Ένα ακόμα ραντεβού με την κορυφή για την Codemasters.

Έχουν περάσει εννιά ολόκληρα χρόνια από την πρώτη προσπάθεια της Codemasters γύρω από τον κόσμο της Formula One, και η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν αλλάξει σε αυτό το διάστημα. Πρακτικά, το F1 2009 ήταν ένα πείραμα της εταιρίας, μιας και είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά στα Wii και PSP, οπότε το 2010 ήταν η χρονιά που η κατάσταση ξεκίνησε να σοβαρεύει. Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι πως, παρόλο που τα ετήσια updates είναι τόσο προσεγμένα, κάθε νέα κυκλοφορία αναιρεί την προηγούμενη. Όχι βέβαια σε καθολικό επίπεδο αλλά εκεί που ο καθένας θεωρεί πως η ομάδα ανάπτυξης έχει φτάσει στα όριά της –αξιοποιώντας στο έπακρο την τρέχουσα τεχνολογία- τελικά υπάρχει ακόμα ένα περιθώριο, έστω και μικρό, για βελτιώσεις.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και το F1 2018, που μπορεί με μια πρώτη ματιά να μην δικαιολογεί την ύπαρξή του σαν μία αυτόνομη -και μάλιστα full-priced- κυκλοφορία, αλλά τελικά ορισμένες πινελιές δεξιά και αριστερά είναι ικανές να το κατατάξουν στην κορυφή της κατηγορίας. Αναμφίβολα η Codemasters είχε καταφέρει να δείξει τον καλύτερο εαυτό της με το F1 2017, αλλά δίχως καμία δόση υπερβολής η φετινή πρότασή της είναι η καλύτερη. Μέχρι, φυσικά, την επόμενη...

F1 2018 review 01

Το F1 2018 εκκινεί με μία εισαγωγική σκηνή η οποία συνδυάζει πλάνα από το επίσημο intro της FIA με αρκετές προσθήκες από την Codemasters, που κατά την γνώμη μας δεν είναι και τόσο εύστοχες. Από εκεί και έπειτα εμφανίζεται το κεντρικό μενού, που με τη σειρά του αποτελείται από στατικά, in-game images, που είναι μεν πρακτικά και κατανοητά, αλλά σε επίπεδο παρουσίασης είναι αρκετά φτωχά. Σε επίπεδο επιλογών ο τίτλος προσφέρει για ακόμα μία χρονιά τα πάντα, είτε για μοναχικούς είτε για περισσότερο κοινωνικούς παίκτες, οπότε σαν περιεχόμενο το F1 2018, όπως και οι προκάτοχοι του εξάλλου, κρίνεται ως πλήρες.

Αναμενόμενα, τα career και multiplayer modes είναι αυτά που θα ξεκλέψουν τον περισσότερο χρόνο, αν και το πρώτο είναι αυτό που παρουσιάζει τις περισσότερες προσθήκες σε σχέση με πέρυσι. Για ακόμα μία φορά ο παίκτης καλείται να ξεκινήσει την αγωνιστική του καριέρα από μία μικρή ομάδα και με τις επιδόσεις του να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τριών κορυφαίων. Φυσικά, απαιτείται ιδιαίτερη υπομονή αλλά και οδηγικές ικανότητες, γιατί το F1 2018 με τις περιττές driving assists απενεργοποιημένες, δεν είναι διόλου εύκολο. Και λέμε περιττές, γιατί αν θέλει κάποιος να απολαύσει το F1 2018 στην ενδεδειγμένη μορφή του, όπως δηλαδή την οραματίστηκαν οι developers της Codemasters, θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και να τολμήσει να αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο του μονοθεσίου.

F1 2018 review 02

Και αν αναλογιστεί κανείς πως τα σύγχρονα μονοθέσια έχουν ξεφύγει αρκετά από τη βασική έννοια του αγωνιστικού αυτοκινήτου, το όλο εγχείρημα είναι απίστευτα δύσκολο αλλά συνάμα εξαιρετικά εθιστικό. Ο παίκτης θα πρέπει να λαμβάνει μέρος σε όλα τα practice sessions ώστε να βοηθά το τμήμα research and development, παρέχοντας δεδομένα από την πίστα, με απώτερο σκοπό την εξέλιξη του μονοθεσίου του. Το κάθε τμήμα, είτε αυτό καταπιάνεται με την εξέλιξη του κινητήρα, του σασί, των αναρτήσεων ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε μία αγωνιστική ομάδα, χρειάζεται τη βοήθεια του οδηγού ώστε να κατανοήσει τη συμπεριφορά του οχήματος και αυτή η βοήθεια μεταφράζεται σε πραγματικά χιλιόμετρα.

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως, μετά από μέρες δοκιμών και αναβαθμίσεων, οι κόποι του καθενός θα μεταφραστούν σε χαμηλότερους χρόνους στην πίστα, αν και τονίζουμε για ακόμα μία φορά πως απαιτείται ιδιαίτερη υπομονή. Το F1 2018 δεν βιάζεται να δείξει από νωρίς όλα τα χαρτιά του, οπότε καταφέρνει να επιμηκύνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο ενασχόλησης μαζί του, χωρίς ευτυχώς να κουράζει.

F1 2018 review 07

Με μία ματιά, το development-tree του μονοθεσίου μπορεί και να τρομάξει, μιας και ουσιαστικά οι βελτιώσεις ξεπερνούν σε σύνολο τις 100, αλλά για του μη μυημένους υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα επιλογής της ενδεδειγμένης βελτίωσης. Αναμενόμενα, τα διάφορα updates έρχονται με την εξαργύρωση των XP που αποκτά κανείς στην πίστα, οπότε δημιουργείται ένα αίσθημα συνοχής αλλά και ικανοποίησης για τον παίκτη, πως όντως αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι μιας αγωνιστικής ομάδας. Βέβαια, όλα τα παραπάνω εξελίσσονται μέσω ενός σχετικά πολύπλοκου μενού, αν και ευτυχώς το πλήθος των επιλογών μετά από ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης, δεν μπερδεύει. Γενικότερα, οι παίκτες ας είναι προετοιμασμένοι για έναν βομβαρδισμό στατικών οθόνων με δεδομένα, στατιστικά και χρόνους.

Γνώμη μας είναι πως η ομάδα ανάπτυξης θα μπορούσε να ακολουθήσει τη γενικότερη, τηλεοπτική προσέγγιση της διοργανώτριας αρχής, μιας και τα όσα θα συναντήσουν οι παίκτες σχετικά με τη σειρά κατάταξης, τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά και οτιδήποτε έχει να κάνει με στατιστικά, δείχνουν πρόχειρα και δυστυχώς εκτός κλίματος. Μπορεί σε πολλούς η νέα εικόνα της F1 σε επίπεδο παρουσίασης να μην είναι τόσο αρεστή, με την είσοδο των social media να φαντάζει σαν ένα αναγκαίο κακό, αλλά θεωρούμε πως είναι λιγάκι άσχημο η ψηφιακή μορφή του θεσμού να αποστασιοποιείται τόσο πολύ από την πραγματικότητα.

