Τυμπανιστές με πρόβλημα στο tempo.

Αν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα genre που κυριάρχησε στην gaming βιομηχανία κατά τη δεκαετία των "00’s" αυτό θα ήταν σίγουρα εκείνο των rhythm games. Αν και η έναρξη σαν είδος έγινε από τα μέσα των 90’s, με τίτλους όπως οι PaRappa the Rapper, Dance Dance Revolution και Guitar Freaks, εδραιώθηκε από το 2005 και μετά, με την κυκλοφορία του Guitar Hero και του Rock Band. Το Patapon 2 ανήκει στην εν λόγω κατηγορία, και πρόκειται για ένα υβρίδιο rhythm-strategy game που κυκλοφόρησε για το PSP το 2009, ενώ το Remastered του, το οποίο θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια, κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα αποκλειστικά για το PlayStation 4.

Το Patapon 2: Remastered αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς και συνεχίζει την ιστορία του πρώτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να έχει παίξει το προηγούμενο για να την ακολουθήσει. Το πλοίο με το οποίο ταξίδευαν τα Patapon βυθίζεται από ένα kraken, και καταλήγουν σε μία νέα περιοχή, η οποία αποδεικνύεται πως είναι η γενέτειρα τους, η Patapolis. Εκεί, λοιπόν, συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς το Earthend, που σύμφωνα με τους μύθους τους πρόκειται για τη Γη της Επαγγελίας, συναντούν μια εχθρική φυλή που ονομάζεται Karmen και προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τους νέους εχθρούς τους. Το σενάριο είναι απλό και εξυπηρετεί τον σκοπό του, εξάλλου σε ένα τίτλο τέτοιου είδους δεν περιμένουμε και κάποια ιδιαίτερη ή πρωτότυπη γραφή.

Patapon 2 Remastered review image 01

Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο της θεότητας της φυλής των Patapon και τους καθοδηγεί στις μάχες, χτυπώντας τέσσερα μαγικά drums στον ρυθμό που δίνει η κάθε περιοχή, μέσω ενός πλαισίου περιμετρικά της οθόνης που αναβοσβήνει, με τα αντίστοιχα μπροστινά κουμπιά του DualShock 4. Οι εντολές που δίνουμε στα Patapon για να προχωρήσουν, αμυνθούν ή επιτεθούν αποτελούνται από συνδυασμούς χτυπημάτων, οι οποίοι πρέπει να εκτελεστούν με σχετική ακρίβεια χρονικά. Αν είμαστε αλάνθαστοι για κάποιες συνεχόμενες φορές, τότε μπαίνουν σε “Fever!!” mode, μέσω του οποίου αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα, άμυνα και επίθεση, ενώ παράλληλα τραγουδάνε για να βοηθήσουν τον παίκτη να διατηρήσει τον ρυθμό του.

Όπως καταλαβαίνετε, το να κάνουμε εναλλαγές στις εντολές που δίνουμε, χωρίς να χάνουμε τον ρυθμό, διατηρώντας όσο περισσότερο γίνεται το “Fever!!” mode, είναι πρόκληση, ειδικά σε πίστες όπου οι εχθροί είναι πολλοί και σε νούμερο και σε είδος. Μετά από κάθε αποστολή γυρνάμε στην Patapolis, όπου μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον στρατό μας με νέους πολεμιστές. Οι πολεμιστές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετοί, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ξεχωριστό skill tree μέσα από το οποίο μπορούμε να τους εξελίξουμε, και υπάρχει η δυνατότητα να τους αλλάξουμε και τον εξοπλισμό που φοράνε με αντικείμενα που βρίσκουμε στις μάχες. Επίσης, στην ίδια περιοχή βρίσκουμε και διάφορα mini-games που μπορούμε να παίξουμε για να κερδίσουμε υλικά.

Patapon 2 Remastered review image 02

Το Patapon 2 είναι ένα υβρίδιο rhythm-strategy game.

Στο κομμάτι της παρουσίασης, ο τίτλος απεικονίζεται σε ανάλυση 1080p στο PS4 και 4K στο PS4 Pro, με το ιδιαίτερο artwork που διακρίνει τη σειρά να έχει μείνει ανέπαφο, και με καθαρά γραφικά, με εξαίρεση κάποιες σκηνές οι οποίες δεν έγιναν remastered για άγνωστο λόγο. Ηχητικά το Patapon 2 βρίσκεται σε καλά επίπεδα, το soundtrack έχει ενδιαφέρον, με τους ήχους και τα τραγουδάκια των Patapon να μας «καρφώνονται» στο μυαλό για ώρες αφού έχουμε παίξει τον τίτλο. Κάθε εντολή που δίνουμε στα Patapon, αυτά τη φωνάζουν, δίνοντας μας παράλληλα ρυθμό, ενώ τα drums -ανάλογα με το πόσο κοντά στο tempo καταφέρνουμε να τα χτυπήσουμε- κάνουν και διαφορετικό ήχο. Βέβαια, με τόσα πολλά εφέ και ήχους ταυτόχρονα, είναι στιγμές που η όλη διαδικασία μπορεί να κουράσει μετά από ώρα ενασχόλησης.

Η μεταφορά από το PSP σε γενικές γραμμές έχει κυμανθεί σε πολύ καλό επίπεδο, με μία όμως σημαντική εξαίρεση που αφορά στο lag. Ξεκινήσαμε να παίζουμε τον τίτλο και αμέσως παρατηρήσαμε ότι οι εντολές μας δεν έκαναν register ακριβώς επάνω στο timing λόγω προβλήματος συγχρονισμού των εντολών με τον ήχο, δημιουργώντας μια εμπειρία, το λιγότερο, κουραστική. Δοκιμάζοντας όμως με ασύρματα ακουστικά στην τηλεόραση το πρόβλημα σχεδόν εξαλείφθηκε, οπότε θα σας προτείναμε να παίξετε με παραπλήσιο τρόπο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, δυστυχώς, δεν υπάρχει επιλογή για calibration.

Patapon 2 Remastered review image 03

Ο τίτλος του Japan Studio δεν διαθέτει pause ούτε και auto save, οπότε πρέπει να κάνουμε συχνά manual save αν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε μάχες. Επίσης, σε σημεία παρουσιάζει αδικαιολόγητα "spikes" στη δυσκολία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ για να φτιάξουμε και να αναβαθμίσουμε τον στρατό μας, αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε παλιότερες πίστες για να μαζέψουμε τα κατάλληλα υλικά, γεγονός που το παιχνίδι δεν το εξηγεί. Γενικότερα, δεν υπάρχουν αναλυτικά tutorial στον τίτλο, με αποτέλεσμα ο παίκτης είτε να πρέπει να ανακαλύψει μόνος του τι πρέπει να κάνει ή να ανατρέξει σε οδηγούς στο internet. Το gameplay, αν και έχει βάθος, μπορεί εύκολα να γίνει βαρετό και επαναλαμβανόμενο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η κεντρική ιστορία έχει διάρκεια γύρω στις είκοσι ώρες και χρειάζονται άλλες τόσες περίπου για full completion, γεγονός που για τους φανατικούς της σειράς μόνο ως θετικό θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Εν κατακλείδι, το Patapon 2: Remastered είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, που σε άλλους θα αρέσει το όλο concept και θα δεθούν μαζί του μέχρι το τέλος, ενώ άλλους απλά θα τους κουράσει από τις πρώτες ώρες και δεν θα ασχοληθούν μαζί του λόγω των θεμάτων που προαναφέραμε. Για τους φανατικούς πάντως της σειράς, θεωρούμε δεδομένη την απόκτησή του, αφού το δεύτερο μέρος είναι ανώτερο από το πρώτο και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια που θα τους κρατήσει απασχολημένους για καιρό.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Πρωτότυπο artwork και ένα μείγμα rhythm – strategy gameplay.
  • Τα τραγουδάκια και οι ήχοι των Patapon που δεν ξεκολλάνε από το μυαλό.
  • Μεγάλο σε διάρκεια και πλούσιο περιεχόμενο για τους φανατικούς της σειράς...

Αρνητικά

  • ...που, όμως, μπορεί να κουράσει λόγω του επαναλαμβανόμενου gameplay.
  • Απότομη αύξηση της δυσκολίας σε σημεία.
  • Προβληματικό lag όταν παίζεις με ηχεία τηλεόρασης, και έλλειψη calibration.

Βαθμολογία

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Πληροφορίες για το Spider-Man Remastered [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]
Με βελτιώσεις εφάμιλλες του Miles Morales η μετάβαση του Spider-Man στο PS5.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Και στο Xbox Series X το Quantum Error
Ένα "cosmic horror" shooter πρώτου προσώπου.
Στοιχεία για τον κόσμο του Immortals Fenyx Rising
Χωρισμένος σε επτά διαφορετικές περιοχές.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Balan Wonderworld
Action-platformer από τους Yuji Naka, Naoto Oshima και Square Enix.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet