Ξέχασέ με κόσμε, γιατί είμαι πλέον στάχτη...

Ένας αρματωμένος πολεμιστής προχωράει με σταθερά βήματα πάνω σε ένα κατεστραμένο πλατώ. Στην άκρη αυτού, βρίσκεται λάβα και φωτιά και μέσα από τα σπλάχνα της κόλασης αναδύεται ένας δαίμονας. Απέραντος, πανίσχυρος, αμείλικτος, στέκεται για μερικά δευτερόλεπτα μπροστά από τον αμίλητο, απρόσωπο χαρακτήρα. Σίγουρα μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι χωρίς να υπάρξει... κάτι. Ένας διάλογος, ένα αντικείμενο, ένας απο μηχανής θεός, μια πληροφορία για αχίλλειο πτέρνα που θα εξισώσει τα δύο πλάσματα και θα φέρει την ισορροπία.

Τα δευτερόλεπτα πέρασαν. Χωρίς κουβέντα, χωρίς δισταγμό, ο δαίμονας εξαπολύει πύρινες μάζες και εξοντώνει το μικρό μαχητή σε λιγότερα δευτερόλεπτα από όσα ξόδεψαν αρχικά, “ζυγίζοντας” ο ένας τον άλλο. Ο ήρωας πεθαίνει, ο δαίμονας συνεχίζει τη ζοφερή του ύπαρξη. Όμως, μετά από καιρό, ο ίδιος μαχητής ξαναέρχεται. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στο τέλος ο δαίμονας νικιέται, χαρίζοντας τη δύναμή του στο λιλιπούτειο μαχητή, επιβεβαιώνοντας το ρητό ότι η ισορροπία διατηρείται πάντα. Τι ήταν αυτό που έγειρε, αργά κι αμετάκλητα, την πλάστιγγα από τη μια μεριά στην άλλη; Τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι ο μαχητής αποκαλείται “The chosen undead”.

Dark Souls 3 review image 01

Πολλές φορές υπήρξαμε “chosen”. Επίσης μεσσίες, ήρωες των προφητειών και πολλά άλλα. Πάντοτε σχεδόν, ο κάθε τίτλος συνοδευόταν από μια υπερφυσική δύναμη, μια συγκυρία, κάτι που δεν ανήκε στον ήρωα, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να του προσφέρει τον εξισωτικό παράγοντα. Εδώ δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο. Ο chosen undead είναι ένας undead σαν όλους τους άλλους. Πεθαίνει και ξαναγεννιέται, φορέας μιας αρχαίας κατάρας που μαστίζει ολόκληρα βασίλεια, αλλά τούτος δω έχει την ικανότητα να κρατήσει τις ψυχές των θυμάτων του. Έχει το απαραίτητο skill να μη μπει αλόγιστα σε μια μάχη και τις χάσει όλες. Καταλαβαίνει ότι πρέπει να τις διαχειριστεί, να τις αυγατίσει και να τις χρησιμοποιήσει κατά την κρίση του για να αυξήσει τη δύναμή του.

Έχει το skill να κερδίζει δυνατότερους αντίπαλους, αλλά διαφορετικά από τους ομοίους του, δεν καταλήγει νεκρός σε μια γωνιά, ώστε τα λάφυρά του να αποτελέσουν ένα ακόμα fading soul, soul of a lost undead, soul of a fallen hero... Ξαναγεννιέται, επιμένει, προχωράει με μεθοδικότητα και προσοχή, μάχεται με λογική και σύνεση, δυναμώνει με οικονομία. Όποιος έχει αυτές τις “ευλογίες”, είναι ο chosen undead. Από τις μυριάδες των υπολοίπων, ξεχωρίζει μέσα από τα δικά του χαρίσματα. Αν θυμηθεί κανείς την εισαγωγή και τη θεματολογία του Demon’s Souls, θα διαπιστώσει ότι υποψήφιοι chosen υπάρχουν πολλοί κι ότι αυτός που θα ξεχωρίσει, θα τραβήξει την προσοχή των πραγματικά μεγάλων ψυχών και θα... αλλάξει τον κόσμο.

Dark Souls 3 review image 02

Όμως, το Demon’s Souls είναι ένα παιχνίδι μακρινό, σε χρόνο και θεματολογία. Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει και τον πιο υποψιασμένο φίλο της σειράς να περιμένει μια ενδεχόμενη σύζευξη των αλλόκοτων κόσμων. Γιατί η ιστορία των κόσμων είναι μία, διηγούμενη κάθε φορά από το τι είδε, τι άκουσε και τι κατάλαβε ο κάθε undead μέσα από την εμπειρία του στο αχανές σκοτάδι και την αέναη παράνοια των κόσμων αυτών. Διαφορετικά paths φέρνουν στο φως διαφορετικά ψήγματα του σπασμένου καθρέφτη. Κάθε οπτική, ελλιπής από τη φύση της, στρεβλωμένη σε σχέση με την οποιαδήποτε άλλη θεώρηση της αλήθειας, έτσι ώστε συνδεόμενες συνάμα, να συνθέτουν ένα πρίσμα που να προσφέρει μια θολή, παραμορφωμένη και κατά τι διαφορετική εικόνα της ιστορίας, της πλοκής και του τι τελικά συνέβη. Όλα αυτά γιατί κάθε undead, εμείς, εσείς, άλλοι, είναι διαφορετικός.

Γιατί, στην αρχή του χρόνου υπήρχαν δράκοι. Κι οι δράκοι έλεγχαν τα πάντα -και μέσα σε αυτά τα πάντα υπήρχαν και κάποια δύσμοιρα ανθρωποειδή που δεν ήξεραν τη μοίρα τους. Όμως μια φλόγα ξεπήδησε κι έδωσε δύναμη. Φως και σκοτάδι, ζωή και θάνατο. Τότε, τέσσερα πλάσματα πλησίασαν τη φλόγα και ανακάλυψαν σε αυτήν ψυχές μεγάλης ισχύος. Ο Gwyn πήρε την ψυχή του φωτός, ο Nito του θανάτου κι η Witch of Izalith την ψυχή της ζωής. Μαζί με τον Seath, τον προδότη των δράκων, εναντιώθηκαν στην κυριαρχία των ομόφυλών του κι επικράτησαν. Ένα τέταρτο πλάσμα, ο Fertive Pygmy, βρήκε μια τέταρτη ψυχή και την κράτησε για δική του. Αυτή ήταν η Dark Soul και με αυτήν δημιούργησε την ανθρωπότητα.

Dark Souls 3 review image 03

Ακολούθησε η Age of Fire. Μια εποχή ακμής και ισχύος. Μεγάλης δόξας κι επιτευγμάτων όπου ο Gwyn κι οι εκλεκτοί του ίδρυσαν μεγάλα βασίλεια. Όπου η Witch of Izalith κι οι μαθήτριές της προσπάθησαν να αντιγράψουν τη μεγάλη φλόγα, αλλά απέτυχαν, γενώντας την τέχνη του pyromancy και δημιουργώντας το Bed of Chaos, τη μήτρα όλων των δαιμόνων. Όμως η φλόγα άρχισε να φθίνει, ο κύκλος άρχισε να κλείνει κι όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε η Age of Dark, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Gwyn αποφάσισε να θυσιάσει τον εαυτό του για να κρατήσει τη φλόγα αναμμένη και να αναβάλλει το αναπόφευκτο. Όμως αυτή η παραβίαση της φύσης έφερε και την κατάρα των undead πάνω στην ανθρωπότητα. Γιατί ο Fertive Pygmy, που μέσω της ψυχής Dark Soul μετετράπη σε Manus, Father of the Abyss, έπεσε μυστηριωδώς από έναν άγνωστο πολεμιστή κι οι άνθρωποι έμειναν χωρίς καθοδήγηση.


 Διαβάστε επίσης

bloodborne packshot         dark arisen pack        Dark Scholar pack        lords of the fallen packΧιλιάδες χρόνια πέρασαν κι ο κύκλος επαναλαμβανόταν. Στο Lordran, δύο καμπάνες σημαίνουν την πτώση της φλόγας κι ο chosen undead αναδύεται για πρώτη φορά μέσα από τους ομοίους του για να την ενώσει ή να τη σβήσει για πάντα. Βρίσκει τους κατόχους των Lord Souls και με τη δική του ικανότητα κι επιμονή, φτάνει θάνατο με το θάνατο, πιο κοντά στο στόχο του. Σε μια τυπική χωροχρονική ανωμαλία, μεταφέρεται στο άγνωστο παρελθόν, όπου ο Manus επιχειρεί να καλύψει σε σκοτάδι όλον τον κόσμο. Ένας ιππότης του Gwyn, o Artorias, στάλθηκε να τον σταματήσει, αλλά έπεσε στο σκοτάδι. Εν τέλει, ο Manus εξοντώθηκε από το χέρι του αγνώστου, σπάζοντας σε μυριάδες κομμάτια, κι ο chosen undead έγραψε ιστορία πρν καν εμφανιστεί κανονικά στον κόσμο.

Όμως, όταν ήρθε η ώρα να διατηρήσει τη φωτιά ή να την αφήσει να σβήσει, κατάλαβε ότι η επιλογή του δεν έχει σημασία. Ο κύκλος είναι φαύλος κι επαναλαμβάνεται στην αιωνιότητα. Έτσι, οι χιλιετίες πέρασαν, βασίλεια σηκώθηκαν κι έπεσαν -κι οι chosen undeads, ο ένας μετά τον άλλον, έφερναν τον κύκλο στο τέλος του. Ο Vendrick, (ένας από εμάς, ένας από εσάς, ο Σάββας, ο Αποστόλος, ο Νίκος), προσπάθησε να σπάσει τον κύκλο. Ψάχνοντας λύση στο πρόβλημα της κατάρας, έβαλε τον αδελφό του, τον Aldia, να βρει τρόπους να “φτίαξει” δράκους. Τα όντα με τις άφθαρτες ψυχές, που κάποτε κυριαρχούσαν πριν την έναρξη του κύκλου.

Dark Souls 3 review image 04

Σε κάποιο σημείο, μια μοναχική βασίλισσα εμφανίζεται από το πουθενά και παντρεύεται τον Vendrick. Τον συμβουλεύει να ταξιδέψει προς μια μακρινή ακτή και να βρει εκεί μια μεγάλη δύναμη, μια άλλη μεγάλη ψυχή. Το κάνει και μέσω αυτής χτίζει το βασίλειο του Drangleic. Οι γίγαντες, όμως, επιστρέφουν εκδικητικά και καταστρέφουν σχεδόν το βασίλειο. Σχεδόν; Ναι, γιατί σε άλλη μια παραμόρφωση του χωροχρόνου, ο chosen undead εμφανίζεται από το πουθενά και τους σταματάει σκοτώνοντας το βασιλιά τους. Ο Vendrick τότε καταλαβαίνει το σχέδιο της βασίλισσας Nashandra και κλειδώνει την ψυχή του μακρυά από το σώμα του, υποπίπτοντας εαυτόν στην κατάρα. Με το ίδιο κλειδί, σφαλίζει τον Aldia στο κτίσμα του και τον Throne of Want από κάθε πρόσβαση.

Η φλόγα φθίνει για άλλη μια φορά κι ο chosen undead φθάνει από άλλον κόσμο, αφήνοντας οικογένεια και ζωή και ξεχνώντας το λόγο που τα έκανε αυτά. Μαζεύει τις Lord Souls υπό την καθοδήγηση της Emerald Herald κι ανακαλύπτει ότι η ιστορία έκανε απλά κύκλο. Τον κύκλο που προσπάθησε να σπάσει ο Aldia, φτιάχνοντας δράκους με το να κάνει πειράματα σε ανθρώπους και γίγαντες. Η Emerald Herald είναι ένα αποτυχημένο τέτοιο πείραμα, όπως ήταν η Crossbreed Priscilla. Ο Ancient Dragon, αν και όταν τον σκοτώσετε, ρίχνει Soul of a Giant κι η Nashandra μοιάζει να είναι το μικρότερο ψήγμα του Manus που αναβιώθηκε και ψάχνει να μαζέψει τις Lord Souls μέσω του chosen undead για να φέρει το Age of Dark. Μέχρι κι οι Lion Mages, που δεν κατάφεραν να αναστηθούν στο Demon’s Souls, βρέθηκαν εδώ να έχουν αποκτήσει ζωή. Ο chosen undead κάνει την επιλογή κι ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Dark Souls 3 review image 05

Οι κόσμοι μπλέκονται και περιπλέκονται. Ο χώρος κι ο χρόνος αναμιγνύονται κι οι κύκλοι βρίσκονται και πάλι κοντά στο τέλος τους. Εδώ μπαίνει σα βαρύγδουπος ακρογωνιαίος λίθος ό κόσμος του Dark Souls III. O κόσμος όπου όλα ενώνονται κι απομακρύνονται, σα σε δίνη, με τρόπο που προκαλεί σκέψη και ναυτία, με ασταμάτητη ορμή και αμείλικτη αίσθηση αμεσότητας. Οι τελευταίοι ήρωες που ένωσαν τη φλόγα, οι επονομαζόμενοι Lords of Cinder, (o Γιώργος, ο Τάσος, η Δήμητρα), εξαφανίστηκαν κι η φλόγα φθίνει. Όμως αυτή τη φορά δεν έρχεται η ώρα του chosen undead. Αυτή τη φορά, ένα πλάσμα ακόμα πιο τιποτένιο και ταπεινό βγαίνει στο προσκήνιο. Ένας Unkindled. Ένα πλάσμα στάχτης. Κάποιος που δε γνώρισε ποτέ τη φλόγα; Ίσως...

Βγαίνοντας από τον τάφο σου Unkindled ήρωα, θα πιστέψεις ότι οι ασθήσεις σου είναι ακόμα σε καταστολή από το μακρύ θάνατο. Θα χάσεις την νεοφερμένη ανάσα σου όταν δεις το συντριπτικό μέγεθος του κόσμου που σε περιβάλλει. Τις τιτάνιες, εξόκοσμα σχεδιασμένες κατασκευές να απλώνονται στον ορίζοντα, σε ένα draw distance που θα σε κάνει να απλώσεις το χέρι για να τις πιάσεις, μόνο και μόνο για να καταλάβεις ότι βρίσκονται απελπιστικά μακρυά. Θα δακρύσεις από τη γύμνια σου μέσα σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο, από το γεγονός ότι ο θάνατος κι η σήψη “περπατούν” απροκάλυπτα ανάμεσα σε ειδυλλιακά τοπία και μαγευτικά περιβάλλοντα λουσμένα στο φως και τα χρώματα.

Dark Souls 3 review image 06

Εικόνες που σε άλλους κόσμους κρύβουν ή φανερώνουν έρωτες, ποιήση, έπη και ιστορία, εδώ στολίζουν μόνο τη σήψη και το θάνατο. Θα αμφισβητήσεις τη λογική σου, βλέποντας το σκοτάδι να κυριαρχεί μέσα στο άπλετο φως και θα νομίσεις ότι η μνήμη σου παίζει παιχνίδια, όταν μπλέκεται ο όρος Firelink Shrine του μακρινού Dark Souls με τη μορφή του Nexus από το ακόμα πιο μακρινό Demon’s Souls. Mια γυναίκα που θα μπορούσε να είναι η Maiden in Black, σου ξεκλειδώνει τη δύναμη που μαζεύεται μέσα σου, αφήνοντάς σε να αγγίξεις την ψυχή της. Σε στέλνει σε αναζήτηση των Lords of Cinder. Σου αναθέτει το έργο να τους εξοντώσεις, ώστε να επανέλθουν στους θρόνους τους στο Firelink Shrine ή Nexus ή... και να κλείσει ο κύκλος. Όμως έσυ δεν είσαι μέρος του κύκλου. Ή μήπως είσαι; Όλα μπερδεύονται και συνεχίζουν να μπερδεύονται, κάθως ξεκινάς τον ατελείωτο δρόμο του quest σου.


Διαβάστε επίσης

bloodborne packshot         dark arisen pack        Dark Scholar pack        lords of the fallen packΘα περπατάς στο Lothric και θα νομίζεις ότι βλέπεις το Undead Parish. Όχι γιατί είναι μια αναβίωση της περιοχής του Lordran, αλλά επειδή όλα μοιάζουν να συναντιώνται σε αυτό το σημείο της ιστορίας, του χώρου και του χρόνου. Όλα μοιάζουν να υπακούν σε μια συνεύρεση, που η τελεσίδικη φύση της θα σημάνει το τέλος των κύκλων κι ίσως της ανθρωπότητας. Αλλά δε θα ξεχάσεις ότι η μεγαλύτερη και σταθερότερη αλήθεια είναι ο θάνατος. Τόσο μεγάλη, που δεν επιτρέπει καμία άλλη να συγκατοικήσει μαζί της στο μυαλό ενός Ashen One. Με την αμυδρή σκέψη ότι πιθανώς να βρίσκεσαι μπροστά σε μια κοσμοϊστορική και αποκαλυπτική συνεύρεση κόσμων, συναντάς τον Iudex Gundyr...

Το όνομά του σημαίνει Κριτής Μάχης σε μια ανόσια μίξη λατινικών και γερμανικών. Πόσοι κόσμοι μπλέκονται αλήθεια και τι είδους όνομα είναι αυτό; Τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι πλέον υπάρχει και μια μπλε μπάρα ανάμεσα στο Health και το Stamina, θα καταλάβεις ότι η άμυνά σου δεν είναι ικανή να κρατήσει τα χτυπήματά του ανθρωπόμορφου boss. Την είχες και παλαιότερα, ή είναι καινούριο απόκτημα; Κανένας χρόνος τώρα για τέτοια ερωτήματα. Κάνεις roll, γιατί με δύο χτυπήματά του στην ασπίδα έχεις χάσει όλο σου το stamina και το τρίτο χτύπημα του combo του σχεδόν σε σκοτώνει. Κάνεις roll...

Dark Soul 3 Image 01

...και αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι πολύ γρήγορος. Πιο γρήγορος από άλλες φορές. Ίσως το ίδιο γρήγορος όπως όταν πολεμούσες στο Bloodborne. Το roll σε σώζει. Ξεφεύγεις πιο εύκολα, σα να έχει αυξηθεί το invulnerability time στο animation της κίνησης. Η μάχη συνεχίζεται σαν καλοστημένη χορογραφία κι η συνείδησή απομακρύνεται και την παρακολουθεί αποστασιοποιημένα. Όλα γίνονται ομαλά, πανέμορφα. Τίποτα δεν διακόπτει το ρυθμό της κίνησης. Συνεχίζεται απρόσκοπτη, ενώ εσύ θαυμάζεις τη λεπτομέρεια και το σχεδιασμό του κόσμου. Τελικά, ο Κριτής πέφτει, έχοντας παραδώσει τη κρίση του: η χρήση της ασπίδας δε βοήθησε, χρειάστηκε επιθετική τακτική κι ελιγμοί διαφυγής.

Ίσως να μη σου άρεσε αυτό. Λίγο αργότερα βρίσκεις επιμελώς... φανερωμένο έναν περίεργο Master που κραδαίνει μια katana. Βρίσκεται πολύ κοντά σε bonfire για να τον αγνοήσεις. Με την πρώτη, τρίτη, δέκατη προσπάθεια (...Δήμητρα, Σάββας, Απόστολος…), πέφτει και το δυνατό όπλο γίνεται δικό σου. Ένας σημαντικός σύμμαχος στην αρχή του παιχνιδιού, που για να αξιοποιηθεί όμως θα πρέπει να υιοθετήσεις την επιθετική τακτική που όρισε ο Κριτής. Φαίνεται ότι ο κόσμος σε ωθεί να πολεμήσεις όπως στο Bloodborne. Όσο σαφή όμως κι αν είναι τα σημάδια, είναι πολύ νωρίς ακόμα -κι όντως, όχι πολύ αργότερα, βρίσκεις στο δρόμο σου μια ασπίδα με 100% physical defence. Η ισορροπία των επιλογών αποκαθίσταται, σε σημείο της καμπύλης εκμάθησης που είναι πολύ άρτιο κι ακριβές για να είναι τυχαίο. Τώρα μπορείς να παίζεις όπως θέλεις.

Dark Soul 3 Image 02

Στην επόμενη Bonfire διαπιστώνεις ότι μπορείς να τηλεμεταφέρεσαι ελεύθερα μεταξύ αυτών. Πηγαίνοντας στο Firelink Shrine, θα γνωρίσεις κάμποσους NPCs. Αυτοί, ακολουθώντας το pattern του Demon’s Souls, θα πληθαίνουν καθώς θα αυξάνονται οι συναντήσεις σου στον έξω κόσμο. Πρώτα σχεδόν απ’ όλους θα συναντήσεις τον παλιό γνώριμο blacksmith, τον Andre of Astora, που θα σου εξηγήσει το σύστημα αναβάθμισης των όπλων σου από πολύ νωρίς. Θα διαπιστώσεις ότι δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα εδώ, αλλά μεταξύ άλλων θα μάθεις με έκπληξη ότι το durability των όπλων σου αποκαθίσταται κάθε φορά που αναπαύεσαι σε μια bonfire. Αν σπάσει, πηγαίνεις το αντικείμενο στον Andre και το επισκευάζει.

Τέρμα το άγχος με το durability! Υποψιάζεσαι όμως (τι άλλο να κάνεις;) ότι πλέον φανερώνεται μια προτίμηση προς τα όπλα, το melee και το quality build. Όμως, εκείνη η μπλέ μπάρα τι ακριβώς κάνει; Πειραματιζόμενος με τις δυνάμεις σου, θα ανακαλύψεις ότι πρόκειται στην ουσία για mana. Πλέον, μπορείς να εκτελείς spells, pyromancies, miracles και hexes για όσο υπάρχει διαθέσιμο mana ή Focus Points όπως το λένε εδώ. Μπορείς επίσης να αλλάζεις ελεύθερα μαγικά κατά τη διάρκεια του casting. Πολλά επιθετικά εργαλεία όντως. Η συνάθροιση των NPCs θα σου παρέχει -ανάλογα με την πρόοδό σου- τα προαναφερθέντα εργαλεία και θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι ο NPC που αλλάζει τα Boss Souls σε αντικείμενα βρίσκεται από την αρχή εδώ, αρκεί να βρεις πού κάθεται και να του φέρεις ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Dark Soul 3 Image 03

Εδώ κλείνεις τα μάτια - κι όταν τα ανοίξεις έχεις βρεθεί στον δικό σου κόσμο. Ανάμεσα σε οικογένεια, φίλους και δουλειά. Κινείσαι στον κόσμο αυτόν, αλλά κινείσαι σαν undead. Εκτελείς μηχανικά της καθημερινές σου υποχρεώσεις, αλλά το μυαλό σου βρίσκεται στο Lothric. Το Darksign σε καλεί κι εσύ δακρύζεις όσο μένεις μακρυά του. Πονάς. Θέλεις να επιστρέψεις. Σε περιμένει πίκρα και κόπος, αλλά καίγεσαι να το κάνεις - και το κάνεις. Κλείνεις τα μάτια κι όταν τα ανοίξεις, βρίσκεσαι πάλι εκεί. Στον τοίχο. Η θηριώδης μορφή του κάστρου μοιάζει να σε κοιτάει σαν θήραμα, αλλά έχεις αυτοπεποίθηση. Πιστεύεις ότι κατάλαβες τους μηχανισμούς του παιχνιδιού και ξεκινάς το ταξίδι. Απαντάς, χωρίς να σε έχει ρωτήσει κανένας, ότι είσαι έτοιμος.

Κι έτσι η σφαγή φέρνει ψυχές. Μετά έρχεται ο θάνατος. Κάποια στιγμή οι ψυχές χάνονται κι εσύ εκνευρίζεσαι. Όταν δε χάνονται, είναι λίγες, γιατί ο κόσμος στέγνωσε από ήρωες και δε μπορείς να αναβαθμιστείς εύκολα. Τα Estus Flasks είναι λίγα και ανακαλύπτεις ένα καινούριο, μπλε φλασκί, που γεμίζει την ομόχρωμη μπάρα. Όταν επιστρέψεις στο Firelink για αναβάθμιση, ο Andre σου εξηγεί ότι μπορείς να μετατρέψεις τα Estus Flasks σε Ashen Flasks και να μοιράσεις τη δυνατότητα αναπλήρωσης. Μα ήταν ήδη λίγα... Απογοητεύεσαι.


Διαβάστε επίσης

bloodborne packshot         dark arisen pack        Dark Scholar pack        lords of the fallen packΞαναβγαίνεις στον κόσμο. Κάποιοι undead λατρεύουν πετρωμένους δράκους. Μήπως ο Aldia κι ο Sheath είχαν δίκιο; Μήπως εκεί κρύβεται η σωτηρία; Κάποιοι άλλοι undead σου επιτίθενται. Σφάζεις ξανά και ξανά. Ευτυχώς το farming δεν έχει τέλος, μιας και το respawning των εχθρών συνεχίζεται επ’ άπειρον. Η οργή κι απογοήτευση ωρίμασαν μέσα σου κι έγιναν πλημμύρα συναισθημάτων καθώς καταπίνεις εχθρούς και περιοχές. Καθώς ανακαλύπτεις κρυμμένα μονοπάτια και πολύτιμενα αντικείμενα εκεί. Το πρώτο συναίσθημα στην πλημμύρα είναι αναγνωρίσιμο: Ηδονή! Μα πώς...;

Προχωράς. Ανακαλύπτεις περιοχές. Εντυπωσιάζεσαι με το level design που ξεδιπλώνεται σε διαστάσεις επικής κλίμακας κι απαράμιλλης σχεδιαστικής τέχνης. Στοές, στέγες, μπουντρούμια, λάσπες, χιόνι, φωτιά, σκοτάδι και φως. Παλεύεις και χάνεις. Μετά ξαναχάνεις. Η οργή κι η απόγνωση γιγαντώνονται. Τα souls δεν είναι πολλά. Στα δύσκολα μέρη οι bonfires είναι αραιές και τα shortcuts φαντάζουν με όαση. Ταλαιπωρείσαι για ώρες και δεν κερδίζεις τίποτα. Ούτε ένα επίπεδο. Τα αισθήματα ωριμάζουν μέσα σου και ξεχειλίζουν. Η ηδονή γίνεται αγάπη.

Dark Souls 3 review image 13

Κάποια από τα δυσκολότερα κι ευφάνταστα mobs που συνάντησες ποτέ, απλά προοιωνίζουν μερικά πρωτότυπα κι ολόφρεσκα bosses. Άλλες φορές σε πνίγει το Deja Vu, άλλες θαυμάζεις πως περιελίσσονται όλα αυτά μεταξύ τους. Ξέχασες ήδη φίλε unkindled ότι βρίσκεσαι σε συμβολή κόσμων; Σε κάποιο σημείο, δεν μπορείς να πλησιάσεις αντικείμενο χωρίς να πέσεις σε παγίδα ή ενέδρα, ενώ άλλες φορές ο κόσμος σε χαλαρώνει επικίνδυνα. Δυσκολεύεσαι, αλλά τελικά εξελίσσεσαι. Νομίζεις ότι ακούς μια γιαπωνέζικη φωνή να γελάει. Μάλλον είναι η πιο δύσκολη δοκιμασία που είχες ποτέ, αλλά αυτήν την φορά δυνάμωσες πρώτα συναισθηματικά κι έπειτα στη σταχτένια μορφή σου.

Όσο προχωράς, ο κόσμος απαιτεί περισσότερα από εσένα. Θα μιλήσεις σωστά στον κατάλληλο NPC; Θα χαλάσεις τη σχέση σου με κάποιον άλλο; Θα αποκλείσεις ένα side quest για να ακολουθήσεις ένα διαφορετικό; Οι περιοχές απαιτούν περισσότερα από εσένα. Την απάντηση έρχονται να δώσουν τα ίδια σου τα όπλα. Πλέον (ή μήπως ξανά;) δεν αποτελούν στυλιστική επιλογή. Υπάρχουν όπλα που εκτελούν επιπλέον damage σε hollows ή σε πλάσματα του Abyss ή σε σκελετούς. Πώς όμως να χρησιμοποιήσεις το Executioner’s Greatsword, για παράδειγμα, όταν δεν έχεις αναπτύξει τα αντίστοιχα stats; Όταν δεν έχεις ακολουθήσει τέτοιο μονοπάτι;

Dark Souls 3 review image 14

Εδώ μπαίνουν τα covenants, σε όλο τους το πλήθος, με καινούριες ή ανανεωμένες προτάσεις. To Rosaria’s Fingers είναι το κατεξοχήν covenant που αφορά στα invasions. Η Rosaria, όμως, αν τη βρείτε εκεί που είναι κρυμμένη, επιτρέπει το respec του χαρακτήρα σας μέχρι πέντε φορές ανά playthrough. H Way of Blue έχει να κάνει με την αντιμετώπιση εισβολέων στον κόσμο σας, ενώ οι Blue Sentinels καταπιάνονται με την αρωγή παικτών που δέχονται εισβολή. Οι Warriors of Sunlight εξυμνούν τον ήλιο όπως πάντα, ενώ οι Blades of the Darkmoon... Τι δουλειά έχει το Darkmoon εδώ;

Υπάρχουν και κάποια καινούρια covenants, όμως. Οι Aldritch Faithful υπερασπίζονται συγκεκριμένη περιοχή, όπως και οι Watchdogs of Farron, αλλά το πραγματικά ενδιαφέρον είναι οι Mound-Makers. Εδώ, αλλάζετε σε Mad Dark Spirit μωβ χρώματος, που μπορεί να εισβάλλει σε έναν κόσμο είτε ως βοηθός, είτε ως εχθρός. Όποιο από τα δύο κι αν διαλέξετε, μπορείτε πάντα να επιτεθείτε στον host, γιατί πολύ απλά είστε mad. Μαζί με τα κλασσικά covenants των Warriors of Sunlight και Rosaria’s Fingers, οι Mound-Makers γνωρίζουν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη δημοτικότητα. Όλα τα covenants είναι καλά κρυμμένα και κάποια από αυτά μπορεί να χαθούν εύκολα για όλο το playthrough.

Dark Souls 3 review image 15

H πρόοδος φαίνεται μέχρι στιγμής να ολοκληρώνεται σε δύο μόνο ranks με πολύ πιο ουσιαστικές ανταμοιβές από αυτές που υπήρχαν στο Dark Souls 2, ενώ η συνεύρεση για οποιαδήποτε μορφή PvP είναι εύκολη και συχνή. Αυτή ορίζεται από dedicated servers πλέον και ακολουθεί τους γνωστούς κανόνες του matchmaking με το +/- 10% του soul level σας. Υπάρχει κι η παράμετρος του επιπέδου του όπλου που διαθέτετε, μιας και σας γίνεται match με παίκτες που διαθέτουν απόκλιση +/- 2 από το επίπεδο οποιουδήποτε όπλου σας. Είτε το έχετε equipped, είτε όχι. Σκεφτείτε το λοιπόν καλά, πριν αναπτύξετε κάποιο longsword (λέμε τώρα...) στο +10. Έχει προστεθεί κι η δυνατότητα για απευθείας PvP με κάποιον φίλο, μέσω password. Αυτή η επιλογή υπερπηδάει το matchmaking, αλλά κάνει downgrade (προσωρινά), τον δυνατότερο παίκτη στο επίπεδο του ασθενέστερου.


Διαβάστε επίσης

bloodborne packshot         dark arisen pack        Dark Scholar pack        lords of the fallen packΣε κάθε περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός παικτών σε έναν κόσμο είναι τρεις (εξαιρουμένου του host) και μπορεί να αυξηθεί κατά δύο με τη χρήση του Dried Finger, που δύναται να αποκτηθεί εύκολα από τον βασικό merchant του παιχνιδιού. Επίσης, δεν μπορείτε να καλέσετε ή να δεχτείτε εισβολή αν είστε σε hollow form. Αυτό έχει την έννοια που είχε και παλιά, με τη χρήση Embers αντί για humanities, για την αποκατάσταση της ζωής στο σώμα σας και την επέκταση της Health μπάρας σας. Στο σύνολό της, η online εμπειρία ολοκληρώνεται με τη χρήση και θέαση μηνυμάτων, φαντασμάτων άλλων παικτών και των κηλίδων θανάτου που προειδοποιούν σαφέστατα για ενδεχόμενο κίνδυνο. Το να χρησιμοποιήσεις όλα αυτά τα εργαλεία είναι πράξη σοφίας, φίλε unkindled, μιας και σύντομα θα καταλάβεις ότι ο κόσμος αυτός πολύ δύσκολα θα κατακτηθεί από έναν ήρωα που παλεύει μόνος του. Οι παγίδες που θα γλιτώσεις κι οι περιοχές που θα βρεις με τη βοήθεια των υπολοίπων undeads, ανταμοίβουν την online επιλογή πέρα από κάθε αμφιβολία.

Έτσι, με παρέα ή μόνος, θα προχωρήσεις. Θα σου φανεί γραμμική η πρόοδος, μόνο και μόνο για να αντιληφθείς ότι κάπου, κάτι, άνοιγε μια άλλη περιοχή. Ότι ένα shortcut σε επιστρέφει πολύ πίσω. Ότι υπάρχουν κάμποσες optional περιοχές γεμάτες εχθρούς, bosses, όπλα και lore fragments προς εξερεύνηση. Η δομή του κόσμου δεν είναι ούτε η ακτινική του Dark Souls 2, ούτε η συμπαγής ενιαία του πρώτου Dark Souls. Είναι μια μίξη των δύο, όπως ολόκληρος ο κόσμος αποτελεί μια μίξη των Soulsborne εμπειριών. Μίξη εκούσια, έντεχνα υλοποιημένη, ώστε πότε να συγκινεί, πότε να tease-άρει και πότε να εκπλήσσει με τις σχεδιαστικές επιλογές, το εκπληκτικό art και το level design.

Dark Souls 3 review image 16

Είναι ένας κόσμος που έχει σκοπό κι επιτήδευση. Δε βγήκε για να εκπληρώσει την ανάγκη ετήσιας κυκλοφορίας ή για να κλείσει μια τριλογία. Βγήκε για να ολοκλήρώσει ένα πλάνο που φαίνεται - κραυγαλέα πλέον - ότι υπήρχε ευθύς εξαρχής. Είναι φτιαγμένος με σαδιστικό μεράκι, τέτοιο που φαίνεται ότι ο δημιουργός του ξέρει ποια “κουμπιά” του παίκτη να πατήσει ώστε να απελευθερωθούν οι κατάλληλες τοξίνες και ορμόνες και να ξεχυθούν τα αντίστοιχα συναισθήματα. Ποιος άλλος έχει παίξει, ποτέ, με αυτόν τον τρόπο μαζί σου; Πάνω απ’ όλα όμως, είναι η κάθαρση! Η ολοκλήρωση μιας ιστορίας σάπιας κι άρρωστης, που σίγουρα δε θα ‘ρθει με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.

Θα παίξεις και δεύτερο και τρίτο playthrough και τότε θα αρχίσει να παίρνει μια κάποια μορφή το σύνολο της ιστορίας. Θα συναντήσεις τον πνευματικό διάδοχο του Northern Regalia, Θα ξαναδείς τη Yuria και θα αρχίζεις να σκέφτεσαι. Θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για τα πάντα. Για το αν θα είναι το τέλος των Dark Souls, αν θα συνεχιστεί με άλλο όνομα, με κάποιο DLC ή τι, στο κάτω κάτω της γραφής, είναι το Souls και γιατί έχει τόση σημασία αυτός ο όρος. Θα είναι η αιτία αποκλεισμού από το πραγματκό περιβάλλον σου κι ο στόχος των σκέψεων και των επιθυμιών σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοια είναι η δύναμη της ιστορίας του και η αριστοτεχνία της πλοκής του.

Dark Souls 3 review image 18

Βαρειές δηλώσεις ακολουθούν: Ποτέ ξανά δε σχεδιάστηκε παιχνίδι με τέτοια ακρίβεια, προσοχή, τέχνη και μεράκι - κι ας είναι μούσκεμα στο σαδισμό και την αρρώστια. Ποτέ ξανά δεν ολοκληρώθηκε “παιχνίδι” με τέτοιο βάθος κόσμου, το μέγεθος του οποίου απειλεί να καταπλακώσει τον παίκτη. Ποτέ ξανά δημιουργός παιχνιδιού δε στρέβλωνε τα στοιχεία ώστε αυτά να τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά ο κάθε παίκτης. Ποτέ δεν πρόσθεσε επίτηδες plot holes για να ανοίξει το εύρος των ερμηνειών. Ποτέ δεν πρόφερε 10.000 αμοιβή σε όποιον καταφέρει να αποσαφηνίσει την ιστορία των Dark Souls...

Ίσως το αίσθημα αυτό να οξύνεται, γιατί πρόκειται για τη φυσικότατη κι απόλυτη κατακλείδα της Soulsborne εμπειρίας. Γιατί ενισχύεται εκθετικά από τη συνειδησιακή ύπαρξη των υπολοίπων σε κάποιο μέρος του μυαλού σας. Είναι αυτό που έπρεπε να έρθει. Είναι αυτό που περιμένατε πάντα. Έχει τη μορφή που έπρεπε να έχει και δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από αυτό που είναι ήδη. Είναι τέλειο κι είναι σταθμός στον κόσμο του gaming. Είτε σα μεμονωμένο παιχνίδι, είτε σαν κλείσιμο ιστορίας. Κλείστε κι εσείς τα μάτια σας! Έχετε πάει εκούσια εκεί - και το απολαμβάνετε μέχρι τελευταίου θανάτου.  

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης

bloodborne packshot         dark arisen pack        Dark Scholar pack        lords of the fallen pack


 

Τσέκαρε το βίντεο

Έκθεση εικόνων

Θετικά

  • Eκατοντάδες θανάτους, δεκάδες ώρες και τέσσερις χιλιάδες λέξεις μετά… κι ακόμα δε μπορώ να σταματήσω να επιστρέφω με δάκρυα.

Αρνητικά

  • Γιώργο βάλε 11 στην κλίμακα. Παιχνίδια σαν αυτό, το αξίζουν.

Βαθμολογία

Ο Απόστολος μεγάλωσε τρώγωντας μακαρονάδα. Μακαρονάδα έφαγε, ένα μεσημέρι στα 8 του, όταν ένας θείος του τον πήγε για πρώτη φορά σε coin-op κι αυτό ήταν το αγαπημένο του πιάτο όσο περίμενε τον MSX να φορτώσει ένα παιχνίδι. Μετά τον CPC 6128 και τις Amiga 500 και 1200, ο εθισμός με το απολαυστικό αυτό γεύμα, τον οδήγησε να υιοθετήσει το όνομα Kabamaru, το ιαπωνικό alter ego του. Σήμερα, παίζει ακόμα Heroes of Might and Magic 3, κάνοντας διαλείμματα με σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι πέσει στα χέρια του. Λατρεύει τον Terry Pratchett, την metal μουσική, την καλή μπύρα και την κουβέντα με φίλους.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Το PS5 θα τρέχει καλύτερα επιλεγμένους τίτλους του PS4
Επίσημες πληροφορίες για το upgrade τίτλων του PS4.
Το Godfall έγινε «χρυσό»
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη ενός εκ των launch τίτλων του PS5.
Νέο trailer για το Resident Evil Village
Με λεπτομέρειες για το story και νέους χαρακτήρες του τίτλου.
NBA 2K21 - Review
Life in the bubble.
Gameplay από την έκδοση του DiRt 5 στο Xbox Series S
Ένα γρήγορο ταξίδι στην Ιταλία.
Αποκαλύφθηκε το Hogwarts Legacy
Νέος τίτλος που βασίζεται στο σύμπαν "Harry Potter".
Ανακοινώθηκε το Final Fantasy XVI
Ως "console exclusive" για το PS5.
Αρχές Δεκεμβρίου η διάθεση του Twin Mirror
Αdventure της Dontnod, με επιρροές από τη σειρά Twin Peaks.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (105)

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυο δεκαρια αυτη την βδομαδα,θα πεσει λιωσιμο
Τι να πει κανεις για αυτην την σειρα,η επιτυχια δεν σταματα, απο niche game εξελιχθηκε σε ενα τεραστιο κομματι της μοντερνας gaming ιστοριας

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγγελε κανε υπομονη το Σαββατο ειναι κοντα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ζηλεύωωωω.......

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην αγχωνεσαιι θα εχεις πληρη οπτικη καλυψη και οχι μονο...

This comment was minimized by the moderator on the site

ακομα περιμενουμε αγγελε χαχα

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικά γραμμένο review, Απόστολε! Προσωπική μου άποψη, μετά τις 9 ώρες που έπαιξα χθες... Αριστουργηματικά σαδιστικό, σαδιστικά αριστουργηματικό. Ένα έργο τέχνης που δεν θες να τελειώσει, αλλά ίσως εφησυχάζεσαι λίγο γιατί ξέρεις ότι μπορείς να το παίξεις ξανά και ξανά και ξανά και......

This comment was minimized by the moderator on the site

Είμαι έτοιμος για την αγορά της Apocalypse Edition και δεν ξέρω εαν πρέπει να πάω σε αυτό μετά το DS2 ή στο Prepare to Die. Τα έμπλεξα λίγο με τη σειρά εξ αρχής αλλά δεν πτοούμαι καθόλου. Όλα θα παιχτούν σίγουρα

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπήκα με διάθεση να τρολάρω περί ετήσιας κυκλοφορίας, κορεσμού κλπ αλλά δε θα το κάνω για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι σε σεβασμό για το αριστουργηματικά δομημένο, γραμμένο με συναίσθημα, συγκινητικό, επεξηγηματικό (πάνσοφη και άψογη η προσπάθεια σου Απόστολε να αναφερθείς στο lore όλων των Dark Souls. Με ρούφηξες κυριολεκτικά εκεί!), τεράστιο και καθόλα απολαυστικό κείμενο-ωδή του Απόστολου.
Ο...

Μπήκα με διάθεση να τρολάρω περί ετήσιας κυκλοφορίας, κορεσμού κλπ αλλά δε θα το κάνω για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι σε σεβασμό για το αριστουργηματικά δομημένο, γραμμένο με συναίσθημα, συγκινητικό, επεξηγηματικό (πάνσοφη και άψογη η προσπάθεια σου Απόστολε να αναφερθείς στο lore όλων των Dark Souls. Με ρούφηξες κυριολεκτικά εκεί!), τεράστιο και καθόλα απολαυστικό κείμενο-ωδή του Απόστολου.
Ο δεύτερος είναι ότι είναι τέτοια η βαρύτητα και η σημαντικότητα πλέον των Souls-Bloodborne σε πολυεπίπεδη κλίμακα και σε συνδυασμό ότι με την πάροδο του χρόνου αντί να ξεφτίζουν και να αλλοιώνονται με τις επιταγές των καιρών, γίνονται ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο έξυπνα, ακόμα πιο απολαυστικά.
Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, τις έκανε φύλλο και φτερό ο Απόστολος. Απλά θα πω ότι νιώθω τυχερός που βιώνω στην ώρα τους αυτά τα αριστουργήματα και δε θα πω ψέμματα ότι αισθάνομαι πως ήταν κάποιο είδος ''πεπρωμένο'' να γίνω gamer ώστε να φτάσω κάποτε στο σήμερα να βιώνω αυτή την έκρηξη μυρίων συναισθημάτων που μου προκαλούν αυτά τα ''παιχνίδια''.
Απλά μιλούν στην ψυχή μου κι εγώ αφουγκράζομαι.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μας πώρωσες, ειδικά στο τέλος!
Όσο έχω παίξει πάντως το παιχνίδι δεν σε αφήνει ήσυχο. Non-stop δεν ξέρεις με τι να πρωτοενθουσιαστείς!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπερα Αποστολε..Εξαιρετικο review..Ποσες ωρες εγραψε το ρολοι σου κατα την ολοκληρωση του playthrough σου?

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν δεν καταλάβεις ότι κάπου υπάρχουν κρυμμένες περιοχές. "Παίρνω κάβο"=" αντιλαμβανομαι ".:p

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαχα οκ ευχαριστω:) Δεν ειχα δει ποτε την φραση αυτη:D Τα βρηκες ολα τα optional Bosses και περιοχες σε αυτες τις 70 ωρες η υπαρχει πιθανοτητα να σου ξεφυγαν μερικα?

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από imjp1982 imjp1982
This comment was minimized by the moderator on the site

Ολα

This comment was minimized by the moderator on the site

DOWNLOADING απο steam μολις τωρα..τα εκλαψα λιγο τα λευτα αλλα αποστολη μας γα#%#ες φιλε, μου τρεχουν τα σαλια.....^praise the sun^

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκλαψες τα λεφτα???Εδω κυκλοφορουν αλλα παιχνιδια AAA και καλα,που θα επρεπε να πληρωνεσαι κανονικα για να τα παιξεις και οχι να πληρωνεις και σε χαλαει που εδωσες αυτα τα χρηματα για το Dark Souls 3???:p

Τελευταία τροποποίηση σχολίου στις Περίπου πριν από 4 χρόνια από imjp1982 imjp1982
This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ πρωί δε σε ξαναδιαβάζω Απόστολε! Άντε τώρα να μου περάσει η ώρα και είμαι και σε αναμμένα κάρβουνα από χθες!! βραδάκι με το ουισκάκι μου! ..αλλά που δε θα μας πιάνει ο ύπνος μετα χαχαχ

This comment was minimized by the moderator on the site

Απόστολε φοβερό review μπράβο δεν έχω λόγια.... Παιδιά εγώ το έχω παίξει 15 ώρες και είμαι μετά στο 3 boss τι να πει κανείς για την παιχνιδάρα Dark Souls 3 και μόνο πλέον το παιχνίδι είναι μια κατηγορία από μόνο του....;)

This comment was minimized by the moderator on the site

Απόστολε σόρρυ,αλλά όσο καλογραμμένο κι αν είναι το ρηβιού,οι 2 πρώτες σελίδες του,είναι ότι χειρότερο έχω δει.Ο λόγος;Τίγκα στα spoilers για τα προηγούμενα παιχνίδια,και μάλιστα χωρίς κάποια προειδοποίηση.Ευτυχώς το κατάλαβα νωρίς και skippαρα τα περισσότερα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Dark Souls 1 βγήκε το 2011.Δεν είναι παλιό,ακόμα πρόσφατο θεωρείται.Δεν μιλάμε για το FF7 ή το MGS που βγήκαν το 1998,οπότε και θα είχες δίκιο.
Όπως προείπα,ο μόνος λόγος είναι ότι δεν έβαλες κάποιο spoiler alert.Οκ,ίσως έχει γίνει και σε άλλους τίτλους και δεν έδωσα σημασία,οπότε σε αυτό φταίω εγώ.Όμως ακόμα κι έτσι,ποιος ο λόγος να πεις την ιστορία των προηγούμενων τίτλων ,από τη στιγμή...

Το Dark Souls 1 βγήκε το 2011.Δεν είναι παλιό,ακόμα πρόσφατο θεωρείται.Δεν μιλάμε για το FF7 ή το MGS που βγήκαν το 1998,οπότε και θα είχες δίκιο.
Όπως προείπα,ο μόνος λόγος είναι ότι δεν έβαλες κάποιο spoiler alert.Οκ,ίσως έχει γίνει και σε άλλους τίτλους και δεν έδωσα σημασία,οπότε σε αυτό φταίω εγώ.Όμως ακόμα κι έτσι,ποιος ο λόγος να πεις την ιστορία των προηγούμενων τίτλων ,από τη στιγμή που το σενάριό του δεν είναι τόσο άμεσα δοσμένο όπως σε άλλα παιχνίδια;Όποιος θέλει να κάνει catch up υπάρχουν βίντεο και άρθρα ολόκληρα,αφιερωμένα αποκλειστικά σε αυτό το πράγμα.Θα μπορούσες απλά να πεις ότι έχει πολλά στοιχεία που θα αναγνωρίσουν οι παίκτες από τα προηγούμενα.
Φυσικά,είναι δική σου δουλειά και δε μου πέφτει λόγος ώστε να κάνω υποδείξεις,όμως είπα να πω τη γνώμη μου,μιας και θεωρώ πως είναι κρίμα ένα τόσο καλογραμμένο review να καταφέρνει να με κάνει να εκνευριστώ (δε φταις εσύ,εγώ τσατίζομαι όταν διαβάζω spoilers) και να αναγκάζομαι να αποφύγω τις 2 πρώτες σελίδες.
Φιλικά πάντα,και με θετική διάθεση ώστε να βοηθήσω να "βελτιωθείς" 'η έστω να καλύψεις κι εμάς τους παράξενους.;)

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Μα, σε ποιο σημείο χρονικά παύει κάτι να είναι spoiler; Φτασαμε στο 3, πως να μην πουμε τι γινεται στο 1; Εννοείται με ενδιαφέρει η παρατήρηση σου, γιατί, ακόμα κι αν παίξεις τα παιχνίδια , όλα αυτά δε θα τα βρεις πουθενά δοσμένα έτσι. Μπορεί να τα τελειωσεις και να μη βρεις τίποτα από αυτά που γράφω για το lore. Σκεψου όμως: για να καταπιανομαι με το lore, σημαίνει ότι υπάρχει έντονος δεσμός...

Μα, σε ποιο σημείο χρονικά παύει κάτι να είναι spoiler; Φτασαμε στο 3, πως να μην πουμε τι γινεται στο 1; Εννοείται με ενδιαφέρει η παρατήρηση σου, γιατί, ακόμα κι αν παίξεις τα παιχνίδια , όλα αυτά δε θα τα βρεις πουθενά δοσμένα έτσι. Μπορεί να τα τελειωσεις και να μη βρεις τίποτα από αυτά που γράφω για το lore. Σκεψου όμως: για να καταπιανομαι με το lore, σημαίνει ότι υπάρχει έντονος δεσμός και συνέχεια.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε ποιο σημείο χρονικά παύει κάτι να είναι spoiler;IMO ποτέ.Υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά τίτλων,πάντα υπήρχε,που είναι αδύνατον κάποιος να έχει παίξει τα πάντα.Πχ έχω φάει spoiler για FF7,10 αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό μιας και είναι αρχαίοι τίτλοι.Για μένα τίτλοι όπως τα rpg δεν πρέπει ποτέ να γίνονται spoil.Ακόμα και στις ταινίες πιστεύω πρέπει να αποφεύγεται.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες...

Σε ποιο σημείο χρονικά παύει κάτι να είναι spoiler;IMO ποτέ.Υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά τίτλων,πάντα υπήρχε,που είναι αδύνατον κάποιος να έχει παίξει τα πάντα.Πχ έχω φάει spoiler για FF7,10 αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό μιας και είναι αρχαίοι τίτλοι.Για μένα τίτλοι όπως τα rpg δεν πρέπει ποτέ να γίνονται spoil.Ακόμα και στις ταινίες πιστεύω πρέπει να αποφεύγεται.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες catch phrases οι οποίες βρίσκονται παντού στην pop culture με αποτέλεσμα να είναι γνωστές πολύ πριν δει κάποιος την εκάστοτε ταινία.Βλέπε το "Luke I am your father".Και αυτά θα έπρεπε να αποφεύγονται,διότι στερούν από τον άλλο την χαρά της ανακάλυψης/αποκάλυψης.Και δε μιλάμε για ατάκες τύπου Get to da choppa,I'll be back κλπ.
Όπως προείπα μπορεί εγώ να είμαι περίεργος,αλλά τουλάχιστον ειδοποίησε τον άλλο.
Όσον αφορά τα όσα είπες για το lore,οι τίτλοι της σειράς Soul γι αυτό έχουν τέτοια cryptic ατμόσφαιρα και δε στα δίνουν όλα στο πιάτο.Ώστε να τα ανακαλύψεις μόνος σου.ΑΝ τα ανακαλύψεις καλώς,αν όχι δεν πειράζει.Μπορείς πάντα να ψάξεις στο ίντερνετ να δεις τι έχασες.
Και κάτι τελευταίο.Όσο έντονος δεσμός και συνέχεια και να υπάρχει,έχω διαβάσει 4 review για τον τίτλο,μόνο εσύ έγραψες τόσα spoiler.Όλοι οι υπόλοιποι που δε γράψανε,μια χαρά με πείσανε με τα του Gameplay,την ατμόσφαιρα κλπ.Δεν χρειάστηκε να γράψει κανείς κάτι παραπάνω για την ιστορία ούτε του συγκεκριμένου τίτλου,ούτε των προηγούμενων.Όπως προείπα,θα μπορούσες να δώσεις hints για την μεταξύ των σύνδεση.Δεν ήταν απαραίτητο να μας πεις με το νι και με το σίγμα τι γίνεται.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

εντάξει ρε παιδιά νομίζω ότι το 10 είναι υπερβολικό. γενικότερα έχω παρατηρήσει ότι τα dark souls σε αυτό το σάιτ τυγχάνουν ιδιαίτερης εύνοιας. για παράδειγμα το bloodbourne το οποίο στην ουσία είναι ένα dark souls με άλλο περιτύλιγμα δεν δέχτηκε καμία αρνητική κριτική για αυτό ακριβώς το πράγμα(ότι δηλαδή είναι ολόιδιο με ένα dark souls παιχνίδι). ενώ για παράδειγμα βρίζουμε την ubi για την...

εντάξει ρε παιδιά νομίζω ότι το 10 είναι υπερβολικό. γενικότερα έχω παρατηρήσει ότι τα dark souls σε αυτό το σάιτ τυγχάνουν ιδιαίτερης εύνοιας. για παράδειγμα το bloodbourne το οποίο στην ουσία είναι ένα dark souls με άλλο περιτύλιγμα δεν δέχτηκε καμία αρνητική κριτική για αυτό ακριβώς το πράγμα(ότι δηλαδή είναι ολόιδιο με ένα dark souls παιχνίδι). ενώ για παράδειγμα βρίζουμε την ubi για την συνεχόμενη ανακύκλωση που εμφανίζουν τα παιχνίδια της δεν είδα το ίδιο να γίνεται και με το bloodbourne από το οποίο περιμένεις σαν παιχνίδι νέας γενιάς να σου δώσει κάτι φρέσκο και δυνατό και παρό'λαυτά τίποτα από αυτά δεν έγιναν. στην ουσία ήταν σαν να έπαιζα ένα dark souls. προσέχτε σε καμία περίπτωση δεν εννοώ την απουσία ποιότητας. πράγματι τα dark souls είναι ποιοτικά παιχνίδια. αλλά δεν μπορώ να πω ότι είδα και κάτι εντελώς καινούργιο στο νέο κεφάλαιο της σειράς. γενικότερα πιστεύω ότι δεν διαφέρει και πολύ από το 2 και αυτό πιστεύω είναι μεγάλο σφάλμα. πολύ φοβάμαι ότι θα έχει την μοίρα των assasins creed.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

λογικα δεν πρεπει να εχεις αγγιξει κανενα απο τη σειρα. αν αναλωνεσαι σε youtube videos και reviews δεν κανεις τιποτα οσον αναφορα τη συγκεκριμενη σειρα. ειτε καποιοι το θελουν ειτε οχι τα παιχνιδια αυτα ειναι παρα πολυ ιδαιτερα. για αυτο και οι οπαδοι τους ειναι πολλες φορες και υπερβολικοι και βαζω και μενα μεσα. δεν βγαινει κανενα συμπερασμα αν δε μπεις μεσα στο κοσμο του παιχνιδου ο ιδιος...

λογικα δεν πρεπει να εχεις αγγιξει κανενα απο τη σειρα. αν αναλωνεσαι σε youtube videos και reviews δεν κανεις τιποτα οσον αναφορα τη συγκεκριμενη σειρα. ειτε καποιοι το θελουν ειτε οχι τα παιχνιδια αυτα ειναι παρα πολυ ιδαιτερα. για αυτο και οι οπαδοι τους ειναι πολλες φορες και υπερβολικοι και βαζω και μενα μεσα. δεν βγαινει κανενα συμπερασμα αν δε μπεις μεσα στο κοσμο του παιχνιδου ο ιδιος και οχι απο τη ματια η και το gameplay καποιου τριτου. δεν μπορεις να καταλαβεις την εννοια μαχη σωμα με σωμα αν δεν το παιξεις ο ιδιος. δεν εχει εδω παρκουριες και ανεβαινουμε στα καμπαναρια και δεν ξερω που αλλου για να ανοιξει η περιοχη. ουτε εχει 4000 σημαιακια για quests. εδω δεν ανοιγει η περιοχη. εδω τους εχει καθαρισει ολους και μενει μονο μια πορτα, πυλη, ξεφωτο (που υποθετεις οτι οταν θα το ξαναδεις θα εχει ομιχλη) και σου χει μεινει 1 estus flask και εχεις πανω σου souls για 2 level up. και λες να μπεις κανεις η να μη μπει ιδου η απορια.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είναι τα Souls που τυγχάνουν ιδιαίτερης εύνοιας αλλά τα παιχνίδια σταθμοί φίλε μου. Παιχνίδια όπως τα Mass Effect, RDR, Alan Wake και πολλά άλλα παραδείγματα που έχουν αφήσει το ποιοτικό στίγμα τους. Εκτιμούνται αναλόγως όπως τους αρμόζει.
Το παράδειγμα που φέρνεις με την Ubisoft και τα Assassin's Creed καταλαβαίνεις ότι είναι άστοχο διότι συγκρίνεις την προχειρότητα, την παντελής έλλειψη...

Δεν είναι τα Souls που τυγχάνουν ιδιαίτερης εύνοιας αλλά τα παιχνίδια σταθμοί φίλε μου. Παιχνίδια όπως τα Mass Effect, RDR, Alan Wake και πολλά άλλα παραδείγματα που έχουν αφήσει το ποιοτικό στίγμα τους. Εκτιμούνται αναλόγως όπως τους αρμόζει.
Το παράδειγμα που φέρνεις με την Ubisoft και τα Assassin's Creed καταλαβαίνεις ότι είναι άστοχο διότι συγκρίνεις την προχειρότητα, την παντελής έλλειψη δημιουργικότητας, την αρπαχτή και την επιφανειακή-ρηχή προσέγγιση σε κάθε νευραλγικό τομέα της Ubisoft με μία σειρά που καινοτομεί (level design,art design, combat mechanics, lore και world building, μουσική, σημασία στη λεπτομέρεια, ουσιώδες επιπλέον περιεχόμενο, δίκαιη δυσκολία,ώριμη και ενήλικη προσέγγιση και,και...) και για πάρα πολλούς αποτελεί τη σπουδαιότερη των τελευταίων 15 χρόνων.
Πίστεψε με, αν ήταν να ακολουθήσει τη μοίρα των assassin's creed θα το είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια.........
Αν δεν μπαίνει και σε αυτά τα παιχνίδια 10 σε ποιά θα μπουν επιτέλους στη σύγχρονη βιομηχανία....?

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Γράφουν ιστορία τα Souls τι να λέμε τώρα. Απλά και να τα παίξει κάποιος, μετράει και η οπτική πλευρά. Αν το βλέπεις σαν το Linage (αν γράφεται ετσι ) και προχωράς σκοτώνοντας mobakia και Bossakia, λογικό να μην ενθουσιάζεσαι και ταυτόχρονα δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Αν πάλι είσαι λίγο πιο ρομαντικός και σου αρέσει η Soulila δεν περιγράφεται αλλιώς, είναι μια λέξη με πολλές έννοιες :p) τότε...

Γράφουν ιστορία τα Souls τι να λέμε τώρα. Απλά και να τα παίξει κάποιος, μετράει και η οπτική πλευρά. Αν το βλέπεις σαν το Linage (αν γράφεται ετσι ) και προχωράς σκοτώνοντας mobakia και Bossakia, λογικό να μην ενθουσιάζεσαι και ταυτόχρονα δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Αν πάλι είσαι λίγο πιο ρομαντικός και σου αρέσει η Soulila δεν περιγράφεται αλλιώς, είναι μια λέξη με πολλές έννοιες :p) τότε θα τα εκτιμήσεις.
Αλλά ναι νομίζω πως η υπερβολή των fans μαρτυράει πράγματα. Και το Bloodborne φυσικά και πρόσφερε περισσότερα απ' ότι το DS2. Δεν ηταν reskin. No hate για το DS2 πιστέψτε με.
Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί με τα Souls, απλά κάντε μια δοκιμή με το DS1 και αμα κάτσει έκατσε. Προσωπικά τη σειρά την ξεκίνησα τελέίως ασόβαρα και δημιούργησαν ένα δεύτερο ΘΡΟΝΟ στην καρδιά μου, δίπλα στα Metal Gear.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Άψογο κείμενο, μπράβο! Ειδικά οι σελίδες που περιγράφει τα προηγούμενα παιχνίδια είναι φοβερό recap πιστεύω ήταν απαραίτητες με τοσο μπλέξιμο στο lore! Όσο για το παιχνίδι - και για όλη τη σειρά - τι να πούμε, δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη βιομηχανία είναι η κορυφή για μένα τα souls!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Απολαυστικό κείμενο.

Ελπίζω Bandai, Miyazaki και From να στρέψουν πλέον την προσοχή τους σε νέα πράγματα και να μην επιδοθούν από εδώ και πέρα σε άρμεγμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

φοβερο review μπραβο !δεν περιμενα τιποτα αλλο!θα σταθω στο πως οι τυποι δεν δημιουργησαν εναν τιτλο απλα για να κλεισουν την τριλογια αλλα πιστευω πως δουλευαν σαν να δημιουργουν κατι νεο,πρωτογνωρο,φρεσκο!ντυνομαι και παω να το παραλαβω;)το μονο αρνητικο που διαβασα και δεν μου αρεσε καθολου ειναι το...αιτια αποκλεισμου απο το πραγματικο περιβαλλον:(ερχεται και καλοκαιρι!!

There are no comments posted here yet
Φόρτωση Περισσότερων