Δύσκολοι καιροί για άσημους και κουρασμένους κυνηγούς τεράτων.

Ειδικά αν είσαι oυγγρικής καταγωγής και έχεις να ανταγωνιστείς τους πιο φιλόδοξους, πετυχημένους, ενισχυμένους ομολόγους σου από την Πολωνία. Δεν υπονοούμε πως το V.H. μπορεί να αναμετρηθεί και να συγκριθεί με το κτηνώδες Witcher 3, αλλά σε μια περίοδο που η πλειονότητα των RPG-άδων ασχολείται, δικαίως, με τον τίτλο της CD Projekt, είναι εύκολο μια κυκλοφορία τέτοιου μεγέθους, με τόση λίγη διαφήμιση και προώθηση, να περάσει στα αζήτητα. Τρίτη κυκλοφορία και κλείσιμο για  το αγαπημένο μας franchise και που, μάλλον, θα απασχολήσει μόνο όσους ακολουθούν τη σειρά την τελευταία τριετία.

Το τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας «The Incredible Adventures of Van Helsing», πιστό στα δύο προηγούμενα, συνεχίζει να προσφέρει στους gamers ένα πακέτο Diablo-clone, action/rpg σε ένα gothic/noir και steam punk περιβάλλον και προσφέρει, θεματολογικά και εικαστικά, μια ανάσα διαφορετικότητας από την, αγαπημένη, sword and sorcery νόρμα.

Van Helisng 3 08

Το τρίτο μέρος  έφτασε στα «διαδικτυακά ράφια», παραδοσιακά πια, στις 22 Μαΐου, και είναι έτοιμο να ξαναβυθίσει τους παίκτες σε περιοχές του βασιλείου της Borgova (ευθέως βασισμένο, αλλά ξεχωριστό, κόσμο από αυτόν του Bram Stoker-Dracula). Αναλαμβάνουμε πάλι το ρόλο του φημισμένου monster hunter Van Helsing, από το σημείο που μας άφησε η ιστορία, έχοντας να αντιμετωπίσουμε αυτή την φορά όχι ένα μεγαλομανή επιστήμονα, Fulmigatti, ούτε έναν στρατηγό, Harker, που ήθελε να εκμεταλλευτεί την περιρρέουσα αναταραχή και να επιβάλλει το δικό του status quo (κλασσικά πράγματα δηλαδή ακόμα κ στον κόσμο των τεράτων, της μαγείας και της «περίεργης» επιστήμης), μα τον Prisoner 7, που στο δεύτερο μέρος ήταν ο «σκιώδης» βοηθός μας.

Πέρα από το κλείσιμο της ιστορίας, που δυστυχώς είναι φοβερά αντικλιματικό, δίνεται και μια εξήγηση για το παρελθόν της πάντα σκωπτικής και ειρωνικής ακολούθου μας, Katarina, συμπληρώνοντας το κενό που υπήρχε γύρω από το ζήτημα της προέλευσης της κατάρας της. Είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ντουέτα των τελευταίων ετών, με αξιοσημείωτη χημεία στην αλληλεπίδραση των χαρακτήρων τους (ατάκες, αστεία, διάλογοι), αλλά και σε gameplay δέσιμο, με την Katarina να συμπληρώνει και να εμπλουτίζει τον τρόπο που επιλέγουμε στήσουμε τον Van Helsing μας.

Van Helisng 3 01

Οι μηχανισμοί του gameplay και ο χαρακτήρας του παιχνιδιού παραμένουν ίδια σε σχέση με τα προηγούμενα. Το τραπέζι με τις αποστολές της αντίστασης, οι εφετζίδικες hack n’ slash μάχες, η καλή απόκριση, τα tower defense mini games, οι αποστολές της Chimera, το επαρκές character και item customization, το χιούμορ και τα διάσπαρτα easter eggs, το ενδιαφέρον εικαστικά περιβάλλον. Είναι όλα παρόντα. Μόνο που αυτή την φορά μοιάζουν κάπως αγυάλιστα και είναι εμφανώς μειωμένα. Το VH III πατάει στους προκατόχους του, αλλά πλην κάποιων αλλαγών που θα αναλύσουμε πιο κάτω, δεν καταφέρνει αυτή την φορά να «πιάσει» τον ανανεωτικό χαρακτήρα του δεύτερου και την πρωτοτυπία του πρώτου.

Φαίνεται πως η ομάδα ξόδεψε τις καλές ιδέες στον προηγούμενο τίτλο, αφήνοντας το τελευταίο chapter να μοιάζει κάπως ημιτελές, βιαστικό και «κουρασμένο». Όλα μοιάζουν φτωχότερα και πιο ερασιτεχνικά. Να γίνει ξεκάθαρο πως το δικό μας play through (8 ώρες σε hard επίπεδο) ήταν bug-free. Τα παράπονά μας δεν εστιάζονται εκεί. To πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, δεν έχουμε παιχνίδι σε μορφή beta (αν και, ως συνήθως, πολύς κόσμος είχε προβλήματα και δε γίνεται να είναι όλοι υπερβολικοί), απλώς μας έβγαλε μια εικόνα τύπου «άντε να βγάλουμε την υποχρέωση να ξεμπερδεύουμε», μένοντας στα πολύ στοιχειώδη και διεκπεραιωτικά.  Σαν τον φαντάρο στους τελευταίες μήνες της θητείας του ένα πράγμα. Όσοι γνωρίζετε μπορείτε να καταλάβετε πως δεν είναι και η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής ενός άντρα.

Van Helisng 3 02

Η μεγάλη αλλαγή έρχεται στην επιλογή χαρακτήρα, όπου πλέον έχουμε έξι σχεδόν «ολοκαίνουριες» (σε εισαγωγικά γιατί περισσότερο μοιάζουν με παρακλάδια των τριών χαρακτήρων του δευτέρου) κλάσεις, με τα επανασχεδιασμένα talent trees, που όμως ξεκινάνε από το μηδέν. O Protector σε ρόλο tank, o Εlementalist σε ρόλο μάγου, o Bountyhunter σε ρόλο ranger, ο Umbralist σε ρόλο rogue, o Phlogistoneer σε υβριδικό ρόλο technician, o Constructor σε ρόλο engineer. Στο χαρτί φαινόταν πολύ ενδιαφέρον. 


Το μεγάλο πλεονέκτημα που δίνει αυτή η κατεύθυνση βρίσκεται στο διασκεδαστικό co-op mode, όπου πλέον κάθε παίκτης μπορεί να πάρει ένα εντελώς ξεχωριστό ρόλο, καθώς και στο replay value, ξεκινώντας την ιστορία με έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Όπως αναφέραμε πιο πριν, όμως, ο τίτλος κυρίως θα έχει απήχηση στους βετεράνους της σειράς και η μη δυνατότητα να κάνεις import το «μπαρουτοκαπνισμένο» 60 level χαρακτήρα από τα δύο προηγούμενα είναι ένα λάθος ασυγχώρητο. Αντί λοιπόν να έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε level 90 και να αξιοποιήσουμε το βαθύτατο και πολυποίκιλο talent  tree, που είχαμε δει στο VH II, χωρίς καμία λογική εξήγηση αναγκαζόμαστε να ξαναπαίξουμε από την αρχή κάποια από τις καινούριες κλάσεις.

Οι δημιουργοί θέλησαν να περιορίσουν τα junk skills -που όπως πιστεύουν απλά υπήρχαν και δε τα χρησιμοποιούσε κανείς- και να κάνουν πιο στοχευμένες και εξειδικευμένες τις κλάσεις.  Έχει φύγει πλέον και η δυνατότητα να κάνουμε το χαρακτήρα ranged ή melee, εξαφανίστηκαν τα passive skills και τα tricks, τα perks και οι αύρες μειώθηκαν, το level cap περιορίστηκε στο 30 (και της Katarina στο 25…), δίνοντας μια πιο συμμαζευμένη εικόνα για κάποιον που παίζει πρώτη φορά και οδηγώντας τον τίτλο προς συνεργατικά και multiplayer μονοπάτια, όπου αυτή η στροφή δείχνει να δουλεύει καλύτερα.

Van Helisng 3 03

Αυτό όμως που κατάφεραν, τελικά, ήταν να περιορίσουν την ευελιξία στο χτίσιμο του χαρακτήρα και με την επιλογή τους να είναι όλα τα skills ανοικτά εξαρχής, «προσκαλούν» έμμεσα τον παίκτη να βγάλει ολόκληρο playthrough με τα 2-3 ίδια skills. Tα skill points που έχουμε να μοιράσουμε είναι λίγα λόγω του level cap, δίνοντάς μας τη δυνατότητα, ουσιαστικά, να τερματίσουμε μόνο τρεις ιδιότητες (από τις έξι διαθέσιμες συνολικά για κάθε χαρακτήρα) και μαζί με την έλλειψη NG+ επιλογής, που ήταν «θέλγητρο» των προηγούμενων chapters, «ευνουχίζουν» μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του franchise.

Σίγουρα για ένα νεοφερμένο στη σειρά οι επιλογές θα φαίνονται αρκούντως πολλές, αλλά δεν έπρεπε να είναι αυτός ο στόχος των developers. Αντί να επανασχεδιάζουν το πιο πετυχημένο κομμάτι του παιχνιδιού, θα ήταν καλύτερο να έστρεφαν την προσοχή τους προς τη βελτίωση της ιστορίας, την εισαγωγή νέων mods και features (όπως πολύ πετυχημένα έκανε το δεύτερο), το σχεδιασμό επικών Boss Fights (που είχε το πρώτο) και όχι προς την προσέλκυση καινούριων αγοραστών με το πιο casual και user friendly character development. Δε θα είναι πολλοί ούτως ή αλλιώς. Θέλαμε να παίξουμε και το τρίτο παιχνίδι με τον παραδοσιακό Bountyhunter που είχαμε επιλέξει στα δύο πρώτα παιχνίδια και βρεθήκαμε πραγματικά προ αρνητικότατης εκπλήξεως, με τον περιορισμό στο build του.

Van Helisng 3 05

Αν προσθέσουμε τις μειωμένες ποσότητες των essences (που βελτιώνουν τα αντικείμενα) και των drops, την ουσιαστική απουσία των set items, τα λιγότερα και πιο αδιάφορα secondary quests, την ευκολία του τίτλου, την περιορισμένη χρησιμότητα της Katarina στη μάχη, το μέτριο (πάλι) interface, τον κακό χειρισμό με controller, τα bugs στο multiplayer και στα after game scenarios, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι το επιγέννημα αυτών των επιλογών «κρώζει» βιασύνη και προχειρότητα. Η δεύτερη, αρκετά πιο επουσιώδης, αλλαγή είναι η έλλειψη health/ mana potions, που πλέον είναι «άπειρα» και έχουν τη μορφή ιδιότητας. Σωστή επιλογή, μιας και μας βγάζει από το βραχνά να αγοράζουμε και να ξεχωρίζουμε τις ντάνες από potions μεταξύ του Van Helsing και της Katarina. 

Η κριτική είναι αυστηρή, παρόλο που συμπαθούμε τη Neocore, γιατί μας έχει καλομάθει (και με το Deathtrap) και «απαιτούμε» τα καλύτερα από μία υποσχόμενη και ταλαντούχα ομάδα. Τα δύο πρώτα Van Helsing ήταν κατά τη γνώμη του γράφοντος τα καλύτερα diablo-clones της αγοράς και το τρίτο είναι, συγκριτικά, λίγο και απογοητευτικό. Δεν είναι κακό παιχνίδι. Όσοι αποφασίστε να το παίξετε θα περάσετε ευχάριστα ένα 15ωρο με το βασικό campaign, τις multiplayer επιλογές, το πάντα απολαυστικό τετραπλό co-op. Τα βασικά της μάχης για το είδος τα κάνει καλά, τα levels και τα τέρατα είναι καλοσχεδιασμένα, η goth ατμόσφαιρα συνεχίζει να μαγεύει, το χιούμορ είναι πάλι παρόν και πετυχημένο, οι ακριβείς πληροφορίες για τα στατιστικά του χαρακτήρα, οι πρακτικοί χάρτες, η ευκολία στην πραγμάτωση ενεργειών που απαιτούν αυτά τα games (teleporting, ξαναμοίρασμα των sκill points) συνεχίζουν να είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά και πάλι υστερεί σε σχέση με τους προκατόχους του. Δυστυχώς σε όλα.

Van Helisng 3 07

Περιμέναμε ένα μεγαλειώδες κλείσιμο της τριλογίας και «σπαζοκεφαλιες» αναφορικά με το build και τα items μας και συναντήσαμε μια παραστρατημένη και ουδέτερη ευθεία γραμμή. Σα να λείπει αυτό το μεράκι και το ξεχωριστό που είχαν τα δύο πρώτα. Τα διάφορα bugs, glitches, θέματα balancing λύνονται σταδιακά με patches, όπως και στους άλλους τίτλους, δίνοντας μια βελτιωμένη εικόνα μέρα με τη μέρα. Στα μεγάλα συν του τίτλου είναι η χαμηλότατη τιμή του, όπου με 13 ευρώ αγοράζεις ένα πλήρες παιχνίδι. Αν μετρούσε μόνο ο λόγος τιμής/ απόδοσης τότε το VH III θα αρίστευε!

Κλείνοντας, παρά την απογοήτευσή μας, θεωρούμε ότι το παιχνίδι αξίζει τον χρόνο που θα του αφιερώσετε, ειδικά αν σας άρεσαν τα Van Helsing Ι και Van Helsing ΙΙ, αλλά η αλλαγή στο στήσιμο του χαρακτήρα, η απουσία import και τα διάφορα τεχνικά προβλήματα μπορεί να σας αποτρέψουν από την αγορά του. Όσο για τους καινούριους παίκτες, παρόλο που είναι πιο φιλικό σε σχέση με το χαοτικό δεύτερο μέρος, καλύτερα θα ήταν να δοκιμάζατε ένα από τα προηγούμενα ή να περιμένατε την έκδοση, που έχει υποσχεθεί η εταιρία, όλης της τριλογίας σε έναν τίτλο (να δούμε πώς θα δουλέψει εκεί το πράγμα, με το ένα παιχνίδι να έχει level 60 και το άλλο 30), παρά να ξεκινήσετε με αυτό.

Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: Action, RPGΔιάθεση: Ψηφιακή διανομή
Αριθμός παικτών: 1-4Ανάπτυξη: Neocore GamesΗμ. Έκδοσης: 22/05/2015
PEGI: N/AΕκδότης: Neocore GamesΠλατφόρμες: PC

Θετικά

 • Χαμηλή τιμή.
 • Το co-op mode.
 • Χιούμορ, σχεδιασμός τεράτων, ατμόσφαιρα.
 • Η εταιρία βγάζει όλη την ώρα διορθωτικά patches.
 • Καλό hack and slash gameplay.
 • Ενδιαφέροντα talent tree και πληθώρα από items για customization.
 • 6 καινούριοι χαρακτήρες...

Αρνητικά

 • Μικρό level cap και μη ύπαρξη δυνατότητας για NG+.
 • Απουσία import από τα προηγούμενα παιχνίδια.
 • Έλλειψη φρεσκάδας και γενικού polishing του τίτλου σε όλους τους τομείς.
 • Bugs και glitches στο multiplayer και στα after game scenarios.
 • Μικρότερο σε διάρκεια και φτωχότερο σε περιεχόμενο, δείχνοντας βιασύνη και προχειρότητα.

Βαθμολογία

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος βρέθηκε μπροστά σε ένα Intel 286, κάποτε παλιά, τα «διλλήματα» για την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έπαψαν να υπάρχουν. Εκεί που ο περίγυρός του έβλεπε ένα εργαλείο δουλειάς «για το μέλλον», ο Νίκος έβλεπε μια παιχνιδομηχανή! Από τότε έως σήμερα συνεχίζει να είναι αμετανόητος PC Gamer, «λιώνοντας» ταυτόχρονα και τις διάφορες κονσόλες που περνούσαν και περνάνε κατά καιρούς από τα χέρια του!! Παράλληλα έχει εξίσου μεγάλη αδυναμία για τη Μέταλ μουσική, τον αθλητισμό και την τελευταία πενταετία για τις ξένες τηλεοπτικές σειρές.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Έρχεται το Gods & Glory για το Hollow Knight σε PC και Nintendo Switch
Δωρεάν με την μορφή ενός update για όλους.
Τέλος τα microtransactions από το Middle-Earth: Shadow of War
Ακόμα μια «νίκη» για την κοινότητα...
UK charts: Ο Crash άφησε πίσω Octopath και Απίθανους
Ευχάριστα τα νέα για το Octopath Traveler.
Αρχές Σεπτεμβρίου η Open Beta για το Battlefield V
Σοφότερη η Dice από την διενέργεια της Closed Beta του τίτλου.
Η Tencent σχεδιάζει τη παγκόσμια διάθεση του WeGame
Μεγάλος ανταγωνισμός για το Steam. 
To Σεπτέμβριο στους υπολογιστές το The Bard's Tale 4
Και σύντομα η κυκλοφορία στις κονσόλες.
Νέο trailer για το We Happy Few
Γνωριμία με τους χαρακτήρες και τον κόσμο του τίτλου.
Τον Αύγουστο η Private Beta του Call of Duty: Black Ops 4
Για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Τελευταία Σχόλια

Καθε χαρακτηρας παρουσιαζει εντελως ξεχωριστες καταστασεις, πιανει ακομα και πιο σκοτεινα θεματα που...
Πιστεύω είχαμε ανάγκη για ένα όμορφο, old school JRPG. Εμένα προσωπικά δεν με έχει απογοητεύσει καθό...
Ευχαριστώ Σταύρο μου για τη διευκρίνηση! Ήλπιζα ότι θα έχει και κάτι original, δεν πειράζει όμως.
Νίκο για την ερώτηση του Emerald, νομίζω πως το κάλυψα με την αναφορά του Bravely Default (familiar ...
Xμμ, μάλιστα! Αριγκατό Σταύρο.
Δεν σου κρύβω, μου κίνησες την περιέργεια! Το καλό είναι ότι με βλέπ...
Νίκο. δυστυχώς για το end game και επίλογο είναι περίπτωση Bravely Default (aka boss rush μάχες) όπ...
Επιτέλους ήρθε το review που περίμενα πως και πως!
Άψογος για ακόμα μία φορά Σταύρο.
Στα δικά μου...
Τώρα μάλιστα.. ίσως το τιμήσω τώρα.
Αυτά τα δωρεάν updates δείχνουν πως γίνεται η σωστή υποστήριξη ενός παιχνιδιού. Κατά τ'άλλα πάλι κλά...