθε σημαντικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στο παιχνίδι.

Ni No Kuni 2 review 12

Εν κατακλείδι, το Ni No Kuni II θυμίζει έντονα τον προκάτοχο του, δηλαδή έχουμε έναν τίτλο που αποδίδει ένα ενδιαφέρον και καλογραμμένο σενάριο, με κορυφαίο εικαστικό και με ύφος που θυμίζει την παλιά, καλή εποχή των JRPGs, το οποίο, ωστόσο, συνοδεύευται από ορισμένες αδυναμίες. Παρόλα αυτά, αυτές οι αδυναμίες δεν αρκούν για να αναιρέσουν το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική πρόταση στην κατηγορία, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα στους "μοντέρνους" JRP τίτλους, έχουμε και ένα παιχνίδι που προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τα παλιά -και αγαπημένα- στοιχεία του είδους.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

 • Υποδειγματικός τεχνικός τομέας, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα άλλα anime παιχνίδια του είδους.
 • Η ιστορία αποδίδεται με υπέροχο ύφος, που θυμίζει την παλιά, καλή εποχή των JRPGs.
 • Tο καινούργιο σύστημα μάχης είναι λειτουργικό και ευχάριστο.
 • H δημιουργία του βασιλείου είναι ένα παιχνίδι από μόνο του.
 • Tα quests στρατολόγησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εφόσον αποδίδουν επιπλέον τμήματα της ιστορίας και των χαρακτήρων
 • Οι skirmish battles είναι εντυπωσιακές και προσπαθούν να ανανεώσουν τη συνταγή των side quests...

Αρνητικά

 • ...όμως δεν καταφέρνουν να αποδώσουν κάτι ουσιώδες.
 • Οι Evan και Roland επισκιάζουν τους υπόλοιπους χαρακτήρες.
 • Η ύπαρξη πολλών πανομοιότυπων (kill/ fetch) quests.
 • Το μικρό μέγεθος του κόσμου, σε συνδυασμό με την πληθώρα πανομοιότυπων quests, οδηγεί αναπόφευκτα σε έντονο backtracking.
 • Η χαμηλή πρόκληση ενδεχομένως να αποθαρρύνει ένα μέρος του κοινού.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το PS5 θα τρέχει καλύτερα επιλεγμένους τίτλους του PS4
Επίσημες πληροφορίες για το upgrade τίτλων του PS4.
Το Godfall έγινε «χρυσό»
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη ενός εκ των launch τίτλων του PS5.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Με λεπτομέρειες για το story και νέους χαρακτήρες του τίτλου.
NBA 2K21 - Review
Life in the bubble.
Gameplay από την έκδοση του DiRt 5 στο Xbox Series S
Ένα γρήγορο ταξίδι στην Ιταλία.
Αποκαλύφθηκε το Hogwarts Legacy
Νέος τίτλος που βασίζεται στο σύμπαν "Harry Potter".
Ανακοινώθηκε το Final Fantasy XVI
Ως "console exclusive" για το PS5.
Αρχές Δεκεμβρίου η διάθεση του Twin Mirror
Αdventure της Dontnod, με επιρροές από τη σειρά Twin Peaks.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (17)

This comment was minimized by the moderator on the site

το παιχνιδι φαινεται ονειρικο! πανεμορφο, ενδιαφερον, πανεξυπνο! |
ανυπομονω να το παρω στα χερακια μου!!! :)
πολυ καλο και κατατοπιστικο το review!!
φαινεται οτι μπαινουμε στην δυνατη περιοδο της χρονιας για την βιομηχανια! ερχεται και E3. φουλ οι μηχανες.

This comment was minimized by the moderator on the site

πολυ ομορφα τα λες Σταυρο. το παιχνιδι ειναι στη κορυφη του wishlist τωρα που το Pillars of Eternity 2 εφαγε delay!
απο end game, εχει εκεινο το εντυπωσιακο βαθος κ πλουτο που ειχε κ το 1ο;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ως End game περιεχόμενο, λειτουργούν τα επί μέρους side quests και η ανάπτυξη του βασιλείου, η οποία παίρνει πάρα πολύ χρόνο, ώστε να ερευνηθούν και να δημιουργηθούν τα πάντα. Αν ήλπιζες για extra dungeon και καινούργιες περιοχές, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από SteveTheKami SteveTheKami
This comment was minimized by the moderator on the site

A ok, καταλαβα. στην ουσια απλα σε αφήνει να ξεψαχνίσεις οτι δεν εκανες στο main παιχνιδι, δε ξεκλειδώνει νεο υλικο οπως στο 1ο.
thanks

This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχες Απριλη θα φυγει για αγορα εκτος απροοπτου. Ετσι γιατι λιγα JRPG εχω στο backlog οποτε πρεπει να παρω ακομα ενα να υπαρχει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα είναι το πρώτο JRPG που θα παίξω Ελπίζω να γίνει μια καλή γνωριμία

This comment was minimized by the moderator on the site

Επίσης το Tactics Ogre: Let Us Cling Together που έχω παίξει, δεν θεωρείται JRPG, έτσι δεν είναι?


Άμα μετράει αυτό, τότε μετράει και το δικό μου, έχω παίξει 2 ώρες Fire Emblem Warriors στο κινητό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τo Tactics Ogre: Let Us Cling Together είναι ένα εξαιρετικό tactical-jrpg.
@Men of Low Moral Fiber...Μάλλον το Fire Emblem Heroes θέλεις να πεις το οποίο ανήκει με τη σειρά του στην tactical κατηγορία

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 2 χρόνια από SteveTheKami SteveTheKami
This comment was minimized by the moderator on the site

@Men of Low Moral Fiber...Μάλλον το Fire Emblem Heroes θέλεις να πεις το οποίο ανήκει με τη σειρά του στην tactical κατηγορία :p


Yes sir!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ύστερα απο τις λεπτομερέστατες εξηγήσεις του Σταύρου στο χθεσινό webcast διάβασα επιτέλους και το review.
Αν και δεν με τρελαίνει καθόλο ο μηχανισμός εξέλιξης του Βασιλείου (ανέκαθεν σε κάθε παιχνίδι τα ψιλοβαριόμουν) όλα τα υπόλοιπα φωνάζουν ένα μαγευτικό και ποιοτικότατο jrpg που για έμας τους ρομαντικούς νοσταλγούς του παρελθόντος είναι ταμαμ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τις τελευταίες μέρες έχω βάλει να ξαναπαίξω ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια στο PS2, το Rogue Galaxy που είναι επίσης φτιαγμένο από την Level-5 (μας ''καταστρέψατε'' με τα retro livestreams ) . Οπότε μπορώ να πω πως είμαι στην κατάλληλη διάθεση για το Ni No Kuni II. Με προβλημάτιζε το γεγονός πως δεν είχα ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς αλλά εφησυχάστηκα με την αντίστοιχη αναφορά...

Τις τελευταίες μέρες έχω βάλει να ξαναπαίξω ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια στο PS2, το Rogue Galaxy που είναι επίσης φτιαγμένο από την Level-5 (μας ''καταστρέψατε'' με τα retro livestreams ) . Οπότε μπορώ να πω πως είμαι στην κατάλληλη διάθεση για το Ni No Kuni II. Με προβλημάτιζε το γεγονός πως δεν είχα ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς αλλά εφησυχάστηκα με την αντίστοιχη αναφορά που γίνεται στο review. Βέβαια τα όσα αναφέρονται για χαμηλό επίπεδο δυσκολίας δε μου άρεσαν και πολύ, ειδικά από τη στιγμή που συνηθίζω να παίζω τα games λίγο over-leveled το παραπάνω ''θεματάκι'' ίσως να μεγενθυθεί στην δικιά μου εμπειρία με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Σίγουρα όμως δε θα σταθεί εμπόδιο για την αγορά του μιας και η πλειοψηφία των όσων διάβασα αλλά και έχω δεί είναι άκρως θετικά και ενθαρρυντικά. Ωραίο το review που καλύπτει πιστεύω όλους τους τομείς του παιχνιδιού, πολύ καλή δουλειά που αποδεικνύει οτι αυτός που το έγραψε ασχολήθηκε αρκετές ώρες για να βγάλει το τελικό του συμπέρασμα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

ως συνηθως αψογο review απο τον Σταυρο. ηταν απο τα παιχνιδια που περιμενα για αγορα αλλα τα αρνητικα του για μενα τουλαχιστον ειναι σημαντικοτερα απο τα θετικα του οποτε κανω ευκολα pass. ισως σε μια πτωση τιμης στο 1/3 να το σκεφτω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φοβερό review το περιμένω πως και πως.
Ημ. Έκδοσης: 23/11/2017 ????

admin Admin    Jester
This comment was minimized by the moderator on the site

Είχε ξεχαστεί στην ταυτότητα η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας. 23/3/18 είναι η σωστή. Fixed και thanks

This comment was minimized by the moderator on the site

Εν αρχή πολυ κατατοπιστικό και ωραίο review.
Η αλήθεια ειναι οτι αν και για κάποιον περίεργο και ασυγχώρητο λόγο δεν εχω παίξω το πρώτο,το συγκεκριμένο δεν θα το χάσω!
Με φόβισε λίγο στην αρχή το skirmish του πράγματος καθώς και το οτι δεν ειμαι και τεράστιος φαν του chibi mode...τα ξεπερνάω ολα και βουτάω!

ΥΓ επειδή δεν εχω προλάβει να παίξω ακόμα το xenoblade 2 (άσχετο)...καμία...

Εν αρχή πολυ κατατοπιστικό και ωραίο review.
Η αλήθεια ειναι οτι αν και για κάποιον περίεργο και ασυγχώρητο λόγο δεν εχω παίξω το πρώτο,το συγκεκριμένο δεν θα το χάσω!
Με φόβισε λίγο στην αρχή το skirmish του πράγματος καθώς και το οτι δεν ειμαι και τεράστιος φαν του chibi mode...τα ξεπερνάω ολα και βουτάω!

ΥΓ επειδή δεν εχω προλάβει να παίξω ακόμα το xenoblade 2 (άσχετο)...καμία προτίμηση???
Ποιο να αρχίσω πρωτα??

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet