Φονικό Ραπανάκι 3: Η Επιστροφή.

Κάποιες σειρές παιχνιδιών ακολουθούν παράξενες πορείες ανά τα χρόνια. Άλλες απλά εξελίσσονται, και άλλες μεταλλάσσονται ολοκληρωτικά σε κάτι νέο, για καλό ή για κακό. Μια από αυτές είναι το Plants vs Zombies, το οποίο έχει ακολουθήσει μια ανέλπιστη πορεία την τελευταία πενταετία, και συνεχίζει να χαράζει έναν ενδιαφέροντα δρόμο, χωρίς πολύς κόσμος να το έχει πάρει χαμπάρι. Με το Battle for Neighborville, η PopCap Vancouver φαίνεται να κάνει ένα γενναίο βήμα μπροστά προς αυτό που θεωρεί ότι μπορεί να γίνει η σειρά που πρώτη φορά συνδύασε φρούτα, λαχανικά και ζωντανούς νεκρούς.

Αν είναι κάτι που «χτυπάει» άμεσα τον παίκτη στα πρώτα λεπτά, είναι η έντονη αίσθηση ότι κάπου το έχουμε ξαναδεί το σκηνικό. Ποιος να το περίμενε ότι η σειρά που ξεκίνησε δειλά δειλά με ένα mobile Tower Defence παιχνίδι, το Plants VS Zombies, πλέον έχει πατήσει επάνω στο μοντέλο του Destiny, για να προσφέρει μια εκτενή online multiplayer εμπειρία σε κονσόλες και υπολογιστές; Η γενικότερη δομή και η φιλοσοφία πίσω από τις πρασινάδες και τα ζόμπι, είναι δανεισμένη από τη σειρά της Activision, και όλως περιέργως λειτουργεί, χάρη στην ιδιαίτερη, «παιχνιδιάρικη» υλοποίησή της, πέρα από τα κλασικά quest και την ελεύθερη περιήγηση στο PvE. Σαν Social Hubs υπάρχουν τα μεγάλα Home Bases για την κάθε ομάδα (Plants και Zombies), με ένα τεράστιο Λούνα Πάρκ ανάμεσά τους, το οποίο λειτουργεί ως ελεύθερο κοινό hub για όσους θέλουν να συμμετέχουν και να πειραματιστούν, και πολλές δραστηριότητες σε PvP και PvE με άλλους παίκτες.

plants vs zombies battle for neighborville review 03

Από εκεί και πέρα, ο χάρτης χωρίζεται σε τρείς περιοχές η καθεμία με το χαρακτήρα της, στις οποίες οι παίκτες κινούνται ελεύθερα, κάνουν quests και συνεργάζονται με άλλους παίκτες, ενώ αναμενόμενα εμφανίζονται δραστηριότητες όπως Daily και Weekly Challenges και άλλες, οι οποίες πάντα υπάρχουν για όσους θέλουν να επενδύσουν τον χρόνο τους. Όσον αφορά στο gameplay καθ'αυτό, πατάει σε μεγάλο βαθμό -αν όχι εξ ολοκλήρου- επάνω στους μηχανισμούς και την αίσθηση των Garden Warfare ως team shooters. Έχουν φυσικά προστεθεί ορισμένα νέα συμπαθέστατα classes όπως οι Space Cadet, Action Hero και Night Cap, αλλά οι βάσεις του gameplay και τα modes σε γενικές γραμμές παραμένουν ίδια.

Η διασκέδαση προέρχεται όχι συγκεκριμένα από το gameplay και την αίσθηση που αφήνει, αλλά από την ποικιλία που έχει να προσφέρει και το χαοτικό αποτέλεσμα στις περισσότερες μάχες. Ειδικότερα, τόσο τα Φυτά όσο και τα Ζόμπι, έχουν πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, με ξεχωριστή ταυτότητα, τρόπο παιχνιδιού και διασκεδαστικά abilities, ενώ υπάρχει ένα βαθύ σύστημα customization, αναβαθμίσεων και promotions. Ταυτόχρονα, το co-op mode και τα boss fights αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, και βάζουν και την έννοια της τακτικής σε ένα μείγμα το οποίο συνεχίζει να είναι διασκεδαστικό και εκρηκτικό.

plants vs zombies battle for neighborville review 02

Σαν Social Hubs υπάρχουν τα μεγάλα Home Bases για την κάθε ομάδα (Plants και Zombies), με ένα τεράστιο Λούνα Πάρκ ανάμεσά τους, το οποίο λειτουργεί ως ελεύθερο κοινό hub.

Από την μέχρι τώρα ενασχόληση, φαίνεται ότι το PvE αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το παιχνίδι, αλλά θέλει ακόμη λίγη δουλειά καθώς υπάρχουν περιοχές και τμήματα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερη δυναμική ακόμη ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον των παικτών. Δυστυχώς, κυρίως στο PvP υπάρχουν θέματα ακόμη με το balancing, το matchmaking και τη γενικότερη σταθερότητα των servers (π.χ. πολύ συχνά συναντήσαμε lag, πυρά που δεν κάνουν register κ.λπ.), κάτι που υποθέτουμε ότι θα στρώσει μελλοντικά.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μας, που δίνει πνοή στο όλο εγχείρημα της PopCap, είναι κάτι άλλο. Ένα feel-good vibe, μια διάχυτη αίσθηση φροντίδας σε κάθε πτυχή και στολισμένη γωνιά του παιχνιδιού, μια φανερή προσπάθεια των δημιουργών με μεράκι να κάνουν τον κόσμο του παιχνιδιού φιλόξενο και ευχάριστο για κάθε δευτερόλεπτο που θα επενδύσει ο παίκτης. Είναι η έμφαση στις λεπτομέρειες, η χρωματική παλέτα και ο καρτουνίστικος σχεδιασμός του κάθε χαρακτήρα και κάθε αντικειμένου και κτηρίου, που γεμίζουν το μάτι και το χάρτη. Ένας πανέμορφος κόσμος έτοιμος να υποδεχθεί τους παίκτες και να τους κάνει να νιώσουν άνετα, και γεμάτος με mini-games, ανταμοιβές, μυστικά και collectibles.

plants vs zombies battle for neighborville review 04

Ακόμη και τα πιο απλοϊκά fetch quests έχουν πάντα ένα χαζοχαρούμενο και χιουμοριστικό υφάκι που δένει με την όλη εμπειρία, ενώ ορισμένοι διάλογοι, αν και χωρίς voice-overs, προκαλούν αβίαστα το γέλιο. Ειδικά αυτές τις μέρες του Haloween, ο τρόπος με τον οποίο έχει στολιστεί η Neighborville θα ενθουσιάσει ακόμη κι αυτούς που δεν συγκινούνται ιδιαιτέρως από αυτή την γιορτή, και δείχνει την όρεξη των ανθρώπων πίσω από τον τίτλο. Στην αρχή τα σπιτικά της κάθε ομάδας μοιάζουν – και είναι – λίγο χαοτικά και πυκνοχτισμένα, με πολλές γωνιές για εξερεύνηση, αλλά είναι εν τέλει κι αυτό κομμάτι που «δένει» οπτικά και με προσωπικότητα τα hubs.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι πιο ουσιαστικές δραστηριότητες είναι προσβάσιμες και από το κεντρικό μενού, για όσους δεν θέλουν να φέρνουν βόλτες κάθε φορά που θέλουν για παράδειγμα να κάνουν αναβαθμίσεις ή να αλλάξουν εμφάνιση/ ομάδα. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα παιχνίδι που δίνει την εντύπωση ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να είναι τόσο εκτενές και πλούσιο, αλλά το επιχειρεί παρ' όλα αυτά, και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει. Έχει περιεχόμενο το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται να καλύπτει ολόκληρους μήνες, το «δένει» με ένα συμπαθέστατο και πολύ ευχάριστο παρουσιαστικό, και κάνει ένα στιβαρό βήμα μπροστά για τη σειρά.

plants vs zombies battle for neighborville review 07

Τόσο τα Φυτά όσο και τα Ζόμπι έχουν πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, με ξεχωριστή ταυτότητα, τρόπο παιχνιδιού και διασκεδαστικά abilities.

Το Plants VS Zombies δεν έχει να προσφέρει τίποτα πραγματικά καινούριο, και σε μεγάλο βαθμό κυρίως επεκτείνει – αισθητά μεν - τα όσα είδαμε στο Garden Warfare. Υπάρχουν μικρά προβλήματα σχεδιαστικής και λίγο μεγαλύτερα τεχνικής φύσεως, που εμφανίζονται σε ένα κατά τα άλλα λειτουργικότατο και διασκεδαστικό πακέτο, μα είναι το μεράκι και η αγάπη των δημιουργών που του δίνουν μια ξεχωριστή... γεύση. Για αυτό και φαίνεται να ξεχωρίζει με τον τρόπο του από ένα ακόμη απρόσωπο προϊόν στα ράφια του σουπερμάρκετ. Ε, τι να κάνουμε, τα ραπανάκια από τον κήπο της γιαγιάς είναι αλλιώς.

To review για το Plants vs Zombies: Battle for Neighborville βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Όμορφος και εκτενής κόσμος με πλούσια και ευχάριστη χρωματική παλέτα.
  • Φιλόξενη, "χαζοχαρούμενη" αίσθηση.
  • Λειτουργικοί μηχανισμοί και μεγάλη ποικιλία στα classes.
  • Μπόλικο περιεχόμενο.

Αρνητικά

  • Δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούριο από άποψη gameplay.
  • Τεχνικά ζητήματα κυρίως με τους servers και τη συνδεσιμότητα.
  • Σχεδιαστικό χάος σε ορισμένα σημεία.
  • Online-only.

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Και στο Xbox Series X το Quantum Error
Ένα "cosmic horror" shooter πρώτου προσώπου.
Στοιχεία για τον κόσμο του Immortals Fenyx Rising
Χωρισμένος σε επτά διαφορετικές περιοχές.
Εξαγορά της Bethesda από τη Microsoft
Όλα τα στούντιο και οι μεγάλες σειρές υπό την αιγίδα του Xbox.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Balan Wonderworld
Action-platformer από τους Yuji Naka, Naoto Oshima και Square Enix.
Περαιτέρω πληροφορίες για τις επιδόσεις του Xbox Series S
Όσον αφορά στα backward-compatible παιχνίδια.
Νέο trailer για το Mafia Definitive Edition
Η άνοδος του Tommy Angelo.
Μικρότερο το campaign του Cyberpunk 2077 από αυτό του The Witcher 3
Και αποκάλυψη των απαιτήσεων συστήματος από το νέο επεισόδιο Night City Wire.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Observer: System Redux
Launch τίτλος σε PlayStation 5 και Xbox Series X/ S.
Η Bandai Namco απέκτησε τη Reflector Entertainment
Τη δημιουργό του επερχόμενου Unknown 9: Awakening.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Tα δυο πρώτα plants vs zombies ήταν ωραία (σε σημείο εθισμού) tower defence games .
Για το συγκεκριμένο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη δεδομένου ότι δεν το έχω παίξει αλλά αυτο που μπορω να πω ειναι
ωραίο το review σου .

There are no comments posted here yet