Ετοιμαστείτε για camping μεγάλου υψομέτρου!

Τα λόγια είναι περιττά για το επίπεδο που έφτασε το Pillars of Eternity. Μια παλικαρίσια προσπάθεια από την Obsidian και τα μυαλά που βρίσκονταν πίσω από ορισμένα εκ των καλύτερων WRPG όλων των εποχών, το Pillars αποτελεί μια τρανή απόδειξη του πόσο καλά μπορεί να στηθεί ένα RPG στις μέρες μας δίχως να πέσει στη μανία των open world fillers και του ανούσιου map cleaning. Είναι ένας τίτλος χορταστικότατης διάρκειας, με ένα εκπληκτικά βαθύ role playing σύστημα και ένα από τα πιο βαθιά character development συστήματα. Το PoE είναι ένας φάρος νοσταλγίας, hardcore-ίλας και σκληροπυρηνικού story telling, που πλέον βλέπεις πολύ σπάνια. Η κυκλοφορία του τον προηγούμενο Μάρτιο στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και έτσι, η Obsidian έβαλε πλώρη για να προσφέρει ακόμα περισσότερο υλικό στους οπαδούς της. Το υλικό αυτό, λοιπόν, είναι το The White March, το νέο, "παγωμένο" expansion του παιχνιδιού. Αν και δυστυχώς αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν σε δύο τμήματα, η χορταστικότατη διάρκεια του Part 1 (κοντά στις 15 ώρες) θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, όταν ένα expansion ήταν σχεδόν ένα ολόκληρο νέο παιχνίδι και όχι 1-2 ωρίτσες gameplay.

Η ιστορία του The White March, λοιπόν, εξελίσσεται στην ομώνυμη περιοχή, μια χιονισμένη κοιλάδα στα βορειοανατολικά του κόσμου του PoE. Ο χαρακτήρας μας λαμβάνει μία πρόσκληση από την αρχηγό ενός απομακρυσμένου χωριού, το οποίο έχει πέσει σε άσχημες μέρες, αφού δέχονται συχνές επιθέσεις από Ogres, το εμπόριο είναι πενιχρό και ο κόσμος εγκαταλείπει το χωριό μέρα με τη μέρα. Μοναδική τους ελπίδα είναι να μπορέσουν να κερδίσουν πρόσβαση στο παλιό, εγκαταλελειμμένο οχυρό των νάνων, το Durgan’s Battery, και τα μυστικά που κρύβει μέσα του. Ετοιμάστε, λοιπόν, τον χειμερινό εξοπλισμό σας και αμοληθείτε στο χιονισμένο κόσμο του White March σε αναζήτηση δόξας, πλούτου, δράσης και περιπέτειας.

Pillars of eternity white march part 1 01

Σε γενικές γραμμές η ιστορία του expansion είναι κάπως απλή. Συνεχίζει να αγγίζει τα υψηλά επίπεδα του αρχικού παιχνιδιού και το side questing που προσφέρει είναι για άλλη μια φορά κάτι παραπάνω από εξαιρετικό σε γραφή και ευρηματικότητα. Αλλά υποφέρει από ένα βασικό πρόβλημα: Αντί να λειτουργεί όπως τα παλιά expansions, όπου συνέχιζαν την κεντρική ιστορία του τίτλου από εκεί που είχε μείνει, είναι σχεδιασμένο με τη λογική των σύγχρονων DLCs. Έτσι, αποτελεί εμβόλιμο υλικό για το παιχνίδι, που για να το παίξετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό save σας, πριν το τελευταίο Act του πρωτότυπου PoE. Πιο συγκεκριμένα, ξεκλειδώνει μέσα στο Act 2 του παιχνιδιού και μπορείτε να το επισκεφθείτε όποτε θέλετε εσείς. Είναι ολίγον χαμένη ευκαιρία για να συνεχίσει σε πιο επικά επίπεδα το κεντρικό storyline και πιθανά να γίνει πιο απολαυστικό προς κάποιον που παίζει το παιχνίδι για πρώτη φορά. Τουλάχιστον, η ιστορία του Part 1 τελειώνει σωστά, ανοίγοντας πολύ ομαλά και έξυπνα την πόρτα για το Part 2 που θα ακολουθήσει το χειμώνα που μας έρχεται.

Θα πρέπει να προσθέσουμε, πάντως, πως πέρα από το White March, το expansion προσθέτει και μία ακόμα περιοχή, ένα κάστρο κοντά στο δικό μας, το οποίο το έχει καταλάβει μία ομάδα από μισθοφόρους και ετοιμάζεται να μας επιτεθεί. Για να προλάβετε τα χειρότερα, θα πρέπει να μεταφέρετε τη μάχη στη δική τους πόρτα και να ξεπαστρέψετε την απειλή πριν σας καταστρέψει αυτή. Αυτό το τμήμα, όμως, είναι καλό να το επιχειρήσετε μόνο όταν θα έχετε high level χαρακτήρες. Οι μάχες είναι πολλές, πάρα πολύ σκληρές και γενικά θα "φτύσετε αίμα" για να καταφέρετε να το τελειώσετε!

Pillars of eternity white march part 1 02

Στα του gameplay τώρα, τα πράγματα παραμένουν σε στήσιμο όπως τα γνωρίσατε στο κεντρικό παιχνίδι. Σκληρό και βαθύ σύστημα μάχης, υψηλή (μα δικαιότατη) δυσκολία, όμορφο role playing και character development και, γενικά, το Pillars of Eternity παραμένει ένας τίτλος γεμάτος ποικιλία, ποιότητα και, πάνω από όλα, το δικό του ύφος, σχεδιασμό και gameplay. Οι αλλαγές, όμως, που έχει υποστεί το παιχνίδι με τα updates αλλά και το expansion είναι πολλές και ιδιαίτερες, και έχουν βελτιώσει άρδην το gameplay. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στο balancing των spells και των δυνατοτήτων όλων των classes, σε σημείο που ο παίkτης πιθανά θα χρειαστεί να αναθεωρήσει τις τακτικές που χρησιμοποιούσε ως τώρα.

Οι νέες δυνατότητες στην party AI έχουν βελτιώσει κατά πολύ το ρυθμό της μάχης, τα έξτρα δύο levels προσθέτουν νέο ενδιαφέρον υλικό, το looting έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό, αρκετά νέα τέρατα έχουν εμπλουτίσει το bestiary και πολλοί gameplay μηχανισμοί έχουν βελτιωθεί και προστεθεί για να κάνουν τις μάχες ακόμα πιο σύνθετες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το παιχνίδι προσθέτει στην ήδη τεράστια γκάμα του, δύο νέα classes -Monk και Rogue (επιτέλους!)- που ανοίγουν νέες τακτικές και προκαλούν τον παίκτη να πειραματιστεί από την αρχή με το party του. Τα δύο αυτά classes παρουσιάζονται μέσα από δύο νέους NPCs που μπορείτε να προσθέσετε στην ομάδα σας. Ο πρώτος, είναι ένας παλαβός Monk, που σαν άλλος Illuminati αυτομαστιγώνεται και προκαλεί ζημιά στον εαυτό του για να κερδίσει νέες δυνάμεις. Η δεύτερη είναι μία Rogue, για την οποία δεν θέλουμε να κάνουμε spoil την ιστορία, αλλά είναι σίγουρα ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχει το παιχνίδι.

Pillars of eternity white march part 1 04

Στα πιο επιφανειακά, τώρα, ο τεχνικός τομέας του τίτλου παραμένει στα υψηλότατα επίπεδα που είχε και το υπόλοιπο PoE. Η κάθε νέα περιοχή έχει το δικό της "αέρα" και χαρακτήρα, που την κάνει ιδιαίτερη και μοναδική, ενώ η νέα, παγωμένη παλέτα σχεδιασμού θυμίζει πάρα πολύ κάτι από Icewind Dale, γεμάτη γαλάζιο, γκρι και γυαλιστερό πάγο και χιόνι. Εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει στα νέα 3D models, αφού θα δείτε ορισμένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα του παιχνιδιού, με τον νέο εξοπλισμό που βρίσκετε να γίνεται ακόμα πιο χαρακτηριστικός επάνω στους χαρακτήρες σας. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, και εδώ το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Ομιλίες υψηλότατης ποιότητας και εξαιρετικές ερμηνείες έρχονται με ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο, που καθιστά τον κάθε χαρακτήρα μοναδικό. Και φυσικά, όλα αυτά κάτω από τη μουσική του μάστορα της στοιχειωτικά ατμοσφαιρικής σκηνής, Justin Bell.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, το White March Part 1 αποτελεί μια πολύ ωραία και δυνατή ενίσχυση στον κόσμο του Pillars of Eternity. Βελτιώνει πολλά πράγματα που ζήτησε το κοινό και προσθέτει αρκετό υλικό και διάρκεια. Το βασικό του αρνητικό είναι ότι έχει στηθεί για να παιχθεί από κάποιον που τώρα ξεκινάει το παιχνίδι. Και παρά το νέο υλικό, οι παίκτες που θα επιστρέψουν θα νιώσουν λίγο παράξενα. Όπως και να έχει, όμως, για κάποιον που διψάει για λίγο ακόμα PoP, για λίγο ακόμα role playing, για λίγο ακόμα χάσιμο σε ένα μαγικό κόσμο, το White March αποτελεί την ιδανική επιλογή για να αρχίσετε την φετινή χειμερινή σεζόν.

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • 15 ώρες διασκέδασης και μπόλικου νέου υλικού.
  • Πολλές βελτιώσεις και προσθήκες στο gameplay.
  • Ακόμα περισσότερο βαθύ και φρέσκο questing με μηδενική επανάληψη.

Αρνητικά

  • Το ότι πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες για το 2ο τμήμα.
  • Η βασική ιστορία, αν και καλογραμμένη, είναι κάπως απλή για να σταθεί μόνη της.
  • Το γεγονός ότι δεν συνεχίζει την ιστορία αλλά είναι εμβόλιμο στο κεντρικό παιχνίδι.

Βαθμολογία

Αρχιτέκτων και συντηρητής ιστορικών κτιρίων κατ' επάγγελμα, μόλις πέσει η νύχτα φοράει την καμπαρντίνα του και σουρτουκεύει σε αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας. Ταξιδιώτης και ονειροπόλος, με κλινικά κολλήματα σε Fantasy και Sci-Fi, gaming backstory από τα 80s και mantra τη φράση «η ιστορία και οι γρίφοι πάνω απ’όλα», δεν χαρίζει κάστανο σε νεοτερισμούς υπερβολικής ευκολίας. Αν είσαι adventure, RPG ή strategy, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχετε περάσει πολλές γλυκές νύχτες μαζί…

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Ακυρώθηκε η ανάπτυξη για το Among Us 2
Με την ομάδα να επικεντρώνεται στο αρχικό παιχνίδι.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Ενώ η Capcom εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς του στα Xbox One και PS4.
Τα Metal Gear και Metal Gear Solid 1 & 2 έγιναν διαθέσιμα σε PC
Μαζί με ένα πακέτο από περισσότερα retro παιχνίδια της Konami.
Νέο trailer για το The Medium
Με στοιχεία για την πρωταγωνίστρια και όχι μόνο.
Το Football Manager 2021 έρχεται και στις κονσόλες
Μια επιστροφή από τα παλιά.
Διαθέσιμο το τελευταίο μεγάλο update για το Left 4 Dead 2
"Δημιουργήθηκε από την κοινότητα, για την κοινότητα".
Το RuneScape έρχεται στο Steam
Με το πέρας είκοσι χρόνων από την κυκλοφορία του.
Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (18)

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια χαρά σου κατσε το Bank Holiday Άλεξ.
Μόνο μια ερώτηση:Η console version αργεί?Άντε που να με πάρει!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έλα στις κονσόλες ΟΕ ΟΕ!!
/Port Begging FTW
Έχω βαρεθεί να τρώω fast food, θέλω ναν φάω και λίγο bon fillet.....
Ωραίο review Αλέξανδρε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο! πολύ ωραίο review και αντικειμενικότατο! Το έχω κατά ευχαριστηθεί το expansion! Μόνο αν μου επιτρέπεις Αλέξανδρε, μια μικρή διόρθωση, τη μουσική του IWD την έχει γράψει ο Jeremy Soule ενώ του FNV ο Mark Morgan.

This comment was minimized by the moderator on the site

ναι εχεις δικιο, ο συγκεκριμένος ήταν sound engineer εκει οχι composer. με μπερδεψαν τα wiki τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Aναμενομενη η υψηλη ποιοτητα του expansion(και οχι DLC) απο την Obsidian.Θα περιμενω το 2ο μερος για την αγορα.

This comment was minimized by the moderator on the site

αααχχχχ...θα βγει αραγε ποτε στις κονσολες να το παιξουμε και εμεις οι καημενοι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Βλεπω τα κομμεντς σας και οφειλω να σας πω το εξης. 24 ειμαι σχεδον, απο παντα φανατικος κονσολας και μολις εφτιαξα το πρωτο μου gaming pc. Παιδια αν εχετε την οικονομικη δυνατοτητα πραγματικα καντε το και μετα οι κονσολες θα σας φαινονται παιχνιδακια της fisher price (εχουν βεβαια τη θεση τους λογω των exclusives, αλλα μονο αυτο). Δε θα περιμενετε και για πορτ

This comment was minimized by the moderator on the site

καλό μου παιδί!!! join The Legion
http://www.godtube.gr/cache/e50d5a5eda9f04f346abd809e1d3c349.jpg

This comment was minimized by the moderator on the site

Bloodborne says hi.

This comment was minimized by the moderator on the site

My PS4 says hi back.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μία ερώτηση: αν αγοράσεις το παιχνίδι μαζί με το expansion (ακόμα δεν το έχω αγοράσει, αλλά θα γίνει σίγουρα) και το ξεκινήσεις από την αρχή, θα έχεις τα καινούργια classes στην διαθεσή σου; Και η ιστορία του expansion θα είναι προσβάσιμη όποια στιγμή θες μέσα στο παιχνίδι;

This comment was minimized by the moderator on the site

Στη πρώτη ερώτηση, ναι θα έχεις πρόσβαση κ στα νέα classes.
Στη δεύτερη, το υλικό του expansion ξεκλειδώνει από το 2ο Act του παιχνιδιού και μπορείς να πας μέχρι πριν κατέβεις για το τελευταίο Act κ το dungeon του. Στην ουσία, στο 80% του τίτλου, μπορείς να πας στο υλικό του expansion.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία, ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο ρηβιού.Μια διόρθωση μόνο.Είναι PoE όχι POP.;)

This comment was minimized by the moderator on the site

μετα το PoP δεν έχει στοπ :P
θα διορθωθεί άμεσα

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά, όλα μαζί θα τα περιμένω. Να βγει φουλ πακέτο και να κάτσω να το παίξω. Και είναι και θηρίο ρε παιδί μου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όμορφα. Part 1 του expansion 15 ωρίτσες, για να μη ξεχνάμε τι σημαίνει expansion. Με χαλάει λιγάκι που είναι εμβόλιμο στο κεντρικό παιχνίδι αλλά είμαι τυχερός που ακόμα δεν έχω αρχίσει την ενασχόλησή μου με τον τίτλο. Θα πέσει μεγάλο κάψιμο όταν τα πιάσω, κεντρικό παιχνίδι και expansions μαζί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μια απ'τα ίδια. Ήταν για Αύγουστο αλλά το έφαγαν τα capital controls. Τώρα θα περιμένω και εγώ να ολοκληρωθεί.

There are no comments posted here yet