Όταν η ποιότητα της αφήγησης δείχνει τα δόντια της.

Πόσες φορές λέμε ότι το gameplay είναι ο βασικότερος πυλώνας ενός παιχνιδιού; Πόσο συχνά αναφερόμαστε στα γραφικά ενός τίτλου, για να υποστηρίξουμε ότι είδαμε κάτι τόσο εντυπωσιακό, που αξίζει έστω και αν έχει ορισμένες ατασθαλίες στο gameplay; Υπάρχουν όμως ορισμένα παραδείγματα (όχι πολλά, είναι η αλήθεια) που δείχνουν ότι το βασικό χάρισμα ενός παιχνιδιού μπορεί να είναι κάλλιστα το σενάριό του, καταφέρνοντας να επισκιάσει περίτεχνα ορισμένα ελαττώματά του στους παραπάνω νευραλγικούς τομείς. Όχι ότι τα ελαττώματα δεν θα βγουν στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα, όμως όταν το σενάριο καταφέρνει να προξενήσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον, τότε βρίσκουμε τον εαυτό μας να κάνει τα στραβά μάτια (ως ένα σημείο).

Ας περάσουμε όμως στο προκείμενο. Ο λόγος για την παραπάνω εισαγωγή είναι ότι το Stories: The Path of Destinies έχει μία τόσο πνευματώδη γραφή, που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, καταφέρνοντας να παραμείνει μία φρέσκια και ευχάριστη εμπειρία ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης. Ακόμα και όταν η επαναλαμβανόμενη φύση του gameplay και των επιπέδων αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Το Stories εξιστορεί ένα παραμύθι σε ένα φανταστικό κόσμο, κατοικούμενο από ανθρωπόμορφα ζώα. Ο ήρωάς μας είναι ο Reynaldo, ένας άμεσα συμπαθής ήρωας, θαρραλέος και πνευματώδης, χωρίς να καταφεύγει στο λάθος της αλαζονείας -ένα σύνηθες ελάττωμα, που παρατηρείται σε ένα μεγάλο αριθμό καλοκάγαθων ηρώων.

Stories image 01

Ο Reynaldo ζει σε έναν κόσμο χτισμένο επάνω σε ιπτάμενα νησιά, όπου βασιλεύει ένας απόλυτα μοχθηρός μονάρχης στο πρόσωπο ενός βατράχου. Κατά τη διάρκεια μίας μάχης μεταξύ των ανταρτών και του βασιλιά, ένα μαγικό βιβλίο θα βρει το δρόμο του στα χέρια του Reynaldo. Το βιβλίο αυτό έχει τα χαρακτηριστικά εκείνων των βιβλίων που μπορούσαμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές για την τύχη του ήρωα. Έχει τη δύναμη, δηλαδή, να προσφέρει οράματα ξεχωριστών εξελίξεων ανάλογα με τις αποφάσεις μας. Με αυτό το ευφάνταστο μοντέλο αφήγησης, σε διάφορα κομβικά σημεία μεταφερόμαστε στις σελίδες αυτού του βιβλίου προκειμένου να πάρουμε μία απόφαση για την πορεία του Reynaldo, ανάμεσα από δύο ή τρεις επιλογές.

Σε όλη τη διάρκεια της κάθε περιπέτειας υπάρχουν περίπου 4-5 σημεία όπου θα βρεθείτε σε αυτά τα σταυροδρόμια. Μην σας φαίνεται μικρός αριθμός, καθώς κάθε επιλογή οδηγεί συνήθως σε εντελώς διαφορετικά παρακλάδια επιλογών. Ένας άλλος αριθμός που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, είναι αυτός της διάρκειας της κάθε περιπέτειας, που δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Είναι από τα λίγα παιχνίδια όπου η τόσο μικρή διάρκεια για την ολοκλήρωση της ιστορίας αποτελεί θετικό στοιχείο. Ο λόγος είναι ότι οι διαφορετικές επιλογές μπορούν να σας οδηγήσουν σε 24 εντελώς ξεχωριστά φινάλε, κάτι που, όπως καταλαβαίνετε, αυξάνει τη συνολική διάρκεια σε διψήφιο αριθμό, τουλάχιστον για όποιον επιθυμήσει να δει τις περισσότερες από τις καταλήξεις.

Stories image 03

Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, όπου τα διαφορετικά φινάλε έχουν συνήθως ποικίλες εκφάνσεις καλής και κακής κατάληξης, εδώ η περίπτωση είναι λίγο διαφορετική. Από τα 24 φινάλε μόνο ένα αποδίδει τη θετική έκβαση της περιπέτειας του Reynaldo, καθώς όλα τα υπόλοιπα είτε καταλήγουν στο θάνατό του (πολλές φορές με βάναυσο τρόπο) είτε καταλήγουν στην ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου. Με αυτόν τον καλοσχεδιασμένο μηχανισμό -αλλά και λόγω της σύντομης διάρκειας της κάθε περιπέτειας- θέλαμε συνεχώς να πειραματιστούμε ώστε να δούμε αν θα καταφέρουμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που θα μας οδηγούσαν στο θετικό τέλος.

Το μεγαλύτερο, όμως, θετικό στοιχείο του παιχνιδιού δεν είναι άλλο από την πανέξυπνη γραφή του. Ως ένα άλλο Bastion, στο Stories συνεχώς ακούμε τον αφηγητή να μας μεταφέρει διάφορες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα. Η φωνή του αφηγητή είναι η μόνη που ακούμε σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, προσποιούμενος πολλές φορές συνομιλίες μεταξύ ανδρών, γυναικών, γηραιών κ.λπ. παραλλάσσοντας αμυδρά και με κωμικό τρόπο τη χροιά της φωνής του. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πλήθος των κειμένων της αφήγησης, αλλά και της εξαιρετικής ποιότητάς της, που καταφέρνει να είναι ανεπιτήδευτα χιουμοριστική και ευχάριστη, προσφέροντας παράλληλα καλογραμμένες πληροφορίες για τους χαρακτήρες και τις διαφορετικές εξελίξεις των περιπετειών. Αρκετές φορές θα ακούσετε αστεία εμπνευσμένα από τη σύγχρονη pop κουλτούρα, ενώ σε άλλα σημεία το παιχνίδι αυτοσαρκάζεται εύστοχα για ορισμένους τετριμμένους μηχανισμούς του, όπως διάφορα αιωρούμενα ασανσέρ ή το συνεχές σπάσιμο βαρελιών.

Stories image 06

Πολύ απλά, ο αφηγητής είναι αυτός που δίνει πνοή στο όλο οικοδόμημα, το οποίο σε κάθε άλλη περίπτωση θα κατέρρεε υπό τα επαναλαμβανόμενα επίπεδά του και το απλοϊκό σύστημα μάχης. Ας δούμε όμως γιατί το λέμε αυτό. Το Stories είναι ένα κλασικό, isometric παιχνίδι δράσης, όπου χειριζόμενοι τoν Reynaldo έχουμε τη δυνατότητα για μία υποτυπώδη μορφή εξερεύνησης, ερχόμενοι συνεχώς αντιμέτωποι με διάφορους εχθρούς. Το σύστημα μάχης είναι ιδιαίτερα απλοϊκό, έχοντας ένα κουμπί για επίθεση, τέσσερα διαφορετικά σπαθιά και ένα γάντζο με μάλλον προφανείς λειτουργίες. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για parry, ώστε να περιέχεται ένα υποτυπώδες βάθος. Ο βαθμός δυσκολίας κινείται σε μέτρια επίπεδα, αλλά ακόμα και αν χάσετε, θα εμφανιστείτε κατευθείαν ακριβώς πριν από το σημείο που χάσατε.

Διάφορα επιμέρους στοιχεία, όπως η δυνατότητα για αναβάθμιση όπλων, βρίσκονται απλά για να δώσουν μία επιφανειακή μορφή βάθους. Το θετικό είναι ότι οι αναβαθμίσεις των όπλων, όπως και τα levels του χαρακτήρα, παραμένουν σε κάθε νέα περιπέτεια, προσφέροντας μία καλοδεχούμενη αίσθηση συνεχούς βελτίωσης του Reynaldo, ανεξάρτητα από τις φορές που θα επιστρέψετε στην αρχή της ιστορίας. Για τον τεχνικό τομέα δεν έχουμε να πούμε πολλά. Τα πλούσια και έντονα χρώματα είναι αυτά ακριβώς που χρειάζεται ο παραμυθένιος κόσμος του Stories, αλλά δεν έχει να πει κάτι ιδιαίτερο σε εικαστικό και τεχνικό επίπεδο. Ο οπτικός τομέας είναι απλά λειτουργικός, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Το αρνητικό είναι ότι έπειτα από 5-6 εξορμήσεις θα αρχίσετε να βρίσκεστε σε περιοχές που ήδη έχετε δει, με αποτέλεσμα η επαναληψιμότητα να κάνει αρκετά γρήγορα την εμφάνισή της, αφήνοντας πλέον όλο το βάρος του παιχνιδιού στον αφηγητή.

Stories image 04

Όσον αφορά την προσπάθειά μας να εντοπίσουμε τις κατάλληλες επιλογές ώστε να φτάσουμε στο θετικό φινάλε, δεν αργήσαμε να διαπιστώσουμε ότι είναι αδύνατον για κάποιον να βρει το θετικό φινάλε, έστω και με μπόλικη τύχη, στις πρώτες του προσπάθειες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε το ενδιαφέρον θα χανόταν πολύ γρήγορα. Εντούτοις, ο τρόπος που χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να εμποδίσει ένα τέτοιο ευτράπελο, βάζει αναμφίβολα ένα σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των κινήσεών μας.  Ορισμένες καταλήξεις οδηγούν σε αποκαλύψεις για χαρακτήρες και καταστάσεις, τις οποίες θυμάται ο Reynaldo στις επόμενες περιπέτειές του, με αποτέλεσμα να ξεκλειδώνονται καινούριες επιλογές.

Όπως είπαμε όμως παραπάνω, το Stories, παρά την επαναληψιμότητα του και ορισμένους περιορισμούς, παραμένει μία εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία, με έντονες δόσεις χιούμορ. Το καλογραμμένο του σενάριο, ο απολαυστικός αφηγητής και ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών και έξυπνων εξελίξεων, είναι ικανά στοιχεία για να τραβήξουν το ενδιαφέρον σας και να προσφέρουν αρκετές ώρες ανάλαφρης δράσης. Η επανάληψη θα έρθει, αλλά ως τότε θα έχετε απολαύσει ένα από τα λίγα χιουμοριστικά και σατυρικά παιχνίδια που είναι τόσο καλογραμμένα.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.


Διαβάστε επίσης

unravel boxshot           bastion pack          Van Helsing Final Cut boxshot


Τσέκαρε το βίντεο

Θετικά

  • Ο αφηγητής είναι εξαιρετικός.
  • Καλογραμμένο σενάριο με ανεπιτήδευτο χιούμορ.
  • Η κεντρική ιδέα α λα Groundhog Day.
  • Η συνεχής και πνευματώδης αφήγηση καταφέρνει να κρατήσει πάνω της το βάρος ενός κατά τα άλλα επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού.

Αρνητικά

  • Δεν παύει να είναι επαναλαμβανόμενο, με συνεχή ανακύκλωση περιοχών.
  • Απλοϊκό σύστημα μάχης και μικρή ποικιλία εχθρών.

Βαθμολογία

Η αγάπη του Νικόλα για το gaming ξεκίνησε από πολύ νωρίς χάρη στο Atari 2600. Έκτοτε, το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια αυξήθηκε με γεωμετρικούς ρυθμούς με ιδιαίτερη έμφαση στο console gaming και ιδίως στα FPS, action-adventure και οτιδήποτε έχει την indie “ταμπέλα”. Ο κινηματογράφος έρχεται στην πολύ κοντινή δεύτερη θέση στα χόμπι του, παρακολουθώντας ένα μεγάλο εύρος ταινιών από την αξεπέραστη εποχή του ασπρόμαυρου σινεμά μέχρι τα blockbusters του "ψηφιακού" Hollywood.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Ο Spidey έρχεται στο Marvel's Avengers
Αποκλειστικά στην έκδοση του τίτλου για τις κονσόλες της Sony.
Τι επιφυλάσσει η Season 4 του Tekken 7
Αρκετές βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον τίτλο.
Έρχεται το Ever Forward της Pathea Games
Το νέο project από τους δημιουργούς του My Time at Portia.
PS5: Τα περιφερειακά που θα είναι συμβατά από το PS4
Wireless Headsets, VR Aim, DualShock 4, εν μέρει, κ.α.
Την Πέμπτη το επόμενο State of Play της Sony
Με επικέντρωση κυρίως σε τίτλους για τα PlayStation 4 και PSVR.
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του Anthem
Εξελίσσοντας τους μηχανισμούς του loot.
Απολογισμός από την παρουσίαση του Halo: Infinite
Ενώ free-to-play θα είναι το multiplayer τμήμα του παιχνιδιού.
Σημαντικό το ενδιαφέρον του κοινού για το Grounded
Μέσα σε δύο μόλις ημέρες από τη διάθεσή του σε Early Access.
Ημερομηνία κυκλοφορίας για το νέο Battletoads
Eπιστροφή των πολεμόχαρων βατράχων, 26 χρόνια μετά.
Σε ανάπτυξη βρίσκεται νέος AAA τίτλος από την People Can Fly
Action-adventure κατηγορίας, για τα συστήματα νέας γενιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

Comments (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αναζήτηση για indie και only digital τίτλους στο ps store με έφερε πολλές φορές ''αντιμέτωπο'' με αυτό το game.
Τελικά λόγω review, το οποίο ξεδιαλύνει κάποιους ενδόιασμούς που είχα ως προς τη διάρκεια και την επανάληψη, μου φαίνεται θα το πατήσω το κουμπάκι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν και περίμενα κι εγώ το review, για να πω την αλήθεια, τώρα το μόνο που μένει είναι λίγος χρόνος για να εγκατασταθεί στο Steam!

This comment was minimized by the moderator on the site

Νικολα και εγω δινω μεγαλη εμφαση στο σεναριο/ιστορια και με αυτα που εγραψες με εψησες να του δωσω μια ευκαρια!

There are no comments posted here yet