Η επιστροφή του μεγάλου δράκου.

Είναι δύσκολο να γράψεις μια κριτική για ένα παιχνίδι, που κυκλοφόρησε πριν από αρκετό καιρό και ειδικά όταν υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν ασχοληθεί με αυτό, τόσο ώστε να αναρωτηθούν αν αξίζει να ασχοληθούν ξανά μαζί του. Επομένως, αυτό το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε δύο κατηγορίες παικτών: των κατόχων ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν πιο παλιά αυτό το παιχνίδι και των κατόχων κονσολών προηγούμενης γενιάς που δεν ασχολήθηκαν όπως έπρεπε (ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου) μαζί του και θέλουν να ασχοληθούν με τον τίτλο λόγω της πρόσθετης επεξεργασίας από την Capcom. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να μάθουν αν αξίζει, εν έτει 2016, να δαπανήσουν χρόνο και χρήμα για ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε αρχικά το 2012. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, με όσο πιο αναλυτικό τρόπο γίνεται, για να έχουν οι καινούριοι παίκτες μια πιο πλήρη ιδέα.

Από την πρώτη στιγμή που ο γράφων εγκατέστησε τον τίτλο και ξεκίνησε να περιπλανιέται στον κόσμο του, διαπίστωσε ένα "γάμο" των Dark Souls και Dragon Age. Το Dragon's Dogma βρίσκεται κάπου στη μέση, αντλώντας χαρακτηριστικά τόσο από το δημιούργημα της Bioware, όσο και από εκείνο της From Software. Αυτό αυτόματα δίνει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά δεν στερείται και των προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο ενός χαρακτήρα, ο οποίος πέφτει θύμα της μαγείας ενός Δράκου. Δεν θα μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε τι έγινε ακριβώς. Εξαιτίας των γεγονότων αυτών, ο σιωπηλός μας ήρωας ξεκινάει ένα ταξίδι για να νικήσει το Δράκο και να αντιστρέψει την τωρινή του κατάσταση, η οποία τον έχει μεταβάλει σε μυθικό ήρωα του κόσμου και αποτελεί το βασικότερο κίνητρο επικοινωνίας με τους NPC που συναντά, οι οποίοι πολλές φορές του δίνουν διάφορα quests που δεν μπορεί να βρει πουθενά αλλού. Στο δρόμο του, ο οποίος είναι αρκετά μακρύς (ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πραγματικά μεγάλος) θα συναναστραφεί με δούκες και πριγκίπισσες, μέλη της Αυλής κα ιππότες, ενώ θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, τόσο από ανθρώπους όσο και από πλάσματα του υπερφυσικού.

DDDA PC screens 01 Το παιχνίδι συμβουλεύει πολύ συχνά τον παίκτη να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος πριν ξεκινήσει μια αποστολή και αυτό ο εκάστοτε παίκτης μπορεί και πρέπει να το εμπεδώσει απόλυτα. Για παράδειγμα, μια μέρα ο χαρακτήρας μας ξεκινάει, γεμάτος αυτοπεποίθηση, να συνομιλήσει με τον αρχηγό μιας ομάδας ληστών, ώστε να μπορέσει να βρει ένα αρχαίο βιβλίο με ξόρκια. Ωστόσο, επειδή δεν ορίζεται ποια ακριβώς είναι αυτή η ομάδα που έχει το βιβλίο, ο χαρακτήρας μας πρέπει να ετοιμαστεί για ένα μεγάλο ταξίδι, στο οποίο πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τους αρχηγούς και να το ζητήσει, με ευγενικό πάντα τρόπο. Φτάνοντας, όμως, στο φρούριο μιας ομάδας γυναικών ληστών, ο χαρακτήρας μας δέχεται επίθεση από τις φρουρούς, επειδή ο χαρακτήρας μας έτυχε να γεννηθεί… άνδρας και η αρχηγός τους απλά δεν συμπαθεί τους άνδρες!

Και πάνω που μετά κόπων και βασάνων έχουμε καταφέρει να εξολοθρεύσουμε τις λησταρχίνες, ξεπροβάλλει από το πουθενά μια Χίμαιρα, ένα μυθικό πλάσμα, το οποίο χυμάει απάνω μας με έναν συνδυασμό φυσικών και μαγικών επιθέσεων, χωρίς να μας αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ναι, ο χαρακτήρας μας θα πεθάνει πολλές φορές και ο θάνατός του θα είναι τόσο εκνευριστικός, όσο και ο θάνατος στα παιχνίδια Souls, ειδικά όταν θα είμαστε μια ανάσα πριν την εξολόθρευση ενός πλάσματος και δεν έχουμε κάνει save κοντά στο σημείο της μάχης. Ωστόσο, η ίδια η μάχη είναι μια απολαυστική εμπειρία ακόμα και σήμερα. Η ελευθερία κινήσεων που προσφέρεται στον παίκτη, με σκοπό να ενισχύσει αποτελεσματικότερα την άμυνά του, να εντοπίσει τα αδύναμα στοιχεία των αντιπάλων του για να τους καταφέρει ένα καίριο χτύπημα, να εξερευνήσει το περιβάλλον για να εντοπίσει τρόπους που θα οδηγήσουν στην πιο γρήγορη εξολόθρευσή τους, ακόμα και να σκαρφαλώσει πάνω σε μεγαλύτερους αντιπάλους-τέρατα και να προκαλέσει ευκολότερα κάποιο ποσοστό ζημιάς, είναι ένα χαρακτηριστικό που σημερινά RPG θα ζήλευαν.

DDDA PC screens 04 Όχι ότι όλο αυτό δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Πολλές φορές οι μεγάλοι σε μέγεθος αντίπαλοι κάνουν περίεργες κινήσεις καθώς οργίζονται από τα απανωτά χτυπήματα ή προσπαθούν να ξεφύγουν, κάτι που κάνει την αναρρίχηση πάνω τους αρκετά δύσκολη, καθώς τα controls δεν ανταποκρίνονται απόλυτα, με αποτέλεσμα να χάνουμε αρκετό από το απόθεμα της αντοχής μας (stamina), το οποίο είναι και απαραίτητο για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που θα απαιτηθεί να επανακάμψετε, μπορεί να υποστείτε μια τόσο δυνατή επίθεση που θα οδηγήσει στο θάνατο, κάτι που θα επιφέρει απίστευτη γκρίνια και οργή. Θα έχετε μάθει, όμως, αρκετά πράγματα για το πώς πρέπει να νικήσετε το συγκεκριμένο αντίπαλο, που θα θέλετε αμέσως να επιστρέψετε πίσω στη μάχη, επιδιώκοντας ακόμη μια φορά να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο.

Πολλοί οι αντίπαλοι, δύσκολες και οι μάχες. Πώς αντισταθμίζεται αυτή η διαφορά; Μα με τα πάρα πολλά quests που προσφέρουν εμπειρία και χρήματα για αγορά δυνατότερου εξοπλισμού, ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία. Η βασική ιστορία του Dragon's Dogma είναι σχετικά μικρή σε σχέση με άλλα RPG. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για τον παίκτη να ασχοληθεί και με τις διάφορες αποστολές που είναι διαθέσιμες τόσο στα διάφορα boards όσο και από τους NPC που μπορεί να συναντήσει στο παιχνίδι. Η δυσκολία των sub-quests ποικίλλει από πολύ εύκολα σε πολύ δύσκολα. Και για τον γράφοντα, είναι αρκετά καλό που δεν δίνεται ένα στοιχείο δυσκολίας για την κάθε αποστολή που αναλαμβάνει ο χαρακτήρας. Έτσι, υπάρχει πάντα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς μια φαινομενικά εύκολη εξόρμηση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους κινδύνους, οι οποίοι απαιτούν άτακτη υποχώρηση και μελέτη των δεδομένων που αποκομίσαμε, έτσι ώστε να επανέλθουμε δριμύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

DDDA PC screens 06

Ωστόσο, ένα αρνητικό στοιχείο είναι και το backtracking. Καθώς ζητείται από τον παίκτη να ταξιδέψει από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» για την εκπλήρωση μιας αποστολής, ο παίκτης θα πρέπει να έχει υπόψιν του ότι καλείται να ταξιδέψει μέσα σε μια αχανή έκταση ενός σχετικά «άδειου» κόσμου. Οι κατοικήσιμες περιοχές είναι ελάχιστες, ενώ στο διάβα του ο παίκτης θα ταξιδέψει μέσα από πολλά δάση, πολλά βουνά και πολλά φρούρια, αντιμετωπίζοντας πάντα τους ίδιους (σχεδόν) αντιπάλους. Η επανάληψη αυτή καταντά πολλές φορές βαρετή, ενώ το fast travel, αν και υπαρκτό, είναι αρκετά δύσκολο και κοστίζει ακριβά, καθώς απαιτείται η αγορά τόσο των ειδικών πετρών μεταφοράς, όσο και των ειδικών κρυστάλλων που λειτουργούν ως travel points όταν τοποθετούνται σε μια οποιαδήποτε περιοχή. Βέβαια, τα πράγματα σε αυτήν την έκδοση είναι λίγο πιο εύκολα, καθώς σχεδόν εξ αρχής έχουμε διαθέσιμο ένα από τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επ’ αόριστο για την τηλεμεταφορά, αν και το να στηθεί ένα σωστό σύστημα τηλεμεταφοράς εξακολουθεί να είναι δύσκολο.

Και ίσως εδώ να είναι και το σημείο που το παιχνίδι υπολείπεται της σειράς Dragon Age. Ένας αχανής αλλά άδειος κόσμος, χωρίς την ύπαρξη του lore που εμφανίζεται στο Dragon Age: Origins και, χωρίς την ποιότητα της κεντρικής ιστορίας, είναι αρκετό για να επιφέρει ψήγματα αδιαφορίας και ενίοτε βαρεμάρας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα για κάποιους παίκτες, που έχουν συνηθίσει την τεράστια εξερεύνηση κόσμων και το μετρητή της αντοχής να αδειάζει συχνά-πυκνά, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα θα απολαύσουν το υπόλοιπο πακέτο του παιχνιδιού, που προσφέρει αρκετές ευκαιρίες δράσης, λογικής σκέψης, έντεχνης αλληλεπίδρασης, ενώ δεν παύει να προκαλεί έκπληξη το πώς τα χαρακτηριστικά ενός χαρακτήρα (όπως το φύλο) μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν δρόμους γενικά, κατά τη συνολική πορεία του.


Αναμφισβήτητα η παρουσία των Pawns στο Dragon's Dogma είναι από τα πιο δυνατά του στοιχεία και αποτελεί την ιδανικότερη μορφή ασύγχρονης αλληλεπίδρασης του παίκτη με άλλους παίκτες εκεί έξω. Η μυθολογία που δημιουργήθηκε σχετικά με τα Pawns δεν αποκαλύπτει πολλά στοιχεία γι’ αυτά. Ο χαρακτήρας μας αρκείται στο να μάθει πως τα Pawns προέρχονται από μια παράλληλη διάσταση, έχουν τις δικές τους τάξεις και ικανότητες και το κυριότερο, δεν έχουν δική τους βούληση. Τα Pawns υπάρχουν για να υπηρετούν τον εκάστοτε ήρωα που ελέγχει ο παίκτης. Και όταν λέμε υπηρετούν, εννοούμε φυσικά την υποστήριξη στη μάχη. Όπως ελέγχουμε και παραμετροποιούμε πλήρως το χαρακτήρα μας, έτσι μπορούμε και να παραμετροποιήσουμε το πρώτο μας Pawn, το οποίο θα ακολουθεί τον ήρωα και θα μεγαλώνει μαζί του. Έτσι, με ένα σωστό σχεδιασμό της τετραμελούς ομάδας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε κάποιον δύσκολο αντίπαλο ή να φέρουμε εις πέρας ένα δυσκολότερο quest.

Πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Η ομάδα την οποία και θα ελέγχουμε είναι πάντα τετραμελής, για να εξασφαλίζεται έτσι η πλήρης αποτελεσματικότητά της. Ένας βασικός χαρακτήρας, ένα Pawn το οποίο δημιουργούμε εμείς, και άλλα δυο Pawns τα οποία έχουν δημιουργηθεί από άλλους παίκτες και μπορούν να στρατολογηθούν για λογαριασμό μας. Ανεβαίνοντας level, το level cap των διαθέσιμων Pawn μειώνεται και μπορούμε να στρατολογήσουμε απεριόριστα διάφορα Pawns, επιλέγοντας την τάξη και το επίπεδό τους, για μια πιο αποτελεσματική υποστήριξη. Ωστόσο, τα Pawns των άλλων παικτών δεν ανεβαίνουν επίπεδο, όπως κάνει το βασικό δικό μας, δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε στις ικανότητές τους (αν και μπορούμε να επέμβουμε στον οπλισμό τους) και μπορούν να αντικατασταθούν ανά πάσα στιγμή.

DDDA PC screens 10

Αντίθετα, το βασικό μας Pawn είναι ο πιο πολύτιμός μας σύμμαχος στην περιπέτεια. Μπορούμε, εκτός από τον οπλισμό, να αλλάξουμε τις ικανότητές τους και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στη μάχη, ακόμα και το πώς σχολιάζουν την κατάσταση. Επιπλέον, με το πάτημα των σωστών πλήκτρων στη μάχη, τα Pawns μπορούν να κάνουν κατά μέτωπο επίθεση, να απομακρυνθούν τρέχοντας ή να μας βοηθήσουν όταν κινδυνεύουμε, το καθένα με τις δικές του ικανότητες και ανάλογα με την τάξη στην οποία ανήκουν. Πολλές φορές στη μάχη (ή και στην περιπλάνηση) τα Pawns λειτουργούν αυτόνομα, μαζεύοντας αντικείμενα που είναι πεταμένα και στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, κάνοντας αυτόματα επίθεση σε λιγότερο ισχυρούς αντιπάλους ενώ, αν έχουν ήδη «ξαναβιώσει» μια περιπέτεια ως βασικά Pawn στο δικό τους κόσμο, μπορούν να δώσουν ακόμη και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε ή για το που πρέπει να πάμε.

