Η Milestone δείχνει τα δόντια της.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη στιγμή που η Milestone ξεκίνησε να καταπιάνεται με τους δύο τροχούς και έπρεπε τελικά να φτάσουμε στο MotoGP 20 για να γράψουμε –ίσως και να φωνάξουμε από χαρά- πως επιτέλους το θαύμα έγινε. Το νέο επεισόδιο της γνωστής racing σειράς είναι εδώ, και δίχως καμία δόση υπερβολής, αποτελεί όχι μόνο ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο ψηφιακός θεσμός του MotoGP, αλλά ένα από τα καλύτερα moto racers όλων των εποχών. Τα χρόνια των δοκιμών, των προβληματισμών, των αμέτρητών πειραματισμών αλλά και λαθών, επιτέλους απέδωσαν, οπότε οι οι φίλοι των δύο τροχών ας φορέσουν κράνος και γάντια γιατί η ιταλική ομάδα ανάπτυξης επιτέλους σοβαρεύτηκε.

Σε γενικές γραμμές το MotoGP 20 κινείται στα ίχνη των προκατόχων του, δίχως συγκλονιστικές αλλαγές ή προσθήκες. Όπως συνηθίζεται, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη γενικότερη αισθητική του τίτλου, όπου αποφεύγοντας να αντιγράψει το κουραστικό layout του επίσημου θεσμού, ακολουθεί μία δική του, πιο μοντέρνα αλλά και λιτή εικόνα. Το κεντρικό μενού είναι ιδιαίτερα τακτοποιημένο, ενώ με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο έχουν στριμωχτεί τα πάντα σε μία και μόνο οθόνη, δίχως κανένα "σκρολάρισμα" δεξιά ή αριστερά. 

MotoGP20 Screenshot 01

Ευτυχώς η δημιουργία ενός ψηφιακού αναβάτη δεν είναι τόσο κουραστική όσο στο παρελθόν, και όλος ο εξοπλισμός του προέρχεται από γνωστές εταιρίες του χώρου. Επίσης, φέτος απουσιάζει και το περιττό tutorial, και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ο παίκτης μεταφέρεται στο καλαίσθητο όπως ειπώθηκε και προηγουμένως κεντρικό μενού επιλογών. Ο τίτλος είναι χωρισμένος σε τέσσερις κεντρικές ενότητες: στο quick mode, στο γνωστό career, στο πάντα ενδιαφέρον historic mode και, τέλος, στο ιδιαιτέρως απολαυστικό –λόγω επικαιρότητας όπως θα δούμε και παρακάτω- multiplayer. Στο πρώτο από αυτά τα modes, όπως συνηθίζεται, υπάρχουν επιλογές για έναν γρήγορο αγώνα ή η επιλογή για συμμετοχή σε ένα πλήρες αγωνιστικό πρωτάθλημα, με όλους τους επίσημους αναβάτες και τις ομάδες.

Και εδώ εμφανίζεται η πρώτη έκπληξη. Η Milestone, κινούμενη αρκετά γρήγορα –ίσως να ήταν και λιγάκι τυχερή- και πριν ξεσπάσει η πανδημία, κατάφερε να αντλήσει πλήθος δεδομένων από τις δοκιμές εξέλιξης των ομάδων και έτσι να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις μοτοσυκλέτες και οδηγούς του 2020. Μπορεί για την ώρα το πρωτάθλημα να έχει παγώσει και κανείς να μην γνωρίζει πότε θα ηχήσουν και πάλι αυτά τα θηρία, αλλά το MotoGP 20 έχει ήδη έναν άσο στο μανίκι του. Τα πάντα είναι ενημερωμένα μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια και ειδικά οι μοτοσυκλέτες για ακόμα μία φορά θα είναι αυτές που θα κλέψουν την παράσταση.

MotoGP20 Screenshot 02

Ρίχνοντας μια ματιά στο career mode, πρακτικά τα πάντα έχουν μεταφερθεί από τον περυσινό τίτλο, οπότε δεν χρειάζεται να ειπωθούν και πάρα πολλά πράγματα. Ο χρήστης επιλέγει την κατηγορία που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του, και έτσι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι κατηγορίες Moto 2, Moto 3 και MotoGP. Η κατηγορία Moto E μάλλον συνάντησε πολλά εμπόδια από πέρυσι, και έτσι -όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα- λάμπει διά της απουσίας της. Από εκεί και έπειτα ο παίκτης θα είναι σε θέση να επιλέξει την ομάδα του, να ενημερωθεί για τις απαιτήσεις της, και συγκεντρώνοντας τριγύρω του έναν έξυπνο manager, έναν διευθυντή αγώνα και έναν μηχανικό, θα αναρριχηθεί στην κορυφή της κατάταξης.

Το ευχάριστο είναι πως όπως η θέση του αναβάτη δεν είναι βέβαιη και αναλόγως των επιδόσεων του μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθεί, το ίδιο συμβαίνει και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Στην πορεία θα κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο έμπειροι μηχανικοί, με το ανάλογο όμως κόστος, οπότε η διαχείριση των οικονομικών είναι ακόμα ένας ευχάριστος μπελάς.

MotoGP20 Screenshot 11

Η δομή του career mode στηρίζεται κυρίως στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας και όχι τόσο πολύ στην επίτευξη της νίκης σε κάθε αγώνα. Οι περισσότερες ομάδες αποζητούν μία σταθερότητα κατά τη διάρκεια μίας σεζόν, και τα διάφορα τεστ που εμφανίζονται ενδιάμεσα των χρονομετρημένων δοκιμών είναι όσο απαιτητικά και απολαυστικά πρέπει. Πετυχαίνοντας τους στόχους του, ο αναβάτης θα κερδίζει credits, που με τη σειρά του θα μπορεί να τα αξιοποιήσει για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας του. Οι παράμετροι στις οποίες μπορεί να επέμβει είναι αναρίθμητες, και τελικά το ευχάριστο είναι πως αν όλοι αυτοί οι αριθμοί, τα γραφήματα και τα στατιστικά ερμηνευτούν σωστά, θα υπάρξει σοβαρή βελτίωση στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Για ακόμα μία χρονιά η Milestone δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Έτσι, το μοντέλο ελέγχου, υποβοηθούμενο από την άριστα ρυθμισμένη Unreal Engine σε ό,τι έχει να κάνει με τα physics, είναι ονειρικό. Όσοι έχουν την τύχη να έχουν οδηγήσει στην πραγματικότητα μία μοτοσυκλέτα έστω παραπλήσιου κυβισμού, θα εκπλαγούν από τον τρόπο που η ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να τα εισάγει σε μία ψηφιακή πρόταση. Ο τρόπος συμπεριφοράς της μηχανής στην άσφαλτο δεν έχει προηγούμενο, ξεπερνώντας ακόμα και τον προκάτοχό του, ενώ το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ορισμένες "εκρήξεις" ή "νεύρα" του κινητήρα όταν ο παίκτης δεν τον χρησιμοποιεί σωστά. Η κίνηση του αναβάτη είναι όσο σβέλτη πρέπει, ενώ οι απότομες κινήσεις και η βίαιη μετατόπιση του κέντρου βάρους, έχουν αντίκτυπο, προσθέτοντας αρκετά δευτερόλεπτα κατά τη χρονομέτρηση.

MotoGP20 Screenshot 14

Το φρενάρισμα συνεχίζει να είναι μία μοναδική "ιεροτελεστία", που όταν εκτελεστεί σωστά θα ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ και η επιλογή του στυλ του αναβάτη, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει μία στροφή και κατόπιν κινείται μέσα σε αυτή, δεν έχει διακοσμητικό ρόλο. Όπως και παλιότερα, ο παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα πέντε διαθέσιμα στυλ οδήγησης, όλα δανεισμένα από τους αντίστοιχους πραγματικούς οδηγούς, και να κινηθεί με βάση αυτό. Ανάλογα με τα γούστα αλλά και τις ικανότητες του καθένα, οι ακραίες κλίσεις της μηχανής, το βίαιο άνοιγμα του γκαζιού, το παρατεταμένο όσο και απότομο φρενάρισμα, είναι χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αναβάτη σε αναβάτη και, φυσικά, θα αποτελέσουν κριτήριο για τη νίκη ή την καταστροφή.

Η στρατηγική και φέτος παίζει σημαντικό ρόλο, με τη χρήση της ECU να απαιτεί προσοχή μιας και σε αντίθετη περίπτωση η υπερβολική δύναμη θα καταπονήσει τα ελαστικά, θα αδειάσει γρήγορα το ρεζερβουάρ και ο αγώνας θα λήξει άδοξα. Το επόμενο mode από τα τέσσερα συνολικά που αναφέρθηκαν πριν, είναι το historic, και ουσιαστικά προσφέρει αυτό που λέει και το όνομά του. Ο παίκτης καλείται να λάβει μέρος σε δοκιμασίες που δανείζονται στοιχεία από το παρελθόν. Η πλούσια ιστορία του θεσμού ξετυλίγεται αρκετά όμορφα, αν και μόνο οι περισσότερο ικανοί και υπομονετικοί θα αντέξουν μέχρι τέλους. Έπειτα από κάθε δοκιμασία και αναλόγως της κατάταξης αλλά και των πόντων που έχει συλλέξει, ο παίκτης θα είναι σε θέση να ξεκλειδώσει ιστορικές μοτοσυκλέτες από το μακρινό αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, αναβάτες, ακόμα και διαδρομές.

MotoGP20 Screenshot 13

Στη συγκεκριμένη ενότητα απλά επιβάλλεται η απενεργοποίηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής βοήθειας στη διαχείριση των στροφών του κινητήρα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να απολαύσει κάποιος τον ονειρικό ήχο που το Moto GP20 έχει να προσφέρει. Η Milestone υπόσχεται πως η συγκεκριμένη ενότητα θα δέχεται ημερήσια updates για τους επόμενους μήνες και αφού για την ώρα φαίνεται να τηρεί τον λόγο της, δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης.

Τέλος, το MotoGP 20 ολοκληρώνεται από το multiplayer mode και αυτό ίσως και να αποτελέσει τον άσο στο μανίκι που έκρυβε η Milestone. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιλογή παίζει τον ίδιο ρόλο με το αντίστοιχο mode του Gran Turismo SPORT, δηλαδή αποτελεί το επίσημο και πλήρως αναγνωρισμένο δικτυακό πρωτάθλημα από την ίδια την DORNA. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του και να εξαφανίσει ως δια μαγείας τα αμέτρητα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι επιλογές είναι οι συνηθισμένες, αλλά όταν σε συγκεκριμένους αγώνες συμμετέχουν οι ίδιοι οι οδηγοί του παγκοσμίου πρωταθλήματος -έστω και σε κλειστά lobbies- και στη συνέχεια οι παίκτες μπορούν να ανταγωνιστούν τους δικούς τους χρόνους, είναι κάτι το μαγευτικό.

MotoGP20 Screenshot 12

Φέτος, ευτυχώς, έχουν γίνει σοβαρά βήματα εμπρός σε θέματα που αφορούν το collision, αν και όπως συμβαίνει συνήθως, οι ποινές των 5 δευτερολέπτων δεν είναι ικανές να εμποδίσουν ορισμένους ανυπόμονους να καταστρέψουν έναν αγώνα. Πέρα όμως από τα νούμερα και τις επιλογές, σημαντικές βελτιώσεις έχει υποστεί και ο τεχνικός τομέας, τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και απόδοσης. Οι μοτοσυκλέτες ακόμα, και όταν βρίσκονται στην πίστα, δείχνουν εκθαμβωτικές, πλημμυρισμένες από λεπτομέρειες μέχρι και σε σημεία που δεν φτάνει το μάτι.

Η πτώση του αναβάτη ευτυχώς δεν είναι τόσο άκομψη όσο στο παρελθόν, ενώ επιτέλους έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε και οι ίδιες οι διαδρομές αλλά και τα αντικείμενα τριγύρω τους, να έχουν μία πειστική εμφάνιση. Φέτος, για πρώτη φορά και με την πάροδο των γύρων, η αγωνιστική γραμμή θα στρώνεται με λάστιχο, βελτιώνοντας έτσι την πρόσφυση, ενώ η σκόνη και οι ακαθαρσίες τριγύρω της θα θέτουν συνεχώς το traction control σε λειτουργία.

MotoGP20 Screenshot 15

Πέρα όμως από την εμφάνιση, το MotoGP 20 διαπρέπει στον τρόπο που καταφέρνει και δημιουργεί ένα πειστικό σύνολο, δηλαδή μία αγωνιστική διαδρομή με όλες τις υψομετρικές διαφορές της, όπου μέσα της κινούνται εξόχως ρεαλιστικά ψηφιακές μοτοσυκλέτες. Μπορεί να το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά ο τρόπος που οι μοτοσυκλέτες πατούν και συμπεριφέρονται στην άσφαλτο τείνουν να γίνουν το σήμα κατατεθέν της Milestone, η οποία αψηφώντας εντελώς την παντελή απουσία ανταγωνισμού, κατάφερε και έκανε το βήμα εμπρός.

Και τελικά αυτό είναι το MotoGP 20. Ένα τεράστιο βήμα εμπρός για την κατηγορία των racing games με μοτοσυκλέτες, όπου έπειτα από χρόνια προβληματικών προτάσεων και έντονης αμφισβήτησης, μπορεί πλέον με άνεση να αφήσει όλα αυτά πίσω της και να απολαύσει τη μοναχική θέση της κορυφής. Μία πρόταση που δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά με διάθεση να δείξει τις αρετές της σε όλους αυτούς που χρόνια αναμένουν ένα κορυφαίο simulation στους δύο τροχούς.

To MotoGP 20 κυκλοφορεί για PS4, PC, Switch και Xbox One από τις 23 Απριλίου. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Πλούσιο περιεχόμενο.
  • Ενημερωμένο roster.
  • Ανεπανάληπτο μοντέλο χειρισμού και κορυφαία physics.
  • Βελτιωμένος τεχνικός τομέας.

Αρνητικά

  • Μόνο η ΑΙ έμεινε να διορθωθεί (ίσως του χρόνου...).

Βαθμολογία

Τα videogames για τον Γιώργο δεν είναι τρόπος ζωής. Η μεγάλη αγάπη του παραμένουν οι δύο τροχοί και -αναπάντεχα- ό,τι ψηφιακό προσπαθεί να τους μοιάσει. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα "παιχνίδια" αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, αλλά πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της, όπως είναι η μουσική, οι βόλτες, τα ταξίδια και... οι σούζες (και μετά σου λέει πως μεγάλωσε).

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο Battletoads
Eπιστροφή των πολεμόχαρων βατράχων, 26 χρόνια μετά.
Σε ανάπτυξη βρίσκεται νέος AAA τίτλος από την People Can Fly
Action-adventure κατηγορίας, για τα συστήματα νέας γενιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους τα κατάφεραν τα αλάνια της Milestone. Όχι μόνο ξέφυγαν από τα κλασσικά 7αράκια, αλλά το πήγαν και ένα βήμα παραπάνω. Μόλις δάμασαν την Unreal έφυγαν όλα τα τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν από ότι φαίνεται. Σίγουρη αγορά.
Well Done!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο το review Γιώργο όπως πάντα, διαβάζω τα review σου εδώ και 10 χρόνια περίπου. Σκεφτόμουν να επενδύσω σε ένα game με δίτροχα λόγω του ότι δεν έχω τιμονιέρα και στα games με αυτοκίνητα έχω χαμηλό ταβάνι λόγω αυτής της έλλειψης. Ό,τι βιντεάκια έβλεπα πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι με απογοήτευσαν λόγω του slide του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας. Διάβασα το άρθρο το οποίο μου δημιούργησε εκ...

Ωραίο το review Γιώργο όπως πάντα, διαβάζω τα review σου εδώ και 10 χρόνια περίπου. Σκεφτόμουν να επενδύσω σε ένα game με δίτροχα λόγω του ότι δεν έχω τιμονιέρα και στα games με αυτοκίνητα έχω χαμηλό ταβάνι λόγω αυτής της έλλειψης. Ό,τι βιντεάκια έβλεπα πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι με απογοήτευσαν λόγω του slide του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας. Διάβασα το άρθρο το οποίο μου δημιούργησε εκ νέου προσδοκίες, προσέτρεξα πάλι στο youtube να τσεκάρω το game. Είδα ωραία menu, ωραία γραφικά (αν και για το Xbox one s έχω τις επιφυλάξεις μου), καλό team management, το ότι το multi επιτέλους δουλεύει είναι πολύ θετικό. Αλλά ρε Γιώργο, αυτό το slide δεν αντέχω να το βλέπω, παρακολουθώ 15 χρόνια MotoGP και τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει σε κάθε στροφή. Εσύ που οδηγείς και μηχανή και έχεις μια κάποια εμπειρία θεωρείς ορθή την χρήση αυτού του physic;

Σε περιμένουμε και σε κάποιο webcast για καμιά ιστορική διαδρομή ή συζήτηση για τα τεκταινόμενα των racing games!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον δεν παρακολουθείς MotoGp.

There are no comments posted here yet