Η τέχνη του headshot.

Εικάζουμε ότι η πολωνική CI Games χρωστάει πολλά στον “πιασάρικο” όρο sniper για τη δεκαετή και αρκετά επιτυχημένη πορεία του franchise της, ανεξάρτητα αν ο ποιοτικός πήχης τοποθετήθηκε ιδιαίτερα χαμηλά με τον πρώτο τίτλο. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις του κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, επιτρέποντας στους δημιουργούς να φτάσουν αισίως στο τέταρτο κεφάλαιο της σειράς, με το Sniper Ghost Warrior Contracts.

Όπως φάνηκε, το πάθημα των δημιουργών από την προηγούμενη προσπάθειά τους, έγινε μάθημα, αποφασίζοντας αυτή τη φορά - και εντελώς καλοδεχούμενα - να αποβάλλουν την πλήρως open-world φύση που είχαν ενσωματώσει στο Sniper: Ghost Warrior 3, όπου θέλησαν να ακολουθήσουν τη σχεδιαστική μόδα των τελευταίων ετών, καταλήγοντας σε ένα κακέκτυπο των Far Cry. Ευτυχώς, στο Contracts επανέρχονται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας ότι η τεχνητή αύξηση διάρκειας και – κυρίως - ο ογκώδης, open-world σχεδιασμός δεν είναι πανάκεια για την ποιότητα ενός τίτλου.

Sniper Ghost Warrior Contracts review 01

Το πολεμικό θέατρο βρίσκεται στη Σιβηρία, η οποία έχει αποσχιστεί βιαίως από τη Ρωσία και έχει σχηματίσει το δικό της κράτος.

Όπως προϊδεάζει ο υπότιτλος του παιχνιδιού και με σαφείς επιρροές πλέον από τα Hitman, το Contracts χωρίζει διακριτά την περιπέτειά του σε επιμέρους αποστολές. Η CI Games αφήνει επίσης πίσω την προσπάθεια για δημιουργία χαρακτήρων, cutscenes μυστηρίου (που δεν πετυχαίνει ποτέ) και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα εισαγωγής υπερ-στρατιωτών, που το μόνο που κατάφερναν ήταν να ζημιώσουν την προσγειωμένη φύση ενός παιχνιδιού που βασίζεται στη χρήση του sniper σε πεδία μάχης του σύγχρονου κόσμου. Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Από τη μία πλευρά έχουμε τον handler, ο υπεύθυνος, ανώνυμος χαρακτήρας που μας αναθέτει τις αποστολές (συνήθως εκτέλεσης κάποιου προσώπου ή απόκτησης πολύτιμων δεδομένων), και από την άλλη τον χαρακτήρα μας, απλά αναφερόμενος ως "seeker".

Το πολεμικό θέατρο βρίσκεται στη Σιβηρία, η οποία έχει αποσχιστεί βιαίως από τη Ρωσία και έχει σχηματίσει το δικό της κράτος. Ο δικός μας στόχος θα είναι να ανακατέψουμε την τράπουλα των αξιωματικών του νεοσύστατου κράτους της Σιβηρίας, εξοντώνοντας διάφορους εξ αυτών. Η αφήγηση γίνεται κυρίως μέσω των loadings, όπου ακούμε τον handler να μας δίνει ορισμένες πληροφορίες για τους επόμενους στόχους μας. Σε γενικές γραμμές οι στόχοι δίνονται με μιλιταριστικό, αποστειρωμένο τρόπο, ούτως ώστε να αποδοθεί πλήρως ο ρόλος του ανώνυμου μισθοφόρου που κινείται όπου τον πάει ο άνεμος (και τα χρήματα).

Sniper Ghost Warrior Contracts review 02

Το σενάριο είναι τόσο κλισέ και άχρωμο, που δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξει κανείς για πολιτικές προεκτάσεις ή τον λόγο πίσω από την επιλογή αυτής της γεωπολιτικής περιοχής. Επομένως, ας αφήσουμε τα της πλοκής κατά μέρος, απλά αναφέροντας πως τουλάχιστον η παραπάνω προσέγγιση αφήγησης είναι ελαφρώς προτιμότερη και τιμιότερη σε σχέση με τις απέλπιδες προσπάθειες δημιουργίας σχέσεων μεταξύ χαρακτήρων που είδαμε στο Ghost Warrior 3. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η CI Games άφησε πίσω τις ογκώδεις ανοιχτές περιοχές ώστε να επιστρέψει σε πιο συμμαζεμένους χάρτες, οι οποίοι είναι μεν ευμεγέθεις αλλά σε πιο ελεγχόμενες εκτάσεις ώστε να αποφεύγεται το ανελέητο backtracking και η κάλυψη κουραστικών εκτάσεων, εξαλείφοντας παράλληλα τα αμέτρητα δευτερεύοντα ή τριτεύοντα "σημαιάκια".

Συνολικά υπάρχουν πέντε χάρτες, τους οποίους κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ως τα πέντε διαδοχικά επίπεδα του παιχνιδιού, αφού με το πέρας των βασικών ζητουμένων ενός χάρτη, απλά επιστρέφουμε στο αρχικό μενού ώστε να μεταφερθούμε στον επόμενο. Κάθε χάρτης περιέχει 4 με 6 βασικά objectives, και λίγα περισσότερα challenges, προαιρετικές δοκιμασίες δηλαδή, με σχετική ποικιλία, όπως η εξόντωση πέντε στόχων από 200 μέτρα, η ανάκριση ενός βασικού στόχου πριν τη δολοφονία του κ.λπ. Πέραν των βασικών αποστολών απουσιάζει οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω εξερεύνηση, κάτι που λειτουργεί υπέρ της ροής του παιχνιδιού και των δυνατοτήτων της ομάδας ανάπτυξης.

Sniper Ghost Warrior Contracts review 03

Όποτε εισερχόμαστε σε έναν χάρτη έχουμε το ελεύθερο να ολοκληρώσουμε τις βασικές αποστολές με όποια σειρά θέλουμε, δίνοντας έτσι μία αμυδρά ιδέα ελευθερίας, αν και ελάχιστη ουσία έχει εν τέλει, καθώς δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση μεταξύ των αποστολών. Από την άλλη πλευρά, αυτός ο ανοιχτού τύπου σχεδιασμός σημαίνει ότι κάθε μία από τις βάσεις, όπου βρίσκεται ο εκάστοτε στόχος μας, μπορεί να προσεγγιστεί από διάφορες πλευρές και διόδους, προτρέποντάς μας να ερευνήσουμε ώστε να βρούμε τη βέλτιστη stealth διαδρομή έως τον στόχο μας. Δεν προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί (αν και επιτέλους βλέπουμε σε stealth παιχνίδι πρώτου προσώπου να απουσιάζουν οι κλισέ, ευμεγέθεις, αεραγωγοί) αλλά σε γενικές γραμμές η δουλειά σε αυτόν τον τομέα είναι σίγουρα ικανοποιητική.

Ως είθισται στο franchise, η stealth αντιμετώπιση των εχθρών είναι η απολύτως προτεινόμενη και αυτή που λειτουργεί πραγματικά καλά στο παιχνίδι. Ο πρωταγωνιστής δεν χρειάζεται παρά μερικές σφαίρες για να πέσει κάτω στο "normal επίπεδο δυσκολίας, και ως εκ τούτου, αν έρθετε κατευθείαν αντιμέτωποι με το σύνολο των εχθρών προτού αραιώσετε τους αριθμούς τους, η οθόνη του game over θα έρθει αρκετά γρήγορα. Όταν αρχίζει η καταιγιστική δράση γίνεται μάλλον σαφές ότι η CI Games δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών κάτι που είναι εμφανές από την προβληματική A.I. Εχθροί που δεν καλύπτονται επαρκώς, άλλοι που τρέχουν κατευθείαν κατά πάνω σας ή σας προσπερνάνε και διάφορες άλλες αφύσικες συμπεριφορές μαρτυρούν την ελαττωματική φύση των συμπεριφορών σε αυτές τις καταστάσεις.

Sniper Ghost Warrior Contracts review 04

Ως είθισται στο franchise, η stealth αντιμετώπιση των εχθρών είναι η απολύτως προτεινόμενη και αυτή που λειτουργεί πραγματικά καλά στο παιχνίδι.

Αντιθέτως, η A.I. στο stealth είναι αξιολογότατη. Το στρατόπεδο δεν τίθεται, ως διά μαγείας, σε κατάσταση συναγερμού όταν κάποιος εχθρός μας εντοπίσει αλλά καταφέρουμε να τον εξοντώσουμε εγκαίρως, και γενικότερα ο τρόπος που μας αντιλαμβάνονται δείχνει αληθοφανής, όπως και οι αντιδράσεις τους σε θορύβους ή σκοτωμένους στρατιώτες, με αποτέλεσμα το stealth να είναι γενικότερα αρκετά απολαυστικό και φυσικό. Φυσικά, τα sniper όπλα βρίσκονται στον πυρήνα του gameplay, και όπως και στο τρίτο κεφάλαιο έτσι και εδώ έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στον χειρισμό τους. Το σημάδι από τη διόπτρα λαμβάνει κάθε φορά το ύφος ιεροτελεστίας.

Εποπτεύετε μία βάση από απόσταση χρησιμοποιώντας τα κιάλια, ώστε να μαρκάρετε τους στόχους σας και να καταγράψετε την απόστασή τους, σημαδεύετε από τη διόπτρα, επιλέγετε τους απομονωμένους στρατιώτες, ρυθμίζετε τον μετρητή απόστασης της διόπτρας, λαμβάνετε υπόψη την ισχύ και κατεύθυνση του αέρα και πατάτε τη σκανδάλη. Είναι μία διαδικασία που δεν κουράζει έως το τέλος της περιπέτειας, χάρη στην πειστική A.I. (όταν οι εχθροί δεν σας έχουν αντιληφθεί, τουλάχιστον) και την ιδιαίτερη αίσθηση ισχύος που αποκομίζεται όταν βρισκόμαστε σε ένα ιδανικό, υπερυψωμένο σημείο εποπτείας μίας εχθρικής βάσης, έχοντας την άνεση να επιλέξουμε τους στόχους μας. Η ευχάριστη χρήση του ισχυρότατου sniper ευτυχώς δεν αλλοιώνεται σε κανένα σημείο με άκομψους περιορισμούς, δεδομένου ότι ακόμα και ένας κατάφρακτος στρατιώτης (ξέρετε, αυτοί που δείχνουν σαν να φοράνε 100 κιλά αλεξίσφαιρης ενδυμασίας) μπορεί να πέσει με ένα ζυγισμένο headshot (εάν και εφόσον βέβαια έχετε επενδύσει σε ένα πιο δυνατό sniper και δεν είστε με το αρχικό).

Sniper Ghost Warrior Contracts review 05

Το σημάδι από τη διόπτρα λαμβάνει κάθε φορά το ύφος ιεροτελεστίας.

Οπτικά, η χρήση της CryEngine δεν θα μπορούσε παρά να αποδίδει ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα στις παγωμένες και δασώδεις εκτάσεις της Σιβηρίας. Υπάρχει μία σχετική ποικιλία από φρούρια και κάθε λογής εγκαταστάσεις, αλλά γενικά δεν θα πρέπει να περιμένετε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί σε δεκάδες μιλιταριστικά FPS.

Συνολικά, το Sniper Ghost Warrior Contracts αποτελεί ένα ουσιαστικότερο βήμα μπροστά σε σχέση με αυτά που έκαναν τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, με τη CI Games να πατάει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις ικανότητές της, δίχως να επιχειρεί αυτή τη φορά να στοχεύσει πιο μακριά από τις δυνάμεις της. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στα χέρια μας ένα τιμιότατο "ΑΑ" FPS, που μπορεί να μην φέρνει τίποτα καινούριο στο είδος, αλλά δεν παύει να προσφέρει μία διασκεδαστική, οκτάωρη, εμπειρία, ιδίως για τους λάτρεις των stealth αλλά και όσων ψάχνουν - γενικά - προσγειωμένα shooters σε σύγχρονο περιβάλλον.

Το review για το Sniper Ghost Warrior: Contracts βασίστηκε στην έκδοσή του για PC.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Απολαυστική η χρήση του sniper όπλου.
  • Η έκταση κάθε χάρτη είναι τόση ώστε να μην κουράζει.
  • Η A.I. είναι αρκετά ικανοποιητική όταν οι εχθροί δεν σας έχουν ακόμα αντιληφθεί.

Αρνητικά

  • Από την άλλη, η A.I. - όταν και αν σημάνει συναγερμός - είναι προβληματική.
  • Αν και όμορφα, τα περιβάλλοντα δεν παρουσιάζουν καμία έκπληξη στον σχεδιασμό τους.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Παίζοντας το παιχνίδι εδω και κάποιες ώρες σε ps4 συμφωνώ με τα θετικά του review σου
Δηλαδη ότι έχει αληθοφανέστατη βαλλιστική στα όπλα
ο χάρτης του παιχνιδιού είναι πανέμορφος και μεγάλος.
και η νοημοσύνη των εχθρών είναι καλή ως σε σημεία πολύ καλή.

Προσθέτω το ότι έχεις ελευθερία το πως θα εξουδετερώσεις τους στόχους σου με ευφυέστατα gadgets
(το προαναφερθέν το ...

Παίζοντας το παιχνίδι εδω και κάποιες ώρες σε ps4 συμφωνώ με τα θετικά του review σου
Δηλαδη ότι έχει αληθοφανέστατη βαλλιστική στα όπλα
ο χάρτης του παιχνιδιού είναι πανέμορφος και μεγάλος.
και η νοημοσύνη των εχθρών είναι καλή ως σε σημεία πολύ καλή.

Προσθέτω το ότι έχεις ελευθερία το πως θα εξουδετερώσεις τους στόχους σου με ευφυέστατα gadgets
(το προαναφερθέν το υλοποιεί καλύτερα από την πολύ καλή σειρά παιχνιδιών Sniper Elite )
Αναφορικά με το σενάριο .
Το υποτυπώδες - αχρωμο σενάριο εμένα δεν μου λέει κάτι .
Δεν έχουμε δω ουτε R.P.G, ουτε adventure game για να δίνω βάση στο σεναριο.
Το Sniping είναι ο κορμός του παιχνιδιού και σε αυτο τον τομέα το παιχνίδι τα πάει περίφημα !!!!

Επιπροσθέτως το ότι δεν υπάρχει καμία έκπληξη στο σχεδιασμό των περιβάλλοντων για μένα δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα.


Εν ολίγοις έχω την αίσθηση ότι το 7 το αδικεί το παιχνίδι.
Το παιχνίδι δεδομένου ότι συν τοις άλλοις κοστίζει φτηνά κάτω απο 40 ευρω για τους λατρεις του sniping είναι επιλογή με
<<κλειστά >>> τα μάτια.

Φιλικά
Γιώργος Τσομπανίδης

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Update

To τερμάτισα .
Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο sniping game που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στην αγορά .

There are no comments posted here yet