Αυτό είναι και από τα θετικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, ίσως και το πλέον αξιόλογο, καθώς είναι πολύ ευκολότερο για έναν παίκτη να ασχολείται επιμελώς και προσεκτικά με δυο από τους τέσσερις χαρακτήρες της ομάδας, ενώ ανά πάσα στιγμή γνωρίζει ότι μπορεί να βρει δυο πάρα πολύ αποτελεσματικά μέλη της ομάδας του, που είναι ήδη κατάλληλα εξοπλισμένα και αρκετά ισχυρά και που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή για να σχηματιστεί μια νέα, πιο ισχυρή ομάδα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιπέτειας. Φυσικά, το δικό μας Pawn μπορεί εξίσου να χρησιμοποιηθεί ασύγχρονα. Έτσι, κάθε φορά που το παιχνίδι μας συγχρονίζεται με τον κεντρικό server του παιχνιδιού, το Pawn μας μπορεί να γίνει σοφότερο και ικανότερο (καθώς κάποιος άλλος παίκτης ενδεχομένως το έχει ήδη χρησιμοποιήσει), ενώ είναι ικανοποιητικό να ξέρει κάποιος πως έχει βοηθήσει, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, κάποιον άλλο παίκτη και πως, ανά πάσα στιγμή, θα δεχτεί βοήθεια και στήριξη από κάπου μακριά. Άλλωστε, τα Pawns δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι όσο περισσότερο υπηρετούν το χαρακτήρα, τόσο καλύτερα γίνονται, κάτι που μπορεί ο παίκτης να διαπιστώσει πολλές φορές και που κάνει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ξεχωριστό, ακόμη και σήμερα.

DDDA PC screens 11

Στην προσπάθειά της η Capcom να «πείσει» τους κατόχους υπολογιστών να ασχοληθούν με το παιχνίδι της, υποσχέθηκε βελτιωμένα γραφικά. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ο τεχνικός τομέας του Dragon's Dogma: Dark Arisen έχει δεχτεί ένα σημαντικό facelift που ο καθένας μπορεί να το διακρίνει, είτε βλέποντας comparison videos, είτε παίζοντας το αρχικό παιχνίδι. Έτσι μπορούμε και μιλάμε για σκοτεινότερες και απαλότερες σκιές, πολύ καθαρά textures, καλύτερους φωτισμούς, anti-aliasing που εκτελεί σωστά την αποστολή της εξάλειψης γωνιών και ένα drawing distance system που μαγεύει ακόμα και σήμερα. Αν και τα γραφικά του παιχνιδιού δείχνουν την ηλικία τους, η επέμβαση της εταιρείας οδήγησε σε μια αποτελεσματική ανανέωσή τους. Οι παίκτες που καλούνται να ταξιδέψουν τη νύχτα εξαιτίας κάποιας αποστολής θα εντυπωσιαστούν από το σκοτάδι που τους περιβάλλει και που διαλύεται γύρω τους από το μικρό φως του φαναριού που κουβαλούν μαζί τους.

Η ανατολή του ήλιου (αλλά και το ηλιοβασίλεμα) μπορούν να μαγέψουν από μόνα τους, ενώ όσοι τυχαίνουν να βρίσκονται πάνω σε κάποιο βουνό κατά το χάραμα, μπορούν να βιώσουν μια καταπληκτική εμπειρία draw distance, όπου το σκοτάδι αποκαλύπτεται σταδιακά από τον ήλιο, με το φως να αποκαλύπτει ομαλά τη στεριά, μέχρι που φτάνει στον ωκεανό. Φυσικά, αυτή η εμπειρία μπορεί να διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή και από παίκτη σε παίκτη, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει μειωμένη απόδοση σε λιγότερο ισχυρά συστήματα. Ωστόσο, κατά την περίοδο της δοκιμής δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες συνομιλίας με άλλους παίκτες που δοκίμαζαν το παιχνίδι για τους ίδιους λόγους, με αποτέλεσμα ο γράφων να φτάνει στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα απεικόνισης μπορεί να είναι πάρα πολύ καλή ακόμα και σε λιγότερο ισχυρά συστήματα.

DDDA PC screens 08 Επίσης, ένα δυνατό χαρακτηριστικό είναι η σταθερή εναλλαγή των καρέ. Η Capcom προτείνει τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε πιο αδύναμα συστήματα και τα 60 καρέ σε ισχυρότερα. Μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού, η ρύθμιση μας ήταν επιλεγμένη στα 60 καρέ, κάτι που έδινε μια μοναδική αίσθηση ρευστότητας στο παιχνίδι. Και το καλύτερο απ’ όλα; Ο ρυθμός αυτός ήταν «κλειδωμένος», με αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά και ακατέβατα στα 60 καρέ, με τον αριθμό αυτό να πέφτει ελάχιστα σε ορισμένα cutscenes, χωρίς όμως να χαλάει επ’ ουδενί την εμπειρία. Μάλιστα, τα cutscenes έχουν δεχτεί κι αυτά τις παραπάνω αλλαγές στα γραφικά, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να είναι πραγματικά εντυπωσιακά και απολαυστικά στη θέασή τους. Επίσης, το παιχνίδι προσφέρει και ανάλυση 4Κ σε όσα συστήματα το υποστηρίζουν, κάτι που σίγουρα θα μεγιστοποιεί το οπτικό αποτέλεσμα και θα δικαιολογεί και τα recommended settings που ζητά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αναλύσεις κάτω του 1080p (που είναι και το ιδανικό) έχουν να ζηλέψουν κάτι στην έκδοση των υπολογιστών.

Ο έλεγχος με ποντίκι και πληκτρολόγιο είναι επίσης αρκετά καλός. Οι χειρισμοί του παιχνιδιού δεν είναι ούτε πάρα πολλοί, ούτε ιδιαίτερα απαιτητικοί σε συνδυασμούς των πλήκτρων, κάτι που σημαίνει πως ο παίκτης θα μπορεί εύκολα να επιλέξει τον συνδυασμό ελέγχου που τον βολεύει και να ξεκινήσει την περιπέτειά του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έλεγχος μπορεί να αποβεί εκνευριστικός, ειδικά όταν πρέπει ο παίκτης να χρησιμοποιήσει πιο σύνθετες επιθέσεις στη διάρκεια της μάχης, καθώς θα πρέπει να κρατά πολλά πλήκτρα πατημένα ταυτόχρονα, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα είναι η έλλειψη shortcut buttons για το χάρτη ή τις αποστολές, τα οποία είναι προσβάσιμα μόνο αν πατήσουμε το pause button και τα επιλέξουμε από το μενού που εμφανίζεται.


Θα μπορούσε να μην είναι θέμα, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει πλήκτρο που ανοίγει ξεχωριστά το inventory, θα μπορούσαν οι προγραμματιστές να είχαν προνοήσει για την ύπαρξη περισσότερων τέτοιων πλήκτρων, η έλλειψη των οποίων προκαλεί την πρόσβαση σε αυτά τα μενού μια ανόητη διαδικασία που το μόνο που προσφέρει είναι έλλειψη αμεσότητας από και προς τη δράση. Το πρόβλημα αυτό, όπως και το προηγούμενο, λύνεται εν μέρει με τη χρήση χειριστηρίου, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο χειριστήρια του Xbox 360 όσο και του Xbox One. Σε περίπτωση, όμως, που χρησιμοποιούμε εντολές επιθέσεων που παραπέμπουν στη χρήση διαφορετικών όπλων (για παράδειγμα swords και maces) μπορεί να υπάρχουν κι εκεί κάποιες δυστροπίες, οι οποίες όμως εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου και την περισσότερη ενασχόληση του παίκτη με το παιχνίδι. Και στην τελική, εναπόκειται στους ίδιους τους παίκτες να βρουν οι ίδιοι τη χρυσή τομή, που θα τους προσφέρει μια απροβλημάτιστη συνολική εμπειρία.

Η μεταφορά τίτλων από τις κονσόλες σε υπολογιστές είναι μια επίπονη διαδικασία που προκαλεί συχνά-πυκνά γκρίνιες και παράπονα. Ένα παιχνίδι μπορεί να μην έχει υποστεί σωστή μεταφορά από την κονσόλα στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα έναν κάκιστο χειρισμό και μια λανθασμένη μετάφραση των στοιχείων ελέγχου από το χειριστήριο στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Δεν είναι λίγα αυτά τα παραδείγματα, τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζονται, όσο και αν ευχόμαστε το αντίθετο. Τι γίνεται, όμως, με το Dragon’s Dogma: Dark Arisen, ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε αρκετά πιο παλιά; Το να πείσεις μια μερίδα παικτών να ασχοληθεί μαζί του, μετά από κάποια χρόνια, όταν αναπόφευκτα μπορούν να γίνουν συγκρίσεις ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο», είναι δύσκολο και απαιτεί σκληρή δουλειά, για να μπορέσεις να τους δελεάσεις.

DDDA PC screens 05

Ωστόσο, το παιχνίδι όπως δίνεται, με τον βασικό του πυρήνα, με την επιπλέον περιοχή, τα DLC που είχαν κυκλοφορήσει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και φυσικά όλες τις οπτικές βελτιώσεις είναι μια ελκυστική επιλογή, που μπορεί να κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες τους παίκτες που κάνουν το παρθενικό τους ταξίδι σε αυτόν τον κόσμο και να ενθουσιάσει ξανά όλους όσους αποφάσισαν να του δώσουν μια ακόμα ευκαιρία.

Στο σύνολό του είναι μια καλή και οικονομική αγορά, με πολλά θετικά στοιχεία που εντυπωσιάζουν και με κάποια αρνητικά που υπάρχουν για να θυμίζουν πως ο δρόμος για την τελειότητα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Όπως και να έχει, το Dragon’s Dogma: Dark Arisen είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό (και μερικές φορές εθιστικό) παιχνίδι, που μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια.


Διαβάστε επίσης

monster hunter 3 ultimate pack wiiu cd9afc993c91a86ac55a405416650fcb         Dark Souls 2 Scholar of the First Sin ps4 box art          monster hunter 4 ultimate packshot f22473e0f50a45fd73f3f839fab419d9

Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Εξαιρετική συνολική μεταφορά του παιχνιδιού στους υπολογιστές.
  • Πανέμορφα γραφικά και εντυπωσιακή απεικόνιση.
  • Το Pawn System – οι καινούριοι παίκτες θα το λατρέψουν!
  • Απρόβλεπτη δυσκολία και εξέλιξη των αποστολών.
  • Το εξαιρετικό σύστημα μάχης.
  • Ικανοποιητικός χειρισμός γενικότερα...

Αρνητικά

  • ...που μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Έλλειψη βελτιώσεων στο μενού επιλογών.
  • Κεντρική ιστορία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  • Το Backtracking και η επανάληψη του χάρτη.

Βαθμολογία

Όλα ξεκινάνε ένα βράδυ Χριστουγέννων όπου αποκτώ το πρώτο μου Game Boy και γίνομαι αυτόματα (χωρίς να το ξέρω τότε) οπαδός της Nintendo. Ακολουθεί μια κονσόλα PlayStation (σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία) και από τότε η δεσποινίδα Croft εισβάλει στη ζωή μου. Έκτοτε, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Παραμένω φανατικός οπαδός των φορητών και των 3rd person Action Adventures (Tomb Raider! Prince of Persia! Assassin’s Creed??) μόνο που προτιμώ να απολαμβάνω τίτλους στην οθόνη του PC (γιατί είμαι φαν και των RTS!). Από εκεί και πέρα δεν θα πω όχι σε ένα καλό βιβλίο, πολλές καλές σειρές, άπειρες καλές ταινίες και βόλτες με καλή παρέα.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το Bless Unleashed έρχεται στο PlayStation 4
"Σπάει" η αποκλειστικότητα του Xbox One για το MMORPG της Bandai Namco.
Ακυρώθηκε η ανάπτυξη για το Among Us 2
Με την ομάδα να επικεντρώνεται στο αρχικό παιχνίδι.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Ενώ η Capcom εξετάζει την πιθανότητα μεταφοράς του στα Xbox One και PS4.
Τα Metal Gear και Metal Gear Solid 1 & 2 έγιναν διαθέσιμα σε PC
Μαζί με ένα πακέτο από περισσότερα retro παιχνίδια της Konami.
Νέο trailer για το The Medium
Με στοιχεία για την πρωταγωνίστρια και όχι μόνο.
Το Football Manager 2021 έρχεται και στις κονσόλες
Μια επιστροφή από τα παλιά.
Διαθέσιμο το τελευταίο μεγάλο update για το Left 4 Dead 2
"Δημιουργήθηκε από την κοινότητα, για την κοινότητα".
Το RuneScape έρχεται στο Steam
Με το πέρας είκοσι χρόνων από την κυκλοφορία του.
Connection Haunted - Review
Μερικοί servers καλύτερα να μένουν άδειοι.
Tο μεγαλύτερο project στην ιστορία της FromSoftware θα είναι το Elden Ring
Και διερευνήσεις για κοινά στοιχεία με το Game of Thrones.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (15)

This comment was minimized by the moderator on the site

Tρομερο το PC version του Dragons Dogma,απο τα καλυτερα games της προηγουμενης γενιας.
Προσωπικα σε gameplay το θεωρω αξιο αντaγωνιστη με τα Dark Souls
Aντε να δουμε και το DD Online

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκπληκτικό παιχνίδι το οποίο δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο στις κονσολες. Με παρα πολυ καλες ιδέες έξυπνη δομη σε "λογική souls" και ενα αρκετα βαθυ και εξυπνο τροπο λειτουργίας του loot και της αλλαγής κλάσης του χαρακτήρα και του pawn ανα πασα στιγμη. Ελπίζω να τα παει καλα αυτη τη φορα γιατι αξίζει πολυ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι εγώ ο απαράδεκτος δεν το έχω παίξει ακόμα κι ας έχω τόσο το vanilla όσο και το Dark Arisen...
Eκπληκτικό art, πολύ καλοί μηχανισμοί μάχης και ωραίες ιδέες. Απορώ με 'μένα κάποιες φορές ρε παιδί μου...
Κάποτε θα του δώσω την προσοχή που του αρμόζει

This comment was minimized by the moderator on the site

Όχι, Νίκο! Το κάποτε φαντάζει μακρινό έτσι όπως το λες.
Παίξ' το σύντομα το παιχνίδι γιατί είναι πραγματικά καλό. Αν σου αρέσουν τα σπαθο-παίχνιδα που έχουν challenge (σου αρέσουν, σου αρέσουν) τότε είναι must. Τι must δηλαδή, μονόδρομος είναι αν θέλεις κάτι τέτοιο.
Εγώ περιμένω μια ευκαιρία να πάρω το ps4 απ'τον αδερφό για να παίξω το bloodborne.
Εσύ που έχεις το dragon's dogma και έχεις...

Όχι, Νίκο! Το κάποτε φαντάζει μακρινό έτσι όπως το λες.
Παίξ' το σύντομα το παιχνίδι γιατί είναι πραγματικά καλό. Αν σου αρέσουν τα σπαθο-παίχνιδα που έχουν challenge (σου αρέσουν, σου αρέσουν) τότε είναι must. Τι must δηλαδή, μονόδρομος είναι αν θέλεις κάτι τέτοιο.
Εγώ περιμένω μια ευκαιρία να πάρω το ps4 απ'τον αδερφό για να παίξω το bloodborne.
Εσύ που έχεις το dragon's dogma και έχεις ξεμπερδέψει με dark souls, bloodborne, witcher τι περιμένεις?

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

ωραιο game και σε καλη τιμουλα

This comment was minimized by the moderator on the site

Παιδια το παιχνιδι ειναι απλα το καλυτερο action rpg που εχω παιξει τα τελευταια χρονια ( προσωπικα πιστευω πως τα souls παιχνιδια ανηκουν σε αλλη κατηγορια δεν ειναι action rpgs ) και το προτεινω ανεπιφυλακτα σε ολους . Διαφωνω στο οτι η ιστορια του παιχνιδιου δεν εχει ενδιαφερον οπως γραφει ο φιλος συντακτης και θα εξηγησω αμεσως γιατι . Εαν την δεις εντελως επιφανειακα ειναι μια απλη...

Παιδια το παιχνιδι ειναι απλα το καλυτερο action rpg που εχω παιξει τα τελευταια χρονια ( προσωπικα πιστευω πως τα souls παιχνιδια ανηκουν σε αλλη κατηγορια δεν ειναι action rpgs ) και το προτεινω ανεπιφυλακτα σε ολους . Διαφωνω στο οτι η ιστορια του παιχνιδιου δεν εχει ενδιαφερον οπως γραφει ο φιλος συντακτης και θα εξηγησω αμεσως γιατι . Εαν την δεις εντελως επιφανειακα ειναι μια απλη ιστορια στην οποια πρεπει να σκοτωσεις τον κακο τον δρακο αλλα τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα . Η ιστορια ειναι καθαρα συμβολικη και υπαρχουν παρα πολλες αναφορες σε θεματα εσωτερισμου και φιλοσοφιας , πραγματα που μαθαινει κανεις μονο μετα απο μελετη διαφορων σχετικων βιβλιων . Πραγματικα πιστευω πως οι δημιουργοι του παιχνιδιου δεν τα περασανε τυχαια ολα αυτα τα μηνυματα μεσα στο παιχνιδι . Απλα δεν γινεται γιατι οι ομοιοτητες πανω σε θεματα που εχω διαβασει ειναι τρομακτικες . Anyway αυτο ηθελα να αναφερω και ελπιζω τα παιδια που θα το παιξουν εκτος απο το να ευχαριστηθουν την παιχνιδαρα να παρουν και κατι παραπανω .

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Συμφωνώ ότι αναφέρουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν τα αναλύουν επαρκώς. Για παράδειγμα, στέκομαι πολύ στην επίκληση του Maker (=θεού) που αναφέρουν συνεχώς διάφοροι NPCs. Η αναφορά αυτή, εκτός ότι παραπέμπει άμεσα σε Dragon Age: Origins (το οποίο κυκλοφόρησε και δύο χρόνια νωρίτερα) θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από μια υποτυπώδη μορφή μυθολογίας, η οποία είναι ανύπαρκτη. Προσωπικά δεν έχω...

Συμφωνώ ότι αναφέρουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά δεν τα αναλύουν επαρκώς. Για παράδειγμα, στέκομαι πολύ στην επίκληση του Maker (=θεού) που αναφέρουν συνεχώς διάφοροι NPCs. Η αναφορά αυτή, εκτός ότι παραπέμπει άμεσα σε Dragon Age: Origins (το οποίο κυκλοφόρησε και δύο χρόνια νωρίτερα) θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από μια υποτυπώδη μορφή μυθολογίας, η οποία είναι ανύπαρκτη. Προσωπικά δεν έχω λόγια για το Lore του DAO. Από εκεί και πέρα όμως, μόνο με σύμβολα και σκόρπιες αναφορές, που ο μέσος παίκτης δεν θα μπει στην διαδικασία να το ψάξει απαραίτητα και εκτός παιχνιδιού, το μόνο που μένει είναι η νίκη απέναντι στο Δράκο. Ίσως και λόγω της φύσης του παιχνιδιού να μην έβαλαν επίτηδες ξεχωριστά κάποια μορφή ιστορίας. Ας ελπίσουμε σε καλύτερα πράγματα στο δεύτερο παιχνίδι, όταν αυτό κυκλοφορήσει.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλό review. Χαίρομαι που δεν αγνοήσατε την κυκλοφορία του τίτλου στο PC , όπως η πλειοψηφία του διεθνή τύπου. Πολύ καλή κίνηση και από την Capcom να κυκλοφορήσει το παιχνίδι ξανά στους υπολογιστές. Αυτό το υβρίδιο Monster Hunter + Shadow of the Colossus + Dark Souls είναι το δεύτερο αγαπημένο μου action-rpg της προηγούμενης γενίας. Για όποιον ασχολείται με manga / anime , να πω ότι...

Πολύ καλό review. Χαίρομαι που δεν αγνοήσατε την κυκλοφορία του τίτλου στο PC , όπως η πλειοψηφία του διεθνή τύπου. Πολύ καλή κίνηση και από την Capcom να κυκλοφορήσει το παιχνίδι ξανά στους υπολογιστές. Αυτό το υβρίδιο Monster Hunter + Shadow of the Colossus + Dark Souls είναι το δεύτερο αγαπημένο μου action-rpg της προηγούμενης γενίας. Για όποιον ασχολείται με manga / anime , να πω ότι κάποια armors και enemies έχουν σχεδιαστεί απο τον δημιουργό του Berserk , Kentaro Miura . Συμπεριλαμβάνεται Black Swordman armor set και White Hawk armor set για όποιον γνωρίζει

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα πιο σημαντικά παιχνίδια του φαντασιακού μου backlog!

This comment was minimized by the moderator on the site

Απο τα καλύτερα παιχνιδιά που δεν έχουν παιχτεί απο τους περισσότερους.
Μπαίνει άνετα στο δικό μου τοπ 10 της προηγούμενης γενιάς.
Το σύστημα μάχης ειναι απολαυστικότατο, μακάρι να εχουμε συντομα νέα για sequel.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όποιος δεν έχει ασχοληθεί απλά δεν ξέρει τι χάνει. Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα στα 3 πρώτα καλύτερα videogames του 2012. Αν δεν το είχα εκείνη την περίοδο που είχε πρώτο-κυκλοφορήσει, ίσως να είχα περάσει και σε καλύτερη σχολή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην το χασει κανεις πραγματικα το καλυτερο action rpg που επαιξα μαζι με τα souls στης προηγουμενη γενια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπήκε στη λίστα για δοκιμή, καιρό το γλυκοιτάζω και έψησε ο Κωστας!!!!

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από Holymartyr Holymartyr
This comment was minimized by the moderator on the site

Σιγουρα θα το δω , σαν ''δανεικο'' απο το plus οταν ξανανεωσω !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ εθιστικό! Η ιδέα των pawns υπέροχη και πρωτότυπη. Στα μειον το συστημα saves , η λογική "πρεπει να πατήσω 10 buttons για να σωσω ή να μπω στο χάρτη" ειναι βλακώδης στις μέρες μας. Πάντως εμένα μου θυμίζει έντονα gothic 2, Risen κάτι απ αυτά. Γενικά, μπράβο τους, χαλάλι τα χρήματα

There are no comments posted here yet