Ρετρό εναλλαγές μεταξύ πραγματικού και αλληγορικού.

Πολλές φορές συναντάμε παιχνίδια, και δη indies, που προσπαθούν να αποδώσουν μία αλληγορική και συμβολική ιστορία, τα οποία όμως σκοντάφτουν στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν κάποιο ουσιαστικό μήνυμα. Συχνά καταλήγουν σε μία αφήγηση που δείχνει ιδιαίτερα αφηρημένη, χάνοντας την ευκαιρία να μεταδώσει επιτυχώς τον οποιοδήποτε κοινωνικό προβληματισμό ενδέχεται να είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν ένα παιχνίδι, που προσπαθεί να ενσωματώσει την παραπάνω αφηγηματική πορεία, επικεντρώνεται πρωτίστως στο σενάριο, έναντι του gameplay. Οι δύο βασικοί δημιουργοί που απαρτίζουν την Hidden Layer Games κατάφεραν να προσπεράσουν αυτήν την παγίδα, μεταφέροντας ένα συγκροτημένο σύνολο σεναριακά. Καταφέρνουν, παράλληλα, να τραβήξουν με ευκολία το βλέμμα χάρη στη λεπτομερή pixel art καθώς και να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για την τρίωρη, σκοτεινή και -σαφέστατα- καταθλιπτική ιστορία που έγραψαν.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως, στο πρώτο μισό τουλάχιστον, το Inmost δίνει μία μπερδεμένη εικόνα αναφορικά με το σενάριο, καθώς οι αρχικές σκηνές δείχνουν αρκετά ασύνδετες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως ίσως θα έχουμε μπροστά μας ένας από τα προαναφερθέντα αρνητικά παραδείγματα της προαναφερθείσας αλληγορικής γραφής.

Inmost image 1

Η εισαγωγή ξεκινάει δίνοντάς μας τον έλεγχο ενός μικρού κοριτσιού στη σύγχρονη εποχή, που προσπαθεί να βγει από το κλειδωμένο δωμάτιό της στο σπίτι των γονιών της. Έπειτα από μερικά λεπτά παίρνουμε τον έλεγχο ενός ενήλικου, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες τερατώδεις γλίτσες. Συνέχεια έχει ο τρίτος χαρακτήρας της ιστορίας, ένας πολεμιστής, που με χαρακτηριστική ευκολία καταφέρνει να σκοτώνει τις διάφορες τερατώδεις γλίτσες.

Οι τρεις πρωταγωνιστές, που εναλλάσσονται ανά μερικά λεπτά, προδιαθέτουν για μία εύλογη διάρκεια, σαν να μεταφέρουν εντελώς ξεχωριστές και ασύνδετες ιστορίες μεταξύ τους, κάτι που όμως αλλάζει στην πορεία με τη μεταξύ τους σχέση να αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ώστε ως το τέλος να επεξηγείται σχεδόν πλήρως ο ρόλος του καθενός. Σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς πως το κοριτσάκι αποτελεί το σεναριακό επίκεντρο της ιστορίας, ιδίως αναλογιζόμενοι πως αποτελεί τη μόνη ιστορία που λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο, σε αντίθεση με τις άλλες δύο, που μεταφέρουν με αλληγορικό τρόπο τις δραματικές ιστορίες των βασικών τους χαρακτήρων. Με αυτή τη μέθοδο η Hidden Layer Games καταφέρνει να αποτυπώσει μία αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, εντείνοντας το δυσβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο που έχουν επάνω τους οι δύο ενήλικοι πρωταγωνιστές, αλλά και τη δυσοίωνη κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι όπου κατοικεί το κοριτσάκι.

Inmost image 2

Στα αρχικά στάδια το Inmost μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι επιχειρεί να μεταφέρει έναν γενικότερο προβληματισμό για το δύσκολο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της απώλειας αγαπημένων προσώπων, όμως, η ιστορία τελικά σχεδόν αφήνει πίσω της την προσπάθεια για κοινωνικό προβληματισμό, προς όφελος μίας πλοκής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα δραματικό (και άγριο σε σημεία) θρίλερ. Παρόλο που υπάρχουν θεματάκια με ορισμένες σκηνές, οι οποίες μπορεί να μπερδέψουν σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, σαν σύνολο το παιχνίδι αφήνει ελάχιστα αναπάντητα ερωτήματα, καταλήγοντας σε μία ιστορία που είναι αρκετά σαφής, με ελάχιστο εύρος διαφορετικών ερμηνειών (κάτι το οποίο αναφέρουμε απλά ως παρατήρηση και όχι ως κάτι αρνητικό).

Σε γενικές γραμμές, η πλοκή του Inmost δουλεύει σε πλήρη σύμπνοια με το gameplay. Κάθε ένας από τους τρεις χαρακτήρες έχει τις δικές του ιδιοτροπίες στον χειρισμό, και το δικό τους ύφος στο gameplay. Το κοριτσάκι αποτελεί, ορθώς, τον μόνο χαρακτήρα που δεν μπορεί να χάσει σε κανένα σημείο. Οι στιγμές που παίρνουμε τον έλεγχό του λειτουργούν κυρίως αφηγηματικά, αφού τα platform στοιχεία απουσιάζουν σχεδόν πλήρως, περιέχοντας μόνο κάποιους υποτυπώδεις περιβαλλοντικούς γρίφους, όπου η λύση είναι άμεσα ορατή. Εντούτοις, χάρη στο εκφραστικότατο animation και τον ιδιαίτερα συμπαθή χαρακτήρα του κοριτσιού, δημιουργείται αβίαστα το ενδιαφέρον μας για την πορεία της και την εξέλιξη της ιστορίας της.

Inmost image 3

Τα κομμάτια όπου παίρνουμε τον έλεγχο του ενήλικα χαρακτήρα στο κάστρο είναι αναμφίβολα τα πιο ενδιαφέροντα σε ό,τι αφορά στο gameplay, αλλά και από άποψη εικαστικής απόδοσης του περιβάλλοντος. Η τρωτότητα αυτού του χαρακτήρα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα καθώς ένα μόνο χτύπημα από τις διάφορες… “γλιτσερές” οντότητες είναι ικανό να τον σκοτώσει, όπως και τα άλματα μεγαλύτερα από 2-3 μέτρα απόσταση (ευτυχώς τα checkpoints βρίσκονται πάντοτε σε πολύ κοντινά σημεία). 

Οι περιβαλλοντικοί γρίφοι έχουν μία ελαφρώς υψηλότερη πρόκληση σε σχέση με τους υποτυπώδεις που βρίσκουμε στα κομμάτια του κοριτσιού, αν και σίγουρα δεν θα φτάσουν ποτέ σε σημείο να σας κάνουν να κολλήσετε για ώρα. Η έλλειψη πρόκλησης στους γρίφους δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί κάτι αρνητικό, δεδομένου ότι το Inmost λειτουργεί κυρίως ως ένα αφηγηματικό παιχνίδι. Επιπλέον, σε αυτόν τον χαρακτήρα περιέχονται ορισμένες ευχάριστα έντονες στιγμές, που απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά ώστε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα φρικιαστικά τέρατα.

Inmost image 5

Τα σημεία του πολεμιστή από την άλλη είναι ξεκάθαρα action, με πλήρη έμφαση στην απλοϊκή μάχη. Δίχως να έχει τη δυνατότητα για άλμα, ο πολεμιστής μπορεί να χρησιμοποιεί τον γάντζο του για να φτάνει σε απομακρυσμένες πλατφόρμες ή υψηλότερα σημεία, μόνο για να συνεχίσει το μακέλεμα των τεράτων. Αυτά τα σημεία συνήθως διαρκούν λίγο, καταφέρνοντας έτσι να μην κουράζουν, προσφέροντας, αντιθέτως, μία ευχάριστη εναλλαγή από τα πιο αργόσυρτα τμήματα του κοριτσιού αλλά και την έντονη τρωτότητα του ετέρου χαρακτήρα.

Η περιπέτεια ντύνεται ιδανικά μέσα από την pixel art, την οποία διαχειρίζεται με μαεστρία η Hidden Layer Games. Η έντονη διχρωμία ντύνει όμορφα τον κόσμο του παιχνιδιού, αποδίδοντας επιτυχώς έναν έντονα μακάβριο τόνο, που συνάδει πλήρως με το σενάριο. Τα περιβάλλοντα, επιπλέον, είναι σχεδιασμένα λεπτομερώς, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό αποτέλεσμα ενώ διάφορες πινελιές, όπως ο άνεμος, η βροχή και η αλληλεπίδραση με διάφορα στοιχεία του background, δίνουν ζωντάνια στο περιβάλλον.

Inmost image 6

Με ιδιαίτερο μεράκι επίσης έχουν σχεδιαστεί τα διάφορα animations, προσδίδοντας σημαντικούς βαθμούς προσωπικότητας στον κάθε χαρακτήρα, παρά τα μετρημένα pixels που απαρτίζουν κάθε έναν εξ αυτών. Αν μη τι άλλο, το Inmost χτυπάει κατευθείαν τις ευαίσθητες χορδές στους λάτρεις αυτής της τεχνοτροπίας. Τα μουσικά θέματα επίσης συνοδεύουν κατάλληλα τις διάφορες πιο έντονες στιγμές.

Εν κατακλείδι, το Inmost, παρότι ακολουθεί απλοϊκά και συμβατικά μονοπάτια στο gameplay, καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον ορυμαγδό των indies χάρη στην έξοχη pixel art του αλλά και τη συγκροτημένη ιστορία του, που πετυχαίνει να είναι αλληγορική χωρίς να πέφτει στην παγίδα να γίνεται παντελώς αφηρημένη και τελικά αδιάφορη. Η τρίωρη διάρκειά και το σκοτεινό ύφος του, σημαίνει ότι αποτελεί μία ιδανική πρόταση για μία πλήρη, βραδινή ενασχόληση μαζί του.

Το Inmost κυκλοφορεί από τις 21 Αυγούστου του 2020 για PC και Switch. Το review βασίστηκε στην έκδοση PC, με review code που λάβαμε από τον developer.


 

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ιδιαίτερα όμορφη και λεπτομερής pixel art.
  • Εκφραστικά animations.
  • Η ιστορία κρατάει το ενδιαφέρον και δεν αφήνει κενά.

Αρνητικά

  • Το gameplay είναι συμβατικό και δίχως εκπλήξεις, παρότι λειτουργικό.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.
Το Doom Eternal έρχεται στο Xbox Game Pass
Στις αρχές του επόμενου μήνα.
Νέο trailer για το Dragon Quest XI S - Definitive Edition
Καθώς το παιχνίδι ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
Αποκάλυψη νέας cloud gaming υπηρεσίας από την Amazon
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κατηγορία υπηρεσιών.
Νέο trailer για το NieR Replicant ver.1.22474487139
Μαζί με επιβεβαίωση της ημερομηνίας διάθεσης.
Nexomon: Extinction - Review
Pokémon στη θέση των Pokémon.
Νωρίτερα η διάθεση του Remothered: Broken Porcelain
Επτά μέρες νωρίτερα η επίσκεψή μας στο Ashmann Inn.
Update με προσθήκη co-op για το Untitled Goose Game
Με αφορμή την κυκλοφορία του σε Steam και σε retail.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet