Όπως (σχεδόν) κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, η Activision δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μια πρώτη γεύση του νέου Call of Duty. Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση, και έτσι, 40 περίπου ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία -που έχει οριστεί για τις 28 Οκτωβρίου 2022- του νέου κεφαλαίου της σειράς Call of Duty, του Modern Warfare II, είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τη Beta έκδοση και να αποκομίσουμε με την ενασχόλησή μας κάποιες πρώτες εντυπώσεις, πριν την έλευση της τελικής έκδοσης του φετινού κεφαλαίου της σειράς.
Το Modern Warfare II, το οποίο αναπτύχθηκε από την ομάδα της Infinity Ward, αποτελεί άμεσο sequel του reboot τίτλου της σειράς από το 2019, του Call of Duty: Modern Warfare, το οποίο και έθεσε τον τόνο για την νέα εποχή του CoD και των κεφαλαίων που ακολούθησαν.
Σε αυτή τη beta έκδοση είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά από τα νέα –αλλά και παλιά- στοιχεία του τίτλου, καθ΄ώς και προσθήκες και αλλαγές, οι οποίες αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνουν ακριβώς έτσι την εμφάνισή τους στην τελική έκδοση του παιχνιδιού τον Οκτώβριο, μας έδωσαν μια πρώτη «γεύση» του νέου πονήματος της Infinity Ward. Σκοπός άλλωστε τόσο της beta όσο και της ίδια της ομάδας ανάπτυξης του τίτλου, είναι να συγκεντρώσει όσο περισσότερο feedback γίνεται, ώστε το νέο κεφάλαιο να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση κατά το launch του.
Ας ρίξουμε οπότε αρχικά μια γρήγορη ματιά στο περιεχόμενο της beta του MWII, και στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικότερα τις προσθήκες και αλλαγές που ήταν εμφανείς σε αυτή την πρώιμη έκδοση του παιχνιδιού.
Ξεκινώντας με το TTK (Time to Kill) , φαίνεται να είναι στα ίδια επίπεδα (ίσως και ένα κλικ πιο μεγάλο) με αυτό του MW 19, οπότε στο κομμάτι αυτό έχουμε μια –από τις πολλές- διαφοροποιήσεις με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς, το Vanguard. Στο κομμάτι του TTD (Time To Death) υπάρχει ωστόσο μια μικρή αστάθεια και ασυνέπεια, απόρροια προφανώς τόσο κάποιων connectivity προβλημάτων με τους servers (και τα χαμηλά τους tickrates, που δημιουργούν μεγάλο κομμάτι του προβλήματος ως επί το πλείστον) όσο και με τον netcode του τίτλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ότι άλλες φορές χάνουμε με μία-δύο σφαίρες και άλλοτε χρειάζονται πολύ περισσότερες.
Επίσης, δίνεται η επιλογή για εναλλαγή μεταξύ scorestreaks και killstreaks για την ενεργοποίηση των killstreaks, και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα killstreaks που θέλουμε όχι μετά από κάποιον συγκεκριμένο αριθμό kills αλλά όταν φτάσουμε έναν ορισμένο αριθμό πόντων κατά τη διάρκεια ενός match.
Στο MW II δεν θα υπάρχει και το –πολλές φορές εκνευριστικό- movement mechanic του slide cancelling- ωστόσο έχουμε την εμφάνιση ενός άλλου mechanic, του dolphin dive, κατά το οποίο ο χαρακτήρας έχει τη δυνατότητα, ενώ τρέχει, να κάνει ένα άλμα προς τα μπρος και να πυροβολήσει. Όμως, όταν γίνεται αυτό το άλμα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στη δυνατότητα του παίκτη να πυροβολήσει, αντισταθμίζοντας έτσι τον αιφνιδιασμό που μπορεί να προκαλέσει στον αντίπαλο η κίνηση αυτή. Επιπλέον, με το dolphin dive έχει δοθεί η δυνατότητα να περνάει ο χαρακτήρας μέσα από ανοικτά ή και κλειστά παράθυρα. Τέλος, στις προσθήκες της κίνησης έχουμε και αυτή του ledge hanging, της δυνατότητα του παίκτη να «κρεμαστεί» από μια επιφάνεια σε ύψος που εξέχει (άκρη μπαλκονιού, περβάζι κ.λπ.) και ενώ «κρέμεται» να δει τι υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει το περίστροφό του.
Πριν περάσουμε στο κομμάτι των όπλων και του recoil, καλό θα ήταν να αναφέρουμε και μια ακόμη αλλαγή από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Η αλλαγή αυτή είναι και το «κλείδωμα» του όπλου όταν είναι σε κατάσταση mounted σε κάποια επιφάνεια. Έτσι, ενώ προηγουμένως όσο το όπλο ήταν mounted είχαμε τη δυνατότητα να κινούμαστε αριστερά – δεξιά στην επιφάνεια, πλέον δεν μπορούμε. Περνώντας στο κομμάτι του recoil, εδώ έχουμε κάποιες αλλαγές, με το recoil των όπλων να είναι αισθητά αυξημένο και το στόχαστρο των όπλων να κινείται αρκετά. Τέλος, το visual fragmentation στην οθόνη είναι αρκετά «πιο πυκνό», με αποτέλεσμα η οθόνη να γεμίζει αρκετά.
Στα του ήχου έχουμε εμφανή βελτίωση σε όλα τα κομμάτια, με το 3D audio (με τη χρήση ακουστικών) να είναι απολαυστικό. Αυξημένος –ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο θα έπρεπε- είναι και ο ήχος των βημάτων των αντιπάλων, σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Οπτικά, το MW2 φαίνεται βελτιωμένο και αρκετά “καθαρό” και ομαλό, με τη δυνατότητα των 120hz (για όσους έχουν οθόνη ή τηλεόραση που το υποστηρίζει) να βοηθάει πολύ στην ομαλή κίνηση. Αρκετή βελτίωση και προσθήκες υπήρξαν και στον τομέα των animations τόσο στα όπλα και τα reloads όσο και σε αυτά της κίνησης των χαρακτήρων.
Στο κομμάτι του UI του τίτλου, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην πλοήγηση, υπάρχει αρκετός χώρος για βελτίωση. Τα menu είναι αρκετά απλά και μονότονα, χρειάζονται πολλά “clicks” για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, με την πλοήγηση να είναι αρκετά αργή και το UI και εντός του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια μιας «μάχης» να χωρά αρκετές διορθώσεις, βελτιώσεις και αλλαγές, μιας και είτε πολλές φορές υπάρχουν πληροφορίες στο μεγαλύτερο μέρος της οθόνης, είτε πολλές ενδείξεις γεμίζουν και πάλι την οθόνη, αφήνοντας «καθαρό» μικρό τμήμα αυτής.
Στο κομμάτι του mini-map έχουμε και πάλι –δυστυχώς- την επιλογή της απόκρυψης των αντιπάλων που πυροβολούν και έτσι δεν έχουμε τα γνωστά red dots τους παρελθόντος να εμφανίζονται στον χάρτη, εκτός και αν γίνεται χρήση του Bird’s Eye Perk, το οποίο αντισταθμίζει αυτή την απουσία και προσομοιάζει το πώς γινόταν η χρήση των red dots σε παλαιότερους τίτλους της σειράς.
Στο κομμάτι των perks κάνει την εμφάνισή του και το Survivor, το οποίο αντικαθιστά σε λειτουργία το perk του Last Stand. Επίσης, έχουμε και την επιστροφή του –αχρείαστου και πολλές φορές op κατά τη χρήση, μιας και καθιστά τον παίκτη αθόρυβο κατά την κίνησή του- Dead Silence ως Field Upgrade, το οποίο ξεκλειδώνει στο level 30. Επιπροσθέτως, μέχρι τώρα στη beta δεν εμφανίστηκε το σύστημα των MVP στο τέλος κάθε αγώνα.
Οι χάρτες της beta είναι οι Breenbergh Hotel (σε ένα ξενοδοχείο του Amsterdam), Farm 18 (μια εγκατάσταση εκπαίδευσης σε άγνωστη περιοχή), Mercado Las Almas ( μια υπαίθρια αγορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής) και Valderas Museum (ένα μουσείο τέχνης στην Ισπανία). Οι χάρτες έχουν λίγο περισσότερο χρώμα από ό,τι μας έχει συνηθίσει η Infinity Ward και έχουν παρόμοια λογική με αυτούς του MW 19, Ωστόσο, είναι εμφανώς βελτιωμένοι και αρκετά γρήγοροι και χωρίς πολυπλοκότητες, στημένοι -κυρίως- γύρω από τη βασική λογική των “3 lanes”, χωρίς πολλά ανούσια κτίρια ή διαδρόμους και χωρίς πολλά παράθυρα που «κοιτάνε» προς τα lanes, τα οποία θα κυριαρχούσαν τον χώρο και θα «έκοβαν» την κίνηση σε αυτόν. Στο κομμάτι των spawns και το πώς λειτουργούν αυτά, στους τέσσερεις χάρτες της beta δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, κάτι το οποίο είναι αρκετά θετικό και ελπίζουμε να συνεχιστεί και στη τελική έκδοση του τίτλου.
Ως προς το περιεχόμενο της beta, υπάρχει μια επιλογή για quick play, η οποία περιέχει τα γνωστά modes των TDM, Domination και Search & Destroy καθώς και τα νέα modes Prisoner’s Rescue (με τις δύο ομάδες να έχουν η μια το ρόλο του να ελευθερώσει τους ομήρους και η άλλη το να τους κρατήσει αιχμαλώτους) και το Knockout, το οποίο μοιάζει με το Capture the Flag αλλά αντί για σημαία, εδώ οι δύο ομάδες διεκδικούν μια τσάντα με χρήματα.
Τέλος, στο MW II έχουμε και πάλι την επιστροφή των –δύο- αντίπαλων ομάδων, όπου οι διάφοροι operators που υπάρχουν στον τίτλο και φυσικά αυτοί που θα έρθουν σιγά σιγά μέσω του Season Pass, θα είναι χωρισμένοι σε Specgru και Kortac. Άξιο αναφοράς στο κομμάτι των Operators είναι πως για πρώτη φορά έχουμε και ελληνική «είσοδο», με την Kleo να γίνεται η πρώτη ελληνίδα operator του τίτλου.
Gunsmith 2.0
Το –ίσως- πιο προβεβλημένο και διαφημισμένο -από πλευράς Infinity Ward- κομμάτι αλλαγών, είναι αυτό του Gunsmith. Η νεότερη έκδοση του «οπλοστασίου» του τίτλου φαίνεται να είναι ταυτόχρονα απλή αλλά και ακόμα πιο λεπτομερής, με το μυαλό της ομάδας ανάπτυξης να είναι προφανώς τόσο στους casual παίκτες όσο και στις «ανάγκες» και απαιτήσεις του πιο “hardcore” κοινού της. Έτσι, φέτος έχουμε αρκετές αλλαγές επάνω στο κομμάτι του Gunsmith, αλλά και του τρόπου παραμετροποίησης των όπλων και της εν γένει προσέγγισης του πώς «χτίζουμε», ξεκλειδώνουμε και βελτιώνουμε τα όπλα μας και τα attachments σε αυτά.
Στη φετινή έκδοση τα όπλα που θα έχουμε στη διάθεσή μας κατηγοριοποιούνται διαφορετικά, και χωρίζονται αυτή τη φορά σε Platforms, σε «ομάδες ή πλατφόρμες όπλων» θα λέγαμε δηλαδή, ανάλογα με τον βασικό τύπο τους. Στη συνέχεια, σε αυτές τις «ομάδες» όπλων, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και βάση με ένα αρχικό όπλο, μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα διάφορα attachments που έχουμε ξεκλειδώσει προηγουμένως για κάποια άλλη έκδοση ή άλλου τύπου όπλο της ομάδας αυτής, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να ξεκλειδώνουμε ξανά και ξανά για κάθε διαφορετικό όπλο τα ίδια attachments.
Έτσι, για παράδειγμα, αν ξεκλειδώσουμε ένα στόχαστρο για το MP4, το οποίο είναι το αρχικό όπλο μιας εκ των «ομάδων», τότε αυτό το στόχαστρο θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε απευθείας και στα υπόλοιπα όπλα της ομάδας -στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα M16, 556 ICARUS, FTAC RECON και FSS HURRICANE. Με αυτόν τον τρόπο, η Infinity Ward δίνει τη δυνατότητα στους casual παίκτες, που δεν έχουν χρόνο να ξεκλειδώνουν διαρκώς –τα ίδια- attachments για τα νέα όπλα, να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους hardcore fans της σειράς, οι οποίοι γρήγορα ξεκλείδωναν όλες τις δυνατότητες των νέων όπλων.
Όλες αυτές οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν γίνονται μέσω του receiver των όπλων, που μέσω ενός tree ξεκλειδώνουν τα εκάστοτε attachments, τα οποία ανάλογα το είδος τους ξεκλειδώνουν για όλα τα όπλα εντός της «ομάδας», με μερικά attachments να ξεκλειδώνουν και για όπλα εκτός της εκάστοτε «ομάδας». Ωστόσο, και πάλι στο κάθε όπλο συνεχίζουν να υπάρχουν attachments, τα οποία είναι αποκλειστικά για το κάθε όπλο και τα οποία θα πρέπει να ξεκλειδωθούν ξεχωριστά. Οι «ομάδες» αυτές των όπλων μπορεί να έχουν μέχρι και 4 ή και 5 όπλα (πιθανόν και περισσότερα στο μέλλον, καθώς θα προστίθεται περιεχόμενο στον τίτλο μέσω του live service μοντέλου) είτε να είναι «ομάδες» ενός ή και δύο μόνο όπλων.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τις αλλαγές, τα όπλα έχουν χωριστεί σε «πλατφόρμες» ή «ομάδες», στις οποίες όταν ξεκλειδώνουμε κάποια attachments για: Receivers, Barrels, Stocks, Rear Grips και γεμιστήρες, τότε αυτά τα attachments μπορούμε να τα μοιραστούμε μόνο μεταξύ των όπλων της ίδιας «πλατφόρμας», χωρίς να χρειαστεί να τα ξεκλειδώσουμε εκ νέου. Ορισμένα όπλα θα έχουν και αποκλειστικά δικά τους attachments, που θα χρειάζεται να ξεκλειδώσουμε ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητές τους. Αttachments όπως τα: Στόχαστρα, Σφαίρες, Underbarrels, Foregrips και Muzzles, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ξεκλειδωθούν σε όλα τα όπλα του τίτλου, ανεξαρτήτου «ομάδας» ή «πλατφόρμας».
Με αυτές τις προσαρμογές και αλλαγές στο σύστημα αναβάθμισης των όπλων θα απαιτείται λιγότερο grind από τον παίκτη στο να ξεκλειδώσει πλήρως ένα νέο όπλο, με αποτέλεσμα να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην πλήρη μορφή του πολύ ταχύτερα, χωρίς όμως ταυτόχρονα να χάνεται η δυνατότητα για πλήρη παραμετροποίησή του. Το κάθε όπλο έχει διαφορετικό αριθμό level και attachments, με κάποια να έχουν 15 και άλλα μέχρι και 18 ή 20.
Τέλος, κλείνοντας το κομμάτι του Gunsmith, και αυτή τη φορά -όπως και στο Modern Warfare του 2019- θα μπορούμε να εξοπλίσουμε το όπλο μας μέχρι 5 διαφορετικά attachments. Έτσι, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα των 10 attachments του Vanguard, ενώ τα στατιστικά των όπλων (Damage, Fire Rate κ.λπ.) αυτή τη φορά απεικονίζονται με απλές μπάρες και δεν θα έχουμε μια λεπτομερή καταγραφή των στατιστικών όπως πχ στο Cold War.
Οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι παίκτες θα έχουν πρόσβαση στη beta του Call of Duty: Modern Warfare II ποικίλουν ανάλογα με την πλατφόρμα προτίμησης, αλλά και το εάν έχουν προπαραγγείλει ή όχι το παιχνίδι. Έτσι, αναλυτικότερα, όσοι έχουν κάνει προπαραγγελία τον τίτλο θα έχουν δικαίωμα για συμμετοχή στην early access beta που θα διεξαχθεί στις 16-17 Σεπτεμβρίου για τα PS4 και PS5. Στη συνέχεια, η open beta για τις κονσόλες PlayStation θα είναι ανοικτή από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Θα ακολουθήσει η δεύτερη βδομάδα της beta του παιχνιδιού, με την Crossplay Beta του Modern Warfare II, όπου εκτός από τους κατόχους PlayStation, θα μπορούν να συμμετάσχουν και αυτοί των Xbox και PC. Έτσι, οι δικαιούχοι της early access θα παίξουν από τις 22-23 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 24-26 Σεπτεμβρίου η beta θα ανοίξει για όλους τους παίκτες και όλες τις πλατφόρμες. Ωστόσο, όλες αυτές οι ημερομηνίες -όπως έχουμε μάθει από προηγούμενες beta εκδόσεις της σειράς CoD- μπορεί να αλλάξουν ή και να επιμηκυνθούν.
Κλείνοντας με τις εντυπώσεις αλλά και την ανάλυση της beta του Modern Warfare II, για μια ακόμα φορά η Infinity Ward φαίνεται πως παραδίδει ένα αρκετά “καλογυαλισμένο” και “σφιχτοδεμένο” αποτέλεσμα στο κομμάτι του multiplayer για το νέο κεφάλαιο. Όσοι ακολουθούν τη σειρά και είχαν αγαπήσει το Modern Warfare του 2019, φαίνεται πως θα μείνουν ικανοποιημένοι και με το Modern Warfare II. Υπάρχουν τα θεμέλια στα οποία η Infinity Ward μπορεί να χτίσει ένα καλό παιχνίδι και να το υποστηρίξει με περιεχόμενο, προσθήκες και βελτιώσεις μέσα από το σύστημα του Season Pass, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του τίτλου.
Ωστόσο, για τα τελικά συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε την τελική έκδοση του παιχνιδιού, η οποία έρχεται στις 28 Οκτωβρίου του 2022 για PlayStation 5, PlayStation 4, PC, Xbox Series X/S και Xbox One, ενώ το Warzone 2.0 θα κυκλοφορήσει στις 16 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις παραπάνω πλατφόρμες.
Το Call of Duty: Modern Warfare II κυκλοφορεί στις 28/10/22 για PS4, PS5, PC, Xbox Series και Xbox One. Η δοκιμή της έκδοσης beta βασίστηκε στην έκδοσή της για το PS5 με κωδικό που λάβαμε από την AVE.