Μια κανάτα καφέ και φύγαμε!

Υπάρχει μια κατηγορία παιχνιδιών που μπορεί να περιγραφεί με τρόπο και όρους διαφορετικούς από αυτούς που έχουμε υιοθετήσει μέχρι σήμερα. Είναι αυτή που αποδίδει όταν ο παίκτης ξυπνήσει ένα Σάββατο πρωί, φτιάξει μια κανάτα καφέ (τσιγάρο optional) και καθήσει μπροστά στην οθόνη, με άδειο μυαλό κι ελεύθερος από έγνοιες, για να βυθιστεί κατανυκτικά σε έναν καλοφτιαγμένο και πειστικό κόσμο. Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών συναντάται κυρίως στα PCs κι αποτελείται - ως επί το πλείστον - από RPGs, adventures και strategy games με κοινό παρονομαστή το βαθύ σενάριο και τον πλούσιο κόσμο. Σε μια τέτοια “παικτική Νιρβάνα” ο gamer... αλλάζει. Γίνεται υπομονετικός, τακτικιστής, προσεκτικός. Οργανώνεται, αναλύει, αντιδρά και πράττει. Χορεύει ταγκό, ακολουθώντας τον παρτεναίρ του που οδηγεί με βήματα σίγουρα και σταθερά την πορεία μέσα στην πλοκή και την εξέλιξη της εμπειρίας του τίτλου. Δε βιάζεται, δε σκοντάφτει, δεν υποπίπτει σε παρορμητισμούς και “ωχαδελφισμούς”. Ζυγίζει τα πάντα. Είναι πλήρως βυθισμένος στον κόσμο που ξεδιπλώθηκε μπροστά του, τον σέβεται και εκ του αποτελέσματος, απολαμβάνει τις αμοιβές.

Όπως ίσως πρόδωσε η τελευταία φράση, για να γίνουν όλα αυτά δυνατά, για να επέλθει η μυσταγωγική κατάσταση που πολλοί βίωσαν κι ελάχιστοι περιέγραψαν, πρέπει να συντρέχει μια ικανή κι αναγκαία συνθήκη: επιβάλλεται να υπάρχει ένας κόσμος βαθύς, δομημένος με μεράκι στη λεπτομέρεια κι αποδιδόμενος με τη μέγιστη πειστικότητα. Όταν αυτός ο παράγοντας ισχύει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, τότε ο παίκτης βυθίζεται πραγματικά και λησμονεί να επανέλθει. Όλοι οι παραπάνω όροι συντρέχουν, ισχύουν, υφίστανται στην περίπτωση του ιδιαίτερου Wastelands 2.

Wasteland 2 dc images 01

"Μια συνηθισμένη, ολιγομελής ομάδα, που την φτιάχνετε εσείς (ή επιλέγετε έτοιμη), που ξεκινάει από την αφάνεια και τη χλεύη και δυναμώνει μεγαλώνοντας παράλληλα με τον κόσμο οπου τη φιλοξενεί."

Το τι ακριβώς είναι αυτό το παιχνίδι, έχει περιγραφεί ήδη. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα post apocalyptic RPG με turn-based μάχες σε έναν αχανή κόσμο που στολίζεται από τις “δαντέλες” μιας δαιδαλώδους πλοκής. Εϊναι ένας τίτλος που ήρθε σα φίλος από παλιά, χρηματοδοτούμενος μέσω Kickstarter και ξύπνησε παλιές και ξεχασμένες επιθυμίες. Είχε όμως και τα προβλήματά του. Bugs κυρίως αλλά και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας, που του λέρωναν - ας επιτραπεί η παρομοίωση - με ραδιενεργή σκόνη την υποβόσκουσα λαμπρότητά του. Ίσως οι πιο παρατηρητικοί εξ υμών να εντόπισαν τον παρελθοντικό χρόνο στην τελευταία πρόταση, που σε συνδυασμό με το “Director’s cut” του τίτλου, προδίδει, εν μέρει, τη συνέχεια του review. Οι πλέον παρατηρητικοί όμως θα περιμένουν να δουν την επεξήγηση της φράσης “απαντάται κυρίως στα PCs”, που είδαμε στην αρχή και που έρχεται σε άμεση σχέση με το γεγονός ότι το review αυτό βασίζεται στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

Ναι, λοιπόν. Πολλά από τα σφάλματα που σημείωσε ο Αλέξανδρος στη δική του ανάλυση έχουν εξαλειφθεί. Ναι, λοιπόν, ο τίτλος μεταφέρθηκε σε κονσόλα με το βαθμό επιτυχίας που θα δούμε παρακάτω και ναι, η μεταφορά αυτή γέννησε ένα-δυο προβληματάκια εκ νέου. Η μεγάλη βάση χρηστών που χαρακτηρίζει το κόσμο των κονσολών δε μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Μπορεί - μέχρι τώρα - να είχαμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο C-RPG, με χειρισμό, αίσθηση και - αν θέλετε - κουλτούρα, που ταιριάζει μόνο στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όμως η δυναμική του επιπλέον κέρδους είναι ικανή να γεφυρώσει το χάσμα των δύο κόσμων και να προσφέρει μια εμπειρία σε ένα κοινό που πιθανόν να μην την έχει ζήσει ως τώρα.

Wasteland 2 dc images 02

"Πρόκειται για ένα post apocalyptic RPG με turn-based μάχες σε έναν αχανή κόσμο που στολίζεται από τις “δαντέλες” μιας δαιδαλώδους πλοκής."

Τα μεγαλύτερα και πιο άμεσα ερωτήματα που ίσως ταλανίζουν τους γνώστες του είδους προφανώς έχουν να κάνουν με το μοντέλο χειρισμού και το πως αυτό μπορεί να είναι άμεσο και λειτουργικό - ταυτόσημο, ακόμα-ακόμα, με εκείνο του συνδυασμού keyboard & mouse. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή, γιατί δεν έχουν όλοι επαφή με την κατηγορία και τον τίτλο. Κάποια στιγμή στο μέλλον η ανθρωπότητα θα καταφέρει να θέσει εαυτόν προ της καταστροφής. Απανωτά πυρηνικά χτυπήματα ισοπεδώνουν τεχνολογία και πολιτισμό και φέρνουν έναν νέο μεσαίωνα: πολιτιστικό, αλλά και επιστημονικό. Άνθρωποι μετατρέπονται σε μεταφορικά και κυριολεκτικά τέρατα. Σκοτώνουν, λεηλατούν καννιβαλίζουν, ελεύθεροι από ήθη και φραγμούς, φέρνοντας το ανθρώπινο γένος ακόμα πιο πίσω στην κλίμακα της εξέλιξης. Στον αντίποδα, δημιουργούνται οι Rangers. Ομάδα εθελοντών που στόχο της έχει να επιβάλλει την τάξη και μέσω αυτής, να προστατέψει τους όποιους αθώους και άμαχους απέμειναν.

Μέλος αυτής της παράταξης αποτελεί κι η δική σας ομάδα. Προσέξτε… Ομάδα, όχι “ένας αλλά λύκος” πρωταγωνιστής που αφανίζει μυριάδες εχθρών κι εκσφενδονίζει ατάκες συχνότερα κι από σφαίρες. Μια συνηθισμένη, ολιγομελής ομάδα, που την φτιάχνετε εσείς (ή επιλέγετε έτοιμη), που ξεκινάει από την αφάνεια και τη χλεύη και δυναμώνει μεγαλώνοντας παράλληλα με τον κόσμο οπου τη φιλοξενεί. Η κλίμακα του παιχνιδιού φανερώνεται χωρίς πολλά-πολλά και σύντομα νιώθετε “η τελευταία τρύπα του ζουρνά”, μια παρέα που την ανέχονται οι υπόλοιποι κι η οποία λαμβάνει αποστολές μικρού βεληνεκούς σε έναν αχανή κόσμο.

Wasteland 2 dc images 03

Σύντομα, επίσης, θα καταλάβετε τον όγκο των πληροφοριών που θα σας βομβαρδίσει με κάθε μικρό αντικείμενο που μπορείτε να έρθετε σε interaction. Σύντομα θα αντιληφθείτε ότι ακόμα και το ίδιο το παιχνίδι δεν πολυνοιάζεται για εσάς και σας αφήνει να τα μάθετε όλα μόνοι σας. Να κινηθείτε ελεύθερα. Να πράξετε χωρίς να περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω σας. Να τα κάνετε θάλασσα και να τα λουστείτε μετά. Να κοιμηθείτε όπως στρώσατε και να ξυπνήσετε - μεταφορικά μιλώντας - την επόμενη μέρα σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που πέσατε για “ύπνο”.

Εδώ, βέβαια, ίσως έχουμε ένα μελανό σημείο. Μπορεί αυτή η αδιαφορία προς τον παίκτη να βοηθάει στο immersion, μπορεί να δίνει μια αυθεντικότητα στον κόσμο, δεν παύει όμως να είναι ένας παράγοντας που θα δυσκολέψει τον αμύητο, πλην όμως ενθουσιασμένο κι ενδιαφερόμενο, παίκτη. Ένα tutorial, λοιπόν, θα ήταν άκρως απαραίτητο, ειδικά στο character generation όπου κάποιες επιλογές μπορούν να καταλήξουν ανούσιες και - ενίοτε - καταδικαστικές για την πορεία του παιχνιδιού. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό θα αλλοίωνε το κλίμα και την ατμόσφαιρα του τίτλου, όμως εκεί βρίσκεται η πραγματική πρόκληση πορος τους devs: στο να μπορέσουν να ενσωματώσουν tutorial στον κόσμο και το κλίμα του παιχνιδιού.


Σκαλίζοντας αυτό, έρχεται στην επιφάνεια και το ιδιαίτερο σύστημα δημιουργίας χαρακτήρα. Πολλοί θα το χαρακτηρίσουν ατελές. Κάποι, ίσως, προβληματικό. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου εκεί, μιας και υπάρχουν ένα σωρό skills που τραβούν την περιέργεια και προκαλούν το ενδιαφέρον για το πως θα υλοποιηθούν στη συνέχεια στο παιχνίδι. Πολλά από αυτά όμως είναι... dummies. Ψεύτικα. άχρηστα, άσφαιρα, ανούσια. Χωρίς να έχετε την παραμικρή ιδέα, θα ξοδέψετε το μοναδικό commodity που σας δωρίζεται με το level up στη μάταιη εξέλιξη μιας αχρείαστης ικανότητας. Αποτέλεσμα; Πολύ βαθειά μέσα στην εξέλιξη του παιχνιδιού να διαπιστώσετε ότι δε μπορείτε να κάνετε πολλά και βασικά πράγματα. Ρεαλιστικό, θα ισχυριστεί κανείς. Δεν είναι όλα τα ταλέντα χρήσιμα σε μια post-apocalyptic ερημιά, όμως ένα παιχνίδι πρέπει να σχοινοβατεί με ισορροπία μεταξύ fun και ρεαλισμού κι εδώ η πλάστιγγα τείνει να γείρει σε βάρος της διασκέδασης. Μπορεί ο έμπειρος C-RPG παίκτης να αναγνωρίσει τα πιο χρήσιμα skills, αλλά όταν θέλει ένας dev να αγκαλιάσει με τον τίτλο του περισσότερο και πιο διαφορποιημένο κοινό, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τέτοιες λεπτομέρειες.

Τα παραπάνω είναι πραγματικό κρίμα, γιατί αμαυρώνουν έναν τίτλο που κερδίζει το ενδιαφέρον από τα πρώτα λεπτά και μετά από λίγες ώρες και τον ίδιο τον παίκτη. Ο κόσμος, παρ’ότι υλοποημένος με φτωχό και παρωχημένο τεχνικό τομέα, δεσμεύει την καρδιά του παίκτη. Τον κάνει να αισθανθεί πνιγμένος στη σκόνη. Ευάλωτος στη φύση του παιχνιδιού. Τρωτός από το μέγεθος του κόσμου του και την βαναυσότητα του αγνώστου που περιμένει κρυμμένο στις ραδιενεργές σκιές του χάρτη. Αυτό, δεδομένων των χαμηλών στάνταρ παραγωγής, αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ομάδας ανάπτυξης.

Wasteland 2 dc images 04

"Σύντομα θα καταλάβετε τον όγκο των πληροφοριών που θα σας βομβαρδίσει με κάθε μικρό αντικείμενο που μπορείτε να έρθετε σε interaction. Σύντομα θα αντιληφθείτε ότι ακόμα και το ίδιο το παιχνίδι δεν πολυνοιάζεται για εσάς και σας αφήνει να τα μάθετε όλα μόνοι σας."

