Ξεκινώντας να μιλάμε για το Sonic Origins, ας γυρίσουμε πίσω στο καλοκαίρι του 1991. Η Sega, με την κυκλοφορία του Mega Drive/ Genesis έχει ήδη απειλήσει ευθέως την πρωτοκαθεδρία της αυτοκράτειρας Nintendo και ο console war καλά κρατεί. Το μόνο που φαίνεται να λείπει από τη Sega είναι μια αρχηγική φιγούρα, μια μασκότ που θα ηγηθεί της μάχης απέναντι στον Mario. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες φυσικά, όπως ο Alex Kidd, αλλά δεν στέφθηκαν από την επιθυμητή επιτυχία. Όλα αυτά αποτέλεσαν παρελθόν στις 23 Ιουνίου του 1991 με την κυκλοφορία του πρώτου Sonic.
To πρώτο Sonic έπεσε σαν κεραυνός στους gamers της εποχής και κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Όχι άδικα, μιας και πρόκειται για ένα κορυφαίο platform παιχνίδι ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Οι συγκρίσεις με τα Mario μπορούσαν να γίνουν άμεσα, μιας και πρόκειται για παιχνίδια του ίδιου είδους.
Το αψεγάδιαστο level design, τα έντονα χρώματα, ο cool και πολύ περισσότερο late teen – ενήλικος πρωταγωνιστής, και φυσικά η διαολεμένη, υπερηχητική ταχύτητα έκαναν τους κατόχους του Mega Drive να κλαίνε από τη χαρά τους και ακόμα και τους πιο σκληροπυρηνικούς Nintendo fans να γυρίσουν το κεφάλι και να κοιτάξουν με ζήλια το νέο franchise. Η Sega είχε βρει επιτέλους τη μασκότ της, ο πολυδιαφημισμένος -εν πολλοίς μαρκετίστικος και αποπροσανατολιστικός- όρος “blast processing” τον καλύτερο αντιπρόσωπό του και ο Sonic μάς έδωσε κι άλλα κορυφαία sequels και συνεχίζει να μας απασχολεί σαν χαρακτήρας έως σήμερα, εμφανιζόμενος ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες.
Επιστροφή στο σήμερα, και η Sega μπορεί να μην είναι πλέον platform holder και ο Sonic να έχει συμφιλιωθεί με τον Mario, αλλά οι solo κυκλοφορίες του καλά κρατούν. Μάλιστα, το Sonic Mania πάτησε γερά στα βήματα των πρώτων Sonic παιχνιδιών και μας χάρισε μια κορυφαία σύγχρονη κυκλοφορία. Η Sega έκρινε κατάλληλη την εποχή για την κυκλοφορία του Sonic Origins, μιας συλλογής των πρώτων και κατά κοινή ομολογία καλύτερων στιγμών του Sonic.
Με δυο λόγια, το πακέτο περιλαμβάνει τα Sonic 1, 2 και Sonic 3 & Knuckles του Mega Drive και το Sonic CD του Sega CD, του ιστορικού αλλά δυστυχώς αποτυχημένου CD add-on του Mega Drive.
Για την αξία των παιχνιδιών αυτών δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Άλλωστε, ο χρόνος έχει αποταθεί υπέρ τους και ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθούν να στέκονται ως μερικά από τα καλύτερα platformers όλων των εποχών. Ακόμα και το πρώτο Sonic, μέσα στην απλότητά του, μπορεί ακόμα να χαρίσει εξαιρετικές στιγμές διασκέδασης. Η συνταγή βέβαια ραφιναρίστηκε στα επόμενα παιχνίδια και οι διαφωνίες για το ποιο από τα 2, 3 και CD είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς καλά κρατούν. Το σίγουρο είναι ότι το ταχύτατο gameplay και η εναλλαγή του με πιο αργά και μεθοδικά τμήματα δεν έχει χάσει καθόλου τη συναρπαστικότατη αίσθησή του, και άνετα απευθύνεται στους σημερινούς φίλους του είδους, αρχάριους αλλά και βετεράνους.
Ακολουθώντας βέβαια τις remastered επιταγές της εποχής, η Sega μάς προσφέρει και ένα σωρό άλλα καλούδια. Καταρχάς, και τα τέσσερα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν όπως τότε μέσα από το Classic Mode. Υπάρχει όμως και το Anniversary mode, στο οποίο τα παιχνίδια παρουσιάζονται σε widescreen. Στο Anniversary mode διαθέτουμε άπειρες ζωές, και έτσι, αν χάσουμε, απλά θα γυρίσουμε πίσω στο τελευταίο checkpoint χωρίς να υπάρχει “Game Over” και επανάληψη όλου του chapter.
Επίσης, στο εν λόγω mode μπορούμε να παίξουμε σαν Tales και Knuckles στα Sonic 1 και 2, ενώ δηλώνουν παρούσες και κινήσεις όπως το Spin Dash και το Drop Dash από το Sonic Mania. Αντί για ζωές μπορούμε να συλλέξουμε νομίσματα (νομίσματα; Αυτά δεν είναι κτήμα του Mario; Τέλος πάντων…) τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επαναλάβουμε τα αποτυχημένα μας special stages (στα οποία συλλέγουμε τα chaos emeralds) ή για να ξεκλειδώσουμε περιεχόμενο στο museum του κεντρικού μενού.
Σε όλα τα παιχνίδια έχουν προστεθεί χαριτωμένα animation openings και endings, ενώ υπάρχει επίσης boss rush mode καθώς και mirror mode που ξεκλειδώνονται μετά την ολοκλήρωση κάθε παιχνιδιού. Mεγάλο νέο mode αποτελεί το Mission, όπου θα κληθούμε να παίξουμε κάποια επίπεδα, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις να να ολοκληρώσουμε κάποιες αποστολές, κερδίζοντας και εδώ νομίσματα. Πολλές από αυτές τις αποστολές αλλάζουν την προσέγγισή μας στο εκάστοτε επίπεδο, και γενικά το συγκεκριμένο mode είναι κατά τη γνώμη μας μια πολύ έξυπνη ιδέα που αυξάνει κατά πολύ τη διάρκεια του τίτλου και μπορεί να απασχολήσει εποικοδομητικά τους completionists.
Tέλος, υπάρχει και το Story Mode, στο οποίο τα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν ως μια ενιαία εμπειρία με τη σειρά, σε Anniversary mode μόνο. Προσοχή μόνο, μην ξεκινήσετε κάποιο από αυτά μόνο του, καθώς το συγκεκριμένο mode βρίσκεται στο Mission menu. Το Story mode δεν προσθέτει κάτι ιδιαίτερο, αλλά κάνει την όλη εμπειρία να φαντάζει πιο πλούσια και γεμάτη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε παιχνίδι ξεχωριστά είναι αρκετά σύντομο σε διάρκεια.
Βαδίζοντας σιγά σιγά προς το τέλος του κειμένου αυτού, θα αναφερθούμε και σε μερικά μικρά στραβοπατηματάκια της συλλογής. Καταρχάς, για έναν περίεργο λόγο, το Sonic 3 μπορεί να παιχτεί μόνο σαν Sonic 3 & Knucles και όχι όπως πρωτοκυκλοφόρησε, σαν απλό Sonic 3 δηλαδή. Επίσης, μπορεί όπως είπαμε τα τέσσερα παιχνίδια να είναι μεν κορυφαία και σχετικά ικανοποιητικά σε αριθμό, αλλά δεν θα λέγαμε όχι αν σε μια τέτοια συλλογή περιλαμβάνονταν και άλλοι τίτλοι όπως το Sonic Spinball ή το σπάνιο Knuckles’ Chaotix. Άλλωστε, η αρχική προτεινόμενη τιμή των 40 ευρώ μάς φαίνεται αρκετά υψηλή για τόσο παλιά παιχνίδια, ενώ ειδικά τα Sonic 1 και 2 είναι διαθέσιμα σε πλήθος άλλες συλλογές και κυκλοφορίες σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες.
Οι πιο φανατικοί θα παρατηρήσουν ότι κάποια μουσικά κομμάτια του Sonic 3 έχουν αλλάξει, κάτι που σίγουρα θα χτυπήσει άσχημα σε όσους παλιούς gamers ξέρουν το παιχνίδι απ’ έξω και ανακατωτά. Για την ιστορία, πρόκειται για κομμάτια στα οποία φημολογείται ότι τα έχει συνθέσει τουλάχιστον εν μέρει ο Michael Jackson… Το museum θα μπορούσε να είναι πιο πλούσιο, ενώ η Sega προσφέρει και δύο επί πληρωμή DLC που προσθέτουν έναν music player, μερικά μουσικά remixes, hard missions και άλλα τέτοια πρόσθετα, τα οποία έπρεπε να δίνονται με το βασικό παιχνίδι και να μην χρειάζεται ο παίκτης να πληρώσει κι άλλο.
Αυτό είναι λοιπόν το Sonic Origins. Μια συλλογή με τέσσερα κορυφαία platformers, τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία του μπλε σκαντζόχοιρου, που δίνει την ευκαιρία στους φίλους του να τις ξαναπαίξουν με νεωτερισμούς ή όπως ακριβώς τις θυμούνται, και στους νέους gamers τη δυνατότητα να ζήσουν μια εξαιρετική platform εμπειρία και να γνωρίσουν ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του gaming.
Το Sonic Origins κυκλοφορεί από τις 23/6/22 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από τη Zegetron.