25 χρόνια μετά, συγκινεί και πάλι τα πλήθη.

Έπειτα από τα remaster των Age of Empires 1&2 και StarCraft (ας κάνουμε πως το Warcraft 3 Remaster δεν υπάρχει), ήρθε επιτέλους η ώρα να κυκλοφορήσει και το remaster άλλου ένα σταθμού του σύγχρονου gaming. Μιλάμε φυσικά για τη σειρά Command & Conquer της Westwood, η οποία μετά την τεράστια επιτυχία του Dune 2 (το 1992 θέσπισε στην ουσία τις βάσεις για το πώς βλέπουμε τα Real Time Strategies -RTS- μέχρι σήμερα), πήρε όλα όσα είχε μάθει και δημιούργησε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises όλων των εποχών.

Με τέσσερα βασικά παιχνίδια στην Tiberium series, τρία στην Red Alert αλλά και πολλαπλά spin-offs και expansions, η σειρά γαλούχησε γενιές ολόκληρες από gamers μέχρις ότου να βρει έναν αιφνίδιο θάνατο κάτω από το τραγικό C&C4, που φάνταζε σαν low budget, "straight to VHS" περίπτωση sequel απέναντι σε κάτι τόσο μεγαλειώδες όπως για παράδειγμα το πρώτο Alien. Με την ΕΑ να αδιαφορεί για μια δεκαετία για το πάλε πότε θρυλικό franchise, και με το RTS genre να έχει πέσει πολύ σε δημοτικότητα, η είδηση ότι μια τόσο «μισητή» εταιρία θα κυκλοφορούσε remaster των πρώτων τίτλων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Φόβοι για microtransactions, loot boxes, πρόχειρο, φθηνό σχεδιασμό και διάφορα άλλα ακούστηκαν, λογικά και αναμενόμενα όλα όταν μιλάμε για μια εταιρεία με ιστορικό μπουλντόζας σε franchises και ηθική.

CC Remastered Collection image 3

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μας όταν πιάσαμε τελικά στα χέρια μας την C&C Remastered Collection και είδαμε πως αποτελεί ίσως τον τιμιότερο και σοβαρότερο τίτλο που έχει κυκλοφορήσει η ΕΑ για τουλάχιστον δέκα χρόνια! Ο σεβασμός απέναντι στο πρωτογενές υλικό, αλλά και στον καταναλωτή, αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα, και το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καλό, που απλά θέλεις να σφίξεις το χέρι στον developer που είχε το θάρρος αλλά και την επιρροή να παραδώσει έτσι αυτό το πακέτο.

Ακόμα και από το installation όμως θα εντυπωσιαστεί κάποιος, καθώς οι δημιουργοί πάτησαν επάνω στο “factory production installation” σχέδιο του αρχικού installer και το ξανασχεδίασαν έτσι ώστε να δείχνει τα upgrades καθώς μπαίνουν και βελτιώνουν τη μηχανή. Είναι κάτι που ξεχειλίζει από μεράκι και αγάπη στο πρωτογενές υλικό και το ιδιόρρυθμο χιούμορ του, και από την πρώτη στιγμή κιόλας δείχνει πόσο πολύ προσέξανε σε αυτό το remaster. Nα πούμε πως το πακέτο περιλαμβάνει το πρώτο Command & Conquer και το πρώτο C&C Red Alert, παρέα με όλα τους τα expansions. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μεγάλο πακέτο σε όγκο υλικού, ικανό να προσφέρει δεκάδες ώρες gameplay μόνο και μόνο από τα τέσσερα campaigns.

CC Remastered Collection image 1

Και να θυμίσουμε ότι αυτά τα campaigns ήταν σημαντικός λόγος που η σειρά έγινε τόσο αγαπητή και με επιπέδο βάθους σε ιστορία, που μόνο το StarCraft έφτασε. Το βασικό Command & Conquer λοιπόν, εξελίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον, όπου η πτώση ενός μετεωρίτη φέρνει ένα νέο υλικό στον πλανήτη, το Tiberium. O πλανήτης αρχίζει να αλλάζει, η ανθρωπότητα αρχίζει να κυνηγά το νέο υλικό και ο κόσμος χωρίζεται ανάμεσα στους «καλούς» GDI και στους απολυταρχικούς NOD και τη διαμάχη τους για παγκόσμια ειρήνη/ κυριαρχία.

Το δε Red Alert λαμβάνει χώρα σε ένα παράλληλο σύμπαν του Β' Παγκοσμίου πολέμου, όπου ο Αϊνστάιν γυρίζει στο παρελθόν και σκοτώνει τον Χίτλερ. Αυτό σταματάει την άνοδο της Γερμανίας, αλλά ελευθερώνει τη δραματική άνοδο της Σοβιετικής Ένωσης, και βλέπουμε έναν νέο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά με άλλες συμμαχίες. Και στα δύο παιχνίδια η ιστορία είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του παιχνιδιού και δίνεται συνεχώς με πολλά Full Motion Videos αλλά και εξελίξεις εν μέσω των αποστολών. Είναι λίγο B-movie λογικής μεν, αλλά διακατέχονται από ένα ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ, πολλές ανατροπές και δικό τους προσωπικό στυλ, που ακόμα και τώρα παίζονται ιδιαίτερα ευχάριστα.

CC Remastered Collection image 5

Από εκεί και πέρα, το να αναλύσουμε το gameplay του παιχνιδιού, μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα όταν μιλάμε για remaster. Απλά σκεφτείτε σχεδόν όλα τα resource & base building RTS που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 25 χρόνια και θα έχετε μια πολύ καλή ιδέα, μιας και τα περισσότερα έχουν πατήσει επάνω σε μηχανισμούς που θέσπισε η Westwood με αυτά εδώ τα παιχνίδια. Φυσικά, 25 χρόνια είναι πάρα πολλά, και η σειρά είδε διάφορες εξελίξεις. Ως εκ τούτου, θα ήταν πολύ δύσκολο να παίξεις σήμερα C&C με μόλις ένα mouse button. Ή να ελέγχεις τις μονάδες σου δίχως γκρουπάκια και hotkeys.

Τα χρόνια όντως πέρασαν και ακόμα και αν μεγαλώσατε με αυτά τα παιχνίδια, είναι ζόρικο να γυρίσει κανείς πίσω το ρολόι τόσο πολύ. Το θετικό, λοιπόν, είναι πως οι developers δείχνουν να πήραν μαθήματα από τα παλικάρια του Age of Empires, και αναβάθμισαν το παιχνίδι στον τομέα του gameplay ακριβώς τόσο όσο χρειαζόταν. Στο remaster λοιπόν, μπορείτε να παίζετε με τον παραδοσιακό χειρισμό, αλλά και να έχετε ένα βουνό από Quality of Life αλλαγές που τονώνουν το gameplay. Production queues, map zoom, health bars visibility, macros, hotkeys, quick select ίδια units, βελτιωμένο construction UI side bar με περισσότερες πληροφορίες, right click, drag click και όλα τα καλούδια που μπήκαν σταδιακά στα RTS με το πέρασμα των ετών, είναι εδώ και βοηθάνε το παιχνίδι να έρθει με άνεση στη νέα εποχή. Ακόμα και πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας έχουν μπει, για όσους θυμούνται να σπάνε πληκτρολόγια σε ορισμένες αποστολές!

CC Remastered Collection image 4

Προσοχή όμως. Παρά όλες αυτές τις διευκολύνσεις και προσθήκες, το βασικό gameplay και ο σχεδιασμός του παιχνιδιού παραμένει 100% αναλλοίωτος. Damage, speed, construction κόστη και όλες οι λοιπές λεπτομέρειες παραμένουν όπως παλιά, με κανένα εμφανές rebalance σε κάποιον τομέα. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί προσφέρει την εμπειρία ακριβώς όπως σχεδιάστηκε αρχικά. Αυτό που ίσως όμως ενοχλήσει κάποιους, είναι ότι και οι κάποιες αδυναμίες της εποχής έχουν κρατηθεί. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει επιλογή για patrol ή formation.

