Προτιμήστε το σχετικό άρθρο της Wikipedia...

Στην πρώτη πρόταση της περιγραφής του παιχνιδιού στο Steam αναφέρεται από τους δημιουργούς: “Το KURSK είναι το πρώτο adventure-ντοκιμαντέρ παιχνίδι που έγινε ποτέ, εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα”. Με τόσο βαρύγδουπη δήλωση δεν γινόταν παρά να έχουμε προσδοκίες για ένα επιμορφωτικό παιχνίδι, με τη δική του οπτική γωνία και πληροφόρηση πίσω από το τραγικό συμβάν. Ας πούμε καταρχήν ότι ο ισχυρισμός της πρωτιάς μάλλον δεν ευσταθεί, φέρνοντας στο μυαλό μας π.χ. το Riddle of the Sphinx.

Κατά δεύτερον, και αφού φτάσαμε στους τίτλους τέλους, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει σχετικά με την πληροφορία που δίνει (δεν δίνει) σχετικά με τη βύθιση του Kursk, είναι πως λειτουργεί ως ντοκιμαντέρ όσο το πρώτο God of War λειτουργούσε ως ντοκιμαντέρ για την ελληνική μυθολογία (αν και στην περίπτωση του GoW κάποιος ενδέχεται να αποκομίσει περισσότερες γνώσεις για το θέμα). Με λίγα λόγια, αν θέλετε να μάθετε οποιαδήποτε πληροφορία για τον άδικο χαμό των 118 μελών του πληρώματος του υποβρυχίου, που έγινε στις 12 Αυγούστου του 2000, θα πρέπει να στρέψετε το βλέμμα σας σε άλλες πηγές.

Kursk review 02

Αυτό που κατάφερε η πολωνική Jujubee και για το οποίο αξίζει τα εύσημα, είναι η λεπτομερής απεικόνιση του εσωτερικού του Kursk, αν και το θέμα της πιστότητας στο πραγματικό υποβρύχιο είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι πως το Kursk θα μπορούσε πολύ καλύτερα και σαφέστατα πιο συμμαζεμένα να λειτουργήσει ως ένα διόραμα, το οποίο ο παίκτης θα μπορούσε να περιηγηθεί, με πληροφορίες σχετικά το ίδιο το υποβρύχιο αλλά και το δυστύχημα. Ένα πιο οικονομικό πακέτο σε αυτό το ύφος σίγουρα θα ήταν πιο ελκυστικό και πιο “τίμιο” ως ουσιαστικό υλικό γύρω από το συμβάν.

Αντιθέτως, η Jujubee επιχειρεί να εισάγει και ένα σενάριο στην όλη ιστορία, τοποθετώντας μας μάλιστα στο ρόλο ενός κατασκόπου. Στην όλη έκβαση της υπόθεσης η κατασκοπική υφή δείχνει ότι εισήχθη ως μία ύστατη προσπάθεια να δημιουργηθεί ίντριγκα γύρω από την καταστροφή. Σαν αφηγηματικό εργαλείο όμως δεν δείχνει να έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, καθώς ο αγγλόφωνος χαρακτήρας μας (οι ομιλίες στο παιχνίδι είναι στα ρωσικά εκτός όταν πρόκειται για τις σκέψεις του πρωταγωνιστή) αναλώνεται απλά στο να παίρνει φωτογραφίες από έγγραφα και ορισμένα random ηλεκτρολογικά panels ή να χακάρει 2-3 υπολογιστές ώστε να υποκλέψει στοιχεία που πολλές φορές μπορεί και να μη γνωρίζουμε τι ακριβώς μας δείχνουν.

Kursk review 03

Σε γενικές γραμμές αυτή η κατασκοπική πλευρά του σεναρίου δεν καταφέρνει στο ελάχιστο να δημιουργήσει σασπένς, οδηγώντας τελικά πιθανότατα στην πιο κουραστική και άνευ ουσίας κατασκοπική ιστορία που έχουμε δει να υλοποιείται σε οποιοδήποτε μέσο. Σε αυτό δεν βοηθάει η γενικότερη δομή του παιχνιδιού, που θέτει στον πρωταγωνιστή το ρόλο του παιδιού για όλα τα θελήματα. Στο 90% των περιπτώσεων οι αποστολές που λαμβάνουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από κουραστικές αγγαρείες που μας μεταφέρουν ασταμάτητα μπρος-πίσω στα ίδια μετρημένα τμήματα του υποβρυχίου.

Για παράδειγμα: Ο καπετάνιος θα ζητήσει να δούμε τι συμβαίνει με τη ζημιά σε μία τορπίλη, οπότε από τη γέφυρα του υποβρυχίου θα πάμε στην αποθήκη με τις τορπίλες, όπου ο μηχανικός θα μας στείλει σε έναν άλλο μηχανικό, στην άλλη πλευρά του υποβρυχίου, που θα μας δώσει έναν κάβουρα, αλλά προτού μας τον δώσει θα μας ζητήσει να του κάνουμε πρώτα μία χάρη (όπως να του πάμε καφέ), στέλνοντάς μας σε άλλο τμήμα του υποβρυχίου κ.λπ.

Kursk review 05

Κουραστήκατε και μόνο που το διαβάσατε; Σκεφτείτε παρόμοια δομή για τη συντριπτική πλειοψηφία των objectives εν μέσω αφελών και ερασιτεχνικών διαλόγων και θελήματα του τύπου "να βρούμε τα κατάλληλα δώρα για τα γενέθλια ενός ναύτη" ή δευτερεύοντα objectives όπως το να βρούμε φύλλα τσαγιού που ζητάνε στα μουλωχτά κάποια μέλη του πληρώματος. Προσθέστε σε όλα αυτά τις απανωτές καταπακτές που συνδέουν τα τμήματα του υποβρυχίου και πρέπει να ανοίγει ο χαρακτήρας μας με νωχελικές κινήσεις, συνοδευόμενες βέβαια από το αναγκαίο loading, και καταλαβαίνετε ότι δεν αργεί να έρθει η κόπωση πολύ πιο γρήγορα από τις τρεις ώρες που χρειάζονται για να φτάσουμε τους τίτλους τέλους.

Η αργή και μηδαμινού ενδιαφέροντος εξέλιξη της πλοκής δεν αλλάζει ιδιαίτερα έπειτα από την έκρηξη που οδήγησε το Kursk στη βύθισή του. Αυτό το κομμάτι μετά βίας διαρκεί είκοσι λεπτά και αδυνατεί να δημιουργήσει με τη σειρά του οποιοδήποτε ένταση, οδηγώντας σε ένα εντελώς απότομο κλείσιμο. Εξυπακούεται ότι δεν αρκεί πως είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα ώστε να καλλιεργηθούν έντονα συναισθήματα, με τις όποιες απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργηθούν σχέσεις μεταξύ του χαρακτήρα μας και του πληρώματος να μην πλησιάζουν στο ελάχιστο το στόχο τους. Με λίγα λόγια, το Kursk ανήκει στο είδος των walking simulator με την πλέον κυριολεκτική έννοια που έχει αυτός ο (υποτιμητικός πολλές φορές) όρος.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: AdventureΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1Ανάπτυξη: Jujubee S.A.Ημ. Έκδοσης: 07/11/2018
PEGI: N/AΕκδότης: Jujubee S.A.Πλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Το εσωτερικό του υποβρυχίου είναι σχεδιασμένο με λεπτομέρεια (αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο πιστό αντίγραφο είναι του πραγματικού Kursk).

Αρνητικά

 • Το σύνολο του παιχνιδιού δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μας “τρέχει” μπρος, πίσω στο υποβρύχιο, εκτελώντας τα πλέον κουραστικά θελήματα.
 • Ελάχιστες ουσιαστικές πληροφορίες πίσω από το ίδιο το υποβρύχιο ή το τραγικό δυστύχημα.
 • Ανούσιος ο ρόλος του κατασκόπου που έχει ο χαρακτήρας μας.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Just Cause 4
Απλά επειδή έπρεπε να βγει sequel...
Συνέχεια στον εμπλουτισμό του Shadow of the Tomb Raider
Με το επόμενο DLC για τον τίτλο.
The Council
Ένα τολμηρό μα και άτσαλο βήμα προς το μέλλον.
Ανακοινώθηκε η NieR: Automata Game of the YoHRa Edition
Με αρκετό περιεχόμενο για PS4 και PC.
Εxpansion και crossover με το Witcher 3 για το Monster Hunter World
Ο Geralt ταξιδεύει στο Νέο Κόσμο.
Δύο demos για το Anthem ετοιμάζει η EA
Στις αρχές του 2019, για κονσόλες και PC.
Νέα laptop από την ASUS
ZenBook 14, και gaming μοντέλα FX505 και FX705.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Σπανια παντως βλεπουμε παιχνιδια που βασιζονται σε αληθινα γεγονοντα. Οσο για τα αρνητικα που λες πιστευω ομως οτι δεν μπορουσαν να κανουν αλλιως. Μετα την εκρηξη μηπως σε 20 λεπτα βυθιστηκε? Γιατι να το κανει παραπανω? Μηπως πριν την εκρηξη οντως να ηταν χαλαρα τα πραγματα? Γιατι να σε βαλει να κανεις πιο σοβαρες αποστολες αφου ολα κυλουσαν πολυ ομαλα? Ισως περιμενες αποστολες οπως των ΑΑΑ παιχνιδιδιων αλλα η αληθεια ειναι οτι μετα θα φαινοντουσαν υπερβολικες και ψευτικες.

  Οσο για το οτι δεν ειχε την ενταση που επρεπε μετα την εκρηξη, το περιμενα. Δεν περιμενα κατι παραπανω απο ενα indie παιχνιδι. Ολα τα indie που εχω παιξει ειναι αθλια οσον αφορα την αφηγηση και τις κινηματογραφικες σκηνες.

  Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 εβδομάδες από Sun1
 • Αραγε στα μαγειρια του υποβρυχιου, στη φασολαδα να βαζαν πρασο;

 • melk0r

  λουκανικο λεμε! :p:p:p

 • melk0r

  Όταν το σύμπαν συνωμοτεί και η μητέρα του Γιατρού στο νησί σου φέρνει σήμερα πεσκέσι Λουκάνικο Χωριάτικο εκ Κοζάνης ορμώμενο (μαζί με ρακή).

Τελευταία Σχόλια

Φήμες λένε ότι οι developers την μισή μέρα οργώνουν και την άλλη μιση προγραμματίζουν
Να βγουν aragorn2 και vlad25 να μας απαντήσουν αν δικαιούνται επιδοτήσεως και οι παίκτες FM2019. Αν ...
Ρε μπας και πουλάει τόσο επειδή οι αγοραστές του νομίζουν ότι παίρνοντας "αγροτικό" παιχνίδι θα πάρο...
οχι απλα πουλαει, ξεσκίζει.
καλα αν πας κιολας να δεις σε torrentαδικα, ειναι μονιμα στο top 10 ολο...
Μας άργησε λίγο αλλά ήρθε και το 13ο GLD, μπράβο για άλλη μια φορά. Όσο για το διαγωνισμό θα προτιμο...
Μισό λεπτό. Αυτή η σειρά βγάζει ακόμα καινούργια παιχνίδια και πουλάνε τόσο? Ρε παιδιά είστε σίγουρο...
Απίστευτα καλά νέα!
Από τις αγαπημένες μου σειρές. Ελπίζω να κάνουν καλή δουλειά στο remake.
ΥΓ:...
Θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι ο ορισμός του χρυσού 7 και το 6 άδικο σαν βαθμολογία.Δεν το έχω παίξει,ο...
Just Cause 4 σε K2
ακουγεται ιδανικός τίτλος για oldschool αμυαλο fan, απο αυτους που παιζεις για το χαβαλε 1-2 ωριτσες...
Just Cause 4 σε K2