F1 2018 review 06

Μία ευχάριστη νότα, μία επιστροφή από το παρελθόν, είναι οι συνεντεύξεις στην πάντα πρόσχαρη ρεπόρτερ της FIA, όπου για ακόμα μία φορά η επιλογή απάντησης θα ικανοποιήσει ή αντίστοιχα θα δυσαρεστήσει κάποιο τμήμα της ομάδας ή θα επηρεάσει τη φήμη του παίκτη. Δυστυχώς, οι press conferences δεν βρήκαν το δρόμο τους προς την τελική έκδοση του F1 2018, αν και η προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης να δώσει μία ζωντάνια και εκτός πίστας, είναι αρκετά εύστοχη και επιτυχημένη. Οι βόλτες στα paddocks, η θέση στο γραφείο όπου ο παίκτης ενημερώνεται για τα πάντα, οι δραστηριότητες στη γραμμή εκκίνησης με τους μηχανικούς να περιτριγυρίζουν τα μονοθέσια, οι έξαλλοι πανηγυρισμοί καθώς και τα πανηγύρια στο βάθρο, δίνουν έναν όμορφο τόνο στο όλο εγχείρημα, και σε αυτήν την περίπτωση η Codemasters καταφέρνει να κλέψει κάτι από τη ζωντάνια, την αγωνία αλλά και γενικότερα πολλά από τα συναισθήματα που κατακλύζουν το κοινό αλλά και τις ομάδες πριν και μετά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Βέβαια, το F1 2018 θα κριθεί στην πίστα. Και για ακόμα μία χρονιά η Codemasters καταφέρνει να δείξει πόσο έμπειρή είναι. Η συμπεριφορά του μονοθεσίου στο δρόμο είναι μάλλον η ιδανική και εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως τα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις αλλά και στην πείρα μας σε σχέση με τη σειρά, μιας και ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο ,που "τυγχάνει" να είναι οδηγοί αγώνων και όχι youtubers- μπορούν να εκφέρουν εμπεριστατωμένη άποψη για τον τρόπο που κινείται, επιταχύνει και επιβραδύνει ένα μονοθέσιο της F1. Σε γενικές γραμμές, το F1 2018 ακολουθεί το μοντέλο οδήγησης του προκατόχου του, και σε συνδυασμό με τα κορυφαία physics καταφέρνει να βρεθεί με χαρακτηριστική άνεση στην κορυφή της κατηγορίας.

F1 2018 review 03

Η οδήγηση στο απόλυτο όριο, το πέρασμα της Eau Rouge με τέρμα γκάζι, είναι μία εμπειρία που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κάποιος αν δεν τη ζήσει έστω και ψηφιακά, και ευτυχώς η Codemasters φαίνεται να τα έχει καταφέρει αρκετά καλά. Για ακόμα μία φορά οι ταχύτητες κυμαίνονται σε υψηλότατα επίπεδα ενώ επιτέλους και η ΑΙ έχει κάνει άλματα προόδου. Είναι πραγματικά όμορφο να βλέπει κανείς τους κορυφαίους συνδυασμούς να προσπερνούν με άνεση πιο αργά μονοθέσια και όχι να μένουν κολλημένοι πίσω τους για αρκετούς γύρους. Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι ισορροπίες δείχνουν να ακολουθούν κατά γράμμα την πραγματικότητα.

Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι η συμπεριφορά των ελαστικών και ειδικότερα ο τρόπος με τον οποίο αυτά φθείρονται. Ο κύκλος ζωής τους είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τρόπο οδήγησης του καθενός, οπότε η επιθετική οδήγηση θα θέσει τα super soft εκτός λειτουργίας σε χρόνο μηδέν. Αυτή η πτώση στην απόδοση μεταφράζεται άμεσα στο τιμόνι, με την χαμένη πρόσφυση να οδηγεί σε υποστροφή, σε αμέτρητες διορθώσεις και τελικά σε ένα μέτριο γυρολόγιο. Από την άλλη, καλό θα ήταν η φθορά στα ελαστικά να ήταν περισσότερο ορατή και στα ίδια τα ελαστικά, αφού το blistering, για παράδειγμα, απουσιάζει εντελώς, αφαιρώντας μερικούς πόντους από το κατά τα άλλα ρεαλιστικό σύνολο.

F1 2018 review 08

Το F1 2018 δείχνει τον απαιτητικό χαρακτήρα του από το γεγονός πως έχει σχεδιαστεί ώστε να το απολαύσει κάποιος με μία τιμονιέρα και όχι με ένα απλό gamepad. Η διαφορά στους γύρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ειδικά σε διαδρομές που αποτελούνται από φουρκέτες πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής γωνίας, ενώ πέρα από το θέμα της οδήγησης τίθεται και ένα θέμα ελέγχου της μονάδας λογισμικού του οχήματος. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ένα σύγχρονο υβριδικό μονοθέσιο της F1 απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σαν ένα απλό "αγωνιστικό όχημα", μιας και πρακτικά αποτελείται από αμέτρητα και πολύπλοκα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που ιδανικά θα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους στον απόλυτο βαθμό.

