Εάν δεν σας εξοντώσει το νερό, το ψύχος ή η πανίδα, τότε θα το κάνει η επανάληψη.

Δεν λέμε ποτέ όχι σε ένα καλό survival, roguelike παιχνίδι, όπου ο ήρωάς μας χρειάζεται λεπτομερή διαχείριση για να επιβιώσει από την ίδια τη φύση. Ένα survival όπου οι έμβιοι κίνδυνοι είναι μεν θανάσιμοι, αλλά το ίδιο θανάσιμη είναι η πείνα, η δίψα και το ψύχος. Το The Flame in the Flood δεν προσπαθεί να πει κάποια μεγαλεπήβολη ιστορία ή να μας γνωρίσει έναν κοινότυπο ήρωα. Ο χαρακτήρας μας είναι μία απλή κοπέλα, που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον της αμερικάνικης υπαίθρου, η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από μία ολέθρια πλημμύρα. Δεν υπάρχει καμία εισαγωγή, κανένας πρόλογος. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι ένα σκυλάκι -ο Αίσωπος, όπως τον ονομάζει το παιχνίδι, και συμφωνούμε κι εμείς ότι είναι εξαίσιο όνομα για σκύλο. Ο Αίσωπος παίρνει το σακίδιο από ένα σκελετό και το φέρνει στον επόμενο επιζώντα, την κοπέλα που αναφέραμε παραπάνω.

Χωρίς καμία ομιλία, χωρίς κανένα κείμενο, η κοπέλα θα ξεκινήσει ένα δύσκολο ταξίδι. Μόνος της στόχος είναι να βρει από πού προέρχεται το σήμα που λαμβάνει ένα ραδιοφωνάκι που ήταν στο σακίδιο του άτυχου –πρώην- επιζόντα. Το Flame in the Flood είναι λακωνικότατο στις πληροφορίες του, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Η ουσία είναι ότι μας ωθεί σε μία συνεχή διαμάχη με τα στοιχεία της φύσης, κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να αναλώσει χρόνο για να μας το εξηγήσει, αφού είναι απόλυτα εμφανές από την οθόνη του start. Η πρωτοτυπία του τίτλου, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι πως δεν θα δούμε ούτε ζωγραφιστό οτιδήποτε υπερφυσικό, απέθαντο, κάτι εν πάσει περιπτώσει που να ξεφεύγει από τα όρια της αληθοφάνειας.

flame in the flood 02

Η καταστροφική πλημμύρα έχει διαλύσει όλες τις υποδομές, και ως εκ τούτου η μόνη μέθοδος διαφυγής προς το ραδιοφωνικό σήμα και την ελπίδα για επιβίωση έρχεται με ειρωνικό τρόπο από το ποτάμι που έχει δημιουργήσει η πλημμύρα. Μία σαραβαλιασμένη σχεδία θα αποδειχθεί το μόνο μέσο μεταφοράς μας, ένα πλεούμενο που δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και που θα έκανε τη σχεδία του "Ναυαγού" να μοιάζει με γιοτ μπροστά του. Τα νερά άλλοτε είναι γαλήνια άλλοτε ορμητικά και πάντα ρέουν προς μία κατεύθυνση –όπως συνηθίζουν άλλωστε τα ποτάμια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν θα έχετε τη δυνατότητα ποτέ να γυρίσετε προς τα πίσω. Εάν προσπεράσετε κάποια ανεξερεύνητη τοποθεσία, τότε θα παραμείνει -καλά το μαντέψατε- ανεξερεύνητη.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε roguelike έτσι κι εδώ οι περιοχές που θα ανακαλύψετε είναι τυχαία τοποθετημένες στην κοίτη του ποταμού. Εάν καταφέρετε να προσεγγίσετε κάποια περιοχή, πριν σας πάρει το ρέμα, τότε θα μπορέσετε να την εξερευνήσετε με τα πόδια και την πολύτιμη παρέα του Αισώπου, που έχει τον επιπλέον ρόλο του εξτρά αποθηκευτικού χώρου. Όλες οι περιοχές που θα βρεθείτε παρέχουν διάφορες πρώτες ύλες, από τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε αντικείμενα και προμήθειες που θα σας βοηθήσουν στην επιβίωσή σας προς το μεγάλο ταξίδι.

flame in the flood 03

Η λιτότητα στις ύλες που θα βρίσκετε είναι κάτι δεδομένο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αποθηκευτικούς σας χώρους.  Οι επιλογές σας θα πρέπει να γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες σας, παίρνοντας πολλές φορές αναπόφευκτα ρίσκα. Θα προτιμήσετε τα ξύλα, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε εργαλεία, ή τα βότανα που μπορεί να γιατρέψουν ένα ιδιαίτερο θανατηφόρο τσίμπημα από δηλητηριώδες φίδι; Θα φτιάξετε ένα τόξο με πανάκριβα –σε ύλες- βέλη ή ένα ζεστό σκουφί με το δέρμα του αγριόχοιρου, ώστε να προστατευτείτε από το κρύο; Οι επιλογές για το crafting αριθμούν λίγο περισσότερες από 60, ένας αριθμός που σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαντάζει ως αρκετά μεγάλος, όμως δεν αργεί να φτάσει η στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι τελικά είναι περιοριστικός. Αυτή είναι δυστυχώς η αχίλλειος πτέρνα του Flame in the Flood· η ελλιπής ποικιλία που το διακατέχει σε όλους του τομείς, η οποία έπειτα από το μέσον του παιχνιδιού αρχίζει παρουσιάζει σημαντικά σημάδια επανάληψης.

Αν και ως το τέλος θα υπάρχει χώρος για να αναβαθμίσετε τη σχεδία σας ή να φτιάξετε κάποιο αντικείμενο που μπορεί να έχει μείνει ξεχασμένο μέσα στη λίστα του crafting, η μεγάλη επανάληψη συλλογής ίδιων υλών ξανά και ξανά θα φτάσει σε σημείο να κουράσει με μαθηματική ακρίβεια. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και το αρκετά συμπαθητικό Don’t Starve, όμως εκεί η ποικιλία από κατασκευές ήταν μεγαλύτερη και η αίσθηση της ανακάλυψης υπήρχε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, χώρια η φαντασία που είχε μπει στο σχεδιασμό ενός αλά Burton φανταστικού και κωμικά ζοφερού κόσμου.

flame in the flood 04

Η ελλιπής φαντασία υπάρχει και στις περιοχές που θα επισκεφτείτε, οι οποίες χωρίζονται σε 5-6 κατηγορίες, όπως κάμπινγκ, ναυπηγεία, δασάκια και δύο τρία ακόμα. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν στην πρώτη ώρα ξεκλειδώθηκε achievement που μας έλεγε ότι επισκεφτήκαμε όλους τους τύπους περιοχών. Με άλλα λόγια “τι; αυτές ήταν όλες κι όλες;”. Μπορεί να είναι random generated, αλλά είναι τόσο μικρό το μέγεθός τους, που τελικά δεν έχει και τόση σημασία η μερική αλλαγή της διαρρύθμισης των περιβαλλόντων.


 Διαβάστε επίσης

dont starve pack        minecraft pack       Terreria XBLAboxartΑς περάσουμε όμως σε λίγο πιο θετικό κλίμα, γιατί το έχουμε πάρει από τα μούτρα το παιχνίδι και η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάποια κακή προσπάθεια, αλλά αντιθέτως ενδέχεται να σας φάει πολύ εύκολα ώρες πριν το καταλάβετε (ψυχαναγκαστικά ίσως;). Η δυσκολία της επιβίωσης καταφέρνει να δημιουργεί ένταση, ανεξάρτητα από την επανάληψη που υπάρχει. Η γενικότερη έλλειψη των υλών θα σας φέρει σε δύσκολες καταστάσεις και πολλές φορές ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Το ίδιο επικίνδυνο είναι και το ταξίδι στο ποτάμι, όπου η δύστροπη σχεδία ενδέχεται να τσακιστεί στα βράχια και να πάει στράφι το μάζεμα των υλών. Υπάρχει μία όμορφη αίσθηση ικανοποίησης όταν καταφέρετε μετά κόπων και βασάνων να βελτιώσετε το εύθραυστο πλωτό σας μέσο με ένα καλύτερο πηδάλιο, ώστε να πηγαίνει λίγο πιο εύκολα προς την κατεύθυνση που θέλετε, αποφεύγοντας ξυστά τον επόμενο βράχο.

Η ένταση υπάρχει και στις επισκέψεις σας σε διάφορες περιοχές, όπου μπορεί να ψάχνετε μανιωδώς για τροφή ή νερό προκειμένου να επιβιώσετε, μόνο για να πέσετε σε μία θανατηφόρα αγέλη λύκων και να προσπαθήσετε να τους τρομάξετε με δάδες, ώστε με τα χίλια ζόρια να αποσπάσετε μερικά βατόμουρα. Εάν θελήσετε να του δώσετε μία ευκαιρία, σας συμβουλεύουμε να μην ασχοληθείτε στην απόλυτα roguelike μορφή του, όπου πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή όταν χάσετε, γιατί αν φτάσετε σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, η εξόντωση του χαρακτήρα σας θα είναι αρκετή για να σπάσετε αυθόρμητα την κονσόλα σας. Άλλωστε, στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας τα checkpoints είναι απελπιστικά φειδωλά και έτσι δεν είναι απίθανο να μεταφερθείτε μία και δύο ώρες πίσω στην περίπτωση που συμβεί το μοιραίο. Το αποτέλεσμα είναι πως από τη μία επιτυγχάνεται η μεγάλη ανάγκη για επιβίωση, από την άλλη -αν χάσετε- τότε ο εκνευρισμός αυξάνετε εκθετικά με την πρόοδο που θα κληθείτε να καλύψετε εκ νέου.

Για τον τεχνικό τομέα δεν έχουμε να πούμε πολλά. Κάνει τα απαραίτητα ώστε να αποδοθεί μία καρτουνίστικη αισθητική ενός αφιλόξενου κόσμου, χωρίς να προσφέρει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Στον τομέα του ήχου τα πάει καλύτερα χάρη στα όμορφα περιβαλλοντικά εφέ αλλά και στην εξαιρετική επιλογή του αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη Chuck Ragan, που προσφέρει ωραία folk rock ακούσματα, τα οποία ταιριάζουν γάντι με το περιβάλλον της αμερικάνικης υπαίθρου και του δασικού της τοπίου.

Το Flame in the Flood καταλήγει να είναι τελικά μία απαιτητική roguelike,survival εμπειρία, που θα μπορέσει να σβήσει τη δίψα όσων θέλουν να ασχοληθούν με ένα ακόμα παιχνίδι επιβίωσης. Το σύστημα χειρισμού είναι λειτουργικό και το προσγειωμένο στην πραγματικότητα περιβάλλον δείχνει φρέσκο μέσα από την ολοκληρωτική απουσία του φανταστικού και υπερφυσικού στοιχείου. Είναι κρίμα που η Molasses Food δεν επένδυσε λίγο περισσότερο χρόνο στον εμπλουτισμό του crafting και –κυρίως- στην αύξηση της ποικιλομορφίας των περιοχών που επισκεπτόμαστε. Δύο βασικά στοιχεία που θα εκτόξευαν αυτομάτως το παιχνίδι από ένα απλά καλό roguelike σε ένα πραγματικά αξιοπρόσεkτο δείγμα του είδους.

To review βασίστηκε στην Xbox One έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης

dont starve pack        minecraft pack       Terreria XBLAboxart


 

Θετικά

  • Η προσπάθεια για επιβίωση δημιουργεί τεράστια ένταση.
  • Πολύ όμορφη μουσική επένδυση.
  • Ικανό να σας "φάει" πολλές ώρες.

Αρνητικά

  • Random generated περιοχές μεν, πολύ μικρή ποικιλία δε.
  • Η ποικιλία του crafting δεν έχει ιδιαίτερη φαντασία ή ποικιλία.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Αποκαλύφθηκε το Project CARS 3
Έρχεται το καλοκαίρι ο πρώτος τίτλος της σχέσης Slightly Mad - Codemasters.
Mini teaser για το Godfall
Πρώτο δείγμα από τους Silvermane.
Η Codemasters απέκτησε τα δικαιώματα του WRC
Για τα πέντε επόμενα χρόνια.
Ανακοινώθηκε το πρώτο DLC για το Minecraft Dungeons
Η ζούγκλα ξύπνησε και μας καλεί…
Νέο παράρτημα για τη δημιουργό του Just Cause
Με έδρα το Liverpool του Ηνωμένου Βασιλείου.
Νέο character profile trailer για το Desperados III
Μαζί με πέντε video για την ανάπτυξη του τίτλου.
Πληροφορίες και in-game υλικό από το Disintegration
Τι να περιμένουμε από το multiplayer κομμάτι του τίτλου.
Διαθέσιμο το Those Who Remain
Ένας horror τίτλος για PC και κονσόλες.
Ημερομηνία διάθεσης του Beyond Blue σε κονσόλες και PC
Ώρα για εξερεύνηση του απέραντου γαλάζιου του πλανήτη μας,

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

το περιμενα καλυτερο ειναι η αληθεια..

There are no comments posted here yet