Ο μεγαλύτερος χρονοφάγος, τώρα και σε κονσόλες.

Τα λόγια γύρω από το Civilization VI, ίσως τον πιο γνωστό και επιτυχημένο 4X strategy τίτλο αυτή τη στιγμή στην αγορά, πιθανότατα να περισσεύουν. Και μιας και είχαμε ήδη μιλήσει με τα καλύτερα για αυτό το διαμάντι της Firaxis στο πρώτο review μας, στο μακρινό πλέον 2016, το παρόν μικρό κείμενο θα περιοριστεί μονάχα στις αλλαγές που έχει δεχθεί το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια και στο τελικό προϊόν που παραδίδεται, εν τέλει, στον αγοραστή αυτής της νέας έκδοσης για κονσόλες. Τρία χρόνια, λοιπόν, μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού, το Civilization VI κυκλοφορεί πλέον και στις κονσόλες της τρέχουσας γενιάς, μεταφέροντας σε αυτές τις πλατφόρμες, για πρώτη φορά, αυτούσια την πλούσια εμπειρία της βασικής, αριθμημένης σειράς.

Μπορεί να είχαμε δει διάφορα spin-offs (π.χ. Civilization Revolution) ή και περίεργα ports κατά την ιστορία της σειράς, αλλά η σημασία της κυκλοφορίας μιας πληρέστατης εμπειρίας Civilization στις κονσόλες είναι πραγματικό "game changer" για τα turn-based strategy games, ειδικά όταν η μεταφορά γίνεται με ιδιαίτερη ποιότητα, όπως εδώ, αλλά και με μπόλικο έξτρα περιεχόμενο.

Civilization vi ps4 review 01

Πέραν του βασικού και ολόκληρου παιχνιδιού, η έκδοση για τις κονσόλες περιλαμβάνει και τα δύο μεγάλα expansions του τίτλου, το συμπαθητικό Rise & Fall και το εντυπωσιακότατο Gathering Storm. Ειδικά το δεύτερο δεν είχαμε την ευκαιρία να το δούμε ως τώρα στο PC, και πρέπει να πούμε ότι είναι μια πραγματική πνοή ανανέωσης για τη σειρά, καθώς οι φυσικές καταστροφές έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στον χάρτη, ενώ ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένες με τη μόλυνση και τη θέρμανση του πλανήτη, πατώντας γερά επάνω στη σύγχρονη ανησυχία και τη συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και η έκδοση δεν είναι 100% πλήρης, μιας και υπάρχει ακόμα αρκετό περιφερειακό υλικό για αγορές DLC, το γεγονός ότι περιέχει τα μεγάλα expansions είναι πολύ τίμιο και προσφέρει στον παίκτη μια συλλογή που μπορεί να του χαρίσει εκατοντάδες - αν όχι χιλιάδες - ώρες παιχνιδιού.

Μαζί με αυτά έρχονται, φυσικά, και πολλές από τις τεχνικές βελτιώσεις/ διορθώσεις και ρυθμίσεις που έχουν περάσει επάνω στην έκδοση PC τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει, αυτομάτως, ένα παιχνίδι πολύ πιο "σφιχτοδεμένο" απ' ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια, με διάφορες βελτιώσεις στην ΑΙ (αν και - όπως πάντα στη σειρά - τα παράλογα δε λείπουν ούτε εδώ) και στο balancing, στήνοντας μάλιστα έναν αρκετά απαιτητικό (τεχνικά) τίτλο να τρέχει ιδιαίτερα ομαλά στις κονσόλες.

Civilization vi ps4 review 03

Πέραν του βασικού και ολόκληρου παιχνιδιού, η έκδοση για τις κονσόλες περιλαμβάνει και τα δύο μεγάλα expansions του τίτλου, το συμπαθητικό Rise & Fall και το εντυπωσιακότατο Gathering Storm.

Τα γραφικά είναι πεντακάθαρα, η απόδοση του ήχου ίδια με αυτήν στο PC και όλη η εμπειρία δεν έχει να ζηλέψει σε πολλά αυτά που παίρνουμε παίζοντας σε υπολογιστή, με εξαίρεση ίσως τον χρόνο που χρειάζονται ορισμένα turns του αντιπάλου όταν έχουμε προχωρήσει πολύ βαθιά μέσα στο παιχνίδι. Εκεί η διαφορά είναι αισθητή, με την έκδοση για το PS4 να κρατάει σχεδόν διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι βλέπαμε στο PC, και στην έκδοση για Switch να κρατάει ακόμα περισσότερο. Πταίσμα ή πιο σημαντικό πρόβλημα; Εξαρτάται από το πόσο παίζετε και σε πόσο περίπλοκους χάρτες.

Πιο σημαντικό πρόβλημα ίσως είναι το ζήτημα του multiplayer. Για τους χρήστες του Switch απλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πιθανώς λόγω του γενικά περίεργου online περιβάλλοντος της κονσόλας. Και είναι κρίμα, γιατί θα ήταν ιδανικό για handheld διασκέδαση με παρέα. Για τους κατόχους PS4/ Xbox One, το Civilization VI έρχεται με τον ίδιο περίπου μηχανισμό που ήμασταν μαθημένοι από το PC. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν δούλευε όπως έπρεπε. Αρκετά fora είναι γεμάτα από χρήστες που παραπονιούνται ότι το παιχνίδι έχει πολλά προβλήματα σταθερότητας ή ότι δεν μπορούν να συνδεθούν για να παίξουν. Σε εμάς τα προβλήματα αυτά εμφανίστηκαν ελάχιστες φορές, αλλά ο αριθμός των παραπόνων δείχνει πως σίγουρα δεν είναι κάτι μεμονωμένο και πως χρειάζεται παραπάνω δουλίτσα, κάτι που μάλλον δεν έγινε ώστε να προλάβει ο τίτλος να βγει εγκαίρως πριν τις γιορτές.

Civilization vi ps4 review 04

Εκεί που πάντως έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, είναι στον τομέα του χειρισμού. Η Firaxis υπέρεβαλε εαυτόν και ανασχεδίασε όλο το χειρισμό του παιχνιδιού έτσι ώστε να είναι δυνατόν να παίξει κανείς με gamepad ένα από τα πιο περίπλοκα strategy games. Και το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό, με πολλές έξυπνες ρυθμίσεις αλλά και βοηθήματα για νέους αλλά και έμπειρους παίκτες, θέτωντας έτσι νέα δεδομένα για το πώς θα μπορούν άλλοι, περίπλοκοι τίτλου του genre να κυκλοφορούν στις κονσόλες. Παρ' όλη βέβαια την πολύ καλή δουλειά, δε μπορεί κανείς να κρύψει πως η εμπειρία είναι υποδεέστερη αυτής του mouse & keyboard μιας και λείπει η αμεσότητα σε αρκετά πράγματα, ενώ το να χρειάζεται να τριγυρνάς πολύ περισσότερο στα μενού ανεβάζει τη διάρκεια ενός ήδη πολύ χρονοβόρου τίτλου.

Ίσως το μεγαλύτερο πταίσμα, όμως, είναι ότι το UI δεν ανασχεδιάστηκε αρκετά με την ιδέα ότι το παιχνίδι θα παιχτεί σε μια τηλεόραση αντί σε οθόνη H/Y. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν πολλά μικροσκοπικά εικονίδια και κειμενάκια, που παρά τους χρωματισμούς τους, με το ζόρι διακρίνεις από "απόσταση καναπέ", με αποτέλεσμα ακόμα και για έναν έμπειρο με τη σειρά παίκτη, να απαιτείται περισσότερος χρόνος και εξάσκηση για να βρει αυτό που αναζητά.

Civilization vi ps4 review 06

Τα γραφικά είναι πεντακάθαρα, η απόδοση του ήχου ίδια με αυτήν στο PC και όλη η εμπειρία δεν έχει να ζηλέψει σε πολλά αυτά που παίρνουμε παίζοντας σε υπολογιστή.

Εν κατακλείδι, δεν νομίζουμε πως περίμενε κανείς ότι θα ήταν δυνατόν η έκδοση του Civilization VI για τις κονσόλες να φτάσει σε αμεσότητα αυτή των υπολογιστών. Ούτε ότι θα μπορούσε να αποδώσει τεχνικά στα ίδια επίπεδα. Όμως, σε αντίθεση με πάρα πολλά φτωχά ports και "αρπαχτές" που έχουμε δει κατά καιρούς, το Civ VI είναι μία από τις πιο καλοδουλεμένες και τίμιες προσπάθειες μεταφοράς ενός strategy game στις κονσόλες.

Είτε θέλεις να καείς με το Switch στις διακοπές σου όταν οι άλλοι πάνε για πεζοπορία στο Πήλιο, είτε να κρυφτείς στο δωμάτιό σου με την κονσόλα σου όταν οι άλλοι μαλώνουν γύρω από τη βασιλόπιτα, αυτή η κυκλοφορία, φέρνοντας επιτυχώς ένα από τα ισχυρότερα PC exclusives στο κοινό των console gamers, θα σε καλύψει.

To review για το Civlization VI βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Παραμένει μία από τις καλύτερες 4X strategy εμπειρίες της αγοράς, με εξαιρετικό βάθος, πλούσιους μηχανισμούς και δυνατότητες καταβρόχθισης εκατοντάδων ωρών.
  • Επιτέλους, σωστή κυκλοφορία της main σειράς στις κονσόλες.
  • Καλοδουλεμένη μεταφορά του χειρισμού σε gamepad...

Αρνητικά

  • ...που παραμένει όμως υποδεέστερη του χειρισμού με mouse και κάνει ένα ήδη χρονοβόρο παιχνίδι να τραβάει ακόμα περισσότερο.
  • Τα turns του αντιπάλου θέλουν αρκετό παραπάνω χρόνο για να ολοκληρωθούν.
  • Πολλά προβλήματα ακόμα στο multiplayer, με την έκδοση για το Switch να μην έχει καν multiplayer δυνατότητες.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Συνεχίζεται η εμπορική επιτυχία του Nintendo Switch
Με το Animal Crossing να βρίσκεται στις 22.4 εκ. πωλήσεις.
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.
Νέο υλικό και πληροφορίες από το Crash Candicoot 4: It’s About Time
Μέσω του τελευταίου State of Play της Sony.
Πλήρης υποστήριξη για το PSVR στο Hitman III
Καθώς και σε ολόκληρη την τριλογία Hitman.
Έρχονται νέες πληροφορίες για το Cyberpunk 2077
Μέσα από ένα νέο digital event της CD Projekt RED.
Διαθέσιμο στην Ευρώπη το Phantasy Star Online 2
Με αρκετές αλλαγές στη διάθεση των παικτών.
Παράθυρο κυκλοφορίας για το Last Days of Lazarus
Νέος horror τίτλος, από τον δημιουργό του Gray Dawn.
Και στην επόμενη γενιά τα DOOM Eternal και The Elder Scrolls Online
Με δωρεάν αναβάθμιση για τους κατόχους τους σε Xbox One και PlayStation 4.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μπορω να εκφέρω γνώμη για το παιχνίδι διότι δεν το έχω παίξει όμως αυτό που πιστεύω θα το πω:
Ps4 και παιχνίδι στρατηγικής -----> nein danke που λένε και οι Γερμανοί .

There are no comments posted here yet