Η Codemasters έχει αναθέσει στα χέρια του παίκτη αρκετές λειτουργίες, που εννοείται πως επιβάλλεται να ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ακόμα και στο apex μίας στροφής. Με ένα απλό gamepad το μενού των ρυθμίσεων εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο κάτω δεξιά, και με το d-pad ο οδηγός θα πρέπει να ρυθμίσει την πέδηση, το μίγμα καυσίμου, το διαφορικό, ακόμα και το ERS. Με το πάτημα του αντίστοιχου shoulder button ανοίγει το μενού επικοινωνίας με τα pits με σκοπό τις αλλαγές στη στρατηγική ή για ενημέρωση σχετικά με τον αγώνα, οπότε το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα του οδηγού γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Κατόπιν αρκετών ωρών δοκιμών, όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά ανέφικτο να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που ο παίκτης έχει ορίσει τα πάντα στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας.

F1 2018 review 05

Η κατανομή των πλήκτρων δεν είναι η ιδανική και θα υπάρξουν στιγμές που τα δάκτυλα των χεριών θα φαντάζουν λίγα... Οπότε, η επιλογή τιμονιέρας κρίνεται σαν μονόδρομος, εκτός και αν επιθυμεί κάποιος να θυσιάσει μέρος του ρεαλισμού, να διώξει από τα χέρια τους κάποιες λειτουργίες και να μπορέσει να επιτύχει ανταγωνιστικούς χρόνους. Το F1 2018 προσφέρει μια αρκετά πλούσια συλλογή από οχήματα του παρελθόντος, όπου -όπως και στην περυσινή πρόταση- καλό θα ήταν να δοκιμαστούν κάτω από ορισμένες συνθήκες. Δυστυχώς, στα διαθέσιμα events είναι πιθανό να βρεθούν ταυτόχρονα στην πίστα μονοθέσια με διαφορά ηλικίας 20 και πλέον ετών, οπότε για να υπάρξει μία ισορροπία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους πηγαίνουν... περίπατο.

Το ιδανικό κατά την άποψή μας θα είναι χρησιμοποιηθούν μόνο σε επίπεδο χρονομέτρησης, μιας και μόνο εκεί θα φανούν οι διαφορές στην ιπποδύναμη, την αεροδυναμική, το χειρισμό και την τελική στους χρόνους. Και αν αναλογιστεί κανείς πως ο τίτλος συντηρεί μία παγκόσμια κατάταξη, πρόκειται για την πλέον ιδανική δυναμομέτρηση των ικανοτήτων του καθένα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε δικτυακό επίπεδο, με την Codemasters να προσφέρει επιτέλους lobbies βάσει του επιπέδου του καθένα, αποτρέποντας τους γνωστούς ενοχλητικούς να καταστρέψουν κάποιον αγώνα. Ως συνήθως υπάρχουν φορές που για να υπάρξει ροή ο ρεαλισμός περνάει στο περιθώριο και το collision detection σφυρίζει αδιάφορα, αλλά τουλάχιστον τα παραπατήματα του παρελθόντος ανήκουν ακριβώς εκεί. Στο παρελθόν. 

F1 2018 review 04

Το F1 2018 ολοκληρώνεται από έναν εξαιρετικό τεχνικό τομέα, με τα γραφικά να κινούνται στα γνωστά υψηλά επίπεδα. Μπορεί η δοκιμή να έγινε στο PlayStation 4 Pro, αλλά ακόμα και η "απλή" κονσόλα δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, πλην του εντονότατου frame drop κατά τη διάρκεια ενός rewind. Τα μονοθέσια συνεχίζουν να έχουν αυτή τη μεθυστική εμφάνιση, με το Halo αναμενόμενα να δείχνει άσχημο και να εμποδίζει έντονα κατά τη χρήση της οπτικής πρώτου προσώπου, αν και ευτυχώς το κεντρικό του στέλεχος μπορεί να αφαιρεθεί. Από εκεί και έπειτα οι αγώνες διακρίνονται για τις υψηλές τους ταχύτητες, που με τη σειρά τους συνοδεύονται από πλούσια οπτικά εφέ, ενώ και το damage model σε γενικές γραμμές δεν απογοητεύει. Οι διαδρομές για ακόμα μία χρονιά είναι πλημμυρισμένες από λεπτομέρειες, τόσο εντός όσο και εκτός πίστας, ενώ και η αγωνιστική γραμμή μεταβάλλεται συνεχώς και η πρόσφυση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ολοένα και βελτιώνεται.

Δυστυχώς μία αγωνιστική περιγραφή συνεχίζει να απουσιάζει, με την Codemasters να επιλέγει τη συνεχή ενημέρωση από τα pits και τη συνομιλία με τον αρχιμηχανικό της ομάδας. Η ακουστική απόδοση των V6 turbo υβριδικών κινητήρων είναι σαφέστατα βελτιωμένη, το ίδιο και ο ήχος των ελαστικών, οπότε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο ο τίτλος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αρνητική κριτική. Πραγματικά θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι περισσότερο για το F1 2018 μιας και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που οι περισσότεροι ανέμεναν. Η Codemasters συνεχίζει να βελτιώνει και όχι να εξελίσσει τη σειρά, με προσεκτικές προσθήκες και διορθώσεις σε τομείς που μόνο αν δοκιμάσει κάποιος τον τίτλο θα είναι σε θέση να τις κατανοήσει. Η φετινή πρόταση είναι και με διαφορά η καλύτερη στιγμή της εταιρίας γύρω από τον κόσμο της F1 και πραγματικά δημιουργεί την απορία κατά πόσο ένα ολοκληρωμένο πακέτο, μπορεί του χρόνου να γίνει ακόμα καλύτερο.

Το review βασίστηκε στην έκδοση του παιχνιδιού για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: RacingΔιάθεση: Enarxis Dynamic Media
Αριθμός παικτών: 1-12Ανάπτυξη: CodemastersΗμ. Έκδοσης: 24/08/2018
PEGI: 3Εκδότης: CodemastersΠλατφόρμες: PS 4, Xbox One, PC

Θετικά

  • Ιδιαίτερα εμπλουτισμένο career mode.
  • Ακριβές μοντέλο οδήγησης, συνοδευόμενο από κορυφαία physics.
  • Η συμπεριφορά των ελαστικών και ο τρόπος που επηρεάζονται από το στυλ οδήγησης του καθενός.
  • Ακόμα περισσότερα μονοθέσια από το παρελθόν.

Αρνητικά

  • Αποτελεί μία βελτιωμένη πρόταση του προκατόχου του και όχι κάτι πραγματικά νέο.
  • Για πρώτη φορά το gamepad δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της οδήγησης.

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

  • Είναι το καλύτερο F1 που έχω παίξει. Βέβαια είναι αρκετά δύσκολο με τιμονιέρα αλλά εκεί είναι η πραγματική απόλαυση. Η Codemasters έβαλε πάλι σε όλους τα γυαλιά.

  • Πάμε να το σηκώσουμε με Alfa-Romeo Sauber φέτος!
    Υ.Γ.: Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της Ferrari για Kimi και Leclerc δημοσιευτηκε το review, τι συμβαίνει εδώ;;;;;

Τελευταία Σχόλια

Οneeyedwally
Αν και δεν ζουμε δημοκρατικές εποχες στην χωρα μας, ειμαστε σε δημοκρατικό gaming ...
Παιχνίδι που αναμένεται με ενδιαφέρον .
υπέρ της γόμιμης συζητησης είμαστε και εμείς αλλά δεν επιστρέφουμε σε παλιότερες δημοσιευσεις για να...
Περιμενω το steelbook απο αγγλια... με βλεπω αν και προπαραγγελια να το παιζω καμια βδομαδα μετα απο...
Κατέβασα και έπαιξα το demo, αλλά δεν ήξερα ότι είναι μόνο για 30 λεπτά! ξενέρωσα λέμε!
Δεν έχω παί...
Παιχνιδιδαρα είναι το ντεμο ήταν τρομερό...
Βλέπαμε τα CG και λέγαμε "πότε θα δούμε τέτοια γραφικά?"

Αυτό το έλεγε όλη η πιτσιρικαρία της τότ...
Achtarmas έχεις ισχυρά επιχειρήματα σε αυτα που απαντησες, οποτε θα το δοκιμασω το παιχνιδι .
Ειναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει καινούργιες περιοχές, αλλαγμένους γρίφους καθώς και διαφοροποιήσεις ...