Ολοταχώς για το χειρότερο παιχνίδι της χρονιάς.

Όλοι έχετε δει ταινίες που είναι τόσο κακές, ώστε στο τέλος να θεωρηθούν "καλές". Όχι επειδή το θέλουν, φυσικά, οι παραγωγοί, αλλά επειδή η ταινία είναι τόσο κακοφτιαγμένη, που οι τραγικές σκηνές δράσης και η “απαράμιλλη” ηθοποιία δημιουργούν ένα μοναδικά αστείο σύνολο, το οποίο οδηγεί τελικά στην απολαυστική παρακολούθησή της. Περί ορέξεως βέβαια, γιατί κάποιος θα διασκεδάσει με το ερασιτεχνικότατο και low budget κατασκεύασμα (όπως έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση του Uwe Boll) και άλλος δεν θα καταφέρει να παρακολουθήσει ούτε πέντε λεπτά πριν θελήσει να βγάλει το DVD, να το σπάσει και στη συνέχεια να σκορπίσει τα θρύψαλα στους πέντε ανέμους.

Σωστά μαντέψατε, το Adam’s Venture είναι το εφάμιλλο αυτού του είδους ταινιών. Ένα action-adventure παιχνίδι, που προσπαθεί να προσφέρει κάτι παρόμοιο με τα Tomb Raider, Uncharted και, φυσικά, τα Indiana Jones. Το πετυχαίνει; Σαφέστατα όχι! Είναι διασκεδαστικό για τους ανάλογους λόγους που αναφέραμε παραπάνω; Σαφέστατα ναι! Είναι πραγματικά αξιοπερίεργη η εμμονή της Vertigo Digital Entertainment στο συγκεκριμένο πόνημά της. Στην πρώτη έκδοση του παιχνιδιού, η ολλανδική εταιρία είχε ακολουθήσει το μοντέλο των επεισοδίων, εκδίδοντας το πρώτο επεισόδιο το 2009, με τα υπόλοιπα δύο να ακολούθησαν διαδοχικά το 2011 και το 2012. Τα καλοκαίρι του περασμένου έτους κυκλοφόρησε όλα τα επεισόδια μαζί για το PlayStation 3, και φέτος αποφάσισε να εκδώσει μία νέα αναβαθμισμένη έκδοση του παιχνιδιού για τα PC, PlayStation 4 και Xbox One.

adams venture origins image 01

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην εταιρία ανάπτυξης ότι ένα πείσμα το έχει, ανεξάρτητα αν το παιχνίδι παραμένει ουσιαστικά άγνωστο και οι κριτικές που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια ήταν ουδόλως κολακευτικές. Παρόλα αυτά, η Vertigo φαίνεται να προσπαθεί ώστε να καταφέρει επιτέλους να καλλιεργήσει ένα ενδιαφέρον. Η ακόρεστη πίστη της στο Adam’s Venture φαίνεται και από τον υπότιτλο με τον οποίο αποφάσισε να συνοδεύσει τη νέα έκδοση, ονομάζοντάς το ως “Origins”, σαν να υπόσχεται δηλαδή ότι εδώ θα μάθουμε τις βασικές πληροφορίες για τον ήρωα, ώστε να τον δούμε αργότερα σε νέες περιπέτειες. Είναι από τις λίγες φορές που η περιγραφική λέξη του “Origins” σε τίτλο παιχνιδιού δείχνει το πόσο βαρύγδουπη (θα έπρεπε να) είναι. Ο Adam Venture (μοναδικής εμπνεύσεως το λογοπαίγνιο του ονοματεπώνυμου, που κοντράρεται στα ίσια με το Alan Wake) παραμένει επίπεδος, αδιάφορος, εκνευριστικός και σεξιστής από την αρχή έως το τέλος. Εάν τον βλέπαμε μπροστά από τη Χαμένη Κιβωτό, θα κλείναμε τα μάτια και θα του λέγαμε δίχως δεύτερη σκέψη να ανοίξει το κάλυμμα...

Το ίδιο επίπεδοι και αδιάφοροι είναι και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα συναντήσετε, όπως η σύμμαχός του, Evelyn, ο πατέρας του, αλλά και οι διάφοροι villains της Clairvaux. Σε αντίθεση με τον Adam, τουλάχιστον οι υπόλοιποι ούτε καταφέρνουν να γίνουν αντιπαθητικοί σε λίγα δευτερόλεπτα, ούτε προσπαθούν να εκστομίζουν εδώ κι εκεί παντελώς κρύα αστεία και λογοπαίγνια ή ατάκες του στυλ “ήταν τόσο εύκολο αυτό που έκανα, σαν να σκαλίζω τη μύτη μου” (δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας αυτό το παράδειγμα...).

adams venture origins image 02

Το Adam’s Venture επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ταξίδι εξερεύνησης βιβλικών διαστάσεων, όπου ψάχνουμε τον Κήπο της Εδέμ, όμως οι τοποθεσίες όπου θα βρεθούμε είναι απελπιστικά αδιάφορες και οι πληροφορίες που θα λάβουμε στερούνται έστω και υποτυπώδους φροντίδας. Για παράδειγμα, στο πρώτο στάδιο του παιχνιδιού θα βρεθούμε σε μία τεράστια βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, όπου εργάζεται ο πατέρας του Adam. Σύμφωνα με την έρευνα του πρώτου, έχει ανακαλύψει ότι ένα βιβλίο που βρίσκεται εκεί έχει τις κατάλληλες πληροφορίες για την επαλήθευση της θεωρίας του σχετικά με τη Γένεση (μη ρωτάτε τι θεωρία, δεν θα πάρετε απάντηση).

Αφού βρούμε το βιβλίο και το επιστρέψουμε στον πατέρα του Adam, θα πρέπει να το ξαναπάρουμε και να το τοποθετήσουμε πάνω από το τζάκι του δωματίου, ώστε να ανοίξει μία κρυφή καταπακτή για το υπόγειο της βιβλιοθήκης. Πώς κατάλαβε ο Adam ότι πρέπει να τοποθετηθεί το βιβλίο πάνω από το τζάκι; Τι δουλειά έχει μία κρύπτη στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης που σχετίζεται με τη Γένεση; Γιατί ο Adam είναι ντυμένος με στολή εξερευνητή και παγούρι στο παντελόνι ενώ είναι στο πανεπιστήμιο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα σας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς σας. Οι σεναριακές τρύπες έρχονται και προστίθενται με ρυθμό πολυβόλου και ο Adam κρίνεται ως ο ιδανικός χαρακτήρας για να μην αναρωτηθεί ποτέ για τυχόν αφύσικες καταστάσεις.

adams venture origins image 03

Οι διάλογοι και οι ερμηνείες είναι στοιχεία τόσο κακοφτιαγμένα, με ορισμένες προφορές που είναι τραγελαφικά επιτηδευμένες, εμπίπτοντας τελικά πολύ εύκολα στην κατηγορία που αναφέραμε στην εισαγωγή. Εν ολίγοις, το σενάριο είναι τόσο κακό που καταλήγει να είναι καλό. Αρκεί να φτάσετε στην πόλη της Ιερουσαλήμ για να ακούσετε Άραβες έμπορους να προσπαθούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους με άπταιστη αγγλική cockney προφορά. Όσον αφορά το gameplay, το Adam’s Venture είναι ένα καθαρόαιμο παιχνίδι γρίφων, με ορισμένα εντελώς υποτυπώδη platform σημεία και δύο τρεις περιπτώσεις εκνευριστικού stealth. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα χρειαστεί να επιλύσετε διάφορα παζλ. Η ποικιλία τους είναι ικανοποιητική αλλά ο βαθμός δυσκολίας όχι και τόσο.

Αν και ορισμένα προσφέρουν ορισμένες έξυπνες σπαζοκεφαλιές, χωρίς να είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, πολλά από αυτά είναι τόσο μα τόσο απλοϊκά και οφθαλμοφανή, λες και θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτι ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού της Fisher Price. Για τα platform σημεία δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ο ένας και μοναδικός τύπος επιφάνειας όπου μπορεί να σκαρφαλώσει ο Adam είναι πάντα ολόιδιος και εμφανέστατος, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεστε πάντοτε άμεσα το μοναδικό σημείο του επιπέδου όπου μπορείτε να σκαρφαλώσετε.

adams venture origins image 04

Φυσικά, στα του τεχνικού τομέα η κατάσταση είναι ανάλογη με την υπόλοιπη ποιότητα του παιχνιδιού. Ο οπτικός τομέας δείχνει σαν να προέρχεται ξεκάθαρα από την προηγούμενη γενιά, ενώ το lip synching πάει δύο γενιές πίσω, καθώς τα χείλια των χαρακτήρων δεν κουνιούνται ποτέ. Ο τελευταίος είναι ένας περιορισμός που έως τώρα πιστεύαμε ότι ανήκε στο μακρινό παρελθόν της βιομηχανίας. Οι φωτισμοί αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς είναι μακράν οι πιο αφύσικοι που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι. Τα χρώματα που εμφανίζονται σε διάφορες επιφάνειες δείχνουν εκτός τόπου και χρόνου, δημιουργώντας, άθελά τους, ψυχεδελικά σκηνικά.

Εν κατακλείδι, το Adam’s Venture: Origins είναι ένα παιχνίδι που είναι παρωχημένο σε όλους τους τομείς, καταφέρνοντας να οδηγήσει σε πολλές τραγελαφικές καταστάσεις. Η ενασχόλησή μας ήταν σαφέστατα διασκεδαστική αλλά μάλλον όχι για τους λόγους που θα ήθελαν οι δημιουργοί.

Το review βασίστηκε στην Xbox One έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης

Tomb raider definitive packshot           uncharted trilogy boxshot          rise of the tomb raider boxshot


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Τόσο προβληματικό σε όλους τους τομείς (χωρίς να είναι broken όμως) που καταφέρνει να προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Αρνητικά

  • Παρωχημένος τεχνικός και ηχητικός τομέας.
  • Το σενάριο είναι, ουσιαστικά, ανύπαρκτο.
  • Πολλοί από τους γρίφους είναι απελπιστικά εύκολοι.
  • Εκνευριστικός ήρωας.
  • Μικρή διάρκεια (μπορεί να μπει και στα θετικά).

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Εκτενή gameplay πλάνα από το Godfall
Χορταστικές πληροφορίες και βίντεο από PS5 devkit
Othercide - Review
Μάνα είναι μόνο μία.
Ο Alan Wake επιστρέφει στο... Control
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του AWE DLC.
Νέο υλικό και πληροφορίες από το Crash Candicoot 4: It’s About Time
Μέσω του τελευταίου State of Play της Sony.
Πλήρης υποστήριξη για το PSVR στο Hitman III
Καθώς και σε ολόκληρη την τριλογία Hitman.
Έρχονται νέες πληροφορίες για το Cyberpunk 2077
Μέσα από ένα νέο digital event της CD Projekt RED.
Αλλαγή στην ημερομηνία διάθεσης του Serious Sam 4
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία του.
Διαθέσιμο στην Ευρώπη το Phantasy Star Online 2
Με αρκετές αλλαγές στη διάθεση των παικτών.
Παράθυρο κυκλοφορίας για το Last Days of Lazarus
Νέος horror τίτλος, από τον δημιουργό του Gray Dawn.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (8)

This comment was minimized by the moderator on the site

Χειροτερο παιχνίδι;Δεν εχεις δει το alekhine gun νικόλα ακόμα:)

This comment was minimized by the moderator on the site

Το απέφυγα στρατηγικά αυτό

This comment was minimized by the moderator on the site

πείτε με ανώμαλο, εγώ πάντως ψήθηκα για το συγκεκριμένο παιχνίδι:-)...

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ο Νικος, παρολο που τον είχα προειδοποιήσει για το μεγαλείο που παιχνιδιου, αποφάσισε να φαει τα μούτρα του

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι εχει δηλαδή ο πρωταγωνιστης και φαινεται σεξιστης και εκνευριστικος. Πειτε ένα παράδειγμα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Συνεχώς πετάει εξυπνάδες για κάθε λογής κατάσταση και κάνει δήθεν αστεία τα οποία είναι απλά κρύα (το παράδειγμα που έχω μέσα στο κείμενο είναι ενδεικτικό πιστευω). Επίσης, βγάζει αρκετά έντονα ένα αλαζονικό ύφος. Το θέμα του σεξιστή φαίνεται από διάφορα στερεοτυπικά σχόλια προς τη γυναίκα που είναι μαζί του. Δεν λέω ότι αυτή είναι η άποψη των δημιουργών για τις γυναίκες, απλά ότι αυτός είναι...

Συνεχώς πετάει εξυπνάδες για κάθε λογής κατάσταση και κάνει δήθεν αστεία τα οποία είναι απλά κρύα (το παράδειγμα που έχω μέσα στο κείμενο είναι ενδεικτικό πιστευω). Επίσης, βγάζει αρκετά έντονα ένα αλαζονικό ύφος. Το θέμα του σεξιστή φαίνεται από διάφορα στερεοτυπικά σχόλια προς τη γυναίκα που είναι μαζί του. Δεν λέω ότι αυτή είναι η άποψη των δημιουργών για τις γυναίκες, απλά ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας που επιλέξανε να δώσουν στον Adam, όταν παραδείγματος χάρη λέει κάτι του τύπου "θα οδηγήσω εγώ γιατί είμαι άντρας!". Γενικά αυτή είναι η εντύπωση που μου άφησε.

Διάβασε περισσότερα
This comment was minimized by the moderator on the site

Ναι καταλαβα όπως και η Λαρα Κροφτ που βγαζει αλαζονικο υφος το οποιο δεν μου αρεσε καθολου. Οσο για το ότι θα οδηγησει επειδή είναι αντρας οντως είναι γελοιο

This comment was minimized by the moderator on the site

Χειρότερο από το Slain;

There are no comments posted here yet