“Μία αποστολή ακόμα και το κλείνω”.

Δεν θα πούμε ψέματα, το όνομα BattleTech εννοείται πως ακουγόταν γνώριμο στα αυτιά μας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως γνωρίζαμε εκ των προτέρων τον όγκο και την ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτό. Αν και είχαμε ασχοληθεί με την, πάλαι ποτέ, πασίγνωστη σειρά των παιχνιδιών MechWarrior, δεν είχαμε κάνει ποτέ τη σύνδεση πως αποτελεί spin-off ενός σύμπαντος που έχεις τις ρίζες του στο 1984, όταν, παράλληλα με το Warhammer, έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών με μινιατούρες. Η Harebrained Schemes (των Shadowrun) ανέλαβε να επαναφέρει το πληθωρικό franchise, να εντρυφήσει στο πλουσιότατο lore του και -φυσικά- στο πρόσφορο έδαφος για επικές μάχες μεταξύ επιβλητικών mechs. Σε αντίθεση, όμως, με τη σόλο προσέγγιση των MechWarrior, το BattleTech επιστρέφει στις ρίζες της φιλοσοφίας του επιτραπέζιου, προσεγγίζοντας τη δράση μέσα από τη στρατηγική φύση του turn-based gameplay.

Το lore του σύμπαντος έχει διογκωθεί μέσα από δεκάδες βιβλία, τα οποία επικεντρώνονται στο μακρινό 3025, όπου η ανθρωπότητα έχει ξεφύγει ήδη από τα περιοριστικά γεωγραφικά όρια της Γης και έχει εξαπλωθεί στους διάφορους πλανήτες του ηλιακού συστήματος του Tau Ceti. Φυσικά, η εξάπλωση και η τεχνολογική ανάπτυξη δεν θα αποτρέψει τα συνήθη προβλήματα εξουσίας. Οι περίοδοι ειρήνης δεν είναι παρά η νηνεμία πριν την καταιγίδα για τη νέα αναπόφευκτη σύρραξη, όπου ο ισχυρότερος θα επικρατήσει σε επίγειες μάχες που θα κριθούν από την ισχύ των mechs, δηλαδή θεόρατα, δίποδα, πολεμικά οχήματα (α λα Metal Gear), με βαρύ οπλισμό και τεράστια αντοχή σε πυρά.

Battletech review 01

Η ιστορία του παιχνιδιού μάς μεταφέρει στην περιοχή του Aurigan Reach, ένα “ξεχασμένο”, από το lore, κομμάτι του ηλιακού συστήματος, που αποτελεί την κατάλληλη τοποθεσία, κατά τους δημιουργούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία, παράλληλα με τα τεκταινόμενα των βιβλίων. Εμείς θα λάβουμε το ρόλο ενός μισθοφόρου, που μαζί με το πλήρωμά μας θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την Kamea Arano στον θρόνο του Aurigan Reach, μία θέση που έχασε πραξικοματικά από τον θείο της, Santiago Espinosa. Το σενάριο ξεδιπλώνεται σταδιακά μέσω στατικών κειμένων, προσφέροντας πλούτο πληροφοριών, ιδίως για τους μη μυημένους. Η ιστορία της εμφύλιας διαμάχης και της επανάστασης προς το νέο δικτάτορα (για να βάλουμε στη θέση του τη δική μας δικτάτορα, που της ανήκει η εξουσία βάση γενεαλογικού δέντρου) δεν έχει να πει κάτι ιδιαίτερο είναι η αλήθεια. Από την άλλη μεριά, ο όγκος των πληροφοριών και επεξηγήσεων για διάφορα κομμάτια του lore σίγουρα θα βοηθήσουν όποιον θελήσει να μάθει πληροφορίες για το υπόβαθρο του σύμπαντος.

Η καρδιά του παιχνιδιού βρίσκεται φυσικά στις μάχες αλλά και στη διαχείριση, συντήρηση και αναβάθμιση των mech μας. Σε κάθε μάχη μπορούμε να έχουμε το μάξιμουμ τεσσάρων mechs, όμως πίσω στη βάση μπορούμε να έχουμε στοιβαγμένα πολλά περισσότερα. Η ποικιλία από mechs είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, προσφέροντας δεκάδες διαφορετικά μοντέλα, χωρισμένα μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ανάλογα με το βάρος τους (αν και τα light mechs δεν αργούν να γίνουν παρωχημένα) ενώ κάθε μοντέλο ενδέχεται να έρχεται και σε διαφορετικούς τύπους με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

Battletech review 02

Η σύνθεση μίας ισχυρής ομάδας, κατάλληλης για την εκάστοτε αποστολή, είναι ιδιάζουσας σημασίας και είναι σε θέση να αλλάξει πλήρως την τύχη στην έκβασή της. Είναι πολύ πιθανό να ξοδέψετε ώρες στο γκαράζ της βάσης, προσπαθώντας να βρείτε την καλύτερη δυνατή μίξη εξοπλισμού και άμυνας για το κάθε mech σας. Θα προτιμήσετε τα λέιζερ, που δεν χρειάζονται πυρομαχικά αλλά υπερθερμαίνουν το mech σας με κίνδυνο να σβήσει την ώρα της μάχης ή θα πάρετε μαζί τα πανίσχυρα βαλλιστικά πυροβόλα, που όμως χρειάζονται πυρομαχικά, ενώ το βάρος τους ενδέχεται να έρθει εις βάρος της θωράκισης; Θα εξοπλίσετε το mech σας για μάχες εκ του σύνεγγυς ή για πυρά εξ αποστάσεως; Εάν θελήσετε να προχωρήσετε από τα προχωρημένα στάδια του παιχνιδιού, τότε αναμφίβολα θα πρέπει να ακονίσετε τις ικανότητές σας για λεπτεπίλεπτες ισορροπίες μεταξύ εξοπλισμού και θωράκισης.

Περνώντας στο πεδίο της μάχης, η ουσιαστικότερη διαφορά με τα X-Com (και παρόμοια παιχνίδια) εμφανίζεται στην κάλυψη, η οποία λάμπει διά της απουσίας της στο BattleTech. Σύμφωνα και με τους δημιουργούς, το σύστημα κάλυψης θα έδειχνε παράταιρο σε ένα παιχνίδι όπου μεταχειριζόμαστε θεόρατα mechs. Για την αντιστάθμιση αυτής της έλλειψης, το BattleTech περνάει στην αντίπερα όχθη όπου το επιθετικό παίξιμο αποτελεί μονόδρομο για τη νίκη. Η βασικότερη μορφή άμυνας που έχουμε (ιδίως για τις πιο ελαφριές και ευκίνητες τάξεις των mechs) αφορά στη συνεχή κινητικότητά τους. Σε κάθε γύρο το mech μας έχει τον μετρητή του evasion (αποφυγή), που αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση που κάλυψε προτού πυροβολήσει. Όσο περισσότερο έχει προχωρήσει πριν ολοκληρώσει τη κίνησή του, τόσο περισσότερο ποσοστό αποφυγής θα αποκτά από τα αντίπαλα πυρά.

Battletech review 03

Φυσικά, στην εξίσωση μπαίνει και το βεληνεκές των αντίπαλων όπλων (κάποια όπλα είναι περισσότερο εύστοχα σε μεγάλες αποστάσεις αλλά έχουν μικρό ποσοστό ευστοχίας σε κοντινές), το μέγεθος του mech μας, η υψομετρική διαφορά κ.α. Ευτυχώς, το UI του παιχνιδιού είναι αρκετά καλοσχεδιασμένο και ευδιάκριτο ώστε όλες οι απαραίτητες πληροφορίες να εντοπίζονται εύκολα και γρήγορα. Αν και στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση πως ο βαθμός στρατηγικής είναι πολύ χαμηλός, δεν αργήσαμε να περάσουμε σε απαιτητικές αποστολές όπου, πλέον, οι προσεκτικοί ελιγμοί της ομάδας μας, η σωστή χρήση όπλων και η βέλτιστη επιλογή στόχων ήταν απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση. Η A.I. σπανίως συγχωρεί και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συγκεντρώσει τα πυρά της σε μία αφύλακτη μονάδα ώστε να την τινάξει στον αέρα, στερώντας μας ένα πολύτιμο και ιδιαίτερα ακριβό mech αλλά και τη ζωή του πιλότου, η εμπειρία του οποίου δύσκολα αποκτάται.

Μιλώντας για την αξία του mech, ένα βασικό κομμάτι του campaign αφορά στην οικονομική διαχείριση της βάσης μας. Ήδη από τα πρώτα λεπτά είναι εμφανές ότι τα οικονομικά της μισθοφορικής ομάδας μας είναι ιδιάζουσας σημασίας για την επιβίωση. Στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού ένα τραπεζικό δάνειο μάς κυνηγάει συνεχώς, ενώ κάθε εργασία εντός του σκάφους (είτε αποτελεί την μετακίνηση mech από την αποθήκη προς την πρώτη γραμμή, είτε την επιδιόρθωση, είτε μία απλή αλλαγή όπλου) συνοδεύεται από κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Battletech review 04

Στις περισσότερες των 30 ωρών ενασχόλησης (το παιχνίδι υποστηρίζει... υπερδιπλάσιο αριθμό ωρών) δεν φτάσαμε σε κανένα σημείο όπου να έχουμε αποκτήσει σημαντικό πλεόνασμα, με την σκληρή οικονομική διαχείριση να καταφέρνει να κρατάει τις εξοπλιστικές ισορροπίες αλλά και να δίνει ουσία στην επιλογή των άπειρων συμβολαίων. Άπειρα στην κυριολεξία, καθώς, εκτός των βασικών αποστολών, τα επιμέρους συμβόλαια είναι random generated, μεταφέροντάς μας σε δεκάδες πλανήτες και οδηγώντας μας σε ολοένα και πιο απαιτητικές αποστολές, ανάλογα με τη φήμη που αποκτάμε ως μισθοφορική φίρμα.

Αυτές οι αποστολές έχουν μία ικανοποιητική ποικιλία, μεταφέροντάς μας σε ποικίλα περιβάλλοντα που επηρεάζουν διαφορετικά τα mech μας (θερμοί πλανήτες π.χ. θα οδηγήσουν με ευκολία σε υπερθέρμανση, καθιστώντας τη χρήση των λέιζερ προβληματική). Ως επί το πλείστον, βέβαια, οι αποστολές οδηγούν σε μάχες ενάντια σε αντίπαλα mech και άρματα, αλλάζοντας όμως τις παραμέτρους, από απλές κατά μέτωπο μάχες, στην άμυνα μίας επίγειας βάσης απέναντι από κύματα εχθρών ή το κυνήγι μονάδων που προσπαθούν να αποδράσουν από τον πλανήτη μεταξύ άλλων. Το σύστημα μάχης και οι ποικιλία των δικών μας -αλλά και των εχθρικών- mechs, σημαίνει ότι το παιχνίδι μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύωρη ενασχόληση φέρνοντάς μας συνεχώς μπροστά από νέες προκλήσεις.

Battletech review 06

Όσον αφορά το RNG στοιχείο (ο παράγοντας της τύχης) είναι φυσικά υπαρκτό, αλλά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τελικά την πορεία της μάχης. Όσον αφορά στο θέμα της τύχης, πέραν από το ποσοστό ευστοχίας, υπάρχει και ένας βαθμός τύχης για το κομμάτι του mech που θα πετύχει η κάθε βολή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αχρήστευση εξοπλισμού, τραυματισμό του πιλότου ή την πλήρη καταστροφή του αν υποστεί σημαντική ζημιά. Όμως, η ισχύς των mechs είναι αρκετά υψηλή (ακόμα και στις πιο ελαφριές κατηγορίες) ώστε σπανίως μία βολή θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, παρόλο που ο παράγοντας της τύχης μπαίνει στο παιχνίδι, εν τέλει η έξυπνη στρατηγική, οι κατάλληλοι ελιγμοί και η σωστή μίξη των mechs αποτελούν τα στοιχεία που θα διαδραματίσουν το σημαντικότερο ρόλο στην έκβαση της μάχης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μία απελπιστικά δύσκολη μάχη (ειδικότερα οι εκτενείς, βασικές αποστολές του campaign) γινόταν σημαντικά πιο βατή όταν αλλάζαμε τη σύνθεση των mech και δίναμε περισσότερη προσοχή στον εξοπλισμό αλλά και τους πιλότους τους.

Σε γενικές γραμμές, δεν έχουμε κάποιο ουσιαστικό παράπονο από το κομμάτι του gameplay, κάτι όμως που δεν μπορεί να ειπωθεί για το τεχνικό σκέλος. Ήδη από την πρώτη εικόνα του πεδίου της μάχης γίνεται εμφανής η παρωχημένη φύση του οπτικού τομέα. Η χρήση της Unity δεν είναι και η καλύτερη που έχουμε δει, με το σχεδιασμό των περιβαλλόντων, κτηρίων και οχημάτων να δείχνουν ότι προέρχονται από άλλη εποχή. Εκτός όμως από τον οπισθοδρομικό οπτικό τομέα, συχνά παρατηρούνται μικρές πτώσεις στο frame rate, που μπορεί να μην ζημιώνουν σημαντικά την εμπειρία, αλλά βρίσκονται στο σημείο όπου απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ομαλό.