Έτσι, στην console εκδοχή του παιχνιδιού, η ομάδα κινείται σε στυλ console Diablo. Άμεσα, υπό τις διαταγές του αναλογικού μοχλού, τα μέλη κινούνται ελεύθερα. Τα shoulder buttons εναλάσσουν χαρακτήρες και τα triggers ανοίγουν τους αναμενόμενους “τροχούς” των εντολών. Ποικιλία επιθετικών επιλογών στον δεξιό, ικανότητες και adventure επιλογές στον αριστερό. Η άνεση, η ευκολία και η αμεσότητα με την οποία γίνεται ο έλεγχος είναι σχεδόν άψογες. Ο παίκτης δε θα προβληματιστεί πουθενά κι ο console user θα νιώσει τόσο σαν στο σπίτι του, όσο κι ο PC user με το mouse και το πληκτρολόγιό του. Άλλο ένα σημείο που θα πρέπει να δωθούν τα εύσημα στους προγραμματιστές.

Κάπου εδώ θα πρέπει να έχετε φτάσει περίπου στο μέσο της κανάτας. Θα έχετε φτιάξει την ομάδα σας σύμφωνα με τα πιστεύω και τις τακτικές σας και θα έχετε ξεχυθεί στην έρημο για τα πρώτα σας quest. Μέχρι τώρα, ατέλειωτα texts θα περιγράφουν στην τυπογραφική μηχανή του κάτω δεξιού μέρους της οθόνης και το πιο μικρό κι αδιάφορο item που θα συναντήσετε. Άλλοι μπορεί να κουραστούν από αυτά, άλλοι να βυθιστούν περισσότερο στη μαγεία του Wastelands 2. Είπαμε! Τέτοια παιχνίδια απαιτούν χρόνο, ηρεμία κι υπομονή. Μέχρι τώρα, αν έχετε αντέξει, θα νιώθετε την ερημιά φίλο σας. Θα περιπλανιέστε με τις ώρες, θα ξεχάσετε τον πραγματικό κόσμο και θα συναναστρέφεστε με NPCs (με μπόλικο voice over ελέω director’s cut), αναλαμβάνοντας κι εκτελώντας quests και δίνοντας αλεπάλληλες μάχες.

Wasteland 2 dc images 07

"Το Wastelands 2 Director’s cut είναι δύο πράγματα: Είναι το παιχνίδι διορθωμένο ως προς τα bugs κι εμπλουτισμένο ως προς τα patches, όπως θα έπρεπε να ήταν αρχικά. Είναι και η μεταφορά του στον “εξωγήινο” κόσμο των κονσολών, σχεδόν άψογη."

Αυτές, όπως ειπώθηκε, γίνονται με σειρές. Σίγουρα όχι κάτι καινούριο στον κόσμο των κονσολών, που δείχνει όμως παράξενο όταν η ροή διακόπτεται για μετατραπεί ο κόσμος σε σκακιέρα και να παγώσει ο χρόνος. Εκεί, κάθε PC και NPC έχει τη θέση που είχε πριν αρχίσει η μάχη. Ξοδεύει ΑΡ για να κινηθεί, να επιτεθεί ή να κάνει οτιδήποτε άλλο. Αναλόγως των στατιστικών του κάθε χαρακτήρα προκύπτει και η σειρά με την οποία θα παίξει ο καθένας τους και η οποία απεικονίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Εκεί, οι δύο τροχοί των triggers “κυβερνούν”τα πάντα και το αποτέλεσμα των πράξεων του παίκτη φιλτράρεται μέσα από ένα σύστημα πιθανοτήτων που πιθανώς να μοιάζει άδικο.

Παρ’όλα αυτά, οι μάχες είναι γενικά εύκολες κι η αίσθηση ανταμοιβής μεγάλη. Μοναδικό μελανό σημείο εδώ η κουραστική κάμερα, που σε συνδυασμό με τη διαδικασία εναλλαγής παίκτη μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά λάθη, όπως για παράδειγμα να θεραπεύσετε έναν εχθρό αντί για σύμμαχο, ο οποίος στη συνέχεια να επιβιώσει και να εξοντώσει το δικό σας μέλος. Όλα τα παραπάνω έχουν ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα: θα πορώνεστε με τις μάχες, θα χάνεστε στον κόσμο, θα ξεχνιέστε με τους διαλόγους - και τούμπαλιν. Οι ώρες θα περνούν κι εσείς δε θα σηκώνεστε από τον καναπέ, καταπίνοντας την εμπειρία του Wastelands 2 με μεγάλες, χορταστικές, γουλιές.

Wasteland 2 dc images 06

 "Στην console εκδοχή του παιχνιδιού, η ομάδα κινείται σε στυλ console Diablo. Άμεσα, υπό τις διαταγές του αναλογικού μοχλού, τα μέλη κινούνται ελεύθερα. Τα shoulder buttons εναλάσσουν χαρακτήρες και τα triggers ανοίγουν τους αναμενόμενους “τροχούς” των εντολών."

Όσοι νικηθούν από τα ομολογουμένως υπερβολικά texts, πολύ απλά θα χάσουν αυτή τη γλυκιά μέθη. Μια μέθη που θα κρατήσει για πολλές-πολλές ώρες, απροβλημάτιστη πλέον από bugs και glitches κι ωραιοποιημένη από τα πάμπολλα patches που έδωσαν φωνή σε πολλούς διαλόγους και ζωή σε κάμποσους NPCs. Όταν με το καλό τελειώσει, πολύ πιθανόν να την ξαναεπιδιώξετε. Με γνώση και ωριμότητα πλέον, σε ανεβασμένο επίπεδο δυσκολίας. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, είναι ότι η επόμενη εμπειρία, το δεύτερο playthrough, θα είναι εντελώς διαφορετικό από το πρώτο. Άλλη ομάδα, άλλες επιλογές, άλλη πορεία, άλλο τέλος, σε έναν κόσμο που είναι τόσο μεγάλος και τόσο αληθινά φτιαγμένος που να μπορεί να χωράει κάτι τέτοιο. Θα βρεθείτε να μιλήσετε με έναν φίλο σας για το ίδιο παιχνίδι και να περιγράφετε καταστάσεις τόσο διαφορετικές, που να αμφιβάλλετε προσωρινά για το κατά πόσο μιλάτε για τον ίδιο τίτλο.

Το Wastelands 2 Director’s cut είναι δύο πράγματα: Είναι το παιχνίδι διορθωμένο ως προς τα bugs κι εμπλουτισμένο ως προς τα patches, όπως θα έπρεπε να ήταν αρχικά. Είναι και η μεταφορά του στον “εξωγήινο” κόσμο των κονσολών, σχεδόν άψογη και με μπόλικη φιλοδοξία για τη συνέχιση του είδους εκεί. Αυτή η μεταφορά όμως γέννησε κι άλλα προβληματάκια. Έφερε ένα προβληματικό lock on να συνδυαστεί με την ήδη ανεπαρκώς ελεγχόμενη κάμερα και να επιφέρει σύγχυση στη μάχη. Πρόσθεσε τα παραπάνω στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε tutorial και ισορροπία στη δημιουργία κι ανάπτυξη χαρακτήρα, καταφέρνοντας να σπιλώσει το λαμπερό δημιούργημα του Fargo.

Όπως και να’ χει όμως, είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί υπομονή. Όταν αυτή υπάρξει, τα παραπάνω εξαλείφονται κι η εμπειρία είναι γλυκιά, βαθειά και δύσκολο να εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που θα σας κρατήσει για δεκάδες - ίσως εκατοντάδες - ώρες δεσμευμένους και θα σας ανταμοίψει με τον καλύτερο τρόπο: με βαθύτατο immersion, ικανοποιητικές μάχες με αίσθηση ανταμοιβής και πολυ-πολύ διάλογο με NPCs. Ένας κόσμος ολόκληρος για εσάς, ο οποίος παρά το γεγονός ότι υπέστη πυρηνική καταστροφή, καταφέρνει να αναδειχθεί απατηλά όμορφος και μια εμπειρία που θα την απολαύσετε όπως - ίσως - απολαύσατε κι αυτήν την κανάτα καφέ.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Βαθύτατος, άρτια δομημένος, κόσμος με μεράκι στη λεπτομέρεια.
  • Ατέλειωτο content που θα σας τραβήξει κοντά του ξανά και ξανά.
  • Ικανοποιητική μάχη που δένει με το adventuring και ολοκληρώνει μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
  • Τα προβλήματα της αρχικής έκδοσης έχουν σχεδόν εξαλειφθεί...

Αρνητικά

  • ...για να δώσουν τη θέση τους σε καινούρια, όπως ο συνδυασμός lock on και χειρισμού κάμερας.
  • Έλλειψη tutorial που θα ξενίσει μεγάλη μερίδα παικτών.
  • Έλλειψη ισορροπίας στη δημιουργία κι ανάπτυξη χαρακτήρα.
  • Πολύ text που πιθανώς κουράσει μεγάλη μερίδα παικτών.
  • Απαιτεί υπομονή για να το ευχαριστηθεί κανείς  - και να το αγαπήσει.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Gameplay από το Transformers: Battlegrounds
Ένα "XCOM" στο σύμπαν των Transformers.
Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Έρχεται retail έκδοση του Fahrenheit στο PlayStation 4
Με την ευκαιρία των εορτασμών της 15ης επετείου του παιχνιδιού.
Ακυρώθηκε η ανάπτυξη για το Among Us 2
Με την ομάδα να επικεντρώνεται στο αρχικό παιχνίδι.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Ενώ η Capcom εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς του στα Xbox One και PS4.
Τα Metal Gear και Metal Gear Solid 1 & 2 έγιναν διαθέσιμα σε PC
Μαζί με ένα πακέτο από περισσότερα retro παιχνίδια της Konami.
Νέο trailer για το The Medium
Με στοιχεία για την πρωταγωνίστρια και όχι μόνο.
Το Football Manager 2021 έρχεται και στις κονσόλες
Μια επιστροφή από τα παλιά.
Διαθέσιμο το τελευταίο μεγάλο update για το Left 4 Dead 2
"Δημιουργήθηκε από την κοινότητα, για την κοινότητα".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (28)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωπ, κάτσε Απόστολε να φτιάξω καφέ για να απολαύσω καλύτερα το review, το διαβάζω και επανέρχομαι για σχολιασμό ενός εκ των δύο σημαντικότατων παιχνιδιών που βρήκαν το δρόμο τους στις κονσόλες....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραιο και λεπτομερες review Αποστολη.Ειμαι καπου στις 20 ωρες με τη DC εκδοση του παιχνιδιου.Τα crashes,που ειχα μπολικα με την αρχικη εκδοση,αυτη τη φορα εξαφανιστηκαν και ευχαριστιεμαι πολυ περισσοτερο τωρα το δημιουργημα της inXile.Απο τους πιο εθιστικους τιτλους που εχω παιξει τα τελευταια χρονια.Με το που μπουν τιτλοι τελους ξεκινω Divinity Original Sin:Enhanced Edition.Kαλα και τα...

Ωραιο και λεπτομερες review Αποστολη.Ειμαι καπου στις 20 ωρες με τη DC εκδοση του παιχνιδιου.Τα crashes,που ειχα μπολικα με την αρχικη εκδοση,αυτη τη φορα εξαφανιστηκαν και ευχαριστιεμαι πολυ περισσοτερο τωρα το δημιουργημα της inXile.Απο τους πιο εθιστικους τιτλους που εχω παιξει τα τελευταια χρονια.Με το που μπουν τιτλοι τελους ξεκινω Divinity Original Sin:Enhanced Edition.Kαλα και τα mainstream παιχνιδια αλλα νισαφι!!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγορα χωρις πολλα πολλα. Ειμαστε πολυ τυχεροι οι κατοχοι των κονσολων που τετοιου ειδους παιχνιδια βγαινουν στις πλατφορμες μας. Επισης ειναι και πολυ λογικη η τιμη στην οποια κυκλοφορει ο τιτλος, retail στο amazon uk ειναι στις £27 αυτη τη στιγμη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γκρρ, δε μπορώ να κάνω edit οπότε κάνω δεύτερο ποστ.
Πολύ ωραίο review για να ένα παιχνίδι που προσπαθώ με λύσσα να προγραμματίσω για το πότε θα το βιώσω.Ότι διάβασα με ικανοποίησαν πλήρως.
Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει πάντως απ'όσο έχω δει είναι το εκπληκτικό art που έχει το παιχνίδι. Μία ματιά στα πορτραίτα των Ραδιενεργών Τσακ Νόρις του Μέλλοντος ήταν ικανή να με βάλει στο κλίμα 1000%.
Το...

Γκρρ, δε μπορώ να κάνω edit οπότε κάνω δεύτερο ποστ.
Πολύ ωραίο review για να ένα παιχνίδι που προσπαθώ με λύσσα να προγραμματίσω για το πότε θα το βιώσω.Ότι διάβασα με ικανοποίησαν πλήρως.
Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει πάντως απ'όσο έχω δει είναι το εκπληκτικό art που έχει το παιχνίδι. Μία ματιά στα πορτραίτα των Ραδιενεργών Τσακ Νόρις του Μέλλοντος ήταν ικανή να με βάλει στο κλίμα 1000%.
Το περιμένω μαζί με το Divinity και το Talos Principle σε ένα επικό πακέτο ποιότητας....

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Καταπληκτικό ρηβιού,με έψησε να το τιμήσω αν ποτέ βρεθεί χρόνος.
Αλλά ρε Απόστολε μην υποτιμάς τόσο τις κονσόλες,please.;)

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από DarthAltair DarthAltair
This comment was minimized by the moderator on the site

Χμμμ, ξέρεις είμαι ένας αρκετά "πικρός" άνθρωπος. Δεν έχω αγαπημένο μηχάνημα, παρά μόνον την Amiga που περιμένω να αναβιώσει σαν μαρμαρωμένος βασιλιάς. Έτσι δεν καίγομαι για τις κονσόλες, ούτε θα ευλογήσω κανένα PC και με αυτόν τον τρόπο μπορώ να τα βλέπω ψυχρά και κυνικά τα πράγματα - ίσως, πολλές φορές, πέραν του δέοντος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αααα Αποστολη μας κανεις να γουσταρουμε τωρα!!!!!!!:D
Θα το τσιμπησω καποια στιγμη στο ps4!!!!!!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από Captain_Zaraki Captain_Zaraki
This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ στεναχωρήθηκα τώρα γιατί σκέφτηκα πόσο πολύ καιρό έχω να παίξω παιχνίδι με αυτό το τελετουργικό που περιγράφεται στην εισαγωγή. Έτσι πρέπει να παίζονται τα παιχνίδια ρε διάολε κι όχι μια-δυό ώρες στα κλεφτά κι αυτές με το άγχος των υποχρεώσεων πριν και μετά από το αυτό.

Στα του παιχνιδιού τώρα, παρότι ψήθηκα να ασχοληθώ, με χάλασε η έλλειψη tutorial. Γενικά, πάντα ένιωθα ότι τα C-RPG...

Εγώ στεναχωρήθηκα τώρα γιατί σκέφτηκα πόσο πολύ καιρό έχω να παίξω παιχνίδι με αυτό το τελετουργικό που περιγράφεται στην εισαγωγή. Έτσι πρέπει να παίζονται τα παιχνίδια ρε διάολε κι όχι μια-δυό ώρες στα κλεφτά κι αυτές με το άγχος των υποχρεώσεων πριν και μετά από το αυτό.

Στα του παιχνιδιού τώρα, παρότι ψήθηκα να ασχοληθώ, με χάλασε η έλλειψη tutorial. Γενικά, πάντα ένιωθα ότι τα C-RPG έβγαζαν έναν σνομπ ελιτισμό του τύπου "από εμάς για εμάς", και με χάλαγε αυτό, αλλά από την στιγμή που κάνουν άνοιγμα σε κονσόλες, οπότε και σε νέο κοινό, και συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, θα πάω πάσο.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Kοίτα να δείς! Κι εγώ αυτό το παράπονο έχω. Βράζω την κανάτα σαν καουμπόης του σήμερα, αλλά δεν πίνω ούτε μια κούπα. Παίζω ακόμα λιγότερο...

Στα του tutorial τώρα...
Μην τρελαθούμε ρε μάγκες! Κι εγώ προέρχομαι από μια εποχή που κανένα παιχνίδι δε σου έλεγε τι να κάνεις. Ξέρετε πόσα παιχνίδια "έχασα" έτσι; Το Perihelion, The Prophecy το ξέρει κανένας; Με εισαγωγή που έσπερνε και θέριζε, πώς να...

Kοίτα να δείς! Κι εγώ αυτό το παράπονο έχω. Βράζω την κανάτα σαν καουμπόης του σήμερα, αλλά δεν πίνω ούτε μια κούπα. Παίζω ακόμα λιγότερο...

Στα του tutorial τώρα...
Μην τρελαθούμε ρε μάγκες! Κι εγώ προέρχομαι από μια εποχή που κανένα παιχνίδι δε σου έλεγε τι να κάνεις. Ξέρετε πόσα παιχνίδια "έχασα" έτσι; Το Perihelion, The Prophecy το ξέρει κανένας; Με εισαγωγή που έσπερνε και θέριζε, πώς να παίξεις και να ευχαριστηθείς όταν δεν ήξερες τι αντίκτυπο έχουν στο παιχνίδι οι δεκάδες παράμετροι του character generation; Πώς να εντρυφήσεις και να απολαύσεις όταν δοκίμαζες στην τύχη, έχανες μετά από κάνα δυο μάχες γιατί δεν ήξερες τα control, και πειραματιζόσουν στο διηνεκές; Με ποια λογική αυτό είναι καλό, ή έστω καλύτερο από το να έχεις μια επεξήγηση κάπου, κάπως γραμμένη;

Ποιο το rpg νόημα του "μάντεψα τα 5 από τα 30 καλά skills και προχοράω, ενώ απέφυγα τα 25/30 τζούφια;" Είναι δυνατόν; Καμία δικαιολογία στην ύπαρξη ανούσιων skills. Όλα πρέπει να παίζουν το ρόλο τους στο παιχνίδι. Ή τα έβαλαν επίτηδες κάνοντας bullying στους νεοφερμένους ή πολύ απλά προγραμμάτισαν πρόχειρα και τα έβαλαν για το θεαθήναι... Θέλω να πιστεύω, το δεύτερο!

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Εντάξει, νομίζω ότι τα παραλές λιγάκι. Το παιχνίδι έχει 14 βασικά, non-combat skills, και από αυτά μόνο για 2 μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι "τζούφια". Το ένα είναι το animal whisperer, το οποίο στις 40-κάτι ώρες που παίζω μου έχει χρειαστεί 2-3 φορές, και το άλλο είναι το toaster repair το οποίο δίνει τη λύση σε τουλάχιστον 4 διαφορετικά side-quests. Επομένως, το βρίσκω υπερβολικό να...

Εντάξει, νομίζω ότι τα παραλές λιγάκι. Το παιχνίδι έχει 14 βασικά, non-combat skills, και από αυτά μόνο για 2 μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι "τζούφια". Το ένα είναι το animal whisperer, το οποίο στις 40-κάτι ώρες που παίζω μου έχει χρειαστεί 2-3 φορές, και το άλλο είναι το toaster repair το οποίο δίνει τη λύση σε τουλάχιστον 4 διαφορετικά side-quests. Επομένως, το βρίσκω υπερβολικό να μιλάμε για πολλά ανούσια skills.
Το άλλο τώρα που θέλω να ρωτήσω, γιατί είναι καλύτερα να μιλάμε συγκεκριμένα μερικές φορές, ποιες ακριβώς λειτουργίες δυσκολευτήκατε να βρείτε; Πως κάνουμε lockpicking; Πως mod-άρουμε ένα όπλο; Πως μετακινούμαστε από περιοχή σε περιοχή; Γιατί εμένα, τουλάχιστον στο PC που παίζω, μου φαίνονται όλα αρκετά ξεκάθαρα.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Εκεί που προσωπικά εντοπίζω μια σημαντική αδυναμία στον τίτλο, είναι στους companion npcs, στο πως είναι στημένοι ως χαρακτήρες και στο πόσο ομαλά εντάσσονται στην ομάδα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραία review και τα δύο! Ένα tutorial-introduction, θα έπρεπε να υπάρχει στο παιχνίδι, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους νέους παίχτες και για το συγκεκριμένο είδος. Και να πεις ότι δε τα ξέρει ο Fargo αυτά, τα ξέρει και τα παραξέρει και τα έχει φτιάξει κιόλας στο παρελθόν…

This comment was minimized by the moderator on the site

Το παιχνίδι το θέλω σαν μανιακός και χαίρομαι πολύ που βγήκε και για κονσόλες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γυρναω απο χωριο και φευγει πακετο μαζι με Divinity και αντιο ζωη.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Την πάτησα και γω Απόστολε και πήρα κάποιον να ανοίγει.... φρυγανιέρες, αντί να hack-αρει κανα κομπιούτερ. Χαίρομια αφανταστα που μεταφέρεται σε κονσολες, αλλά όπως και τότε, έτσι κ τώρα πιστεύω πως είναι περισσότερο φιλόδοξο από όσο μπορεί αν υποστηρίξει το παιχνίδι και κάπου στη μέση του το βαρέθηκα!!1 ¨οπως και να έχει, όποιος το δοκιμάσει δεν έχει να χάσει τπτ!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι εγώ επένδυσα στην τοστιέρα. Κλάιν! Λυπάμαι όταν βλέπω τμήματα ενός καλοδουλεμένου κόσμου να είναι άκυρα και κούφια σαν χαρτονένια προπετάσματα. Παρ'όλα αυτά το παιχνίδι είναι μέγιστο κι αν είχαν προσεχθεί κάποιες λεπτομέρειες, θα μπορούσε να φτάσει διαστάσεις έπους.

There are no comments posted here yet