Η ιστορία μας ξεκινάει αρκετά πίσω στον χρόνο, όταν η σειρά που ήταν γνωστή ως Championship Manager, πλέον Football Manager, έκανε τα πρώτα της βήματα, το 1985. Δύο αδέρφια, ο Paul και ο Oliver ‘Ov’ Collyer, με πάθος και αγάπη για το ποδόσφαιρο, τα συστήματα και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι διαχείρισης ποδοσφαίρου από το σπίτι τους στο Shropshire της Αγγλίας.
Ένα τυπικό σενάριο ανάπτυξης παιχνιδιών για τα mid 80’s και early 90’s δηλαδή, μια εποχή κατά την οποία αρκετά άτομα, με λιγοστές ή περισσότερες προγραμματιστικές γνώσεις, ξεκινούσαν από ένα δωμάτιο στο σπίτι τους, ένα γκαράζ ή έναν μικρό χώρο, με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και με στόχο να κατακτήσουν τη νεοσύστατη – εκείνη την εποχή – βιομηχανία του gaming.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την αρχική έκδοση του πρώτου Championship Manager, το Football Manager όπως ονομάζεται η σειρά σήμερα, είναι η δημοφιλέστερη – και η μόνη – σειρά εξομοίωσης της προπονητικής «ζωής», δίνοντας ευκαιρία σε όσους ασχολούνται να προπονήσουν, να διαλέξουν τις τακτικές, να κάνουν μεταγραφές και να δημιουργήσουν όπως αυτοί θέλουν, την αγαπημένη τους ομάδα.
Από την πρώτη στιγμή τα CM/FM βασίστηκαν στον ρεαλισμό. Στο πώς θα μπορέσει κανείς να «στήσει» την τέλεια ομάδα, το τέλειο σύστημα, το τέλειο roster. Πώς θα βρει τους κατάλληλους παίκτες ώστε να οδηγήσει την ομάδα που θα επιλέξει στην ποδοσφαιρική κορυφή. Είτε με οικονομικές και έξυπνες μεταγραφές από γνωστούς, άγνωστους ή ακόμη και παροπλισμένους παίκτες, είτε με την ανακάλυψη άγνωστων και ακατέργαστων ταλέντων τα οποία με την κατάλληλη «φροντίδα» θα τα οδηγούσαμε να γράψουν το όνομά τους με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του συλλόγου.
Μέσα από ένα εκτενές σύστημα scouting, η – αληθοφανέστατη και ακριβής – database της σειράς είναι ίσως η πληρέστερη καταγραφή σχεδόν όλων τον πρωταθλημάτων, των ομάδων και τον παικτών στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι πολλές φορές ομάδες χρησιμοποιούν τα παιχνίδια της σειράς για να ανακαλύψουν ποδοσφαιρικά ταλέντα και να τα δοκιμάσουν. Μέσω του οποίου έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε, να «τιθασεύσουμε» και να αναπτύξουμε, νέα άγνωστα wonderkids που θα πρωταγωνιστήσουν στην πραγματικότητα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα τα επόμενα χρόνια.
Η σειρά έχει – κυρίως – επιτυχίες και κάποιες αποτυχίες στο κομμάτι του scouting όλα αυτά τα χρόνια. Με παίκτες – wonderkids που είτε δικαίωσαν τους scouter του Manager (βλέπε Messi, Lewandowski, C.Ronaldo, Haaland, M. Ødegaard κ.α.), είτε μερικές φορές με παίκτες που μεσουράνησαν και έγραψαν ιστορία μόνο στον εικονικό κόσμο της Sports Interactive (βλέπε Freddy Adu, Yaya Sanogo κ.α.). Μέσω της πληθώρας επιλογών σε πρωταθλήματα, ομάδες, παίκτες, τακτικές, μεταγραφές, τρόπους προσέγγισης κ.α. η σειρά, δίνει όλα τα εργαλεία στον φέρελπι προπονητή ώστε να δημιουργήσει όπως θέλει αυτός το club των ονείρων του.
Η αρχή της προσπάθειας των δύο Βρετανών αδελφών έγινε με την έκδοση του Championship Manager το 1992. Δημοσιεύτηκε από την Domark, γραμμένο σε BASIC εξ ολοκλήρου από τους αδελφούς Collyer και χωρίς τα στοιχεία από πραγματικούς παίκτες, το Championship Manager ξεχώρισε με μια εντυπωσιακή μηχανή αγώνων για την εποχή της και την εισαγωγή της μέσης βαθμολογίας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούσαν πλέον να παρακολουθούν τις επιδόσεις των παικτών τους ανά τους αγώνες. Τα θεμέλια για κάτι μεγάλο είχαν ήδη μπει στη θέση τους.
Η συνέχεια ήρθε με το Championship Manager 93/94. Ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου του, το 93/94 πρόσθεσε μια σειρά από χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένου της χρήσης των καθυστερήσεων στους αγώνες), ωστόσο το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που έφερε ο τίτλος στη σειρά ήταν ότι οι παίκτες πλέον είχαν αληθινά ονόματα και στοιχεία. Η εν λόγω προσθήκη ήταν αυτή που έθεσε το Championship Manager πάνω από τους αντιπάλους του και εξασφάλισε ότι έγινε η κυρίαρχη επιλογή ανάμεσα στα υπόλοιπα παιχνίδια ποδοσφαιρικής διαχείρισης. Ήταν επίσης το πρώτο παιχνίδι της σειράς που αναπτύχθηκε υπό τη νεοσύστατη ομάδα της Sports Interactive, του studio που εκδίδει μέχρι και σήμερα τον τίτλο.
Το ταξίδι της σειράς, στο επόμενο κεφάλαιό του, ταξίδεψε τους παίκτες στην Ιταλία. Με τίτλο, Championship Manager Italia, ουσιαστικά ήταν ένα reskin του πετυχημένου Championship Manager 93/94. Δίνοντας για πρώτη φορά την επιλογή στους χρήστες να προπονήσουν ιταλικές ομάδες και σημαντικούς Ιταλούς παίκτες όπως τους Roberto Baggio, Franco Baresi και Paolo Maldini, το Championship Manager Italia εξασφάλισε μια θέση στη καρδιά τους φίλων του ιταλικού ποδοσφαίρου, το οποίο ανθούσε εκείνη την περίοδο, φέροντας μεγάλη επιτυχία αλλά και νέους παίκτες στη σειρά.
Η επιτυχία του franchise οδήγησε στην κυκλοφορία του Championship Manager 2 τον Σεπτέμβριο του 1995. Το παιχνίδι περιελάμβανε και πάλι ανανεωμένα rosters για κάθε ομάδα, πρόσθεσε φωτογραφίες από κάθε γήπεδο για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα των ομάδων που διαχειριζόμασταν και περιελάμβανε σχολιασμό εντός αγώνα με τη φωνή του Clive Tyldesley. Για τον τίτλο εκδόθηκαν και δύο seasonal updates, με προσθήκες και ενημερώσεις των στατιστικών των παικτών, τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Championship Manager 96/97 ήταν το επόμενο κεφάλαιο στη σειρά. Χωρίς να φέρνει μεγάλες αλλαγές στη φόρμουλα των προηγούμενων παιχνιδιών, έμεινε στην ιστορία του franchise ως η πρώτη φορά κατά την οποία οι φίλοι της σειράς, μπορούσαν να διαχειριστούν ομάδες, από περισσότερα του ενός πρωταθλήματος αφού πρόσφερε επιλογές ομάδων από Αγγλία, Σκωτία και Ιταλία. Το παιχνίδι ακολούθησε η έκδοση του Championship Manager 97/98, με αλλαγές μόνο στα στατιστικά των παικτών και ανανέωση των rosters των ομάδων.
Με το επόμενο παιχνίδι της σειράς έγινε όμως το πολυπόθητο μεγάλο άλμα για τα Championship Manager. Το Championship Manager 3 κυκλοφόρησε με τεράστιες προσδοκίες την άνοιξη του 1999. Ήρθε με ένα πλήρως ανανεωμένο UI, αλλά και τη δυνατότητα για multiplayer μέσω LAN και διαδικτύου. Περιελάμβανε επίσης περισσότερη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης, αλληλεπίδραση με το διοικητικό συμβούλιο και βελτιωμένες λειτουργίες scouting, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη database παικτών και ομάδων μέχρι τότε, όπως και τη δυνατότητα για επιλογή ομάδων από περισσότερα πρωταθλήματα.
Το ετήσιο update της σειράς ήρθε υπό τη μορφή του Championship Manager 99/00, το οποίο «πάτησε» ουσιαστικά στην έκδοση του CM3 και πρόσθεσε ελάχιστα πράγματα –μεταξύ άλλων του αμερικανικού πρωταθλήματος- αλλά διόρθωσε πολλά προβλήματα του προκατόχου του.
Το Championship Manager 00/01 που ακολούθησε έφερε νέες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς και ήταν το πρώτο παιχνίδι στη σειρά που περιελάμβανε έναν πλήρη editor της βάσης δεδομένων του παιχνιδιού. Ωστόσο, στη μνήμη των Ελλήνων φίλων της σειράς θα μείνει ανεξίτηλο γιατί πρόσθεσε για πρώτη φορά το ελληνικό πρωτάθλημα -ένα από τα δέκα νέα πρωταθλήματα που προστέθηκαν. Μερικά από τα υπόλοιπα νέα πρωταθλήματα ήταν αυτά της Αυστραλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ρωσίας και της Ουαλίας.
Το επόμενο κεφάλαιο της σειράς έμελε να είναι και το τελευταίο υπό την αιγίδα της Sports Interactive. Το Championship Manager 4 κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου 2003 και έσπασε όλα τα ρεκόρ κατά την κυκλοφορία του και έγινε για την εποχή του το παιχνίδι με τις ταχύτερες πωλήσεις για υπολογιστή κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Το Championship Manager 4 περιελάμβανε τριάντα εννέα πρωταθλήματα, με το επόμενο παιχνίδι, το Championship Manager 03/04 να προσθέτει άλλα τέσσερα.
Αντιπροσωπεύοντας την πρώτη πλήρη ανανέωση εδώ και αρκετά χρόνια, το κυριότερο σημείο πώλησης του Championship Manager 4 ήταν η εισαγωγή μιας πλήρους 2D μηχανής απεικόνισης του αγώνα , προσθέτοντας ένα εντελώς νέο επίπεδο στο πώς δινόταν στο κοινό η αίσθηση του αγώνα. Ο τίτλος για πρώτη φορά φέρνει και την εισαγωγή των γνωστών κουκίδων στα παιχνίδια. Έτσι, μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε τον αγώνα καθώς εξελίσσεται, από μια top down οπτική, με τους παίκτες των δύο ομάδων να είναι κουκίδες στον αγωνιστικό χώρο.
Αν και εμπορική επιτυχία το CM4, γενικά δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς για διάφορους λόγους. Το παιχνίδι έτρεχε αρκετά αργά σε υπολογιστές που προηγουμένως δεν είχαν καμία δυσκολία στην εκτέλεση παιχνιδιών Championship Manager. Η αρχική έκδοση του περιείχε ορισμένα αξιομνημόνευτα bugs – απόρροια της αλλαγής της σειράς στο πώς εμφανιζόταν ο αγώνας – που σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστούσαν το παιχνίδι unplayable.
Το τελευταίο Championship Manager που παρήχθη υπό την σκέπη της Sports Interactive πριν από τη διαβόητη διάσπασή της από την Eidos, ήταν αυτό του 03/04. Μια ενημέρωση ως επί το πλείστον την προηγούμενης έκδοσης. Διαθέτοντας πλέον 96 κατηγορίες από 42 πρωταθλήματα, το μεγάλο νέο χαρακτηριστικό του 03/04 ήταν η δυνατότητα χρήσης της μηχανής αγώνων για την παρακολούθηση προηγούμενων αγώνων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τόσο τους δικούς μας παλαιότερους αγώνες, όσο και αυτούς των αντίπαλων ομάδων.
Λίγο μετά την έκδοση του CM 03/04 έρχεται και η διακοπή της συνεργασίας μεταξύ SI και Eidos. Το τί ακριβώς οδήγησε σε αυτό το «διαζύγιο» δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, το 2012, σε μια από κοινού συνέντευξή τους, ο Miles Jacobson (επικεφαλής της SI) και ο Ian Livingstone (πρόεδρος της Eidos) συζήτησαν την παρεξήγηση που οδήγησε στη διάσπαση. Η SI πίστευε ότι η Eidos προσπαθούσε να τους εξαναγκάσει να αποχωρήσουν από την σειρά, προσλαμβάνοντας τα Beautiful Game Studios, ενώ η Eidos πίστευε ότι η SI σκεφτόταν ήδη να αποχωρήσει και να εκδόσει μια δική της σειρά, αναγκάζοντάς τους να φέρουν κάποιον αντικαταστάτη.
Το αποτέλεσμα του «σπασίματος» της συνεργασίας των δύο εταιριών ήταν η μεν Eidos να διατηρήσει την επωνυμία του franchise και η δε Sports Interactive τον πηγαίο κώδικα του τίτλου και τη database παικτών και ομάδων, κάτι το οποίο ήταν και το πραγματικό «περιουσιακό στοιχείο» της σειράς.
Το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς Championship Manager, ήταν αποτέλεσμα της διακοπής της συνεργασίας μεταξύ της Eidos – εκδότριας εταιρίας του τίτλου – και της Sports Interactive – της ομάδας ανάπτυξης. Το παιχνίδι, αρκετά προβληματικό και με πολλά λάθη και παραλήψεις, είχε αναπτυχθεί από την ίδια την Eidos σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα ονόματι Beautiful Game Studios. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο κακό, και ο ανταγωνισμός με το Football Manager τόσο μεγάλος, που οδήγησε στη διακοπή της έκδοσης της σειράς από την πλευρά της Eidos, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την επικράτηση της νέας σειράς της SI – και πνευματικού διαδόχου του CM- του Football Manager.
Η SI, ελεύθερη πλέον από την Eidos και έχοντας στην κατοχή της τον πηγαίο κώδικα των CM, ήταν έτοιμη να δουλέψει και να εκδόσει μια νέα σειρά που θα αντικαθιστούσε το Championship Manager. Το Football Manager ήταν γεγονός, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό την ίδια μορφή με το Championship Manager 4. Το Football Manager 2005 κυκλοφόρησε από την Sports Interactive στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 6 Νοεμβρίου 2004 – ακολουθούμενο από εκδόσεις σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο – και έγινε το 5ο παιχνίδι για υπολογιστές με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Οι επόμενες δύο εκδόσεις της νέας σειράς, τα FM 2006 και FM 2007, ήταν τίτλοι στους οποίους η SI προσπάθησε να βρει το βηματισμό της, να διορθώσει προβλήματα αλλά και να δει πού μπορεί να βρίσκεται το μέλλον των ποδοσφαιρικών sims. Το 2007 ήταν και η χρονιά κατά την οποία η SEGA ανακοίνωσε την εξαγορά της SI, η οποία σηματοδότησε τη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών.
Η τελευταία έκδοση τίτλου για τη σειρά που ήταν βασισμένη στο FM 2005 ήταν το FM 2008, παιχνίδι κατά το οποίο επέστρεψαν οι αδειοδοτήσεις για μια σειρά πρωταθλημάτων που δεν υπήρχαν τα τελευταία χρόνια – μεταξύ αυτών και του γαλλικού. Στον τίτλο υπήρξε για πρώτη φορά αυξημένη εστίαση στην προπόνηση εθνικών ομάδων. Ωστόσο, το FM 2008 ήταν και ένα χαμηλό σημείο για τη σειρά, με έναν μεγάλο αριθμό bugs να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά σε τίτλους της SI. Προβλήματα τα οποία χρειάστηκαν πολλούς μήνες και αρκετά patches για να διορθωθούν.
Το FM 2009 αντιπροσώπευε την πρώτη σημαντική αναβάθμιση των τίτλων της σειράς μετά τη διάσπαση από την Eidos. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που περιελάμβανε 3D μηχανή αγώνων (αν και είχε επίσης προβολή “TV”, η οποία αντικατέστησε την παλιά μηχανή 2D και εξασφάλιζε ότι θα τρέχει και σε παλαιότερα συστήματα). Η αρχική κυκλοφορία του FM 2009, ήρθε με αρκετά προβλήματα, που ξεκινούσαν από το DRM του παιχνιδιού, και τα οποία εμπόδιζαν αρκετούς από τους κατόχους του παιχνιδιού να το εγκαταστήσουν.
Τα FM 2010, FM2011, FM2012 και FM 2013 δε προσέθεσαν τίποτα περισσότερο στη σειρά εκτός από ανανεωμένα rosters για τις ομάδες που συμμετείχαν στο παιχνίδι και από την επικαιροποίηση και ανανέωση των στατιστικών των παικτών και της database. Ωστόσο, το FM 2013 έφερε ως προσθήκη το FM Classic, μια απλοποιημένη έκδοση του παιχνιδιού, που είχε σχεδιαστεί για να “τρέχει” περισσότερο σαν τους παλιότερους τίτλους της σειράς, αφαιρώντας μεγάλο μέρος της περίπλοκης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας και εστιάζοντας ξανά στις μεταγραφές και τις τακτικές.
Στο Football Manager 2014 σημαντικότερη ήταν η προσθήκη υποστήριξης του Steam Workshop, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στους παίκτες να μοιραστούν τις δημιουργίες τους – προσαρμοσμένες τακτικές, φανέλες, ενημερώσεις μεταγραφών, πακέτα φωτογραφιών παικτών και άλλα. Στο κομμάτι του gameplay, ενσωματώθηκαν ακόμη περισσότερες πτυχές του σύγχρονου ποδοσφαίρου, όπως μπόνους επιβράβευσης, μεταγραφές που βλέπουν τον παίκτη να μένει δανεικός στην παλιά του ομάδα και πιο εις βάθος διαπραγματεύσεις συμβολαίων, θέτοντας έτσι τις βάσεις και των πιο μοντέρνων εκδόσεων του τίτλου.
Στα δύο επόμενα κεφάλαια ήρθε μια σειρά από QoL (Quality of Life) προσθήκες και μερικές ακόμη βελτιώσεις -μεταξύ άλλων, η δυνατότητα για επιλογή του τι είδους προπονητή θα ήθελαν να είναι οι παίκτες αλλά και τη δυνατότητα για Fantasy Draft και τη δημιουργία νέας ομάδας μέσω του Editor. Τέλος, στο FM 2016, υπήρξε η ενσωμάτωση του ProZone, ενός νέου επίπεδου στατιστικής ανάλυσης.
Το FM 2017, ήταν το παιχνίδι της σειράς στο οποίο η SI (η οποία εδρεύει στη Βρετανία) έδωσε μεγάλη βάση στο «Brexit». Ήταν το πρώτο Football Manager που κυκλοφόρησε μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η Sports Interactive επέδειξε την απαράμιλλη προσοχή της στη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβάνοντας μια σειρά από πιθανά σενάρια και τις συνέπειες για το βρετανικό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα την αγορά μεταγραφών, τις άδειες εργασίας και τους περιορισμούς στον αριθμό ξένων παικτών που μπορούσαν να υπάρχουν στις βρετανικές ομάδες. Επίσης, το παιχνίδι περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια ροή “social media”, επιτρέποντάς μας να «δούμε» τι σκέφτονται τόσο οι ειδικοί όσο και οι οπαδοί και οι παίκτες.
Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, μιας και τα τελευταία πέντε χρόνια η σειρά έχει μείνει αρκετά στάσιμη, τόσο στο κομμάτι των προσθηκών όσο και των αλλαγών. Οι ετήσιες κυκλοφορίες των FM έρχονται πλέον με μικρές διαφοροποιήσεις η μία από την άλλη, με μικρές μόνο προσθήκες ή αλλαγές, οι οποίες οριακά δικαιολογούν την αγορά του παιχνιδιού.
Οι τελευταίες ετήσιες εκδόσεις των FM επικεντρώνονται κάθε χρόνο σε αλλαγές κυρίως σε έναν τομέα του τίτλου, όπως αυτούς των μεταγραφών ή των τακτικών, ώστε – όπως υποστηρίζει η SI – να υπάρχει μια ομαλή και σταδιακή βελτίωση των τίτλων. Αυτή η στασιμότητα στην εξέλιξη της σειράς, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις της, μιας και εξακολουθεί να είναι μια εκ των κορυφαίων σε πωλήσεις αθλητικών σειρών.
Στο FM23, η Sports Interactive στόχευσε κυρίως στην περαιτέρω ενίσχυση του ρεαλισμού, κάνοντας κάθε εμπειρία όσο το δυνατό πιο αληθοφανή, βελτιώνοντας αρκετά την Τεχνητή Νοημοσύνη των αντίπαλων προπονητών, την οποία είχε αρχίσει να αναπτύσσει στις προηγούμενες εκδόσεις. Επιπλέον, οι επιλογές τακτικής υπέστησαν μια σημαντική αναμόρφωση, παρέχοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να τελειοποιήσουν τις ρυθμίσεις της ομάδας τους πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Στο τρέχον κεφάλαιο της σειράς, το FM24 – το οποίο ήταν το εικοστό παιχνίδι FM στη σειρά της Sports Interactive – ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια βελτίωσης υπήρξε στον τομέα των προσλήψεων και των μεταγραφών. Η Sports Interactive πρόσθεσε αρκετά στοιχεία βασιζόμενη στη σημασία των δικτύων σκάουτινγκ, των διαπραγματεύσεων και των αξιολογήσεων των παικτών. Αυτό έγινε εισάγοντας έναν αλγόριθμο στον τομέα του σκάουτινγκ και βελτιωμένους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης παικτών, με τον τίτλο να φέρνει μια αισθητή ανανέωση στο πώς γίνονται οι μεταγραφές.
Σημαντικές ήταν και οι αλλαγές στο ανανεωμένο σύστημα σκάουτινγκ, το οποίο παρέχει πιο ολοκληρωμένες αναφορές παικτών, βελτιωμένες δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων και βαθύτερη κατανόηση της προσωπικότητας και των δυνατοτήτων των παικτών. Κατά συνέπεια, οι ρεαλιστικές αξιολογήσεις παικτών οδηγούν σε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις, επιτρέποντας τελικά στους παίκτες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες ομάδες.
Η Sports Interactive ήδη έχει δώσει κάποιες ενδιαφέρουσες αν και μετρημένες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει με τον επόμενο τίτλο της, το FM25. Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το FM25 παραμένουν περιορισμένες, η ομάδα ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει τη μετάβαση και αλλαγή στη μηχανή γραφικών και απεικόνισης τον αγώνων, με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας στο παιχνίδι.
Η εταιρεία δήλωσε πως η μεταπήδηση στη μηχανή γραφικών της Unity θα φέρει μια νέα, ενδιαφέρουσα σελίδα στη δημοφιλή σειρά. Μέσω της Unity η ομάδα θα μπορέσει να προσφέρει στους παίκτες βελτιωμένα γραφικά, νέα, πιο λεπτομερή animation παικτών και βελτιωμένες αλληλεπιδράσεις με το πλήθος, με στόχο κάθε αγώνας να είναι πιο αυθεντικός και συναρπαστικός. Σύμφωνα με την SI, η μετάβαση στη Unity θα δώσει στον τίτλο περισσότερη “δύναμη” σε οπτικό επίπεδο, αλλά θα φέρει και ανανέωση στα UI και UX του παιχνιδιού.
Να σημειώσουμε εδώ το γεγονός πως οι τελευταίες χρονιές ήταν οι πρώτες όπου παιχνίδι Football Manager συμπεριλήφθηκε στο Xbox Game Pass – κάτι το οποίο έγινε και με την πιο πρόσφατη έκδοση- καθώς επίσης υπήρξε και η πρώτη κυκλοφορία παιχνιδιού της σειράς σε οικιακές κονσόλες της Sony.
Είτε Championship Manager, είτε Football Manager, το σίγουρο είναι πως η σειρά αγαπήθηκε από εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να μπουν – για λίγο ή πολύ – στη θέση ενός πραγματικού προπονητή ποδοσφαίρου.
Από μοναχικά και πολύωρα single player saves και το ταξίδι από μικρές κατηγορίες μέχρι την καταξίωση και τον τίτλο της Premiership ή του Champions League. Από saves δύο, τριών ή και περισσότερων ατόμων, σε πάνω από έναν υπολογιστή. Από «μοναχικά» saves στη χαμηλότερη κατηγορία της Αγγλίας με στόχο την κορυφή της Premiership, από «καριέρες» σε χιονισμένα γήπεδα στη Σκανδιναβία, από τα γήπεδα της Bundesliga και της La Liga, μέχρι save στη Serie A, με Juventus, Milan και Inter, όπου φίλοι συγκεντρώνονταν πάνω από μια οθόνη και παρακολουθούσαν κουκίδες να κινούνται πάνω στο εικονικό γρασίδι, καθώς σχεδίαζαν τακτικές, μεταγραφές και ανταλλαγές παικτών, αλλά και «μάχες» μέσω LAN, σε φοιτητικά σπίτια, net cafes ή στο διαδίκτυο.
Από τον αδιαπέραστο Taribo West, τον Αμερικάνο μάγο Freddy Adu, τον γκολτζή Cherno Samba, τον μαέστρο Matt Kerr, τον αμυντικό βράχο Eder Balanta, το “μηχανάκι” στο κέντρο Fredy Guarin, μέχρι την λευκορωσική μηχανή των γκολ Maxim Tsigalko, τον Έλληνα αρχισκόρερ, Αναστάσιο Σκαλίδη, τον αινιγματικό – και πραγματικά ανύπαρκτο – Πορτογάλο To Madeira, τον ασυναγώνιστο Διονύση Χιώτη, τον πολυθεσίτη Anthony Vanden Borre, τον ασταμάτητο Ibrahima Bakayoko και τον μοναδικό Σουηδό Tonton Zola Moukoko, που όργωνε το κέντρο αλλά στην πραγματικότητα κατέληξε να δουλεύει σε βενζινάδικο.
Από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας και τις πιο μικρές ομάδες της κάθε αγγλικής γειτονιάς, μέχρι όλους τους κορυφαίους συλλόγους και τα μεγαλύτερα ταλέντα που πέρασαν από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια.
Με βάση τη συνεπή και αντικειμενική καταγραφή όλων των στατιστικών των παικτών και την τεράστια «δεξαμενή» ποδοσφαιρικών ταλέντων σε όλον τον κόσμο, η Sports Interactive κατάφερε μέσα από την εκμετάλλευση του εκτενούς συστήματος scouting που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια – μέσω του οποίου καταγράφονται λεπτομερώς τα στοιχεία και τα στατιστικά όλων τον πρωταθλημάτων, ομάδων, προπονητών, και παικτών – να δημιουργήσει ένα άκρως ρεαλιστικό παιχνίδι με εθιστικό gameplay για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους που θέλουν να γίνουν από προπονητές της κερκίδας, αληθινοί προπονητές.
Τα CM και FM μάς συντρόφευσαν (στα φοιτητικά μας κυρίως χρόνια) και μας συντροφεύουν (ακόμη και σήμερα έστω για λίγες ώρες), μέρες και νύχτες, στο ταξίδι μας προς την κορυφή και σε εκείνη τη μια ιστορία να φέρουμε τη βρετανική ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες και την αγγλική Conference – την Blyth Spartans, τους Solihull Moors, την Ebbsfleet United, τη Weston-super-Mare κ.α.- στα σαλόνια της Premiership και στην κατάκτηση του Champions League, γράφοντας το όνομά μας στην ιστορία του συλλόγου πλάι σε αυτό των ποδοσφαιριστών που φέραμε στην ομάδα για λίγα χρήματα ή των πιο ακριβών μεταγραφών του συλλόγου που έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Ακόμα και πλάι στα ονόματα των ανύπαρκτων Newgens που δημιουργούνται από το παιχνίδι, αλλά και εκείνου του ενός ψεύτικου παίκτη από τις ακαδημίες της ομάδας μας, που έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου αλλά και record man συμμετοχών. Όλα αυτά και ακόμη παραπάνω, με ανόδους και υποβιβασμούς, αποκλεισμούς και προκρίσεις, αναπάντεχες νίκες στο 90’ και ξαφνικές ήττες. Τριάντα χρόνια επιτυχίες (εννοείται και αποτυχίες), ωστόσο η σειρά συνεχίζει απτόητα. Μαζί της και εμείς… #Click’s Continue Button#.