Το ταξίδι της συνεργασίας της EA Sports και της FIFA ξεκίνησε πριν σχεδόν τριάντα χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου 1993 με την κυκλοφορία του FIFA International Soccer, του πρώτου τίτλου της σειράς, ενώ το 1995 ακολούθησε και η κυκλοφορία του πρώτου αριθμημένου τίτλου, το FIFA Soccer 95. Έκτοτε, η εταιρεία ακολούθησε για το παιχνίδι το μοντέλο των ετήσιων εκδόσεων, με αποτέλεσμα το franchise του FIFA να γίνει η πιο πετυχημένη αθλητική σειρά παιχνιδιών, ξεπερνώντας τις 330 εκατομμύρια πωλήσεις στις διάφορες πλατφόρμες που κυκλοφόρησε ανά τα χρόνια.
Η φετινή έκδοση του παιχνιδιού σηματοδοτεί και το τέλος της έκδοσης παιχνιδιών FIFA με την EA Sports στο τιμόνι της δημιουργίας, με το FIFA 23 να είναι ο τελευταίος τίτλος που θα εκδοθεί για τη σειρά, αφού από την επόμενη χρονιά FIFA και EA δεν θα συνεργάζονται. Το επόμενο έτος, θα είναι η πρώτη χρονιά εδώ και αρκετά χρόνια, όπου δεν θα υπάρχει στην αγορά των videogames ούτε κάποιο παιχνίδι FIFA, ούτε ISS PRO, μιας και η Konami πλέον κυκλοφορεί τον free to play τίτλο eFootball.
Όπως έκανε γνωστό –πριν μερικούς μήνες- η ΕΑ, το 2023 σκοπεύει να εκδώσει το πρώτο παιχνίδι της δικής της ποδοσφαιρικής σειράς με τίτλο “EA Sports FC”, αφήνοντας πίσω την σειρά των παιχνιδιών FIFA. Με τη σειρά της, η FIFA πρόσφατα ανακοίνωσε πως από το 2024 και μετά σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλη εταιρία, στην οποία θα εκχωρήσει τα δικαιώματα για έκδοση παιχνιδιών με την επωνυμία FIFA. Κάπως έτσι φτάνουμε και στην φετινή –τελευταία- έκδοση της σειράς FIFA με τη σφραγίδα της EA, το FIFA 23.
Μία έκδοση FIFA, της οποίας το περιεχόμενο, οι προσθήκες, βελτιώσεις και αλλαγές φαίνεται να έγιναν με κύριο γνώμονα το αύριο –το EA Sports FC- δηλαδή και όχι το σήμερα.
Ο τίτλος έρχεται με λίγες ουσιαστικές διαφορές από τους προκατόχους του, με μερικές διαφοροποιήσεις στο gameplay και κάποιες κυρίως αλλαγές στην απεικόνιση του αγώνα και των γηπέδων αλλά και των animations των παικτών. Αλλαγές οι οποίες δεν φέρνουν κάποια ρηξικέλευθη αλλαγή στη σειρά και μας κάνουν να πιστεύουμε πως οποιεσδήποτε νέες, φρέσκες, ιδέες και καινοτομίες έχει στο μυαλό της να υλοποιήσει η EA, τις «κράτησε» για του χρόνου και την πρώτη έκδοση του EA Sports FC.
Το φετινό –τελευταίο- κεφάλαιο της σειράς έρχεται, για ακόμη μια φορά, με όλα τα σημαντικά πρωταθλήματα, όπως τα Premier League, Bundesliga, LaLiga Santander αλλά και με την ομάδα της Juventus να επιστρέφει μετά από απουσία ετών. Από πλευράς αδειοδοτημένων διοργανώσεων, έχουμε όπως και προηγούμενες χρονιές την επιστροφή των UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League, CONMEBOL Libertadores, CONMEBOL Sudamericana καθώς και περιεχόμενο και modes αφιερωμένα στο FIFA World Cup Qatar 2022 και FIFA Women’s World Cup Australia and New Zealand 2023 να έρχονται αργότερα στον τίτλο, δωρεάν για όλους.
