Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του εκτενούς αφιερώματός μας για τη σκανδιναβική μυθολογία. Ένα άρθρο που σκοπό έχει να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τη βασική πηγή έμπνευσης τόσο του God of War (2018) όσο και του ιδιαίτερα αναμενόμενου God of War Ragnarok.
Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρους του αφιερώματος πατώντας εδώ. Το ερχόμενο Σάββατο (22/10/2022) θα βρείτε και τα δύο μέρη του αφιερώματός μας σε ένα PDF αρχείο, το οποίο θα μπορείτε να το κατεβάσετε μαζί με το εβδομαδιαίο ψηφιακό περιοδικό του GameOver.gr.
Loki, ο ταραχοποιός των θεών
Παρότι ο Loki βρίσκεται ανάμεσα στους Aesir στην πραγματικότητα είναι τέκνο γιγάντων (σημειωτέων ότι ο όρος “γίγαντας” αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μετάφραση του jotunn, η οποία όμως δεν είναι εντελώς σωστή, καθώς πιο πιθανή ερμηνεία ίσως είναι “αδηφάγος”. Σε πολλές ιστορίες άλλωστε είναι εμφανές ότι οι “γίγαντες” δεν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό των θεών, που με τη σειρά τους δεν είναι μεγαλύτεροι από τους ανθρώπους).
Η μητέρα του Loki ήταν η Laufey, η οποία δεν είναι σίγουρο αν ήταν γίγαντας ή κάποιο άλλο ον (οι πιθανότητες πάντως να ήταν θεά είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι δεν αναφέρεται πουθενά στους Aesir ή στους Vanir). Κατά το God of War βέβαια η Laufey είναι η σύζυγος του Kratos και γίγαντας. Κατά τη μυθολογία ο πατέρας του Loki είναι ο γίγαντας Farbauti (Αυτός που Χτυπά Βάναυσα). Υπάρχει επίσης αναφορά πως ο Loki είχε δύο αδέρφια, τους Byleist και Helblindi, για τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο πέραν από τα ονόματά τους.
Ο Loki ήταν ένας μέγας ταραχοποιός που δημιουργούσε πάρα πολύ συχνά προβλήματα στους θεούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους πρόσβαλλε κατάμουτρα λεκτικά, προσπαθώντας να τους δυσφημίσει, βγάζοντας συχνά στη φορά κρυφές ιστορίες. Επιπλέον, δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει και σε πράξεις που είχαν πιο άμεσες επιπτώσεις, όπως το ξύρισμα των μαλλιών της Sif, της συζύγου του Thor.
Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι πράξεις, όπως για παράδειγμα το προαναφερθέν… ξύρισμα, δεν είχαν κανέναν απολύτως απώτερο σκοπό, ούτε καν τη δικαιολογία της εκδίκησης ή της ζήλιας, παρότι υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να ήταν αυτός ο λόγος. Συχνά δηλαδή φαίνεται ότι ο Loki απλά χαιρόταν με τη δημιουργία μπελάδων.
Παρόλα αυτά, εξίσου συχνά ο Loki ήταν αυτός που θα έφερνε τη λύση για διάφορα προβλήματα που προέκυπταν στον Asgard, ανεξάρτητα αν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτά τα προβλήματα προκαλούνταν από τον ίδιο…
Κάπως έτσι έγινε με την ιστορία της δημιουργίας του τοίχους του Asgard. Ο κτίστης που ανέλαβε τη δουλειά (ένας γίγαντας που ήταν μεταμφιεσμένος) δέχθηκε να χτίσει το τοίχος σε λιγότερο από ένα έτος εάν και εφόσον του δίνανε την πανέμορφη Freya για γυναίκα σε περίπτωση που πετύχαινε αυτόν το χρονικό περιορισμό. Αν και οι θεοί ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί ο Loki ήταν αυτός που κατάφερε να τους πείσει.
Δεν πέρασαν πολλοί μήνες για να διαπιστώσουν ότι ο γίγαντας θα πετύχαινε σίγουρα τον στόχο του. Όταν η οργή της Freya και των θεών στράφηκε εναντίον του Loki τότε ο ίδιος αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε φοράδα, ώστε να τραβήξει την προσοχή του αλόγου του γίγαντα, ένα ακούραστο άτι που χωρίς αυτό δεν θα είχε καμία τύχη πλέον να τελειώσει το τοίχος στην προσυμφωνημένη διορία. Ο Loki κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή του αλόγου ζευγαρώνοντας (ως φοράδα) μαζί του.
Μάλιστα μερικούς μήνες μετά ο Loki γέννησε τον Sleipnir, ένα ταχύτατο άτι με οχτώ πόδια, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Odin. Υπάρχουν πολλές ιστορίες ακόμα όπου ο Loki αναγκάστηκε να διορθώσει τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε, συχνά ρισκάροντας τη ζωή του ή υπομένοντας βασανισμούς.
Ο Loki είχε δύο γυναίκες, την Aesir θεά Sigyn, με την οποία είχε δύο γιους, τον Ali και τον Narfi, καθώς και την γίγαντα Angrboda (Αυτή που Φέρνει Θλίψη), με την οποία έκαναν τρία όντα, το τεράστιο ερπετό Jormungand, τον τρομερό λύκο Fenrir και την Hel, στην οποία ο Odin ανέθεσε τη βασιλεία του φερώνυμου κόσμου. Από τα τρία αυτά τέκνα του Loki, ιδίως ο Jormungand και ο Fenrir θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του Ragnarok. Μάλλον αντιλαμβάνεστε σε αυτό το σημείο ότι το God of War παρέκκλινε σημαντικά όσον αφορά στη σχέση του Loki με αυτά τα πλάσματα.
Ο Loki τοποθετεί τις βάσεις για το Ragnarok
Ο ίδιος ο Loki είναι ο βασικός υπαίτιος για τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στο Ragnarok καθώς ευθυνόταν έμμεσα για τον θάνατο του Baldur, γιο του Odin και της Frigg/Freya και πολυαγαπημένος θεός όχι μόνο μεταξύ θεών αλλά και κάθε πλάσματος. Ο Baldur θεωρείται ότι ήταν ιδιαίτερα όμορφος και τόσο λαμπερός, θαρρείς και ανάβλυζε φως από πάνω του. Ήταν εύγλωττος, σοφός, φιλεύσπλαχνος και γενικά μία ιδιαίτερα ηθική φιγούρα, κάτι που μάλλον έρχεται σε αντίθεση με τον μανιασμένο και γεμάτο μίσος χαρακτήρα που είδαμε στο God of War.
Ο τρόπος που παρουσιάζεται στο παιχνίδι είναι σαν να βλέπουμε το καθρέφτισμα του χαρακτήρα του. Ο Baldur του μύθου και ο Baldur του God of War έχουν το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο όμως έχει εντελώς διαφορετική επίπτωση στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα που βλέπουμε στο παιχνίδι.
Κατά τη μυθολογία η Frigg γνώριζε πως το πεπρωμένο του Baldur ήταν να πεθάνει, κάτι που την οδήγησε στην απόφαση να πάει σε όλα τα πλάσματα και στοιχεία της φύσης (από ζώα μέχρι πέτρες, χόρτα και μικρόβια) για να τους ζητήσει να ορκιστούν ότι ποτέ δεν θα βλάψουν τον Baldur. Αφότου όλα τα στοιχεία της φύσης έδωσαν την υπόσχεσή τους οι θεοί διασκέδαζαν με την προσπάθειά τους να πετύχουν τον Baldur, εκτοξεύοντας βέλη, τσεκούρια κ.λπ. κατά πάνω του μόνο για να τα βλέπουν να αλλάζουν πορεία τελευταία στιγμή ώστε να τον αποφύγουν.
Από ζήλεια ή απλά από ανόθευτη κακία ο Loki μεταμφιέστηκε σε ηλικιωμένη και φαινομενικά άκακη γυναίκα, βρήκε την Frigg και τη ρώτησε αν υπάρχει οτιδήποτε που δεν ορκίστηκε να βλάψει τον Baldur. Η Frigg, μάλλον εύπιστη, του είπε πως θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να ζητήσει από το γκι να ορκιστεί, δεδομένου ότι δεν υπήρχε περίπτωση ένα τόσο άκακο φυτό να βλάψει τον Baldur.
Φυσικά ο Loki δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτήν την πληροφορία. Βρήκε τον έτερο αδερφό του Baldur, τον Hod (Πολεμιστής), ένας ιδιαίτερα δυνατός θεός που είχε χαμένη την όρασή του, τον οποίο προκάλεσε να πετύχει τον Baldur με ένα δόρυ που θα του έδινε ο ίδιος. Δίχως ο Hod να το γνωρίζει, το δόρυ που του έδωσε ο Loki ήταν φτιαγμένο από γκι. Όταν εκτόξευσε το δόρυ στον Baldur όλοι οι θεοί πάγωσαν βλέποντας το άψυχο σώμα του πολυαγαπημένου θεού να πέφτει στο έδαφος.
Ο Odin, πέρα από τη θλίψη για τον χαμό του γιου του, γνώριζε επίσης την τρομακτική προφητεία πως ο θάνατος του Baldur θα ήταν το πρώτο βήμα προς το Ragnarok. Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει αυτήν την τροπή έδωσε το άλογό του, Sleipnir, στον Hermod (ένας ακόμα από τους γιους του) με την εντολή να μεταβεί στον Hel για να διαπραγματευθεί την επιστροφή του Baldur.
Εκεί ο Hermod είδε στον θρόνο τη χαρακτηριστική μορφή της Hel (το μισό της πρόσωπο ήταν ενός ζωντανού ανθρώπου και το άλλο μισό κατεστραμμένο από τη σήψη), η οποία συμφώνησε να επιτρέψει στον Baldur να γυρίσει στον Asgard, εάν και εφόσον όλα τα στοιχεία του κόσμου, από τον ψύλλο μέχρι τους θεούς, θρηνούσαν για τον χαμό του.
Ο Hermod δέχθηκε με ενθουσιασμό, γνωρίζοντας ότι ο Baldur ήταν αγαπητός από τους πάντες και τα πάντα. Όντως, όπου κι αν γύρισε, όποιον κι αν είδε, θρηνούσε για τον χαμό του λατρεμένου θεού, μέχρι που ήρθε μπροστά από την γίγαντα Thokk. Όταν της ζήτησε να δείξει συμπόνοια για τον χαμό του αδερφού του η ίδια απάντησε υποτιμητικά ότι ποτέ δεν είχε την παραμικρή συμπάθεια για τον “αχρείο Baldur” ευχόμενη πως η Hel θα τον κρατούσε για πάντα μαζί της. Έτσι, χάθηκε η τελευταία ελπίδα για την αποτροπή του Ragnarok. Η άγνωστη φιγούρα της Thokk, εικάζεται ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Loki με αλλαγμένη μορφή.
Οι θεοί εκδικούνται τον Loki
Με τους θεούς να είναι πλέον οργισμένοι με τον Loki για τον θάνατο του Baldur, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν καταλάβει ότι αυτός ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, ξεχύθηκαν στο κατόπι του. Ο Loki γνωρίζοντας ότι η κατάσταση πλέον δεν μπορούσε να αντιστραφεί, μεταμορφώθηκε σε σολομό και κρύφτηκε σε έναν καταρράχτη. Η κρυψώνα του δεν θα διαρκούσε για πολύ καθώς ο Odin σύντομα τον εντόπισε από τον θρόνο του. Παρά τις απέλπιδές προσπάθειες του Loki να ξεφύγει τελικά ο Thor κατάφερε να τον πιάσει.
Η τιμωρία που του επιφύλασσαν ήταν άνευ προηγουμένου φρικιαστικά βασανιστική. Οι θεοί μετέφεραν τον τρομοκρατημένο Loki σε μία σπηλιά. Εκεί πήραν τρεις βράχους και στον καθένα άνοιξαν από μία τρύπα. Έπειτα φέρανε τους δύο γιους του, Ali και Narfi. Οι θεοί μεταμόρφωσαν τον Ali σε έναν λυσσασμένο λύκο ο οποίος ευθύς αμέσως κατασπάραξε τον αδερφό του, Narfi, με τα σωθικά του οποίου έδεσαν τον Loki στους τρεις βράχους.
Η Skadi, μία γίγαντας που έτρεφε μίσος για τον Loki λόγω της ευθύνης που είχε για τον θάνατο του πατέρα της, θέλησε να μεγεθύνει το μαρτύριο του Loki, δένοντας από πάνω του ένα φίδι, από το οποίο έσταζε διαρκώς δηλητήριο πάνω στο κεφάλι του. Αφού έφυγαν οι θεοί, αφήνοντας τον Loki σε ένα ατελείωτο μαρτύριο, η σύζυγός του, η θεά Sigyn, έφερε μία μεγάλη χύτρα την οποία κρατούσε πάνω από το κεφάλι του ώστε να το προστατεύει από το δηλητήριο του φιδιού.
Εντούτοις, όποτε η χύτρα γέμιζε και μέχρι η Sigyn να την αδειάσει, το δηλητήριο έπεφτε στο πρόσωπο του Loki καίγοντάς το. Ο Loki σφάδαζε τόσο πολύ από τους φριχτούς πόνους σε σημείο που να σείεται από σεισμούς όλος ο Midgard. Η στιγμή όμως που θα έσπαζε τα δεσμά του δεν θα αργούσε και μαζί με την απελευθέρωσή του το Ragnarok θα έπαιρνε πλέον την τελική του πορεία.
Ο Tyr και ο Heimdall
Προτού όμως έρθουμε στην τελική μάχη, που έμελλε να εξολοθρεύσει το πάνθεο της σκανδιναβικής μυθολογίας, έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένες ακόμα σημαντικές θεότητες. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε πολλά για τον Tyr (Θεός), ήταν ένας θεός που θεωρείται ότι είχε το περισσότερο κουράγιο και θάρρος από όλους τους Aesir και μάλλον όχι άδικα, δεδομένης της ιστορίας του με τον άγριο λύκο Fenrir.
Όπως είδαμε ο Fenrir ήταν ένα από τα παιδιά του Loki, ένας λύκος που διαρκώς μεγάλωνε σε μέγεθος και γινόταν ολοένα και πιο ισχυρός, κάτι που βέβαια τρόμαζε τους θεούς. Παρόλο που προσπάθησαν να τον δέσουν με τις πιο ισχυρές αλυσίδες πάντα κατάφερνε να τις σπάσει με χαρακτηριστική ευκολία.
Οι θεοί αποφάσισαν να αναθέσουν το φτιάξιμο των δεσμών στους καλύτερους τεχνουργούς του Svartalfheim και σύντομα είχαν στα χέρια τους τα δεσμά Gleipnir. Τα ανορθόδοξα υλικά που χρειάστηκαν για να φτιάξουν αυτά τα δεσμά ήταν τα εξής: ο ήχος των βημάτων μίας γάτας, το μούσι μίας γυναίκας, οι ρίζες ενός βουνού, ο τένοντας μίας αρκούδας, η ανάσα ενός ψαριού και το σάλιο ενός πουλιού.
Αφού οι θεοί πήραν το Gleipnir προκάλεσαν τον Fenrir λέγοντάς του ότι δεν υπήρχε περίπτωση να σπάσει αυτά τα δεσμά. Ο Fenrir υποψιάστηκε ότι το Gleipnir, που έμοιαζε με μεταξένιο σκοινί, ήταν μαγικό. Παρότι οι θεοί υποσχέθηκαν ότι θα τον ελευθέρωναν αν δεν κατάφερνε να το σπάσει ο Fenrir απαίτησε σαν εγγύηση ένας θεός να βάλει το χέρι του στο στόμα του πριν τον δέσουν. Στο άκουσμα αυτού του αιτήματος όλοι οι θεοί δείλιασαν εκτός από τον Tyr, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα παρότι γνώριζε εξαρχής ότι οι θεοί δεν θα τηρούσαν την υπόσχεσή τους.
Το αναπόφευκτο έγινε. Ο Tyr έβαλε το χέρι στο στόμα του λύκου, τον δέσανε και αφού συνειδητοποίησε ότι ούτε μπορούσε να σπάσει το Gleipnir αλλά ούτε οι θεοί είχαν την πρόθεση να τον ελευθερώσουν, έκλεισε τα σαγόνια του με δύναμη και έκοψε το χέρι του Tyr. Ο Fenrir έμεινε δεμένος εκεί έως την εποχή του Ragnarok και ο Tyr, που από πολλούς θεωρείται ο θεός του πολέμου, έχασε για πάντα το δεξί του χέρι.
Ο Heimdall (Αυτός που Φωτίζει τον Κόσμο) είναι ακόμα ένας θεός με σημαντικό ρόλο που ωστόσο εμφανίζεται ελάχιστα σε ιστορίες. Βασικό του καθήκον είναι η φρούρηση του Asgard. Στέκεται ως ακούραστος σκοπός στην πύλη του οχυρού των θεών, παρακολουθώντας διαρκώς τη γέφυρα του Bifrost. Στα καθήκοντά του τον βοηθάει τόσο η εξαιρετική όραση, που του επιτρέπει να βλέπει για μίλια μακριά, μέρα και νύχτα όσο και η εκπληκτική ακοή του. Λένε ότι μπορεί να ακούει ακόμα και το φύτρωμα του γρασιδιού.
Μαζί του έχει πάντα το κέρας Gjallarhorn, το οποίο θα φυσήξει μία και μόνο φορά, για να καλέσει τους θεούς στη μάχη κατά τη διάρκεια του Ragnarok. Ο Heimdall έχει μάλλον την πιο μυστήρια ιστορία γέννησής του, καθώς αναφέρεται πως γεννήθηκε από εννιά μητέρες.
Οι Vanir
Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την έτερη ομάδα των θεών, τους Vanir, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τα τρία επώνυμα μέρη που την απαρτίζουν, δηλαδή ο Njord (Ισχύς) και τα δύο του παιδιά, ο Frey και η Freya (η οποία ήταν σύζυγος του Odin και όπως προείπαμε, πιθανά το ίδιο πρόσωπο με την Frigg).
Ο Njord μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία του αέρα, της φωτιάς και -ιδίως- του νερού, κάτι που τον καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό στους ναυτικούς. Ο γιος του, ο Frey, ήταν πιθανότατα ηγετική μορφή των ξωτικών, αλλά δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο πέρα από λιγοστές υπόνοιες. Μαζί του είχε ένα εκπληκτικό σπαθί το οποίο μπορούσε να πολεμήσει από μόνο του. Κάποια στιγμή ο έρωτας τον χτύπησε για τα μάτια μίας γίγαντας, της Gerd, στην οποία χάρισε αυτό το σπαθί προκειμένου να την κερδίσει, μία θυσία που δεν θα αργούσε να αποβεί μοιραία.
Η αδερφή του, η Freya, είχε μοναδική γνώση για τις μαγικές τέχνες, ένας τομέας όπου μόνος ισάξιός της ήταν ο Odin. Αν και είναι γνωστό ότι όσοι πολεμιστές πέφτουν την ώρα της μάχης πηγαίνουν στην Valhalla, όπου γίνονται μέρος ενός ολοένα και μεγαλύτερου στρατού του Odin, όταν η Freya παίρνει μέρος σε αυτές τις μάχες τότε οι μισοί νεκροί ανήκουν στην ίδια, κάτι που μάλλον υποδεικνύει την τεράστια ισχύ της και επιρροή σε σχέση με άλλους θεούς και των δύο ομάδων.
Πόλεμος, ειρήνη και ένας αποκεφαλισμός…
Για τον Mimir αναφερθήκαμε στις αρχές του αφιερώματός μας, αλλά αξίζει να δούμε την ιστορία πίσω από τον αποκεφαλισμό του, καθώς διαφέρει αρκετά σε σχέση με αυτήν που είδαμε στο God of War. Η ιστορία του σχετίζεται με τον πόλεμο μεταξύ των Vanir και των Aesir. Καθώς φαινόταν ότι καμία πλευρά δεν μπορούσε να υπερισχύσει, οι θεοί και των δύο στρατοπέδων αποφάσισαν να έρθουν σε ειρήνη. Για να διατηρηθεί η ειρήνη αντάλλαξαν θεούς και έτσι οι Njord, Frey και Freya πήγαν στους Aesir ενώ στην πλευρά των Vanir πέρασαν οι Mimir και Hoenir.
Ο Hoenir δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, πέραν του ότι ήταν ψηλός και ευπαρουσίαστος, παρόλα αυτά οι Aesir τον έστειλαν στους Vanir με ρόλο βασιλιά. Ο Mimir, αυτό το ιδιαίτερα σοφό ον (γίγαντας ή θεός), ήταν τελικά αυτός που κινούσε τα νήματα πίσω από τις σκιές, δίνοντας ουσιαστικά οδηγίες στον Hoenir για όλα τα θέματα που αφορούσαν στο νέο του βασίλειο.
Σταδιακά οι Vanir αντιλήφθηκαν ότι ο Hoenir δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ανδρείκελο και θεωρώντας ότι οι Aesir τους εξαπάτησαν αποφάσισαν να αποκεφαλίσουν τον Mimir ως εκδίκηση, στέλνοντας το κεφάλι του στον Asgard. Ο Odin, έχοντας μεγάλο σεβασμό για τις γνώσεις και τη σοφία του Mimir, έδωσε πνοή στο κομμένο κεφάλι και έκτοτε το έχει πάντα δίπλα από τον θρόνο του για να ακούει τις συμβουλές του.
Ο εξοπλισμός των θεών
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία πίσω από τον εξοπλισμό διαφόρων σημαντικών θεών. Η ιστορία ξεκινάει από την άνευ λόγου απόφαση του Loki να ξυρίσει τα κατάξανθα μαλλιά της Sif, της γυναίκας του Thor, ο οποίος όταν το αντιλήφθηκε έπιασε τον Loki με σκοπό να του σπάσει όλα τα κόκκαλα. Στην προσπάθειά του να καταλαγιάσει την οργή του Thor ο Loki υποσχέθηκε να βρει τους καλύτερους νάνους τεχνουργούς και να τους ζητήσει να φτιάξουν μαλλιά από χρυσό για την Sif.
Αυτήν τη δουλειά την ανέθεσε στους γιους του Ivaldi, νάνοι με τεράστια φήμη για τις ικανότητές τους στη μεταλλουργία, οι οποίοι δέχθηκαν όχι μόνο να φτιάξουν τα μαλλιά αλλά συνολικά τρία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, ως δώρο στους θεούς. Ο Loki για ανεξήγητο λόγο (άλλωστε τις περισσότερες φορές δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε αιτιολόγηση για τις πράξεις του) αποφάσισε να προκαλέσει δύο άλλους μεταλλουργούς, τα αδέρφια Brokk (Μεταλλουργός) και Sindri (Σπίθα), στοιχηματίζοντας το κεφάλι του ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν πιο θαυμαστά αντικείμενα από αυτά των γιων του Ivaldi.
Οι νάνοι δέχθηκαν το στοίχημα και βάλθηκαν στη δουλειά. Προκειμένου ο Loki να σιγουρεύσει την αποτυχία τους, μεταμορφώθηκε σε μία σκνίπα και πήγε στο εργαστήριο των νάνων. Ενώ ο Sindri δούλευε στο αμόνι ο Loki τριβέλιζε τον Brokk κατά την προσπάθειά του να διατηρήσει δυνατή τη φωτιά με ένα ειδικό φυσερό, μία διαδικασία που έπρεπε να εκτελείται με αλάνθαστο ρυθμό.
Στα πρώτα δύο αντικείμενα ο Brokk δεν πτοήθηκε στο ελάχιστο από την ασταμάτητη σκνίπα όμως κατά τη διάρκεια του τρίτου αντικειμένου αναγκάστηκε να αφήσει το φυσερό για ένα δευτερόλεπτο στην προσπάθειά του να τη χτυπήσει.
Οι γιοι του Ivaldi καθώς και οι Brokk και Sindri παρουσιάστηκαν μετά από μερικές μέρες μπροστά από τους Odin, Thor και Frey, προκειμένου να κριθούν ποιας ομάδας τα αντικείμενα ήταν πολυτιμότερα. Αρχικά ξεκίνησαν να παρουσιάζουν οι γιοι του Ivaldi τα δικά τους αντικείμενα. Στον Odin δώσανε το δόρυ Gungnir, σκαλισμένο με περίτεχνους ρούνους καθώς και τη δυνατότητα να διαπερνάει οποιαδήποτε επιφάνεια αλλά και να βρίσκει πάντα τον στόχο του.
Στην Sif έδωσαν μαλλιά φτιαγμένα από 100 χιλιάδες χρυσά νήματα. Στον Frey έδωσαν το πλοίο Skidbladnir, τόσο μεγάλο σε μέγεθος ώστε να χωράει όλους τους Aesir, μαζί με τον πλήρη εξοπλισμό τους, έχοντας επιπλέον τη δυνατότητα να βρίσκει πάντα ούριο άνεμο. Η μαγική φύση του Skidbladnir επέτρεπε στον κάτοχό του να το διπλώνει στο μέγεθος ενός υφάσματος που μπορούσε να χωρέσει στην τσέπη.
Οι θεοί ενθουσιάστηκαν με τα δώρα αλλά οι Brokk και Sindri δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Στον Odin χάρισαν το Draupnir, ένα χρυσό δαχτυλίδι από το οποίο κάθε ένατη μέρα έπεφταν οχτώ πανομοιότυπα χρυσά δαχτυλίδια. Στον Frey έδωσαν τον χρυσό χοίρο Gullenbursti, γρηγορότερος από κάθε άλογο, του οποίου το χρυσό τρίχωμα μπορούσε να φωτίσει και τις πιο σκοτεινές νύχτες.
Τέλος, στον Thor έδωσαν το πασίγνωστο όπλο Mjolnir, ένα πανίσχυρο σφυρί, άφθαρτο και αλάνθαστο στο σημάδι, με την ιδιότητα να γυρνάει πάντα στο χέρι του κατόχου του ενώ επίσης το μέγεθός του μπορούσε να αυξομειωθεί κατά βούληση.
Το μόνο ελάττωμά του ήταν η κοντή λαβή του, κάτι για το οποίο ευθύνεται η παρέμβαση το Loki ως σκνίπα. Βέβαια, ο Thor δεν φάνηκε καθόλου να πτοείται από αυτήν τη μικρή ατέλεια και ομόφωνα οι θεοί αποφάσισαν ότι οι Brokk και Sindri ήταν οι καλύτεροι μεταλλουργοί.
Όταν ο Brokk πήγε να αποκεφαλίσει τον Loki, προκειμένου να συλλέξει την ανταμοιβή του στοιχήματος, ο δαιμόνιος θεός υποστήριξε ότι το στοίχημα αφορούσε αποκλειστικά το κεφάλι του και αν το έκοβε τότε θα σήμαινε ότι θέλοντας και μη θα έπαιρνε και κομμάτι του λαιμού του. Οι θεοί συμφώνησαν ότι αυτό όντως δεν ήταν μέρος της συμφωνίας. Εξαγριωμένος τότε ο Brokk έβγαλε το μαχαίρι του, έκοψε τρύπες στα χείλια του Loki και τα έραψε με κλωστή.
Ο Ragnarok φέρνει την ολοκληρωτική καταστροφή
Όπως προείπαμε ο Loki έμπλεκε πάντα σε τέτοιες καταστάσεις, που τις περισσότερες φορές υποκινούσε ο ίδιος. Κάπως έτσι επιστρέφουμε στην τελική, βάναυση τιμωρία που του υπέβαλαν οι θεοί ύστερα από τον θάνατο του Baldur. Τη φυλάκιση του Loki στη σπηλιά δεν θα αργήσει να ακολουθήσει ο λεγόμενος Fimbulwinter (Μεγάλος Χειμώνας), ένας βαρύς χειμώνας που θα διαρκέσει όσο τρεις χειμώνες, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αρχή του κατακλυσμικού Ragnarok.
Σε αυτήν την αποκαλυψιακή περίοδο οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αλληλοσκοτώνονται στο Midgard. Αδέρφια θα σκοτώνουν αδέρφια και οι πατέρες τους γιούς τους. Όπως έχει προβλέψει η προφητεία οι λύκοι Skoll και Hati Hrodvitnisson θα πιάσουν και θα αφανίσουν τα θηράματά τους, τον ήλιο και το φεγγάρι, φέρνοντας το σκότος.
Σεισμοί θα ταρακουνήσουν όλους τους κόσμους και τα βουνά θα αρχίσουν να καταρρέουν. Ο τιτάνιος λύκος Fenrir θα σπάσει τα δεσμά του και το κολοσσιαίο ερπετό Jormungand θα βγει από τις θάλασσες γεμάτο οργή και το δηλητήριό του θα γεμίσει το νερό.
Ο Loki θα διαλύσει τις αλυσίδες του και θα πάρει το πλοίο Naglfar, το μεγαλύτερο καράβι που έχει υπάρξει, φτιαγμένο από τα νύχια των νεκρών, έχοντας ως καπετάνιο τον γίγαντα Hrym (Γερασμένος), αρχηγός των Παγωμένων Γιγάντων (Frost Giants). Οι στρατιές του Loki θα απαρτίζονται από τους ατιμασμένους νεκρούς που βρέθηκαν στον Hel.
Η τρομακτική και αρχέγονη φιγούρα του Surt θα έρθει στο πεδίο της μάχης από τον Muspel. Αυτός ο επιβλητικός στρατός θα προχωρήσει στο Bifrost, το οποίο θα καταρρεύσει κάτω από τις πολυάριθμες δυνάμεις του, κάτι που όμως δεν θα τον εμποδίσει να φτάσει στον Asgard, ο οποίος θα καταστραφεί ολοσχερώς.
Πρωτύτερα ο Heimdall, έχοντας αντιληφθεί τον ερχομό των εχθρικών στρατών, θα καλέσει όλους τους θεούς στα όπλα φυσώντας το Gjallerhorn. Όλοι οι θεοί θα συγκεντρωθούν στις ρίζες του Yggdrasil, στην ιερή πηγή του Urd και μαζί με τους Einjerjar, τους πολεμιστές που είχαν έντιμο θάνατο στη μάχη και βρίσκονταν στην Valhalla, θα κινηθούν προς το Vigrid, το καταληκτικό και αχανές πεδίο μάχης.
Η σύγκρουση μεταξύ των θεών και των δυνάμεων του Loki και του Surt θα έχει επικές διαστάσεις. Ο Odin θα είναι ο πρώτος που θα συγκρουστεί με τις εχθρικές δυνάμεις ερχόμενος αντιμέτωπος με τον Fenrir. Παρά τις ισχυρότατες ικανότητές του, ο πατέρας των θεών θα λυγίσει κάτω από τα σαγόνια του Fenrir, ο οποίος θα τον καταβροχθίσει. Η εκδίκηση για τον θάνατο του Odin θα έρθει σχεδόν άμεσα, όταν ο Vidar, ο ισχυρότατος γιος του, αρπάξει τα σαγόνια του λύκου, ξεριζώνοντάς τα από το κεφάλι του.
Ο Thor θα έρθει αντιμέτωπος με την νέμεσή του, το κολοσσιαίο ερπετό Jormungand. Η μάχη θα είναι επική και παρότι ο Thor θα καταφέρει να σκοτώσει το τρομερό ερπετό, τα δηλητηριώδη πλήγματα που θα του επιφέρει θα είναι αρκετά για να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Ο θεός του κεραυνού θα μπορέσει να κάνει μονάχα εννιά βήματα, έπειτα από την εξόντωση του ερπετού, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός.
Ο Frey, μην έχοντας το μαγικό σπαθί του δεν θα μπορούσε παρά να υποκύψει απέναντι από το γιγάντιο και φλεγόμενο σπαθί του παντοδύναμου Surt. Ο Tyr θα πολεμήσει το κτήνος Garm, τον φύλακα του Hel, και παρόλο που θα βγει νικητής τα τραύματα από τη μάχη θα είναι θανατηφόρα.
Στα τελευταία στάδια της μάχης και αφού το πεδίο της μάχης θα έχει γεμίσει από νεκρούς γίγαντες και θεούς ο Loki και ο Heimdall θα έρθουν αντιμέτωποι. Η άγρια σύγκρουσή τους θα τους οδηγήσει στην αλληλοεξόντωση. Το τέλος της μάχης θα βρει τον Surt σε μία καταστρεπτική πορεία που θα κάψει τα πάντα και στους εννιά κόσμους.
Η προφητεία όμως δεν τελειώνει εδώ. Εικάζεται ότι μετά το Ragnarok θα υπάρξουν λιγοστοί επιζώντες θεοί και άνθρωποι που θα βρεθούν στην περιοχή του Idavoll, εκεί που ήταν χτισμένο το οχυρό των Aesir. Οι γιοι του Odin, ο Vidar και ο Vali καθώς και οι γιοι του Thor, ο Modi και ο Magni (ο οποίος θα έχει στα χέρια του το Mjolnir) θα βρεθούν σε αυτόν τον ιερό τόπο. Εκεί θα βρουν τους Baldur και Hod, έχοντας επιστρέψει από τον κόσμο των νεκρών.
Το Ragnarok όμως ακόμα δεν έχει γίνει και η προφητεία ακόμα δεν έχει βγει αληθινή. Μια άλλη, απόκρυφη ιστορία, αναφέρει πως ένας ξένος θεός από έναν μακρινό τόπο, η δύναμη του οποίου μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του Thor, καθώς και ο θαρραλέος του γιος θα μπορέσουν να αποτρέψουν το Ragnarok. Η προφητεία αναφέρει ότι αυτός ο θεός θα πέσει στο πεδίο της μάχης. Αλλά οι προφητείες δεν βγαίνουν πάντα αληθινές…