Battletech review 07

Στα του ήχου η κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη. Τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά αδιάφορα ενώ οι σπαρτιατικοί περιβαλλοντικοί ήχοι δημιουργούν την εντύπωση ενός αφύσικα άδειου τοπίου εν μέσω συγκρούσεων με επιβλητικά mechs. Παρόλα αυτά, όμως, το BattleTech δεν παύει να αντισταθμίζει τον ξεπερασμένο τεχνικό τομέα χάρη στο βάθος του gameplay και την ποικιλία επιλογών από mechs και εξοπλισμό. Αποτελεί ένα από αυτά τα παιχνίδια που θα σας κρατήσει για ώρες, οδηγώντας σας σε “μία ακόμα αποστολή” προτού παρατηρήσετε ότι άρχισε να ανατέλλει ο ήλιος. Ο υψηλός βαθμός πρόκλησης, η βαρύτητα που δίνεται στη σωστή διαχείριση των mechs, από την κίνηση στον χώρο έως το τελευταίο κομμάτι του ποικίλου εξοπλισμού σε συνδυασμό με το τεράστιο campaign αλλά και τις –πρακτικά- ατελείωτες random generated υποαποστολές, θα καταφέρουν να σας κρατήσουν για δεκάδες ώρες.

Σημείωση: Το BattleTech υποστηρίζει online mode "ένας εναντίον ενός online", αποτελεί ένα mode όμως που δεν ήταν διαθέσιμο για δοκιμή πριν από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Υψηλός βαθμός πρόκλησης.
  • Μεγάλη ποικιλία από mechs και εξοπλισμό.
  • Τεράστια διάρκεια.
  • Το στοιχείο της στρατηγικής υπερτερεί του RNG.

Αρνητικά

  • Παρωχημένος τεχνικός τομέας.
  • Το frame rate είναι ασταθές.
  • Ελλιπής ηχητικός τομέας.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Έρχεται στην επομένη γένια το Temtem
Προσφέροντας ένα νέο "massively multiplayer creature-collection" ταξίδι.
Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.
Πλήρης υποστήριξη για το PSVR στο Hitman III
Καθώς και σε ολόκληρη την τριλογία Hitman.
Έρχονται νέες πληροφορίες για το Cyberpunk 2077
Μέσα από ένα νέο digital event της CD Projekt RED.
Αλλαγή στην ημερομηνία διάθεσης του Serious Sam 4
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Νικόλα! Ωραία, ανυπομονώ να πάω σπίτι να το κατεβάσω και να παίξω! Μας έδωσαν τα keys πριν από μερικές ημέρες και γενικότερα είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος που θα παίξω ένα παιχνίδι που έχω υπομονετικά περιμένει τόσο καιρό! Job very well done!!

Τελείως απλά και εγκυκλοπαιδικά, το Mechwarrior είναι το RPG κομμάτι του Battletech της FASA Corp, όσον αφορά τα tabletop! Η Harebrained...

Μπράβο Νικόλα! Ωραία, ανυπομονώ να πάω σπίτι να το κατεβάσω και να παίξω! Μας έδωσαν τα keys πριν από μερικές ημέρες και γενικότερα είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος που θα παίξω ένα παιχνίδι που έχω υπομονετικά περιμένει τόσο καιρό! Job very well done!!

Τελείως απλά και εγκυκλοπαιδικά, το Mechwarrior είναι το RPG κομμάτι του Battletech της FASA Corp, όσον αφορά τα tabletop! Η Harebrained Schemes είναι εταιρία του Jordan Weisman, o oποίος είναι και ιδρυτής της FASA (επίσης Shadowrun, Earthdawn κ.α) και της FASA Studio η οποία έχει φτιάξει τα Mechwarrior και Mechcommander παλαιότερα για τους υπολογιστές.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλη η ουσία στο συγκεκριμένο βρίσκεται στο πόσο καλά τα καταφέρνει στους τομείς της τακτικής και της στρατηγικής και στο να παρέχει ένα απαιτητικό και όσο το δυνατόν ισορροπημένο επίπεδο δυσκολίας. Όλα τα άλλα στοιχεία έπονται.
- Πραγματικά πρέπει να ανακαλυφθούν επιπλέον ώρες μέσα στο 24ωρο μόνο και μόνο για να προλαβαίνουμε όλα τα φετινά παιχνίδια. Που να ασχοληθούμε και με το backlog

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review Νικολα, πολυ χορταστικο.
Το συγκεκριμενο το εχω καιρο στη wishlist και επιτελους κυκλοφορησε και δεν απογοητευει.
Και μιας κ λαυρευω τα turn based παιχνιδια και τα mechs, ο συνδυασμος ειναι δελεαστικοτατος.
Θα αγοραστει σιγουρα.

There are no comments posted here yet