Επιπλέον, το FIFA 23 είναι ο πρώτος ποδοσφαιρικός τίτλος που περιλαμβάνει γυναικείες ομάδες από τα πρωταθλήματα Barclays Women’s Super League της Αγγλίας και την Division 1 Arkema της Γαλλίας.
Ωστόσο, ο φετινός τίτλος έρχεται και με ελλείψεις και αφαιρέσεις όπως αυτές του Ολυμπιακού, της Εθνικής Ελλάδος, Roma, Napoli, Atalanta καθώς και όλο το Ιαπωνικό και Μεξικάνικο πρωτάθλημα. Στο κομμάτι του Career Mode υπάρχουν κάποιες μικρές αλλά ενδιαφέρουσες προσθήκες και αλλαγές, που δίνουν μια φρεσκάδα στο mode και το αναζωογονούν.
Μεταξύ άλλων, έχουμε την προσθήκη των Playable Highlights, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε κατά τη διάρκεια των πιο σημαντικών φάσεων των αγώνων. Έτσι, αυτή τη φορά μπορούμε να αναλάβουμε τον έλεγχο της ομάδας μας ώστε να καθορίσουμε τον αγώνα και το αποτέλεσμά του. Το menu του mode έχει επανασχεδιαστεί ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και πολλά cinematics, τα οποία δίνουν ένα έξτρα ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο offline mode του τίτλου, το οποίο και αυτή τη χρονιά είναι υπερπλήρες και μπορεί να κρατήσει όσους προτιμούν να πάρουν τον έλεγχο μιας ομάδας και να την οδηγήσουν σε διακρίσεις.
Αυτή τη χρονιά μας δίνεται η δυνατότητα να διαλέξουμε και μεταξύ αρκετών υπαρκτών προπονητών, με τα κανονικά τους ονόματα, φωτογραφίες αλλά και τη σωστή και πλήρη απεικόνισή τους στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να φορτώσουμε νέες ομάδες ή και να κάνουμε διάφορες αλλαγές πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων. Μεταξύ άλλων, μπορούμε να προσθέσουμε και την ομάδα από την σειρά Ted Lasso του Apple TV, την AFC Richmond, η οποία έρχεται πλήρης στο παιχνίδι, με το γήπεδο, τις εμφανίσεις της, τους παίκτες και φυσικά τον προπονητή, τον Ted Lasso.
Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη είναι η προσθήκη τόσο της δυνατότητας ανάλυσης των μεταγραφών και του διαθέσιμου budget της ομάδας μας, όσο και η προσθήκη προσωπικοτήτων του παίκτη ή προπονητή που ελέγχουμε, που μας δίνουν διάφορες επιλογές εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Το κομμάτι του Volta, του διαδόχου του FIFA Street, κάνει και πάλι την εμφάνισή του, ωστόσο στο mode δεν έχει δοθεί κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, βλέποντας κυρίως βελτιώσεις στο κομμάτι του gameplay. Με νέα animations και skill moves να κάνουν την εμφάνισή τους αλλά και την προσθήκη της επιλογής να αγωνιστούμε σε μεγαλύτερα γήπεδα, καθώς και την βελτίωση των αντιδράσεων των οπαδών και των sound effects κατά τη διάρκεια των αγώνων στα μικρότερα γήπεδα.
Στο Pro Clubs έχουμε επίσης μερικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, έχουμε την προσθήκη νέων perks και ρόλων για τους παίκτες, αλλά και την προσθήκη της δυνατότητας για συμμετοχή των παικτών στα Skill Games, καθώς και μιας οθόνης μετά τον αγώνα στην οποία εμφανίζονται οι καλύτεροι πέντε παίκτες κάθε online αναμέτρησης.
Μετά τα modes του Career, Volta, Pro Clubs και αυτό του online ladder mode, Seasons -το οποίο δεν έχει και φέτος ουσιαστικές διαφορές από τους προκατόχους του- περνάμε στο mode που φέρνει και τα περισσότερα έσοδα στην EA, μέσω των γνωστών πακέτων και των microtransactions, τα οποία γιγαντώνουν το mode, χρόνο με τον χρόνο. Ο λόγος για το Ultimate Team, το mode του τίτλου που «κρατάει» περισσότερο τους χρήστες του FIFA –με δεύτερο το Career mode, που έχει και φέτος μερικές ενδιαφέρουσες αλλαγές και προσθήκες. Για πρώτη φορά σε παιχνίδι FIFA κάνει την εμφάνισή της και η επιλογή για crossplay, σε όλα τα modes εκτός από αυτά των online friendlies. Το crossplay γίνεται είτε μεταξύ των κονσολών νέας γενιάς – PS5 και Xbox Series X|S- καθώς και PC και Stadia, είτε μεταξύ κονσολών παλαιότερης γενιάς (PS4 και Xbox One).
Επίσης, στο Ultimate Team του FIFA 23 θα υπάρχει και Shared FUT Transfer Market Pool μεταξύ PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S και Stadia, με τη δυνατότητα αγοραπωλησιών παικτών και αντικειμένων μεταξύ όλων των παραπάνω πλατφορμών.
Η μεγαλύτερη αλλαγή για το Ultimate Team φέτος έρχεται στο –αμφιλεγόμενο- κομμάτι της χημείας των παικτών που αποτελούν την ομάδα μας. Έτσι, και μετά την περσινή αφαίρεση των ανάγκης για χρήση των fitness στους παίκτες της ομάδας μας, κάτι το οποίο οδήγησε στη χρήση λιγότερων παικτών στην ομάδα, φέτος με την αλλαγή του πώς λειτουργεί η χημεία στην ομάδα, η EA φιλοδοξεί να «ανοίξει» τις επιλογές των παικτών και να μην είναι τόσο περιορισμένες όσο στο παρελθόν.
Το μέχρι πρότινος σύστημα της χημείας, κατά το οποίο υπήρχαν strong (πράσινα) links, medium (πορτοκαλί) ή no links (κόκκινα), ο στόχος για χημεία συνόλου 100 έχει αντικατασταθεί με ένα νέο διαφορετικό σύστημα. Στο Ultimate Team του FIFA 23, στόχος για τη χημεία –και maximum- είναι το 33, με τους πόντους να συγκεντρώνονται ανάλογα με την ομάδα, την εθνικότητα και το πρωτάθλημα των παικτών της ομάδας. Ουσιαστικά, με κάθε πιθανό συνδυασμό από αυτές τις επιλογές μας δίνει περισσότερους πόντους ώστε να «χτίσουμε» τη χημεία της ομάδας.
Το νέο σύστημα αρχικά ίσως φανεί στους παίκτες λίγο δύσκολο ή δυσνόητο, ωστόσο στη πράξη «λύνει» τα χέρια για τη δημιουργία μιας ομάδας περισσότερο στα μέτρα των παικτών του mode, μιας και αφαιρείται και η πτώση των στατιστικών των παικτών αν δεν υπάρχει χημεία μεταξύ τους ή αν χρησιμοποιούνται σε θέση διαφορετική από την αρχική τους. Το μόνο “penalty” είναι ότι δεν παίρνουν κάποιο boost αν δεν υπάρχει η απαραίτητη χημεία. Στόχος μας πλέον είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αστέρια (stars) από κάθε παίκτη, με τα αστέρια να αυξάνονται ανάλογα με το αν οι παίκτες της ομάδας μας είναι από την ίδια ομάδα, πρωτάθλημα ή έχουν την ίδια εθνικότητα, και με το ανώτατο σύνολο των αστεριών που μπορεί να προσθέσει ο κάθε παίκτης στην ομάδα σε full chemistry να είναι αυτό των τριών αστεριών, με maximum για την ομάδα τον αριθμό 33.
Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στο mode έγινε στον τρόπο που αλλάζουν θέσεις οι παίκτες. Έτσι, ο κάθε παίκτης, εκτός από την αρχική του θέση, έχει και κάποιες προκαθορισμένες δευτερεύουσες θέσεις οι οποίες εμφανίζονται στο “Player Details – Alternative Positions”. Με τη χρήση της κάρτας του position modifier, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να διαλέξουμε μια από τις δευτερεύουσες θέσεις του εκάστοτε παίκτη και να την αλλάξουμε, ανάλογα με το πού θέλουμε να τοποθετήσουμε τον παίκτη και τη χημεία που θέλουμε να πετύχουμε.
Τέλος, μια ακόμη προσθήκη στο Ultimate Team είναι και αυτή του Moments, μιας σειράς από single player challenges, τα οποία μας βοηθάνε στο να κερδίσουμε πακέτα παικτών, φανέλες αλλά και δανεικούς παίκτες για την ομάδα μας. Τα challenges τα οποία απαιτούνται ποικίλουν είτε από κάποια mini skill challenges, που απαιτείται να ολοκληρωθούν, είτε από την ολοκλήρωση κάποιων παλαιότερων σημαντικών αγώνων από την καριέρα κάποιων παικτών ή προπονητών, κατά τους οποίους πρέπει να υλοποιήσουμε κάποιους προαπαιτούμενους στόχους.
Αφήνοντας πίσω την ανάλυση των διαφόρων modes που υπάρχουν στο φετινό παιχνίδι, σημαντικό είναι να δούμε και τις διαφοροποιήσεις, προσθήκες και αλλαγές στο κομμάτι του gameplay και του οπτικού τομέα. Δυστυχώς, για τους κατόχους του FIFA 23, σε εκδόσεις για κονσόλες παλαιότερες γενιάς, οι περισσότερες προσθήκες δε θα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλες τις εκδόσεις. Οι περισσότερες από τις προσθήκες θα είναι διαθέσιμες μόνο στις next-gen εκδόσεις του τίτλου (PS5, Xbox Series X|S και Stadia) και όχι σε PlayStation 4 και Xbox One.
Σημαντική είναι και η προσθήκη του Power Shot (το οποίο εκτελείται με το L1 και R1) και το οποίο προσομοιάζει τον μηχανισμό των ‘Stunning Shot’ του eFootball. Ο νέος μηχανισμός του shooting δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να εξαπολύουν πιο δυνατά σουτ, με το animation τους να διαρκεί περισσότερο. Το Power Shot είχε και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, οδηγώντας πολλές φορές στην επίτευξη εντυπωσιακών γκολ και δυστυχώς πολλές φορές στην επίτευξη μη ρεαλιστικών τερμάτων, ειδικά στο online κομμάτι του τίτλου.
Αλλαγές έχουμε –με μια ουσιαστική επιστροφή στο πώς λειτουργούσαν στο παρελθόν- και στις στημένες φάσεις των φάουλ, των κόρνερ αλλά και στις εκτελέσεις των πέναλτι με την επιστροφή ενός κέρσορα που «κατευθύνει» τη μπάλα κατά την εκτέλεσή τους, ενώ ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πώς θα «σουτάρουμε» τη μπάλα (με το εξωτερικό του ποδιού, με το εσωτερικό κ.λπ.) και βέβαια να βάλουμε την απαραίτητη δύναμη για την εκτέλεση. Στα πέναλτι, όταν ο παίκτης ετοιμάζεται να ξεκινήσει, ένας κύκλος αναβοσβήνει από κόκκινο σε πράσινο και αυξομειώνεται, ώστε στο κατάλληλο timing (όταν ο κύκλος είναι πιο μικρός και πιο πράσινος) να εκτελέσουμε, διαλέγοντας γωνία και φυσικά δύναμη.
Ο νέος τρόπος εκτέλεσης των στημένων δίνει μια κάποια φρεσκάδα στο παλαιότερο σύστημα και περισσότερες επιλογές εκτέλεσης, ενώ τα πέναλτι πλέον έχουν γίνει πιο απαιτητική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα έχουμε το νέο σύστημα να βοηθάει περισσότερο στο να οδηγήσουμε τη μπάλα όπου θέλουμε στην εκτέλεση κάποιου φάουλ ή κόρνερ, και έτσι μπορούμε να σκοράρουμε πιο εύκολα. Ωστόσο το ίδιο ισχύει και όταν αμυνόμαστε σε κάποια στημένη φάση, με αποτέλεσμα να μπαίνουν γενικότερα πιο εύκολα γκολ από στημένα.
Στο FIFA 23 την εμφάνισή της κάνει και η HyperMotion 2, η αναβαθμισμένη (με πάνω από έξι χιλιάδες animations, σύμφωνα με την EA) έκδοση της machine learning τεχνικής που εισήχθη με το FIFA 22. Η χρήση της HyperMotion 2 συμβάλει τα μέγιστα σε μια σειρά από προσθήκες και αλλαγές στον φετινό τίτλο της σειράς, μεταξύ άλλων στο Technical Dribbling, το σύστημα τρεξίματος του τίτλου, το AcceleRATE, αλλά και τον τρόπο άμυνας και κίνησης των παικτών αλλά και του τρόπου και χρόνου αντίδρασης των τερματοφυλάκων.
Φέτος, ο ρυθμός και η ταχύτητα του αγώνα είναι σαφώς μειωμένος, τουλάχιστον στα single player, offline modes που προσφέρει το παιχνίδι. Οι φάσεις διαδέχονται πιο αρμονικά η μια την άλλη, και οι μεταβάσεις από τη μια εστία στην άλλη γίνονται πιο ομαλά, πιο ρεαλιστικά, πιο «ποδοσφαιρικά», με το σκορ των αγώνων να κυμαίνεται σε κανονικά και αληθοφανή επίπεδα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και στα online modes του τίτλου, όπως το Ultimate Team, όπου εκεί και φέτος ο ρυθμός είναι εμφανώς πιο φρενήρης, με ακατάπαυστες επιθέσεις και συνεχές σκοράρισμα. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί και φέτος στο κομμάτι της κίνησης των παικτών, η οποία είναι πιο ρεαλιστική και αληθοφανής από ποτέ, με την προσθήκη πολλών νέων animations.
Όσον αφορά το Technical Dribbling, πρόκειται για ένα εντελώς νέο σύστημα ντρίμπλας με στόχο την πιο φυσική απόκριση του παίκτη που ελέγχουμε, απλά χρησιμοποιώντας τον δεξιό μοχλό του χειριστηρίου. Οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να εκτελέσει Technical Dribbling, ωστόσο τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ανάλογα με τον κάθε παίκτη αλλά και τα «αστεράκια» που έχει στο Dribbling του.
Ως αντίβαρο του Technical Dribbling, φέτος έχουμε και την εμφάνιση μιας πιο δυναμικής και τακτικής άμυνας, η οποία γίνεται πιο εύκολα από ό,τι σε παλαιότερες εκδόσεις, ενώ και η AI των παικτών που δεν κινούμε είναι πιο σωστή και πιο συγκροτημένη, ωστόσο και πάλι δεν λείπουν οι αμυντικές ανισορροπίες, οι οποίες γρήγορα οδηγούν στην επίτευξη κάποιου γκολ από τους αντιπάλους, ειδικότερα στο κομμάτι του Ultimate.
Το AcceleRate είναι ουσιαστικά το σύστημα κίνησης -ή καλύτερα ελέγχου ταχύτητας ή επιτάχυνσης των παικτών. Οι παίκτες χωρίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες -αρχέτυπα- όσον αφορά τον τρόπο της επιτάχυνσής τους. Έτσι, οι ελεγχόμενοι παίκτες -controlled (η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που υπάρχουν στο παιχνίδι)- θα επιταχύνουν ομοιόμορφα, ελεγχόμενα και με ίδιο ρυθμό και ταχύτητα. Οι εκρηκτικοί παίκτες -explosive- συνήθως οι πιο κοντοί σε ύψος, οι πιο ευκίνητοι και πιο διεισδυτικοί, θα έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν γρηγορότερα και πιο απότομα. Ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει γρήγορα ο ρυθμός της επιτάχυνσης μετά το αρχικό τους sprint. Τέλος, υπάρχουν και οι παίκτες με μεγαλύτερο ύψος και διασκελισμό -lengthy- που αν και ξεκινούν αργά, τελικά φτάνουν και, αρκετές φορές, ξεπερνούν τους άλλους τύπους παικτών σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Ο μηχανισμός του AcceleRate έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ποικιλίας παικτών στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίοι έχουν διαφορετικό τρόπο στο πώς πρέπει να τους χειριστούμε όταν κάνουμε επίθεση και φυσικά χρειάζονται και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης όταν αμυνόμαστε. Έτσι, πρέπει να γνωρίζουμε το πώς κινούνται και επιταχύνουν τόσο οι δικοί μας παίκτες όσο και αυτοί του αντίπαλου. Σύμφωνα με την EA, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στα σουτ αλλά και στο πώς γίνονται αυτά, είτε όταν ο παίκτης είναι ελεύθερος είτε υπό πίεση.
Με τη βοήθεια της HyperMotion 2 το αποτέλεσμα είναι πιο αληθοφανές, με τα σουτ να μοιάζουν πιο «αληθινά» από κάθε άλλη χρονιά, κάτι στο οποίο βοηθάει τόσο η χρήση του ηχείου του DualSense όσο και οι απτική ανάδραση και οι σκανδάλες του. Όλα μαζί, οδηγούν στο να «νιώθουμε» περισσότερο το κάθε σουτ, τόσο στο μοχλό μας όσο και στην οθόνη. Βελτιωμένη αρκετά από πέρσι μοιάζει να είναι και η AI και η κίνηση των τερματοφυλάκων, τουλάχιστον στα offline modes τόσο των φιλικών όσο και της καριέρας. Όμως και πάλι όλες αυτές οι βελτιώσεις και αλλαγές φαίνεται να πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων του Ultimate Team, όπου τα μεγάλα σκορ επιστρέφουν δριμύτερα, με καταστροφικά αποτελέσματα. Στο Ultimate οι τερματοφύλακες συνεχίζουν να αντιδρούν συνήθως λάθος, ωστόσο αυτή τη φορά τα λάθη τους απεικονίζονται με πιο ωραία και προσεγμένα animations. Βέβαια ακόμη και έτσι, υπάρχει αρκετή βελτίωση στον τομέα των GK.
Για το τέλος αφήσαμε τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού, ο οποίος και φέτος είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, με την οπτική αναβάθμιση στην απεικόνιση όλων των κομματιών του αγώνα να είναι παραπάνω από εμφανής. Από τη νέα οπτική εμπειρία πριν τους αγώνες, τις λεπτομέρειες των γηπέδων, τις προσθήκες στις κινήσεις και τις αντιδράσεις των οπαδών, το πώς «χαλάει» το γρασίδι μετά από κάθε δυναμικό τάκλιν, μέχρι τα χιλιάδες animations των παικτών εντός του αγωνιστικού χώρου, τα λεπτομερή και αληθοφανή avatars των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο και την απεικόνισή τους, η ατμόσφαιρα που υπάρχει στο FIFA 23 είναι σαφώς η καλύτερη που έχουμε δει μέχρι τώρα. Στην όλη οπτική εμπειρία του αγώνα συμβάλει και ταχύτατη πλέον φόρτωση όλων των αγώνων και menus σε όλα τα modes του τίτλου.
Κλείνοντας, στο κομμάτι της μουσικής και του ήχου έχουμε και φέτος βήματα μπροστά. Όσον αφορά τη μουσική, έχουμε δεκάδες νέα γνωστά και μη κομμάτια για όλα τα γούστα, τα οποία φέτος για πρώτη φορά μπορούμε αν θέλουμε να τα ακούμε και κατά τη διάρκεια του αγώνα, αντικαθιστώντας της αναμετάδοση του εκάστοτε αγώνα. Στο κομμάτι της αναμετάδοσης μπορούμε αν νιώθουμε ότι επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά σχόλια των speakers να τα απενεργοποιήσουμε. Τέλος, το κομμάτι του ήχου είναι αρκετά βελτιωμένο από άλλες χρονιές, με νέες προσθήκες για όλες τις φάσεις του αγώνα αλλά και πιο καθαρούς και πιο γεμάτους ήχους.
Για όσους λοιπόν αναρωτιούνται αν αξίζει να αποκτήσουν το FIFA 23 και να αφιερώσουν ώρες στον τίτλο της EA, είτε σε offline modes -όπως το Career- είτε σε online -όπως το Ultimate Team, το Seasons ή το Pro Clubs- η απάντηση και φέτος είναι “ναι μεν, αλλά”. Προφανώς και δεν έχουμε μπροστά μας έναν τίτλο αντίστοιχο των προσδοκιών μας. Δεν είναι το ποδοσφαιρικό last dance, ο τελευταίος χορός της EA με την ομοσπονδία της FIFA, όπως μας υποσχέθηκε η εταιρία. Προφανώς το «μυαλό» της ομάδας βρίσκεται ήδη στο EA Sports FC. Ίσως εκεί δούμε πραγματικά φρέσκες ιδέες, καινοτομίες και αλλαγές που να δικαιολογούν ξεκάθαρα τη full price κοστολόγηση ενός αντίστοιχου AAA τίτλου.
Τι είναι όμως το FIFA 23 τελικά; Είναι το κύκνειο άσμα, ο τελευταίος τίτλος της πιο πετυχημένης εμπορικά αθλητικής σειράς στο gaming. Μιας σειράς που εδώ και τριάντα χρόνια, εξελίχθηκε, άλλαξε, πρόσθεσε modes, λεπτομερή γραφικά, πρωταθλήματα, παίκτες, animations και online στοιχεία.
Από το μακρινό 1993, τα λίγα pixels, την ισομετρική κάμερα, τις ελάχιστες εθνικές ομάδες και τον David Platt στο εξώφυλλο, μέχρι το 2023, τα λεπτομερή γραφικά, τα αληθοφανή animations, τον Kylian Mbappé της PSG και την Sam Kerr της Chelsea, τα δεκάδες αδειοδοτημένα πρωταθλήματα, τις εκατοντάδες αυθεντικές ομάδες και τους χιλιάδες παίκτες με τα αληθινά τους ονόματα και χαρακτηριστικά, αυτό ήταν το FIFA 23. Με όλα τα καλά του -οπτικός τομέας και λεπτομέρειες, αδειοδοτήσεις ομάδων, μεγάλο περιεχόμενο και ποικιλία σε modes- και τα κακά του -το πώς χειρίζεται η εταιρία το Ultimate Team, τα microtransactions, τα μη ρεαλιστικά σκορ στα online παιχνίδια και τον φρενήρη ρυθμό των διαδικτυακών αγώνων. Σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ωστόσο μια πλήρης και γεμάτη εμπειρία, γεμάτη επιλογές και περιεχόμενο για ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.
Η φετινή -τελευταία έκδοση- της σειράς, είναι ένα υπερπλήρες πακέτο, με προτάσεις τόσο για τους φίλους του single player όσο και για αυτούς του multiplayer. Το FIFA 23 κρατάει υψηλά τα standards της σειράς σε περιεχόμενο, modes και απεικόνιση, κλείνοντας ένα κεφάλαιο και ανοίγοντας ένα άλλο νέο για την EA. Ωστόσο, δεν επανεφευρίσκει τον τροχό, δεν πρωτοπορεί, δεν ρισκάρει, δεν φέρνει κάτι νέο ή φρέσκο. Απλά εκτελεί, και σκοράρει σε έναν αγώνα που μάλλον γρήγορα θα ξεχαστεί.
To FIFA 23 κυκλοφορεί από τις 30/9/22 για PS5, PS4, Switch, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από την Bandai Namco Entertainment Greece.