Τhe Reforged Meme.

H ολοκληρωτική και εκ θεμελίων «σφυρηλάτηση» του Warcraft 3, με τη χρήση αυτή της συγκεκριμένης λέξης και όχι της πιο παραδοσιακής «remaster» , είναι αυτό που χρώσταγε η Blizzard στο τοτέμ των RTS, στον πατέρα των MOBA, στον γκουρού της custom εμπειρίας, στον γεννήτορα του μεγαλύτερου MMO. Στο μέγεθος και στη συνεπακόλουθη σημασία που έχει το Warcraft για τους gamers αλλά και για τη βιομηχανία την ίδια. Το πρόβλημα και το κόλλημά μας δεν εδράζεται στη χρήση τη λέξης per se, καθώς ένα απλό remaster, αν είχε υποσχεθεί κατι τέτοιο, θα ήταν αρκετό για αναζωογονήσει το παιχνίδι, περνώντας το από ένα μοντέρνο και γυαλιστερό μακιγιάρισμα (όπως και στην περίπτωση του Starcraft 1).

Εντούτοις, αντί να είμαστε στη θέση να γράψουμε ένα πανηγυρικό κείμενο, γιορτάζοντας προς τιμήν αυτού του σπουδαίο τίτλου, στεκόμαστε -ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια- αμήχανοι, αφουγκραζόμενοι τις ημέρες χαμένης δόξας, όχι όμως έκπληκτοι πλέον, με τη κατάντια του καθημαγμένου σαρκίου που είναι πλέον η εταιρία. Δεν είναι η χρήση της λέξης, είναι η παραπλανητική προώθηση του προϊόντος (περνώντας τα όρια του false advertisement), η ντροπιαστική συνεπαγόμενη τιμή απόκτησης αυτού και η εταιρική ηθική πίσω από συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις σχετικά με το οικοσύστημα του Warcraft 3. H gaming βιομηχανία, σαν να αρνείται να ενηλικιωθεί, πιστεύοντας πως ακόμα απευθύνεται σε «παιδάκια που αρνούνται να μεγαλώσουν», συνεχίζει να ακροβατεί επάνω σε προσβλητικές πρακτικές για τον καταναλωτή, που αλλού θα έφερναν μπουρίνι μηνύσεων.

Warcraft 3 Reforged review image 02

Review κανονικό δε θα γίνει για το παιχνίδι, γιατί το πιο πιθανό είναι να ξέρετε τι εστί Warcraft 3, και οιαδήποτε περαιτέρω επεξήγηση θα ήταν περιττή. Αν τυχόν ζούσατε μέσα σε κάποια σπηλιά τα τελευταία 20 χρόνια (ή είστε νεαρής ηλικίας και δεν έχετε ασχοληθεί) το πακέτο του Warcraft 3 Reforged περιλαμβάνει όλα τα campaigns του παιχνιδιού, και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σας προτείναμε να το αγοράσετε για να πάρετε ένα ουσιαστικό και συνάμα διασκεδαστικό μάθημα gaming ιστορίας μέσω ενός δελεαστικού remaster. Θα μείνουμε αποκλειστικά στις αλλαγές που έκανε ή δεν έκανε το παιχνίδι, γιατί, όπως προείπαμε, πίσω από το γενικό χαμό υπάρχει ακόμα ένα all-time classic παιχνίδι, με επανασχεδιασμένα μοντέλα χαρακτήρων (όμορφα μεν, αλλα τίποτα σπουδαίο για το 2020) που έχει την αξία του παρόλες τις αστοχίες της εταιρίας, και πραγματικά με στεναχώρια θα πρέπει να το αγνοήσουμε στο παρόν κείμενο για να εξετάσουμε την αξία του reforged….ως reforged.

Κάτι είχαμε ψυλλιαστεί για το επερχόμενο φέσι, μιας και τα νέα του θαλερού αυτού project την τελευταία διετία είχαν μειωθεί, ενώ σε δηλώσεις στα «πλαϊνά» τραπέζια της Blizzcon, οι αρχικές φανφάρες και μεγαλοστομίες έδωσαν σταδιακά τη θέση τους σε πιο συγκαταβατικές και μαζεμένες οπτικές, δείγμα που από την εμπειρία μας, σε έναν τομέα που η συντήρηση του hype είναι το Α και το Ω, δεν κομίζει καλά μαντάτα.

Warcraft 3 Reforged review image 01

Κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο στοίχημα του Reforged ήταν ο επανασχεδιασμός των campaigns και η ευθυγράμμιση του lore με αυτό του μεγάλου ξαδελφού, του κυριαρχικού World Of Warcraft. Καλές ή κακές οι αλλαγές, εδώ θα ήμασταν -με όση γνώση έχουμε επάνω στην ιστορία των παιχνιδιών- να τις κρίνουμε και να αποφασίσουμε αν τελικά αυτή ή αλλαγή θα είχε θετικό πρόσημο ή, εν τέλει, θα χαλούσε την εμπειρία. Θα ήταν ο πρώτος και κύριος λόγος να επιστρέψουμε στα campaigns του παιχνιδιού και να τα δούμε από μια καινούρια σκοπιά, σε στοίχιση με το ήδη αλλαγμένο lore. Εδώ θα κρίναμε τη μαστοριά των παραμυθάδων και την ικανότητά τους να πλάσουν κάτι φρέσκο και ενδιαφέρον.

Εντούτοις, με τη γελοία κατά τη γνώμη μας δικαιολογία πως οι αλλαγές προκάλεσαν την οργή των basement dwellers φανατικών, «πιουριστών» της σειράς, μείναμε με το ίδιο φαΐ, που ούτε καν μπήκαν στο κόπο να το ξαναζεστάνουν. Ας είχανε και τα δύο, τι διάολο πληρώνεις με τα 30 ευρώ; Αφού ακόμα υπάρχει η δυνατότητα του παλιού skin, όταν παίζεις, ας υπήρχε η επιλογή να επαναλάβεις το campaign με το παλιό lore για διακοσιοστή φορά (έλεος όμως) και ταυτόχρονα να προσφέρεται και το νεωτεριστικό campaign για να απολαύσουμε τις όποιες αλλαγές. Είναι κάτι που θέλει μεράκι, και επειδή το μεράκι δεν είναι τσάμπα, θέλει χρήμα, χρόνο και θάρρος, μείναμε στα ίδια. Οι όποιες επουσιώδεις αλλαγές (π.χ. Culling της Straholme) σε διαλόγους και ιστορία, που δε ντρέπονται να τις υπερ-τονίζουν κιόλας, είναι ελάχιστες και δείχνει πόσο λίγο τελικά αγάπησε αυτό το project το πρώην «χρυσό παιδί» της βιομηχανίας.

Warcraft 3 Reforged review image 06

Οι δε υποσχέσεις για αλλαγή στη σκηνοθεσία των cutscenes (για τις οποίες είχαμε και έτοιμο δείγμα), και τη δομή χαρτών, έμειναν στο «τίποτα και καθόλου», προσθέτοντας μία ακόμα πέτρα σε αυτό τον τύμβο προχειρότητας και τεμπελιάς που λέγεται Warcraft 3 Reforged. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Μιλάμε για έναν κολοσσό δισεκατομμυρίων, που μένει ικανοποιημένος κοστολογώντας την προσπάθειά του σαν να είναι πλήρης, επειδή έκανε upscale τα cinematics και έβαλε καινούρια μοντέλα και animations επιπέδου 2010 (των οποίων η αισθητική αξία είναι υποκειμενική, αλλά ας πούμε πως, αντικειμενικά, βελτιώνουν οπτικά το παιχνίδι). Το flow πάντως του παιχνιδιού (animations και frame rate και το πώς δένουν σαν αίσθηση αυτά) δεν είναι αεράτο και σίγουρα δεν δίνει την εικόνα μοντέρνου remaster, ενώ και το contrast των χρωμάτων και η ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος δε μας έκατσε καλά στο μάτι.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα indie studio, που ξέμεινε από πόρους και εργατικό δυναμικό. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αλλάξουν το User Interface. Το UI που ήταν κακό τότε, και τώρα φαντάζει απαράδεκτο, παρωχημένο, δύσχρηστο, ενώ συνεχίζει να πιάνει ακόμα πολύ από το ζωτικό χώρο της οθόνης μας. Ξυπνάς ένα πρωί, όντας ένας από αυτούς που ενεργά στηρίζουν το παιχνίδι, και 17 χρόνια, είτε μέσω του Online είτε μέσω των άπειρων και εξαιρετικών custom campaigns, και βλέπεις να ενώνονται εις «σάρκα μίαν» τα clients, να κατεβαίνουν 30 GB δεδομένων που ποτέ δε ζήτησες, να εξαφανίζονται τα automated tournaments, το offline gaming, οι custom campaigns, τα competitive ladders, οι clans και το Lan gaming, και μένεις παγωτό.

Warcraft 3 Reforged review image 03

Δεχόμαστε πως κάποια πράγματα θα διορθωθούν με μελλοντικά patches, αλλά βλέπουμε και μια αντίφαση. Από τη μία «σεβάστηκες» τους σκληροπυρηνικούς που δεν ήθελαν ραγδαίες αλλαγές, αλλά από την άλλη τους έφτυσες κατάμουτρα, κόβοντάς τους -έστω και προσωρινά- θεμελιώδη στοιχεία που κρατούν ζεστή και ζωντανή την κοινότητα. Να πούμε την αλήθεια, ουδόλως μας απασχολεί αν φτιαχτεί μελλοντικά αυτό. Ήταν «ιερή» τους υποχρέωση να μη πειράξουν τη gameplay «καρδιά και ψυχή» του παιχνιδιού, και να προκαλέσουν αυτόν τον πανικό και αυτή τη σύγχυση. Το πετάς το ξεγυρισμένο 0 στο Metacritic ως user ή δε το πετάς; Τελικά νοιάζεται καθόλου η Blizzard για την εικόνα της; Γιατί έφερε αλλαγές που κανένας δεν ζήτησε; Η απορία μας είναι ειλικρινής, και το μπάχαλο που ακολούθησε, νοτισμένο με μπόλικη nerd rage, είναι από τις λίγες φορές που είναι απολύτως δικαιολογημένο. «Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο» σχολίασε «διαβρωτικά» και σιβυλλικά μια γνωστή φωνή την προηγούμενη εβδομάδα στο Webcast, και πραγματικά ταιριάζει γάντι.

Και φτάνουμε στο διαβόητο EULA, που δίνει και το τελευταίο ράπισμα απαξίωσης στους content creators (θυμίζουμε πως αυτοί, με τον κόπο τους, είναι που στηρίζουν αφιλοκερδώς το οικοδόμημα του Warcraft 3 εδώ και χρόνια) λέγοντας, μέσες-άκρες, στα κορόιδα να δημιουργήσουν αμισθί και χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία απαίτηση (οικονομική και ηθική φανταζόμαστε) το εκμαγείο για την επόμενη μεγάλη «μπίζνα», «όπερ εστί μεθερμηνευόμενον» το επόμενο DOTA. Καταλαβαίνουμε, πόνεσε πολύ η χασούρα «απιθανοεκατομμύριων» από τη Valve, και νομικά στέκει στα πλαίσια προστασίας των επενδυτών της, αλλα λίγο τακτ και λίγη αυτοσυγκράτηση θα βοηθούσε την εικόνα της εταιρίας. Δεν είμαστε νομικοί, αλλά αντιλαμβανόμαστε την τεράστια διαφορά μεταξύ της εξ ολοκλήρου και πλήρους κυριότητας και ιδιοκτησίας που αξιώνει η Blizzard, σε σχέση με το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης π.χ. της Bethesda. Ο μέσος χρήστης δεν θα επηρεαστεί, αφού τα Mods θα είναι διαθέσιμα, με τις δυνατότητες καινούριου editor κιόλας, αλλά η στυγνή και κυνική αυτή στάση μπήγει ακόμα βαθύτερα το μαχαίρι στις σχέσεις του κόσμου με την εταιρία.

Warcraft 3 Reforged review image 09

Έχουμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε πως όλος αυτός ο μηχανισμός πίσω από το Reforged στήθηκε με το βλέμμα στραμμένο στη δυνητική εκμετάλλευση μιας τέτοιας ευκαιρίας, τύπου DOTA, και για αυτό δεν παρουσιάστηκε όπως εν τέλει είναι, δηλαδή ένα glorified remastered. Το οποίο αν έμενε σε αυτό, με μία λογική τιμή στα 10-15 ευρώ και μία λιγότερη εχθρική EULA, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Η Blizzard πηγαίνει στον αυτόματο, από γκάφα σε γκάφα, και στρέφεται εναντίον της νοοτροπίας και του υπόβαθρου της gaming βάσης της, βρίσκοντας διαρκώς τρόπους να την εξοργίζει. Απλώς, όταν περνάς από τα επικοινωνιακά στραβοπατήματα, στα πιο χειροπιαστά, η κατάσταση μπορεί να γίνει και μη αναστρέψιμος.

Η βαθμολογία είναι, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική γιατί, όπως αναφέραμε πιο πάνω, το μνημειώδες παιχνίδι υπάρχει ακόμα, οπτικά αναβαθμισμένο, και φυσικά ακόμα αξίζει από μονο του, ακόμα και να έχει πνιγεί στο κακό αίμα από τον δημιουργό του.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Το Warcraft 3 υπάρχει ακόμα.
  • Μπορεί να δούμε όμορφες custom αποστολές με τον καινούριο editor.

Αρνητικά

  • Ελάχιστες αλλαγές σε lore, campaign διάλογους και η αθέτηση των υποσχέσεων.
  • UI ίδιο και απαράδεκτο.
  • Η greedy και δεσποτική λογική πίσω από το EULA.
  • Η προσβλητική συμπεριφορά στους παλιούς χρήστες.

Βαθμολογία

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος βρέθηκε μπροστά σε ένα Intel 286, κάποτε παλιά, τα «διλλήματα» για την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έπαψαν να υπάρχουν. Εκεί που ο περίγυρός του έβλεπε ένα εργαλείο δουλειάς «για το μέλλον», ο Νίκος έβλεπε μια παιχνιδομηχανή! Από τότε έως σήμερα συνεχίζει να είναι αμετανόητος PC Gamer, «λιώνοντας» ταυτόχρονα και τις διάφορες κονσόλες που περνούσαν και περνάνε κατά καιρούς από τα χέρια του!! Παράλληλα έχει εξίσου μεγάλη αδυναμία για τη Μέταλ μουσική, τον αθλητισμό και την τελευταία πενταετία για τις ξένες τηλεοπτικές σειρές.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.
Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Ακυρώθηκε η ανάπτυξη για το Among Us 2
Με την ομάδα να επικεντρώνεται στο αρχικό παιχνίδι.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Ενώ η Capcom εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς του στα Xbox One και PS4.
Τα Metal Gear και Metal Gear Solid 1 & 2 έγιναν διαθέσιμα σε PC
Μαζί με ένα πακέτο από περισσότερα retro παιχνίδια της Konami.
Νέο trailer για το The Medium
Με στοιχεία για την πρωταγωνίστρια και όχι μόνο.
Το Football Manager 2021 έρχεται και στις κονσόλες
Μια επιστροφή από τα παλιά.
Διαθέσιμο το τελευταίο μεγάλο update για το Left 4 Dead 2
"Δημιουργήθηκε από την κοινότητα, για την κοινότητα".
Το RuneScape έρχεται στο Steam
Με το πέρας είκοσι χρόνων από την κυκλοφορία του.
Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (11)

This comment was minimized by the moderator on the site

Πριν διαβάσω το άρθρο ήθελα να σε ρωτήσω ποιές είναι οι διαφορές με το Starcraft Remastered αλλά με κάλυψες Νίκο! Άλλωστε αν θυμάμαι καλά το Starcraft (που πάντα το προτιμούσα από το Warcraft) ήταν και φτηνότερο (νομίζω στα 15 το είχα πάρει ή και λιγότερο με προσφορά; )

This comment was minimized by the moderator on the site

- Είχε 15 αλλά μετά πρέπει να έπεσε γύρω στο 8€

Κι εγώ προτιμάω σίγουρα το Starcraft, αν και το Warcraft 3 παραμένει ένα από τα καλύτερα Strategy games - με έμφαση βέβαια στον ήρωα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Pc master θυμάμαι το είχε κράξει λίγο αυτός που είχε κάνει το review (για την έμφαση παικτικά στον ήρωα λόγω της δύναμής του) και δεν είχε πάρει την ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία που πιθανώς να άξιζε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο μα πόσο γελοίοι; Τόσο δύσκολο τους ήταν να φτιάξουν ένα remaster της προκοπής; Πάντως, είναι ένα από τα ανεξήγητα της gaming σταδιοδρομίας μου το ότι δεν έχω ολοκληρώσει καμία campaign από τον συγκεκριμένο τίτλο. Ίσα που το είχα τσεκάρει κάποτε σε ένα net cafe.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κρίμα. 'Εχει περάσει μια αιωνιότητα και μια μέρα από τότε που το είχα παίξει και με έψηνε πολύ ένα νέο πέρασμα με ανανεωμένα γραφικά.
Off I go, then!

This comment was minimized by the moderator on the site

Νομιζω το 5αρι ειναι ενα πολυ επιεικης βαθμος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Λίγες εταιρίες πλέον σέβονται πραγματικά όσους έχουν πραγματικά αγαπήσει και στηρίξει τα παιχνίδια τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

" είναι αυτό που χρώσταγε η Blizzard στο τοτέμ των RTS, στον πατέρα των MOBA, στον γκουρού της custom εμπειρίας, στον γεννήτορα του μεγαλύτερου MMO."

Πλωμαριτέλη το τερμάτισες. Είσαι και εσύ απο τους fan τις παλιας ορθοδοξης blizzard;

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί ρε το λες αυτό? Εντάξει μέσα στην υπερβόλη της χρήσης των λέξεων, τίποτα από ολα αυτά δεν ειναι ψέμα. Πάντως αν θεωρείς πως είμαι φανποϊς, ούτε καν

This comment was minimized by the moderator on the site

Και πολύ του έβαλες Νίκο, 30 πεταμένα ευρώ είναι το συγκεκριμένο. Πιστεύω πάντως οτι τα ίδια θα κάνουν και στους επόμενους τίτλους που ακολουθούν, δεν θα τα σεβαστούνε όση ιστορία και να κουβαλάνε σαν παιχνίδια. Το diablo 3 δεν το είχανε σεβαστεί σε κανένα τομέα όταν είχε βγει, ιδίως το campaign του που ήταν πολύ βαρετό, το 4 "δείχνει" να επιστρέφει στις ρίζες του αλλά λίγα πράγματα περιμένω...

Και πολύ του έβαλες Νίκο, 30 πεταμένα ευρώ είναι το συγκεκριμένο. Πιστεύω πάντως οτι τα ίδια θα κάνουν και στους επόμενους τίτλους που ακολουθούν, δεν θα τα σεβαστούνε όση ιστορία και να κουβαλάνε σαν παιχνίδια. Το diablo 3 δεν το είχανε σεβαστεί σε κανένα τομέα όταν είχε βγει, ιδίως το campaign του που ήταν πολύ βαρετό, το 4 "δείχνει" να επιστρέφει στις ρίζες του αλλά λίγα πράγματα περιμένω πλέον, έχω πάρα πολλές αμφιβολίες για αυτή την εταιρεία...

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Κλασική εταιρική απληστία

There are no comments posted here yet