Age of Decent Tie-ins.

Δεν θα σοκάρει κανέναν το γεγονός ότι το Dark Crystal: Age of Resistance Tactics αποτελεί ένα συνοδευτικό παιχνίδι της επιτυχημένης σειράς του Netflix, The Dark Crystal. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον, είναι η απόφαση της BonusXP να χρησιμοποιήσει όλως περιέργως την ιστορία του Dark Crystal σε ένα είδος που δεν φαινόταν ότι θα «κολλάει» ιδιαιτέρως, για να προσφέρει ένα μικρό turn-based strategy παιχνίδι. Ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα;

Αναμενόμενα, δεν πρόκειται για ένα πολύπτυχο παιχνίδι, και είναι αρκετά εύκολο να το χωρίσουμε σε δύο τμήματα, εκ των οποίων το πρώτο είναι το αρχικό υλικό στο οποίο και βασίζεται. Ο ιδιαίτερος fantasy κόσμος του Dark Crystal περιστρέφεται γύρω από τον αγώνα των «καλών» Gelflings απέναντι στους τυραννικούς, «κακούς» Skeksis. Το παιχνίδι, λοιπόν, δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει κάτι διαφορετικό, καθώς κυρίως λέει την ίδια ιστορία με μικρές παραλλαγές εδώ κι εκεί.

dark crystal age of resistance tactics 1

Η τοποθέτηση των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια της μάχης είναι το Α και το Ω σε κάθε turn-based strategy παιχνίδι, και ο κανόνας αυτός ισχύει και εδώ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει παρουσιαστεί, αφενός δεν θα ενθουσιάσει τους φίλους της σειράς, αφετέρου αφήνει εντελώς εκτός όλους όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά ώστε να μπορέσουν να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, αφού δεν γίνεται καθόλου ικανοποιητική επεξήγηση των όσων συμβαίνουν ή έχουν συμβεί. Γενικά, τα περί σεναρίου, αφήγησης και setting γενικότερα έχουν παραδοθεί με τέτοιο τρόπο, που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μόνο όσους έχουν ασχοληθεί με την αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά. Κυρίως όμως, δεν ξυπνάει και κανένα ενδιαφέρον σε νεοεισερχόμενους, ώστε να ασχοληθούν με το σύμπαν του Dark Crystal.

Το δεύτερο τμήμα είναι και αυτό που κρατάει όρθιο το παιχνίδι, και πρόκειται φυσικά για την υλοποίηση των Strategic turn-based μηχανισμών, οι οποίοι μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παικτών για περισσότερες από 15 ώρες. Γενικά, το στήσιμο, η προσβασιμότητα και ταυτόχρονα το βάθος του strategy κομματιού δεν θα απογοητεύσουν κανένα φίλο του είδους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εντυπωσιάζουν. Οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους Parties από χαρακτήρες της σειράς, των οποίων ο αριθμός και η ποικιλία είναι αρκετά ικανοποιητικοί.

dark crystal age of resistance tactics 2

Οι χαρακτήρες αυτοί έχουν ελευθερία στο customization τους και μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας, αλλάζοντας ρόλους, classes και abilities στην πορεία και κατά βούληση, ενώ δεν είναι απαραίτητο κάποιος χαρακτήρας να «παίζει» ανάλογα με το όπως συμπεριφέρεται στην τηλεοπτική σειρά. Το Age of Ρεσιστανψε Tactics είναι από αυτή την άποψη αρκετά γενναιόδωρο, καθώς προσπαθεί πάντα να διευκολύνει τους παίκτες είτε με τα προαναφερθέντα, είτε με την επιλογή Undo η οποία είναι απαραίτητη και έχει ιδιαίτερο βάρος όταν τα πράγματα πηγαίνουν πολύ στραβά.

Η τοποθέτηση των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια της μάχης είναι το Α και το Ω σε κάθε turn-based strategy παιχνίδι, και ο κανόνας αυτός ισχύει και εδώ, ενώ το πλεονέκτημα του... high ground δεν είναι αποκλειστικότητα του Obi-Wan Kenobi και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να δίνει bonus στις επιθέσεις. Γενικά, η δράση βελτιώνεται όσο προχωρά το παιχνίδι, και οι παίκτες σίγουρα θα ανακαλύπτουν στην πορεία synergies που δεν φαίνονταν αρχικά, αρκεί να υπάρχει η όρεξη για πειραματισμό ώστε να αποκαλυφθούν νέοι συνδυασμοί ανάμεσα στις classes.

dark crystal age of resistance tactics 3

Επίσης, οι αρένες έχουν καθεμία ξεχωριστό χαρακτήρα, ο οποίος πάντα επηρεάζει παικτικά το τι συμβαίνει, καθώς έχουν ιδιομορφίες και περιβαλλοντικούς κινδύνους οι οποίοι αναγκάζουν τους παίκτες να σκεφτούν δημιουργικά. Σε άλλες περιπτώσεις το επίπεδο του νερού ανεβαίνει, και έτσι προωθεί ανάλογες κινήσεις, αλλού υπάρχουν τοξικοί βάλτοι και αλλού θανατηφόρα πηγάδια, που σημαίνουν ότι δεν θα είναι όλα μέλι-γάλα για τους παίκτες, και οι ιδιομορφίες αυτές συνεχίζονται και γίνονται όλο και πιο δημιουργικές καθώς προχωράμε.

Πολύ συχνά, η χρήση των περιβαλλοντικών αυτών κινδύνων είναι το «κλειδί» στις μάχες. Είναι μια πολύ ευχάριστη πινελιά το ότι οι δημιουργοί έδωσαν τη δυνατότητα στο περιβάλλον να παίζει και αυτό ένα ρόλο στην εμπειρία, καθώς θα μπορούσαν άνετα να βασιστούν σε πιο εύκολη και μονοδιάστατη προσέγγιση της δράσης, της οποίας κοινωνοί θα ήταν αποκλειστικά οι χαρακτήρες. 

dark crystal age of resistance tactics 4

Οι χαρακτήρες έχουν ελευθερία στο customization τους και μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας, αλλάζοντας ρόλους, classes και abilities.

Ένα κομμάτι που πάσχει επίσης είναι η οπτικοακουστική παρουσίαση, όπως για παράδειγμα είναι τα λογικής free-to-play μενού (ίσως λόγω της προϋπηρεσίας της BonusXP), τα animations, τα γραφικά και η παντελής έλλειψη voice-overs, στοιχεία που αφαιρούν από την εμπειρία, και φανερώνουν πως όσο και να στέκει σαν δομή, πρόκειται για μια προσπάθεια με αισθητά περιορισμένο budget. Ταυτόχρονα, θυμίζει πως παραμένει ένα καλό strategy παιχνίδι, το οποίο θα μπορούσε άνετα να μην έχει καμία απολύτως σύνδεση με το σύμπαν  Dark Crystal, το οποίο δεν συνδέεται ποτέ πραγματικά με το είδος αυτό.

Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα αναζητήσουν πολλοί, αλλά παρά το περιορισμένο budget και την ταμπέλα του “Tie-in”, για αυτούς που είτε ψάχνουν ένα καλό turn-based παιχνίδι ή να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με το σύμπαν του Dark Crystal, το Age of Resistance Tactics αποτελεί μια τιμιότατη πρόταση.

Το The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics κυκλοφορεί για PS4, PC, Switch και Xbox One από τις 4/2. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για PC.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ορθή και ευχάριστη υλοποίηση των turn-based μηχανισμών.
  • Καλό περιεχόμενο και διάρκεια για τα λεφτά που ζητάει.
  • Γενναιόδωρο προς τους παίκτες και με μεγάλη ελευθερία στην προσέγγιση.

Αρνητικά

  • Η ιστορία και το setting αφορά αποκλειστικά τους φίλους της σειράς...
  • ...χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο για αυτούς επίσης.
  • Παρουσίαση χαμηλής ποιότητας και «Free-to-Play» αίσθηση.

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αλλαγή στην ημερομηνία κυκλοφορίας του Mafia: Definitive Edition
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, πλέον, η διάθεσή του.
Όλες οι ανακοινώσεις που είδαμε στο Nacon Connect
Vampire, νέα IP, επιστροφή του Test Drive, συνεργασίες κ.α.
F1 2020 - Review
Η F1 στην εποχή του Covid-19.
Το Neversong έρχεται στις κονσόλες
Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του στους υπολογιστές.
Έγιναν γνωστές οι car classes του DIRT 5
Από buggies και rally cross μέχρι trucks και σύγχρονα rally cars.
Ημερομηνία διάθεσης για το Maid of Sker
Μαζί με ένα ατμοσφαιρικό gameplay trailer του τίτλου.
Το Bake 'n Switch θα έρθει και στο PS4
Όπως αποκάλυψε η ομάδα ανάπτυξης.
Assassin's Creed Valhalla: Διέρρευσε gameplay video 30 λεπτών
Δείτε το πραγματικό gameplay του τίτλου.
Τον Αύγουστο η κυκλοφορία του Horizon Zero Dawn σε PC
Μία από τις πρώτες αποκλειστικότητες της Sony που μεταβαίνουν σε PC.
Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας "PlayStation Indies" από τη Sony
Μαζί με εννέα ολοκαίνουρια παιχνίδια indie.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet