Θανάσιμα κουραστικό – μέρος δεύτερο...

Όταν είχε κυκλοφορήσει το πρώτο Deadly Premonition, είχε διχάσει το κοινό. Από τη μια πλευρά είχαμε τον δημιουργό Hitedaka Suehiro ή, αλλιώς, “Swery65”, ο οποίος έχει το δικό του, ιδιαίτερο ύφος γραφής και παρουσίασης που χαρακτηρίζει τους τίτλους του, κάτι που σημαίνει πως, όποιος αρέσκεται σε τέτοιου ύφους γραφή και δομή, δύσκολα μπορεί να προσπεράσει τα πονήματα του συγκεκριμένου δημιουργού.

Από την άλλη πλευρά, το Deadly Premonition κούρασε ένα μεγάλο μέρος των παικτών αφού υπέφερε από πληθώρα τεχνικών προβλημάτων, τα οποία απομάκρυναν και σταμάτησαν την πρόοδο πολλών από τις πρώτες κιόλας ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο. Οπότε, με την ανακοίνωση του δεύτερου μέρους ήταν λογικό να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, διότι ίσως θα μπορούσαμε να βιώσουμε το όραμα του δημιουργού χωρίς όλους εκείνους τους τεχνικούς περιορισμούς που προκαλούσαν κόπωση στον παίκτη.

Deadly Premonition 2 image 1

Ωστόσο, ο πήχης αυτής της αισιοδοξίας έπεσε χαμηλότερα όταν η κονσόλα της Nintendo υποδέχτηκε τον πρώτο τίτλο με όλα του τα αρχικά τεχνικά προβλήματα, συνοδευόμενα από ένα αποκλειστικό bug (game breaking μάλιστα), το οποίο δεν υπήρχε στις προηγούμενες εκδόσεις του τίτλου, και κατόρθωνε να “σκοτώσει” την πρόοδο του παίκτη.

Έτσι φτάνουμε στο φλέγον ερώτημα: “Θα παίζεται χωρίς προβλήματα το δεύτερο μέρος;”. Την απάντηση την παίρνουμε από τα πρώτα κιόλας λεπτά του Deadly Premonition 2, αφού ο τίτλος μάς παρουσιάζει τον κόσμο του μέσα από έναν παρωχημένο οπτικό τομέα και τα γνώριμα pop-up textures, τα οποία “φορτώνουν” τμήματα του χώρου όπου βρισκόμαστε κάθε φορά. Ωστόσο, μέσα από αυτήν την προβληματική απεικόνιση αποτυπώνεται το χαρακτηριστικό ύφος του Swery65, που για ακόμη μια φορά παρουσιάζει ως κεντρική φιγούρα τον εμπειρογνώμονα/ δημιουργό προφίλ/ ειδικό πράκτορα του FBI, York, ο οποίος πρωταγωνιστής διατηρεί το εγωκεντρικό και φλύαρο ύφος του, και πάντα συνοδεύεται από το alter ego του, τον Zach.

Deadly Premonition 2 image 2

Έτσι, το σενάριο και οι διάλογοι του παιχνιδιού επικεντρώνονται στα γνώριμα μονοπάτια της σάτιρας κινηματογραφικών ταινιών αλλά και στους διαλόγους που διεξάγονται μεταξύ του York και του Zach. Η ιστορία προσφέρει ένα αστυνομικού μυστηρίου ύφος, το οποίο ξετυλίγεται σιγά-σιγά, και προβάλλει το πραγματικό πρόσωπο της πόλης του Le Carre όπου διεξάγεται η ιστορία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως το δυνατό στοιχείο του Deadly Premonition 2 είναι η ιστορία του, και για αυτό το λόγο δεν θα αναπτύξουμε περισσότερο τις εντυπώσεις μας από το σενάριο ούτως ώστε να μην αποκαλύψουμε σημαντικά στοιχεία και επηρεάσουμε την εμπειρία σας. Από εκεί και πέρα, ο τίτλος προσφέρει την adventure/ open-world δομή που είχαμε δει και στο πρώτο παιχνίδι -δηλαδή έχουμε την εναλλαγή ημέρας/ νύχτας στη ροή του κόσμου, που σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να ξεκλειδώσουμε ή να αποκτήσουμε πρόσβαση σε κάποια σημαντικά events, ενώ δεν απουσιάζουν οι μπάρες υγείας και αντοχής του πρωταγωνιστή, οι οποίες αναπληρώνονται με φαγητό και ξεκούραση αντίστοιχα.

Deadly Premonition 2 image 3

Αν και το επιμέρους περιεχόμενο (οι λεγόμενες ως “side stories”) προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία λόγω της ιδιαίτερης γραφής του δημιουργού, αυτό δεν σημαίνει πως βιώσαμε ένα ζωντανό και φιλόξενο περιβάλλον που θα μείνει στη μνήμη μας για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν πραγματικά ανέφικτο, αφού μόλις αποκτήσαμε τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουμε στον κόσμο του παιχνιδιού, αντικρίσαμε μια πόλη-φάντασμα, στην οποία δεν κυκλοφορεί κανείς. Ως πρώτη σκέψη υποθέσαμε πως αυτή η ανυπαρξία ζωής και κυκλοφορίας ίσως σχεδιάστηκε με τον τρόπο αυτό για να προσφέρει ένα σταθερό frame rate, το οποίο, ωστόσο, δεν υφίσταται, αφού υπάρχουν συχνές πτώσεις μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Η μοναδική παρέα που έχουμε στις μεγάλες αποστάσεις που ταξιδεύουμε, είναι οι διάλογοι μεταξύ του York με τον Zach, αφού δεν υπάρχει ηχητική συνοδεία ή έστω κάποιο μουσικό κομμάτι που θα απέδιδε μια αίσθηση “ζωής” στον κόσμο του παιχνιδιού. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η υλοποίηση είναι ανώφελη, αφού οι διάλογοι, από ένα σημείο και έπειτα, κουράζουν με την έντονη επανάληψή τους.

Deadly Premonition 2 image 7

Τουλάχιστον οι δημιουργοί έλαβαν υπόψη τους το πρόβλημα που δημιουργούσε η κακή υλοποίηση της οδήγησης στο πρώτο παιχνίδι, και έτσι εξόπλισαν τον York με μια σανίδα του skateboard. Αυτό σημαίνει μεν ότι έχουμε καλό έλεγχο του οχήματος, αλλά ταυτόχρονα οδηγούμαστε σε πολλά frame drops λόγω της ταχύτητας με την οποία φορτώνουν τα δεδομένα στον κόσμο. Συνεχίζοντας με τα του gameplay, όσοι ανησυχούν πως θα κολλήσουν σε κάποιο γρίφο, δεν χρειάζεται να έχουν άγχος για τέτοιο πρόβλημα, αφού οι βοήθειες που παρέχει το παιχνίδι είναι άφθονες και το adventure solving στοιχείο λειτουργεί στον "αυτόματο".

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τους εχθρούς, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους όταν πέσει η νύχτα στην πόλη του Le Carre. Οι εχθροί εμφανίζονται σε συγκεκριμένο πλήθος κάθε φορά, διότι κάθε εμφάνισή τους συνοδεύεται από πτώση στα frames. Ως φυσικό επακόλουθο, αυτή η πτώση των καρέ επηρεάζει το σύστημα στόχευσης και αντιμετώπισης των εχθρών, δημιουργώντας έτσι ακόμα περισσότερα προβλήματα στο gameplay. Ο τεχνικός τομέας του Deadly Premonition 2 είναι εφάμιλλος του πρώτου τίτλου, δηλαδή έχουμε crashes, τα οποία μας στέλνουν στην κεντρική οθόνη της κονσόλας μας, άσχημα animations των χαρακτήρων σε διαλόγους, και διάφορα bugs & glitches. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το handheld mode (μέσω της φορητότητας του Nintendo Switch), στο οποίο πρωταγωνιστεί η χαμηλή ανάλυση καθώς και όλα τα προαναφερθέντα τεχνικά προβλήματα.

Deadly Premonition 2 image 5

Εν κατακλείδι, το Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία, αφού ακολουθεί τα (προβληματικά) βήματα του προκατόχου του σχεδόν παντού. Είναι, δηλαδή, είναι ένας ιδιαίτερος και παράξενος τίτλος θα λέγαμε, σχεδιασμένος για αυστηρά συγκεκριμένο κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να οπλιστεί με αντοχή και υπομονή ώστε να παραβλέψει το πλήθος των τεχνικών προβλημάτων που περιέχει ο τίτλος (ηθελημένα ή όχι, τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό) για να απολαύσει την κάπως ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Nintendo Switch από τις 10 Ιουλίου. To review βασίστηκε σε early review code που λάβαμε από τη CD Media.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Όσοι αρέσκονται στο ύφος γραφής του SWERY, πιθανότατα θα καταφέρουν να ανακαλύψουν το κίνητρο για να  το ολοκληρώσουν.

Αρνητικά

  • Ξεπερασμένος οπτικός τομέας.
  • Προβληματικός τεχνικός τομέας (frame drops, pop up textures, crashes και διάφορα άλλα).
  • Στο Handheld Mode πρωταγωνιστεί η χαμηλή ανάλυση, συνοδευόμενη από τα προβλήματα του τεχνικού τομέα.
  • Το Adventure solving στοιχείο λειτουργεί στον αυτόματο.

