Οικογενειακές...μαϊμουδιές.

Εδώ και σχεδόν 1,5 χρόνο, από την εισαγωγή της στην αγορά και μετά, η σειρά Playlink αποδείχθηκε ένα επιτυχημένο στοίχημα της Sony. Αν και αρχικά κάποιος από... “εμάς”, από όσους ασχολούνται δηλαδή συστηματικά με το gaming, μπορεί να κοιτάξει με απάθεια τα παιχνίδια της σειράς αυτής, η αλήθεια είναι ότι αν τους δοθεί μια ευκαιρία, μπορούν να προσφέρουν αρκετά. Είτε μιλάμε για προσπάθειες όπως το “adventurοειδές” Hidden Agenda είτε για πιο party/ family προτάσεις, όπως οι Knowledge is Power και That's You, υπάρχει πάντα αρκετό και ενδιαφέρον περιεχόμενο για να παίξει η παρέα και να πάρει μια γεύση από τον κόσμο των videogames -ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει ούτε καν να κρατά το controller.

Πριν συνεχίσουμε, να πούμε ότι τα παιχνίδια της σειράς Playlink είναι προϊόντα που παίζονται αποκλειστικά και μόνο με κινητά τηλέφωνα ή tablets, δηλαδή δεν απαιτείται χειριστήριο, καταδεικνύοντας έτσι ότι η Sony στοχεύει με αυτά προς ένα απολύτως casual κοινό. Ο παίκτης, απλά, κατεβάζει στη φορητή συσκευή του την εφαρμογή για το εκάστοτε παιχνίδι από το App Store ή το Google Play (κάθε παιχνίδι έχει τη δική του εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν), συνδέει τη συσκευή με το οικιακό δίκτυο και το PS4 (ή δημιουργεί δίκτυο με το PS4) και, αυτό ήταν, η παρέα ξεκινάει το παιχνίδι. Πριν πάμε στα του Chimparty που θα εξετάσουμε εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιτυχία της σειράς Playlink στη χώρα μας οφείλεται και στο ότι σχεδόν όλα τα παιχνίδια που ανήκουν σε αυτήν είναι πλήρως μεταγλωττισμένα στα ελληνικά, κίνηση εξαιρετική για πολλούς λόγους.

Chimparty review screen 1

Ένας από αυτούς τους λόγους έχει να κάνει με το Chimparty, ένα παιχνίδι φτιαγμένο για οικογένειες με μικρά παιδιά. Ένα “party-game” για μπαμπάδες, μαμάδες και παιδιά, σχεδιασμένο για μπόλικο γέλιο, που προκύπτει από ένα gameplay-φάρσα, με δάνεια από Mario Party και mini-games κινητών τηλεφώνων. Ο λόγος που η μεταγλώττιση στα ελληνικά είναι σημαντικός, οφείλεται στο ότι το Chimparty εστιάζει σε πολύ μικρές ηλικίες, σε παιδιά 5, 6, 7 ετών (χωρίς αυτό, βέβαια, να είναι απόλυτο), οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός πως μενού, κείμενο και ομιλίες είναι στα ελληνικά, βοηθά σημαντικά και δίνει περισσότερη αξία στο προϊόν.

Τι καλούνται λοιπόν τα μικρά (και οι γονείς) να κάνουν εδώ; Το παιχνίδι υποστηρίζει μέχρι και τέσσερις παίκτες, με τον κάθε ένα να δημιουργεί ως avatar έναν χιμπατζή. Στη συνέχεια, οι τέσσερις χιμπατζήδες ρίχνονται σε ένα “επιτραπέζιο”, με στόχο να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής. Όποιος παίκτης καταφέρει να φτάσει πρώτος στον χρυσό καναπέ που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής, είναι ο νικητής. Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε απλά ρίξιμο ζαριού και κίνηση σε “κουτάκια”. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας γύρος και οι χιμπατζήδες προσγειώνονται στις τελικές θέσεις τους επάνω στο επιτραπέζιο, ξεκινά ένα mini-game.

Chimparty review screen 2

Αυτά τα mini-games είναι απολύτως απλοϊκά, πιστά στο όλο “παιδικό/ κωμικό” concept του τίτλου, και παίζονται απλά χτυπώντας (tapping, αν θέλετε) στην οθόνη του κινητού ή του tablet. Κάποια παιχνίδια ζητούν από τους παίκτες να συλλέξουν πάπιες από μια λίμνη, άλλα να εξαπολύσουμε τις μαϊμούδες (ως άλλα Angry Birds) στο άλλο άκρο της πίστας, συλλέγοντας μπανάνες στην πορεία για πόντους. Σε ένα mini-game πρέπει να βάψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια στο κατάστρωμα ενός πλοίου με το χρώμα μας (ως ένα άλλο Splatoon) ενώ σε κάποιο άλλο πρέπει να στείλουμε μια μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας (ως ένα άλλο Pong). Όλα αυτά, απλά πατώντας ένα εικονικό κουμπί στην οθόνη του κινητού.

Το Chimparty παίρνει αυτές τις βασικές ιδέες από άλλα παιχνίδια, παλαιότερα και πιο νέα, τις ενδύει με ένα χιουμοριστικό μανδύα και τις πλασάρει με αρκετά καλό τρόπο, καταλλήλως υλοποιημένες για παιχνίδι με την παρέα και, θα το επαναλάβουμε, τα μικρά παιδιά. Το γέλιο είναι εγγυημένο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, και τα 20 με 30 λεπτά που θα διαρκέσει ένας πλήρης γύρος περνούν νεράκι. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να είστε λίγο μετρημένοι στους γύρους που θα παίξετε, να μην ενθουσιαστείτε δηλαδή και το πάτε... σερί, γιατί μετά από 5-6 παρτίδες, οπότε και θα έχετε δει σχεδόν όλα τα mini-games, αρχίζει η επανάληψη. Δείξτε φειδώ, και θα περάσετε καλά και εσείς και τα μικρά σας.

Chimparty review screen 3

Εν κατακλείδι, το νεότερο παιχνίδι της σειράς Playlink για το PS4 είναι μια ακόμα απλοϊκή και απολύτως casual, αλλά αξιοπρεπής προσπάθεια. Με το χαμηλό κόστος που ζητά για την απόκτησή του, συμπαθητικό εικαστικό και καλοσχεδιασμένα γραφικά, το εγγυημένο γέλιο που βγάζει και τον κατάλληλο για οικογενειακό/ παιδικό gaming σχεδιασμό του, αποτελεί μια καλή πρόταση για τις γιορτές που έρχονται.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Απλή, χωρίς ενοχές και γεμάτη γέλιο διασκέδαση για την οικογένεια.
  • Πλήρως μεταφρασμένο/ μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.
  • Χαμηλή τιμή διάθεσης.
  • Καλή δομή, που σε μεταφέρει από το “επιτραπέζιο” στα mini-games με σωστή ροή.

Αρνητικά

  • Τα mini-games, από ένα σημείο και έπειτα, επαναλαμβάνονται πολύ, αφού τα περισσότερα είναι “reskins” των 3-4 βασικών.

Βαθμολογία

Ήταν το 1982, όταν ο πατέρας μου, μου χάρισε έναν "κλώνο" κονσόλας Atari που ξεκίνησε το μικρόβιο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Commodore 64, Amiga 500, PC, SNES, PlayStation... Το μικρόβιο έκατσε για τα καλά και παραμένει στο μυαλό μέχρι σήμερα. Σήμερα, αν και με δύο παιδιά βρίσκουμε χρόνο για κανένα καλό JRPG ή FPS, ενώ τις νύχτες ανοίγουμε και κανένα βιβλίο high fantasy ή βλέπουμε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Α, και ακούμε classic rock...

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή ημερομηνίας για το Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2
Με νέα περίοδο κυκλοφορίας, μέσα στο 2021.
Marvel's Avengers - Preview
Πρώτες εντυπώσεις, βασισμένες στην closed beta.
Μικρή καθυστέρηση στη διάθεση του DIRT 5
Μια εβδομάδα επιπλέον στο pit lane…
Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Νέο υλικό από το Cyberpunk 2077
Ανακαλύπτοντας τους μηχανισμούς και τον κόσμο του.
Ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα το Final Fantasy VII Remake
Με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στις digital πωλήσεις.
Ανακοινώθηκε το Hood: Outlaws & Legends
Ένα 4v4 multiplayer heist τίτλος για την τρέχουσα και επόμενη γενιά μηχανημάτων.
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet