Mega deal...

Κάποτε, τα platform games ήταν ένας από τους standard τρόπους να παίξουμε μια “περιπέτεια”. Παλιά, όταν ο gaming κόσμος ήταν ακόμα δισδιάστατος. Υπήρχε το σενάριο, κάποια πλοκή κι από εκεί και πέρα ο ήρωας/ χαρακτήρας έτρεχε, πηδούσε και χτυπούσε προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του. Τα χρόνια πέρασαν, το gaming άλλαξε και τα platform games έμειναν στη συνείδηση των παικτών ως εναλλακτικός - κι ολίγον τι - εκκεντρικός τρόπος παιχνιδιού. Σε ποιον, άλλωστε, να έμοιαζε φυσιολογικό το τρέχα, πήδα, σκαρφάλωνε σε πλατφόρμες που αιωρούνταν στη μέση του πουθενά; Όμως κάτι τέτοιο δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, καθώς πάμπολλοι τίτλοι του είδους αποδίδουν εξαιρετικά σε fun και ποιότητα.

Όπως για παράδειγμα η σειρά Mega Man. Παλαιότατη, με βαθύτατο lore, επική δυσκολία και θρυλικό πρωταγωνιστή. Μια σειρά-διαμάντι που άφησε το δικό της στίγμα σε κάθε εποχή και σε οποια σχεδόν πλατφόρμα κυκλοφόρησε. Εξαίρεση δε θα μπορούσαν να αποτελούν τα Mega Man Zero και ZX, που κυκλοφόρησαν σε Gameboy Advance και Nintendo DS αντίστοιχα. Ό,τι ειπώθηκε παραπάνω ισχύει και για αυτές τις κυκλοφορίες - και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Ίσως επειδή κυκλοφόρησαν μόνο σε handheld να μην έγιναν και τόσο γνωστά στο υπόλοιπο κοινό, όμως η κατάσταση αυτή επιτέλους θα αλλάξει.

mega man zx z legacy collection image 02

H ιστορία κάνει έναν όμορφο κύκλο, δοσμένο σε όμορφη Manga μορφή με όρους και δράμα που θα ταίριαζαν και στις πιο επιτυχημένες παραγωγές του είδους.

Η Megaman Zero/ ZX Legacy Collection κυκλοφορεί για όλες σχεδόν τις γνωστές πλατφόρμες και δίνει την ευκαιρία σε όλους, πλέον, να γνωρίσουν το σπουδαίο αυτό κεφάλαιο της μεγάλης σειράς - και όταν μιλάμε για ευκαιρία, το εννοούμε. Γιατί το πρώτο πράγμα που θα απασχολήσει όποιον σκεφτεί σοβαρά την απόκτηση της συλλογής είναι το κατά πόσο αυτή θα “παίζεται” σήμερα. Τόσο από άποψης gameplay μηχανισμών όσο και από πλευράς της μνημειώδους δυσκολίας, που κάποτε θεωρούνταν φυσιολογική, δεδομένη κι ίσως επιβεβλημένη.

Αυτό το δεύτερο μπορεί πολύ εύκολα να απαντηθεί. Στο παιχνίδι έχουν προστεθεί διάφορα modes που ευνοούν την προσέγγιση από άτομα που έχουν ξεχάσει τα δεδομένα του άλλοτε, από νέους gamers, ή πολύ απλά από αυτούς που έχουν πλέον πολύ ευαίσθητα εγκεφαλικά αγγεία. Υπάρχει, για παράδειγμα, το save-assist, που επιτρέπει την τοποθέτηση προσωρινών save points στη διάρκεια ενός επιπέδου, κάτι σαν checkpoints δηλαδή, ώστε όταν ο παίκτης χάσει, να μην ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Αυτό δουλεύει εξαιρετικά στα boss battles. Υπάρχει, όμως και το casual mode! Ναι φίλε μεσήλικα, που η υπομονή σου έχει προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με αυτό ενός γυάλινου σφυριού! Σε αυτό το mode τα insta-kills έχουν μειωθεί δραστικά, η αντοχή του ήρωα είναι σημαντικά αυξημένη, καθώς επίσης και η ζημιά που ασκεί. Είναι το ιδανικό mode για να απολαύσει κανείς την ιστορία πίσω από τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

mega man zx z legacy collection image 3

Ποια είναι αυτή; Στην περίπτωση του Zero, τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα έναν αιώνα μετά το τέλος του Megaman Χ. H ανθρωπότητα δοκιμάζεται από έναν σφοδρό πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και Reploids, με τα τελευταία να αποτελούν ανθρωποειδή ρομπότ βασισμένα στο σχέδιο του Megaman X. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς εμφανίζεται ο θρυλικός Megaman Zero και αναλαμβάνει δράση προκειμένου να φέρει τον πόλεμο στο τέλος του. Η πλοκή έχει εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα, οι διάλογοι είναι σπαρτιάτικοι (και unskippable) και η περιπλάνηση στις εκάστοτε rebel bases είναι αρκετά διασκεδαστική και χαλαρωτική. Τα παραπάνω αποτελούν κοινό πλαίσιο στα τέσσερα Zero παιχνίδια. 

Στο δε ZX, το άλμα στο μέλλον είναι πολύ μεγαλύτερο. Πηγαίνουμε πλέον στον 26ο αιώνα, όπου Reploids και άνθρωποι μοιράζονται ειρηνικά τον πλανήτη. Φυσικά κάτι θα έπρεπε να πάει στραβά κι αυτό “προσωποποιείται” από την επανεμφάνιση των Mavericks. Με αυτόν τον τρόπο η ιστορία κάνει έναν όμορφο κύκλο, δοσμένο σε όμορφη Manga μορφή με όρους και δράμα που θα ταίριαζαν και στις πιο επιτυχημένες παραγωγές του είδους. Είπαμε ότι αυτό μπορείτε να το απολαύσετε πιο εύκολα στο casual mode. Δε σημαίνει ότι το normal δεν παίζεται, απλά ότι για τα σημερινά δεδομένα το casual είναι πιο ισορροπημένο για αυτούς που αναζητούν μια πιο... σεναριακή εμπειρία.

mega man zx z legacy collection image 1

Στο πακέτο υπάρχουν διάφορα φίλτρα απεικόνισης του παιχνιδιού, από το πλέον "pixelιασμένο", στο smooth που επιλέχθηκε για να είναι εύπεπτο το περιεχόμενο σήμερα.

Ας δούμε όμως και το πρώτο ερώτημα. Αν οι μηχανισμοί του gameplay, δηλαδή, ταιριάζουν στο σήμερα. Εδώ η απάντηση είναι διττή: Οι φίλοι της σειράς θα αναγνωρίσουν άμεσα τον πυρήνα του παιχνιδιού, θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους και η νοσταλγία που θα τους πλημμυρίσει θα γεμίσει τα κενά που άφησαν πίσω τους τα δεκαοχτώ χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού του πακέτου. Όσοι όμως δεν έχουν πρότερη εμπειρία, θα δυσκολευτούν. Τα κοφτά άλματα, το “παλιό” collision detection, το έντονο trial and error πιθανόν να καταστήσουν το παιχνίδι κάπως… εχθρικό. Ειδικά στο normal mode. Αυτό δε σημαίνει ότι δε συνηθίζεται, προϊόντος χρόνου, απλά ότι θα φανεί ότι είναι εκτός εποχής. Χωρίς κάτι να προσφέρει στο είδος σήμερα.

Σε άλλα θέματα, στο πακέτο υπάρχουν διάφορα φίλτρα απεικόνισης του παιχνιδιού, από το πλέον pixelιασμένο, στο smooth που επιλέχθηκε για να είναι εύπεπτο το περιεχόμενο σήμερα. Υπάρχει και φίλτρο τύπου GameBoy Advance ,ώστε να πληγούν οι συγκεκριμένες χορδές νοσταλγίας. Σε κάθε περίπτωση όμως ο σχεδιασμός των backgrounds (ειδικά στα δύο παιχνίδια του ZX) είναι εξαιρετικός, οι χαρακτήρες πανέμορφοι και τα χρώματα... όπως μας άρεσαν κάποτε. Στον οπτικό δηλαδή τομέα, η χρυσή τομή μεταξύ της αναβίωσης του παλιού και της συμβατότητας με το σήμερα είναι απολύτως επιτυχημένη.

mega man zx z legacy collection image 4

Η μουσική επένδυση του παιχνιδιού είναι όχι απλά πιστότατη στο παλιό και έξοχα εκτελεσμένη, αλλά ενισχύεται και σε μεγάλο βαθμό κι από τα πάμπολλα soundtracks που στελεχώνουν το πλουσιότατο extra content του παιχνιδιού. Μαζί με αυτά, υπάρχει πάρα πολύ artwork και wallpapers, όλα σε High Resolution και με ιδιαίτερη ομορφιά. Υπάρχουν επίσης και κάποιες bonus cards (περίπου 100 στον αριθμό) που επηρεάζουν μάλιστα έμμεσα το ίδιο το παιχνίδι. Ενεργοποιώντας κάποιες από αυτές μπορείτε να εμφανίσετε κάποια διακοσμητικά στοιχεία σε κάποια σημεία του παιχνιδιού. Αν μη τι άλλο, μια ενδιαφέρουσα προσθήκη. Τέλος, υπάρχει και το Z-Chaser mode, που αποτελεί ένα... online competitive speedrun. Παίζετε δηλαδή ενάντια στον χρόνο και σε κάποια ghosts πραγματικών παικτών, προκειμένου να προσθέσετε το δικό σας όνομα στα online leaderboards του παιχνιδιού.

Η συλλογή Megaman Zero/ ZX αποτελεί ένα must για τους φίλους της σειράς γενικότερα και των συγκεκριμένων παιχνιδιών ειδικότερα. Περιέχει αυτούσια όλα τα παιχνίδια, μεταφέροντας το gameplay, τους κανόνες και τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, μαζί με πλούσιο και ποιοτικό έξτρα περιεχόμενο. Είναι επίσης και μία καλή ευκαιρία για όσους δεν γνώρισαν τους συγκεκριμένους τίτλους - ή τη σειρά γενικότερα - να το κάνουν τώρα. Με έξι παιχνίδια στο πακέτο, αλλά και τα save-assist και casual mode να τους βοηθήσουν στα πρώτα τους βήματα, θα έχουν να παραπονεθούν μόνο για το παλαιακό gameplay.

Η Mega Man Zero/ ZX Legacy Collection κυκλοφορεί για PS4, PC, Switch και Xbox One από τις 25/2. Το review βασίστηκε στην έκδοση για PC.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Πιστή μεταφορά των παιχνιδιών.
  • Πλούσιο περιεχόμενο.
  • Μηχανισμοί που θα βοηθήσουν την εισαγωγή νέων παικτών στη σειρά.
  • Ιδανικό για τους fans της σειράς.

Αρνητικά

  • Οι υπόλοιποι παίκτες ίσως ξενιστούν από ένα gameplay που μεσουρανούσε δύο δεκαετίες πριν, αλλά φαντάζει ξένο σήμερα.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έτοιμο το επόμενο expansion του Nioh 2
Με διάθεση στα μέσα Οκτωβρίου.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.
Δίχως αλλαγές η υποστήριξη για το The Elder Scrolls Online
Για κάθε πλατφόρμα διάθεσης, παρά τις εξελίξεις.
Vampire: The Masquerade - Shadows of New York - Review
Επιστροφή στις σκιές του World of Darkness.
Πληροφορίες για το Spider-Man Remastered [ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ]
Με βελτιώσεις εφάμιλλες του Miles Morales η μετάβαση του Spider-Man στο PS5.
Χωρίς demo η φετινή έκδοση του FIFA 21
Χάλασε μια παράδοση πολλών χρόνων.
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το Xbox Game Pass
Ξεπέρασε τους 15 εκ. συνδρομητές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αλέξανδρε είναι μόνο digital;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν δεν κάνω λάθος, μόνο digital είναι διαθέσιμη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπάρχει και physical αλλά είναι αρκετά δύκολο να την βρεις.
Την είδα στο Store της Capcom για λίγο και μετά εξαφανίστηκε.

Κυριολεκτικά θα ψάχνεις για διαμάντια.
Ό,τι βρεις στο ebay και θα είναι πανάκριβο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα αγαπημένα και σημαντικότερα παιχνίδια της βιομηχανίας.
Τα ήθελα πώς και πώς σε φυσική μορφή αλλά πλέον φαντάζει αδύνατον.

There are no comments posted here yet