H ΑΙ είναι κλειδωμένη όπως παλιά, και τα units σας δεν επιτίθενται αυτόματα σε αντίπαλο αν δεν τους πυροβολήσει αυτός πρώτα. Και φυσικά, όπως σε κάθε παλιό RTS, το pathfinding είναι σε έναν δικό του διαφορετικό κόσμο και το ντάντεμα των units για να μη χαθούν παραμένει και τώρα στο χέρι σας. Δεν είμαστε πολύ σίγουροι αν η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ηθελημένη ή όχι. Αλλάζοντας αυτά εδώ τα σημεία, αλλάζεις πάρα πολύ και το core gameplay του τίτλου, αλλά και όλες τις στρατηγικές που εφάρμοζες για να εκμεταλλευθείς αυτά τα στοιχεία. Από την άλλη, 2020 έχουμε, ίσως και να δεχόμασταν αυτές τις αλλαγές σε κάτι που τότε δούλευε γιατί απλά δεν ξέραμε κάτι διαφορετικό.

CC Remastered Collection image 8

Δεν πειράζει όμως. Για τόσα άλλα που έκαναν, χαλάλι. Γιατί πέρα από όσα καλά είπαμε, υπάρχουν άλλα τόσα και άλλα τόσα. Το multiplayer mode του παιχνιδιού, τμήμα στο οποίο τα modem άναβαν φωτιές ανά την υφήλιο κάποτε, και δουλεύει άψογα και απροβλημάτιστα, αλλά και έχει ένα πληρέστατο σύστημα customization. Και σε μια σοκαριστική κίνηση από πλευράς ΕΑ, πριν καν κυκλοφορήσει το παιχνίδι, έδωσαν ελεύθερα στο κοινό όλο το source code του παιχνιδιού, αφήνοντας κοινό και modders να πειράξουν το παιχνίδι όπως αυτοί επιθυμούν, με απόλυτη ελευθερία! Και αν όλα αυτά δε σας φτάνουν, το πακέτο περιλαμβάνει και ένα πλούσιο τμήμα από extras να ξεκλειδώσετε, γεμάτο από videos της παραγωγής, παλιό marketing υλικό, bloopers γυρισμάτων, παλιά μουσικά κομμάτια, concept art και διάφορα άλλα καλούδια.

Καλά όλα αυτά θα μας πεις, αλλά ως remaster, κάτι θα πρέπει να έχει γίνει και στον τεχνικό τομέα, σωστά; Ολόσωστα αγαπητέ αναγνώστη. Το παιχνίδι δεν αποτελεί μια αρπαχτή, που απλά λίγο καθάρισαν ορισμένα sprites, αλλά ακριβώς όπως και στα AoE και SC, όλοι οι χάρτες και τα units έχουν επανασχεδιαστεί με 4K assets. To σχέδιο των μονάδων αλλά και η ερημιά των περιοχών διατηρούν 100% το πρωτότυπο μινιμαλιστικό και καθαρό στυλ τους, αλλά όλα πλέον έχουν καθαρίσει και το παιχνίδι παίζεται με πολλή άνεση.

CC Remastered Collection image 2

Σε ίδια λογική με τα Monkey Island και Halo remasters, έτσι και εδώ, με το πάτημα του space αλλάζουμει αυτόματα από τα παλιά γραφικά στα καινούργια, και τότε πραγματικά καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της βελτίωσης. Τα Full Motion Videos, από την άλλη, δυστυχώς δεν έτυχαν ανάλογης βελτίωσης. Αυτό είναι και λογικό άλλωστε, μιας και original videos ήταν, με ηθοποιούς και σκηνικά, αλλά σε πολύ χαμηλή ανάλυση και είναι πρακτικά αδύνατο να αναβαθμιστούν σε καθαρό 4K.

Υπάρχει βέβαια μια τίμια προσπάθεια για καθαρότερα χρώματα και συμπλήρωμα των artifacts, αλλά ακόμα και έτσι δείχνουν αμέσως την ηλικία τους. Και μαζί με την επιλογή να τα «τραβήξουν»  ώστε να απεικονίζονται σε κάδρο 16:9 αντί για 4:3, κάνει το αποτέλεσμα φτωχότερο. Ο ήχος τουλάχιστον, είναι σημαντικά βελτιωμένος. Όλα τα sound effects έχουν περαστεί εκ νέου και είναι καλύτερα από ποτέ, οι φωνές των ηθοποιών ακούγονται καθαρότερες ενώ το θρυλικό soundtrack της σειράς (που αποτελεί ένα από τα καλύτερα OSTs στο gaming στερέωμα), έχουν όλα γίνει remixed από την original μπάντα που έπαιξε τη μουσική για τα περισσότερα C&C! Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ακούγοντας το Hell March, μας έπιασε το ίδιο ρίγος σήμερα όπως στο μακρινό 1996 όταν “μπουτάραμε” για πρώτη φορά το Red Alert.

CC Remastered Collection image 7

Δε ξέρουμε τι άλλαξε στο multiverse και ξαφνικά βρεθήκαμε σε μία Γη όπου η ΕΑ σέβεται τον πελάτη της στο βαθμό που έδειξε εδώ, αλλά τα του Καίσαρος το Καίσαρι. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο πακέτο, το οποίο τιμά την ιστορία της σειράς, αγκαλιάζει δίχως κομπασμούς όλους τους παλιούς παίκτες αλλά και ανοίγει την αγκαλιά του για οποιονδήποτε νέο παίκτη θα ήθελε να δει αυτά τα τόσο ιστορικά παιχνίδια. Τέτοια ΕΑ, μάλιστα, θα θέλαμε να βλέπουμε πιο συχνά. Και τέτοια, τόσο καλοδουλεμένα remasters, αξίζουν κάθε στήριξη και αγορά. Α ,και πριν το ξεχάσουμε, σας είπαμε πως όλο το πακέτο διατίθεται προς μόλις 20 ευρώ;!

Η Command & Conquer Remastered Collection κυκλοφορεί αποκλειστικά για PC από τις 5 Ιουνίου. To review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από την Bandai Namco Partners Greece.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Δύο αριστουργηματικά RTS, στην καλύτερή τους έκδοση.
  • Τιμιότατη βελτίωση σε οπτικοακουστικό τομέα.
  • Πάρα πολλές quality of life βελτιώσεις στο βασικό gameplay αλλά και στο multiplayer.
  • Αναπάντεχη υποστήριξη της modding community, με όλο το source code να δίνεται δωρεάν.

Αρνητικά

  • Ορισμένα θέματα του original gameplay, παραμένουν (αν και αυτά μπορεί να τα πει κανείς και βασικά τμήματα του gameplay).
  • Tα FMV δείχνουν την ηλικία τους.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Αποκάλυψη νέας cloud gaming υπηρεσίας από την Amazon
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κατηγορία υπηρεσιών.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να θυμιθουν οι παλιοι και να μαθουν οι νεοι...
https://www.youtube.com/watch?v=TrqQxl5o3eg

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από zlatkogr zlatkogr
This comment was minimized by the moderator on the site

headbanging μέχρι να σβήσει ο ήλιος

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 3 μήνες από Sky333 Sky333
This comment was minimized by the moderator on the site

Μέχρι να παγώσει η κόλαση πες καλύτερα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Είχα δοκιμάσει το πρώτο Red Alert πριν λίγο καιρό και πιστεύω ότι ο χρόνος δεν του φέρθηκε καλά. Pathfinding, χειρισμός και gameplay μου φάνηκαν εντελώς ξεπερασμένα. Μετά από κάποιες πίστες το ξαναγύρισα σε Red Alert 3.

This comment was minimized by the moderator on the site

ε οκ, μιλαμε για τιτλο 24 ετών, νομιζω ειναι απολυτα λογικο το gameplay του να εχει ξεπεραστεί με δεδομένα πολυ μεταγενέστερων τίτλων, ειδικα οταν μιλάμε για ένα από τα πρώτα RTS πάνω στο οποίο πάτησαν όλα τα επόμενα

There are no comments posted here yet