«Εμπρός γενναίο παλικάρι, στο ταξίδι αφύπνισης του ονειρευτή…»

«Βρισκόμαστε πίσω στο 1997, όταν ένα μικρό ακόμα παιδί έχει επισκεφθεί ένα κατάστημα παιχνιδιών μαζί με τον πατέρα του, για να αποκτήσει το επόμενο παιχνίδι για την πρώτη του κονσόλα, το Game Boy. Μια γυάλινη βιτρίνα το χωρίζει από μια πλειάδα αγαπημένων τίτλων, με γνωστούς και αγαπημένους χαρακτήρες: Mario, Wario, Donley Kong… Κάπου εκεί διακρίνει και ένα χάρτινο κουτί, λιτό και απέριττο στο σχεδιασμό του, αλλά με μια θρυλική ονομασία πάνω του: The Legend of Zelda, παρέα με το εικονικό λογότυπο της ασπίδας και του ξίφους, και με τον απλό υπότιτλο “Link’s Awakening” να ακολουθεί από κάτω. Το παιδάκι αυτό δεν είχε την τύχη να παίξει κάποιον τίτλο της σειράς The Legend of Zelda σε κάποια οικιακή κονσόλα, καθώς δεν είχε τύχει να κατέχει ποτέ μια. Ήξερε, όμως, πολλά για τη σειρά – και το σπουδαιότερο, ήξερε πως το προηγούμενο ακριβώς παιχνίδι της σειράς, το A Link to the Past, είχε αρχίσει να αγγίζει τα όρια του θρύλου ανάμεσα στους κατόχους του SNES, αντάξιο του ονόματός του. Επέλεξε χωρίς δισταγμό την αγορά του συγκεκριμένου τίτλου, παρά τις προτροπές του πατέρα του να αγοράσει κάποιο άλλο παιχνίδι, ίσως πιο γνωστό, πιο εύκολο, με κάποιον πιο γνωστό πρωταγωνιστή. Το παιδί όμως ήταν ανένδοτο και ο πατέρας δεν επέμεινε περισσότερο.

Επιστρέφοντας σπίτι, το παιδάκι έτρεξε με ανυπομονησία στο δωμάτιό του, άνοιξε με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια τη συσκευασία και τοποθέτησε απαλά την «κασέτα» στην εσοχή του Game Boy. Το εισαγωγικό βίντεο με τον Link να παλεύει στα κύματα τον εντυπωσίασε και η εισαγωγή στο παιχνίδι τον έκανε να αισθάνεται ακριβώς όπως και ο Link. Κρατώντας μόνο μια ασπίδα στο χέρι του, έπρεπε να αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο του παιχνιδιού, με την κάθε εναλλαγή οθόνης να προσφέρει ένα νέο σημείο του κόσμου προς εξερεύνηση, με τα δικά του κρυφά (ή και φανερά, ενίοτε) μυστικά. Τα αγγλικά του μικρού παιδιού ήταν αρκετά για να κατανοήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του κειμένου, αλλά πολλές φορές έπρεπε να καταφύγει σε λεξικό, για να καταλάβει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Υπήρχαν δυσκολίες, αλλά το ταξίδι ήταν πολύ όμορφο για να σταματήσει το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο ενός λεξικού.

BOX ONLY Legend of Zelda Links Awakening DX Nintendo

Ο τερματισμός του παιχνιδιού στην πορεία έγινε περισσότερο ομαδική από ατομική υπόθεση. Συμμαθητές και παιδιά από σχολείο, ξαδέρφια και άλλα παιδιά στις διακοπές, όλοι έφεραν τις δικές τους ιδέες για το πώς έπρεπε να προχωρήσει η ιστορία παρακάτω. Άλλωστε, εκείνη την εποχή, ελλείψει Διαδικτύου και διαθέσιμων οδηγών -τα περίφημα «λυσάρια»- για τα περισσότερα παιχνίδια της αγοράς οι συνομήλικοι ήταν σχεδόν μονόδρομος. Κάπως έτσι το μικρό παιδί ανακάλυψε πως μπορεί να απαλλαχτεί από το ενοχλητικό ρακούν που του έκλεινε το δρόμο στο Μυστηριώδες Δάσος, ποια διαδρομή να ακολουθήσει για να αποκτήσει το Κλειδί του Εφιάλτη στο τέταρτο μπουντρούμι, ακόμα και πώς να βρει το δρόμο του στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Αυγού που δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του παιχνιδιού, φτάνοντας στον τελικό προορισμό και ολοκληρώνοντας το ταξίδι αυτό με επιτυχία…»

Είκοσι δύο και πλέον χρόνια μετά, αυτό το παιδί που βίωσε τη συγκεκριμένη αυτή περιπέτεια στο θρυλικό «τούβλο», μαζί με άλλα πολλά παιδιά που έπαιξαν το παιχνίδι και έχοντας παρόμοιες -ή και διαφορετικές- εμπειρίες μαζί του, έχει μια νέα επιλογή: να ταξιδέψει ξανά στο νησί Koholint, στο πλευρό πάντοτε του Link, για να ξυπνήσει ακόμα μια φορά το Ψάρι του Ανέμου, κατατροπώνοντας τις δυνάμεις των Εφιαλτών που λυμαίνονται διάφορες τοποθεσίες στο νησί και συλλέγοντας τα 8 Όργανα των Σειρήνων. Να γνωρίσει μια ομάδα αξιομνημόνευτων χαρακτήρων που έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία γνωστών χαρακτήρων των επερχόμενων τίτλων της σειράς, να διασκεδάσει με την εμφάνιση πλασμάτων και λοιπών…easter eggs από το σύμπαν των τίτλων της Nintendo, αλλά κυρίως, να συνειδητοποιήσει το πόσο τεράστιας σημασίας ήταν το αρχικό παιχνίδι για το Game Boy, σε συνάρτηση πάντοτε με το A Link to the Past. Παρά τους τεχνικούς περιορισμούς του συστήματος, το Link’s Awakening αποτέλεσε ένα παιχνίδι-κόσμημα για την (πρώτη) φορητή κονσόλα της Nintendo, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών.

Βλέπετε, αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη κατάληξη όλων εκείνων των projects, τα οποία αναπτύσσονται στην αρχή σε σκοτεινά, ανήλιαγα μπουντρούμια (ελπίζουμε πως ο συσχετισμός με το περιεχόμενο του παιχνιδιού να είναι σαφής), και καταλήγουν πολύ αργότερα να πάρουν την έγκριση του υπευθύνου της ομάδας ανάπτυξης. Γιατί το Link’s Awakening δεν παύει να αποτελεί ένα passion project: μια έμπνευση των δημιουργών να πειραματιστούν με ένα franchise που είχε αρχίσει να μεγαλώνει και να επεκτείνεται σημαντικά, εμπλουτίζοντάς το με στοιχεία από εμβληματικές σειρές της Nintendo. Ποιος άλλος, εκτός από τον Mario, θα έδινε την έμπνευση για τον σχεδιασμό του Tarin, καθώς επίσης και την αγαπημένη του συνήθεια να συλλέγει... μανιτάρια; Από ποιο σωλήνα του Μανιταροβασιλείου ξεπετάχτηκαν τα Goombas, τα Piranha Plants, τα Bloopers, τα Bomb-ombs και τα Thwomps; Τι συνέβη στον συμπαθέστατο Kirby και αποφάσισε να μετοικίσει από τη δική του…ονειρεμένη χώρα στο όνειρο του Ψαριού του Ανέμου, αποτελώντας ένα σοβαρό εμπόδιο στην πορεία του Link; Πιθανότατα ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί μπορούν πλέον να απαντήσουν.

The legend of zelda links awakening switch review 1

Το μόνο που ισχύει εδώ είναι ότι, αντιμετωπίζοντας το project ως εσωτερικό αστείο και ενώ πειραματίζονταν με τις δυνατότητες της κονσόλας, δημιούργησαν τον τίτλο εκείνο που ο Shigeru Miyamoto ίσως να μην επέτρεπε ποτέ να συμβεί. Άλλωστε, τα όνειρα απέχουν τόσο μακριά από την πραγματικότητα – δεν είναι παρά μια φούσκα, η οποία μπορεί να σκάσει ακόμα και με το πιο απαλό άγγιγμα. Όμως, εν τέλει, οι ιθύνοντες πείστηκαν για την κυκλοφορία του, η οποία στέφθηκε με απρόσμενη επιτυχία. Αν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν με έτερο τίτλο της σειράς για το κλασικό Game Boy, οι δημιουργοί κυκλοφόρησαν την Deluxe έκδοση του παιχνιδιού για το Game Boy Color (προσθέτοντας χρώμα στο παιχνίδι, υποστήριξη του περιφερειακού Game Boy Printer και ένα νέο μπουντρούμι), ενώ κάνοντας χρήση των assets που δημιούργησαν, σε συνεργασία με την Capcom, έδωσαν τα εξίσου ικανοποιητικά παιχνίδια της σειράς Oracle.

Η επανακυκλοφορία παλαιότερων τίτλων της Nintendo υπό τη μορφή remakes αποτελεί πάγια τακτική της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, κάτι που βέβαια δεν ενοχλεί απαραίτητα τους παίκτες. Μιλώντας για τη σειρά The Legend of Zelda, το τελευταίο παράδειγμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (αφήνοντας στην άκρη τα 3D remasters και HD remasters που διατέθηκαν για το Nintendo 3DS & Wii U αντίστοιχα) δεν είναι άλλο από το αριστουργηματικό A Link Between Worlds. Ένα παιχνίδι που πατούσε στα χνάρια του A Link to the Past, με τις ίδιες, γνώριμες τοποθεσίες και προκλήσεις, αλλά με αλλαγμένη την ιστορία και με την εισαγωγή νέων χαρακτήρων κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κοινού.

The legend of zelda links awakening switch review 2

Τα τέρατα που κυκλοφορούν στις περιοχές του νησιού είναι πολύ πιο επιθετικά και λιγότερο προβλέψιμα ως προς τον τρόπο που επιτίθενται και κινούνται στο χώρο, όπως επίσης και στον τρόπο που απαιτείται για να εξοντωθούν.

Νέα gameplay gimmicks αλλά και ένας τεχνικός τομέας που έδενε άψογα με το υλικό του 3DS ήταν τα χαρακτηριστικά που το ώθησαν εκεί που πρέπει. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Link’s Awakening, το πιο παράτυπο παιχνίδι της σειράς μέχρι και αυτή τη στιγμή. Από την αρχή δεν υπήρχε η φόρμουλα του να τριγυρνά κάποιος στη Hyrule, να μαζέψει τα κομμάτια του Triforce, να εξαλείψει την απειλή της εκάστοτε ενσάρκωσης του Ganon (ή κάποιου villain που απειλούσε τη Hyrule) και να βοηθήσει την πριγκίπισσα Zelda να προστατέψει τον κόσμο της. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με έναν ονειρικό κόσμο, όπου τα πάντα εξελίσσονται σχεδόν γραμμικά, με την ασφάλεια αλλά και τους περιορισμούς που προσφέρει ένα σενάριο, όσο καλογραμμένο και αν είναι.

Έτσι, η διατήρηση του αρχικού σεναρίου αποτελούσε μονόδρομο για τα παλικάρια της Grezzo, τα οποία έχουν δείξει την αξία τους στη δημιουργία τίτλων για τα φορητά συστήματα της εταιρείας. Οι παίκτες που έπαιξαν το παιχνίδι δύο δεκαετίες πιο πριν είναι σε θέση όχι μόνο να θυμούνται το τι πρέπει να κάνουν ανά πάσα στιγμή στην περιπέτειά τους, αλλά ακόμα και τους ίδιους τους διαλόγους: από τις αφελείς αποκρίσεις που δίνουν τα τετράδυμα του χωριού Mabe, τα χουχουτίσματα της Κουκουβάγιας που ακολουθεί τον Link ανά πάσα στιγμή, ακόμα και τις θρασύτατες ατάκες των Εφιαλτών, όλα μοιάζουν τόσο ίδια και απαράλλαχτα, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποτελούσαν προϊόν μιας πιο αυτοματοποιημένης προσέγγισης του παιχνιδιού. Και, ευτυχώς, αυτό έχει αποφευχθεί εδώ στο μέγιστο δυνατό σημείο.

The legend of zelda links awakening switch review 3

Από τα πρώτα λεπτά της περιπέτειας, το Koholint δείχνει τα δόντια του στον ανυποψίαστο παίκτη, ή σε εκείνον τον παίκτη που νομίζει ότι όλα είναι ίδια και απαράλλακτα με την πρώτη περιπέτεια. Τα τέρατα που κυκλοφορούν στις περιοχές του νησιού είναι πολύ πιο επιθετικά και λιγότερο προβλέψιμα ως προς τον τρόπο που επιτίθενται και κινούνται στο χώρο, όπως επίσης και στον τρόπο που απαιτείται να εξοντωθούν. Την ίδια στιγμή, τα πράγματα αλλάζουν και στα μπουντρούμια που είναι διάσπαρτα στο νησί. Τόσο τα δευτερεύοντα αφεντικά όσο και οι ίδιοι οι Εφιάλτες ακολουθούν επίσης διαφορετικές τακτικές επίθεσης -αν και για τον έμπειρο παίκτη δεν θα αποτελέσει τίποτα περισσότερο από μια ευχάριστη έκπληξη, για τους νεότερους παίκτες η όλη διαδικασία θα αποτελέσει ένα αίνιγμα που απαιτεί προσοχή στην αντιμετώπισή τους. Ειδικά στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού, η ανάγκη για πιο προσεκτική προσέγγιση των περιβαλλόντων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, δεδομένου του ότι ο Link είναι λιγότερο ισχυρός και δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό -ακόμα και για εκείνους που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα για το παιχνίδι.

Αυτός είναι ο λόγος που οι developers του παιχνιδιού αποφάσισαν να προβούν σε δραστικές αλλαγές εμπλουτισμού της εμπειρίας. Για αρχή, να αναφέρουμε πως οι Μετρητές Καρδιάς έχουν αυξηθεί από τους δώδεκα του αρχικού παιχνιδιού, στους είκοσι, με σκοπό να μετριαστεί η επίπτωση της ενισχυμένης επιθετικότητας των τεράτων στο νησί. Αυτή η επιλογή, εκτός από το αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, συμβάλει και στην περαιτέρω εξερεύνηση του νησιού, με σκοπό την ολοκληρωτική αποκάλυψη όλων των μυστικών. Μαζί με τους αυξημένους Μετρητές Καρδιάς, έχουμε και την αύξηση των Μυστικών Κοχυλιών. Τα είκοσι κοχύλια που απαιτούνταν για την απόκτηση ενός ξεχωριστού, ισχυρού αντικειμένου έχουν επίσης αυξηθεί στο διπλάσιο.

The legend of zelda links awakening switch review 4

Τα πράγματα αλλάζουν και στα μπουντρούμια που είναι διάσπαρτα στο νησί. Τόσο τα δευτερεύοντα αφεντικά όσο και οι ίδιοι οι Εφιάλτες ακολουθούν επίσης διαφορετικές τακτικές επίθεσης.

Το κυνήγι των Μυστικών Κοχυλιών έχει μάλιστα υποστεί και αυτό τις δικές του αλλαγές. Συλλέγοντας έναν συγκεκριμένο αριθμό κοχυλιών, αριθμός ο οποίος προσδιορίζεται από τον γνωστό μετρητή στην Έπαυλη Κοχυλιών, ο Link μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ολοκαίνουρια αντικείμενα, που δεν υπήρχαν στο αρχικό παιχνίδι, και δίνουν μια νέα πνοή στην επιστροφή του Link. Οι παίκτες μπορούν να συλλέξουν πενήντα κοχύλια στο σύνολό τους. Ωστόσο, αν και θα θέλαμε να έχουμε εικόνα για το τελευταίο αντικείμενο που ξεκλειδώνεται, αυτό δεν ήταν εφικτό στην παρούσα στιγμή, λόγω της πίεσης χρόνου για την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, αλλά και μιας πιθανής δυσλειτουργίας ενός αντικειμένου που βοηθά στον εντοπισμό των Μυστικών Κοχυλιών. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται σε κάποιο bug που αναμένεται να διορθωθεί, ή στην μη ενδελεχή εξερεύνηση συγκεκριμένων περιοχών από τη δική μας πλευρά, αλλά είναι κάτι που ευελπιστούμε πως θα επιλύσουμε στο άμεσο μέλλον.

Μια άλλη βελτίωση που μας ξάφνιασε ευχάριστα -και μάλιστα από τα πρώτα πλάνα που πήραμε από το παιχνίδι- είναι η ουσιαστική βελτίωση των καταστημάτων/ minigames του χωριού Mabe. Το κεντρικό κατάστημα συνεχίζει να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, προσθέτοντας περισσότερα αντικείμενα όσο εξελίσσεται η περιπέτειά μας και κάνοντας την επίσκεψή του απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και με το κατάστημα με τον μίνι-γερανό, ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετούσε μόνο μια χρήση εντός του αρχικού παιχνιδιού – την έναρξη της ακολουθίας ανταλλαγής αντικειμένων με τους κατοίκους του νησιού. Αυτή τη φορά, το κατάστημα εμπλουτίζεται και αυτό με αντικείμενα που ανανεώνονται συνεχώς, αλλά και με ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό: αυτό των physics.

The legend of zelda links awakening switch review 5

Τα αντικείμενα που πιάνει ο γερανός κινούνται όσο εκείνος ανυψώνεται και μετακινείται προς το σημείο εκκίνησης και επηρεάζονται τόσο από την κίνηση όσο και τη βαρύτητα. Ως αποτέλεσμα, πολλές απόπειρες ενδέχεται να είναι αποτυχημένες, και να χρειαστεί ξανά και ξανά να προσπαθήσουμε: παρά το εκνευριστικό της κατάστασης, βρήκαμε αυτό το χαρακτηριστικό εξαιρετικά ενδιαφέρον, παρά το εκτεταμένο ξόδεμα ρουπιών που μπορεί να κοστίσει. Ακόμα και το mini-game με το ψάρεμα έχει υποστεί και αυτό ένα lifting: το ψάρεμα μπορεί να γίνει πιο δύσκολο, και η αντίσταση που προβάλουν τα ψάρια πολύ πιο φυσική. Η εφαρμογή φυσικών νόμων στο ψάρεμα, σε συνδυασμό και με την επιλογή του κατάλληλου δολώματος, προσδίδει και αυτή τη δική της πινελιά ανανέωσης.

Πάντως, πολλά από τα συλλεκτικά αντικείμενα που θα χρειαστεί να συλλέξει ο παίκτης κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, αποκτώνται μέσω των προαναφερθέντων μεθόδων. Ως αποτέλεσμα, το βασικότερο κομμάτι της εξερεύνησης και εξιχνίασης των μυστικών που κρύβει το νησί Koholint στηρίζεται στην τακτική επίσκεψη στο χωριό Mabe. Η πιο σημαντική και ουσιαστική προσθήκη του παιχνιδιού (και πιθανότατα το selling point του, σύμφωνα πάντα με τη Nintendo) είναι το Dungeon Editor Mode. Εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι του φωτογράφου στην Deluxe έκδοση του παιχνιδιού για το Game Boy Color, τώρα βρίσκεται η καλύβα του Dampe, του νεκροθάφτη, ενός εμβληματικού χαρακτήρα της σειράς, που κάνει το ντεμπούτο του στο νησί Koholint. Το Dungeon Editor Mode επιτρέπει στον παίκτη να δημιουργήσει ουσιαστικά το δικό του μπουντρούμι, βασιζόμενο σε assets που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των μπουντρουμιών του νησιού και πάντα με την καθοδήγηση του Dampe.

The legend of zelda links awakening switch review 6

Ο μονοδιάστατος πιξελαρισμένος κόσμος αντικαθίσταται από πολύχρωμα, τρισδιάστατα μοντέλα, που δίνουν μια νέα πνοή στην αρχική εμπειρία.

Στο mode αυτό ο παίκτης καλείται να δημιουργήσει μπουντρούμια με συγκεκριμένες προοπτικές και χαρακτηριστικά, η επιτυχημένη ολοκλήρωση των οποίων επιβραβεύει τον Link με κάποιο πολύτιμο αντικείμενο που θα τον βοηθήσει στην περιπέτειά του. Εκτός από τα scripted μπουντρούμια όμως υπάρχει και ένα free mode, που επιτρέπει στον παίκτη να δημιουργήσει το δικό του μπουντρούμι όπως ακριβώς το φαντάζεται ή το επιθυμεί. Περιορισμοί δεν υπάρχουν στο σχήμα του, στο μέγεθος ή το περιεχόμενο. Μπορεί να τοποθετήσει οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα δωμάτια έχει ξεκλειδώσει, να τοποθετήσει όσα σεντούκια θησαυρού επιθυμεί, όσες κλειδωμένες πόρτες και σκαλιά φαντάζεται, ακόμα και πόσα μικρά αφεντικά θέλει. Το παιχνίδι μπορεί μόνο του να υπολογίσει ποια σεντούκια θα περιλαμβάνουν κλειδιά ή θησαυρό, ενώ παράλληλα μπορεί να υπενθυμίσει τον παίκτη για τυχόν παραλείψεις, όπως η έλλειψη κεντρικής εισόδου, δωματίου με Εφιάλτη, ή τη μη σύνδεση κάποιου δωματίου με σκαλοπάτι.

Η αλήθεια είναι πως το Dungeon Editor Mode μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των παικτών για κάποιο χρονικό διάστημα, αποσπώντας τον λίγο από το κυνήγι των Οργάνων των Σειρήνων και το ξύπνημα του Ψαριού του Ανέμου. Ωστόσο, για μια νέα προσθήκη, θα έπρεπε να υλοποιηθεί πιο σωστά. Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αποκλειστική υπόθεση single player παιχνιδιού, χωρίς να επιτρέπεται η ανάμειξη άλλων παικτών. Τα μπουντρούμια που δημιουργούνται δεν μπορούν να διαμοιραστούν online ή σε τοπικό επίπεδο. Ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος παίκτης να αποκτήσει πρόσβαση σε μπουντρούμι που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος παίκτης είναι μέσω της ενσωμάτωσής του σε amiibo σχετικό με το παιχνίδι και της ανταλλαγής δεδομένων που αποθηκεύονται στο τσιπ της φιγούρας από τη μια κονσόλα στην άλλη.

The legend of zelda links awakening switch review 7

Δεν θεωρούμε πως η ανταλλαγή δεδομένων είναι κάτι που θα απαιτούσε ισχυρές ικανότητες στον προγραμματισμό, εκτός φυσικά και αν η εφαρμογή ενός υποχρεωτικού paywall για κάποιους παίκτες που δεν διαθέτουν κάποια σχετική φιγούρα ήταν ο καλύτερος εναλλακτικός τρόπος που είχε κατά νου η εταιρεία. Ακόμα όμως και αν η ανταλλαγή μπουντρουμιών ήταν εφικτή, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το Dungeon Editor Mode έχει στα σίγουρα ημερομηνία λήξης. Στην ουσία, τα μπουντρούμια που κατασκευάζονται αποτελούνται από δωμάτια που έχουμε ήδη επισκεφθεί και σε μπουντρούμια που έχουμε ήδη κατακτήσει πολλάκις. Όσο και αν είναι ενδιαφέρουσα η διαδικασία τακτοποίησης των δωματίων και σχεδιασμού μπουντρουμιών, εν τέλει πέφτει στη λούπα της επανάληψης. Αναπόφευκτα, ο παίκτης θα ασχολείται με το συγκεκριμένο mode για όσο θα μπορεί να κερδίζει ανταμοιβές από τον Dampe. Μετά, όμως, θα σταματήσει και θα το αφήσει στην άκρη, συνεχίζοντας την περιπέτειά του σαν να μην είχε ποτέ διακοπεί.

Και κάπως έτσι ένα mode που είχε όλα τα φόντα για να κλέψει την παράσταση καταλήγει αναμφισβήτητα στο περιθώριο. Ως οπαδοί της σειράς όμως δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη δυναμική που έχει ένα τέτοιο mode για το μέλλον. Μια μεγαλύτερη σχεδιαστική ελευθερία για τους παίκτες, μαζί με περισσότερα assets και τη δυνατότητα διαμοιρασμού μπουντρουμιών στο Διαδίκτυο, στα πλαίσια του Super Mario Maker, θα μπορούσε να δώσει μια νέα πνοή στη σειρά, αλλά και σε μια νέα σειρά spin-off τίτλων. Ευελπιστούμε για μια τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον. Από όλες τις προσθήκες και βελτιώσεις όμως, δυο είναι οι πιο σημαντικές. Η πρώτη έχει να κάνει με την οπτική αναβάθμιση του κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Τα cutscenes της αρχικής έκδοσης αντικαθίστανται από πανέμορφα animated scenes, ενώ ο μονοδιάστατος πιξελαρισμένος κόσμος αντικαθίσταται από πολύχρωμα, τρισδιάστατα μοντέλα, που δίνουν μια νέα πνοή στην αρχική εμπειρία.

The legend of zelda links awakening switch review 8

Ο κόσμος του remake είναι, πλέον, ενοποιημένος: οι εποχές όπου διασχίζαμε τον χάρτη φτάνοντας στην άκρη της οθόνης και περιμένοντας την οθόνη να αλλάξει, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι οπαδοί της σειράς που ξαφνιάστηκαν (ίσως όχι ευχάριστα) με τις σχεδιαστικές επιλογές του Link και των λοιπών χαρακτήρων του νησιού δεν έχουν λόγο να στενοχωριούνται ιδιαίτερα, καθώς πολύ σύντομα θα συνηθίσουν την ιδιαίτερη αυτή σχεδιαστική επιλογή. Θεωρούμε, μάλιστα, πως ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ταιριάζει γάντι με το ονειρικό μοτίβο που διακατέχει το Koholint από άκρη σε άκρη. Το remake του Link’s Awakening έχει αναπτυχθεί σε μια μηχανή γραφικών που θυμίζει πολύ τα assets και την top down προοπτική που είδαμε στο A Link Between Worlds, αλλά είναι εμπλουτισμένη με μοντέλα υψηλής ανάλυσης, βελτιωμένους nature μηχανισμούς, και με μια ιδιόμορφη θολούρα στο background, για να δίνει την αίσθηση της απόστασης.

Ο κόσμος του remake είναι, πλέον, ενοποιημένος: οι εποχές όπου διασχίζαμε τον χάρτη φτάνοντας στην άκρη της οθόνης και περιμένοντας την οθόνη να αλλάξει, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο παίκτης μπορεί να δει καθαρά όλα όσα βρίσκονται αν εστιάσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να νιώσει τμήμα ενός ενιαίου κόσμου, που δίνει την αίσθηση της ευκολότερης προσπέλασης. Κάθε σπίτι στο νησί περιλαμβάνει ολοκαίνουριο εσωτερικό σχεδιασμό και ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια. Οι υφές του νερού, των χόρτων και του φωτός είναι πολύ πιο φυσικές, ενώ στα θετικά μπορούμε να προσθέσουμε τόσο την ανανεωμένη μουσική επένδυση του τίτλου, όσο και τα ηχητικά εφέ. Είναι πολύ ευχάριστο, για να μην πούμε συγκινητικό, να ακούμε γνωστά κομμάτια από το παιχνίδι, όπως τη Μπαλάντα του Ψαριού του Ανέμου στη μορφή που έπρεπε να είναι, ενώ ακόμα και το πιο απλό ηχητικό εφέ, όπως το θρόισμα από κόψιμο των χόρτων, ή ο ήχος που κάνουν τα ακόντια όταν προσκρούουν στην ασπίδα είναι πιο φυσικοί από ποτέ.

The legend of zelda links awakening switch review 9

Η δεύτερη αξιοσημείωτη προσθήκη σχετίζεται με την ολική αναθεώρηση συστημάτων που σχετίζονται με quality of life χαρακτηριστικά. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της αρχικής έκδοσης ήταν η συχνή εναλλαγή αντικειμένων στην κεντρική οθόνη, η οποία και ανάγκαζε τον παίκτη να μεταβαίνει πολλές φορές στο κεντρικό μενού και να επιλέγει τα κατάλληλα αντικείμενα για να προχωρήσει στην περιπέτεια. Αν και αυτό το χαρακτηριστικό εξακολουθεί να υφίσταται, αυτή τη φορά τα βασικά αντικείμενα έχουν από μόνα τους τοποθετηθεί στα κατάλληλα κουμπιά. Έτσι, με το R χρησιμοποιούμε αυτόματα την ασπίδα, με το Β το σπαθί, με το L τρέχουμε και με το Α σηκώνουμε τα βαριά αντικείμενα, ελαττώνοντας σημαντικά την εναλλαγή και την πρόσβαση στα μενού. Το ίδιο το μενού έχει και αυτό υποστεί ριζικές αλλαγές, βελτιώνοντας σημαντικά τις πληροφορίες που προσφέρει. Ο χάρτης του μενού θυμίζει περισσότερο χάρτη, παρά ένα σετ από κουκκίδες, με τη δυνατότητα να τοποθετούμε σύμβολα για να μαρκάρουμε σημαντικές τοποθεσίες ή σημεία που πρέπει να θυμόμαστε.

Τα μηνύματα και οι διάλογοι εναλλάσσονται πολύ πιο γρήγορα, ενώ τα ενοχλητικά μηνύματα που εμφανίζονταν επί της οθόνης κάθε φορά που πλησιάζαμε ένα αντικείμενο/ εμπόδιο, που απαιτούσε έναν συγκεκριμένο θησαυρό για να εξαφανιστεί, πλέον αποτελούν παρελθόν. Επιπλέον, το παιχνίδι προσθέτει περισσότερα fast travel σημεία, που επιτρέπουν στον Link να ταξιδεύει σε περισσότερα από τα τρία κεντρικά σημεία (τέσσερα προς το τέλος), και μάλιστα όχι με τη συγκεκριμένη ακολουθία που επέβαλλε η αρχική έκδοση, αλλά δίνοντας στον Link την επιλογή να αποφασίσει μόνος του. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχει τροποποιηθεί και η λειτουργία του δεύτερου τραγουδιού της Οκαρίνας, ώστε η μετάβαση από το ένα σημείο στο άλλο να γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στα σύγχρονα παιχνίδια.

The legend of zelda links awakening switch review 12

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη του Hero Mode, μιας νέας βαθμίδας δυσκολίας. Στο Hero Mode ο Link δεν μπορεί να αναπληρώσει τη δύναμή του βρίσκοντας καρδιές στο περιβάλλον, ενώ η ζημιά που δέχεται είναι διπλάσια. Αν αυτό φαίνεται δύσκολο, η δυνατότητα αποθήκευσης του σημείου σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο παίκτης, εκτός από το autosave που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες στιγμές, καταφέρνει κάπως να εξαλείψει τους κινδύνους του συγκεκριμένου mode, αρκεί ο παίκτης να προχωρά παρακάτω με μεγαλύτερη προσοχή. Έτσι, οι πιο έμπειροι παίκτες μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι στα ίσα με τις προκλήσεις του Koholint, ενώ η ύπαρξη νέων χαρακτηριστικών και βελτιώσεων δίνει έναν αέρα φρεσκάδας και διαψεύδει τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για μεταφορά του παιχνιδιού σε κλίμακα ένα προς ένα, απλά με βελτιωμένα γραφικά. Είχαμε μια μικρή ανησυχία για το πώς οι developers της Grezzo θα προσέγγιζαν αυτόν τον τομέα και είμαστε ενθουσιασμένοι που είδαμε την καλή δουλειά που έχει γίνει στο σύνολο των βελτιώσεων.

Εκεί, όμως, που οι developers της Grezzo δεν έκαναν την δουλειά που έπρεπε να κάνουν, είναι στον τομέα ανανέωσης των καρέ. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το παιχνίδι σε ένα μεγάλο ποσοστό του τρέχει στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, τόσο όταν παίζουμε φορητά όσο και σε docked. Με εξαίρεση τα μπουντρούμια όμως, κάθε φορά που προσεγγίζουμε μια νέα περιοχή στον χάρτη, διαπιστώνουμε πως ο ρυθμός ανανέωσης πέφτει υπερβολικά αισθητά για μερικά δευτερόλεπτα, πριν γίνει η επαναφορά του στα επίπεδα που πρέπει. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό στις πιο «πυκνές» περιοχές του χάρτη, όπως το χωριό Mabe, το λιβάδι Ukuku ή ο βάλτος Goponga, και συμβαίνει πιθανότατα επειδή το παιχνίδι χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί και να φορτώσει τα δεδομένα της νέα περιοχής.

The legend of zelda links awakening switch review 11

Για κάποιο παράξενο λόγο, ωστόσο, το φαινόμενο εφαρμόζεται και ορισμένες φορές που ο Link κινείται οριζόντια στον χάρτη, ή τρέχει με τις μπότες του Πήγασου, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή (εκτός, πάντοτε, από τα μπουντρούμια). Μπορεί, με άλλα λόγια, η πτώση των καρέ να συμβεί χωρίς αιτία και ανά πάσα στιγμή και να είναι είτε ανεπαίσθητη είτε απότομα και εκνευριστικά χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε τεχνικοί για να μπορούμε να εξηγήσουμε ή να αιτιολογήσουμε τους λόγους για αυτήν την τεχνική αστοχία, αλλά σίγουρα θα περιμέναμε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, πως στο A Link Between Worlds, η ροή του παιχνιδιού ήταν κλειδωμένη στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, ακόμα και αν το 3D εφέ ήταν ενεργοποιημένο, η σύγκριση με τις «βουτιές» των καρέ στο remake του Link’s Awakening είναι παραπάνω από αναπόφευκτη.

Θα προτιμούσαμε να είχε προτιμηθεί ένας σταθερός ρυθμός ανανέωσης στα 30 καρέ για να αποφύγουμε τέτοια ζητήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αδικαιολόγητο να συμβαίνει αυτό σε έναν τίτλο που δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον οπτικό του τομέα. Ευελπιστούμε πως το πρόβλημα θα διορθωθεί με κάποιο διορθωτικό patch, αν και η Nintendo δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί του ζητήματος, το οποίο φυσικά έχει παρατηρηθεί στις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του παιχνιδιού. Το γεγονός, μάλιστα, ότι φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για διορθωτικό patch first-party παιχνιδιού μας εταιρείας, τα προϊόντα της οποίας κάποτε έφεραν πάνω τους τη Σφραγίδα Ποιότητας της Nintendo, μας κάνει να αναλογιζόμαστε με μια σχετική πίκρα πως αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

The legend of zelda links awakening switch review 14

Εν κατακλείδι, το Link's Awakening δείχνει να απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που αναφώνησαν από χαρά όταν έκαναν τη σύνδεση του animated βίντεο με τον θαλασσοδαρμένο Link, μαζί με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, και όχι σε αυτούς που απλά σκέφτηκαν πως έρχεται «ένα νέο Zelda». Είναι αυτοί που το αίσθημα της νοσταλγίας χτυπάει κόκκινο, άνθρωποι σαν και αυτούς που πρωταγωνίστησαν σε πρόσφατα διαφημιστικά σποτ του παιχνιδιού.

Και είναι αυτοί που θα το αγκαλιάσουν για μια ακόμα φορά, μαζί με τα θετικά του, αλλά και μαζί με τις τεχνικές -και όχι μόνο- αστοχίες της ομάδας ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν πως θα ξεκινήσουν ένα ακόμα ταξίδι στο Koholint, οφείλουν να ετοιμαστούν για μια περιπέτεια Zelda εντελώς διαφορετική απ’ όλες όσες έχουν ζήσει. Χρειάζεται μόνο να προσέχουν, γιατί κίνδυνοι παραμονεύουν παντού – από τους κατοίκους, μέχρι τις εισόδους των μπουντρουμιών. Ακόμα και στις κότες που σεργιανίζουν ελεύθερα. Και ας αποφασίσουν αν το ταξίδι, αλλά και η κατάληξή του, όπως και το δίλημμα που τίθεται λίγο μετά τα μέσα του παιχνιδιού, αξίζει τελικά τον κόπο.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Η επιστροφή του πιο ιδιαίτερου, core τίτλου της σειράς, όπως ακριβώς τη φαντάζονταν οι δημιουργοί του.
  • Η σχεδίαση τοποθεσιών που απεικονίζει το Koholint υπό διαφορετικό πρίσμα.
  • Ανανεωμένα οπτικά εφέ και art design χαρακτήρων.
  • Βελτιωμένος ηχητικός τομέας και ορχηστρική μουσική εξαιρετικών μελωδιών.
  • Οι QoL τροποποιήσεις που κάνουν τεράστια διαφορά.
  • Η προσθήκη του Dungeon Editor mode...

Αρνητικά

  • ...που απογοητεύει λόγω της επανάληψης και της έλλειψης κινήτρων ενασχόλησης από ένα σημείο και μετά.
  • Μη διαθέσιμοι τρόποι ανταλλαγής των σχεδιασμένων μπουντρουμιών από τους παίκτες, χωρίς να χρειάζεται αγορά επιπλέον περιφερειακών.
  • Οι αδικαιολόγητες και ενοχλητικές βουτιές του ρυθμού ανανέωσης της εικόνας.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.
Ανακοινώθηκε το Peaky Blinders: Mastermind
Μια περιπέτεια βασισμένη στην ομώνυμη σειρά, σύντομα κοντά μας. 
Έρχεται το Asterix & Obelix XXL Romastered
Μια remastered έκδοση για κονσόλες και PC.
Ανακοινώθηκε το Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Ένα JRPG από τους δημιουργούς της σειράς Suikoden. 
Νέο δωρεάν υλικό για το Blasphemous
Μέσα από το “The Stir of Dawn”.
Creepy Tale - Review
Ένα μικρό αλλά αξιόλογο gaming session.
Neversong - Review
Ένα σκοτεινό παραμύθι για το παιδικό, ψυχικό τραύμα.
Κανονικά η διάθεση του Crysis Remastered στο Nintendo Switch
Παρά την καθυστέρηση των υπόλοιπων εκδόσεών του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (29)

This comment was minimized by the moderator on the site

Λυπαμαι αλλα απο εμενα σε αυτη τη τιμη ειναι οχι.

Και εδω δενει πολυ ομορφα το αρθρο:

https://www.gameover.gr/features/39870-poy-pigan-ta-metria-paixnidia

Η Nintendo εχει παρα πολλα ΑΑ παιχνιδια. Ειδικα σε αυτη τη γενια. Το συγκεκριμενο βεβαια ειναι remake 2d παιχνιδιου ... αναθεμα και αν μπορει να θεωρηθει ΑΑ. Το πενηνταρακι ομως που ζηταει η Nintedo ειναι ακραιο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Και το γεγονος πως η τιμη δεν θα πεσει ποτε, κανει τα πραγματα ακομη χειροτερα. Κριμα να μην ακολουθειται το μοντελο των συλλογων Crash-Spyro ή Sony με τα remakes στα 40€.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι να λέμε τώρα. Το παιχνίδι θα έπρεπε να βγει σαν online τίτλος στο εικοσάρικο.

Δηλαδή τοσα και τόσα indie με παρόμοιο τεχνικό τομέα γιατί βγαίνουν στην μισή τιμή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Awakening δίπλα σε indie ρε Katamaran?....
Χάρη σας κάνει η Nintendo στα 50€....29.900δρχ έπρεπε να έχει

This comment was minimized by the moderator on the site

Για την τιμή πολλά μπορεί να πει κανείς. Εγώ έχω μια σχέση λατρείας με το συγκεκριμένο παιχνίδι και γι'αυτό περιμένω τη limited edition. Πολλά λεφτά ειδικά αν το συγκρίνεις με remakes άλλων εταιριών. Βέβαια με μια γρήγορη έρευνα βλέπω το Shadow of the Colossus είχε 40 ευρώ όταν πρωτοβγήκε, το Trials of Mana έχει 40 pounds preorder. Tα 10 ευρώ παραπάνω είναι ένα πόσο που δικαιολογείται από το...

Για την τιμή πολλά μπορεί να πει κανείς. Εγώ έχω μια σχέση λατρείας με το συγκεκριμένο παιχνίδι και γι'αυτό περιμένω τη limited edition. Πολλά λεφτά ειδικά αν το συγκρίνεις με remakes άλλων εταιριών. Βέβαια με μια γρήγορη έρευνα βλέπω το Shadow of the Colossus είχε 40 ευρώ όταν πρωτοβγήκε, το Trials of Mana έχει 40 pounds preorder. Tα 10 ευρώ παραπάνω είναι ένα πόσο που δικαιολογείται από το cartridge και νομίζω αξίζει να τα δώσει κάποιος αν θέλει να το παίξει το συγκεκριμένο. Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με ένα άψογο Zelda, με ένα από τα καλύτερα story της σειράς και ένα κανονικό χορταστικό παιχνίδι για κάποιον που δεν το έχει ξαναπαίξει. Περιμένω πως και πως να ναυαγήσω στο Koholint και να δω ξανά μετά από 25 χρόνια μπροστά μου το μυστηριώδες βουνό με το γιγάντιο αυγό στην κορυφή...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Θέλω να γράψεις οπωσδήποτε ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις, βλέποντας το anime βίντεο να ξεκινάει να παίζει στην οθόνη. Θέλω να γράψεις ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις βγαίνοντας για πρώτη φορά στο χωριό Mabe και αρχίζεις την εξερεύνηση. Και θέλω να γράψεις ποιος είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις όταν θα παίξεις το Ballad of the Wind Fish εκεί που πρέπει, για...

Θέλω να γράψεις οπωσδήποτε ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις, βλέποντας το anime βίντεο να ξεκινάει να παίζει στην οθόνη. Θέλω να γράψεις ποιο είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις βγαίνοντας για πρώτη φορά στο χωριό Mabe και αρχίζεις την εξερεύνηση. Και θέλω να γράψεις ποιος είναι το πρώτο συναίσθημα που θα νιώσεις όταν θα παίξεις το Ballad of the Wind Fish εκεί που πρέπει, για μια τελευταία φορά.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχως δεν ειμαι ο μονος που το υποστηριζει:

Link's Awakening Shouldn't Cost As Much As Breath Of The Wild
https://www.thegamer.com/zelda-links-awakening-price-breath-of-wild/

@mchasap Αν ειχε 40 ευρω δεν θα ελεγα τιποτα. Και δεν ειναι οτι θα μου λειψουν τα 10-15 ευρω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί κύριοι η αλήθεια ειναι ενώ τις περισσότερες φορές συμφωνούμε στις απόψεις,στην προκειμένη οι αναφορές περι τιμής σε τέτοιο επίπεδο με ψιλο σοκάρουν..
Όπως και να εχει ειναι απολυτως σεβαστές και όχι οτι θα με χάλαγε κι όλας να ηταν φθηνότερο...αλλα κάπου εδω πρέπει να παραθέσω οτι δεν ειναι facelift remaster αλλά remake ενός παιχνιδιού θρύλου όνομα και πράγμα 27 χρόνων.
Δεν ειναι...

Αγαπητοί κύριοι η αλήθεια ειναι ενώ τις περισσότερες φορές συμφωνούμε στις απόψεις,στην προκειμένη οι αναφορές περι τιμής σε τέτοιο επίπεδο με ψιλο σοκάρουν..
Όπως και να εχει ειναι απολυτως σεβαστές και όχι οτι θα με χάλαγε κι όλας να ηταν φθηνότερο...αλλα κάπου εδω πρέπει να παραθέσω οτι δεν ειναι facelift remaster αλλά remake ενός παιχνιδιού θρύλου όνομα και πράγμα 27 χρόνων.
Δεν ειναι αντίστοιχη περίπτωση συλλογων που αναφέρονται παραπάνω...και που βγαίνουν από γενιά σε γενιά.
Δεν ξέρω μπορει και να μην το σκέφτομαι καν αυτο το θέμα ίσως επειδή έπαιξα και αυτο και το a link to the past όταν βγήκαν στην ώρα τους... και η συγκίνηση και η νοσταλγία μου που το περιμενω αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα!
Την ίδια πρεμούρα είχα και με το resi 2 και προφανώς και εχω με το FF VII.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί άλλα ΑΑ παιχνίδια βγαίνουν στο σαρανταρι και το zelda 2d με πόσα πράγματα έτοιμα είναι σε full price? Εκτός εάν το θεωρείς ΑΑΑ. Δεν αναφέρομαι στην ποιότητα του που βάζω στοίχημα ότι θα είναι υψηλή, αλλά στο πόσα λεφτά δαπανήθηκαν για να φτιαχτεί το παιχνίδι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Να σου πω μιας το πήγαμε εκεί..
Για αρχή προφανώς και δεν υπέρμαχος του να πληρώνω παραπάνω τιμές..εξυπακούεται αυτο.
Και ο μόνος λόγος που έγραψα το παραπάνω ειναι επειδή στα 8 από τα 9 σχόλια κάτω από το review συζητήθηκε μόνο η τιμή του πράγμα που νομίζω οτι αδικεί την ποιότητα του...
Αλλα εγω δεν το μετράω με την λογική που αναφέρεις το ποσο θα κοστίζει ενα παιχνίδι.
Ζούμε σε μια εποχή που...

Να σου πω μιας το πήγαμε εκεί..
Για αρχή προφανώς και δεν υπέρμαχος του να πληρώνω παραπάνω τιμές..εξυπακούεται αυτο.
Και ο μόνος λόγος που έγραψα το παραπάνω ειναι επειδή στα 8 από τα 9 σχόλια κάτω από το review συζητήθηκε μόνο η τιμή του πράγμα που νομίζω οτι αδικεί την ποιότητα του...
Αλλα εγω δεν το μετράω με την λογική που αναφέρεις το ποσο θα κοστίζει ενα παιχνίδι.
Ζούμε σε μια εποχή που κάθε πράξη ή μη εχει ενα κόστος ευκαιρίας,σε μια εποχή που κάποιος μπορει να πληρώνει ενα dlc για να πάρει το "κανονικό " μηδενισμό ενός παιχνιδιού,άλλος να πληρώνει πολυβόλα και στολές και αλλα διακοσμητικά σε micro transactions πολυ περισσότερα από τα 10 διαφορα που έχουμε εδω και άλλος να πληρώνει το κάθε remaster port από γενιά σε γενιά...
Την βλέπω την διαφορα πχ που λες από τα 40 πχ στα 50 αλλα νομίζω οτι εάν δεν προβώ στην αγορά του για ιδεολογικούς λόγους θα κάνω στο τέλος κακό σε εμένα..
Και εξηγούμε...το links awakening εκπίπτει σε μια κατηγορία παιχνιδιών που κατ εμε ειναι ο ορισμός του να γίνονται remake..όπως και τα αλλα που ανάφερα πιο πανω...
Παιχνίδια που εκτός το ηταν κορυφαία έχουν περάσει και παρα πολλα χρόνια από την κυκλοφορία τους...έχουν γεράσει και χρειάζονται ενα πλήρες πακέτο "πλαστικής" για να ξανασυστηθουν στη νέα γενιά ή σε όσους επιθυμούν να τα ξαναζήσουν...
Τωρα το ποσο τους κόστισαν στην ανάπτυξη δεν μπορω να ξέρω και να ορίσω τιμή εγω.
Απλα εάν οι εταιρίες όριζαν έτσι τις τιμές,κανένα παιχνίδι δεν θα έπρεπε να κοστίζει το ίδιο με τα αλλα.
Λέει το άρθρο που παραθέτεις οτι δεν πρέπει να κοστίζει το ίδιο με το BOTW
Μπορω να καταλάβω τι εννοεί αλλα δεν συμφωνω...ειναι το BOTW τοσο καλύτερο?
Για τους περισσότερους που θα παίξουν το awakening δεν θα ειναι σαν καινούριο παιχνίδι..θέλοντας και μη λόγο ηλικίας?
Τωρα θα το ξαναπώ από πλευρά assets δεν μπορω να ξέρω τι τους στοιχίζει..
Αλλα δεν μπορω στο μυαλό το δικό μου τουλάχιστον να βάζω τιμές στα παιχνίδια ανάλογα με το ποσο πχ next gen γραφικά θα έχουν..έπρεπε το octopath traveler επειδή ειναι σχεδιασμένο έτσι να ειναι φθηνότερο?
Πρέπει πχ ενα παιχνίδι με ποιοτικό campaign 10 ωρών να ειναι φθηνότερο από ενα άλλο με το ίδιο ποιοτικό campaign 25 ωρών με το ίδιο επίπεδο γραφικών?
Δεν με πολυ ενδιαφέρει,εμένα μόνο και μόνο εμένα πάντα, εάν ειναι AA ή AAA...
Αυτο που με απασχολεί ως επι το πλείστον ειναι η ποιότητα και μόνο του εκάστοτε παιχνιδιού...οποτε ναι το awakening θα ειναι πολυ καλύτερη εμπειρία από τα περισσότερα παιχνίδια που βγαίνουν σε αυτη την τιμή..
Ειμαι σίγουρος οτι παρόμοια άποψη για την ποιότητα του έχεις και εσυ δεν το αμφισβητώ...απλα ευχαριστιέμαι πολυ τέτοια remake οποτε κάνω τα οποία στραβά μάτια.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

ας γινει μια φορα να ειναι 8 στα 9 σχολια θεμα η τιμη γτ συνηθως ειναι ολα τα αλλα εκτος απο την τιμη οταν προκειται για την Nintendo. και επειδη ακριβως εχω switch παντα θα γκρινιαζω για τις τιμες των παιχνιδιων της και εννοειται δν θα τα παιρνω ειδικα αν μπορω να τα παρω σε αλλη κονσομα, πολλες φορες για το 1/4 της τιμης (και βαλε) σε καποιο offer. δν μπορω να κλεινω τα ματια σε τετοιες...

ας γινει μια φορα να ειναι 8 στα 9 σχολια θεμα η τιμη γτ συνηθως ειναι ολα τα αλλα εκτος απο την τιμη οταν προκειται για την Nintendo. και επειδη ακριβως εχω switch παντα θα γκρινιαζω για τις τιμες των παιχνιδιων της και εννοειται δν θα τα παιρνω ειδικα αν μπορω να τα παρω σε αλλη κονσομα, πολλες φορες για το 1/4 της τιμης (και βαλε) σε καποιο offer. δν μπορω να κλεινω τα ματια σε τετοιες πρακτικες και αν το κανανε περισσοτεροι ισως επαιρνε τα χαμπαρια της. ολα ειναι θεμα τιμης. πχ ενω ειμαι sonakias δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα να παρω xbox του χρονου αν η σονυ δν κανει κατι αντιστοιχο με το gamepass. σιγουρα ο καθενας κανει οτι γουσταρει με την τσεπη του αλλα αν θα πρεπει να δωσω ενα 50αρικο για παιξω ενα remake τοσο παλιου παιχνιδιου (που απο οτι διαβαζω εχει και τα προβληματακια του) η να βαλω 10 ευρω παραπανω και να παιξω πχ το control. ε μαλλον θα παρω την κουρτινα 2.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

50 eur? χαχαχαχαχα. δεν μεταδιδω αλλο

This comment was minimized by the moderator on the site

επισης για τις αλλες ερωτησεις που θετεις η απαντηση ειναι φυσικα και θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο το καθε octopath traveler, φυσικα θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο ενα παιχνιδι με campaign 10 ωρων και κατω και τελος δεν μπορει να υπαρξει αμεση συγκριση του botw και του κοσμου του με ενα remake επαναλαμβανω με προβληματα που στην τελικη καλα ολα τα πανεμορφα που ακουω αλλα βλεπεις στην ουσια ενα...

επισης για τις αλλες ερωτησεις που θετεις η απαντηση ειναι φυσικα και θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο το καθε octopath traveler, φυσικα θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο ενα παιχνιδι με campaign 10 ωρων και κατω και τελος δεν μπορει να υπαρξει αμεση συγκριση του botw και του κοσμου του με ενα remake επαναλαμβανω με προβληματα που στην τελικη καλα ολα τα πανεμορφα που ακουω αλλα βλεπεις στην ουσια ενα μπαρμπαλεκακι να πολεμαει αλλα μπαρμπαλεκακια...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Γενικά συμφωνώ με τα σχόλια για την τιμή, και γενικά η νιντενδο τις επανακυκλοφορίες που δεν είναι καν remasters του wiiu τις χρεώνει περισσότερο από τις αρχικές κυκλοφορίες και σίγουρα η τιμολογιακή της πολιτική είναι αισχρή.

"θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο το καθε octopath traveler, φυσικα θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο ενα παιχνιδι με campaign 10 ωρων"
Στο παραπάνω θα διαφωνήσω όμως , γιατί...

Γενικά συμφωνώ με τα σχόλια για την τιμή, και γενικά η νιντενδο τις επανακυκλοφορίες που δεν είναι καν remasters του wiiu τις χρεώνει περισσότερο από τις αρχικές κυκλοφορίες και σίγουρα η τιμολογιακή της πολιτική είναι αισχρή.

"θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο το καθε octopath traveler, φυσικα θα επρεπε να ειναι φθηνοτερο ενα παιχνιδι με campaign 10 ωρων"
Στο παραπάνω θα διαφωνήσω όμως , γιατί αυτή η λογική είναι το μεγαλύτερο ψέμα και αυτό που δημιούργησε τον χαμό με τα open -words. Η τιμή θα έπρεπε να δικαιολογείται από την περιπλοκότητα και την ποσότητα της δουλειάς που φαίνεται να έχει κάνει ο developer, όχι από τον πόσο χρόνο χρειάζεται ο παίκτης για να το ολοκληρώσει.
Δηλαδή ένα rpg που το 30% του χρόνου είναι η μετακίνηση και το 15% να διαβάζεις διαλόγους θεωρείται κορύφαία και δαπανηρή δουλειά για να δικαιολογεί υψηλότερη κοστολόγηση? Αν βάλλουν 30ηθοποιούς να διαβάζουν με βαρεμένο τόνο διαλόγους θεωρείται σπουδαία δουλειά? Και να πεις οι διάλογοι στα cutscenes, εε οκ εκεί το καταλαβαίνω ότι γίνεται σοβαρή δουλειά, αλλά σε όλους του άλλος generic διαλόγους με τυχαίους npcs???

Και στην τελική και σε ορισμένα ΑΑΑ, δεν ξέρετε πόσα assets είχαν ήδη διαθέσιμα για να ανακυκλώσουν, πολύ εύκολα και γρήγορα. Δεν νομίζω ότι ο παίχτης μπορεί να καταλάβει με ακρίβεια πόση δουλειά έχει πέσει από πίσω και αν όντως το κόστος δικαιολογείται ή όχι? Το μόνο που μπορεί να δει είναι πόση ποικιλία υπάρχει ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους τομείς, όχι μόνο στα γραφικά.
(Και τα animations απαιτούν δουλειά, και ο ήχος, η AI, physics)

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ οι ερωτήσεις που θέτω ειναι ρητορικές..τουλάχιστον στο δικό κου μυαλό και στην δίκη μου τσέπη.
Πάντως εάν ηταν έτσι ολα τα παιχνίδια θα έπρεπε να είχαν διαφορετική τιμή.
Επίσης με αφορά από λίγο έως καθόλου εάν το παιχνίδι ειναι της Nintendo,της Sony ή της Microsoft.
Όπως και να εχει να σου θέσω μια ερώτηση κανονική τωρα μιας και εσυ μου απαντάς.
Το έχεις παίξει το συγκεκριμένο κάποια...

Αγαπητέ οι ερωτήσεις που θέτω ειναι ρητορικές..τουλάχιστον στο δικό κου μυαλό και στην δίκη μου τσέπη.
Πάντως εάν ηταν έτσι ολα τα παιχνίδια θα έπρεπε να είχαν διαφορετική τιμή.
Επίσης με αφορά από λίγο έως καθόλου εάν το παιχνίδι ειναι της Nintendo,της Sony ή της Microsoft.
Όπως και να εχει να σου θέσω μια ερώτηση κανονική τωρα μιας και εσυ μου απαντάς.
Το έχεις παίξει το συγκεκριμένο κάποια στιγμή μιας και ανήκει σε εκείνα τα παιχνίδια μαζί με αλλα που καθόρισαν ενα είδος και γενικά την εξέλιξη πολλών άλλων που παίζουν οι μεταγενέστεροι?
Γιατι εάν δεν και έχεις και switch ,δεν ξέρω γιατι καθόμαστε και μιλάμε για "παλιά" παιχνίδια..

ΥΓ να παίξεις ΚΑΙ το control επίσης πολυ ωραίο με δομή που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό επίσης τέτοια παλιά παιχνίδια λέγε με Metroid & Castlevania.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα τα λεφτά η εισαγωγή Κώστα! :)

Εγώ δεν θα σχολιάσω τα περί τιμής. Θα αρκεστώ να πω μόνο πως η αξία ορισμένων πραγμάτων, σε κάποιες περιστάσεις, μετριέται διαφορετικά για ορισμένους ανθρώπους. Όπως και ο χρόνος που ξοδεύουμε στη ζωή μας.

Γεγονός είναι πάντως πως το Switch απέκτησε ένα ακόμη δυνατό τίτλο, ειδικά για εμάς που δεν έχουμε παίξει ποτέ το Link's Awakening.

This comment was minimized by the moderator on the site

πολυαγαπημένο το πρώτο παιχνίδι, το είχα λιώσει κάποτε στο GameBoy.
αλλά δε νομίζω να το τιμήσω εδώ. Από τη μία γιατί δε μου αρέσει πολυ το art direction που διάλεξαν (οπως με χαλασε κ αυτη στο remake του Secret of Mana, απο τα πιο αγαπημένα μου JRPGs) και από την άλλη γιατί όντως δεν θέλω να δώσω τα ιδια χρήματα με οσα θα δώσεις για το Breath of the Wild. Με χτυπάει το φιλότιμο λίγο και...

πολυαγαπημένο το πρώτο παιχνίδι, το είχα λιώσει κάποτε στο GameBoy.
αλλά δε νομίζω να το τιμήσω εδώ. Από τη μία γιατί δε μου αρέσει πολυ το art direction που διάλεξαν (οπως με χαλασε κ αυτη στο remake του Secret of Mana, απο τα πιο αγαπημένα μου JRPGs) και από την άλλη γιατί όντως δεν θέλω να δώσω τα ιδια χρήματα με οσα θα δώσεις για το Breath of the Wild. Με χτυπάει το φιλότιμο λίγο και αντιδράω.
Εδω και πολλα πολλα χρόνια εχω εκνευριστει με την αισχρη τιμολογιακη πολιτικη της nintendo σε συσκευές και παιχνίδια και όπως ορισμένοι επιβραβεύουν την ποιότητα, εγώ τιμωρώ τις τιμές τους σε κάτι τέτοια (ακομα κ το Mario Kart το πήρα μεταχειρισμένο γιατι full price για re-release δε δινω ουτε με σφαιρες!).
Οπότε μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον, σε μια καλή γερή προσφορά, να το πάρω για να θυμηθώ τα παλιά :)
Ως τότε, δοξα το θεό έχουμε πνιγεί στα παιχνίδια!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

οχι δεν το εχω παιξει γιατι τα φοιτητικα/εργενικα μου χρονια (το χω μετανιωσει) τα περασα αποκλειστικα με konami (pes) tekken, manager (απο εποχες eidos), nba live, 2k και διαφορα adventures. εχω κανει catch up οσο μπορω εδω και 10 χρονια που χω κοψει τελειως τα sports games και πλεον παιζω τα παντα αλλα εχω χασει διαφορα διαμαντια της εποχης. Απο την αλλη ομως δν μου λεει απολυτως τιποτα αν...

οχι δεν το εχω παιξει γιατι τα φοιτητικα/εργενικα μου χρονια (το χω μετανιωσει) τα περασα αποκλειστικα με konami (pes) tekken, manager (απο εποχες eidos), nba live, 2k και διαφορα adventures. εχω κανει catch up οσο μπορω εδω και 10 χρονια που χω κοψει τελειως τα sports games και πλεον παιζω τα παντα αλλα εχω χασει διαφορα διαμαντια της εποχης. Απο την αλλη ομως δν μου λεει απολυτως τιποτα αν καθορισε μια εποχη, ουτε με απασχολουν νοσταλγιες κτλ. πλεον κρινω αποκλειστικα αναλογα με την τσεπη μου (εννοειται και την ορεξη που εχω για να παιξω κατι τη δεδομενη στιγμη) σε σχεση με τις επιλογες που υπαρχουν εκει εξω. και ακριβως επειδη εχεις εναν ωκεανο απο παιχνιδια να διαλεξεις, εχω θεσει καποια standard στις επιλογες μου. οποτε για το συγκεκριμενο παιχνιδι ασχετως τι καθορισε αυτο που βλεπω εγω ειναι για ενα 15ευρω σε καποια πτωση τιμης στην καλυτερη. αν παει εκει κατι γινεται αλλιως μπαααα. δηλαδη πηρα πριν ενα μηνα death of the outsider, lis before the storm k lacrymosa of dana ολα 30eur και θα δωσω για αυτο 50? εκτος αν αυτα που ανεφερα υστερουν σε ποιοτητα η ειναι παλιοτερα που δν νομιζω. επισης αυτο που λεει ο φιλος dragneel ok εχει λογικη και παλι ομως στο τελος της ημερας αν ενα τετοιο παιχνιδι βγει σε αλλη κονσολα θα βγει φθηνοτερα η σε (πολυ) λιγο καιρο θα ειναι διαθεσιμο φθηνοτερα. εμενα το προβλημα μου ειναι η συνολικη πολιτικη της nintendo με την οποια οχι απλα δεν συμφωνω αλλα ρεαλιστικα ειναι ξεπερασμενη.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Παιδιά σεβαστές όλες οι απόψεις σας. Το συγκεκριμένο όπως είπα ανήκει στα πολύ πολύ αγαπημένα μου και θα έδινα ότι μου ζητούσαν. Νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ευρύ κοινό είναι ότι η τιμή δεν πέφτει κατά πολύ ακόμα και μετά από πολύ καιρό. Για αυτό έχω να πω 2 πράγματα. Πρώτον, πλέον στο switch έχω δει προσφορές ακόμα και σε 1st party games στο eshop, αν σε ενδιαφέρει το digital....

Παιδιά σεβαστές όλες οι απόψεις σας. Το συγκεκριμένο όπως είπα ανήκει στα πολύ πολύ αγαπημένα μου και θα έδινα ότι μου ζητούσαν. Νομίζω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ευρύ κοινό είναι ότι η τιμή δεν πέφτει κατά πολύ ακόμα και μετά από πολύ καιρό. Για αυτό έχω να πω 2 πράγματα. Πρώτον, πλέον στο switch έχω δει προσφορές ακόμα και σε 1st party games στο eshop, αν σε ενδιαφέρει το digital. Δεύτερον, ένα "καλό" αυτού είναι πως εγώ διαλέγω αν και πότε θα τα αγοράσω σε αντίθεση πχ με το control που αναφέρθηκε πιο πάνω που και 'γω θέλω πολύ να το δω αλλά με κρατάει το γεγονός ότι σε 1χρονο μπορεί να έχει 30 ή 20 ευρώ. Για τα remasters του wiiu τα 'χουμε πει πολλάκις, ούτε εγώ τα τίμησα (εκτός του mario kart και αυτό με ανταλλαγή του παλιού) και νομίζω απευθύνονται κυρίως σε όσους δεν τα έπαιξαν ποτέ.

Υγ.Δεν έπιασα τη limited edition ακόμα στα χέρια μου, αλλά δε θα με χαλούσε να έχει και καμια αφίσα ή soundtrack.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μιχάλη, πράγματι, επειδή κοιτώ καθημερινά το Nintendo shop (για... χαλάρωση! ) επιβεβαιώνω κι εγώ πως πλέον 3-4 φορές τον χρόνο γίνονται εκπτώσεις 30% στους τίτλους της Νιντέντο.

This comment was minimized by the moderator on the site

ε αφου χαλαρωνεις και δεν σε πιανει η καρδια σου με αυτα που βλεπεις μπραβο πραγματικα. η αγαπη και το overhype ξεπερνουν την κοινη λογικη. επισης ευχομαι σε ολους καλοπαιχνιδο..μονο plz ρε παιδια μην ακουσω εδω κατι υπερβολες τυπου θα το λιωσω γιατι ειναι ενα 8ωρο οποτε και να θες να λιωσεις δεν μπορεις. αντε και επειδη βαρεθηκα να μιλαω μονο ρεαλιστικα μιας και ολοι gamers ειμαστε και μην...

ε αφου χαλαρωνεις και δεν σε πιανει η καρδια σου με αυτα που βλεπεις μπραβο πραγματικα. η αγαπη και το overhype ξεπερνουν την κοινη λογικη. επισης ευχομαι σε ολους καλοπαιχνιδο..μονο plz ρε παιδια μην ακουσω εδω κατι υπερβολες τυπου θα το λιωσω γιατι ειναι ενα 8ωρο οποτε και να θες να λιωσεις δεν μπορεις. αντε και επειδη βαρεθηκα να μιλαω μονο ρεαλιστικα μιας και ολοι gamers ειμαστε και μην φτασω να παρεξηγηθω και με ατομα που εκτιμω το κοβω εδω, γιατι παιζει αν το δει η κορη μου να της το παρω στο τελος και να βλεπουν οι φιλοι που εχω και απο δω στο switch και μετα αντε να τα μπαλωσω.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να γλαρώσω κάνω browse τις περισσότερες φορές ή να προσθέσω κάτι καινούριο στη λίστα, όχι για να αγοράσω. Πίστεψέ με, το τελευταίο διάστημα, με μόνο 20-25 gaming ώρες, μόνο overhyped δεν μπορεί να με πεί κανείς! Όσον αφορά τώρα για το γεγονός πως σου φαίνεται παράξενο που δεν ενοχλούμαι, να σου πω μόνο πως έχοντας μεγαλώσει στην εποχή Snes/Megadrive και στη συνέχεια Playstation/Dreamcast/...

Για να γλαρώσω κάνω browse τις περισσότερες φορές ή να προσθέσω κάτι καινούριο στη λίστα, όχι για να αγοράσω. Πίστεψέ με, το τελευταίο διάστημα, με μόνο 20-25 gaming ώρες, μόνο overhyped δεν μπορεί να με πεί κανείς! Όσον αφορά τώρα για το γεγονός πως σου φαίνεται παράξενο που δεν ενοχλούμαι, να σου πω μόνο πως έχοντας μεγαλώσει στην εποχή Snes/Megadrive και στη συνέχεια Playstation/Dreamcast/ Cube κτλ θεωρώ φυσιολογικό μια από τις αγαπημένες μου εταιρίες να ζητά 40-50-60 ευρώ για έναν αξιόλογο τίτλο. Είμαι της άποψης πως ως προϊόντα αξίζουν τα λεφτά τους.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Το καταλαβαίνετε ότι με κάτι τέτοια ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου έτσι;Μικρό το Ζέλντα,βάλτο 40 ευρώ,τεράστιο το Cyberpunk,βάλτο 100 ευρώ.
Κάτι τέτοια να συνεχίσουν να βλέπουν οι εταιρείες και προβλέπω να θεσπίζεται νέα τιμολογιακή πολιτική,όπου τα παιχνίδια θα κοστολογούνται βάσει διάρκειας.
Κατά τ'άλλα,αν το LA έχει διάρκεια γύρω στις 20 ώρες για να κάνεις τα πάντα,μια χαρά τιμή είναι τα 60.Οκ...

Το καταλαβαίνετε ότι με κάτι τέτοια ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου έτσι;Μικρό το Ζέλντα,βάλτο 40 ευρώ,τεράστιο το Cyberpunk,βάλτο 100 ευρώ.
Κάτι τέτοια να συνεχίσουν να βλέπουν οι εταιρείες και προβλέπω να θεσπίζεται νέα τιμολογιακή πολιτική,όπου τα παιχνίδια θα κοστολογούνται βάσει διάρκειας.
Κατά τ'άλλα,αν το LA έχει διάρκεια γύρω στις 20 ώρες για να κάνεις τα πάντα,μια χαρά τιμή είναι τα 60.Οκ προφανώς τα 40 είναι καλύτερα.
Εγώ πλέον κρίνω ως εξής.Κάθε μέρα,στο 8ωρο βγάζω Α ποσό.Ένα παιχνίδι των 60 ευρώ πχ,πόση διάρκεια έχει;10 ώρες.Βγάζω μέσα σε 10 ώρες τα 60 που θέλει;Αν ναι,και αν με καίει το παιχνίδι,τα δίνω.Αν όχι,περιμένω price drop. Απλά τα πράγματα.
Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό το σκεπτικό μου.

Κατά τ'άλλα Κώστα εξαιρετικό review.Όταν τελειώσω το Captain Toad που το ξαναπαίζω στο Switch,θα το ξεκινήσω κι εγώ το Link's Awakening.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν νομίζω να έχει να κάνει με τη διάρκεια Αντώνη.
Προφανώς υπάρχει κόσμος που αγοράζει με τέτοιο γνώμονα γιατί αν πέρνεις 2-3 παιχνιδια το χρόνο, θες να σου κράτησουν πολυ.
Αλλά δεν νομίζω να κριθεί ποτέ η αξία ενός τίτλου από τη διάρκειά του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, όπως και σε άλλα remake ή remaster, μπορείς να δεις τα πράγματα και πιο σφαιρικά και με κάποιο δικιο να απαιτείς να...

Δεν νομίζω να έχει να κάνει με τη διάρκεια Αντώνη.
Προφανώς υπάρχει κόσμος που αγοράζει με τέτοιο γνώμονα γιατί αν πέρνεις 2-3 παιχνιδια το χρόνο, θες να σου κράτησουν πολυ.
Αλλά δεν νομίζω να κριθεί ποτέ η αξία ενός τίτλου από τη διάρκειά του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, όπως και σε άλλα remake ή remaster, μπορείς να δεις τα πράγματα και πιο σφαιρικά και με κάποιο δικιο να απαιτείς να υπάρχει κ μια καλύτερη τιμολογιακή τιμή.
Γιατι ενα πολυ μεγάλο μέρος του κόστους σε ένα παιχνίδι είναι το σενάριο, η μουσική, η γραφή, το στήσιμο του κόσμου/αποστολές/gameplay κλπ.
Ενα remake πέρνει ένα πολύ πολύ μεγάλο και δύσκολο τμήμα ενός τίτλου σχεδόν έτοιμο. Οπότε είναι λογικό για εμένα να πρέπει να έχει και μια πιο τίμια τιμούλα οπως πχ είδαμε στα επίσης εξαιρετικά remakes των Crash, Spyro και Rachet.

Δυστυχώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι εταιρίες βρίσκουν και πατάνε λίγο πάνω μας και δίνουν full price remakes αλλά και remasters παλιών τίτλων, ή τα σπάνε κ σε κομμάτια για να αρμέξουν ακόμε περισσότερο την αγελάδα (λέγε με FF7).

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα παιχνίδι που για να το τερματίσω το 93 σε ηλικία 11 χρονών μου πήρε 3 όλόκληρους καλοκαιρινούς μήνες ( με πάρα πολλέςώρες παιξίματος, energizer μπαταριες )

Τότε δεν υπήρχαν internet και tips παρα μόνο η hotline της ίδιας της Nortec που ποτέ δεν μπόρεσε να με βοηθήσει στον γρίφο του Racoon ( το βρήκα τυχαία μετά από μισό μήνα)

Αν είχα Switch σίγουρα θα το έπερνα για να επιστρέψω μια φορά...

Ένα παιχνίδι που για να το τερματίσω το 93 σε ηλικία 11 χρονών μου πήρε 3 όλόκληρους καλοκαιρινούς μήνες ( με πάρα πολλέςώρες παιξίματος, energizer μπαταριες )

Τότε δεν υπήρχαν internet και tips παρα μόνο η hotline της ίδιας της Nortec που ποτέ δεν μπόρεσε να με βοηθήσει στον γρίφο του Racoon ( το βρήκα τυχαία μετά από μισό μήνα)

Αν είχα Switch σίγουρα θα το έπερνα για να επιστρέψω μια φορά στο Koholint Island σε ένα ταξίδι που με έκανε να αγοράσω όλες τις κονσόλες της Ninty στην συνέχεια ( to BOTW το έχω αε Wii U και αναμένω το Switch PRO μαζί με το νέο Zelda για να το κτυπήσω)

Ο ήχος λίγος με "χάλασε" από τα δείγματα που έχω ακούσει αλλά είναι μια νέα προσέγγιση αρκετά προσεγμένη.

Για την διάρκεια άνετα πιάνει ένα 20ωρο για να επισκεφτείς όλες τις τοποθεσίες ξανά και να απολαύσεις το νέο οπτικοακουστικό. Είναι από τα παιχνίδια που δεν τα rushαρεις... τα απολαμβάνεις

Μακάρι να βγει αντίστοιχο και για το Link To The Past.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Δημοτικό ήμουν όταν πήγα μαζί με την νονά μου για να διαλέξω κασσέτα για το GBC, πρέπει να ήταν δώρο για την γιορτή μου. Σε γνωστό κατάστημα κοντά στην περιοχή αλώνια στην Κοζάνη, το θυμάμαι σαν εχθές. Μπήκα μέσα, πήγα και κοντοστάθηκα στην εκπληκτική βιτρίνα με πολλούς τίτλους της Nintendo για to GBC. Κοιτούσα με τις ώρες τα εξώφυλλα των τίτλων και προσπαθούσα να δω ποιο απο όλα μπορεί να μου...

Δημοτικό ήμουν όταν πήγα μαζί με την νονά μου για να διαλέξω κασσέτα για το GBC, πρέπει να ήταν δώρο για την γιορτή μου. Σε γνωστό κατάστημα κοντά στην περιοχή αλώνια στην Κοζάνη, το θυμάμαι σαν εχθές. Μπήκα μέσα, πήγα και κοντοστάθηκα στην εκπληκτική βιτρίνα με πολλούς τίτλους της Nintendo για to GBC. Κοιτούσα με τις ώρες τα εξώφυλλα των τίτλων και προσπαθούσα να δω ποιο απο όλα μπορεί να μου κινήσει το ενδιαφέρων. Κλασσική στάση των καταστημάτων της εποχής, και σήμερα ισχύει βέβαια σε πολλά, να είναι κλειδωμένη η βιτρίνα και να αναγκάζεις τον υπάλληλο να ανοίγει κάθε φορά που ήθελες να δεις ενα παιχνίδι, κυρίως την πίσω πλευρά, μιας και ήταν δύσκολο να εχεις ενημέρωση την τότε εποχή για το πως μοιάζει το κάθε παιχνίδι. Διαβάζοντας την πίσω πλευρά τον συσκευασιών έπαιρνες διάφορες πληροφορίες για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις, καθώς και να δεις εικόνες απο το gameplay του τίτλου. Πρέπει να είδα 2-3 τίτλους προτού πέσει το μάτι μου πάνω στην λιτή συσκευασία του Link's awakening. "Αυτό έχει σπαθί και ασπίδα για εξώφυλλο" σκέφτηκα και φαντάστηκα οτι θα μπορούσα να ζήσω μια ωραία περιπέτεια με κάστρα και ιππότες. Ζήτησα να μου δώσουν το παιχνίδι να το δω, μου άρεσε αυτό που είδα, και για το λιτό του πράγματος, αλλά και για τις εικόνες πίσω. Αυτό ήταν, το αγόρασα...
Το ζόρι ξεκίνησε, προσπάθησα να προχωρήσω τον τίτλο, αλλά ύπηρχε βέβαια το βουνό που λέγετε ρακούν. Δυστυχώς παρόλη την φοβερή εισαγωγή του παιχνιδιού και το ωραιο περιβάλλον του τίτλου, δεν μπόρεσα να βρω τρόπο να περάσω το σημείο με το ρακούν. Με τα αγγλικά μου να μην είσαι σε καλό επίπεδο, δεν μπόρεσα να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω. Δεν ξέρω πάντως για ποιο λόγο έκανα το επόμενο κομμάτι της ιστορίας μου, αλλά έδωσα την κασσέτα, άγνωστο πόσο καιρό μετά την αγορά της, σε ένα συμμαθητή μου στο δημοτικό. Αυτό ήταν, η κασσέτα παρέμεινε στα χέρια του για πάνω απο ένα χρόνο. Μέχρι που αποφάσισα να την πάρω πίσω, ίσως έφταιγε το γεγονός ότι πήγαινα αρκετά συχνά στον φίλο μου τον Παναγιώτη, κάτοχος ένος snes και του θεϊκού A link to the past. Αυτό πιστεύω μου έδωσε ξανά το κίνητρο να πάρω πίσω την κασσέτα, και μια μέρα ενημέρωσα το παιδί στο οποίο δάνεισα την κασσέτα, οτι δεν πρόκειται να φύγω με άδεια χέρια αυτή τη φορά. Πήγαμε στο γκαράζ του σπιτιού του στο οποίο είχε όλα τα video games του. Ήταν απο τα τυχερά παιδιά, και λόγο του πατέρα του, οδηγός φορτηγού που έφευγε και στο εξωτερικό, είχε ίσα με 3-4 συρτάρια γεμάτο κασσέτες. Περίμενα 10-15 λεπτά, μέχρι που την βρήκε, μου την επέστρεψε, και έτρεξα κατευθείαν σπίτι να παίξω ξανά. Λίγες μέρες μετά και αφού είχα απυηδήσει, καταλάθος βρήκα τι έπρεπε να κάνω. Αυτό ήταν, το προχώρησα, το τερμάτισα και έκτοτε έγινε ένα απο τα αγαπημένα μου παιχνίδια.
Πολλά χρόνια μετά δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε αλλο απο το να αγοράσω ξανά ένα απο τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Αγόρασα την συλλεκτική έκδοση, και περιμένω καρτερικά να παω τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα για να μπορέσω να ξαναπαίξω ένα τίτλο που πραγματικά αγάπησα. Καταλαβαίνω όσους λενε ότι είναι ακριβός ο τίτλος στα 40-50 ευρώ, και το βρίσκω λογικό, αλλά για μένα ήταν κάτι που απλά το ήθελα, και το πήρα στην καλύτερη μορφή που θα μπορούσα. Σε "κασσέτα" φυσικά!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Διακρίνω μια κοινή εμπειρία με το παιδάκι της εισαγωγής!

Αυτό το ρακούν με είχε στοιχειώσει και μένα για πάρα πολλούς μήνες. Η διαφορά είναι ότι είχαν επιστρατευθεί διάφορες πηγές βοήθειας, χωρίς να χρειαστεί να δώσω το παιχνίδι πουθενά αλλού...

This comment was minimized by the moderator on the site

Παίζει να ήμουν ο μόνος που είχε το συγκεκριμένο παιχνίδι, τουλάχιστον στο δημοτικό μου, οπότε δεν υπήρχε καμία βοήθεια απο πουθενά. Είχα φτάσει σε σημείο απλά να κόβω άσκοπες βόλτες μέχρι που κατάφερα να ρίξω τη σκόνη πάνω στο ρακούν και να το ξεκλειδώσω.

There are no comments posted here yet