Βαθμολογία

Το ταξίδι του Σταύρου ξεκίνησε το 1997 με το Final Fantasy VII. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η αγάπη και αναζήτηση για τα JRPG και τα japanese games γενικότερα. Αγαπημένες ασχολίες μου είναι τα anime, tv series, να αράζω με φίλους και να παίζουμε και να περνάμε καλά με όποια local co-op παιχνίδια έχουν απομείνει…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Trailer για το Remothered: Broken Porcelain
Αφιερωμένο τους «μη-κανονικούς» διαμένοντες του The Ashmann Inn.
Συνεχίζεται η εμπορική επιτυχία του Nintendo Switch
Με το Animal Crossing να βρίσκεται στις 22.4 εκ. πωλήσεις.
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Παράθυρο κυκλοφορίας για το Last Days of Lazarus
Νέος horror τίτλος, από τον δημιουργό του Gray Dawn.
Panzer Paladin - Mini Review
Ξεπερνώντας τη λεπτή γραμμή μεταξύ νοσταλγίας και παρωχημένης τεχνοτροπίας.
Ανακοινώθηκε το Pikmin 3 Deluxe
Η επιστροφή των Pikmin με όλο το DLC, αλλά και με νέο περιεχόμενο. 
Tiny Racer - Mini Review
"Θέλω να γίνω Micro Machines στη θέση του Micro Machines!".
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Metamorphosis
Ένας adventure τίτλος με μια ιστορία βασισμένη στον Κάφκα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (10)

This comment was minimized by the moderator on the site

Άλλη μια παιχνιδάρα για το Switch. Σαφώς και ειρωνεύομαι, αλλά επικρατεί ξηρασία ΑΑΑ games στο switch.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακόμα και αν υπάρχει έλλειψη ανακοινώσεων, αυτός ο τίτλος είναι για τον Καιάδα, μαζί με τα σχόλια των developers όσον αφορά στον τεχνικό τομέα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Με αυτή των κυκλοφορία την έβγαλε για το επόμενο εξάμηνο το switch, πάλι καλά που έχει Paper Mario .

This comment was minimized by the moderator on the site

Μέχρι στιγμής αν και εμπορικα υπερεπιτυχημένο 2020 πολυ΄αδιάφορο για εμένα. Το animal crossing πολύ καλός τίτλος(και τερμα επιτυχημένος εμπορικά) αλλα εντελώς αδιάφορος για εμένα. Σε αντιθεση με το πολυ καλο 2019 και δεν βλέπω κατι στο άμεσο μέλλον

This comment was minimized by the moderator on the site

και το πρώτο τραγικό ήταν τεχνολογικά, αλλά για κάποιο λόγο με ειχε μαγεψει η ιστορια κ ατμόσφαιρα και ειχα πιεσει τον εαυτο μου να αγνοει τα αλλα. Αλλά βλέπω εδω ότι έχουμε τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, τόσα χρόνια μετά. ε οκ, οχι. Υπαρχει πολύ παιχνίδι εκεί έξω και τα λεφτά μας αξίζει να τα δίνουμε εκεί που σε σέβονται και λιγο. δε θελω ΑΑΑ τεχνικο τομερα, ας ειναι εντελως...

και το πρώτο τραγικό ήταν τεχνολογικά, αλλά για κάποιο λόγο με ειχε μαγεψει η ιστορια κ ατμόσφαιρα και ειχα πιεσει τον εαυτο μου να αγνοει τα αλλα. Αλλά βλέπω εδω ότι έχουμε τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, τόσα χρόνια μετά. ε οκ, οχι. Υπαρχει πολύ παιχνίδι εκεί έξω και τα λεφτά μας αξίζει να τα δίνουμε εκεί που σε σέβονται και λιγο. δε θελω ΑΑΑ τεχνικο τομερα, ας ειναι εντελως indie. αλλα να τρεχει σωστα. αλλιως, καλυτερα να αλλάξεις επάγγελμα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδη ειμαι μαζοχας και θελω να βιωσω αυτο το περιεργο πραγμα,. ποιο μου προτεινετε? το πρωτο η αυτο?

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλύτερα να ξεκινήσεις με το πρώτο, διότι αφενός θα γνωρίσεις τον πρωταγωνιστή και το alter ego του και αφετέρου έχει γίνει ένα ψιλό μάζεμα στα τεχνικά θέματα του πρώτου τίτλου. Όμως, μην περιμένεις σπουδαίες βελτιώσεις στο συγκεκριμένο τομέα, για αυτό σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να οπλιστείς με υπομονή και αντοχή...

This comment was minimized by the moderator on the site

ωραια θα οπλιστω, ευχαριστω!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η λογική και φυσική συνέχεια θα είναι το 2 να έχει μία ακόμα μεγαλύτερη τραπεζαρία.

https://i.ytimg.com/vi/Coobk418aDU/hqdefault.jpg

Αν όχι, για μένα είναι deal-breaker

This comment was minimized by the moderator on the site

Τόσο χάλια?! Κρίμα, επειδή φαινόταν να έχει ενδιαφέρον.

There are no comments posted here yet