«Αφεντικό αρρώστησα» Simulator 2016.

Θυμάστε τις κακές παρέες και περιοχές που η μαμά και η γιαγιά σας έλεγαν να μην πολυσυχνάζετε; Ε, όσον αφορά τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, η σειρά Civilization είναι μια από αυτές τις παρέες, και το έκτο κεφάλαιο είναι πλέον ο επικεφαλής της. Ένας «bully», που τη στιγμή που θα πιστέψουμε ότι μπορούμε να ισσοροπήσουμε οικογένεια, κοινωνική ζωή, δουλειά και αυτό το παιχνίδι, θα μας πιάσει από το γιακά, θα μας ρίξει δυο χαστούκια να επανέλθουμε στη σκληρή πραγματικότητα, και θα μας πάρει και το κολατσιό.

Δυο δεκαετίες αργότερα, η turn-based σειρά στρατηγικής της Firaxis και του τεράστιου Sid Meier, παραμένει το ίδιο και περισσότερο εθιστική, πλούσια και γοητευτική, καταφέρνοντας το πιο δύσκολο: όχι απλά δηλαδή να πιάσει την χιονισμένη κορυφή, αλλά και να παραμείνει εκεί. Για μια ακόμη φορά, το νέο κεφάλαιο αποτελεί όχι μόνο το απόσταγμα των όσων προηγήθηκαν, αλλά και μια ματιά στο μέλλον και εξερεύνηση νέων ιδεών. Έξι χρόνια μετά το Civilization V και τα εξαιρετικά Expansions που το έφεραν σε δυσθεώρητα ύψη ποιότητας, βάθους και replayability, υπάρχουν ξανά πολλοί λόγοι να κάνει κάποιος το άλμα στο επόμενο κεφάλαιο.

Civilization VI screen 01

Η πρώτη αισθητή και βασική αλλαγή είναι αυτή της παρουσίασης του χάρτη, τόσο σαν παλέτα χρωμάτων όσο και σαν γενικότερη δομή. Τα χρώματα αρχικά φαίνονται περισσότερo «ξεπλυμένα» σε σχέση με προηγούμενα κεφάλαια, και τα στοιχεία του χάρτη λιγότερο έντονα. Αυτό οφείλεται στην επιλογή της Firaxis να θυμίζει ο χάρτης του παιχνιδιού ένα πραγματικό κομμάτι χαρτί που ξεκινά κενό, με τον κιτρινισμένο πάπυρο να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του παίκτη όσο αυτός εξερευνεί, ενώ οι περιοχές που έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, παρουσιάζονται σχεδόν σαν ξεθωριασμένο μελάνι στο χαρτί. Η νέα απεικόνιση θέλει το χρόνο της για να τη συνηθίσει κανείς, αλλά είναι στο σύνολό της έξυπνη και καλαίσθητη, ταιριάζει στην ατμόσφαιρα εξερεύνησης και αποτελεί σημάδι της συνεχόμενης ωρίμανσης και αναζήτησης των δημιουργών για βελτίωση σε τομείς που δεν θα πήγαινε καν το μυαλό του παίκτη. Να είμαστε ειλικρινείς δηλαδή, ποιος θα σκεφτόταν ότι το κλασικό fog of war χρειαζόταν αλλαγή; Αλλά αυτή έγινε, και έγινε και ορθά.

Πέρα από τις οπτικές αλλαγές, έχουν γίνει και αρκετές πιο ουσιαστικές, οι οποίες ως επί το πλείστον εμβαθύνουν και βελτιώνουν την εμπειρία. Ας αναφερθούμε, όμως, πρώτα σε πιο μικρές που βρήκαμε ενδιαφέρουσες. Για παράδειγμα, οι Workers ονομάζονται πλέον Builders, και δεν υπάρχουν για πάντα, αλλά εξαντλούνται αφού χτίσουν ορισμένο αριθμό αναβαθμίσεων (φάρμες, ορυχεία κλπ). Οι δρόμοι δεν χτίζονται, αλλά δημιουργούνται σταδιακά από τους εμπόρους που κάνουν διαδρομές μεταξύ των πόλεων.

Civilization VI screen 02

Υπάρχουν πλέον οι “Eureka Moments” (Εύρηκα!), οι οποίες μπορούν να συμβούν από διάφορα τυχαία γεγονότα, και αποτελούν έμπνευση π.χ. για τους στοχαστές του πολιτισμού μας να κάνουν μια μεγάλη ανακάλυψη. Οι πόλεις-κράτη δεν εξαγοράζονται πλέον με χρυσό, αλλά επηρεάζονται μέσω Envoys (απεσταλμένους) που παράγουμε και στέλνουμε. Η Diplomatic Victory -και επομένως το Παγκόσμιο Κογκρέσο- έχει αφαιρεθεί, αφού ήταν ένα σημείο παραπόνων στο προηγούμενο παιχνίδι. Επίσης, μας δόθηκε η εντύπωση ότι ο εκάστοτε τύπος εδάφους επηρεάζει περισσότερο την ορατότητα, το οποίο ειδικά νωρίς στο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό. Σε γενικές γραμμές η μάχη, αλλά και μηχανισμοί όπως η Culture και η Religion (Θρησκεία), δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, αφού ήδη είχαν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ας περάσουμε όμως στις πιο σημαντικές προσθήκες του παιχνιδιού, μια εκ των οποίων είναι τα Districts (συνοικίες) των πόλεων. Ξεχάστε λοιπόν την οικοδόμηση κάθε λογής κτηρίων σε κάθε πόλη χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, αφού εδώ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Κάθε τύπος κτηρίου ανήκει σε συγκεκριμένο District. Για παράδειγμα, τα εκπαιδευτικά κτήρια που παράγουν Science μπορούν να χτιστούν μόνο στο Campus District, το οποίο πρέπει να προηγηθεί, για να χτίσουμε στρατιωτικά κτήρια πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα Encampment District και πάει λέγοντας. Αλλά τα Districts πιάνουν χώρο εκτός της πόλης, και είναι μείζονος σημασίας η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας ώστε να παράγουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους ανάλογα με τα tiles που τα περιβάλλουν.

Civilization VI screen 03

Έτσι, κάθε πόλη πρέπει να έχει το «ρόλο» της, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυαστούν όλα τα Districts και να υπάρχει ταυτόχρονα χώρος για φάρμες που θα προσφέρουν φαγητό στον πληθυσμό της πόλης αλλά και ορυχεία για παραγωγή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, τα Districts είναι ένα... μίνι παιχνίδι εντός του παιχνιδιού, φρεσκάρουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο παιχνιδιού και οδηγούν σε ευχάριστο πονοκεφάλιασμα με το micromanagement τους.

Άλλες μεγάλες αλλαγές, είναι, αρχικά, η αφαίρεση του happiness, και η αντικατάστασή τους από τις Amenities (Ανέσεις) και Housing (Στέγη) σε κάθε πόλη. Πλέον, ο παίκτης πρέπει να μεριμνά να παρέχει ανέσεις και διασκέδαση στους πολίτες, αλλά και σπίτια στα οποία θα κατοικούν, και οι νέες αυτές προσθήκες έχουν διάφορους τρόπους με τους οποίους υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα το Wonder Στάδιο Μαρακανά και η οικοδόμηση γειτονιών σε σημεία που κρίνονται ανάλογα με την ελκυστικότητά τους.


Μια ακόμη μεγάλη προσθήκη είναι η διαφοροποίηση των Civics και Policies, οι οποίες προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές. Έτσι, η Culture που παράγει ο πολιτισμός μας, οδηγεί στην εμφάνιση ιδεών (Civics) όπως ο Καπιταλισμός, οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν διαθέσιμες ορισμένες Policies (Πολιτικές). Οι Policies έχουν διαφορετικές μορφές (Economic, Military κλπ) και εμφανίζονται ως κάρτες οι οποίες μπαίνουν στα slots που έχει η κάθε μορφή διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, η Δημοκρατία δίνει περισσότερα slots οικονομικών πολιτικών, και λιγότερα slots στρατιωτικών πολιτικών, και είναι στην διάθεσή μας να επιλέξουμε όποια ταιριάζει περισσότερο στο στυλ παιχνιδιού και στις ανάγκες μας.

Γίνεται έτσι κατανοητό ότι το επίπεδο micromanagement έχει αυξηθεί δραματικά, και οι παραμετροποιήσεις είναι περισσότερες από ποτέ, αφήνοντας τον παίκτη να παίξει όπως προτιμά ή να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ειρηνικό εμπορικό hub που θα συνεργάζεται με όλους τους πολιτισμούς και θα στηρίζεται σε ισχυρές συμμαχίες ή έναν πολεμοχαρή λαό που εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές εξελίξεις για να κυνηγήσει τους εχθρούς του σε κάθε ήπειρο; Όλες οι επιλογές είναι εκεί, μαζί με τα εργαλεία για να υλοποιηθούν, έτοιμες να καταπιούν μονοκοπανιά τον ελεύθερό μας χρόνο, στην αναζήτηση της ιδανικής συνταγής.

Civilization VI screen 04

Κάπου ανάμεσα στο αέναο πέρασμα των αιώνων, βαθιά στην αρχαιότητα και την αργή αλλά σταθερή εξέλιξη του πολιτισμού μας, γαλήνιες μελωδίες συνοδεύουν το μοναχικό ταξίδι των Settlers μας στο άγνωστο, και με μια ζεστή κούπα καφέ ή τσάι (πράσινο κατά προτίμηση) διαστρεβλώνεται κάθε έννοια του χρόνου. Ώρες, μέρες ολόκληρες περνούν με περίσσεια χάρη μπροστά από την οθόνη, άσχετα με το αν κάποιος είναι βετεράνος ή καινούριος στη σειρά. Σε αυτό βοηθά η απλοποίηση της παρουσίασης σε ορισμένα σημεία, επεκτείνοντας όμως σε μεγάλο βαθμό το βάθος και τους μηχανισμούς για αυτούς που θα τους ψάξουν.

Σίγουρα, εξάλλου, δεν είναι τυχαία η επιλογή του συμπαθέστατου Borom... Sean Bean ως αφηγητή, ο οποίος κάνει τη δουλειά του αναπάντεχα καλά, είτε περιγράφοντας την κατασκευή του Κολοσσού της Ρόδου, είτε διαβάζοντας αποσπάσματα από βιβλίο του F. Scott Fitzerald της χαμένης γενιάς λογοτεχνών. Ο σχεδιασμός των ηγετών είναι πιο λεπτομερής από ποτέ, ενώ και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αλλάξει τόσο η εμφάνιση, όσο και η αλληλεπίδραση με αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, η οποία δεν έχει πλέον τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά τον Περικλή και την Γοργώ, Βασίλισσα της Σπάρτης. Το ευχάριστό είναι ότι για πρώτη φορά εμφανίζονται στη σειρά διαφορετικοί ηγέτες για κάθε πολιτισμό, και ο μόνος στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Η προσθήκη αυτή έχει και παικτική αξία, αφού αλλάζει και η ατζέντα και τα χρώματα και κάποιες μοναδικές ιδιότητες του κάθε ηγέτη – για παράδειγμα η Γοργώ έχει την ability “Thermopylae”.

Civilization VI screen 06

Φυσικά, δεν είναι όλα τέλεια, ακόμη τουλάχιστον. Εντοπίσαμε ορισμένα προβλήματα, τα οποία άλλες φορές οφείλονται στο ότι είχαμε καλομάθει στο εξαιρετικό polishing του Civilization V, και άλλες σε πιο βασικά προβλήματα. Αρχικά, θα πρέπει σίγουρα να περιμένουμε λίγο περισσότερο polishing σε ορισμένες πτυχές με τα επόμενα patches. Για παράδειγμα, το Espionage μάς προβλημάτισε λίγο, καθώς σε τέσσερις συνεχόμενες προσπάθειες με 90% πιθανότητα επιτυχίας, οι πράκτορές μας πάντα σκοτώνονταν στην αποστολή, τη στιγμή που η πιθανότητα θανάτου ήταν περίπου 5%.

Ένα ακόμη από τα σημεία που ανακαλύψαμε προβλήματα είναι το Trade με άλλους πολιτισμούς: για παράδειγμα, μπορεί να έρθουν με ένα αίτημα για ανοικτά σύνορα μεταξύ μας, και αν «παίξουμε» λίγο με τις επιλογές αρκετές φορές, τότε καταλήγουν να μας πληρώνουν περισσότερα από όσα ζητάμε, χωρίς να πάρουν καν αυτό που θέλουν. Αυτό είναι και ένα τμήμα της γενικότερα προβληματικής A.I., η οποία κάνει αισθητά σκαμπανεβάσματα στη συμπεριφορά της, και συχνά κάνει πολέμους τους οποίους δεν φαίνεται να θέλει να κερδίσει, ακόμη και σε υψηλότερες δυσκολίες.

Civilization VI screen 07

Κάποια μικρά προβλήματα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διορθωθούν στο σύντομο μέλλον δεν είναι ικανά να κάνουν παρά μόνο μια γρατσουνιά στη γυαλιστερή, στολισμένη πανοπλία του Civilization VI. Αν υποθέσουμε ότι η εξέλιξή του τους επόμενους μήνες (με τα patches και τα Expansions που σίγουρα θα έρθουν) θα είναι σαν αυτή του Civilization V, τότε το οικοδόμημα που πρόκειται να χτιστεί είναι με μια λέξη, τρομακτικό. Επενδύστε άφοβα.


Τσέκαρε το βίντεο

Ταυτότητα παιχνιδιού

Edition: N/AGenre: StrategyΔιάθεση: CD Media
Αριθμός παικτών: 1-2Ανάπτυξη: Firaxis GamesΗμ. Έκδοσης: 21/10/2016
PEGI: 12Εκδότης: 2K GamesΠλατφόρμες: PC, Mac OS X

Θετικά

 • Το καλύτερο Civilization μέχρι σήμερα.
 • Απλοποίηση και ταυτόχρονα ορθή εμβάθυνση των μηχανισμών και του micromanagement.
 • Οι νέες προσθήκες (Districts, Civics, Policies κλπ) είναι ουσιαστικές και αναζωογονούν το gameplay.

Αρνητικά

 • Η Α.Ι. είναι σχετικά προβληματική.
 • Χρειάζεται ακόμη polishing.

Βαθμολογία

Πραγματικό παιδί της γενιάς του '90, το όχι και τόσο μακρινό gaming ταξίδι του ξεκίνησε κάτι Χριστουγεννιάτικα πρωινά με γάλα κακάο και Crash Bandicoot στο PS One. Έκτοτε, συνεπής στις gaming "υποχρεώσεις" του πασχίζει να καλύψει το εύρος παλιών και νέων όχι μόνο παιχνιδιών, αλλά ταινιών, σειρών, βιβλίων και μουσικής και αναρωτιέται συνεχώς πως γίνεται να μην προλαβαίνει, ειδικά τώρα που είναι και φοιτητής. Μεταξύ άλλων, χόμπι του είναι ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος και τα ταξίδια.

Σχετικά άρθρα βάσει tags

Call of Duty: Black Ops 4
Ό,τι πιο κοντινό σε “Call of Duty” έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Soul Calibur VI
Τα σπαθιά-σιδερώστρες επέστρεψαν.
Συνεργασία της CD Projekt RED με τη Bandai Namco
Για τη διανομή του Cyberpunk 2077.
Mega Man 11
Ο Mega Man παραμένει πιστός στις ρίζες του...
Εκτενές δείγμα από το Thronebreaker: The Witcher Tales
37 λεπτά γεμάτα με gameplay και σχολιασμό.
UK charts: Απογοητευτικές οι retail πωλήσεις του Black Ops 4
Ακόμη ένας τίτλος με μειωμένες πωλήσεις φυσικών εκδόσεων...
Ψηφιακές πωλήσεις ρεκόρ για το CoD: Black Ops 4
Εντυπωσιακά νούμερα σε όλες τις πλατφόρμες.
"Υπό εξέταση" η ανάπτυξη remasters της σειράς Command & Conquer
Στα πλαίσια εορτασμών των 25 χρόνων της σειράς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις

Άτομα σε αυτή τη συζήτηση

 • Α, εγώ νόμιζα ότι πρόκειται για τον "Έχε γεια κόσμε" Simulator 2016 :D. Το ξεκινάω και εγώ σήμερα το βράδυ.

 • Το Civ V ήταν το πρώτο της σειράς με το οποίο ασχολήθηκα σοβαρά, και κατέληξα να του ρίξω ένα 100ωρο. Δεν καίγομαι να παίξω άμεσα το VI, όμως, σίγουρα όταν έρθει η ώρα του, θα του αφιερώσω μερικές εβδομάδες gaming χρόνου. :)

 • Ο αιθησμός ο ίδιος σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού!!!! Εναν ακομα γύρο....

 • Διαφορετικοί ηγέτες υπήρχαν και στο civ 4. Κάποιοι πολιτισμοί είχαν και 3.
  Το παιχνίδι βγάζει θετικά vibes αλλά θα περιμένω σίγουρα τα expansions πρώτα και για να πέσει η τιμή. Όχι οτι δεν αξίζει τα λεφτά του από τώρα αλλά η υπομονή, αρετή δεν λένε ότι είναι?

 • mifune

  Έχεις δίκιο για τους ηγέτες, "μετά από καιρό εμφανίζονται στη σειρά" ήθελα να γράψω αλλά ξέχασα να το διορθώσω! Πάντως για όσους περίμεναν το V πακέτο με τα expansions, δικαιώθηκαν διότι πήραν με ένα 7ευρω περίπου, ένα υπερπλήρες πακέτο. Ήταν το entry point για μεγάλο ποσοστό του σημερινού fanbase.

 • Μακαρι να ειχα ακομα 2 ζωες. Μια για να παιζω ολη μερα Civ και αλλη μια για να παιζω ολη μερα Football manager!

 • KhR1s

  Γιατι με αυτη τι κανεις ;; :):D:D

 • Thanos_Gr_4

  http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/160927210830-tk-ah0927-exlarge-169.jpg

 • Nα 'πω την αμαρτία μου,με το V έμαθα και ξεκίνησα να παίζω Civ.Για να δούμε τώρα,που έχουν δυσκολέψει λίγο τα πράγματα.Θα το τσιμπήσω σε καμιά προσφορά στο steam,πιστεύω σύντομα.

 • ΕΘΙΣΜΟΣ τι να λέμε τώρα!

 • τεραστια αγάπη στη σειρα αλλα πλέον το laptop μου δεν το σηκώνει οπως πρέπει κ θα απέχω.
  +δεν εχω πλεον το κουραγιο κ το χρονο να παιζω 100+ ωρες :P

 • Φούστηδες barbarians αρκετά σας ανεχτηκα.

  Τι ωραία όταν ρίχνεις την πρώτη πυρηνική βόμβα και δεν μένει τίποτα όρθιο..... <3

Τελευταία Σχόλια

**Σχόλιο εκτός διαγωνισμού**

^^Ο νικητής στις καρδιές του κοινού!
E και? Η ανάπτυξη του είναι μέσα στα λογικά χρονικά πλαίσια ειδικά όταν μιλάμε για καινούργιο τίτλο ...
Ωραίο game ! Mclaren και τα μυαλά στα κάγκελα .
ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ----> Super Aguri F1
Ferrari-Schumacher! ανεπαναληπτες αναμνησεις!
Ευχαριστούμε πολυ για τα καλά σου λόγια, μας γεμίζουν ενέργεια και όρεξη, να 'σαι καλα .
Μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά αλλά έχει πολλά χρόνια που η bend κάνει ανακοινώσεις για το παιχνίδι h...
Αν και υποστηρικτής της mercedes τα τελευταία χρόνια νομίζω πως αυτή που αγάπησα περισσότερο είναι η...
Έλα ρε συ σου ήρθε σήμερα Σάββατο.. α ρε τυχεράκια αυτά είναι χαχαχ
Εγώ το παρήγγειλα προχθές αλλά...
Soul Calibur VI σε K2