Bubble Bobble 4 all.

To να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία και την πορεία του franchise Bubble Bobble, όπως προστάζει η παράδοση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι το πλέον ανούσιο στοιχείο που χρειάζεται αυτό το review. Σχεδόν όλοι έχουν “ταΐσει”, έστω και με λίγα εικοσάρικα ή πενηντάρικα (αναλόγως την ηλικία του καθενός) τον πρώτο τίτλο του 1986 στα arcades, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με τις συνέχειές του. Ακόμη, βέβαια, κι αν κάποιος το έκανε αυτό, θα ήταν σε περιορισμένο πλαίσιο, καθώς είναι τόσα πολλά τα sequels και τα spin-offs που ακολούθησαν το πρωτότυπο παιχνίδι, που είναι δύσκολο να τηρηθεί μια σχετική συνέπεια από πλευράς του παίκτη.

Σειρά λοιπόν για το 2019, παίρνει το Bubble Bobble 4 Friends, ως αποκλειστικότητα του Nintendo Switch. Ένας τίτλος που, όπως προδίδει και το όνομά του, φτιάχτηκε με πρωταρχικό στόχο το συνεργατικό παιχνίδι τεσσάρων παικτών. Ένα στοιχείο άλλωστε, που ήταν πάντα από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου. Εκτός αυτού, το BB4F είναι και ένα παιχνίδι που στοχεύει κυρίως στις μικρές ηλικίες, παρά στους μεγαλύτερους gamers. Έστω και αν χτυπάει κόκκινα στη νοσταλγία για τους παλιότερους. Από την πρώτη εικόνα που θα δει κάποιος το logo της Taito, μέχρι και το πρωτότυπο παιχνίδι που συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο μέσα σε αυτή την έκδοση.

Bubble Bobble 4 Friends review image 01

Το hard mode παρουσιάζει μια σχετική πρόκληση, ενώ κάνει και τα power-up χρήσιμα, κάτι που δεν συνέβαινε στο βασικό τμήμα του παιχνιδιού, λόγω χαμηλής πρόκλησης.

Αυτό το κλείσιμο του ματιού στην παιδικότητα μάλιστα, είναι έκδηλο από νωρίς, καθώς το hub του παιχνιδιού είναι ένα παιδικό δωμάτιο, και καθένας από τους πέντε κόσμους του είναι ένα παιδικό παιχνίδι ή σημείο του δωματίου. Το βασικότερο των προβλημάτων, όμως, είναι ότι αυτοί οι πέντε κόσμοι, με δέκα πίστες και ένα boss ο καθένας, είναι ελάχιστοι σε διάρκεια και υπερβολικά εύκολοι σε πρόκληση. Αποτέλεσμα αυτού, είναι το παιχνίδι να μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο ώρες. Τελειώνοντάς το, ξεκλειδώνει και το hard mode, που είναι οι ίδιες ακριβώς πίστες, με πιο δύσκολους εχθρούς σε διαφορετική διάταξη.

Το hard mode παρουσιάζει μια σχετική πρόκληση, ενώ κάνει και τα power-up χρήσιμα, κάτι που δεν συνέβαινε στο βασικό τμήμα του παιχνιδιού, λόγω χαμηλής πρόκλησης, αλλά η χρήση των ίδιων πιστών δεν παύει να το χρίζει επαναλαμβανόμενο και τεμπέλικο σχεδιαστικά. Και η αλήθεια είναι πως όλες οι πίστες ήταν εξ αρχής λίγο φτωχές και ανέμπνευστες σε σχεδιασμό, με την έλλειψη χαρακτήρα να είναι το βασικότερο των προβλημάτων τους. Υπάρχουν κατά διαστήματα κάποιες καλές ιδέες στη διάταξή τους, και κατ’ επέκταση στο gameplay, αλλά σε γενικές γραμμές, μοιάζουν όλες μεταξύ τους και δείχνουν περισσότερο random generated, παρά καλοσχεδιασμένες. Ένας editor θα ήταν σίγουρα μια καλή προσθήκη για τον τίτλο, αλλά κάθε online στοιχείο απουσιάζει, και το προσφρόμενο co-op είναι μόνο τοπικό.

Bubble Bobble 4 Friends review image 02

Στον σχεδιασμό του gameplay συναντάμε κάποιες καλές ιδέες, και πέραν όλων των άλλων, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια να καινοτομήσεις πλέον σε έναν κλασικό τίτλο τόσων χρόνων. Με βασικό χαρακτηριστικό, άλλωστε, την αμεσότητα του coin-op experience (που έλεγαν και κάποτε στη Nintendo) που διακατείχε όλα τα πετυχημένα παιχνίδια εκείνης της εποχής. Στο BB4F θα συλλέγουμε power-up δυνάμεις με την ολοκλήρωση κάθε κόσμου, και συμπληρώνοντας τα γράμματα extended, τα οποία είναι όμορφα και στρατηγικά τοποθετημένα σε σημεία που δίνουν έξτρα ενδιαφέρον στην κάθε πίστα, θα αναβαθμίζουμε αυτές τις δυνάμεις.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που το διαχωρίζει από το αρχικό παιχνίδι, και δίνει ένα επιπλέον βάθος στο gameplay, είναι ότι μπορούμε να σταθούμε επάνω στις φούσκες και ανάλογα με τα ρεύματα αέρα που φυσούν στα διάφορα σημεία της πίστας, να φτάσουμε στον στόχο που επιθυμούμε. Το μεγαλύτερο μέρος του level design έχει δομηθεί επάνω σε αυτόν το μηχανισμό, ακόμη και αν δεν προσφέρει τον ενθουσιασμό που πιθανόν να περίμεναν οι δημιουργοί του. Κάτι που συμβαίνει και με την πλειοψηφία των boss fights, καθώς με εξαίρεση τα δύο τελευταία, τα υπόλοιπα παρουσιάζουν μηδαμινή πρόκληση και ελάχιστο ενδιαφέρον.

Bubble Bobble 4 Friends review image 04

Όπως προδίδει και το όνομά του, το Bubble Bobble 4 Friends φτιάχτηκε με πρωταρχικό στόχο το συνεργατικό παιχνίδι τεσσάρων παικτών.

Δεν θα χρειαστεί και πολλή ώρα στο παιχνίδι κάποιος, λοιπόν, για να αντιληφθεί ότι το BB4F είναι ένα παιχνίδι που προσπάθησε να γεφυρώσει δύο γενιές, μην καταφέρνοντας, όμως, να ικανοποιήσει καμία εκ των δύο. Από τη μία, προσπαθεί να χτυπήσει στη νοσταλγία όσων έπαιξαν και αγάπησαν κάποτε τους δύο μικρούς δράκους, και από την άλλη, έχουμε ένα τίτλο που αποσκοπεί στις μικρότερες ηλικίες, προσφέροντας μάλιστα και την επιλογή του invincibility όταν χάνουμε. Κάπως έτσι παρουσιάζεται και ο τεχνικός τομέας του τίτλου, άλλωστε. Από την μία έχουμε τα 2D περιβάλλοντα να αντιπροσωπεύουν την παλιά σχολή, και από την άλλη, τους 3D χαρακτήρες του σήμερα. Τα περιβάλλοντα, όμως, είναι ανέμπνευστα με καμία αίσθηση μοναδικότητας, και από την άλλη τα 3D μοντέλα δείχνουν αρκετά πρόχειρα και κακοσχεδιασμένα μέσα στην απλότητά τους.

Το Bubble Bobble 4 Friends λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να παίξει όλη η οικογένεια μαζεμένη, και αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πετυχαίνει, χωρίς, όμως, να κάνει τίποτα παραπάνω από το να δίνει τα βασικά στοιχεία που βρήκε ήδη έτοιμα πολλά χρόνια πριν. Από εκεί και πέρα, έχουμε έναν βιαστικό τίτλο, πρόχειρα φτιαγμένο, που δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα αναγκαία και διαρκεί ελάχιστα. Ένας τίτλος που στοχεύει στις μικρές ηλικίες δικαιολογείται να είναι πιο απλός σε απαιτήσεις, δεν δικαιολογείται, όμως, να είναι πρόχειρος σε σχεδιασμό. Η ιστορία το έχει απόδειξει αυτό άλλωστε. Και με την τιμή του να κυμαίνεται γύρω στα 35€, εικάζουμε ότι κάποια παιδιά θα χρειαστούν πολλά κάλαντα φέτος για να τον αποκτήσουν.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ευχάριστο και προσβάσιμο gameplay για όλη την οικογένεια.
  • Όμορφη μουσική, χωρίς, όμως, να φτάνει το original score που έχει χαραχθεί μέσα μας.
  • Κάποια boss fights παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Αρνητικά

  • Πρόχειρος σχεδιασμός επιπέδων.
  • Φτωχό gameplay.
  • Υπερβολικά μικρό σε διάρκεια.
  • Ακριβό για αυτά που προσφέρει.
  • Πλήρης απουσία on-line στοιχείων.

Βαθμολογία

Κάποια στιγμή στο μέλλον το μνήμα του Λάμπρου θα γράφει: Καλό παλικάρι αλλά χαράμισε τη ζωή του. Και θα είναι, εν μέρει, αλήθεια. Όποιο χρόνο βρίσκει, τον αξιοποιεί με videogames, comics, μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία καθώς και την ευρύτερη ποπ κουλτούρα, χωρίς ποτέ όμως, να νιώθει ότι τον χαράμισε. Αντιθέτως, θεωρεί τα χόμπι την πεμπτουσία της ζωής και τους ανθρώπους χωρίς αυτά, αφόρητα βαρετούς. Με λίγα λόγια, ένας αμετανόητος και περήφανος χομπίστας που σκοπεύει να συνεχίσει έτσι την ζωή του για όσο τον βγάλει. Όταν έχεις διανύσει όλη την διαδρομή Αtari - PS4, μάλλον κάτι ενδιαφέρον έχεις βρει εκεί.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.
Ανακοινώθηκε το Peaky Blinders: Mastermind
Μια περιπέτεια βασισμένη στην ομώνυμη σειρά, σύντομα κοντά μας. 
Έρχεται το Asterix & Obelix XXL Romastered
Μια remastered έκδοση για κονσόλες και PC.
Ανακοινώθηκε το Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes
Ένα JRPG από τους δημιουργούς της σειράς Suikoden. 
Νέο δωρεάν υλικό για το Blasphemous
Μέσα από το “The Stir of Dawn”.
Creepy Tale - Review
Ένα μικρό αλλά αξιόλογο gaming session.
Neversong - Review
Ένα σκοτεινό παραμύθι για το παιδικό, ψυχικό τραύμα.
Κανονικά η διάθεση του Crysis Remastered στο Nintendo Switch
Παρά την καθυστέρηση των υπόλοιπων εκδόσεών του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (6)

This comment was minimized by the moderator on the site

Λάμπρο ωραίο review, για τους παλιούς το όνομα ξυπνάει πολλές αναμνήσεις! Για τα sequel που λες, η παρέα μου το Bubble Symphony (το 2 δηλαδή) το είχαμε λιώσει! Ερώτηση, είχα διαβάσει ότι το παιχνίδι συμπεριλαμβάνει σαν μπόνους το πρώτο Bubble Bobble, ισχύει;

This comment was minimized by the moderator on the site

Συμπεριλαμβάνεται, Μιχάλη, κανονικά. Το γράφω και πάνω. Το βάλαμε με ένα φίλο σε co-op και το ξετιναξαμε κιόλας, και κατάλαβα, με άλλο μάτι πλέον, πόσο κουκουρούκου ήταν οι πίστες από ένα σημείο και μετά. Ο,τι τους ερχόταν έκαναν οι άνθρωποι. Καμιά λογική.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωχ δεν το είδα, thanks

This comment was minimized by the moderator on the site

"Χάρη" έχει;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποια είναι η "χάρη";

This comment was minimized by the moderator on the site

Νομιζω πως εννοει τον "χαρουλη" που έβγαινε μετα απο καποια ωρα και σε κυνηγουσε....

There are no comments posted here yet