Τόσο ως ξεχωριστές οντότητες, όσο και μέσα από το βήμα που μας δίνεται ως μέσο, αρκετοί εξ ημών στο GameOver έχουμε εκφράσει κατά καιρούς την αγάπη μας στη σειρά Star Wars, μια σειρά που έχει αναμφίβολα καθιερωθεί στη ποπ κουλτούρα και το κινηματογραφικό πάνθεον του 20ου αιώνα. Οπωσδήποτε, για κάθε έναν από εμάς που ακολουθούμε την εποποιία του Πολέμου των Άστρων, δια χειρός George Lucas πάντοτε, η σειρά σημαίνει κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό, κάτι που μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα της, όπως και να ταυτιζόμαστε με εξίσου διαφορετικό τρόπο με τους χαρακτήρες της.
Αυτός είναι και ο λόγος που η καρδιά μας σκιρτά σε κάποιο νέο του σύμπαντος του Lucas, αυτός είναι και ο λόγος που καταβροχθίζουμε με βουλιμία κάθε καινούριο προϊόν, με περιεχόμενο από κάποιον γαλαξία πολύ, πολύ μακριά. Αυτή η αγάπη μας έχει επιτρέψει να αγκαλιάσουμε τις αυθεντικές ιστορίες του, αλλά και να κατακρίνουμε κάθε προσπάθεια που θυμίζει περισσότερο fan fiction, παρά μια αφήγηση στα πρότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε.
Για πάρα πολλά χρόνια οι απαρχές του Darth Vader, οι συνέπειες της Εντολής 66, οι παλινδρομήσεις ανάμεσα στη Φωτεινή και τη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης και οι επικές μάχες ανάμεσα στους κραταιούς των δύο Πλευρών ήταν έννοιες αναπόσπαστες με κάθε αφηγηματική απόπειρα στο σύμπαν αυτό. Ωστόσο, μέσα στα χρόνια, το σύμπαν του Πολέμου των Άστρων άρχισε να διογκώνεται δραματικά, αγκαλιάζοντας και άλλες φυλές, άλλους πλανήτες, άλλους χαρακτήρες, σε σημείο που η επαφή με το πρωτογενές υλικό άρχισε κάπως να ξεθωριάζει.
Και είναι λογικό, όταν ένα σωρό ιστορίες ξεπηδούν από τις σελίδες των σχετικών κόμικς και νουβέλων, από τις τηλεοπτικές σειρές, τα videogames, τα audio books και ένα σωρό άλλων μέσων που εκμεταλλεύεται κερδοσκοπικά η Disney. Καμιά φορά, πάντως, είναι αναγκαία η επιστροφή στο αρχικό υλικό με ένα μέσο διαφορετικό από εκείνο των DVD, ή των VHS.
Καμιά φορά είναι χρήσιμο η ιστορία να συστήνεται από την αρχή σε ένα νέο, παρθένο κοινό, που είναι έτοιμο να βουτήξει στη μαγεία αυτού του μακρινού γαλαξία. Να γνωρίσει τον Luke, τη Leia, τον Obi-Wan, τον Anakin…εντάξει, ίσως και τη Rey. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό ακριβώς επιθυμούσαν και οι ιθύνοντες της Traveller’s Tales, όταν αποφάσισαν να προσφέρουν ακόμα ένα παιχνίδι της σειράς Lego, εμπνευσμένο από αυτό το αγαπημένο σύμπαν. Και τι πειράζει που στην αγορά υπάρχουν ήδη Lego τίτλοι από κάθε ταινία ξεχωριστά;
Αυτό που οι δημιουργοί όφειλαν να κάνουν ήταν να παραδώσουν μια full inclusive περιπέτεια, που να προσφέρει την πλήρη εμπειρία των ταινιών, επεκτείνοντας σημαντικά τα όρια των τίτλων της σειράς Lego. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το κατάφεραν. Αυτή τη στιγμή, το Lego Star Wars: The Skywalker Saga είναι μια από τις πληρέστερες Star Wars εμπειρίες, αλλά και ο μεγαλύτερος Lego τίτλος που δημιουργήθηκε έως και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες. Μεγάλο επίτευγμα, που όμως αποτελεί και ένα εξίσου μεγάλο παράπτωμά του. Περισσότερα για αυτό, όμως, θα αναφέρουμε αργότερα.
Για την ώρα θα σταθούμε στο γεγονός της πληρότητας του τίτλου, όσον αφορά πάντοτε στο περιεχόμενό του. Άλλωστε, το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την παρακαταθήκη που έχουν αφήσει και οι προηγούμενοι τίτλοι της Traveller’s Tales (TT). Το Lego Star Wars: The Skywalker Saga έρχεται να αποδώσει με απίστευτη πιστότητα και τα εννέα κεφάλαια των ταινιών, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο εκεί. Σε ολόκληρο το playthrough θα παρελάσουν ήρωες που γνωρίσαμε από τις ταινίες, αλλά και χαρακτήρες που γνωρίσαμε μέσα από το διευρυμένο σύμπαν των Star Wars, αν και συχνά αυτοί οι τελευταίοι είναι κλειδωμένοι πίσω από ένα DLC.
Στο μεταξύ, κάθε κεφάλαιο αποτελεί μια πληρέστατη, από αφηγηματικής άποψης, δραματοποίηση κάθε ταινίας ξεχωριστά, με τη χαρακτηριστική ματιά και το χιούμορ των τίτλων της σειράς Lego. Σαφέστατα αυτό συμβαίνει έτσι ώστε το σύμπαν της σειράς Star Wars να συστηθεί σε ένα μικρό ηλικιακά κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – εκείνον που δεν περιλαμβάνει βία, που οι on-screen τραυματισμοί παρουσιάζονται ως ένα απλό, καθημερινό «ατύχημα» με τουβλάκια που απλώς βγαίνουν από τη θέση τους, καθώς και με αστείες σκηνές που τόσο οι μικρότεροι σε ηλικία παίκτες, όσο και οι μεγαλύτεροι, θα βρουν διασκεδαστικές και, ενίοτε, θα τους κάνουν να χαμογελάσουν.
Είναι πραγματικά αξιόλογο το πόσο καλά έχει καταφέρει να αποδοθεί η μυθολογία των Star Wars μέσα από τα 9 κεφάλαια-ταινίες, αλλά και το πόσο ακριβής είναι αυτή η απόδοση σε κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά. Ένα γρήγορο πέρασμα από τις ταινίες είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το Lego Star Wars: The Skywalker Saga καταφέρνει να αποδώσει σε περιεχόμενο τις 20 και πλέον ώρες κινηματογραφικού υλικού, σε σημείο που δεν μπορούμε να πούμε πως είχαν καταφέρει οι προηγούμενες, stand-alone Lego Star Wars κυκλοφορίες.
Εντύπωση μας προξένησε, για ακόμα μια φορά, το εικαστικό του τίτλου. Η τεχνοτροπία της αντιπαράθεσης των πλαστικών Lego αντικειμένων και χαρακτήρων με αληθοφανή περιβάλλοντα υψηλής ανάλυσης καταφέρνει να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τη φύση των Legos με την ψευδαίσθηση του ότι όντως βρισκόμαστε σε έναν γαλαξία, κάπου μακριά, σε κάποιον από τους πλανήτες και τα περιβάλλοντα που εμφανίζονται στις ταινίες, πανέτοιμοι να προχωρήσουμε με την ιστορία και τους χαρακτήρες.
Στα πολύ θετικά προσθέτουμε τη χρήση voice overs από πρωταγωνιστές των ταινιών αλλά και από ηθοποιούς φωνής που «έντυσαν» με τη φωνή τους τους ίδιους χαρακτήρες, όπως εκείνοι παρουσιάστηκαν μέσα από παλαιότερα video games και άλλα μέσα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η ποιότητα των ερμηνειών είναι αντάξια του σύμπαντος και των χαρακτήρων του Lucas, ανεξάρτητα από το γεγονός του ότι πρόκειται για έναν Lego τίτλο. Το χαρακτηριστικό εκείνο, όμως, που βρίσκουμε περισσότερο σημαντικό, είναι το αυθεντικό soundtrack με τη μουσική του John Williams, που έρχεται να αποτυπώσει τα μοναδικά συναισθήματα και την ίδια ένταση των ταινιών, παρά το ανάλαφρο ύφος του τίτλου.
Δυστυχώς, όμως, αυτή η πανέμορφη αίσθηση της επιτυχούς μεταφοράς των ταινιών έρχεται να αντισταθμιστεί από τη στασιμότητα του -αρκετά μέτριου- gameplay των Lego τίτλων. Δεν θα πούμε πως δεν υπάρχουν οι φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Απολαύσαμε ιδιαίτερα τα boss fights με τα φωτόσπαθα, εκτός ολίγων εξαιρέσεων (η μονομαχία με τον General Grievous και τις συνεχείς διακοπές, όπου έπρεπε να στραφούμε σε διαφορετικά σημεία του χώρου), αλλά και το κομμάτι των διαστημικών μαχών και των challenges στον διαστημικό χώρο κάθε πλανήτη.
Όμως, για μια ακόμα φορά, το κεντρικό gameplay προσφέρεται ως μια ενοχλητικά ανόθευτη και απαράλλαχτη παρουσία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση εκείνης των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς: μια παρουσία στάσιμη και μέτρια, η αρνητική αίσθηση της οποίας δεν μπορεί να μειωθεί ούτε με τις μονομαχίες με τα φωτόσπαθα, ούτε με τα gimmicks της χρήσης της Δύναμης, ούτε με καμία άλλη μοναδική ικανότητα που έχουν τα διάφορα classes των χαρακτήρων.
Καλώς ή κακώς, ο παίκτης πρέπει να έχει στο νου του πως, παράλληλα με την ανατροπή των σχεδίων του Darth Sidious, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η συλλογή των Lego studs – τα τουβλάκια σε απλά ελληνικά. Μαζί με τις προσπάθειες για την επικράτηση της ισορροπίας της Δύναμης στο σύμπαν του Star Wars, ο παίκτης οφείλει να εξερευνά κάθε σπιθαμή κάθε πλανήτη του τίτλου, όπου θα ανακαλύπτει κάθε είδους collectibles μπορεί να φανταστεί, τα οποία και θα τον οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην αναβάθμιση των επιμέρους ικανοτήτων των χαρακτήρων που μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή.
Όπως πάντα, η πλήρης ολοκλήρωση ενός Lego τίτλου είναι απόλυτα ταυτισμένη με ένα Free Mode, το οποίο επιτρέπει σε έως και δύο παίκτες ταυτόχρονα να εξερευνήσουν τις διαφορετικές τοποθεσίες -όπως εκείνες εμφανίζονται στους πλανήτες των εννέα ταινιών- και να συλλέξουν όλα όσα μπορούν εκείνοι να προσφέρουν. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει ξανά και ξανά στα παιχνίδια Lego και, για να είμαστε ειλικρινείς, ελαττώνει σημαντικά την αίσθηση της γλυκιάς νοσταλγίας που ενδεχομένως έχουμε αποκομίσει καθώς ασχολούμαστε με το Story mode.
Σε αυτό το κομμάτι σημαντικό ρόλο παίζουν τα Lego studs, με τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε rumors για τα collectibles των τοποθεσιών, αλλά και πληροφορίες για το πώς μπορούμε να ξεκλειδώσουμε ορισμένους χαρακτήρες. Αλλά αυτό είναι κάτι που οι παίκτες της σειράς είναι κάτι που γνωρίζουν ούτως ή άλλως, από τους προηγούμενους τίτλους. Καμία έκπληξη, λοιπόν. Όπως καμία έκπληξη δεν προκαλεί το κάκιστα εκτελεσμένο co-op, το οποίο επανέρχεται με τη μορφή split screen και χωρίς τη δυνατότητα κάποιου online mode, το οποίο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην εμπειρία του συνεργατικού παιχνιδιού.
Προηγουμένως αναφερθήκαμε στο πόσο το μέγεθος του τίτλου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν η κεντρική ιστορία κυμαίνεται στις περίπου 25 ώρες, αριθμός ικανοποιητικός δεδομένης της κάλυψης των ουσιωδών κομματιών των ταινιών, η πλήρης ολοκλήρωση του τίτλου μπορεί εύκολα να τριπλασιάσει αυτό το νούμερο. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι παίκτες που είναι διατεθειμένοι να ξεκλειδώσουν όλα όσα μπορεί να προσφέρει ο τίτλος, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με ένα εντελώς επαναλαμβανόμενο μοτίβο του gameplay, όπου απλά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον χάρτη για να αποκτήσουν πρόσβαση στα φανερά (αλλά και τα κρυφά) Kyber Bricks, Data Cards, όπως και τον απαραίτητο αριθμό από stubs για περισσότερες πληροφορίες και γρίφους.
Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό διαθέσιμων χαρακτήρων, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο υπερβολικά πολλών ωρών ενασχόλησης με το παιχνίδι και με μηχανισμούς που δεν ποικίλουν. Σαφέστατα, για τους παίκτες που έχουν αγαπήσει τη σειρά, η δυνατότητα εξερεύνησης με τους αγαπημένους τους χαρακτήρες μπορεί, εν τέλει, να αποβεί μια ανταποδοτική -και συνάμα συγκινησιακή- διαδικασία. Στο τέλος της ημέρας, όμως, το γεγονός ότι είναι και κουραστική διαδικασία, δεν μπορεί, με καμία Δύναμη, να παραληφθεί, ή να ξεχαστεί.
Συμπερασματικά, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως, για τα δεδομένα της σειράς τίτλων της Lego, το Lego Star Wars: The Skywalker Saga αποτελεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση. Σε αντίθεση με τους Star Wars τίτλους του παρελθόντος, το Skywalker Saga έχει ό,τι θα μπορούσε να ζητήσει ο κάθε παίκτης-οπαδός της σειράς, ίσως και ακόμα περισσότερο. Το γεγονός, μάλιστα, πως πρόκειται για έναν εντελώς family-friendly τίτλο, τον κάνει προσβάσιμο σε παίκτες μικρότερης ηλικίας, που θα εκτιμήσουν περισσότερο τα Lego αντικείμενα και τους χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο τους λόγους για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες αγάπησαν και αγαπούν τη σειρά ακόμα και σήμερα.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το Lego Star Wars: The Skywalker Saga κουβαλά στην πλάτη του το gameplay της σειράς χωρίς νοθείες και ουσιαστικές αλλαγές, κάτι που έρχεται σε συνάρτηση με την αδιαφορία της ΤΤ Games να πειραματιστεί με κάτι καινούριο, να προσφέρει νέες εμπειρίες στους παίκτες. Δίχως αμφιβολία, όλοι οι παίκτες θα περάσουν καλά. Λίγοι, όμως, θα περάσουν καλά μέχρι και την απόλυτη ολοκλήρωση του τίτλου.
Το LEGO Star Wars: The Skywalker Saga κυκλοφορεί από τις 5/4/22 για PS5, PS4, Switch, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox Series με review code που λάβαμε από τη Zegetron.