Το Realme 8i είναι η νεότερη συσκευή της Realme, που συνεχίζει να παρουσιάζει συσκευές με αμείωτο ρυθμό, κάποιες από τις οποίες αποτελούν ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις στην κατηγορία τους. Είναι όμως το Realme 8i μία από αυτές; Με μία πρώτη ματιά το Realme 8i φαίνεται να ανήκει στα κάτω επίπεδα της mid-range κατηγορίας των smartphones, ή στις κορυφές της low-end κατηγορίας. Σαφής διαχωρισμός φυσικά δεν υπάρχει, και περισσότερο πρόκειται για φιλοσοφικό ερώτημα που έχει να κάνει με το αν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Μετά από λίγες ώρες με το Realme 8i, το ποτήρι, όχι μόνο μας φάνηκε μισογεμάτο, αλλά κατάφερε να ξεδιψάσει αρκετές «δίψες» μας.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, εξωτερικά το Realme 8i δεν έχει κάτι πρωτότυπο για τα στάνταρ της κατηγορίας καθώς έχουμε ένα πολυκαρβονικό και στιβαρό κύριο σώμα. Η συσκευή ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή της Realme, με τις gradient υφές να είναι εδώ, όμως το -για εμάς- εκνευριστικό “Dare to leap” μήνυμα απουσιάζει από το πίσω τμήμα της. Η έκδοση που έφτασε στα χέρια μας είχε μαύρο χρώμα με ασημί αποχρώσεις να εμφανίζονται μέσα σε αυτό, δημιουργώντας ένα όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο όμως αποτελεί και μαγνήτη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Στο μπροστινό τμήμα της συσκευής έχουμε τη μεγάλη, 6,6 ιντσών IPS LCD οθόνη. Ίσως για πρώτη φορά στην κατηγορία έχουμε συσκευή με οθόνη που ανανεώνεται στα 120Hz, κάτι που κάνει τα πάντα να φαίνονται ομαλά. Ευτυχώς η Realme έχει φροντίσει μέσω software να μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα η συσκευή τον ρυθμό ανανέωσης, ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται και την εφαρμογή που τρέχει. Έτσι, μέσα από τα έξι διαφορετικά «προφίλ» -ή “steps”- που έχουν δημιουργηθεί, η κατανάλωση της μπαταρίας παραμένει σε φυσιολογικά πλαίσια.
Σε σχέση με το Realme 7i, το νέο μοντέλο της σειράς όχι μόνο έχει μεγαλύτερη οθόνη και ρυθμό ανανέωσης, αλλά διαθέτει και υψηλότερη ανάλυση, η οποία πλέον είναι στα 1080p. Η μεγάλη οθόνη της συσκευής την καθιστά ιδανική για κατανάλωση περιεχομένου -ευτυχώς υπάρχει Widevine L1 και το Netflix υποστηρίζει HD ανάλυση- ωστόσο όσοι έρχονται από συσκευές με AMOLED οθόνες σίγουρα θα ξενίσουν μέχρι να συνηθίσουν τα πιο ψυχρά και λιγότερο ζωντανά χρώματα. Τουλάχιστον η φωτεινότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, διευκολύνοντας όσους χρησιμοποιούν τη συσκευή στο φως της ημέρας.
Ο τομέας που κάνει το Realme 8i να ξεχωρίζει στην κατηγορία τιμής τους μας εξέπληξε και δεν ήταν αυτός που περιμέναμε αρχικά. Η συσκευή της Realme, χάρη στον 50MP Samsung αισθητήρα της, κάνει θαύματα, για την κατηγορία. Είτε χρησιμοποιήσουμε pixel binning για φωτογραφίες στα 12MP, είτε την πλήρη ανάλυση του κύριου αισθητήρα, το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό και σίγουρα ικανό για φωτογραφίες που θα εντυπωσιάσουν με τα χρώματα και τη λεπτομέρειά τους. Αν θέλουμε να δώσουμε ακόμη περισσότερη έμφαση στα χρώματα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το HDR, ωστόσο δεν θα προτείναμε τη λειτουργία ΑΙ (πρώην Dazzle Color) καθώς υπερτονίζει τα χρώματα των φωτογραφιών.
Αντίστοιχα ικανοποιητικό είναι και το αποτέλεσμα των φωτογραφιών που προέρχονται από την selfie κάμερα των 16MP, με τις λειτουργίες beautification να είναι παρούσες για ακόμη μία φορά. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα -όσο βρισκόμαστε στο φως της ημέρας- είναι πάνω από τα στάνταρ της κατηγορίας και καθιστά το Realme 8i ιδανικό για… Instagrammers.
Στο κομμάτι του βίντεο το Realme 8i μάς θυμίζει την κατηγορία στην οποία ανήκει, αφού η κύρια κάμερα υποστηρίζει εγγραφή έως 30fps στα 1080P, ενώ δεν υπάρχει OIS. Στον τομέα της φωτογραφίας έχουμε και μία έλλειψη, αφού ο ultrawide αισθητήρας του 7i ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τον κύριο αισθητήρα πλαισιώνουν ένας αισθητήρας 2MP που βοηθά στη δημιουργία του depth εφέ, αλλά και ένας αισθητήρας 2MP για macro λήψεις, που όπως και σε ακριβότερες συσκευές είναι… διακοσμητικός.
Στο εσωτερικό της συσκευής έχουμε τον νέο Helio G96, ένα οκταπύρηνο chipset που συνδυάζει δύο ισχυρούς A76 πυρήνες και έξι πιο «οικολογικούς» Α55. Νέο είναι και το chip το γραφικών, το Mali-G57, το οποίο διαθέτει δύο πυρήνες, έναντι τεσσάρων που είχαμε συνηθίσει σε αντίστοιχες προτάσεις. Παρότι στα χαρτιά η συσκευή φαίνεται «αδύναμη», οι επιδόσεις της ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές για καθημερινή χρήση.
Όσον αφορά τα παιχνίδια, το Realme 8i κατάφερε να ανταπεξέλθει ακόμη και στα πιο απαιτητικά όπως το Call of Duty Mobile, το PUBG Mobile και πολλά ακόμη. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνουμε να χαρούμε τα 120Hz της οθόνης της συσκευής όσο παίζουμε. Η Realme συνεργάζεται με δημιουργούς για να γίνει εφικτό το παιχνίδι σε υψηλότερα Hz, γνωρίζοντας όμως τα όρια του chipset δεν θα κρατούσαμε μεγάλο καλάθι.
Παρόλα αυτά, ο G96 καταφέρνει να σταθεί επάξια δίπλα σε chipset που συναντάμε στην mid-range κατηγορία, ακόμη και σε πιο ακριβές συσκευές, ενισχύοντας το Realme 8i ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές προτάσεις για όσους ενδιαφέρονται για το gaming και έχουν στενό budget. Ταυτόχρονα, η συσκευή δεν δείχνει να έχει κάποιο θέμα θερμοκρασίας μετά ακόμη και από αρκετές ώρες βαριάς χρήσης.
Ολοκληρώνοντας τα του gaming, δυστυχώς η συσκευή δεν διαθέτει stereo ηχεία, ενώ η τοποθέτηση του ηχείου στο κάτω τμήμα της δημιουργεί το πρόβλημα της κάλυψής του όταν παίζουμε κάποιον τίτλο σε landscape mode. Ευτυχώς, υπάρχει υποδοχή 3.5mm, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακουστικά όσο φορτίζουμε τη συσκευή μας.
Μιλώντας για φόρτιση, εδώ έχουμε ένα «αγκάθι» -παρά την υψηλή χωρητικότητα της μπαταρίας (5000mAh). Δυστυχώς η συσκευή φορτίζει μόλις στα 18W, κάτι που σημαίνει πως για μία πλήρη φόρτιση θα χρειαστούν περίπου 150 λεπτά, ή αλλιώς δυόμιση ώρες. Η διάρκεια της μπαταρίας είναι παραπάνω από ικανοποιητική, και μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2-3 ημέρες, ανάλογα πάντα και τη χρήση (7-8 ώρες screen time).
Πλησιάζοντας προς το τέλος, θα αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες που σίγουρα θα διευκολύνουν όσους ενδιαφέρονται για την αγορά του Realme 8i. Αρχικά αυτό έχει υποδοχή για κάρτα microSD αλλά και για 2 nano sim. Δεύτερον, ο αισθητήρας των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος στο power button και έχει άριστη και άμεση απόκριση. Τρίτον το RealmeUI 2.0 είναι ένα από τα πιο πλούσια Android Skin αυτή τη στιγμή, διαθέτοντας αρκετές λειτουργίες (όπως Dark Mode), όμως έρχεται και με αρκετό bloatware, το οποίο οι πιο έμπειροι θα μπορέσουν να αφαιρέσουν. Τέταρτον υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των 4GB ή των 6GB μνήμης RAM, αξιοποιώντας έως 3GB από τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, αν και δεν καταφέραμε να βρούμε σενάριο χρήσης που καθιστά τη λειτουργία χρήσιμη. Τέλος, το Realme 8i δεν φέρει κάποια πιστοποίηση για αντοχή σε νερό.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, βλέπουμε πως η Realme κυκλοφόρησε μία συσκευή σαφώς βελτιωμένη από τον προκάτοχό της, με γνώμονα το νεανικό κοινό. Όσοι είναι σε αναζήτηση συσκευής αρέσκονται στο να τραβάνε φωτογραφίες και να τις μοιράζονται στα Social Media, έχοντας budget κοντά στα 220€, έχουν ίσως μπροστά τους την καλύτερη πρόταση.
Αντίστοιχα αν κάποιος ενδιαφέρεται για mobile gaming, ο G96 είναι ικανός να σηκώσει στην πλάτη του όλους τους τίτλους, ενώ η μεγάλη 6.6” 1080p οθόνη κάνει το παιχνίδι -και την κατανάλωση περιεχομένου- απολαυστική. Κάποιες ελλείψεις στερούν από το Realme 8i τον τίτλο του βασιλιά της κατηγορίας, όμως σε αυτή την κατηγορία οι υποχωρήσεις είναι φυσιολογικές και ο καθένας πρέπει να διαλέγει την καλύτερη πρόταση με βάση τις δικές του ανάγκες.
To Realme 8i είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά με προτεινόμενη τιμή λιανικής που ξεκινά από τα 219€. Το μοντέλο της παρουσίασης στάλθηκε για δοκιμή στο GameOver από την αντιπροσωπεία της Realme.