Πιστή στην παράδοσή της η Nintendo προχώρησε στις 8 Οκτωβρίου στην κυκλοφορία μας νέας, αναβαθμισμένης έκδοσης του Nintendo Switch. Ο λόγος για το Nintendo Switch OLED model, το οποίο έρχεται εξοπλισμένο με ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά που κάνουν το καλό ακόμα καλύτερο.
Όταν μιλάμε για “πίστη στην παράδοση” εννοούμε ότι μια τέτοια κίνηση αναβάθμισης δεν είναι κάτι νέο για την εταιρεία του Kyoto, αφού κάτι παρόμοιο έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν. Από το Game Boy στο Game Boy Color, από το Nintendo DS στο Nintendo DSi και από το Nintendo 3DS στο Nintendo 3DSXL, η Nintendo εξελίσσει και ανανεώνει τα φορητά της, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες ούτως ώστε να προσφέρει καλύτερες εμπειρίες στο κοινό της.
Και ΄΄οπως είχε συμβεί με τα προαναφερθέντα φορητά, έτσι και στην περίπτωση του Switch OLED έχουμε μια κονσόλα απολύτως συμβατή και στο μεγαλύτερο τμήμα της ίδια με το παλιό μοντέλο, αλλά με την ειδοποιό διαφορά της εξαιρετικής, νέας και τεχνολογίας OLED οθόνης, αλλά και βελτιωμένου ήχου, νέου στηρίγματος, μεγαλύτερης εσωτερικής μνήμης για αποθήκευση και, τέλος, ελαφρ΄ως αλλαγμένου dock με προσθήκη θύρας Ethernet.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
- Επεξεργαστής: NVIDIA Custom Tegra
- Οθόνη τεχνολογίας OLED, multitouch capacitive, διαγωνίου 7 ιντσών
- Ανάλυση 720p (φορητά)/ 1080p (docked mode)
- Ήχος: Στερεοφωνικά ηχεία (στην κονσόλα)/ 5.1 PCM από την έξοδο HDMI (στο docking station)
- Αποθηκευτικός χώρος: 64 GB
- Θύρες: 3,5 mini jack, USB-C (στην κονσόλα), 2X USB-A, HDMI, USB-C, Ethernet (στο docking station)
- Υποστήριξη καρτών SD
- Βάρος: 421 γραμμάρια (μαζί με τα Joycons)
- Ασύρματες συνδέσεις: Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac)/ Bluetooth 4.1
- Μπαταρία: 4310mAh με διάρκεια ζωής από 4,5 ως 9 ώρες (ανάλογα τη χρήση και το παιχνίδι)
Οι διαφορές του Nintendo Switch OLED από τον προκάτοχό του είναι εμφανείς ακόμα και πριν την ενεργοποίησή του. Η νέα οθόνη δεν έχει την γκρίζα απόχρωση της αντίστοιχης IPS από τα παλιά μοντέλα, που σημαίνει ότι όταν η κονσόλα είναι απενεργοποιημένη, όλη η πρόσοψη δείχνει εννιαία. Επίσης, διαφορές εντοπίζονται στην ειδική βάση στήριξης, η οποία είναι πλέον όπως έπρεπε να ήταν από την αρχή: από άκρη σε άκρη της κονσόλας, σταθερή και με επιλογή γωνίας για να τη φέρνει ο παίκτης στο επιθυμητό σημειο. Τέλος, ελαφρώς αλλαγμένο είναι και το docking station, με διαφορετικό λογότυπο στην πρόσοψη, καπάκι στο οπίσθιο μέρος που αφαιρείται και, βεβαίως, την αντικατάσταση της εσωτερικής θύρας USB-A από μια θύρα Ethernet για σύνδεση με ενσύρματο δίκτυο.
Αλλά το “σοκ” έρχεται όταν το Nintendo Switch OLED ενεργοποιηθεί. Οι οθόνες τεχνολογίας OLED μπορεί να έχουν “κακό” όνομα λόγω του μειονεκτήματος που είναι γνωστό ως “burn in” (δηλαδή του ενδεχομένου μια εικόνα που εμφανίζεται σταθερά σε ένα σημείο της οθόνης να “κάψει” τα pixels και να αφήσει εμφανές ίχνος στην οθόνη), αλλά η καταπληκτική απόδοση του μαύρου και τα πλούσια χρώματα που είδαμε σε σχέση με το παλιό, τεχνολογίας LCD IPS μοντέλο είναι τόσο δραματική, που κάθε ενδοιασμός δείχνει να χάνεται.
Αυτή η εξαιρετική ποιότητα εικόνας, σε συνδυασμό με τον βελτιωμένο και πιο πλούσιο ήχο, είναι αλήθεια ότι προσφέρουν μια σαφώς καλύτερη εμπειρία, κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές παίζοντας το ίδιο παιχνίδι στις δύο κονσόλες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι αν κάποιος έχει στην κατοχή του ένα παλιό Switch θα πρέπει να τρέξει και να προμηθευτεί το Nintendo Switch OLED∙ οι διαφορές είναι μεν σημαντικές, αλλά υφίστανται μόνο όταν κάποιος βλέπει τις δύο κονσόλες παράλληλα.
Ως εκ τούτου η επιλογή αγοράς ή όχι του Nintendo Switch OLED εναπόκεται αποκλειστικά και μόνο στην κατηγορία την οποία ανήκει ο εκάστοτε αγοραστής: Οι fans της Nintendo είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση χωρίς πολλή σκέψη (αν, βεβαίως, καταφέρουν να βρουν διαθέσιμο στοκ στην παρούσα φάση). Όσοι δεν έχουν Switch στην κατοχή τους, εκτιμούμε ότι αν σκέφονται την αγορά του, θα πρέπει να στραφούν προς το OLED πάραυτα.
Αν, ωστόσο, έχετε ήδη ένα Switch και είστε ευχαριστημένοι, η αναβάθμιση δεν είναι απαραίτητη αφού, πέρα από τη σαφώς καλύτερη οθόνη και τον βελτιωμένο ήχο, τα δύο βασικά μοντέλα (το Lite είναι επίσης ένα “Switch”, αλλά έχει τις ιδιαιτερότητές του) είναι απολύτως ίδια, αναπαράγουν τα ίδια παιχνίδια, έχουν τις ίδιες δυνατότητες στην απεικόνιση των γραφικών και τις ίδιες επιδόσεις, και κάνουν χρήση των ίδιων περιφερειακών.
Περισσότερα για το Nintendo Switch OLED μπορείτε να δείτε στο Video Review που θα βρείτε εντός του παρόντος άρθρου.
To Nintendo Switch OLED model κυκλοφορεί από τις 8/10/21 στην τιμή των 380€. Το μοντέλο της παρουσίασης παραχωρήθηκε στο GameOver.gr από τη CD Media, αντιπροσωπεία της Nintendo στη χώρα μας.