Ένας ακόμα σπουδαίος τίτλος της σειράς Mario

Όχι, κύριοι! Όταν ένα παιχνίδι, μετά από 20 και πλέον χρόνια, καταφέρνει να είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό, δε λέγεται "ανακύκλωση", αλλά είδος προς επιστημονική μελέτη. Και ξεκινάμε έτσι επιθετικά το συγκεκριμένο κείμενο, γιατί η αλήθεια είναι ότι τελευταίως το μέσο -και κυρίως το κοινό του- έχει αρχίσει και παρεκτρέπεται. Δεν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση "η ομάδα που κερδίζει, δεν πρέπει να αλλάζει". Απεναντίας, χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτό, τα Mario έχουν αλλάξει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί η συνταγή να παραμένει η ίδια, αλλά η απόλαυση είναι τέτοια, που πραγματικά κανείς δε νοιάζεται αν αυτό το νόστιμο φαγητό το έχουμε φάει και στο παρελθόν. Αφού είναι νόστιμο, γιατί να μην το ξαναφάμε βρε παιδιά; Οι "γκρινιάρηδες" προτιμούν να τρώνε διαφορετικά, αλλά όχι τόσο νόστιμα φαγητά; Εμείς πάντως, είμαστε καλοφαγάδες!

super-mario-3d-world-3

Πατώντας πάνω στο σκελετό του Super Mario 3D Land (3DS), το 3D World έρχεται για να αποδείξει ότι η Nintendo, παρά τον αποπροσανατολισμό της -τουλάχιστον εμπορικά- συνεχίζει να έχει στα ντουλάπια της σφραγισμένη τη μαγική χρυσόσκονη. Γιατί το 3D World ίσως να είναι ένα από τα καλύτερα Mario όλων των εποχών και αυτό είναι "άκρως ανησυχητικό" (ελπίζουμε να πιάνετε την ειρωνεία στο τελευταίο και να μη μας παρεξηγήσετε). Ακόμη μία φορά ο Bowser και οι λοιποί σατανικοί ακόλουθοί του, προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι πολύ κακοί για να πεθάνουν. Έτσι, κλέβει τις έξι νεράιδες από το Βασίλειο του Μανιταριού και τις φυλακίζει στα ισάριθμα κάστρα, που φυλάσσονται από κακούληδες χαρακτήρες, όχι όμως και τόσο τρομακτικούς. Μάλιστα, είναι τόσο κακός, που ούτε τρύπα για να αναπνέουν δεν άνοιξε στα γυάλινα βάζα που της εγκλώβισε. Τς τς τς...

super-mario-3d-world-4

Η αλήθεια είναι ότι το σενάριο είναι η αφορμή για να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι του παίκτη στον πλούσιο κόσμο του 3D World. Το παιχνίδι αποτελείται από έξι κανονικούς και δύο bonus κόσμους (σύνολο 8). Για τους τελευταίους δύο δε θα πούμε πολλά, μιας και κρύβονται εκπλήξεις, ωστόσο, μπορούμε να μιλήσουμε για τους πρώτους έξι. Η περιήγηση στο World Map είναι λιγάκι διαφορετική και αισθητά πιο ελεύθερη, δίνοντας για πρώτη φορά στη σειρά έναν λιγάκι πιο "open world" χαρακτήρα. Μη φανταστείτε ότι ξαφνικά μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, απλά  η επιλογή των επιπέδων γίνεται με περισσότερη ελευθερία απ' ότι πριν. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10 ώρες για να κάνετε ένα γρήγορο πέρασμα όλων των κόσμων, ενώ αν είστε τελειομανείς, οι 30 ώρες ίσως και να φαντάζουν λίγες. Αν αναλογιστείτε μάλιστα ότι έχουν προστεθεί ορισμένα collectibles, όπως οι σφραγίδες, που θα κάνουν τα μηνύματά σας στο Miiverse πολύ πιο ενδιαφέροντα, τότε να είστε σίγουροι πως η διάρκειά του μόνο απογοητευμένους δε θα σας αφήσει.

Super-Mario-3D-World-110

Η βασική ποικιλία των περιβαλλόντων δεν έχει αλλάξει δραματικά. Λάβες, χιόνια, υγροί κόσμοι, σκοτεινά κάστρα, στοιχειωμένες επαύλεις και έρημοι συνθέτουν το σκηνικό. Έχει προστεθεί, όμως, μπόλικη φαντασία στο σχεδιασμό τους, που θα τη ζήλευαν πολλά Mario του παρελθόντος. Νέα φιλοσοφία παγίδων και εμποδίων, νέοι εχθροί -αλλά και νέα αντιμετώπιση αυτών- μερικά νέα power-ups και επιστροφή κάποιων αγαπημένων στοιχείων από τα παλιά, σχηματίζουν μια όμορφη μίξη, που μοιάζει τόσο οικεία, αλλά ταυτόχρονα τόσο, μα τόσο, φρέσκια.

Μιας και αναφερθήκαμε στα power-ups, αφού εκδηλώσουμε τον παιδικό μας ενθουσιασμό για την επιστροφή του Mega Mushroom και της Boomerang Suit, πρέπει να αναφερθούμε στη σημαντικότερη προσθήκη της κατηγορίας, την Cat Suit. Με το εν λόγω power-up o Mario μεταμορφώνεται σε γάτα και αποκτά πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις ενός αιλουροειδούς. Μπορεί και σκαρφαλώνει σε τοίχους και κολώνες, εκτελεί μεγαλύτερα άλματα, πραγματοποιεί βουτιές στον αέρα, ενώ "υποστηρίζεται" και ο ελαφρύς ξυλοδαρμός στους εχθρούς. Αν και το όλο σκηνικό είναι λιγάκι αποκρουστικό (ε, όσο να 'ναι, ένας μουστακαλής με χνουδωτή ουρίτσα και τεντωμένα αυτιά, δεν είναι και το καλύτερο θέαμα), η επίπτωση στο gameplay είναι μάλλον η επιθυμητή. Το ίδιο ισχύει και για το Clone Cherry, το οποίο δημιουργεί έναν κλώνο του Mario, που απλά αντιγράφει της κινήσεις του αυθεντικού. Όλα τα νέα power-ups παίρνουν μεγαλύτερο βάρος μέσω των μυστικών περιοχών, που φανερώνονται μόνο με τη χρήση των εν λόγω ικανοτήτων.

Super-Mario-3D-World-171

Τόση ώρα μιλάμε για Mario, αλλά στο 3D World δεν είναι ο μουστακαλής ο μοναδικός πρωταγωνιστής. Πριν από κάθε επίπεδο, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει, εκτός από τον Ιταλό υδραυλικό, τον αδερφό του, Luigi, τον γλυκύτατο Toad και την ταλαιπωρημένη, αλλά πάντα λαμπερή, Princess Peach. Δεν είναι μόνο αισθητική η αλλαγή των χαρακτήρων, αλλά υπάρχει επίπτωση και στο gameplay, μιας και ο κάθε ένας από τους χαρακτήρες έχει τις δικές του μεταβλητές όσον αφορά την κίνηση μέσα στο χώρο (κάποιοι είναι πιο στιβαροί, κάποιοι πιο γρήγοροι, ενώ κάποιοι εκτελούν μεγαλύτερα άλματα).

Το παραπάνω είναι, ουσιαστικά, και ο συνδετικός κρίκος με το co-op μέρος, το οποίο πιστέψτε μας, είναι ό,τι καλύτερο έχει δείξει η σειρά τα τελευταία χρόνια. Με τον ένα παίκτη στο Wii U GamePad και τους υπόλοιπους τέσσερις με κάποιο Wii Remote ή Wii U Pro Controller ανά χείρας, η εμπειρία απογειώνεται στα ύψη. Αυτό που βοηθάει εξαιρετικά το συνεργατικό παιχνίδι είναι η προοπτική του τίτλου. Ενώ στα 2D Mario (βλ. Super Mario Bros. U) η κατάσταση ήταν μάλλον ασφυκτική, λόγω των περιορισμών της κάμερας, εδώ τα πράγματα είναι σαφέστατα πιο ελεύθερα, άρα και αρκετά πιο προσοδοφόρα.

super-mario-3d-world-wii-u-1

Εκεί που θα θέλαμε να σταθούμε λιγάκι παραπάνω, είναι στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Mario είναι φοβερά πλούσιο σε μυστικά και κρυφό περιεχόμενο, που μόνο αυτοί που θα μοχθήσουν θα δουν τα πάντα. Ενώ σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη δυσκολία του, ο τίτλος δεν είναι "κόλαση", υπάρχουν σημεία -προαιρετικά και τις περισσότερες φορές κρυφά- που μόνο οι βετεράνοι θα τη βγάλουν καθαρή. Γενικά, όμως, σε λιγάκι μεγαλύτερη πρόκληση, σίγουρα δε θα λέγαμε όχι. Δεν ξέρουμε αν το Wii U ανήκει ή όχι στην κατηγορία των next-gen οικιακών συσκευών -και ούτε μας ενδιαφέρει για να είμαστε ειλικρινείς- αλλά αυτό που είδαμε είναι αρκετές φορές πιο όμορφο από οτιδήποτε  έχουμε δει μέχρι σήμερα στα PS4 και Xbox One. Δε μας ενδιαφέρει τι λένε οι αριθμοί και τα chips στο εσωτερικό της κονσόλας, αλλά το 3D World είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Όταν βλέπει ο παίκτης για πρώτη φορά τον κόσμο του, θα νιώσει μία ευχάριστη έκρηξη χρωμάτων να δονεί τις αισθήσεις του, ενώ το κρυστάλλινο 1080p φροντίζει να κάνει την οπτική εμπειρία ακόμη πιο "κοφτερή".

Εξαιρετικής ποιότητας textures, real-time φωτισμοί, smooth και ρεαλιστικά particle effects, πανέμορφες αντανακλάσεις και υψηλό frame-rate είναι νέα χωράφια για τη Nintendo. Δεν τίθεται θέμα. Το 3D World είναι ο ομορφότερος τίτλος που φέρει την υπογραφή της εταιρίας του Kyoto. Και ενώ νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη έρχεται να ταρακουνήσει, όχι τα μάτια μας αυτή τη φορά, αλλά τα αυτιά μας. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η σειρά αποκτάει μία ολόφρεσκη μουσική επένδυση. Αν και η βάση των μουσικών θεμάτων είναι τις περισσότερες φορές γνωστή, τα ακούσματα είναι φρέσκα και ταιριαστά, που βελτιώνουν, σε έναν ακόμη τομέα, το σύνολο.

Super-Mario-3D-World-Wii-U-Official-Screenshots-Nintendo-008

Αυτό που προκύπτει από την εμπειρία μας με το Super Mario 3D World είναι ότι η Nintendo αυτή τη φορά δεν επαναπαύτηκε και δούλεψε πραγματικά γι' αυτόν τον τίτλο. Δε θα το κατατάξουμε σε συγκεκριμένη θέση, αλλά είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για ένα από τα αρτιότερα Super Mario όλων των εποχών. Και εκτός από ένα φανταστικό παιχνίδι, αποτελεί και ένα όπλο -γνωστό για τους περισσότερους- του Wii U, μιας και αυτά τα παιχνίδια, με ή χωρίς νέα γενιά, δε τα βρίσκεις πουθενά, παρά μόνο στα κουτάκια που γράφουν "Nintendo". Θεωρούμε πως ο τίτλος είναι ο ορισμός του "must-buy" και η τέλεια περίπτωση δώρου για τους εαυτούς σας τα φετινά Χριστούγεννα. Αν έχετε Wii U, το έχετε αγοράσει, απλά δεν το ξέρετε ακόμη...

Σάκης Καρπάς

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Αν και στην ίδια φιλοσοφία, είναι ολόφρεσκο και το ίδιο απολαυστικό
  • Το ομορφότερο Mario μέχρι σήμερα
  • Νέα πνοή στον τομέα της μουσικής
  • Αρκετό περιεχόμενο
  • Μερικές ευπρόσδεκτες προσθήκες σε power ups εχθρούς κ.λπ.
  • Σωστά δομημένο και διασκεδαστικό co-op mode

Αρνητικά

  • Θα θέλαμε περισσότερη πρόκληση

Βαθμολογία

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Τιμητική διάκριση για τον Shigeru Miyamoto
King of Nintendo, First of His Name κ.λπ.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Control
Νέα modes, δύο expansions και... Alan Wake (;)
Το μέλλον της σειράς Dragon Quest
Η αποδοχή της σειράς στη Δύση και σκέψεις για επόμενα παιχνίδια.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo
Ελαφρά πτώση των πωλήσεων του Switch, εξαιρετική πορεία για τις πωλήσεις software.
To Nintendo Switch ξεπέρασε τις 14.86 εκ. αποστολές στα καταστήματα
Στοιχεία για τις πωλήσεις των τίτλων της και των... amiibo!
Στοιχεία για το DLC του Zelda: Breath of the Wild
To πρώτο από τα δύο που έχουν ανακοινωθεί.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Ανασαίνοντας την άγρια φύση της Hyrule.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (54)

This comment was minimized by the moderator on the site

Αααχχχχχ... Φαίνεται τρομερό!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρόβλημα μου με αυτόν τον τίτλο όπως και το 3D Land είναι ότι εκτός του ότι οι πίστες είναι μικρές το παιχνίδι είναι και πολύ εύκολες. Καμία σχέση με παλαιότερα Mario. Ας ελπίσουμε να βγει ένα Galaxy 3 (ή ένα Sunshine 2)

This comment was minimized by the moderator on the site

btw Από ότι κατάλαβα edit δεν υπάρχει πια για τα σχόλια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα τα λεφτά η εισαγωγή Σάκη.
Το αφήνω για τις γιορτές. Πανέμορφο και καραδιασκεδαστικό. Το έχουν ακόμη εκεί στην Nintendo.
Τι κι αν κυκλοφόρησαν τα PS4 και One;
Στο stand-by με παρακολουθούν και θα με παρακολουθούν να παίζω τα καλύτερα παιχνίδια της περιόδου: GT6, Mario 3D World και Zelda: ALBW.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακούω ότι είναι πολύ καλό παιχνίδι αλλά για κάποιο λόγο, δεν με τραβάει να ασχοληθώ μαζί του. Tα Mario Galaxy ήταν πέρα για πέρα συγκλονιστικά, με απίστευτες ιδέες και art direction αλλά ο σχεδιασμός των 3D World και 3D Land με απωθεί κάπως. σίγουρα θα το παίξω κάποια στιγμή αλλά μάλλον θα πάει για αρκετά πιο μακριά στο μέλλον.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πραγματικά διασκεδαστικό co-op, με ωραίες ιδέες και υπέροχους κόσμους. Το κατ' ευχαριστήθηκα αυτές τις μέρες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεκίνησα το παιχνίδι με την Ξένια και βρισκόμαστε στο τέλος του 6 κόσμου . Πραγματικά απολαυστικό όπως όλα τα mario, δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα, πως βρίσκουν τον τρόπο και δεν στερεύουν από νέες ιδέες . Πολύ καλό και το co-op mode αν και κάποια προβληματακια τα έχει η κάμερα. Παιχνίδι που φυσικά αξίζει να έχουν όλοι οι κάτοχοι του wii u. Ελπίζω το επόμενο mario να είναι το galaxy 3 όπως...

Ξεκίνησα το παιχνίδι με την Ξένια και βρισκόμαστε στο τέλος του 6 κόσμου . Πραγματικά απολαυστικό όπως όλα τα mario, δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα, πως βρίσκουν τον τρόπο και δεν στερεύουν από νέες ιδέες . Πολύ καλό και το co-op mode αν και κάποια προβληματακια τα έχει η κάμερα. Παιχνίδι που φυσικά αξίζει να έχουν όλοι οι κάτοχοι του wii u. Ελπίζω το επόμενο mario να είναι το galaxy 3 όπως ήταν και η αρχική μου επιθυμία, αν και το super mario 3d wolrd με εξέπληξε ευχάριστα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Καταπληκτικό παιχνίδι, ότι πρέπει για co op. Το ξεκίνησα χθες με δυο φίλους μου και φτάσαμε στον 4ο κόσμο. Μέσα στη βδομάδα λογικά θα έχει τερματιστεί και θα γίνει resume για να βρεθούν τα πάντα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το φαντάστηκα ότι θα το έγραφες το review, γιατί εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, σχεδόν ότι ώρα κι αν έπαιζα στο Wii U (και δεν παίζω και τόσο πολύ, τελευταία), ήσουν συνήθως μέσα κι έπαιζες συνήθως Mario. Το έλιωσες το παιχνιδάκι...

Είναι το επόμενο που θα παίξω, μόλις ξεμπερδέψω με το Wonderful 101. Χαίρομαι που τελικά αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σαφώς στα υπόψιν, εφόσον αγοραστεί στο μέλλον το Wii U. Ωραίο review Σάκη

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο,τι καλυτερο μπορει να παιξει κανεις στις γιορτες! Ελπιζω να μπορεσω να το αγοράσω μεσα στις αργιες...
Θα ηθελα ο βαθμός να τίθεται με μεγαλυτερη γραμματοσειρα και bold ωστε να εντοπιζεται ευκολα απο τον ανυποψιαστο αναγνωστη - επισκεπτη του site.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταπληκτικό παιχνίδι, από τα καλύτερα που κυκλοφορούν αυτό τον καιρό και must για τους fans του Mario. Όντως τα Mario όποιος τα έχει παίξει βλέπει πως ανανεώνονται σε κάθε παιχνίδι και στην τελική ο παίκτης καραδιασκεδάζει παίζοντάς τα. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο όταν παίζεις;

This comment was minimized by the moderator on the site

ίσως λόγος αγοράς wii u αλλα και πάλι...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review και άλλο ένα υπέροχο Mario game!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Φαινόταν από μίλια οτι είναι υπέροχο. Η Nintendo απλά αδίκησε τον εαυτό της με τo trailer εκείνο της E3.
Κάθε φορά που το κοιτάς δείχνει καλύτερο. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνει κάθε φορά αλλά κάνει ριζικές αλλαγές στα παιχνίδια χωρις να πάρει χαμπάρι κανείς. Το συγκεκριμένο Mario έχει λίγο από την τρέλα του Super Mario 2 του NES.

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων