Εχθρός εντός των πυλών

H περίπτωση του Enemy Within ως expansion είναι αρκετά περίεργη. Και είναι περίεργη διότι όλο το επιπλέον υλικό που δημιούργησε η Firaxis για το καταπληκτικό Enemy Unknown, είναι ενσωματωμένο στο βασικό κορμό του περσινού παιχνιδιού. Δηλαδή, ο παίκτης δεν ξεκινάει κάποιο καινούργιο campaign και επίσης δεν είναι σε θέση να εξαργυρώσει την όποια πρόοδό του στο X-Com του 2012. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν τίτλο που πρέπει να παιχτεί από την αρχή.

«Πρέπει», όμως, να παιχτεί από την αρχή; Αυτό το ερώτημα σίγουρα θα ταλανίσει όσους επένδυσαν πολλές ώρες στο campaign και τα διάφορα modes και επίπεδα δυσκολίας του Enemy Unknown. H αλήθεια είναι ότι μετά από πολλές ώρες τριβής με τις πίστες, τους χάρτες, τις αναβαθμίσεις και τις αποφάσεις του X-Com, η επανείσοδος στον κόσμο του από σχεδόν μηδενικό σημείο είναι πιθανό να ξενίσει και να αναχαιτίσει την όρεξη για ακόμη περισσότερη στρατηγική και τακτικό gameplay. Και σίγουρα οι άνθρωποι της Firaxis, παρά το ότι στο τέλος δικαιώνονται λόγω της ποιότητας του πρόσθετου υλικού, παίζουν με τη φωτιά από αυτήν την άποψη.

xcom-enemy-within-image-01

Ο παίκτης πρέπει να επενδύσει στη δική του υπομονή πρωτίστως, προκειμένου να περάσουν οι λίγες πρώτες ώρες που αναγκάζεται να κάνει ίδια ή παρόμοια πράγματα με αυτά που έκανε στο EU. Η επένδυση όμως αυτή πολύ σύντομα αρχίζει και δίνει καρπούς, καθώς η επαφή με το νέο περιεχόμενο σίγουρα αποζημιώνει. Ούτως ή άλλως, ο γενικός σχεδιασμός του X-Com από την αρχή έχει να κάνει με random χάρτες και μάχες που κάθε φορά ανάλογα με τη στρατηγική προσέγγιση έχουν διαφορετική έκβαση. Είχαμε κάνει εκτεταμένη αναφορά στο replayability του τίτλου ακριβώς λόγω της δομής και του σχεδιασμού του. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να αντιμετωπίσει το Enemy Within, ως ακόμα ένα playthrough ενός σκληροπυρηνικού φίλου του παιχνιδιού, που αποφασίζει να ξανασχοληθεί και εν τέλει ανταμείβεται. Ούτε λόγος βέβαια για κάποιον που δεν είχε επαφή με το παιχνίδι μέχρι τώρα. Το Enemy Within, είναι όλα όσα είναι το Enemy Unknown με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες προσθήκες και μία πολύ πετυχημένη σεναριακή τροπή που θα ικανοποιήσει τους πάντες.

Η δομή και το γνώριμο interface του τίτλου δεν αλλάζει. Αντίθετα, τα πρώτα βήματα είναι απαράλλαχτα με αυτά του Enemy Unknown, μόνο που σταδιακά ο παίκτης έρχεται σε επαφή με νέα στοιχεία. Όπως αυτό του υλικού που οι επιστήμονες της υπόγειας βάσης του Project Χ-Com ονομάζουν MELD και το οποίο συλλέγεται από τα πολυποίκιλα πλέον πεδία των μαχών.

xcom-enemy-within-image-02

Εκμεταλλευόμενοι το MELD και έχοντας χτίσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, οι επιστήμονες μπορούν να ακολουθήσουν δύο μονοπάτια, που μπορούν να εξελίσσονται και ταυτόχρονα. Αυτό της Γενετικής βελτίωσης των στρατιωτών ή αυτό της μετατροπής τους σε πανίσχυρα Mech με την αλλαγή του σκελετού τους και την εφαρμογή του MEC (Mechanized Exoskeleton Cybersuits). Εννοείται ότι έτσι ξετυλίγονται νέες επιλογές για αναβαθμίσεις, που πέρα από τους υπόλοιπους γνωστούς πόρους (χρήματα και υλικά από τα πεδία των μαχών) απαιτούν και τη χρήση MELD. Το μόνο μας παράπονο είναι ότι οι Mech μονάδες, εφόσον δημιουργηθούν νωρίς στο παιχνίδι, είναι πολύ ισχυρές, διασαλεύοντας ελαφρώς την ισσοροπία μεταξύ των Ανθρώπινων και των Εξωγήινων δυνάμεων. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όσο προχωράμε στο παιχνίδι και εμφανίζονται νέες μονάδες εξωγήινων, που είναι ισχυρότερες από όσες υπήρχαν στον πρωτότυπο τίτλο, όπως τα Mechtoids, που είναι το εξωγήινο ανάλογο των ανθρώπινων Mechs. Και η κατάσταση διαφοροποιείται τελείως από τα γνωστά, όταν στο παιχνίδι εισέρχεται η EXALT.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ομάδα Exalt ως μία τρομοκρατική ή εξτρεμιστική οργάνωση, που σκοπό έχει να εκμεταλλευθεί τον πανικό που σπέρνει η εισβολή των εξωγήινων και να κυριαρχήσει επί των παραδοσιακών δυνάμεων στη Γη. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με έναν εχθρό εκ των έσω (εφόσον μιλάμε για ανθρώπους) που είναι εξίσου απειλητικός με τους εξωγήινους.

xcom-enemy-within-image-03

Η δράση της οργάνωσης είναι δυνατόν να προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στον παίκτη. Μπορεί να δει τα χρήματα να χάνονται από το ταμείο ή τις αναβαθμίσεις, και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη να σταματούν. Ακόμα χειρότερα, μέσα από την προπαγάνδα που εξαπολύει η οργάνωση Exalt, μπορεί να δει τον πανικό (που ούτως ή άλλως ελέγχεται δύσκολα) να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλες τις ηπείρους. Μόνος τρόπος αναχαίτισης της καταστροφικής δράσης της Exalt είναι το απευθείας χτύπημα στα στρατηγεία της. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα η εξωγήινη δράση θα συνεχίζεται απερίσκεπτα κ.ο.κ. Πέρα από την εμπνευσμένη νέα διάσταση που προσφέρει η προσθήκη της Exalt στο παιχνίδι, πλέον απαιτείται και μία διαφορετική προσέγγιση και νέα στάθμιση των κινήσεων και των επιλογών που πρέπει να γίνουν από πλευράς του παίκτη. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ακόμα και στο Normal επίπεδο δυσκολίας, πολλές φορές τα βρήκαμε σκούρα, έχοντας πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα είτε με ανθρώπους, είτε με εξωγήινους.

Αξιολογώντας, λοιπόν, το πρόσθετο περιεχόμενο, είτε πρόκειται για μονάδες, είτε για νέους χάρτες, είτε για τις νέες αποστολές (Exalt και Special Missions που δίνονται από το συμβούλιο κυρίως διάσωσης σημαντικών προσώπων), είτε για νέες μονάδες και αναβαθμίσεις, καταλήγουμε σε ένα αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε ένα ήδη καταπληκτικό παιχνίδι. Ίσως το περιεχόμενο αυτό να μη μπορούσε να σταθεί από μόνο του. Πρόκειται για την ίδια συνταγή στο κάτω κάτω. Όμως, αυτό που προκύπτει ως σύνολο είναι χωρίς δεύτερη σκέψη πληρέστατο και ικανοποιητικό.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία σε χάρτες για τις διάφορες αποστολές σε Abduction Sites και σε UFO Crash Sites (η αύξηση του αριθμού τους είναι σημαντική και πλέον πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς ίδιο χάρτη, κάτι που συνέβαινε δυστυχώς στο πρώτο X-Com), πιο ενδιαφέρον customization των μονάδων μας (χρήση όπλων και από την οργάνωση Exalt, περισσότερα χρώματα, νέα voice overs με διαφορετικές γλώσσες ανάλογα με την εθνικότητα του στρατιώτη κτλ), και γενικώς πιο πλούσιο περιεχόμενο σε κάθε έκφανση του Campaign, που αυξάνει τo ήδη σπουδαίo replayability του τίτλου.

xcom-enemy-within-image-04

Το κομμάτι που παραμένει αδιάφορο είναι αυτό του multiplayer, που δυστυχώς δε σώζεται από την προσθήκη χαρτών. Πρόκειται και πάλι για «στεγνές» μάχες, δηλαδή μία απισχνασμένη διάσταση του όλου παιχνιδιού, χωρίς στρατηγικό βάθος πέρα από τις αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Αδιάφορο και εκτός κλίματος από την αρχή μέχρι το τέλος.  Στα γραφικά και γενικώς στον τεχνικό τομέα δεν υπάρχει κάποια δραστική βελτίωση και είναι ευνόητο ότι η έκδοση για PC συνεχίζει να υπερτερεί αυτής των κονσολών κυρίως λόγω του πολύ πιο άμεσου και βολικού χειρισμού.

Βέβαια, εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα αν κάποιος που έχει παίξει το X-Com αξίζει να δώσει τα επιπλέον χρήματα που ζητά η 2K για το EW. Η άποψή μας είναι ότι τα χρήματα αυτά είναι πολλά. Για το νέο παίκτη το πακέτο είναι value for money, αλλά όχι για τον παλιό. Και αν μη τι άλλο, το να εξαναγκάζεται κανείς σε αγορά ολόκληρου παιχνιδιού -όπως στις περιπτώσεις του PS3 και Xbox 360- προκειμένου να δει το έξτρα υλικό, είναι τακτική που εμείς ούτε στηρίζουμε, ούτε αποδεχόμαστε ελαφρά τη καρδία. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με ανάλογο τρόπο (βλ. Dead Rising Off the Record) και για να είμαστε ειλικρινείς, η απουσία επιλογής αναβάθμισης του υπάρχοντος παιχνιδιού (ακόμα και αν το καινούργιο κυκλοφορεί σε budget τιμή) είναι εξοργιστική και ακατανόητη.  

Αλλά όπως κάναμε και στην περίπτωση του Off the Record, δε θα αποτιμήσουμε τις στρατηγικές των εταιρειών, παρά το περιεχόμενο του παιχνιδιού αυτό καθ' αυτό. Ούτως ή άλλως, θέση (και μάλιστα ξεκάθαρη) για όλα αυτά τα τερτίπια της βιομηχανίας έχουμε λάβει επανειλημμένα και με βροντερό τρόπο. Οπότε, κοιτώντας το περιεχόμενο και μόνο, αποφαινόμαστε για το άκρως δελεαστικό του πακέτου και τη μεγάλη αξία του παικτικά.

Το παιχνίδι συνεχίζει να είναι μία μεγάλη πηγή ικανοποίησης για τους πιο έμπειρους των strategy τίτλων και μία πηχυαία και καλογραμμένη πρόσκληση για όσους δεν έχουν ξαναπαίξει τέτοιου είδους παιχνίδια και το βλέπουν ως μια καλή ευκαιρία. Και σίγουρα είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσαν να έχουν.

Σάββας Καζαντζίδης

Θετικά

  • Το X-Com Enemy Unknown εμπλουτισμένο σε κάθε του πτυχή
  • Νέες προκλήσεις με μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος για παλιούς και νέους παίκτες
  • Υψηλό επίπεδο δυσκολίας ακόμα και σε Normal επίπεδο…

Αρνητικά

  • …που όμως εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση της save/ load ρουτίνας προκειμένου να πέσει η πολυπόθητη «ζαριά»
  • Το επιπλέον περιεχόμενο δε δικαιολογεί την επαναγορά του τίτλου ακόμα και σε budget τιμή
  • Το multiplayer παραμένει αδιάφορο

Βαθμολογία

O Σάββας δεν παίζει videogames από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Δεν ξέρει πως είναι από κοντά ένα NES πόσο μάλλον ένα SNES. Παρόλα αυτά καταφέρνει και ανέχεται τον εαυτό του ως gamer και που και που, μεταξύ Heavy Metal και Χέβι Μέταλ, παίζει και κανένα παιχνίδι. Επίσης είναι ερωτευμένος με τη Liara T’soni και θα ήθελε κάποια στιγμή να μετακομίσει σε μία καλύβα κοντά στη Firelink Shrine, ένα τσιγάρο δρόμο από τις Κατακόμβες αν και δεν καπνίζει.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αποκαλύφθηκε το Project CARS 3
Έρχεται το καλοκαίρι ο πρώτος τίτλος της σχέσης Slightly Mad - Codemasters.
Mini teaser για το Godfall
Πρώτο δείγμα από τους Silvermane.
Η Codemasters απέκτησε τα δικαιώματα του WRC
Για τα πέντε επόμενα χρόνια.
Ανακοινώθηκε το πρώτο DLC για το Minecraft Dungeons
Η ζούγκλα ξύπνησε και μας καλεί…
Νέο παράρτημα για τη δημιουργό του Just Cause
Με έδρα το Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.
Νέο character profile trailer για το Desperados III
Μαζί με πέντε video για την ανάπτυξη του τίτλου.
Πληροφορίες και in-game υλικό από το Disintegration
Τι να περιμένουμε από το multiplayer κομμάτι του τίτλου.
Διαθέσιμο το Those Who Remain
Ένας horror τίτλος για PC και κονσόλες.
Ημερομηνία διάθεσης του Beyond Blue σε κονσόλες και PC
Ώρα για εξερεύνηση του απέραντου γαλάζιου του πλανήτη μας,

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (25)

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ δεν άντεξα και το επαναγόρασα μιας και το πέτυχα στα 20 ευρώ. Ναι είμαι αδύναμος σε παιχνίδια που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου.
Ούτως η άλλως ήθελα ένα δεύτερο playthrough στο XCOM οπότε τι καλύτερο απο το νέο περιεχόμενο που σύμφωνα με τα γραφόμενα του Σάββα είναι αρμονικά προσαρμοσμένο στο ήδη υπάρχον.
Μία ερώτηση Σάββα, το μην το χαρακτηρίσω, spawning των εχθρών αλά Prestige...

Εγώ δεν άντεξα και το επαναγόρασα μιας και το πέτυχα στα 20 ευρώ. Ναι είμαι αδύναμος σε παιχνίδια που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου.
Ούτως η άλλως ήθελα ένα δεύτερο playthrough στο XCOM οπότε τι καλύτερο απο το νέο περιεχόμενο που σύμφωνα με τα γραφόμενα του Σάββα είναι αρμονικά προσαρμοσμένο στο ήδη υπάρχον.
Μία ερώτηση Σάββα, το μην το χαρακτηρίσω, spawning των εχθρών αλά Prestige υφίσταται? Το μοναδικό μελανό σημείο του Enemy Unknown κατα τη γνώμη. Μου κατέστρεψε δύο προσπάθειες στο Ironman.......

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Oι εχθροί είναι πεπερασμένοι σε κάθε επίπεδο όσες φορές κι αν το παίξεις (αν μπορούσες να παίξεις το ίδιο θεωρητικά). Spawn τι ακριβώς εννοείς?

This comment was minimized by the moderator on the site

Bασικα απ το κειμενο φαινεται να ειναι υψηλοτατου επιπεδου τιτλος. Ομως η ερωτηση οπως διατυπωνεται και στο κειμενο, ειναι οχι τοσο αν αξιζει τα λεφτα οσο αν αξιζει τον χρονο μας, απ την στιγμη που "ενσωματωνεται" αν καταλαβα καλα στον αρχικο τιτλο και δεν αποτελει επιμερους προσθηκη. Οποτε οποιος εχει παιξει το πρωτο βρισκεται ισως να κανει καποια αγγαρεια για καποιες ωρες που θα ξαναπαιζει...

Bασικα απ το κειμενο φαινεται να ειναι υψηλοτατου επιπεδου τιτλος. Ομως η ερωτηση οπως διατυπωνεται και στο κειμενο, ειναι οχι τοσο αν αξιζει τα λεφτα οσο αν αξιζει τον χρονο μας, απ την στιγμη που "ενσωματωνεται" αν καταλαβα καλα στον αρχικο τιτλο και δεν αποτελει επιμερους προσθηκη. Οποτε οποιος εχει παιξει το πρωτο βρισκεται ισως να κανει καποια αγγαρεια για καποιες ωρες που θα ξαναπαιζει χιλιοπαιγμενα πραγματα.Η οποιος εχει αγορασει το πρωτο, βρισκεται να πρεπει να ξαναγορασει ολοκληρο το πακετο, καθιστωντας παρωχημενη την κοπια που ηδη εχει.
Εγω που δεν εχω παιξει ακομα το πρωτο, θα σκεφτομουν την αγορα του enemy within...Αν δεν ειχα το πρωτο σε steam και ps plus...
Στο steam προσφερεται ως expansion που "κολλαει" στο πρωτοτυπο παιχνιδι?

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ναι, αλλά και πάλι πρέπει να ξαναξεκινήσεις campaign.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ισως κάποια στιγμή να το αγόραζα και εγώ για ένα δεύτερο playthrough.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οποτε μια η αλλη... Ευχαριστω Σαββα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review οπως και το game!Ισως καποια στιγμη του ριξο μια ματια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο review Σαββα, αλλα να σε ρωτησω κατι (να με συμπαθας αν ακουστει χαζο, απο υπνο ειμαι). Αν καταλαβα καλα, το Enemy Within ειναι το Enemy Unknown με επιπλεον υλικο, ετσι; Αυτο που θελω να μαθω ειναι, να αγορασω το EU τωρα που εχει πεσει η τιμη ή το EW θα μου προσφερει το ιδιο παιχνιδι + το παραπανω υλικο?

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλό παιχνίδι λογικά οι φανατικοί του είδους θα το ξανά αγοράσουν. Πολύ καλό και το review

This comment was minimized by the moderator on the site

Kωστή, δεν ξέρω ποιες είναι οι διαφορές των τιμών. Ξέρω ότι στο PC το E Within βγαίνει στα 30 ευρώ. Και είναι πιο full πακέτο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αλλά αν βρίσκεις το Unknown ξέρω γω με 10 ευρώ, τι να σου πω... Το λέω και στο κείμενο, δεν νομίζω ότι τα έξτρα από μόνα τους είναι για 20 ευρώ. Αλλά σίγουρα σαν πακέτο είναι πληρέστατο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν το παω με βαση τις τιμες, ουσιαστικα η ερωτηση ηταν αν το Enemy Within προσφερει το Enemy Unknown συν το εξτρα περιεχομενο ή μονο το εξτρα περιεχομενο. Σορρυ αν σε μπερδεψα, τα εμπλεξα λιγακι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το γράφω. Είναι το Enemy Unknown με ενσωματωμένο το περιεχόμενο.
"όλο το επιπλέον υλικό που δημιούργησε η Firaxis για το καταπληκτικό Enemy Unknown, είναι ενσωματωμένο στο βασικό κορμό του περσινού παιχνιδιού."

This comment was minimized by the moderator on the site

Ό,τι καλύτερο για νέο playthrough. Μόλις πέσει η τιμή το τσιμπάω. Θέλουμε κι άλλα games σαν το XCOM, κύριοι της βιομηχανίας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρεπει να παιξω το πρωτο, πρεπει να παιξω το πρωτο, πρεπει να παιξω το πρωτο.
Μονο και μονο απο το demo γουσταρα πολυ. Παικτικα θυμιζει τα ιαπωνικα srpg της αρχαιοτητος.
.
Σαββα δηλαδη ειναι διαφορετικα campaign το within με το unknown? ( Δεν τρολαρω, διαβασα το review, διαβασα και το σχολια αλλα εχω μπερδευτει.. don't get mad )

This comment was minimized by the moderator on the site

Ώστε και αυτό Must Have/Play!
Μια χαρά μου έκαστε αφού δεν πήρα ακόμη το αρχικό οπότε θα πάρω αυτό απευθείας.

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων