O πιξελωτός τρόμος της Βικτωριανής Αγγλίας.

Το ότι τα retro 16bit τύπου παιχνίδια έχουν ανέβει στο προσκήνιο, το έχετε καταλάβει όλοι. Η ανάπτυξη του internet, τα μοντέλα συνεργατικής χρηματοδότησης και τα διαδικτυακά καταστήματα έχουν βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό ένα είδος που, ως επί το πλείστον, γίνεται γνωστό από στόμα σε στόμα. Το The Last Door, όμως, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, ακόμα και για τα δεδομένα της indie σκηνής. Δημιούργημα της “The Game Kitchen”, το παιχνίδι δημιουργήθηκε από δωρεές παικτών, αλλά κυκλοφορεί εντελώς δωρεάν, αν έχετε λίγη υπομονή. Αυτοί που υποστήριξαν το παιχνίδι, απλά παίρνουν το κάθε κεφάλαιο πιο νωρίς από τους υπόλοιπους, που πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες. Αλλά με την πρώτη σεζόν να έχει τελειώσει, τα 3 από τα 4 κεφάλαια είναι δωρεάν, με το 4ο να κοστίζει όσο έχετε ευχαρίστηση και να γίνεται εντελώς δωρεάν μέσα στο καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ τίμιο σύστημα τιμολόγησης, ενός μικρού παιχνιδιού, από μια ομάδα που αποζητά πρωτίστως να κάνει το κέφι της και μετά να έχει κάποιο κέρδος από αυτό. Για όσους βέβαια θέλουν το κάτι παραπάνω, η 1η σεζόν κυκλοφόρησε σε μια collector’s edition πριν λίγες μέρες στο Steam, στην τιμή των 9.99$. Για να δικαιολογήσουν την πώληση ενός δωρεάν τίτλου, οι δημιουργοί έχουν το εμπλουτίσει δεόντως με αναβαθμισμένα γραφικά, developer commentary, νέες σκηνές, remastered ήχο αλλά και έξτρα ιστορίες, που δίνουν background πληροφορίες για την ιστορία και τους χαρακτήρες.

the-last-door-image-01

Για να περάσουμε στα του παιχνιδιού, θα πρέπει να πούμε πως η ιστορία του εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, στην αγαπημένη όλων μας Βικτωριανή Αγγλία. Θα μπείτε στο ρόλο του Jeremiah Devit, ενός νέου, ο οποίος, έχοντας λάβει ένα μυστηριώδες μήνυμα από τον παλιό συμμαθητή του, Anthony Beechworth, αποφασίζει να τον επισκεφτεί για να δει τι του συμβαίνει. Όταν όμως φτάνει στην έπαυλη και τη βρίσκει εγκαταλελειμμένη και με φανερά σημάδια βίας, είναι πλέον προφανές πως κάτι άσχημο έχει συμβεί.

Πίσω από αυτή τη φαινομενικά κοινότυπη βάση, οι δημιουργοί κατάφεραν να στήσουν μια εξαιρετική ιστορία ψυχολογικού τρόμου, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο φόρο τιμής στους Edgar Alan Poe και HP Lovecraft. Η εξέλιξή της θα σας εκπλήξει, η ροή της θα σας ρουφήξει και τα γεγονότα θα σας ταξιδέψουν μακριά, και από την έπαυλη αλλά και πίσω στο χρόνο. Μοναδικό μελανό της σημείο είναι το πολύ απότομο cliffhanger στο τέλος της σεζόν, που ζητάει να περιμένετε τη season 2. Ευτυχώς, αυτή θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, γιατί η ιστορία είναι τόσο εθιστική που η οποιαδήποτε αναμονή είναι βασανιστική!

the-last-door-image-02

Όμως, πέρα από την ιστορία, ο βασικότερος λόγος που ο τίτλος μαγνητίζει τον παίκτη είναι η απίστευτη ατμόσφαιρα που τον συνοδεύει. Και μπορεί η ιστορία να παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, αλλά εδώ είναι ο οπτικοακουστικός τομέας του τίτλου που δουλεύει προς όφελός μας. Ναι, είναι ένας τίτλος με τεράστια pixel και στυλ προ 8bit εποχής, αλλά καταφέρνει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Το γεγονός ότι όλες οι εικόνες είναι έτσι θολές, αφήνει το μυαλό να συμπληρώσει τα κενά, και όπου το μυαλό συμπληρώνει, το αποτέλεσμα δείχνει ακόμα πιο σκοτεινό. Και σε αυτή την εργασία του εγκεφάλου έρχεται να προσδώσει τα μέγιστα ο εκπληκτικός σχεδιασμός ήχου και της μουσικής που έχει δεχθεί το παιχνίδι.

Πρόκειται για μια επαγγελματική δουλειά, που άνετα "βάζει κάτω" μεγαλύτερες δημιουργίες, με ατελείωτους background ήχους και σεκάνς να δίνουν ζωή στην κάθε περιοχή και το κάθε συμβάν. Η δε μουσική, απόκοσμη, μουντή, "αρωστημένη", αναγκάζει τον παίκτη να κρατάει την ανάσα του σε κάθε λεπτό που περνά.  Από την άλλη, δεν είναι όλα τα πράγματα τόσο ονειρικά στρωμένα. Η έλλειψη κάποιου voice over αποτελεί μεγάλο μείον για την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα story driven τίτλο.

the-last-door-image-03

Επίσης, η δύναμη του σχεδιασμού να αφήνει τα πράγματα θολά, μπορεί να λειτουργεί θετικά από άποψης ατμόσφαιρας, αλλά σε ό,τι αφορά το gameplay σίγουρα προβληματίζει, μιας και πολύ συχνά είναι αδύνατον να καταλάβετε ότι εκείνα τα 4 pixel ήταν ένα αντικείμενο. Ναι, οι οθόνες είναι μικρές και μπορείτε να τις ξεψαχνίσετε αρκετά εύκολα, αλλά δεν παύει να είναι θέμα, ειδικά σε ορισμένα πιο περίεργα puzzles συνδυασμού αντικειμένων. Και μιας και τα αναφέραμε, το The Last Door είναι στην πραγματικότητα ένα adventure τρίτου προσώπου, με απλούς point and click μηχανισμούς, που περιορίζονται στα κλασσικά "κοίτα, επεξεργάσου, μίλα, μάζεψε", ανάλογα πάντα με το τι θα δείχνει ο κέρσορας στην οθόνη.

Η πλειοψηφία των γρίφων του βασίζεται στο να βρεις το κατάλληλο στοιχείο για να προχωρήσει η ιστορία ή το κατάλληλο αντικείμενο για να ανοίξεις μια νέα διαδρομή. Σε λίγες περιπτώσεις μόνο, το παιχνίδι θα σας φέρει αντιμέτωπους με κάποια πιο σύνθετα puzzle, ενώ γρίφοι με συνομιλίες δεν υπάρχουν καθόλου. Η γενικότερη δυσκολία του The Last Door βρίσκεται κάτω του μετρίου και αν εξαιρέσει κανείς το θέμα με το pixel hunting, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να λύσετε την τετράωρη περιπέτεια που σας προσφέρει. Το ευχάριστο είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι γρίφοι έχουν κάποια λογική από πίσω τους ή υπάρχει κάποιο hint για να σας κατευθύνει, έτσι ώστε ακόμα και οι πιο άπειροι του είδους να μπορέσουν να προχωρήσουν αν σκεφτούν λιγάκι.

the-last-door-image-04

Το The Last Door είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση indie τίτλου. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του, ακόμα και για indie δεδομένα, αλλά και το διαφορετικό σύστημα διάθεσής του στην αγορά, τον καθιστούν ως έναν τίτλο που είναι πολύ εύκολο να αγνοήσει κανείς με μια επιφανειακή ματιά. Το γεγονός, όμως, ότι κάθε χρηματοδότηση για το επόμενο επεισόδιο μάζευε πολύ περισσότερα χρήματα από το προηγούμενο, δείχνει πως η συνταγή που έχει στα χέρια της η The Game Kitchen μπορεί να αποβεί πετυχημένη.

Η ισπανική ομάδα ανάπτυξης έχει στα χέρια της έναν τίτλο που μαγνητίζει τον παίκτη και τον κρατάει αιχμάλωτο μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Και αυτό είναι σπάνιο για παιχνίδι στις μέρες μας. Αν και έχει τα προβλήματά του, θεωρούμε πως πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη indie πρόταση, και με τη δεύτερη σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Ανέλπιστα επιβλητική και τρομακτική ατμόσφαιρα.
  • Πολύ καλή μουσική επένδυση.
  • Υπάρχει και σε πιο απλή, δωρεάν μορφή.
  • Μια ιστορία που σε ρουφάει μέσα της…

Αρνητικά

  • …αλλά “to be continued in season 02”.
  • Συχνά, είναι δύσκολο να διακρίνεις τα hotspot αντικειμένων.
  • Mε τόση ιστορία, η έλλειψη voice acting αποτελεί μεγάλο μείον.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ανακοινώθηκε το Odyssey για το Elite Dangerous
Ξεκινά μια νέα «εποχή» για τον space sim τίτλο.
Αποκαλύφθηκε το Project CARS 3
Έρχεται το καλοκαίρι ο πρώτος τίτλος της σχέσης Slightly Mad - Codemasters.
Mini teaser για το Godfall
Πρώτο δείγμα από τους Silvermane.
Η Codemasters απέκτησε τα δικαιώματα του WRC
Για τα πέντε επόμενα χρόνια.
Ανακοινώθηκε το πρώτο DLC για το Minecraft Dungeons
Η ζούγκλα ξύπνησε και μας καλεί…
Νέο παράρτημα για τη δημιουργό του Just Cause
Με έδρα το Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.
Νέο character profile trailer για το Desperados III
Μαζί με πέντε video για την ανάπτυξη του τίτλου.
Πληροφορίες και in-game υλικό από το Disintegration
Τι να περιμένουμε από το multiplayer κομμάτι του τίτλου.
Διαθέσιμο το Those Who Remain
Ένας horror τίτλος για PC και κονσόλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (7)

This comment was minimized by the moderator on the site

Οχι αλλο adventuro-pixel.....:(

This comment was minimized by the moderator on the site

Αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση. Στο είδος των adventures τα σημαντικότερα στοιχεία είναι η ατμόσφαιρα και η ιστορία και σε αυτά το συγκεκριμένο παιχνίδι φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τα δικά μου μάτια, παρά είναι pixel-ωτο. Να ήταν όμορφα pixel-ωτο όπως π.χ. το υπέροχο Primordia, να πω ΟΚ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο review Αλέξανδρε! Εχει μπει στη λίστα εδώ και πολύ καιρό! Να θυμηθούμε και τα νιάτα μας. Επίσης να τονίσω κι εγώ ότι το payment plan τους είναι απλά εξαιρετικό!

This comment was minimized by the moderator on the site

Οτι ειπε ο Imortalicus. Μαλλον θα προσπερασω και εγω.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το βλέπω και ήδη ξέρω. Σε όποιον αρέσει συγκεκριμένα αυτό το παιχνίδι θα του αρέσει και αυτό εδώ.
http://www.newgrounds.com/portal/view/603900
Τώρα με φτιάξατε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πιο πολύ για 8-μπιτο adventure στο Atari 2600 μοιάζει.Είπαμε μεγάλα πίξελ, αλλά αυτοί το παράκαναν.

There are no comments posted here yet