Δόξα να’ χει ο Γιόγκ Σοθώθ (ή γιατί κάποιες ιστορίες είναι καλό να μην μένουν ανείπωτες).

Επανειλημμένα, εδώ στο GameΟver, έχει συζητηθεί διεξοδικά και αναλυθεί επί μακρόν το γεγονός της αναξιοποίητης - από τα mainstream μέσα τουλάχιστον - τεράστιας, κατά γενική ομολογία, κληρονομιάς του H.P. Lovecraft. Η αλήθεια είναι πως, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, οι περισσότερες προσπάθειες απόδοσης σε ταινίες, κόμικ ή videogames της μαεστρίας των λογοτεχνικών δημιουργημάτων αυτού του περίεργου ασθενικού τύπου, που έζησε στο Rhode Island του Providence στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έφερε ουκ ολίγες φορές ανατριχίλες στη ραχοκοκαλιά μας με τα διηγήματά του, περισσότερο με βεβήλωση του έργου και του ονόματός του έμοιαζαν παρά με εμπνευσμένη συνέχεια της φρικαλέα πανέμορφης μυθολογίας που έπλασε στην πολυγραφότατη δράση του σαν συγγραφέας για τριάντα και πλέον χρόνια.

Συνεπώς, όταν στα χέρια μας έφτασε ενα twin-stick action, role playing/ roguelike shooter της νεοεισαχθείσας στο PC gaming LLC Blini Games, με τίτλο "Lovecraft’s Untold Stories", αρκετά φρύδια σηκώθηκαν και πολλά στόματα μειδίασαν. Τι μπορεί να κάνει καλύτερα μια μικρή indie ομάδα από τη Ρωσία, και μάλιστα με τέτοιου τύπου παιχνίδι, σε σχέση με τόσους και τόσους που έχουν προσπαθήσει ανά τα χρόνια; Τελικά, μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύαμε...

Lovecrafts Untold Stories review 01

Η βασική ιδέα του Lovecraft’s Untold Stories είναι απλή: Randomly generated δωμάτια, σε ένα κλειστό level, το οποίο καλείστε να καθαρίσετε από εχθρούς με παραδοσιακούς, απλούς μηχανισμούς twin stick shooting. Aκόμα, στις πίστες του τίτλου ο παίκτης συλλέγει αντικείμενα, ανοίγει πόρτες, εξερευνά τον κόσμο και παίρνει αποφάσεις σχετικά με την αλληλεπίδρασή του ή όχι με τα αντικείμενα μέσα σε αυτόν.

Οι αλληλεπιδράσεις αυτές, που απεικονίζονται με ένα κειμενάκι από το οποίο διαλέγουμε τον τρόπο δράσης μας, μπορούν είτε να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες - υπό τη μορφή infos (currency στον κόσμο του παιχνιδιού για τα μικρά καταστήματα που θα συναντήσετε διάσπαρτα στο χάρτη) είτε, στην άσχημη και ατυχή περίπτωση, να στερήσουν sanity από τον χαρακτήρα μέχρι αυτό να μηδενιστεί και να δούμε το μήνυμα "game over" στην οθόνη μας μέσα από ένα ευφάνταστο animation του χαρακτήρα μας να τινάζει τα μυαλά του στον αέρα (είπαμε, οι Ρώσοι υλοποίησαν ορισμένα πράγματα απρόσμενα καλά). Το "game over", που αναφέρεται παραπάνω, εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε αυτές που εισερχόμενοι σε κάποιο δωμάτιο γεμάτο εχθρούς δεν καταφέρουμε να υπερισχύσουμε αυτών.

Lovecrafts Untold Stories review 02

Η βασική ιδέα του Lovecraft’s Untold Stories είναι απλή: Randomly generated δωμάτια, σε ένα κλειστό level, το οποίο καλείστε να καθαρίσετε από εχθρούς.

H μάχη στο Lovecraft's Untold Stories προσφέρει αρκετή πρόκληση, τα δωμάτια όσο προχωράμε γίνονται και πιο κλειστοφοβικά, γεμάτα με πιο πολλούς εχθρούς που σπεύδουν στην εξόντωσή μας και με πιο πολλές παγίδες να παραμονεύουν για μια λάθος κίνησή μας. Ο παίκτης, ωστόσο, εκπαιδεύεται σχετικά γρήγορα στους μηχανισμούς του παιχνιδιού και μετά από λίγο μαθαίνει να βρίσκει το δρόμο του μέσα στα δωμάτια, αποφεύγοντας εχθρούς που ορμούν κατά πάνω του και αξιοποιώντας κενά διαστήματα για να οπλίσει την καραμπίνα του. Η συνολική χορογραφία της μάχης, η ροή της και η πρόκληση που προσφέρει στον παίκτη αιχμαλωτίζει, καταφέρνοντας να διατηρήσει την τρομακτική αίσθηση της επιβίωσης και της διαφυγής από τις ορδές απόκοσμων τεράτων που τον κυνηγούν, στερώντας του κατηγορηματικά, σε οποιοδήποτε σημείο, το να νιώσει σίγουρος και πανίσχυρος απέναντί τους.

Μέχρι εκεί καλά. Το βασικό πρόβλημα της μάχης που εμφανίζεται, όμως, είναι η ξεκάθαρα unbalanced λειτουργίες του bleeding και του poisoning που οι Ρώσοι έχουν υιοθετήσει στον τίτλο τους. Μιλάμε για τεράστια χρονική επίδραση, είτε της αιμορραγίας είτε του δηλητηριασμού, η οποία “στραγγίζει” το inventory από ιατρικά και αναλώσιμα, και αναγκάζει ένα μεγάλο κομμάτι του τίτλου να αναλώνεται σε ένα κυνήγι ανεφοδιασμού του, οδηγώντας μας στην απόγνωση (αλλά και τον εκνευρισμό).

Lovecrafts Untold Stories review 03

Επιπρόσθετα, οι παγίδες που προκαλούν πολλές φορές αυτού του είδους damage είναι τοποθετημένες “άδικα” για τον παίκτη. Και με τον εκ των πραγμάτων retro τεχνικό τομέα, γεμάτο pixels, να τον τιμωρεί χωρίς αυτός να φταίει, η κατάσταση χειροτερεύει. Σε έναν τίτλο roguelike, όπου το "game over" είναι ουσιαστικό, με reset του level και απώλεια κάθε προόδου μέσα σε αυτό, και που η πρόοδος στην ιστορία μπορεί να γίνει με ένα γρήγορο και καλό run, τέτοιου είδους εμπόδια δεν τον καθιστούν ιδιαίτερο, τον καθιστούν εκνευριστικό. Από την άλλη, τα bosses και ο τρόπος που είναι σχεδιασμένα αυξάνουν μεν την πρόκληση και ωθούν τα αντανακλαστικά σε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες για την κατατρόπωσή τους, αλλά παροτρύνουν και τον παίκτη στην υιοθέτηση στρατηγικής και τακτικών κινήσεων για εκμετάλλευση του περιβάλλοντος -πέραν των δεξιοτήτων τους.

Το LUS υιοθετεί 8-bit αισθητική. Σαν γεγονός, αυτό, παρά το ότι αρχικά μπορεί να φαντάζει αποτρεπτικό στο σωστό, ατμοσφαιρικό χτίσιμο του αισθήματος τρόμου που προφανώς κανείς περιμένει από έναν τέτοιο τίτλο, τελικά καταφέρνει να αποδώσει ένα μυστηριώδες κλίμα στον χαρακτήρα του παιχνιδιού, με τις ακαθόριστες δαιμονικές μορφές που επιτίθενται στον πρωταγωνιστή και τα αλλόκοτα χαρακτηριστικά των περιβαλλόντων που περιηγούμαστε.

Lovecrafts Untold Stories review 04

Οι χαρακτήρες που μπορεί κανείς να χειριστεί είναι τέσσερις. Ο καθένας με δική του ιστορία, τα δικά του dedicated δωμάτια που θα συναντήσει και αντικείμενα που θα βρει.

Ο μπαξές έχει απ’ όλα: βαλτώδη δάση, βεβηλωμένα νεκροταφεία, εγκαταλελειμμένες επαύλεις, αλλόκοτης γεωμετρίας μπουντρούμια και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί εμπνευσμένος από τη μαεστρική, σκοτεινά άρρωστη περιγραφική δεινότητα του δημιουργού των «Μεγάλων Παλαιών». Παρόντα είναι και πολλά από τα λογής-λογής τερατουργήματα που έχουν περάσει από τις σελίδες των κλασικών πλέον horror αριστουργημάτων του συγγραφέα. Mνεία πρέπει να γίνει, βέβαια, και στον ηχητικό τομέα, ο οποίος - χωρίς exclusive soundtrack - καταφέρνει να διατηρήσει την ατμόσφαιρα στα ίδια ζοφερά επίπεδα με τους υπόλοιπους τομείς, παραμένοντας διακριτικός και εύστοχος, δίνοντας τους κατάλληλους μουσικούς τόνους όπου και όποτε πρέπει.

Οι χαρακτήρες που μπορεί κανείς να χειριστεί είναι τέσσερις. Ο καθένας με δική του ιστορία, τα δικά του dedicated δωμάτια που θα συναντήσει και αντικείμενα που θα βρει, και κυρίως δικό του στυλ gameplay με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστά abilities. Έχουμε τον detective, τον average χαρακτήρα με αντιστοίχως ανεπτυγμένα όλα τα abilities του, τον professor, δηλαδή τον tank χαρακτήρα, τον thief, που επικεντρώνεται στο stealth, και την witch, τον mage χαρακτήρα. Οι αλλαγές στη ροή της ιστορίας και οι έξτρα περιοχές ανάλογα τους διαφορετικούς χαρακτήρες σίγουρα αυξάνει την αξία στην επανάληψη του τίτλου.

Lovecrafts Untold Stories review 05

Το Lovecraft's Untold Stories, εκτός των μηχανισμών μάχης, στηρίζεται πολύ και στη συλλογή διαφόρων αντικειμένων, τη διαχείριση του inventory και τις μετέπειτα αγοραπωλησίες αυτών των αντικειμένων για αναλώσιμα και buffs που βοηθούν στην επιβίωση σε διάφορα shops που συναντάμε στο παιχνίδι. Τα currencies του παιχνιδιού, εκτός του info που προαναφέραμε, περιλαμβάνουν και χρήματα (που αναφέρεται απλοϊκά ως "money"). Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι ταλαιπωρείται από ορισμένα θέματα επανάληψης, με τις τοποθεσίες και τα μοτίβα των δωματίων να επαναλαμβάνονται μετά από το τρίτο από τα συνολικά πέντε κεφάλαια.

Συνοψίζοντας, το Lovecraft's Untold Stories δεν είναι το καλύτερο twin stick shooter που έχει φτιαχτεί, και σίγουρα όχι το καλύτερο παιχνίδι σχετικό με τη μυθολογία του Lovecraft. Όμως, είναι ένα παιχνίδι που αυτά που μπορεί και κάνει, τα κάνει σωστά. Είναι, εν ολίγοις, ένα παρθενικό indie ξεκίνημα για μια νέα ομάδα στον κόσμο των βιντεοoπαιχνιδιών, που καταφέρνει να μείνει συνεπές σε αυτά που εξ αρχής στόχευε, και παράλληλα προσφέρει ορισμένες διασκεδαστικές στιγμές gameplay, πλαισιωμένες από μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενός σύμπαντος που - όπως έχουμε δει και στο παρελθόν - ο απρόσεκτος χειρισμός του μπορεί να επιφέρει άσχημα αποτελέσματα. Εν αναμονή της επιστροφής Αυτών, λοιπόν, από την άκρη του διαστήματος, όπου μας παρακολουθούν άγρυπνα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, πιστεύουμε ότι το Lovecraft’s Untold Stories αξίζει μια ευκαιρία

Το review για το Lovecraft's Untold Stories βασίστηκε στην έκδοσή του για το PC.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ατμοσφαιρικό, με σεβασμό στο σύμπαν που διαχειρίζεται.
  • Καλοφτιαγμένο, συμπαγές και διασκεδαστικό gameplay.
  • Aξία επανάληψης μεν...

Αρνητικά

  • Που όμως καταντά κουραστική.
  • Κακός σχεδιασμός ανά τμήματα, που προκαλεί προβλήματα στον παίκτη.
  • "Άδικα" στοιχεία στο gameplay, που καταλήγουν στο να εκνευρίζουν.

Βαθμολογία

Το σωτήριον έτος 2000 ο Δημήτρης, σε ηλικία 6 ετών, έμπλεξε με κακές παρέες. Συγκεκριμένα, ο αδελφός του και η παρέα του, του έδωσαν να κρατήσει στα χέρια του πρώτη φορά το dualshock του PSX. Αυτό ήταν! Ενώ αυτοί ξέμπλεξαν και συνέχισαν τις ζωές τους κανονικά, στον Δημήτρη το μικρόβιο "έκατσε " και φαίνεται ότι θα μείνει για τα καλά. 20 χρόνια και 10 κονσόλες μετά, ο Δημήτρης συνεχίζει με αμείωτη αγάπη να καταναλώνει action-adventures, RPGs, shooters, platforms, indies και γενικότερα οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του που έχει να του πει μια όμορφη ιστορία.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Neversong - Review
Ένα σκοτεινό παραμύθι για το παιδικό, ψυχικό τραύμα.
Ημερομηνίες για τη beta του Marvel’s Avengers
Ένας Αύγουστος γεμάτος δόκιμες.
Αλλαγές στο σύστημα των side quests θα έχει το Assassin’s Creed Valhalla
Όπως αναφέρει ο Narrative Director του τίτλου.
Νέο ορόσημο στην εμπορική πορεία του PUBG
Συπληρώνοντας λιγότερα από τρία χρόνια στην αγορά.
Ghost of Tsushima - Review
Τα χρώματα του ανέμου.
Δωρεάν ολοκαίνουργιος τίτλος από την Devolver Digital
Άμεσα διαθέσιμο το Devolverland Expo στο Steam
Ημερομηνία κυκλοφορίας του Yakuza Kiwami 2 σε Xbox και PC
Τέλος Ιουλίου θα γίνει διαθέσιμο το remake του Yakuza 2.
Κανονικά συνεχίζεται η ανάπτυξη του Babylon's Fall
Μέσα τους επόμενους μήνες θα έχουμε νεοτέρα για τον τίτλο.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet