Άλλαξε ο Tony Hawk κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...

Δεν γνωρίζουμε πόσοι από εσάς αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στο πρώτο OlliOlli, κρίνοντας όμως από τα views του review μάλλον όχι και πολλοί. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το OlliOlli αποτελούσε έναν εξαιρετικό τίτλο σε αυτό που προσπαθούσε να κάνει, να μεταφέρει δηλαδή την εμπειρία του skateboarding στις δύο διαστάσεις με πιστευτό τρόπο μέσα από ένα παιχνίδι arcade νοοτροπίας, ενσωματώνοντας ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μοντέλο χειρισμού. Το gameplay του ήταν τόσο διασκεδαστικό όσο και αυστηρό, τιμωρώντας την παραμικρή απροσεξία ή έλλειψη συγκέντρωσης.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η Roll7 έρχεται να προσφέρει το sequel του τίτλου με το OlliOlli2: Welcome to Olliwood. Το δεύτερο μέρος της σειράς σε καμία περίπτωση δεν προσπαθεί να κερδίσει όσους του έδωσαν μία ευκαιρία και αποφάσισαν πως το gameplay ήταν περισσότερο απαιτητικό από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν. Αντιθέτως, το OlliOlli2 εμπλουτίζει το gameplay του με νέα και άκρως απαραίτητα τρικ, που εμβαθύνουν το σύστημα των combos, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τους πιθανούς συνδυασμούς με τους οποίους μπορούμε να εκτελέσουμε τα διάφορα κόλπα. Όπως προείπαμε, το sequel με δυσκολία θα τραβήξει νέους οπαδούς καθώς η φιλοσοφία του παραμένει πανομοιότυπη με το πρώτο μέρος. Η ουσιαστική διαφορά εντοπίζεται στην αλλαγή του οπτικού τομέα, όπου η τεχνοτροπία αλλάζει από την pixel art σε μία πιο συμβατική εικόνα, που όμως επωφελείται από όμορφα οπτικά εφέ, λεπτομερέστερα περιβάλλοντα (σε σχέση πάντοτε με το πρώτο OlliOlli) αλλά και πιο ομαλό animation. Σε γενικές γραμμές πάντως ο υπότιτλος του παρόντος άρθρου τα λέει όλα.

OlliOlli 2 image 01

"Όπως είναι φυσικό τα challenges επιστρέφουν, ακόμα πιο απαιτητικά από την τελευταία φορά. Κάθε πίστα είναι σχετικά εύκολο να ολοκληρωθεί, όμως η πραγματική  πρόκληση έρχεται από τα πέντε challenges που περιέχει κάθε μία από αυτές."

Εν ολίγοις, θα μπορούσαμε πολύ απλά να πάρουμε την κριτική του πρώτου παιχνιδιού αυτούσια, να “κολλήσουμε” μία-δύο παραγράφους για την επεξήγηση δύο σημαντικών νέων τρικ και να βαφτίσουμε αυτό το “remaster” κείμενο ως OlliOlli2. Αλλά (εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά) το εξαιρετικό σύστημα χειρισμού του πρώτου OlliOlli σημαίνει πως αυτή η νέα πρόταση, συνοδευόμενη από 50 νέες πίστες, είναι πολύ πιθανό να πείσει για την επιστροφή όσων “κόλλησαν” με το πρώτο, καθώς η συγκεκριμένη μερίδα παικτών σίγουρα θα ευχαριστηθεί με το sequel και μάλλον θα ικανοποιηθεί από την αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Όσοι πιστεύατε πως είχατε τιθασεύσει το μοντέλο χειρισμού, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς οι πίστες γίνονται πολύ γρήγορα ιδιαίτερα απαιτητικές και δεν είναι απίθανο στα τελευταία επίπεδα απλά να πασχίζετε να φτάσετε στο τέλος αντί να πασχίζετε να ολοκληρώσετε τα ολοένα και πιο δύσκολα challenges.

Λίγα λόγια όμως για όσους δεν είχαν πιάσει στα χέρια τους το OlliOlli. Καταρχήν, η χρήση πληκτρολογίου είναι απαγορευτική και το gamepad αποτελεί, ουσιαστικά, μονόδρομο. Είναι ξεκάθαρο πως η Roll7 ανέπτυξε τα παιχνίδια αυτά με τη λογική των αναλογικών μοχλών και των shoulder buttons. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε το button mapping ενός PlayStation μοχλού, τότε το Χ επιτρέπει το σκούντημα του skate, ενώ ο αριστερός μοχλός επιτρέπει την αναπήδηση της σανίδας αλλά και το grind σε κάθε λογής επιφάνειες, όπως σωλήνες. Δεν χρειάζεται να κάνουμε tutorial εδώ και να δώσουμε την επεξήγηση για κάθε λογής κινήσεις, αλλά αρκεί να πούμε ότι ουσιαστικά το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί μόνο με την χρήση του αριστερού αναλογικού μοχλού και του Χ. Μπορεί να ακούγεται φαινομενικά απλός ο χειρισμός, αλλά πιστέψτε μας, απαιτεί γερά νεύρα και ακόμα πιο γερά αντανακλαστικά.

OlliOlli 2 image 02

"Το OlliOlli2 εμπλουτίζει το gameplay του με νέα και άκρως απαραίτητα τρικ, που εμβαθύνουν το σύστημα των combos, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τους πιθανούς συνδυασμούς με τους οποίους μπορούμε να εκτελέσουμε τα διάφορα κόλπα."

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε εμπόδια και να προβείτε με επιτυχία στο επόμενο τρικ διαδέχονται η μία την άλλη ταχύτατα και απαιτείται αυστηρός συντονισμός. Για να γίνει απόλυτα επιτυχημένο κάθε τρικ, χρειάζεται το πάτημα του κουμπιού να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Λίγο πριν προσγειωθεί ο χαρακτήρας σας, πρέπει να πατήσετε το Χ ώστε να μην χάσει την ισορροπία του, λίγο πριν έρθετε σε επαφή με την εκάστοτε επιφάνεια για grind, πρέπει να κουνήσετε προς κάποια κατεύθυνση τον μοχλό ώστε να μην χάσετε πόντους και, γενικά, για οποιοδήποτε τρικ απαιτείται το κούνημα του μοχλού ή το πάτημα του κουμπιού με απόλυτη ακρίβεια, στο βαθμό που μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία.

Για όσους δεν είχαν ασχοληθεί παλιότερα, η καμπύλη της εκμάθησης του χειρισμού είναι εξαιρετικά απότομη και θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες ώστε να αρχίσετε να εξοικειώνεστε πλήρως για να πραγματοποιείτε ακριβώς τις κινήσεις που θέλετε με το συντονισμό που απαιτείται χωρίς να μπερδεύεστε. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, τότε το OlliOlli2 αποκτάει μία ιδιαίτερα απολαυστική ροή μεταξύ των διαφόρων κόλπων που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμού, ιδίως χάρη στη νέα μηχανή γραφικών που επιτρέπει πιο ομαλή κίνηση.

OlliOlli 2 image 03

"Η χρήση πληκτρολογίου είναι απαγορευτική και το gamepad αποτελεί, ουσιαστικά, μονόδρομο. Είναι ξεκάθαρο πως η Roll7 ανέπτυξε τα παιχνίδια αυτά με τη λογική των αναλογικών μοχλών και των shoulder buttons."

Όσον αφορά τα καινούρια κόλπα, το σημαντικότερο αφορά τα λεγόμενα manuals. Τα manuals -ουσιαστικά μία μορφή grind στο έδαφος- ενεργοποιούνται τραβώντας τον μοχλό δεξιά ή αριστερά, πατώντας ταυτόχρονα το Χ λίγο πριν ο skateboarder ακουμπήσει το έδαφος. Με την εισαγωγή των manuals μπορείτε πρακτικά να ολοκληρώνετε κάθε πίστα σε ένα ενιαίο combo, κάτι που ανεβάζει την ένταση κατακόρυφα. Δεν είναι απίθανο μετά από λίγο ο προαναφερθέν συνδυασμός να γίνει δεύτερη φύση και απλά να ξεχάσετε ότι μπορείτε να προσγειώνεστε πατώντας μόνο το Χ.

Τα άλλα δύο τρικ είναι μικρότερης σημασίας αλλά ιδανικά για όσους κυνηγάνε τις κατατάξεις στα εθιστικά leaderboards. Τα reverts αποτελούν μία ακόμα μέθοδο προσγείωσης του skateboarder, όπου η προσγείωση λαμβάνεται ως ένα ακόμα τρικ, ικανό να μετρηθεί ως διπλό combo εάν συνδυασθεί με το manual, ενώ επιπλέον δύναται να αλλάζετε τα grind τρικ ενώ είσαστε στην εκάστοτε επιφάνεια απλά τραβώντας τον μοχλό από την μία πλευρά στην άλλη και πατώντας το Χ. Οι βετεράνοι του OlliOlli σίγουρα θα δουν ότι τα τρία αυτά νέα τρικ προσφέρουν σημαντικό βάθος στην επίτευξη όλο και μεγαλύτερων σκορ προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο φαινομενικά απλό gameplay.

OlliOlli 2 image 05

Όπως είναι φυσικό τα challenges επιστρέφουν, ακόμα πιο απαιτητικά από την τελευταία φορά. Κάθε πίστα είναι σχετικά εύκολο να ολοκληρωθεί, όμως η πραγματική πρόκληση έρχεται από τα πέντε challenges που περιέχει κάθε μία από αυτές. Μερικά από τα challenges μπορεί να ζητάνε να φτάσετε ένα υψηλό σκορ, να ολοκληρώσετε το επίπεδο με μεγάλο αριθμό combo, να πραγματοποιήσετε διάφορους συνδυασμούς τρικ κατά τη διάρκειας της πίστας ή να φτάσετε στο τέλος, έχοντας διατηρήσει από την αρχή τον μετρητή του combo σε όλη τη διάρκεια του επιπέδου. Τα challenges παρουσιάζουν μία σεβαστή ποικιλία, εμπλουτίζοντας σημαντικά ένα παιχνίδι που διαφορετικά θα ήταν σαφέστατα πολύ πιο μονότονο.

Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να πούμε περισσότερα για το OlliOlli2. Όσοι από εσάς δεν είχατε ξανακούσει αυτό το όνομα, θα σας συνιστούσαμε να του δώσετε μία ευκαιρία, ανεξάρτητα από το αν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για το skateboarding. Το απαιτητικό του gameplay είναι πραγματικά εξαιρετικά υλοποιημένο και ικανό να σας οδηγήσει σε απανωτές προσπάθειες και να σας πεισμώσει για να εκπληρώσετε κάθε δυνατό challenge. Όσοι είχατε ασχοληθεί με το πρώτο μέρος της σειράς, θα βρεθείτε σε ένα άμεσα γνώριμο περιβάλλον και είμαστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσετε ιδιαιτέρως τη νέα ουσιαστική προσθήκη των manuals αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία από τρικ.

To review βασίστηκε στην PC έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ο χειρισμός παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα.
  • Η προσθήκη των manuals εμβαθύνει ουσιαστικά την προσπάθεια για επίτευξη υψηλότερου σκορ.
  • Η νέα μηχανή γραφικών προσφέρει πιο ομαλή κίνηση.

Αρνητικά

  • Παρά το νέο “ντύσιμο” δεν παύει να είναι μία από τα ίδια.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.
Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Έρχεται retail έκδοση του Fahrenheit στο PlayStation 4
Με την ευκαιρία των εορτασμών της 15ης επετείου του παιχνιδιού.
Ακυρώθηκε η ανάπτυξη για το Among Us 2
Με την ομάδα να επικεντρώνεται στο αρχικό παιχνίδι.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Ενώ η Capcom εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς του στα Xbox One και PS4.
Τα Metal Gear και Metal Gear Solid 1 & 2 έγιναν διαθέσιμα σε PC
Μαζί με ένα πακέτο από περισσότερα retro παιχνίδια της Konami.
Νέο trailer για το The Medium
Με στοιχεία για την πρωταγωνίστρια και όχι μόνο.
Το Football Manager 2021 έρχεται και στις κονσόλες
Μια επιστροφή από τα παλιά.
Διαθέσιμο το τελευταίο μεγάλο update για το Left 4 Dead 2
"Δημιουργήθηκε από την κοινότητα, για την κοινότητα".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

αυτά κάνεις αντί να βγαίνεις για ποτό ρε; τσκ τσκ τσκ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εθιστικη παιχνιδαρα, το πλατιναρα το καλοκαιρι στο Vita.
Edit: Στο PS4 εχουν προσθεσει και multi αν θυμαμαι καλα.

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από Jehuty Jehuty
This comment was minimized by the moderator on the site

Μαλλον θα περιμενω καλυτερα το Halo 5 xaxaxaxa :D:p;)

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο.
Φαίνεται να έχει την φάση του!

There are no comments posted here yet