Δώσε πράμα στο λαό...

Κάθε φορά που ένας φίλος της σειράς Street Fighter γυρίζει σε αυτήν, νιώθει σα να επιστρέφει σε ένα γνώριμο, πολύ φιλικό, σπίτι. Μιας ηλικιωμένης θείας, ας πούμε. Τα περισσότερα πράγματα είναι όπως τα ήξερε: στη θέση τους, τοποθετημένα με λειτουργική ακρίβεια, δοκιμασμένη για δεκαετίες. Η “θεία” ξέρει πού πρέπει να βάλει το καθετί που χρειάζεται, και η πρακτικότητα, η ακρίβεια κι η αποτελεσματικότητα βρίσκονται δεδομένα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους. Όμως, που και που, θα προσθέσει μια άλλη διακόσμηση. Θα αλλάξει κάτι. Το σπίτι δεν είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο, αλλά πάντοτε αναγνωρίσιμο και - προπάντως - φιλικό.

Θα επρόκειτο, βέβαια, για μια πολύ... ιδιαίτερη θεία, αν σας ζητούσε κάθε φορά να πληρώσετε ένα Χ ποσό για να δείτε το καινούριο “σεμεδάκι” ή αν σας πρότεινε να τα πάρετε όλα μαζί για 25 ευρώ: όλα τα μπιχλιμπίδια και παράξενα παιχνιδάκια που θέλατε να περιεργαστείτε κατά καιρούς, όλα αυτά που καρτερούσατε να πειράξετε, αλλά δεν τολμούσατε να ζητήσετε. Κι αυτό επειδή το Street Fighter V δεν είναι η ηλικιωμένη θεία σας. Είναι ενδεχομένως το καλύτερο fighting game εκεί έξω, κι ήρθε να το αποδείξει με την πιο ολοκληρωμένη και πλήρη (μέχρι τώρα) μορφή του.

Street Fighter V Champion Edition review image 03

Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, όλα τα costumes (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και όλα τα stages.

Σαν όνομα, το Champion Edition δεν είναι κάτι καινούριο. Ούτε σαν θεσμός. Υπήρχε από το μακρινό Street Fighter II και το διαδέχθηκαν ένα σωρό άλλα. Είναι μάλλον η πρακτική της Capcom από... αρχαιοτάτων χρόνων να δίνει ενέσεις φρεσκάδας και περιεχομένου σε κάθε Street Fighter τέκνο της. Πλέον, ήρθε η ώρα και του V να δεχτεί μια τέτοια ενίσχυση. Αυτή τη φορά όμως λειτουργεί κάπως διαφορετικά: Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, όλα τα costumes (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και όλα τα stages. Αυτό, για τους αριθμολάτρεις, μεταφράζεται ως 40 χαρακτήρες, 34 πίστες και 200 κοστούμια. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο...

Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκτήσει κανείς αυτό το πακέτο. Η μία αφορά σε αυτούς που δεν κατέχουν άλλη έκδοση του Street Fighter V. Το αγοράζουν από οποιοδήποτε κατάστημα και αποκτούν την πιο πλήρη έκδοση του τίτλου. Δεδομένων του όγκου του περιεχομένου και της ποιότητας του gameplay, πρόκειται για την απόλυτη Value For Μoney εκδοχή, ιδανική για όσους κρατούσαν το παιχνίδι στο πίσω μέρος του μυαλού τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή ή ευκαιρία για να το αποκτήσουν. Το πακέτο είναι σχεδόν ασυναγώνιστο από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω.

Street Fighter V Champion Edition review image 02

Ο δεύτερος τρόπος είναι, φυσικά, μέσω του Upgrade Kit (όπως ονομάζεται) γι’ αυτούς που κατέχουν ήδη το παιχνίδι. Μέσω αυτού ξεκλειδώνονται άμεσα τα πάντα, και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο όπως και με την πρώτη περίπτωση. Αν, πάλι, δεν επιθυμεί κανείς την αγορά, το παιχνίδι θα αναβαθμιστεί δωρεάν στην τελευταία έκδοση, με όλες τις ρυθμίσεις και τις διορθώσεις που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς και με τη δυνατότητα για online παιχνίδι διαθέσιμη. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες μπορούν να αποκτηθούν με fight ή πραγματικό money κι απομένει στον gamer να επιλέξει πώς θα κινηθεί. Εδώ βέβαια υπάρχει μία μικρή παραδοχή: ενώ ο οnline κόσμος του παιχνιδιού παραμένει ανοικτός, οι αναμετρήσεις με χαρακτήρες που δεν έχουν ξεκλειδωθεί, δε θα είναι διαθέσιμες. Με άλλα λόγια, αν κάποιος παίζει online με τον Kage, για παράδειγμα, δε θα μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε, αν δεν έχετε αποκτήσει τον χαρακτήρα αυτόν με κάποιον τρόπο.

Μικρό μάλλον το κακό. Όλο το υπόλοιπο παιχνίδι είναι εδώ: τεράστιο online community με αντιπάλους για όλα τα γούστα. Άπειρο, πλέον, offline περιεχόμενο με story, character story, arcade battle, extra battle, challenges, survival και πάει λέγοντας... Επιπλέον όλων, φυσικά, ο ίδιος ο πυρήνας του παιχνιδιού: το σύστημα μάχης, ζυμωμένο στην εντέλεια κι εμπλουτισμένο με λεπτομερέστατες ρυθμίσεις στο balance, ώστε να παράγουν το πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Η Champion Edition έρχεται να προσθέσει κάτι ακόμα κι εδώ, γεγονός παράξενο, καθώς έμοιαζε ότι η τελική μορφή του gameplay είχε ήδη σταθεροποιηθεί.

Street Fighter V Champion Edition review image 04

Επιπλέον όλων, φυσικά, ο ίδιος ο πυρήνας του παιχνιδιού: το σύστημα μάχης, ζυμωμένο στην εντέλεια κι εμπλουτισμένο με λεπτομερέστατες ρυθμίσεις στο balance.

Η αλλαγή έχει να κάνει με την προσθήκη δεύτερου V-Skill, γεγονός που εμπλουτίζει την ποικιλία στο gameplay και κάνει ακόμα πιο ξεχωριστές τις fighting ταυτότητες των μαχητών. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για πιο ουσιαστική προσθήκη από ένα, για παράδειγμα, επιπλέον Critical Art, καθώς το αποτέλεσμα ενός V-Skill επηρεάζει τη μάχη σε μεγαλύτερο βάθος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας περισσότερες τακτικές προσεγγίσεις καθώς και ανατροπές της έκβασης αυτής.

Αυτό που δεν αλλάζει (και καλά κάνει), είναι ότι όλοι οι χαρακτήρες και τα επίπεδα έχουν φτιαχτεί με αριστουργηματική έμπνευση και επιμονή στη λεπτομέρεια. Βλέποντας κανείς τον σχεδιασμό του Gill ή του G, κάνει αυτομάτως αναγωγές και συγκρίσεις όχι μόνο με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, αλλά και με άμεσα ανταγωνιστικούς τίτλους. Οι δε πίστες είναι χάρμα ιδέσθαι, με φανταστικές λεπτομέρειες και πλήθος από easter eggs και μικρο-συμβάντα, που θα έκλεβαν την παράσταση αν αυτή δεν ήταν ήδη αφιερωμένη στις φρενήρεις μάχες επί της οθόνης. Μην ξεχνάμε φυσικά και το επίπεδο Dojo, που επιτρέπει και κάποιας μορφής customization, γεγονός που αποτελεί ενδεχομένως καινοτομία στο χώρο.

Street Fighter V Champion Edition review image 05

Βλέποντας το Street Fighter V: Champion Edition καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει αλλάξει ένα παιχνίδι από τη μέρα που πρωτοκυκλοφόρησε, περίπου τέσσερα χρόνια πριν, μέχρι σήμερα. Οι 16 χαρακτήρες γίνανε 40. Το πενιχρό offline content έγινε ασυναγώνιστα πλούσιο. Το εξ αρχής δυνατό online διατήρησε -αν δεν παραδεχτούμε ότι αύξησε- το επίπεδό του, και το community, φυσικά, θέριεψε.

Όποιος γνωρίσει το παιχνίδι μέσω αυτού του πακέτου θα δυσκολευτεί να βρει εκεί έξω κάτι που να το ανταγωνίζεται, ενώ όσοι έχουν τον αρχικό τίτλο ήδη και αναβαθμίσουν με upgrade kit, θα πρέπει γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με την πληρέστατη, απόλυτη, κορυφαία και πιο απολαυστική έκδοση ενός από τα μεγαλύτερα fighting games ολόκληρης της γενιάς.

To Street Fighter V: Champion Edition κυκλοφορεί από τις 14/2 σε PS4 και PC. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ένα "must" για κάθε φίλο του είδους.

Αρνητικά

  • Πλέον, τίποτα.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Vampire: The Masquerade - Shadows of New York - Review
Επιστροφή στις σκιές του World of Darkness.
Πληροφορίες για το Spider-Man Remastered [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]
Με βελτιώσεις εφάμιλλες του Miles Morales η μετάβαση του Spider-Man στο PS5.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Και στο Xbox Series X το Quantum Error
Ένα "cosmic horror" shooter πρώτου προσώπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Λοιπόν οσα review και να γίνουν για αυτό το πράγμα που σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους παίρνουν καλύτερα season pass και δεν γίνονται review δεν γίνεται να κρυβόμαστε πίσω απο τις αδυναμίες και τις νοσταλγιες ενός reviewer..το παιχνίδι μετά απο 4 χρόνια συνεχίζει να έχει το χειρότερο ονλαιν με όλο τον ανταγωνισμό και ειδικά τώρα που υπάρχει gap apo pc se ps4.... συνεχίζει να έχει ακόμα...

Λοιπόν οσα review και να γίνουν για αυτό το πράγμα που σε σχέση με άλλα παιχνίδια του είδους παίρνουν καλύτερα season pass και δεν γίνονται review δεν γίνεται να κρυβόμαστε πίσω απο τις αδυναμίες και τις νοσταλγιες ενός reviewer..το παιχνίδι μετά απο 4 χρόνια συνεχίζει να έχει το χειρότερο ονλαιν με όλο τον ανταγωνισμό και ειδικά τώρα που υπάρχει gap apo pc se ps4.... συνεχίζει να έχει ακόμα και τώρα λιγότερο υλικό απο τους ανταγωνιστές και για να φτάσεις στο ωραίο του gameplay συνεχίζεις να ξεκινάς απο το χειρότερο menu ever που δεν έχει καμία αίσθηση μάχης δρόμου....το street fighter είναι μάχη δρόμου.... επίσης συνεχίζουμε να βλέπουμε αυτά τα fight money και τα κοστούμια που δεν είναι καθόλου προσιτά.....το γεγονός είναι ένα ούτε καν οι μεγαλύτεροι και διασημότεροι παίχτες δεν έχουν προτίμηση ως προς το παιχνίδι και στα περισσότερα τουρνουά ουσιαστικά βλέπουμε να γίνεται καταναγκαστικό έργο.... ακόμα και το διάσημο input lag απο την αρχική αρχική έκδοση δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα... πρέπει να γίνει σκληρή κριτική όχι επειδή το λέω εγώ αλλα επειδή η καπκομ και Σόνυ πρέπει να βάλουν το παιχνίδι στο σωστό δρόμο.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

κρίμα που χρειάστηκαν 4 χρόνια για να γίνει ολοκληρωμένο το πακετο.
περασα καλα με τους μηχανισμούς του δε λεω, αλλά η αθλια κυκλοφορία του με μισό παιχνιδι αλλα κ η απαραδεκτη τιμολογιακή πολιτική του, μου το κατεστρεψαν.
κ νομιζω οτι οι πωλήσεις κ το χαμηλο ενδιαφερον του κοινού εριξαν καλο χαστουκι στην Capcom. Ηταν και αυτο δειγμα της κακιστης καταστασης που ηταν η εταιρια πριν 5-6 χρόνια....

κρίμα που χρειάστηκαν 4 χρόνια για να γίνει ολοκληρωμένο το πακετο.
περασα καλα με τους μηχανισμούς του δε λεω, αλλά η αθλια κυκλοφορία του με μισό παιχνιδι αλλα κ η απαραδεκτη τιμολογιακή πολιτική του, μου το κατεστρεψαν.
κ νομιζω οτι οι πωλήσεις κ το χαμηλο ενδιαφερον του κοινού εριξαν καλο χαστουκι στην Capcom. Ηταν και αυτο δειγμα της κακιστης καταστασης που ηταν η εταιρια πριν 5-6 χρόνια. Τωρα τελευταία δείχνει να κανει πολλές καλές κινήσεις οπότε θέλω να ελπίζω οτι οταν με το καλο βγαλει SFVI, θα γίνει με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Διάβασε περισσότερα
There are no comments posted here yet