Captain, we have a problem.

Star Souls image 1

To Star Souls είναι ένα 2D strategy/ sci-fi game στο οποίο αναλαμβάνουμε την ηγεσία του Vanguard fleet, ενός στόλου από διαστημόπλοια, σε μία περίοδο γαλαξιακού κατακλυσμού, με τα αστέρια να πεθαίνουν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ως κεντρική αποστολή έχουμε να εξερευνήσουμε πλανήτες και συστήματα ώστε να βρούμε το Transition, ένα πέρασμα που οδηγεί σε άλλους κόσμους.

Το gameplay είναι απλό: έχουμε στη διάθεσή μας τρία διαστημόπλοια, με το ένα από αυτά να είναι το επίκεντρο του στόλου, και το οποίο σε περίπτωση που καταστραφεί τότε πέφτουν και οι "τίτλοι τέλους", γεγονός που γίνεται αρκετά συχνά, αφού το Star Souls έχει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας σε κάποιες από τις μάχες, και ειδικά στα bosses του. Ευτυχώς, ο τίτλος της DrankiKets διαθέτει εξαιρετικό auto save σύστημα, που επιτρέπει στον παίκτη να κάνει load και πριν την μάχη, αλλά και από την αρχή του κάθε συστήματος.

Αναφέροντας τα συστήματα, το κάθε ένα διαθέτει πλανήτες σε προκαθορισμένες διαδρομές, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο στόλος, με τον τελευταίο να περιέχει ένα boss fight. Με κάθε νέο playthrough εμφανίζονται και καινούργιες αποστολές – πλανήτες, με τις κεντρικές να παραμένουν ίδιες, παροτρύνοντας τον παίκτη να ξαναπαίξει τον τίτλο. Όταν επισκεπτόμαστε τον κάθε πλανήτη, παρουσιάζονται διάλογοι, με μέλη του πληρώματος κυρίως, που δίνουν επιλογές στον παίκτη για το πώς θα αντιμετωπίσει την κάθε κατάσταση. Και εδώ συναντούμε ένα από τα πολλά θέματα του τίτλου, το σενάριο γενικότερα είναι αδιάφορο, η γραφή και οι διάλογοι προβληματικοί, με κάποιο περιεχόμενο που δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε τον τίτλο σε μικρότερες ηλικίες.

Η μάχη είναι τύπου real-time, και μπορούμε να κάνουμε pause για να δώσουμε εντολές ή fast forward για να επιταχύνουμε τον χρόνο, ενώ τα διαστημόπλοια, ανάλογα με την class στην οποία ανήκουν, μπορούν να κινηθούν με συγκεκριμένη ταχύτητα στον χώρο, ο οποίος είναι ένα grid αόρατων τετραγώνων. Οι μάχες χωρίζονται σε δύο είδη: καταστροφή εχθρικού στόλου ή επιβίωση μέχρι να τελειώσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε περιοχή με μετεωρίτες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να επισκευάσουμε και να αναβαθμίσουμε τα διαστημόπλοια ή να αγοράσουμε καινούργια στα shops που υπάρχουν σε κάθε σύστημα.

Όλα αυτά μπορεί θεωρητικά να ακούγονται καλά, στην πράξη όμως τα προβλήματα είναι αρκετά. Πέρα από το σενάριο και τους προβληματικούς διαλόγους που αναφέραμε, τα credits και parts που κερδίζουμε από τις μάχες είναι τόσα λίγα σε νούμερο, που, σε συνδυασμό με τη δυσκολία -ειδικά των boss fights, δημιουργούν μια συνταγή αποτυχίας για τον παίκτη, αφού καταλήγουμε στο τέλος να μην μπορούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους τομείς ή αναβαθμίσεις όταν επιστρέφουμε στο shop κάθε συστήματος.

Η κίνηση στα πεδία της μάχης είναι επίσης προβληματική, τα διαστημόπλοια έχουν μια τάση να διαλέγουν περίεργες διαδρομές όταν τους δίνουμε εντολές να πάνε κάπου, ενώ και η μάχη μπορεί να γίνει κουραστική, αφού πρέπει όλη την ώρα να επιλέγουμε τους εχθρικούς στόχους, ακόμα και αν είναι ακριβώς δίπλα μας. Και μιας και αναφέραμε τους εχθρούς, υπάρχουν μάχες στις οποίες απλά σηκώσαμε ψηλά τα χέρια, γιατί ειδικά τα bosses έχουν υπερβολικό range και δύναμη στα όπλα τους, ακόμα και στα πρώτα συστήματα.

Με διάρκεια από 3 μέχρι και 10 ώρες (ανάλογα με το πόσο γρήγορα προχωράει ο κάθε παίκτης), και με δεδομένα τα προβλήματα αλλά και τη δυσκολία που έχει ο τίτλος, δύσκολα θα μπορούσαμε να προτείνουμε το Star Souls για αγορά στην τωρινή του μορφή -παρά τη χαμηλή τιμή του. Βέβαια, οι developers, από ό,τι φαίνεται μέσω της επικοινωνίας τους με το κοινό στο Steam, έχουν τη διάθεση να κάνουν αλλαγές, οπότε σε περίπτωση που σας ενδιαφέρουν τίτλοι του συγκεκριμένου είδους, η δική μας προτροπή είναι να περιμένετε τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα επόμενα updates για να δείτε αν όντως έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Το Star Souls κυκλοφορεί αποκλειστικά για PC από τις 3 Μαρτίου.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Νέες αποστολές με κάθε playthrough.
  • Υψηλή πρόκληση...

Αρνητικά

  • ...που σε συνδυασμό με το πλήθος των resources, αποθαρρύνουν τον παίκτη από το να συνεχίσει να παίζει.
  • Αδιάφορη ιστορία με κακογραμμένους διάλογους και περιεχόμενο που δεν ενδείκνυται για μικρές ηλικίες.
  • Προβληματικό gameplay.

Βαθμολογία

Το gaming μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα μου από την εποχή του PlayStation αν και η εισαγωγή μου στον χώρο έγινε πιο πριν με το SNES. Απολαμβάνω ό,τι έχει σχέση με Action RPGs, 3rd person Action-Adventures, FPS και VR. Η μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και πάντα υπάρχει χρόνος για καλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet