Το Songs of Silence ήρθε ως μία ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, φέρνοντας αναμνήσεις από την εξαιρετική σειρά των Heroes of Might & Magic αν και με μία πιο… real time ιδιοσυγκρασία. Βρισκόμαστε σε έναν fantasy κόσμο και σε ένα βασίλειο όπου έρχεται αντιμέτωπο με μία θανατηφόρα εχθρική παράταξη που σιγά σιγά καταστρέφει το περιβάλλον μέσω ενός μιάσματος που δηλητηριάζει όλη τη γη.
Η ιστορία θα μας μεταφέρει μπροστά από την ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, παίρνοντας τον ρόλο της Lorelai, ηγέτιδας μίας ομάδας στρατιωτών. Στα πρώτα βήματα επιχειρούμε να πάρουμε συμμάχους αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο επικίνδυνες εχθρικές μονάδες. Το σενάριο περιέχει διάφορες ενδιαφέρουσες τροπές, με πισωμαχαιρώματα αλλά και χαρακτήρες που δεν αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο μονοδιάστατοι όσο αρχικά φαίνονται.

Κατά ενδιαφέροντα τρόπο ο έλεγχος των παρατάξεων αλλάζει σε δύο διαφορετικά σημεία, επιτρέποντάς μας να δούμε την ιστορία από εναλλακτικές σκοπιές. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η όλη επική ατμόσφαιρα συνοδεύεται ιδανικά από το όμορφο εικαστικό και -κυρίως- το εξαιρετικό σχέδιο των διαφόρων καρτών που αφορούν σε διάφορες ειδικές δυνάμεις αλλά και στις ίδιες τις φίλιες και εχθρικές μονάδες. Τα σκίτσα που κοσμούν αυτές τις κάρτες θα τις ζήλευε και ο πιο φτασμένος comic artist, καθώς είναι φτιαγμένα με περίσσιο μεράκι και πανέμορφη αισθητική.
Κάπου εδώ μπορεί η αναφορά σε κάρτες να σας κάνει να πιστεύετε ότι η δράση του παιχνιδιού είναι card based, αλλά αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Αν και οι κάρτες είναι πανταχού παρούσες, το Songs of Silence δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση τις επιταγές αυτού του είδους παιχνιδιών. Αντί να υπάρχει το παραδοσιακό randomization που ακολουθεί τις card-based περιπτώσεις, εδώ είναι πάντα σίγουρο και το τι έχουμε στα χέρια μας αλλά και το τι μπορούμε να ξεκλειδώσουμε.

Έτσι τα κτήρια που γίνεται να χτίσουμε σε μία πόλη, είναι πάντα δεδομένα και εμείς απλά επιλέγουμε ανάλογα με τα resources που έχουμε, τι θα χτίσουμε κάθε φορά. Το γεγονός ότι αυτή η επιλογή γίνεται μέσω καρτών είναι απλά προϊόν εικαστικής απόφασης για το πως θα εμφανίζονται αυτές οι επιλογές. Το αυτό ισχύει και για τις μονάδες που μπορούμε να έχουμε στον στρατό μας, τις οποίες στρατολογούμε επιλέγοντας την αντίστοιχη κάρτα.
Υπάρχει μία χορταστική ποικιλία από διαφορετικές μονάδες από πεζούς, μέχρι μυθικά ιπτάμενα όντα. Όταν συγκρούονται οι στρατοί η κάμερα μας μεταφέρει στο πεδίο της μάχης όπου ακολουθείται η λογική του λεγόμενου auto-battler, τουτέστιν οι μονάδες μας κινούνται αποκλειστικά μέσω της A.I., με εμάς να έχουμε ελάχιστες δυνατότητες να τις καθοδηγήσουμε. Σε αυτά τα σημεία έχουμε διάφορες προκαθορισμένες κάρτες (ανάλογα με τις μονάδες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης) τις οποίες μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ανάλογα με το cooldown τους. Κάποιες από αυτές μπορεί να μας επιτρέπουν να τηλεμεταφέρουμε τις μονάδες μας, άλλες να τις γιατρέψουμε και διάφορες να δώσουν ορισμένα buffs.
Δεν προσφέρουν κάποιο ιδιαίτερο βάθος στρατηγικής, παρά μόνο κάποια εργαλεία για να αποκτήσουμε ένα μικρό προβάδισμα στις μάχες. Εδώ είναι που έρχεται και ένα σχετικά μελανό σημείο, καθώς, σε ένα παιχνίδι όπου η μάχη διαδραματίζει τόσο σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας θα ήταν πιο επιθυμητό να γινόταν να έχουμε άμεσο έλεγχο των μονάδων.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο το Songs of Silence καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον, κρατώντας υψηλά τον βαθμό πρόκλησης, με αρκετά δίκαιο τρόπο, και προσφέροντας ένα σενάριο που υποστηρίζει το -περίπου- δεκαπεντάωρο campaign.
Το Songs of Silence κυκλοφορεί από τις 13/11/2024 για PS5, Xbox Series και PC. Το review μας βασίστηκε στην έκδοση του PS5 με review code που λάβαμε από το PressEngine.